Clarity Project
Prozorro Закупівлі Prozorro.Продажі Аукціони Увійти до системи Тарифи та оплата Про систему

Ухвала від 27.11.2020 по справі 910/6705/19

УХВАЛА

27 листопада 2020 року

м. Київ

Справа № 910/6705/19

Верховний Суд у складі колегії суддів Касаційного господарського суду:

Баранець О.М. - головуючий, Мамалуй О.О., Студенець В.І.,

розглянувши заяву ОСОБА_1 та його представника - адвоката Бойко Наталії Василівни

про участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції

у справі № 910/6705/19

за позовом ОСОБА_1

до державного реєстратора Нікітіної Юлії Володимирівни комунального підприємства «Реєстратор»

третя особа-1, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору на стороні позивача - ОСОБА_2

третя особа-2, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору на стороні відповідача - ліквідатор товариства з обмеженою відповідальністю «Перша Будівельна корпорація» Єрешко Максим Олександрович

про відміну державної реєстрації припинення юридичної особи

за касаційною скаргою ОСОБА_1

на постанову Північного апеляційного господарського суду

у складі колегії суддів: Кропивної Л.В., Дідиченко М.А., Калатай Н.Ф.

від 26.08.2020

ВСТАНОВИВ:

Касаційний господарський суд ухвалою від 12.11.2020 у розгляді касаційної скарги ОСОБА_1 на постанову Північного апеляційного господарського суду від 26.08.2020 у справі № 910/6705/19 оголосив перерву до 03 грудня 2020 року о 14:45 год. у приміщенні Касаційного господарського суду за адресою: м. Київ, вул. О. Копиленка, 6, в залі судових засідань № 328.

Від ОСОБА_1 та його представника - адвоката Бойко Наталії Василівни до Касаційного господарського суду 26.11.2020 надійшла заява про участь у судовому засіданні касаційного господарського суду, призначеному на 03.12.2020 о 14 годині 45 хвилин, у режимі відеоконференції поза межами приміщення суду з використанням власних технічних засобів, з використанням системи відеоконференцзв?язку «EASYCON».

Відповідно до частин першої, другої статті 197 Господарського процесуального кодексу України учасники справи мають право брати участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції поза межами приміщення суду за умови наявності у суді відповідної технічної можливості, про яку суд зазначає в ухвалі про відкриття провадження у справі, крім випадків, коли явка цього учасника справи в судове засідання визнана судом обов'язковою. Учасник справи подає заяву про участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції поза межами приміщення суду не пізніше ніж за п'ять днів до судового засідання. Копія заяви в той самий строк надсилається іншим учасникам справи.

Під час дії карантину, встановленого Кабінетом Міністрів України з метою запобігання поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19), учасники справи можуть брати участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції поза межами приміщення суду з використанням власних технічних засобів. Підтвердження особи учасника справи здійснюється із застосуванням електронного підпису, а якщо особа не має такого підпису, то у порядку, визначеному Законом України «Про Єдиний державний демографічний реєстр та документи, що підтверджують громадянство України, посвідчують особу чи її спеціальний статус» або Державною судовою адміністрацією України (частина 4 статті 197 Господарського процесуального кодексу України).

Наказом Державної судової адміністрації України № 196 від 23.04.2020 затверджено Порядок роботи з технічними засобами відеоконференцзв'язку під час судового засідання в адміністративному, цивільному та господарському процесах за участі сторін поза межами приміщення суду (далі - Порядок).

У пункті 2 розділу ІІ Порядку зазначено, що системою відеоконференцзв'язку є комплекс технічних засобів та програмного забезпечення (за посиланням на офіційному веб-порталі судової влади України vkz.court.gov.ua) або інші доступні суду та учасникам судового процесу засоби, що забезпечують проведення судових засідань в режимі відеоконференцзв'язку та відповідають вимогам законодавства.

Крім того у розділі ІІІ вказаного Порядку встановлено порядок подання заяви про участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції.

