Clarity Project
Prozorro Закупівлі Prozorro.Продажі Аукціони Увійти до системи Тарифи та оплата Про систему

Постанова від 19.12.2019 по справі 487/8474/19

Справа №487/8474/19

Провадження №1-кс/487/9405/19

УХВАЛА
ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

19.12.2019 року слідчий суддя Заводського районного суду м. Миколаєва ОСОБА_1 , за участю секретаря судового засідання ОСОБА_2 , розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в м . Миколаєві клопотання Слідчого Першого слідчого відділу Слідчого управління Територіального управління Державного бюро розслідувань, розташованого у місті Миколаєві, ОСОБА_3 , у кримінальному провадженні № 62019150000000437 про тимчасовий доступ до речей і документів, -

ВСТАНОВИВ:

11.12.2019 року слідчий Першого слідчого відділу Слідчого управління Територіального управління Державного бюро розслідувань, розташованого у місті Миколаєві, ОСОБА_3 , за погодженням Прокурора першого відділу Управління нагляду за додержанням законів під час проведення досудового розслідування та розшукових дій територіальним управлінням Державного бюро розслідувань, розташованим у місті Миколаєві прокуратури Миколаївської області ОСОБА_4 , звернувся до слідчого судді із вказаним клопотанням в якому просив надати тимчасовий доступ з можливістю копіювання до всього особистого листування провідного юрисконсульта КЗ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_2 та інших записів особистого характеру, які містяться в наявних у розпорядженні органу досудового розслідування накопичувачі на жорстких магнітних дисках «WesternDigital 250 Gb» (s/n: WMAV2EW66796) від робочого комп'ютеру ОСОБА_5 та мобільному телефоні ОСОБА_5 «iPhone» model-A1778 (IMEI: НОМЕР_1 ).

Клопотання слідчий обґрунтовує тим, що мобільний телефон та накопичувач на жорстких магнітних дисках містять відомості, які відносяться до встановлюваних обставин у даному кримінальному провадженні, в силу чого мають істотне значення для провадження. Проте отримати зазначені вище відомості шляхом проведення інших слідчих (розшукових) дій не можливо, оскільки вони містяться в особистому листуванні ОСОБА_5 та інших записах особистого характеру.

В судове засідання слідчий не з'явився, надав суду заяву про розгляд справи у його відсутності, клопотання підтримує.

Клопотання розглянуто без участі особи у володінні якої знаходяться речі та документи.

Дослідивши клопотання та докази, якими обґрунтовується клопотання, слідчий суддя дійшов до наступних висновків.

Із матеріалів клопотання встановлено, що 06.06.2019 Територіальним управлінням Державного бюро розслідувань, розташованого у місті Миколаєві, за матеріалами Відділу оперативних розробок Територіального управління зареєстровано матеріали кримінального провадження № 62019150000000437 за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 191 КК України.

Як встановлено проведеним розслідуванням, ч. 5 ст. 75 Закону України «Про освіту» передбачено створення та функціонування спеціального інформаційного ресурсу в мережі Інтернет, на якому у вільному доступі в повному обсязі розміщуються безкоштовні електронні версії підручників або електронні підручники для здобуття повної загальної середньої освіти, а також те, що ІНФОРМАЦІЯ_3 (далі - МОН України) взято курс на абсолютне безкоштовне онлайн користування учнями повною базою шкільних підручників, рекомендованих МОН України та їх розміщенням у вільному доступі на сайтах - ІНФОРМАЦІЯ_4 ІНФОРМАЦІЯ_5 ІНФОРМАЦІЯ_6 рядом рішень ІНФОРМАЦІЯ_7 (№ 16 від 12.10.2017, № 17 від 21.12.2017, № 11 від 16.05.2019) внесено зміни до Програми розвитку освіти Миколаївської області на 2017-2021 роки. Цими змінами Програму доповнено новим пунктом (п. 2.26), яким передбачено необхідність фінансування забезпечення доступу до використання підручників, навчально-методичних посібників в електронному вигляді учням загальноосвітніх навчальних закладів Миколаївської області, та збільшувались прогнозні обсяги фінансування зазначеного заходу.

