Clarity Project
Prozorro Закупівлі Prozorro.Продажі Аукціони Увійти до системи Тарифи та оплата Про систему

Ухвала від 04.10.2018 по справі 925/1151/17

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЧЕРКАСЬКОЇ ОБЛАСТІ

18005, м. Черкаси, бульвар Шевченка, 307, тел. канцелярії (0472) 31-21-49, inbox@ck.arbitr.gov.ua

УХВАЛА

"04" жовтня 2018 р. м. Черкаси справа № 925/1151/17

Господарський суд Черкаської області в складі: головуючого - судді Спаських Н.М. із секретарем судового засідання Буднік А.М., за участю представників сторін:

від позивача: ОСОБА_1, ОСОБА_2 - за довіреностями;

від відповідача: ОСОБА_3, ОСОБА_4 - за довіреностями;

розглянувши у відкритому судовому засіданні в м. Черкаси справу за позовом ОСОБА_5 до Товариства з обмеженою відповідальністю "ЕЙПІС ХОЛДИНГ" про визнання недійсними рішень загальних зборів (протокол № 1 від 08.06.2017), визнання недійсним договору купівлі-продажу частки від 08.06.2017, скасування державної реєстрації змін у ЄДР, поновлення в якості засновника товариства

ВСТАНОВИВ:

Заявлено позов з вимогами про визнання недійсними рішень загальних зборів (протокол № 1 від 08.06.2017), визнання недійсним договору купівлі-продажу частки від 08.06.2017, скасування державної реєстрації змін у ЄДР, поновлення позивачки в якості засновника товариства.

Провадження у справі неодноразово зупинялося для проведення експертизи.

27.09.2017 (а.с. 42 том 1) судом зареєстровано клопотання позивачки про залучення третіх осіб, що не заявляють самостійних вимог на стороні відповідача, яким вона просить залучити до участі у справі третіми особами ОСОБА_6 організаційного забезпечення Черкаської міської ради та державного нотаріуса Першої Черкаської державної нотаріальної контори ОСОБА_7, яке не було розглянуто судом своєчасно.

Заяву обґрунтовано тими обставинами, що оскаржувана державна реєстрація змін до відомостей про юридичну особу, що не пов'язані зі змінами в установчих документах на підставі протоколу № 1 від 08.06.2017 (реєстраційний номер 10261070007012446 від 13.06.2017) вчинена державним реєстратором ОСОБА_6 організаційного забезпечення Черкаської міської ради. Зі свого боку нотаріус засвідчив підписи на протоколі № 1 від 08.06.2017 ОСОБА_8 та ОСОБА_5, в той час як протокол підписано ОСОБА_3 та ОСОБА_8

У відповідності до п.9) ч. 1 перехідних положень ГПК України в редакції від 15.12.2017 справи у судах першої та апеляційної інстанцій, провадження у яких порушено до набрання чинності цією редакцією Кодексу, розглядаються за правилами, що діють після набрання чинності цією редакцією Кодексу.

Оскільки провадження у справі порушувалося у вересні 2017 року, то підготовче провадження не проводилося.

У відповідності до ст. 207 чинного ГПК України головуючий з'ясовує, чи мають учасники справи заяви чи клопотання, пов'язані з розглядом справи, які не були заявлені з поважних причин в підготовчому провадженні або в інший строк, визначений судом, та вирішує їх після заслуховування думки інших присутніх у судовому засіданні учасників справи.

У відповідності до ст. 50 ГПК України треті особи, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору, можуть вступити у справу на стороні позивача або відповідача до закінчення підготовчого провадження у справі або до початку першого судового засідання, якщо справа розглядається в порядку спрощеного позовного провадження, у разі коли рішення у справі може вплинути на їхні права або обов'язки щодо однієї із сторін. Їх може бути залучено до участі у справі також за заявою учасників справи. У заявах про залучення третіх осіб і у заявах третіх осіб про вступ у справу на стороні позивача або відповідача зазначається, на яких підставах третіх осіб належить залучити до участі у справі. Про залучення третіх осіб до участі у справі суд постановляє ухвалу, в якій зазначає, на які права чи обов'язки такої особи та яким чином може вплинути рішення суду у справі. Треті особи, які не заявляють самостійних вимог, мають процесуальні права та обов'язки, встановлені статтею 42 цього Кодексу. Вступ у справу третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору, не тягне за собою розгляду справи спочатку.

В засіданні представник позивача клопотання про залучення до участі у справі третіх осіб підтримав повністю та просить суд його задовольнити.

Представник відповідача проти задоволення клопотання заперечує повністю.