Відповідно до пунктів 1, 2 розділу ІІІ Порядку для участі в судовому засіданні в режимі відеоконференції учасник справи повинен попередньо зареєструватись з використанням власного електронного підпису в Системі та перевірити наявні у нього власні технічні засоби на відповідність технічним вимогам, визначеним для роботи з обраною для проведення відеоконференції Системою. У разі, якщо учасник не має електронного підпису (або Система не дозволяє реєстрацію з використанням електронного підпису), то він повинен попередньо зареєструватись в Системі з використанням логіну та паролю чи за допомогою інших передбачених обраною Системою засобів реєстрації. При цьому в своїй заяві про участь у судовому засіданні, поданій відповідно до пункту 3 цього розділу, учасник справи повинен вказати про наявність або відсутність у нього електронного підпису.

Рішення про можливість підтвердити особу учасника справи, коли така особа не має електронного підпису (або Система не дозволяє реєстрацію з використанням електронного підпису), а також рішення про обрання Системи, що буде використана для проведення судового засідання в режимі відеоконференції, приймається Головуючим суддею, у провадженні якого знаходиться справа.

Враховуючи, що право на участь в розгляді своєї справи гарантоване Конвенцією, Конституцією України та ГПК України, беручи до уваги впровадження обмежувальних заходів пов'язаних з введенням карантину на території України та з огляду на необхідність забезпечення своєчасного розгляду господарської справи, суд вважає за необхідне задовольнити клопотання ОСОБА_1 та його представника - адвоката Бойко Наталії Василівни та провести судове засідання в режимі відеоконференції з урахуванням технічних можливостей у суді з використанням системи відеоконференцзв'язку «EаsyCon».

Керуючись статтями 197, 234, 235 Господарського процесуального кодексу України, суд

УХВАЛИВ:

1. Клопотання ОСОБА_1 та його представника - адвоката Бойко Наталії Василівни про участь в судовому засіданні у справі № 910/6705/19 в режимі відеоконференції поза межами приміщення суду задовольнити.

2. Проведення судового засідання в режимі відеоконференції здійснити за допомогою системи відеоконференцзв'язку «EаsyCon» (https://easycon.com.ua/).

3. Для участі в судовому засіданні в режимі відеоконференції за межами приміщення суду ОСОБА_1 та його представнику - адвокату Бойко Наталії Василівні необхідно використовувати комп'ютерну техніку або смартфони з доступом в мережу Інтернет, які дозволяють передавати аудіосигнал та відеозображення.

4. Забезпечити участь ОСОБА_1 та його представника - адвоката Бойко Наталії Василівни в судовому засіданні у справі № 910/6705/19 призначеному на 03 грудня 2020 року о 14:45 год в режимі відеоконференції поза межами приміщення суду відповідно до Порядку роботи з технічними засобами відеоконференцзв'язку під час судового засідання в адміністративному, цивільному та господарському процесах за участі сторін поза межами приміщення суду, затвердженому наказом Державної судової адміністрації України від 23.04.2020 № 196.

5. Відповідно до статті 197 Господарського процесуального кодексу України підтвердження особи учасника справи здійснюється із застосуванням електронного підпису, а якщо особа не має такого підпису, то у порядку, визначеному Законом України «Про Єдиний державний демографічний реєстр та документи, що підтверджують громадянство України, посвідчують особу чи її спеціальний статус» або Державною судовою адміністрацією України, тому ОСОБА_1 та його представнику - адвокату Бойко Наталії Василівні слід надіслати на електронну адресу Касаційного господарського суду у складі Верховного Суду документи, що посвідчують особу, скріплені електронним цифровим підписом, а у разі відсутності такого підпису надіслати скановані копії документів та пред'явити їх оригінали під час засідання.

6. Роз'яснити ОСОБА_1 та його представнику - адвокату Бойко Наталії Василівні, що для участі у судовому засіданні в режимі відеоконференції він зобов'язаний зайти та авторизуватися в системі відеоконференцзв'язку за 10 хвилин до часу судового засідання; активувати технічні засоби (мікрофон, навушники та камера) та перевірити їх робочий стан шляхом тестування за допомогою системи відеоконференцзв'язку; очікувати запрошення секретаря судового засідання до участі в судовому засіданні.

7. Попередити учасників справи, що відповідно до частини четвертої статті 197 Господарського процесуального кодексу України, пункту 5 розділу І Порядку роботи з технічними засобами відеоконференцзв'язку під час судового засідання в адміністративному, цивільному та господарському процесах за участі сторін поза межами приміщення суду ризики технічної неможливості участі у відеоконференції поза межами приміщення суду, переривання зв'язку тощо несе учасник справи.