У 2018 та 2019 роках ІНФОРМАЦІЯ_8 та Комунальним закладом « ІНФОРМАЦІЯ_9 » ІНФОРМАЦІЯ_7 проведено процедури відкритих торгів з закупки за предметом: ДК 021:2015: 72260000-5 - «Послуги з доступу до використання підручників, навчально-методичних посібників в електронному вигляді учням загальноосвітніх навчальних закладів Миколаївської області» та «Послуги з доступу до платформи сервісів електронної школи, в тому числі до підручників в електронному вигляді, учням закладів загальної ІНФОРМАЦІЯ_10 », за результатами яких торгів з переможцем торгів ПП « ОСОБА_6 » укладено договори № 14 від 12.04.2018 на суму 12 900 000 грн. (додатковою угодою № 1 від 07.05.2018 суму договору зменшено до 6 000 000 грн., з урахуванням фактичного обсягу видатків) та № 41 від 01.07.2019 на суму 9 093 997 грн.

При цьому звертає на себе увагу те, що Додатком № 6 до Тендерної документації від Постачальника вимагалося надання у складі пропозиції копії документу про наявність грифу МОН України або свідоцтва від МОН України, яким дозволяється використання предмету закупівлі в закладах освіти України. Такий документ, відповідно до Порядку надання навчальній літературі, засобам навчання і навчальному обладнанню грифів та свідоцтв МОН України, затвердженого наказом МОН України № 537 від 17.06.2008, може бути видано МОН чи його установою (ДНУ « ІНФОРМАЦІЯ_11 ») тільки після експертизи вже розробленого Постачальником програмного забезпечення.

Відповідно до даних Електронного реєстру щодо надання грифів та свідоцтв ІНФОРМАЦІЯ_3 , платформу для електронних інтерактивних підручників (без контенту), яка була схвалена МОН України для використання у загальноосвітніх навчальних закладах (протокол № 3 від 18.04.2017) мало ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_12 » (до 24.10.2017 - ПП « ОСОБА_7 »). Таким чином, технічним вимогами, зазначеним в тендерній документації, відповідав лише один виробник продукту ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_12 » та його дилер ПП « ОСОБА_6 », який доречи проводив презентацію свого продукту для ІНФОРМАЦІЯ_8 у 2017 році, до внесення відповідних змін у Програму розвитку освіти Миколаївської області на 2017-2021 роки та оголошення процедури закупівлі.

Таким чином є підстави вважати, що упродовж 2018-2019 років посадові особи ІНФОРМАЦІЯ_13 , ІНФОРМАЦІЯ_7 , зловживаючи владою та своїм службовим становищем, діючи за попередньою змовою між собою та посадовими особами правоохоронних органів, забезпечено залучення підконтрольними комунальними закладами та установами до участі у проведенні тендерів заздалегідь узгоджених учасників, в т.ч. ПП « ОСОБА_6 », основним постачальником якого являється ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_12 ». Вказаними учасниками під час участі у проведенні тендерів забезпечується завищення вартості предметів закупівлі на заздалегідь визначену суму, привласнення якою забезпечується шляхом перерахування на рахунки інших, підконтрольних суб'єктів господарювання, із подальшим переведенням їх у неконтрольовану готівку та розподілом між всіма учасниками протиправної схеми.

28-29.11.2019 проведено обшук в будівлях та приміщеннях Комунального закладу « ІНФОРМАЦІЯ_9 » Миколаївської обласної ради (далі - КЗ « ІНФОРМАЦІЯ_1 »), в ході якого було відшукано та вилучено:

1) накопичувач на жорстких магнітних дисках «WesternDigital 250 Gb» (s/n: WMAV2EW66796) від робочого комп'ютеру провідного юрисконсульта КЗ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » ОСОБА_5 , на який в ході обшуку спеціалістами у створену в ході обшуку папку «Обшук» було скопійовано листування з електронних поштових скриньок « ІНФОРМАЦІЯ_14 » та « ІНФОРМАЦІЯ_15 », які використовував користувач комп'ютеру;

2) мобільний телефон провідного юрисконсульта КЗ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » ОСОБА_5 - «iPhone» model-A1778 (IMEI: НОМЕР_1 ) з листуванням.

Поверховим оглядом в ході проведення обшуку встановлено, що мобільний телефон та накопичувач на жорстких магнітних дисках містять відомості, які відносяться до встановлюваних обставин у даному кримінальному провадженні, в силу чого мають істотне значення для провадження. Проте отримати зазначені вище відомості шляхом проведення інших слідчих (розшукових) дій не можливо, оскільки вони містяться в особистому листуванні ОСОБА_5 .

