Clarity Project
Prozorro Закупівлі Prozorro.Продажі Аукціони Увійти до системи Тарифи та оплата Про систему

Ухвала від 29.10.2020 по справі 910/6705/19

УХВАЛА

29 жовтня 2020 року

м. Київ

Справа № 910/6705/19

Верховний Суд у складі колегії суддів Касаційного господарського суду:

Баранець О. М. - головуючий, Мамалуй О. О., Студенець В. І.,

за участю секретаря Півень А.Л.

розглянувши у відкритому судовому засіданні касаційну скаргу

ОСОБА_1

на постанову Північного апеляційного господарського суду

у складі колегії суддів: Кропивної Л.В., Дідиченко М.А., Калатай Н.Ф.

від 26.08.2020

за позовом ОСОБА_1

до державного реєстратора Нікітіної Юлії Володимирівни комунального підприємства «Реєстратор»

третя особа-1, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору на стороні позивача - ОСОБА_2

третя особа-2, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору на стороні відповідача - ліквідатор товариства з обмеженою відповідальністю «Перша Будівельна корпорація» Єрешко Максим Олександрович

про відміну державної реєстрації припинення юридичної особи

за участю:

позивача ОСОБА_1

представників:

від позивача: Бойко Н.В.

від відповідача: не з'явилися.

від третьої особи-1: Воротиленко О.С.

від третьої особи-2: не з'явилися.

ВСТАНОВИВ:

Верховний Суд у складі колегії суддів Касаційного господарського суду ухвалою від 13.10.2020 відкрив касаційне провадження за касаційною скаргою ОСОБА_1 на постанову Північного апеляційного господарського суду від 26.08.2020 у справі № 910/6705/19 та призначив її до розгляду на 29.10.2020.

Зазначена ухвала Верховного Суду була надіслана усім учасникам справи.

29.10.2020 у судове засідання в приміщенні Касаційного господарського суду з'явилися позивач та його представник Бойко Н.В., представник третьої особи-1, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору на стороні позивача. Представники відповідача та третьої особи-2, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмету спору, на стороні відповідача ліквідатор товариства з обмеженою відповідальністю «Перша Будівельна корпорація» Єрешко Максим Олександрович - не з?явилися.

Представником третьої особи-1, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору на стороні позивача заявлено клопотання про перенесення розгляду справи № 910/6705/19 та надання йому можливості ознайомитись з матеріалами справи, оскільки станом на день подання ним відповідного клопотання 21.10.2020 матеріали справи № 910/6705/19 до Касаційного господарського суду не надійшли. А також про зобов'язання позивача надіслати на адресу відповідача копію касаційної скарги та доданих до неї матеріалів та надати відповідне підтвердження Верховному Суду, оскільки додані до касаційної скарги опис вкладення та накладна не підтверджують надсилання касаційної скарги відповідачу, так як зазначений в них номер відправлення не співпадає, перевірка відправлення на сайті Укрпошта за зазначеними в описі вкладення та накладній трек номерами не підтверджує відправлення цінного листа державному реєстратору Нікітіній Юлії Володимирівні комунального підприємства «Реєстратор».

Статтею 291 Господарського процесуального кодексу України передбачено обов?язок особи, яка подає касаційну скаргу, надіслати іншим учасникам справи копію цієї скарги і доданих до неї документів, які у них відсутні, листом з описом вкладення.

Скаржником до касаційної скарги були додані докази надсилання її копій учасникам справи, разом з тим з огляду на виникнення об'єктивних сумнівів щодо належного виконання скаржником зазначених вимог та реального направлення касаційної скарги усім учасникам справи, і зокрема, відповідачу, суд вважає за необхідне задовольнити заявлене представником третьої особи-2 клопотання та зобов?язати позивача надіслати касаційну скаргу та додані до неї матеріали усім учасникам справи, у тому числі державному реєстратору Нікітіній Юлії Володимирівні комунального підприємства «Реєстратор», та представнику ліквідатора ТОВ "Перша Будівельна корпорація" адвокату Прохода Ю.В. (04071, м.Київ, вул.Хорива, 39-41, оф. 45). Надати докази направлення касаційної скарги та доданих до неї матеріалів державному реєстратору Нікітіній Юлії Володимирівні комунального підприємства «Реєстратор» Касаційному господарському суду до 10.11.2020.

Попередити скаржника, що у разі невиконання вимог суду щодо надання належних доказів надсилання копії касаційної скарги і доданих до неї документів відповідачу, до нього можуть бути застосовані заходи процесуального примусу в порядку передбаченому главою 9 Господарського процесуального кодексу України.

