Clarity Project
Prozorro Закупівлі Prozorro.Продажі Аукціони Увійти до системи Тарифи та оплата Про систему

Ухвала від 01.10.2020 по справі 912/3412/16

УХВАЛА

01 жовтня 2020 року

м. Київ

Справа № 912/3412/16

Верховний Суд у складі колегії суддів Касаційного господарського суду:

Колос І.Б. (головуючий), Булгакової І.В., Малашенкової Т.М.,

за участю секретаря судового засідання Малихіної О.В.,

представників учасників справи:

позивача - товариства з обмеженою відповідальністю «Світловодський завод пиломатеріалів» - Богданова М.Г. - адвокат (довіреність від 22.04.2019 № 3), Прилуцький О.Г. - керівник (витяг з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань, паспорт серії НОМЕР_1 ),

відповідача - Кіровоградського обласного територіального відділення Антимонопольного комітету України - Пастушенко А.М. (в порядку самопредставництва, витяг з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань, наказ від 29.05.2020 № 39-0Д),

третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору, на стороні позивача: товарної біржи «Кіровоградська аграрна біржа» - не з'явився,

державного підприємства «Чорноліське лісове господарство» - не з'явився,

державного підприємства «Олександрійське лісове господарство» - не з'явився,

товариства з додатковою відповідальністю «Інтерресурси» - не з'явився,

третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору, на стороні відповідача - товариства з обмеженою відповідальністю «Цунамі» - не з'явився,

розглянувши матеріали касаційної скарги товариства з обмеженою відповідальністю «Світловодський завод пиломатеріалів»

на постанову Північного апеляційного господарського суду від 15.07.2020 (головуючий суддя: Іоннікова І.А., судді: Михальська Ю.Б., Тарасенко К.В.)

у справі № 912/3412/16

за позовом товариства з обмеженою відповідальністю «Світловодський завод пиломатеріалів» (далі - ТОВ «Світловодський завод пиломатеріалів»)

до Кіровоградського обласного територіального відділення Антимонопольного комітету України (далі - Відділення),

треті особи, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору, на стороні позивача: товарна біржа «Кіровоградська аграрна біржа» (далі - Біржа), державне підприємство «Чорноліське лісове господарство» (далі - ДП «Чорноліське лісове господарство»), державне підприємство «Олександрійське лісове господарство» (далі - ДП «Олександрійське лісове господарство»), товариство з додатковою відповідальністю «Інтерресурси» (далі - ТДВ «Інтерресурси»),

третя особа, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору, на стороні відповідача - товариство з обмеженою відповідальністю «Цунамі» (далі - ТОВ «Цунамі»),

про визнання частково недійсним та скасування рішення,

ВСТАНОВИВ:

Ухвалою Верховного Суду від 11.09.2020, зокрема, відкрито касаційне провадження у справі, розгляд касаційної скарги призначено на 01.10.2020.

18.09.2020 (згідно з відміткою на поштовому конверті) Відділення звернулося до Касаційного господарського суду з клопотанням про участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції.

Ухвалою Верховного Суду від 25.09.2020 задоволено клопотання Відділення про участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції; доручено господарському суду Кіровоградської області забезпечити проведення судового засідання в режимі відеоконференції 01.10.2020 о 13:00 год. у приміщенні господарського суду Кіровоградської області за участю представників Відділення.