Тимчасовий доступ до речей і документів є одним із заходів забезпечення кримінального провадження, який застосовується з метою досягнення дієвості цього провадження (ст. 131 КПК України).

Відповідно до ст. 159 КПК України тимчасовий доступ до речей і документів полягає у наданні стороні кримінального провадження особою, у володінні якої знаходяться такі речі і документи, можливості ознайомитися з ними, зробити їх копії та вилучити їх (здійснити їх виїмку).

Відповідно до п.6 ч.1 ст. 162 КПК України особисте листування особи та інші записи особистого характеру відносяться до охоронюваної законом таємниці, порядок доступу до якої регулюється положеннями ч.5, 6 ст.163 КПК України.

У відповідності з ч.5,6 ст. 163 КПК України, слідчий суддя постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, якщо сторона кримінального провадження у своєму клопотанні доведе наявність достатніх підстав вважати, що ці речі або документи: перебувають або можуть перебувати у володінні відповідної фізичної або юридичної особи; самі по собі або в сукупності з іншими речами і документами кримінального провадження, у зв'язку з яким подається клопотання, мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні; а також доведе можливість використання як доказів відомостей, що містяться в цих речах і документах, та неможливість іншими способами довести обставини, які передбачається довести за допомогою цих речей і документів.

Слідчим надані докази обставин на які він посилається, та доведено наявність підстав, передбачених ч.5,6 ст. 163 КПК України.

За такого, з огляду на суть кримінального правопорушення, за яким здійснено правову кваліфікацію кримінального провадження та обсяг слідчих дій, які необхідно вчинити для проведення повного та всебічного досудового розслідування, слідчий суддя дійшов висновку про те, що такий ступінь втручання щодо зазначених вище документів, повністю виправдовує потреби досудового розслідування, тому клопотання слідчого належить задовольнити.

Керуючись ст. ст. 159-166 КПК України, слідчий суддя, -

УХВАЛИВ:

Клопотання Слідчого Першого слідчого відділу Слідчого управління Територіального управління Державного бюро розслідувань, розташованого у місті Миколаєві, ОСОБА_3 , у кримінальному провадженні № 62019150000000437 про тимчасовий доступ до речей і документів - задовольнити.

Надати слідчим Першого слідчого відділу Слідчого управління Територіального управління Державного бюро розслідувань, розташованого у місті Миколаєві, ОСОБА_3 , ОСОБА_8 , ОСОБА_9 , ОСОБА_10 , ОСОБА_11 , ОСОБА_12 , ОСОБА_13 , ОСОБА_14 , ОСОБА_15 , ОСОБА_16 , ОСОБА_17 та ОСОБА_18 , а також прокурорам Першого відділу Управління нагляду за додержанням законів під час проведення досудового розслідування та розшукових дій територіальним управлінням Державного бюро розслідувань, розташованим у місті Миколаєві прокуратури Миколаївської області ОСОБА_4 , ОСОБА_19 , ОСОБА_20 та ОСОБА_21 , тимчасовий доступ ( з можливістю отримання копій) до всього особистого листування провідного юрисконсульта КЗ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_2 та інших записів особистого характеру, які містяться в наявних у розпорядженні органу досудового розслідування накопичувачі на жорстких магнітних дисках «Western Digital 250 Gb» (s/n: WMAV2EW66796) від робочого комп'ютеру ОСОБА_5 та мобільному телефоні ОСОБА_5 «iPhone» model-A1778 (IMEI: НОМЕР_1 ).

Ухвала дійсна до 19.01.2020 року (включно).

