Clarity Project
Prozorro Закупівлі Prozorro.Продажі Аукціони Увійти до системи Тарифи та оплата Про систему

Ухвала від 12.09.2019 по справі 812/148/16

ЛУГАНСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД
УХВАЛА

про відмову в роз'ясненні судового рішення

12 вересня 2019 року СєвєродонецькСправа № 812/148/16

Суддя Луганського окружного адміністративного суду Ірметова О.В., розглянувши в порядку письмового провадження заяву Публічного акціонерного товариства «Укркомунбанк» про роз'яснення судового рішення у справі № 812/148/16 за позовом ОСОБА_1 до Фонду гарантування вкладів фізичних осіб, уповноваженої особи на ліквідацію Публічного акціонерного товариства «Укркомунбанк» Матвієнко Андрій Анатолійович, третя особа - Публічне акціонерне товариство «Укркомунбанк» про визнання протиправної бездіяльності, зобов'язання вчинити певні дії та стягнення суми за вкладом, -

ВСТАНОВИВ:

09 вересня 2019 року до Луганського окружного адміністративного суду надійшла заява Публічного акціонерного товариства «Укркомунбанк», в якій заявник просить суд роз'яснити рішення суду від 14 березня 2019 року по справі № 812/148/16 в частині:

- норми права, якою визначено поняття «Загальний реєстр вкладників»;

- норми права, яка б дозволила уповноваженій особі Фонду гарантування вкладів фізичних осіб на ліквідацію ПАТ «Укркомунбанк» подати до Фонду гарантування вкладів фізичних осіб інформацію щодо ОСОБА_1 як вкладника, який має право на відшкодування коштів за вкладами в ПАТ «Укркомунбанк» за рахунок Фонду гарантування вкладів фізичних осіб без зазначення суми коштів за вкладом ОСОБА_1 , яка підлягає відшкодуванню за рахунок коштів Фонду гарантування вкладів фізичних осіб, станом на день початку процедури виведення ПАТ «Укркомунбанк» з ринку, тобто станом на 14.09.2015.

Відповідно до частини третьої статті 254 Кодексу адміністративного судочинства України (далі - КАС України) суд розглядає заяву про роз'яснення судового рішення у порядку, в якому було ухвалено відповідне судове рішення, протягом десяти днів з дня її надходження. У разі необхідності суд може розглянути питання роз'яснення судового рішення в судовому засіданні з повідомленням учасників справи та державного виконавця.

Враховуючи положення частини третьої статті 254 КАС України, суд вважає за можливе розглянути заяву про роз'яснення судового рішення без повідомленням учасників справи.

Суд, дослідивши матеріали справи, дійшов висновку про відмову у задоволенні заяви про роз'яснення судового рішення з таких підстав.

Рішенням Луганського окружного адміністративного суду від 14 березня 2019 року адміністративний позов ОСОБА_1 до Фонду гарантування вкладів фізичних осіб, уповноваженої особи на ліквідацію Публічного акціонерного товариства «Укркомунбанк» Матвієнко Андрій Анатолійович, третя особа - Публічне акціонерне товариство «Укркомунбанк», про визнання протиправної бездіяльності, зобов'язання вчинити певні дії та стягнення суми за вкладом задоволено частково. Визнано протиправною бездіяльність Фонду гарантування вкладів фізичних осіб, уповноваженої особи на ліквідацію Публічного акціонерного товариства «Укркомунбанк» Матвієнка Андрія Анатолійовича щодо невжиття заходів по відшкодуванню ОСОБА_1 гарантованої законом суми вкладів. Зобов'язано Уповноважену особу Фонду гарантування вкладів фізичних осіб на ліквідацію Публічного акціонерного товариства «Укркомунбанк» Матвієнка Андрія Анатолійовича подати до Фонду гарантування вкладів фізичних осіб інформацію щодо ОСОБА_1 як вкладника, який має право на відшкодування коштів за вкладами в ПАТ «Укркомунбанк» за рахунок Фонду гарантування вкладів фізичних осіб. Зобов'язано Фонд гарантування вкладів фізичних осіб включити ОСОБА_1 до Загального реєстру вкладників, які мають право на відшкодування коштів за вкладами ПАТ «Укркомунбанк» за рахунок Фонду гарантування вкладів фізичних осіб (том 2 а.с. 249-256).

Постановою Першого апеляційного адміністративного суду від 18 червня 2019 року апеляційну скаргу Фонду гарантування вкладів фізичних осіб - залишено без задоволення. Рішення Луганського окружного адміністративного суду від 14 березня 2019 року у справі № 812/148/16 - залишено без змін.