На електронну адресу Суду 28.09.2020 надійшла заява ТОВ «Світловодський завод пиломатеріалів» про відвід судді (з накладеним кваліфікованого електронного підпису), у якій останній просить відвести суддю Булгакову І.В. від розгляду касаційної скарги ТОВ «Світловодський завод пиломатеріалів» на постанову Північного апеляційного господарського суду від 15.07.2020 у справі № 912/3412/16. Вказана заява з посиланням на приписи пункту 5 частини першої статті 35 Господарського процесуального кодексу України мотивована тим, що суддя Булгакова І.В. брала участь у розгляді низки справ стосовно подібних правовідносин (предмету позову та суб'єктного складу учасників судового процесу), викладених у постановах Касаційного господарського суду, а саме: від 15.01.2019 у справі № 912/3353/16, від 18.07.2019 у справі № 912/3360/16, від 04.07.2019 у справі № 912/3354/16, від 27.03.2018 у справі № 912/3388/16, а також і в цій справі, ухвалюючи постанову від 23.04.2019; на думку заявника, винесення судових рішень у зазначених справах дають підстави стверджувати, що у судді Булгакової І.В. існує вже сформована позиція у цій справі, спрямована на відмову у задоволенні касаційної скарги, тому суддя має упереджене відношення до аргументів, викладених скаржником у касаційній скарзі, що спричинить необ'єктивність інших суддів колегії; упередженість судді також проявляється у відвертому нехтуванні приписів норм права при розгляді у складі колегії суддів тотожних за складом обставин та доказів справ і винесених протилежних висновків тільки у цій справі на користь відповідача, незважаючи на судову практику, що існує на час розгляду касаційних скарг, сформовану цією колегією.

Ухвалою Касаційного господарського суду у складі Верховного Суду від 29.09.2020 заяву ТОВ «Світловодський завод пиломатеріалів» про відвід судді Касаційного господарського суду у складі Верховного Суду Булгакової І.В. від розгляду справи № 912/3412/16 визнано необґрунтованою, передано матеріали справи № 912/3412/16 на автоматичний розподіл для визначення судді з розгляду заяви ТОВ «Світловодський завод пиломатеріалів» про відвід судді Булгакової І.В.

Автоматизованою системою документообігу суду для розгляду заяви ТОВ «Світловодський завод пиломатеріалів» про відвід судді Касаційного господарського суду у складі Верховного Суду Булгакової І.В. від розгляду справи № 912/3412/16 визначено суддю Ткаченко Н.Г. (головуючого), що підтверджується витягом з протоколу автоматизованого розподілу судової справи (касаційної скарги, апеляційної скарги, заяви) між суддями Касаційного господарського суду від 29.09.2020.

Ухвалою Касаційного господарського суду у складі Верховного Суду від 30.09.2020 відмовлено у задоволенні заяви ТОВ «Світловодський завод пиломатеріалів» про відвід судді Касаційного господарського суду у складі Верховного Суду Булгакової І.В. у справі № 912/3412/16.

У судовому засіданні 01.10.2020 представник Відділення приймав участь в режимі відеоконференції.

Представник ТОВ «Світловодський завод пиломатеріалів» у судовому засіданні 01.10.2020 усно заявив про відвід судді Касаційного господарського суду у складі Верховного Суду Булгакової І.В. у справі № 912/3412/16. Для надання можливості представнику названого Товариства викласти наведену заяву у письмовій формі, у засіданні було оголошено перерву.

Після перерви у судовому засіданні 01.10.2020 представником ТОВ «Світловодський завод пиломатеріалів» подано письмову заяву про відвід судді Касаційного господарського суду у складі Верховного Суду Булгакової І.В. у справі № 912/3412/16. Заяву про відвід мотивовано тим, що суддя Булгакова І.В. приймала участь у судовому засіданні Верховного Суду у даній справі у складі колегії під головуванням судді Львова, що відбулося 23.04.2019. Отже, позиція судді Булгакової І.В. є сформованою не на користь позивача та узгодженою з її адміністративним керівником - суддею Львовим Б.Ю.

В подальшому представник ТОВ «Світловодський завод пиломатеріалів» просив залишити вказану заяву без розгляду, оскільки з репліки представника Відділення у судовому засіданні скаржнику стало відомо про те, що й інші судді цієї колегії вже ухвалювали рішення стосовно третіх осіб з приводу цього ж рішення Відділення, тому, з метою опрацювання зазначеної інформації та підготовки письмової заяви про відвід колегії суддів представник просив Суд відкласти розгляд касаційної скарги.

