Clarity Project
Prozorro Закупівлі Prozorro.Продажі Аукціони Увійти до системи Тарифи та оплата Про систему

Постанова від 09.09.2020 по справі 916/2848/19

ПІВДЕННО-ЗАХІДНИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

ПОСТАНОВА

(додаткова)

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

09 вересня 2020 року м. ОдесаСправа № 916/2848/19

Південно-західний апеляційний господарський суд у складі колегії суддів головуючого судді Лавриненко Л.В.

суддів: Аленіна О.Ю., Мишкіної М.А.

секретар судового засідання - Діхтяренко О.Б.

розглянувши заяву Товариства з обмеженою відповідальністю "СПЕКТР-АГРО", Київська область

про покладення судових витрат на професійну правничу допомогу

по справі № 916/2848/19

за позовом Товариства з обмеженою відповідальністю "СПЕКТР-АГРО", Київська область

до відповідачів:

1) Товариства з обмеженою відповідальністю "Победа 1", Одеська область;

2) ОСОБА_1 Одеська область

за участю Білгород - Дністровського міжрайонного відділу Державної виконавчої служби Південного Міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Одеса)

про стягнення 629 278,99 грн.

ВСТАНОВИВ:

Постановою Південно-західного апеляційного господарського суду від 25.06.2020 р. скасовано додаткову ухвалу Господарського суду Одеської області від 07.05.2020 р. у справі № 916/2848/19. Заяву Товариства з обмеженою відповідальністю "СПЕКТР-АГРО", Київська область задоволено у поновному обсязі.

03.07.2020 р. на адресу Південно-західного апеляційного господарського суду надійшла заява Товариства з обмеженою відповідальністю "СПЕКТР-АГРО", Київська область про покладення на Білгород - Дністровський міжрайонний відділ Державної виконавчої служби Південного Міжрегіонального управління Міністерства юстиції судових витрат на професійну правничу допомогу в сумі 5 200 грн. за перегляд додаткової ухвали Господарського суду Одеської області від 07.05.2020 р. у справі № 916/2848/19 в апеляційному порядку.

Ухвалою Південно - західного апеляційного господарського суду від 06.07.2020 р. заяву Товариства з обмеженою відповідальністю "СПЕКТР-АГРО", Київська область призначено до розгляду.

Розглянувши заяву Товариства з обмеженою відповідальністю "СПЕКТР-АГРО", Київська область про стягнення судових витрат на професійну правничу допомогу, суд апеляційної інстанції дійшов висновку щодо її задоволення з огляду на наступне.

Як вбачається з матеріалів справи, 14.12.2018 р. між Товариством з обмеженою відповідальністю "СПЕКТР-АГРО", Київська область та Адвокатським Бюро "Василя Бонтлаба" укладено договір про надання правової допомоги № 14/12/2018.

Відповідно до п. 1.1. договору Бюро зобов'язується здійснити захист, представництво або надати інші види правової допомоги клієнту на умовах і в порядку, що визначені даним договором, а клієнт зобов'язується оплатити надання правової допомоги та фактичні витрати, необхідні для виконання договору.

За приписами п. 5.1. договору розмір гонорару, який клієнт сплачує Бюро за надану в межах цього договору правову допомогу, визначається сторонами в акті передачі-приймання наданих правових послуг, який є невід'ємною частиною цього договору і враховує обсяг та складність роботи, тривалість часу, необхідного для її виконання, досвід та кваліфікацію спеціаліста, строки, ступінь терміновості виконання послуг (роботи) та інші обставини.

Пунктом 5.2. договору визначено, що Бюро надає клієнту акт передачі-приймання наданих правових послуг, в якому зазначається зміст наданої правової допомоги, розмір гонорару, який підлягає сплаті відповідно до умов договору, додаткові витрати, які були понесені бюро понад узгоджену суму гонорару (якщо такі мали місце).

За умовами п. 5.3. договору акт передачі-приймання наданих правових послуг підписується сторонами в розумні інтервали часу після виконання послуг та оплати наданої правової допомоги та фіксує факт надання правових послуг, які передбачені цим договором.

Згідно з п. 5.4. договору розрахунки за цим договором здійснюються шляхом перерахування клієнтом грошових коштів на поточний рахунок Бюро.

Відповідно до п. 6.1. договору останній вважається укладеним з дня його підписання та діє до 31.12.2020 року, а в частині проведення взаєморозрахунків - до їх повного виконання.

