Clarity Project
Prozorro Закупівлі Prozorro.Продажі Аукціони Увійти до системи Тарифи та оплата Про систему

Ухвала від 30.08.2018 по справі 812/148/16

УХВАЛА

30 серпня 2018 року

м. Київ

Справа №812/148/16

Провадження №11-782апп18

ВеликаПалата Верховного Суду у складі:

судді-доповідача Золотнікова О. С.,

суддів Антонюк Н. О., Бакуліної С. В., Британчука В. В., Гудими Д. А., Данішевської В. І., Кібенко О. Р., Князєва В. С., Лобойка Л. М., Прокопенка О. Б., Рогач Л. І., Саприкіної І. В., Ткачука О. С., Уркевича В. Ю., Яновської О. Г.

розглянула матеріали касаційної скарги ОСОБА_3 на ухвали Луганського окружного адміністративного суду від 05 липня 2016 року та Донецького апеляційного адміністративного суду від 09 серпня 2016 року у справі за позовом ОСОБА_3 до Фонду гарантування вкладів фізичних осіб (далі - Фонд), уповноваженої особи Фонду на ліквідацію Публічного акціонерного товариства «Укркомунбанк» (далі - Уповноважена особа, ПАТ «Укркомунбанк» відповідно) Матвієнка Андрія Анатолійовича, третя особа - ПАТ «Укркомунбанк», про визнання бездіяльності, зобов'язання вчинити певні дії та стягнення суми за вкладом і

ВСТАНОВИЛА:

У лютому 2016 року ОСОБА_3 звернулася до суду з позовом, у якому просила:

- визнати протиправною бездіяльність відповідачів в частині невжиття заходів по відшкодуванню вкладникам ПАТ «Укркомунбанк» гарантованих законом сум вкладів;

- зобов'язати Уповноважену особу включити до переліку вкладників, що мають право на отримання вкладу за рахунок коштів Фонду;

- стягнути суму вкладу у розмірі 10 тис. грн.

Луганський окружний адміністративний суд ухвалою від 05 липня 2016 року, залишеною без зміну ухвалою Донецького апеляційного адміністративного суду від 09 серпня 2016 року, закрив провадження у цій справі на підставі пункту 1 частини першої статті 157 Кодексу адміністративного судочинства України (далі - КАС України), оскільки справу не належить розглядати в порядку адміністративного судочинства.

Не погодившись із рішеннями судів першої та апеляційної інстанцій, ОСОБА_3 подала касаційну скаргу.

Вищий адміністративний суд України ухвалою від 02 вересня 2016 року відкрив касаційне провадження у цій справі.

Верховний Суд у складі колегії суддів Касаційного адміністративного суду ухвалою від 26 червня 2018 рокупередав справу на розгляд Великої Палати Верховного Суду.

Цю ухвалу мотивовано тим, що учасник справи оскаржує судові рішення з підстав порушення правил предметної юрисдикції.

За правилами частини шостої статті 346 КАС України справа підлягає передачі на розгляд Великої Палати Верховного Суду у всіх випадках, коли учасник справи оскаржує судове рішення з підстав порушення правил предметної юрисдикції.

Оскільки в касаційній скарзі позивач просить скасувати рішення судів попередніх інстанцій з підстав порушення правил предметної юрисдикції, Велика Палата Верховного Суду дійшла висновку про наявність правових підстав для прийняття цієї справи до розгляду.

Відповідно до пункту 3 частини першої статті 345 КАС України суд касаційної інстанції може розглянути справу в порядку письмового провадження за наявними у справі матеріалами в разі перегляду ухвал судів першої та апеляційної інстанцій.

У запереченні на касаційну скаргу відповідач, серед іншого, просить розглядати справу за його участю.

З огляду на те, що предметом перегляду в цій справі є ухвали суду першої та апеляційної інстанцій, а характер спірних правовідносин не вимагає участі сторін у судовому засіданні, ураховуючи факт надання представниками сторін пояснень у судових засіданнях судів першої та апеляційної інстанцій, незважаючи на клопотання відповідача про розгляд справи за його участю, Велика Палата Верховного Суду призначає розгляд справи в порядку письмового провадження за наявними в ній матеріалами без виклику учасників справи.

Водночас Велика Палата Верховного Суду вважає за необхідне поінформувати учасників справи про її розгляд шляхом надіслання копій цієї ухвали.

Ураховуючи викладене та керуючись статтями 345 і 346 КАС України, Велика Палата Верховного Суду

УХВАЛИЛА:

1. Прийняти до розгляду справу за позовом ОСОБА_3 до Фонду гарантування вкладів фізичних осіб, уповноваженої особи Фонду гарантування вкладів фізичних осіб на ліквідацію Публічного акціонерного товариства «Укркомунбанк» Матвієнка АндріяАнатолійовича, третя особа - Публічне акціонерне товариство «Укркомунбанк», про визнання бездіяльності, зобов'язання вчинити певні дії та стягнення суми за вкладом.

2. Призначити справу до касаційного розгляду в порядку письмового провадження без виклику її учасників на 17 жовтня 2018 року в приміщенні Верховного Суду за адресою: м. Київ, вул. Пилипа Орлика, 8.

3. Надіслати учасникам справи копію цієї ухвали до відома.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання та оскарженню не підлягає.

Суддя-доповідач О. С. Золотніков

Судді: Н. О. Антонюк Л. М. Лобойко

С. В. Бакуліна О. Б. Прокопенко

В. В. Британчук Л. І. Рогач

Д. А. Гудима І. В. Саприкіна

В. І. Данішевська О. С. Ткачук

О. Р. Кібенко В. Ю. Уркевич

В. С. Князєв О. Г. Яновська

Попередній документ
76166720
Наступний документ
76166722
Інформація про рішення:
№ рішення: 76166721
№ справи: 812/148/16
Дата рішення: 30.08.2018
Дата публікації: 03.09.2018
Форма документу: Ухвала
Форма судочинства: Адміністративне
Суд: Велика Палата Верховного Суду
Стан розгляду справи:
Стадія розгляду: (11.12.2018)
Результат розгляду: Передано на відправку Луганський окружний адміністративний суд
Дата надходження: 04.07.2018
Предмет позову: про визнання протиправною бездіяльність, зобов`язання вчинити певні дії та стягнення суми за вкладом