Встановити учасникам справи новий строк на подання відзиву на касаційну скаргу протягом п'яти днів з дня отримання копії касаційної скарги, але не пізніше 10.11.2020.

Відповідно до частин 2 та 3 статті 216 Господарського процесуального кодексу України якщо спір, розгляд якого по суті розпочато, не може бути вирішено в даному судовому засіданні, судом може бути оголошено перерву в межах встановлених цим Кодексом строків розгляду справи, тривалість якої визначається відповідно до обставин, що її викликали, з наступною вказівкою про це в рішенні або ухвалі.

Про перерву в судовому засіданні, місце, дату і час продовження судового засідання суд повідомляє під розписку учасників справи, свідків, експертів, спеціалістів, перекладачів, які були присутніми в судовому засіданні. Учасники справи, свідки, експерти, спеціалісти, перекладачі, які не прибули або яких суд вперше залучає до участі в судовому процесі, повідомляються про судове засідання ухвалами.

З метою забезпечення дотримання принципу пропорційності, враховуючи завдання господарського судочинства, особливості предмету спору, значення розгляду справи для сторін, Касаційний господарський суд, дійшов висновку про наявність підстав для оголошення перерви в судовому засіданні з розгляду касаційної скарги ОСОБА_1 на постанову Північного апеляційного господарського суду від 26.08.2020 у справі № 910/6705/19.

Позивачем та його представником заявлено клопотання про участь у судовому засіданні за касаційною скаргою ОСОБА_1 на постанову Північного апеляційного господарського суду від 26.08.2020 у справі № 910/6705/19 в режимі відеоконференції поза межами приміщення суду з використанням власних технічних засобів за допомогою сервісів EasyCon.

Відповідно до частин першої, другої статті 197 Господарського процесуального кодексу України учасники справи мають право брати участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції поза межами приміщення суду за умови наявності у суді відповідної технічної можливості, про яку суд зазначає в ухвалі про відкриття провадження у справі, крім випадків, коли явка цього учасника справи в судове засідання визнана судом обов'язковою. Учасник справи подає заяву про участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції поза межами приміщення суду не пізніше ніж за п'ять днів до судового засідання. Копія заяви в той самий строк надсилається іншим учасникам справи.

Під час дії карантину, встановленого Кабінетом Міністрів України з метою запобігання поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19), учасники справи можуть брати участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції поза межами приміщення суду з використанням власних технічних засобів. Підтвердження особи учасника справи здійснюється із застосуванням електронного підпису, а якщо особа не має такого підпису, то у порядку, визначеному Законом України «Про Єдиний державний демографічний реєстр та документи, що підтверджують громадянство України, посвідчують особу чи її спеціальний статус» або Державною судовою адміністрацією України (частина 4 статті 197 Господарського процесуального кодексу України).

Наказом Державної судової адміністрації України № 196 від 23.04.2020 затверджено Порядок роботи з технічними засобами відеоконференцзв'язку під час судового засідання в адміністративному, цивільному та господарському процесах за участі сторін поза межами приміщення суду (далі - Порядок).

У пункті 2 розділу ІІ Порядку зазначено, що системою відеоконференцзв'язку є комплекс технічних засобів та програмного забезпечення (за посиланням на офіційному веб-порталі судової влади України vkz.court.gov.ua) або інші доступні суду та учасниками судового процесу засоби, що забезпечують проведення судових засідань в режимі відеоконференцзв'язку та відповідають вимогам законодавства.

Крім того у розділі ІІІ вказаного Порядку встановлено порядок подання заяви про участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції.

Відповідно до пунктів 1, 2 розділу ІІІ Порядку для участі в судовому засіданні в режимі відеоконференції учасник справи повинен попередньо зареєструватись з використанням власного електронного підпису в Системі та перевірити наявні у нього власні технічні засоби на відповідність технічним вимогам, визначеним для роботи з обраною для проведення відеоконференції Системою. У разі, якщо учасник не має електронного підпису (або Система не дозволяє реєстрацію з використанням електронного підпису), то він повинен попередньо зареєструватись в Системі з використанням логіну та паролю чи за допомогою інших передбачених обраною Системою засобів реєстрації. При цьому в своїй заяві про участь у судовому засіданні, поданій відповідно до пункту 3 цього розділу, учасник справи повинен вказати про наявність або відсутність у нього електронного підпису.

Рішення про можливість підтвердити особу учасника справи, коли така особа не має електронного підпису (або Система не дозволяє реєстрацію з використанням електронного підпису), а також рішення про обрання Системи, що буде використана для проведення судового засідання в режимі відеоконференції, приймається головуючим суддею, у провадженні якого знаходиться справа.