Підстави та порядок роз'яснення судових рішень в адміністративному судочинстві встановлені статтею 254 КАС України.

Відповідно до частини першої статті 254 КАС України якщо судове рішення є незрозумілим, за заявою учасника справи, державного виконавця суд роз'яснює ухвалене ним судове рішення, яке набрало законної сили, не змінюючи змісту судового рішення, шляхом постановлення ухвали.

За загальними нормами права роз'яснення судом ухваленого ним рішення здійснюється, насамперед, з метою усунення такого недоліку як незрозумілість судового рішення (наприклад, можливість неоднакового тлумачення висновків суду), що перешкоджає його належному виконанню.

Підставою для роз'яснення судового рішення як засобу усунення недоліків ухваленого судового акта є його неясність, невизначеність. Фактично роз'ясненням рішення є зміна форми його викладення таким чином, щоб ті частини судового акта, які викликають труднощі для розуміння, були висвітлені ясніше та зрозуміліше. При цьому суд, роз'яснюючи рішення, не вправі вносити будь-які зміни в існуюче рішення. Тобто процесуальна процедура роз'яснення судового акта виключає можливість будь-яким чином змінювати зміст цього судового рішення, навіть у разі подальшого виявлення судом правових помилок, допущених під час його ухвалення.

Отже, необхідність роз'яснення судового рішення зумовлена його нечіткістю за змістом, коли воно є неясним та незрозумілим як для осіб, стосовно яких воно ухвалене, так і для тих, що будуть здійснювати його виконання. Роз'яснено може бути рішення у разі, якщо без такого роз'яснення його тяжко виконати внаслідок неясності резолютивної частини рішення.

Як роз'яснив Пленум Вищого адміністративного суду України у постанові № 7 від 20.05.2013 “Про судове рішення в адміністративній справі”, в ухвалі про роз'яснення судового рішення суд викладає більш повно та зрозуміло ті частини рішення, розуміння яких викликає труднощі, не змінюючи при цьому суть рішення і не торкаючись питань, які не були предметом судового розгляду (пункт 19).

Тобто, роз'яснення судового рішення є за своєю суттю одним із способів усунення його недоліків, але без виправлення і постановлення додаткового рішення цим же судом.

Як вбачається з резолютивної частини рішення Луганського окружного адміністративного суду від 14.03.2019, воно є чітким за змістом, зрозумілим та не припускає кілька варіантів тлумачення. В мотивувальній частині рішення наведені доводи на обґрунтування прийнятого рішення.

Крім того, судом роз'яснюється лише зміст судового рішення, а не норми права, як про те просить заявник в своїй заяві про роз'яснення судового рішення.

Таким чином, у задоволенні заяви Публічного акціонерного товариства «Укркомунбанк» про роз'яснення судового рішення у справі № 812/148/16 слід відмовити.

Керуючись статтями 241, 243, 248, 254, 256 Кодексу адміністративного судочинства України, суд -

УХВАЛИВ:

У задоволенні заяви Публічного акціонерного товариства «Укркомунбанк» про роз'яснення судового рішення у справі № 812/148/16 за позовом ОСОБА_1 до Фонду гарантування вкладів фізичних осіб, уповноваженої особи на ліквідацію Публічного акціонерного товариства «Укркомунбанк» Матвієнко Андрій Анатолійович, третя особа - Публічне акціонерне товариство «Укркомунбанк» про визнання протиправної бездіяльності, зобов'язання вчинити певні дії та стягнення суми за вкладом - відмовити.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання суддею та може бути оскаржена в апеляційному порядку до Першого апеляційного адміністративного суду через Луганський окружний адміністративний суд.

Апеляційна скарга на ухвалу суду першої інстанції подається протягом п'ятнадцяти днів з дня проголошення ухвали.

Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини рішення (ухвали) суду, або розгляду справи в порядку письмового провадження, строк на апеляційне оскарження обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Суддя О.В. Ірметова

Попередній документ
84191964
Наступний документ
84191966
Інформація про рішення:
№ рішення: 84191965
№ справи: 812/148/16
Дата рішення: 12.09.2019
Дата публікації: 16.09.2019
Форма документу: Ухвала
Форма судочинства: Адміністративне
Суд: Луганський окружний адміністративний суд
Категорія справи: Заява про роз’яснення судового рішення
Стан розгляду справи:
Стадія розгляду: (11.12.2018)
Результат розгляду: Передано на відправку Луганський окружний адміністративний суд
Дата надходження: 04.07.2018
Предмет позову: про визнання протиправною бездіяльність, зобов`язання вчинити певні дії та стягнення суми за вкладом