Роз'яснити посадовим особам, положення частини 1 статті 166 КПК України, згідно яких, у разі невиконання ухвали про тимчасовий доступ до речей і документів слідчий суддя, суд за клопотанням сторони кримінального провадження, якій надано право на доступ до речей і документів на підставі ухвали, має право постановити ухвалу про дозвіл на проведення обшуку згідно з положеннями КПК України з метою відшукання та вилучення зазначених речей і документів.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя: ОСОБА_1

Попередній документ
86571642
Наступний документ
86571644
Інформація про рішення:
№ рішення: 86571643
№ справи: 487/8474/19
Дата рішення: 19.12.2019
Дата публікації: 21.02.2023
Форма документу: Постанова
Форма судочинства: Кримінальне
Суд: Заводський районний суд м. Миколаєва
Категорія справи: тимчасовий доступ до речей і документів
Стан розгляду справи:
Стадія розгляду: (29.05.2020)
Результат розгляду: Справа направлена за підсудністю
Дата надходження: 25.05.2020
Учасники справи:
ЛИТВИНЕНКО ІННА ІВАНІВНА головуючий суддя
ЛИТВИНЕНКО ІННА ІВАНІВНА суддя-доповідач
КРАСНОВСЬКИЙ ІГОР ВОЛОДИМИРОВИЧ суддя-учасник колегії
БАТРАК ВІТАЛІЙ ВОЛОДИМИРОВИЧ суддя-учасник колегії
Грищук Олександра Віталіївна скаржник
ТОВ "Гутенбергз" Особа, стосовно якої розглядається подання, клопотання, заява
Усов В.В. Особа, стосовно якої розглядається подання, клопотання, заява
Розов А.І. Особа, стосовно якої розглядається подання, клопотання, заява
Усов Володимир Володимирович Скаржник
Усова Наталя Володимирівна - ВАЛАСНИК МАЙНА Скаржник
КУЦЕНКО О В Головуючий суддя
КУЦЕНКО О В суддя-доповідач
ФАРІОНОВА О М суддя-учасник колегії
ЧЕБАНОВА-ГУБАРЄВА Н В суддя-учасник колегії
Розов Андрій Ігорович Скаржник
КУЦЕНКО ОКСАНА ВАСИЛІВНА головуючий суддя
КУЦЕНКО ОКСАНА ВАСИЛІВНА суддя-доповідач
ФАРІОНОВА ОЛЕНА МИКОЛАЇВНА суддя-учасник колегії
ЧЕБАНОВА-ГУБАРЄВА НАТАЛЯ ВАЛЕНТИНІВНА суддя-учасник колегії
Грищук Олександра Віталіївна заявник
Адвокат Подорожній Андрій Сергійович представник заявника
ЩЕРБИНА СЕРГІЙ ВІКТОРОВИЧ головуючий суддя
ЩЕРБИНА СЕРГІЙ ВІКТОРОВИЧ суддя-доповідач
ЩЕРБИНА С В Головуючий суддя
ЩЕРБИНА С В суддя-доповідач
ЧИСТИК АНДРІЙ ОЛЕГОВИЧ суддя-доповідач
Бородій Василь Миколайович; член колегії член колегії
Бублик Ігор Віталійович Особа, стосовно якої розглядається подання, клопотання, заява
Грищук Олександра Віталіївна Скаржник
ТОВ "Гутенбергз" особа, стосовно якої розглядається подання, клопотання, заява
Подорожній Андрій Сергійович представник скаржника
ЛИТВИНЕНКО І І Головуючий суддя
ЛИТВИНЕНКО І І суддя-доповідач
КРАСНОВСЬКИЙ І В суддя-учасник колегії
БАТРАК В В суддя-учасник колегії
Розклад:
24.01.2020 00:00 Миколаївський апеляційний суд
24.01.2020 11:00 Миколаївський апеляційний суд
27.01.2020 08:45 Миколаївський апеляційний суд
27.01.2020 08:50 Миколаївський апеляційний суд
27.01.2020 09:00 Миколаївський апеляційний суд
20.02.2020 09:00 Заводський районний суд м. Миколаєва
20.02.2020 09:30 Заводський районний суд м. Миколаєва
11.03.2020 13:30 Заводський районний суд м. Миколаєва
06.04.2020 10:30 Миколаївський апеляційний суд
30.04.2020 10:00 Миколаївський апеляційний суд
05.05.2020 13:00 Миколаївський апеляційний суд
12.05.2020 10:00 Миколаївський апеляційний суд
15.05.2020 10:00 Миколаївський апеляційний суд
09.06.2020 11:00 Херсонський апеляційний суд
17.06.2020 15:30 Херсонський апеляційний суд
27.03.2024 15:00 Заводський районний суд м. Миколаєва
01.04.2024 09:30 Заводський районний суд м. Миколаєва