Враховуючи, що право на участь в розгляді своєї справи гарантоване Конвенцією, Конституцією України та ГПК України, приймаючи до уваги впровадження обмежувальних заходів пов'язаних з введенням карантину на території України та з огляду на необхідність забезпечення своєчасного розгляду господарської справи, суд вважає за необхідне задовольнити клопотання представника позивача ( ОСОБА_1 ) адвоката Бойко Н.В. та провести судове засідання в режимі відеоконференції з урахуванням технічних можливостей у суді з використанням системи відеоконференцзв'язку «EаsyCon».

Керуючись статтями 121, 197, 216, 234, 301 Господарського процесуального кодексу України, суд

УХВАЛИВ:

1. У розгляді касаційної скарги ОСОБА_1 на постанову Північного апеляційного господарського суду від 26.08.2020 у справі № 910/6705/19 оголосити перерву до 12 листопада 2020 року о 10:30 год. у приміщенні Касаційного господарського суду за адресою: м. Київ, вул. О. Копиленка, 6, в залі судових засідань № 328.

2. Зобов?язати ОСОБА_1 надати докази направлення касаційної скарги та доданих до неї матеріалів усім учасникам справи, у тому числі державному реєстратору Нікітіній Юлії Володимирівні комунального підприємства «Реєстратор» та представнику ліквідатора ТОВ "Перша Будівельна корпорація" адвокату Прохода Ю.В. (04071, м.Київ, вул.Хорива, 39-41, оф. 45) Касаційному господарському суду до 10.11.2020.

3. Встановити учасникам справи строк на подання відзиву на касаційну скаргу протягом п'яти днів з дня отримання копії касаційної скарги, але не пізніше 10.11.2020.

4. Клопотання представника позивача ОСОБА_1 - адвоката Бойко Наталії Василівни про участь в судовому засіданні у справі № 910/6705/19 в режимі відеоконференції поза межами приміщення суду задовольнити.

5. Проведення судового засідання в режимі відеоконференції здійснити за допомогою системи відеоконференцзв'язку «EаsyCon» (https://easycon.com.ua/).

6. Для участі в судовому засіданні в режимі відеоконференції за межами приміщення суду представнику позивача ОСОБА_1 - адвокату Бойко Наталії Василівні необхідно використовувати комп'ютерну техніку або смартфони з доступом в мережу Інтернет, які дозволяють передавати аудіосигнал та відеозображення.

7. Забезпечити участь представника позивача ОСОБА_1 - адвоката Бойко Наталії Василівни в судовому засіданні у справі № 910/6705/19 призначеному на 12.11.2020 року о 10:30 год в режимі відеоконференції поза межами приміщення суду відповідно до Порядку роботи з технічними засобами відеоконференцзв'язку під час судового засідання в адміністративному, цивільному та господарському процесах за участі сторін поза межами приміщення суду, затвердженому наказом Державної судової адміністрації України від 23.04.2020 № 196.

8. Відповідно до статті 197 Господарського процесуального кодексу України підтвердження особи учасника справи здійснюється із застосуванням електронного підпису, а якщо особа не має такого підпису, то у порядку, визначеному Законом України «Про Єдиний державний демографічний реєстр та документи, що підтверджують громадянство України, посвідчують особу чи її спеціальний статус» або Державною судовою адміністрацією України, тому представнику позивача ОСОБА_1 - адвокату Бойко Наталії Василівні слід надіслати на електронну адресу Касаційного господарського суду у складі Верховного Суду документи, що посвідчують особу, скріплені електронним цифровим підписом, а у разі відсутності такого підпису надіслати скановані копії документів та пред'явити їх оригінали під час засідання.

9. Роз'яснити представнику позивача ОСОБА_1 - адвокату Бойко Наталії Василівні, що для участі у судовому засіданні в режимі відеоконференції вона зобов'язана зайти та авторизуватися в системі відеоконференцзв'язку за 10 хвилин до часу судового засідання; активувати технічні засоби (мікрофон, навушники та камера) та перевірити їх робочий стан шляхом тестування за допомогою системи відеоконференцзв'язку; очікувати запрошення секретаря судового засідання до участі в судовому засіданні.

10. Попередити учасників справи, що відповідно до частини четвертої статті 197 Господарського процесуального кодексу України, пункту 5 розділу І Порядку роботи з технічними засобами відеоконференцзв'язку під час судового засідання в адміністративному, цивільному та господарському процесах за участі сторін поза межами приміщення суду ризики технічної неможливості участі у відеоконференції поза межами приміщення суду, переривання зв'язку тощо несе учасник справи.