25.06.2020 р. між Товариством з обмеженою відповідальністю "СПЕКТР-АГРО" Київська область та Адвокатським Бюро "Василя Бонтлаба" підписано акт здачі - приймання виконаних робіт № 42, відповідно до якого загальна вартість наданих послуг становить 5 200 грн.

Як вбачається з акту про надання правничої допомоги, Адвокатським бюро «Василя Бонтлаба» здійснено наступні дії:

- ознайомлення з додатковою ухвалою Господарського суду Одеської області від 07.05.2019 р. по справі № 916/2848/19 у Єдиному державному реєстрі судових рішень - 1 година;

- аналіз судової практики, в тому числі практики апеляційних господарських судів та практики Верховного Суду з питань оскарження в апеляційному та/або касаційному порядку ухвал суду першої інстанції та постанов суду апеляційної інстанції щодо зменшення витрат на професійну правничу допомогу - 3 години;

- підготовка апеляційної скарги на додаткову ухвалу Господарського суду Одеської області від 07.05.2019 р. по справі № 916/2848/19 - 4 години;

- підготовка необхідної кількості апеляційних скарг на додаткову ухвалу Господарського суду Одеської області від 07.05.2019 р. по справі № 916/2848/19. Направлення поштою апеляційних скарг на додаткову ухвалу Господарського суду Одеської області від 07.05.2019 р. по справі № 916/2848/19 - ТОВ "Победа 1", ОСОБА_1 , Білгород-Дністровському МРВДВС Південного МРУ Міністерства юстиції (м. Одеса) та до Господарського суду Одеської області - 4 години;

- участь у судовому засіданні Південно - західного апеляційного господарського суду з розгляду апеляційної скарги на додаткову ухвалу Господарського суду Одеської області від 07.05.2019 р. по справі № 916/2848/19, яке відбулось 25.06.2020 р. в режимі відеоконференції з Північним апеляційним господарським судом: підтримання правової позиції, надання пояснень у справі.

Також у п. 2 акту здачі - приймання виконаних робіт сторонами визначено, що вартість однієї години правової допомоги виконавця складає 350 грн., а участь у судовому засіданні 1 000 грн.

Відповідний акт підписаний Товариством з обмеженою відповідальність «СПЕКТР - АГРО», Київська область та Адвокатським бюро «Василя Бонтлаба».

Товариством з обмеженою відповідальністю "СПЕКТР-АГРО", Київська область сплачено на рахунок Адвокатського Бюро "Василя Бонтлаба" грошові кошти в сум 5 200 грн., що підтверджується платіжним дорученням від 25.06.2020 р. № 1157.

Відповідно до ч. 1 ст. 123 Господарського процесуального кодексу України судові витрати складаються з судового збору та витрат, пов'язаних з розглядом справи.

В силу приписів п. 1 ч. 3 ст. 123 Господарського процесуального кодексу України до витрат, пов'язаних з розглядом справи, належать витрати на професійну правничу допомогу.

За приписами ст. 126 Господарського процесуального кодексу України витрати, пов'язані з правничою допомогою адвоката, несуть сторони, крім випадків надання правничої допомоги за рахунок держави.

За результатами розгляду справи витрати на професійну правничу допомогу адвоката підлягають розподілу між сторонами разом із іншими судовими витратами.

Для цілей розподілу судових витрат:

1) розмір витрат на професійну правничу допомогу адвоката, в тому числі гонорару адвоката за представництво в суді та іншу професійну правничу допомогу, пов'язану зі справою, включаючи підготовку до її розгляду, збір доказів тощо, а також вартість послуг помічника адвоката, визначається згідно з умовами договору про надання правничої допомоги та на підставі відповідних доказів щодо обсягу наданих послуг і виконаних робіт та їх вартості, що сплачена або підлягає сплаті відповідною стороною або третьою особою;

2) розмір суми, що підлягає сплаті в порядку компенсації витрат адвоката, необхідних для надання правничої допомоги, встановлюється згідно з умовами договору про надання правничої допомоги на підставі відповідних доказів, які підтверджують здійснення відповідних витрат.

Для визначення розміру витрат на професійну правничу допомогу з метою розподілу судових витрат учасник справи подає детальний опис робіт (наданих послуг), виконаних адвокатом, та здійснених ним витрат, необхідних для надання правничої допомоги.

Розмір витрат на оплату послуг адвоката має бути співмірним із:

1) складністю справи та виконаних адвокатом робіт (наданих послуг);

2) часом, витраченим адвокатом на виконання відповідних робіт (надання послуг);

3) обсягом наданих адвокатом послуг та виконаних робіт;

4) ціною позову та (або) значенням справи для сторони, в тому числі впливом вирішення справи на репутацію сторони або публічним інтересом до справи.