Також у судовому засіданні 01.10.2020 представником ТОВ «Світловодський завод пиломатеріалів» заявлене усне клопотання про визнання явки всіх учасників справи у наступне судове засідання обов'язковою.

Представником Відділення під час висловлювання думки стосовно всіх заяв та клопотань ТОВ «Світловодський завод пиломатеріалів», заявлене клопотання про проведення наступного судового засідання у справі в режимі відеоконференції.

Розглядаючи вказані клопотання в порядку їх надходження і взаємозв'язку між собою, заслухавши думку присутніх у судовому засіданні учасників справи, Суд з метою забезпечення балансу сторін, їх інтересів та справедливих і рівних умов, правом особи реалізувати свої процесуальні права на справедливий розгляд справи упродовж розумного строку, та враховуючи технічну можливість проведення даної справи в режимі відеоконференції, дійшов висновку про необхідність відкладення розгляду касаційної скарги. Водночас Суд відмовив у задоволенні клопотання ТОВ «Світловодський завод пиломатеріалів» про визнання явки всіх учасників справи у наступне судове засідання обов'язковою, з огляду на те, що вказане питання вже вирішено Судом в ухвалі від 11.09.2020 та з урахуванням меж розгляду справи судом касаційної інстанції.

Керуючись статтями 216, 234 Господарського процесуального кодексу України, Касаційний господарський суд

УХВАЛИВ:

1. Заяву товариства з обмеженою відповідальністю «Світловодський завод пиломатеріалів» про залишення без розгляду заяви про відвід судді Касаційного господарського суду у складі Верховного Суду Булгакової І.В. у справі № 912/3412/16 задовольнити.

2. Заяву товариства з обмеженою відповідальністю «Світловодський завод пиломатеріалів» про відвід судді Касаційного господарського суду у складі Верховного Суду Булгакової І.В. у справі № 912/3412/16 залишити без розгляду.

3. Відкласти розгляд касаційної скарги товариства з обмеженою відповідальністю «Світловодський завод пиломатеріалів» на постанову Північного апеляційного господарського суду від 15.07.2020 у справі № 912/3412/16 на 05.11.2020 о 14:00, задовольнивши клопотання Кіровоградського обласного територіального відділення Антимонопольного комітету України про участь у наступному судовому засіданні в режимі відеоконференції в цьому ж залі цього ж суду.

4. У задоволенні клопотання товариства з обмеженою відповідальністю «Світловодський завод пиломатеріалів» про визнання обов'язковою явки всіх учасників справи у наступне судове засідання відмовити.

Ухвала набирає законної сили з моменту її оголошення та не підлягає оскарженню.