Враховуючи те, що за позовними вимогами оскаржуєься державна реєстрація змін до відомостей про юридичну особу, яка вчинена державним реєстратором ОСОБА_6 організаційного забезпечення Черкаської міської ради і на підставі судового рішення у даній справі може бути скасована така реєстраційна дія при доведеності позовних вимог, то ОСОБА_6 організаційного забезпечення Черкаської міської ради слід залучити до участі у справі в якості третьої особи.

Також оскільки при умові задоволення позову може бути скасовано державну реєстрацію змін до відомостей про юридичну особу, то обов'язком ОСОБА_6 організаційного забезпечення Черкаської міської ради буде виконання судового рішення у даній справі.

У відповідності до ст. 25 ЗУ "Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань" визначено, що державна реєстрація та інші реєстраційні дії проводяться на підставі, зокрема, судових рішень, що набрали законної сили та тягнуть за собою зміну відомостей в Єдиному державному реєстрі, а також що надійшли в електронній формі від суду або державної виконавчої служби відповідно до Закону України "Про виконавче провадження", зокрема, щодо скасування реєстраційної дії/запису в Єдиному державному реєстрі.

Як вбачається із матеріалів справи, копію позовних матеріалів направлено позивачем ОСОБА_6 організаційного забезпечення Черкаської міської ради разом із поданням позовної заяви до суду.

З приводу залучення до участі у справі державного нотаріуса суд приходить до такого висновку:

За доводами позивача, державний нотаріус Першої Черкаської державної нотаріальної контори ОСОБА_7 нотаріально посвідчив підписи не тих осіб, які розписалися у Протоколі № 1 загальних зборів учасників ТОВ "Ейпис Холдинг".

Позивачка просить суд визнати недійсними з моменту прийняття рішень зборів учасників ТОВ "Ейпис Холдинг", які оформлені протоколом № 1 від 08.06.2017 з мотивів, що такі збори не проводилися, позивачка в них участі не брала, кворуму для прийняття рішень не було.

Вчинену нотаріальну дію по засвідченню підписів голови та секретаря зборів на протоколі позивачка не оскаржує.

В справі мається копія звернення нотаріуса ОСОБА_7 до відділу реєстрації суб'єктів підприємницької діяльності Управління з питань держреєстрації ОСОБА_6 організаційного забезпечення Черкаської міської ради (а.с. 54 том 1) яким він повідомляє про технічну описку у прізвищах осіб, підписи яких він посвідчив на протоколі № 1 загальних зборів учасників ТОВ "Ейпис Холдинг" від 08.06.2017. Вірними особами, що підписали документ нотаріус просить вважати ОСОБА_8 (секретар зборів) та ОСОБА_3 (голова зборів).

На думку суду, в даному випадку у нотаріуса ОСОБА_7 немає ніякого юридичного інтересу до результатів вирішення спору між сторонами у даній справі.

Жодного наслідку для нотаріуса судове рішення у даній справі за заявленими позовними вимогами не матиме, а тому і не вплине на його права та обов'язки стосовно однієї із сторін у спорі.

За такої обставини суд не вбачає підстав для залучення до участі у справі в якості третьої особи державного нотаріуса Першої Черкаської державної нотаріальної контори ОСОБА_7

На підставі викладеного, керуючись ст. 50, 207, 234 ГПК України, -

УХВАЛИВ:

1. Клопотання позивача від 27.09.2017 про залучення третіх осіб, що не заявляють самостійних вимог на стороні відповідача - задовольнити частково.

2. Залучити до участі у справі в якості третьої особи без самостійних вимог на предмет спору на стороні відповідача ОСОБА_6 організаційного забезпечення Черкаської міської ради (м. Черкаси, вул. Б. Вишневецького, 36).

В решті у задоволенні клопотання - відмовити.

Ухвала набирає законної сили з моменту оголошення.

Суддя Н.М. Спаських

Попередній документ
76905482
Наступний документ
76905484
Інформація про рішення:
№ рішення: 76905483
№ справи: 925/1151/17
Дата рішення: 04.10.2018
Дата публікації: 04.10.2018
Форма документу: Ухвала
Форма судочинства: Господарське
Суд: Господарський суд Черкаської області
Категорія справи: оскарження рішень загальних зборів учасників товариств, органів управління
Стан розгляду справи:
Стадія розгляду: Призначено склад суду (05.05.2020)
Дата надходження: 05.05.2020
Предмет позову: про визнання недійсними рішень загальних зборів (протокол № 1 від 08.06.2017), визнання недійсним договору купівлі-продажу частки від 08.06.2017, скасування державної реєстрації змін у ЄДР