У разі недотримання вимог частини четвертої цієї статті суд може, за клопотанням іншої сторони, зменшити розмір витрат на професійну правничу допомогу адвоката, які підлягають розподілу між сторонами.

Обов'язок доведення неспівмірності витрат покладається на сторону, яка заявляє клопотання про зменшення витрат на оплату правничої допомоги адвоката, які підлягають розподілу між сторонами.

Попри належне повідомлення судом апеляційної інстанції про час та місце розгляду заяви Товариства з обмеженою відповідальність «СПЕКТР -АГРО», Київська область про стягнення з органу виконавчої служби судових витрат на професійну правничу допомогу в сумі 5 200 грн. (повідомлення про вручення поштового відправлення за штрих кодовим ідентифікатором 6511912446529) Білгород-Дністровський міськрайонний відділ державної виконавчої служби Південного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Одеса) до суду з клопотанням про зменшення заявленої до стягнення суми не звернувся.

З огляду на викладене та враховуючи, що спір виник з вини Білгород-Дністровського міськрайонного відділу державної виконавчої служби Південного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Одеса), суд апеляційної інстанції вважає, що заява Товариства з обмеженою відповідальність «СПЕКТР - АГРО» м. Обухів про стягнення з органу виконавчої служби судових витрат на професійну правничу допомогу в сумі 5 200 грн., пов'язаних з переглядом справи № 916/2848/19 в апеляційному порядку, підлягає задоволенню.

Відповідно до п. 3 ч. 1 ст. 244 Господарського процесуального кодексу України суд, що ухвалив рішення, може за заявою учасників справи чи з власної ініціативи ухвалити додаткове рішення, якщо судом не вирішено питання про судові витрати.

Керуючись ст. ст. 129, 244, 282 ГПК України, Південно-західний апеляційний господарський суд, -

ПОСТАНОВИВ:

Заяву Товариства з обмеженою відповідальністю "СПЕКТР-АГРО" Київська область про стягнення судових витрат на професійну правничу допомогу у справі № 916/2848/19 в сумі 5 200 грн. задовольнити.

Стягнути з Білгород-Дністровського міськрайонного відділу державної виконавчої служби Південного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Одеса) (67700, Одеська область, м. Білгород-Дністровський, вул. Миколаївська, 30; код ЄДРПОУ 34890175) на користь Товариства з обмеженою відповідальністю "Спектр-Агро" (08702, Київська область, м. Обухів, вул. Промислова, 20; код ЄДРПОУ 36348550, п/р № НОМЕР_1 в АТ "ОТП Банк", МФО 300528) витрати на правничу допомогу у розмірі 5 200 грн.

Доручити Господарському суду Одеської області видати накази, оформлені відповідно до вимог Закону України «Про виконавче провадження».

Постанова набирає законної сили з дня її прийняття і може бути оскаржена до Верховного Суду, в порядку та випадках, передбачених ГПК України.