Суддя І. Колос

Суддя І. Булгакова

Суддя Т. Малашенкова

Попередній документ
91973232
Наступний документ
91973234
Інформація про рішення:
№ рішення: 91973233
№ справи: 912/3412/16
Дата рішення: 01.10.2020
Дата публікації: 06.10.2020
Форма документу: Ухвала
Форма судочинства: Господарське
Суд: Касаційний господарський суд Верховного Суду
Категорія справи: оскарження рішень Антимонопольного комітету або його територіальних органів
Стан розгляду справи:
Стадія розгляду: Розглянуто (18.03.2021)
Дата надходження: 03.03.2021
Предмет позову: визнання недійсним та скасування рішення
Учасники справи:
ТКАЧЕНКО Н Г головуючий суддя
ТКАЧЕНКО Н Г суддя-доповідач
ІОННІКОВА І А головуючий суддя
МИХАЛЬСЬКА Ю Б суддя-учасник колегії
КОЛОС І Б головуючий суддя
КОЛОС І Б суддя-доповідач
БУЛГАКОВА І В суддя-учасник колегії
МАЛАШЕНКОВА Т М суддя-учасник колегії
Товариство з обмеженою відповідальністю "Цунамі" Заявник касаційної інстанції
МАРТЮК А І головуючий суддя
МАРТЮК А І суддя-доповідач
ЗУБЕЦЬ Л П суддя-учасник колегії
ВЛАДИМИРЕНКО С В суддя-учасник колегії
Товариство з обмеженою відповідальністю "Цунамі" Заявник про винесення додаткового судового рішення
Товариство з обмеженою відповідальністю "Світловодський Завод Пиломатеріалів" Позивач (Заявник)
БЕНЕДИСЮК І М головуючий суддя
БЕНЕДИСЮК І М суддя-доповідач
Селіваненко В.П. суддя-учасник колегії
КОЛОС І Б суддя-учасник колегії
ТОВ "Світловодський завод пиломатеріалів" Заявник касаційної інстанції
Кіровоградське обласне територіальне відділення Антимонопольного комітету України Відповідач (Боржник)
ТОВ "Світловодський завод пиломатеріалів" Позивач (Заявник)
ДОВГАНЬ К І суддя-доповідач
Південно-східне міжобласне територіальне відділення Антимонопольного комітету України Заявник
ІОННІКОВА І А Головуючий суддя
ІОННІКОВА І А суддя-доповідач
ТАРАСЕНКО К В суддя-учасник колегії
РАЗІНА Т І суддя-учасник колегії
Товариство з обмеженою відповідальністю "Світловодський Завод Пиломатеріалів" Позивач (заявник)
Кіровоградське обласне територіальне відділення Антимонопольного комітету України відповідач (боржник)
Кіровоградське обласне територіальне відділення Антимонопольного комітету України орган або особа, яка подала апеляційну скаргу
Державне підприємство "Олександрійське лісове господарство" 3-я особа без самостійних вимог на стороні позивача
Державне підприємство "Чорноліське лісове господарство" 3-я особа без самостійних вимог на стороні позивача
Товарна біржа "Кіровоградська аграрна біржа" 3-я особа без самостійних вимог на стороні позивача
Товариство з додатковою відповідальністю "Інтерресурси" 3-я особа без самостійних вимог на стороні позивача
Товариство з обмеженою відповідальністю "Цунамі" 3-я особа без самостійних вимог на стороні відповідача
КОЗИР Т П головуючий суддя
КОЗИР Т П суддя-доповідач
КОРОБЕНКО Г П суддя-учасник колегії
ЧОРНОГУЗ М Г суддя-учасник колегії
Товариство з обмеженою відповідальністю "Світловодський Завод Пиломатеріалів" Заявник касаційної інстанції
ШАПТАЛА Є Ю суддя-учасник колегії
КОЛОС І Б Головуючий суддя
ТОВ "Світловодський завод пиломатеріалів" Позивач (заявник)
ТОВ "Світловодський завод пиломатеріалів" заявник касаційної інстанції
КОЗИР Т П Головуючий суддя
Товариство з обмеженою відповідальністю "Цунамі" заявник про винесення додаткового судового рішення
БЕНЕДИСЮК І М Головуючий суддя
ДОВГАНЬ К І Суддя-доповідач
ТОВ "Світловодський Завод Пиломатеріалів" Позивач (заявник)
ДП "Олександрівське лісове господарство" 3-я особа
ТЗОВ "Цунамі" 3-я особа
ДП "Чорноліське лісове господарство" 3-я особа
Товарна біржа "Кіровоградська аграрна біржа" 3-я особа
Товариство з додатковою відповідальністю "Інтерресурси" 3-я особа
Замлинський Станіслав Сергійович представник
Південно-східне міжобласне територіальне відділення Антимонопольного комітету України за участю
Розклад:
12.02.2020 15:00 Північний апеляційний господарський суд
18.03.2020 14:20 Північний апеляційний господарський суд
06.05.2020 14:20 Північний апеляційний господарський суд
17.06.2020 14:00 Північний апеляційний господарський суд
15.07.2020 16:00 Північний апеляційний господарський суд
01.10.2020 13:00 Касаційний господарський суд
05.11.2020 14:00 Касаційний господарський суд
18.03.2021 12:15 Північний апеляційний господарський суд
15.07.2021 11:20 Касаційний господарський суд
18.11.2021 12:30 Господарський суд Черкаської області