11. Інструкція участі в судовому засіданні в режимі відеоконференції за допомогою програмного забезпечення «EаsyCon» знаходиться за вебпосиланням: https://easycon.com.ua/vkz_help_uk-ua.pdf.

12. Інформацію по справі, що розглядається можна отримати на сторінці суду на офіційному вебпорталі судової влади України в мережі Інтернет за вебадресою: https://supreme.court.gov.ua/supreme/.

13. Участь у судовому засіданні для учасників справи не є обов'язковою.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання та не підлягає оскарженню.

Головуючий О. Баранець

Судді О. Мамалуй

І. Студенець

Попередній документ
92587609
Наступний документ
92587611
Інформація про рішення:
№ рішення: 92587610
№ справи: 910/6705/19
Дата рішення: 29.10.2020
Дата публікації: 04.11.2020
Форма документу: Ухвала
Форма судочинства: Господарське
Суд: Касаційний господарський суд Верховного Суду
Категорія справи: Корпоративних відносин
Стан розгляду справи:
Стадія розгляду: Призначено склад суду (23.09.2020)
Дата надходження: 23.09.2020
Предмет позову: про відміну державної реєстрації припинення юридичної особи
Учасники справи:
ГУЛЕВЕЦЬ О В суддя-доповідач
Державний реєстратор Нікітіна Юлія Володимирівна, Комунальне підприємство "Реєстратор" Відповідач (Боржник)
СМІРНОВА Л Г суддя-учасник колегії
Ліквідатор Товариства з обмеженою відповідальністю "Перша Будівельна корпорація" Єрешко Максим Олександрович 3-я особа без самостійних вимог на стороні відповідача
Марченко Валентин Васильович 3-я особа без самостійних вимог на стороні позивача
Марченко Валентин Васильович Заявник апеляційної інстанції
Державний реєстратор Комунального підприємства "Реєстратор" Нікітіна Юлія Володимирівна Відповідач (Боржник)
КРОПИВНА Л В головуючий суддя
КРОПИВНА Л В суддя-доповідач
ПОЛЯК О І суддя-учасник колегії
ДІДИЧЕНКО М А суддя-учасник колегії
Представник ліквідатора ТОВ "ПБК" - Адвокат Прохода Ю.В. Заявник
БАРАНЕЦЬ О М головуючий суддя
БАРАНЕЦЬ О М суддя-доповідач
СТУДЕНЕЦЬ В І суддя-учасник колегії
МАМАЛУЙ О О суддя-учасник колегії
Ліквідатор ТОВ "Перша будівельна корпорація" Єрешко М.О. 3-я особа відповідача
Бойко Олексій Ігорович Заявник касаційної інстанції
Державний реєстратор КП "Реєстратор" Нікітіна Ю.В. Відповідач (Боржник)
Марченко Валентин Васильович 3-я особа позивача
Бойко Олексій Ігорович Позивач (Заявник)
Бойко Н.В. Представник
ГУЛЕВЕЦЬ О В Суддя-доповідач
Бойко Олексій Ігорович Позивач (заявник)
Державний реєстратор Нікітіна Юлія Володимирівна, Комунальне підприємство "Реєстратор" відповідач (боржник)
КРОПИВНА Л В Головуючий суддя
Державний реєстратор Комунального підприємства "Реєстратор" Нікітіна Юлія Володимирівна відповідач (боржник)
Марченко Валентин Васильович орган або особа, яка подала апеляційну скаргу
КАЛАТАЙ Н Ф суддя-учасник колегії
БАРАНЕЦЬ О М Головуючий суддя
Державний реєстратор КП "Реєстратор" Нікітіна Ю.В. відповідач (боржник)
Бойко Олексій Ігорович заявник касаційної інстанції
Бойко Н.В. представник
Розклад:
28.01.2020 14:50 Господарський суд міста Києва
08.04.2020 14:50 Північний апеляційний господарський суд
13.05.2020 14:30 Північний апеляційний господарський суд
10.06.2020 15:15 Північний апеляційний господарський суд
01.07.2020 16:00 Північний апеляційний господарський суд
15.07.2020 13:40 Північний апеляційний господарський суд
29.07.2020 15:00 Північний апеляційний господарський суд
29.10.2020 10:15 Касаційний господарський суд
12.11.2020 10:30 Касаційний господарський суд
03.12.2020 14:45 Касаційний господарський суд
10.12.2020 14:30 Касаційний господарський суд