Головуючий суддя Л. В. Лавриненко

Судді О.Ю. Аленін

М.А. Мишкіна

Попередній документ
91434773
Наступний документ
91434775
Інформація про рішення:
№ рішення: 91434774
№ справи: 916/2848/19
Дата рішення: 09.09.2020
Дата публікації: 11.09.2020
Форма документу: Постанова
Форма судочинства: Господарське
Суд: Південно-західний апеляційний господарський суд
Категорія справи: поставки товарів, робіт, послуг
Стан розгляду справи:
Стадія розгляду: Призначено склад суду (13.09.2022)
Дата надходження: 13.09.2022
Предмет позову: про солідарне стягнення заборгованості в загальній сумі 629278,99 грн
Учасники справи:
Товариство з обмеженою відповідальністю "Спектор-Агро" Заявник апеляційної інстанції
Товариство з обмеженою відповідальністю "Спектор-Агро" Позивач (Заявник)
Білгород-Дністровський міськрайонний відділ державної виконавчої служби Південного Міжрегіонального Управління Міністерства Юстиції (м.Одеса) За участю
ЛАВРИНЕНКО Л В головуючий суддя
ЛАВРИНЕНКО Л В суддя-доповідач
АЛЕНІН О Ю суддя-учасник колегії
МИШКІНА М А суддя-учасник колегії
Товариство з обмеженою відповідальністю "Спектор-Агро" Заявник
ПЕТРОВ В С суддя-доповідач
Товариство з обмеженою відповідальністю "СПЕКТР-АГРО" Позивач (Заявник)
Білгород-Дністровський міськрайонний відділ державної виконавчої служби Південного Міжрегіонального Управління Міністерства Юстиції (м. Одеса) За участю
Товариство з обмеженою відповідальністю "СПЕКТР-АГРО" Заявник
Товариство з обмеженою відповідальністю "Спектр-Агро" Заявник апеляційної інстанції
Ганжа Михайло Михайлович Відповідач (Боржник)
Товариство з обмеженою відповідальністю "Победа 1" Відповідач (Боржник)
Товариство з обмеженою відповідальністю "Спектр-Агро" Позивач (Заявник)
Білгород-Дністровський міськрайонний відділ державної виконавчої служби Південного міжрегіонального управління Міністерства Юстиції (м.Одеса) За участю
САВИЦЬКИЙ Я Ф головуючий суддя
САВИЦЬКИЙ Я Ф суддя-доповідач
ГОЛОВЕЙ В М суддя-учасник колегії
РАЗЮК Г П суддя-учасник колегії
Товариство з обмеженою відповідальністю "Спектр-Агро" Заявник
ПЕТРОВ В С Суддя-доповідач
Товариство з обмеженою відповідальністю "СПЕКТР-АГРО" Позивач (заявник)
Товариство з обмеженою відповідальністю "Победа 1" відповідач (боржник)
Ганжа Михайло Михайлович відповідач (боржник)
Товариство з обмеженою відповідальністю "СПЕКТР-АГРО" заявник
АЛЕНІН О Ю головуючий суддя
АЛЕНІН О Ю суддя-доповідач
ФІЛІНЮК І Г суддя-учасник колегії
ПОЛІЩУК Л В суддя-учасник колегії
Білгород-Дністровський міськрайонний відділ державної виконавчої служби Південного Міжрегіонального Управління Міністерства Юстиції (м. Одеса) за участю
ЛАВРИНЕНКО Л В Головуючий суддя
Товариство з обмеженою відповідальністю "Спектор-Агро" Позивач (заявник)
Товариство з обмеженою відповідальністю "Спектор-Агро" орган або особа, яка подала апеляційну скаргу
Білгород-Дністровський міськрайонний відділ державної виконавчої служби Південного Міжрегіонального Управління Міністерства Юстиції (м.Одеса) за участю
Товариство з обмеженою відповідальністю "Спектр-Агро" Позивач (заявник)
Товариство з обмеженою відповідальністю "Спектр-Агро" орган або особа, яка подала апеляційну скаргу
САВИЦЬКИЙ Я Ф Головуючий суддя
Білгород-Дністровський міськрайонний відділ державної виконавчої служби Південного міжрегіонального управління Міністерства Юстиції (м.Одеса) за участю
АЛЕНІН О Ю Головуючий суддя
Білгород-Дністровський відділ державної виконавчої служби у Білгород-Дністровському районі Одеської області Південного міжрегіонального управління Міністерства Юстиції (м.Одеса) за участю
Білгород-Дністровський відділ державної виконавчої служби у Білгород-Дністровському районі Одеської області Південного міжрегіонального управління Міністерства Юстиції (м.Одеса) орган або особа, яка подала апеляційну скаргу
Розклад:
27.01.2020 15:30 Господарський суд Одеської області
07.04.2020 16:30 Господарський суд Одеської області
07.04.2020 16:45 Господарський суд Одеської області
21.04.2020 12:30 Господарський суд Одеської області
10.06.2020 16:30 Південно-західний апеляційний господарський суд
25.06.2020 14:00 Південно-західний апеляційний господарський суд
09.09.2020 10:00 Південно-західний апеляційний господарський суд
09.09.2020 10:30 Південно-західний апеляційний господарський суд
23.11.2020 12:00 Господарський суд Одеської області
23.11.2020 12:30 Господарський суд Одеської області
07.12.2020 12:00 Господарський суд Одеської області
07.12.2020 12:30 Господарський суд Одеської області
24.02.2021 10:00 Південно-західний апеляційний господарський суд
24.02.2021 10:30 Південно-західний апеляційний господарський суд
01.09.2022 14:30 Південно-західний апеляційний господарський суд
01.09.2022 14:45 Південно-західний апеляційний господарський суд
03.10.2022 12:00 Південно-західний апеляційний господарський суд
03.10.2022 12:15 Південно-західний апеляційний господарський суд