8. Інструкція участі в судовому засіданні в режимі відеоконференції за допомогою програмного забезпечення «EаsyCon» знаходиться за вебпосиланням: https://easycon.com.ua/vkz_help_uk-ua.pdf.

9. Інформацію по справі, що розглядається можна отримати на сторінці суду на офіційному вебпорталі судової влади України в мережі Інтернет за вебадресою: https://supreme.court.gov.ua/supreme/.

10. Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання, є остаточною та оскарженню не підлягає.

Головуючий О. Баранець

Судді О. Мамалуй

В. Студенець

Попередній документ
93216932
Наступний документ
93216934
Інформація про рішення:
№ рішення: 93216933
№ справи: 910/6705/19
Дата рішення: 27.11.2020
Дата публікації: 03.12.2020
Форма документу: Ухвала
Форма судочинства: Господарське
Суд: Касаційний господарський суд Верховного Суду
Категорія справи: Корпоративних відносин
Стан розгляду справи:
Стадія розгляду: Призначено склад суду (23.09.2020)
Дата надходження: 23.09.2020
Предмет позову: про відміну державної реєстрації припинення юридичної особи
Учасники справи:
ГУЛЕВЕЦЬ О В суддя-доповідач
Державний реєстратор Нікітіна Юлія Володимирівна, Комунальне підприємство "Реєстратор" Відповідач (Боржник)
СМІРНОВА Л Г суддя-учасник колегії
Ліквідатор Товариства з обмеженою відповідальністю "Перша Будівельна корпорація" Єрешко Максим Олександрович 3-я особа без самостійних вимог на стороні відповідача
Марченко Валентин Васильович 3-я особа без самостійних вимог на стороні позивача
Марченко Валентин Васильович Заявник апеляційної інстанції
Державний реєстратор Комунального підприємства "Реєстратор" Нікітіна Юлія Володимирівна Відповідач (Боржник)
КРОПИВНА Л В головуючий суддя
КРОПИВНА Л В суддя-доповідач
ПОЛЯК О І суддя-учасник колегії
ДІДИЧЕНКО М А суддя-учасник колегії
Представник ліквідатора ТОВ "ПБК" - Адвокат Прохода Ю.В. Заявник
БАРАНЕЦЬ О М головуючий суддя
БАРАНЕЦЬ О М суддя-доповідач
СТУДЕНЕЦЬ В І суддя-учасник колегії
МАМАЛУЙ О О суддя-учасник колегії
Ліквідатор ТОВ "Перша будівельна корпорація" Єрешко М.О. 3-я особа відповідача
Бойко Олексій Ігорович Заявник касаційної інстанції
Державний реєстратор КП "Реєстратор" Нікітіна Ю.В. Відповідач (Боржник)
Марченко Валентин Васильович 3-я особа позивача
Бойко Олексій Ігорович Позивач (Заявник)
Бойко Н.В. Представник
ГУЛЕВЕЦЬ О В Суддя-доповідач
Бойко Олексій Ігорович Позивач (заявник)
Державний реєстратор Нікітіна Юлія Володимирівна, Комунальне підприємство "Реєстратор" відповідач (боржник)
КРОПИВНА Л В Головуючий суддя
Державний реєстратор Комунального підприємства "Реєстратор" Нікітіна Юлія Володимирівна відповідач (боржник)
Марченко Валентин Васильович орган або особа, яка подала апеляційну скаргу
КАЛАТАЙ Н Ф суддя-учасник колегії
БАРАНЕЦЬ О М Головуючий суддя
Державний реєстратор КП "Реєстратор" Нікітіна Ю.В. відповідач (боржник)
Бойко Олексій Ігорович заявник касаційної інстанції
Бойко Н.В. представник
Розклад:
28.01.2020 14:50 Господарський суд міста Києва
08.04.2020 14:50 Північний апеляційний господарський суд
13.05.2020 14:30 Північний апеляційний господарський суд
10.06.2020 15:15 Північний апеляційний господарський суд
01.07.2020 16:00 Північний апеляційний господарський суд
15.07.2020 13:40 Північний апеляційний господарський суд
29.07.2020 15:00 Північний апеляційний господарський суд
29.10.2020 10:15 Касаційний господарський суд
12.11.2020 10:30 Касаційний господарський суд
03.12.2020 14:45 Касаційний господарський суд
10.12.2020 14:30 Касаційний господарський суд