Clarity Project
Prozorro Закупівлі Prozorro.Продажі Аукціони Увійти до системи Тарифи та оплата Про систему

Ухвала від 11.01.2021 по справі 910/13473/19

УХВАЛА

11 січня 2021 року

м. Київ

справа № 910/13473/19

Верховний Суд у складі судді Касаційного господарського суду:

Булгакової І.В.,

розглянувши матеріали касаційної скарги товариства з обмеженою відповідальністю "Виробниче підприємство "Укркабель" (далі - Товариство),

на рішення господарського суду міста Києва від 10.12.2019 та

постанову Північного апеляційного господарського суду від 30.09.2020

за позовом Товариства;

товариства з обмеженою відповідальністю "Маркеткабель"

до Північного міжобласного територіального відділення Антимонопольного комітету України (змінена назва з Київського обласного територіального відділення Антимонопольного комітету України)

про визнання недійсним та скасування рішення,

ВСТАНОВИВ:

21.12.2020 (згідно з відміткою на конверті) Товариство звернулося до Касаційного господарського суду у складі Верховного Суду з касаційною скаргою на рішення господарського суду міста Києва від 10.12.2019 та постанову Північного апеляційного господарського суду від 30.09.2020 зі справи № 910/13473/19.

Проте подана касаційна скарга підлягає залишенню без руху, виходячи з такого.

Відповідно до частини другої статті 287 Господарського процесуального кодексу України (далі - ГПК України у редакції Закону України №460-IX від 15.01.2020, який набрав чинності з 08.02.2020) підставами касаційного оскарження судових рішень, зазначених у пунктах 1, 4 частини першої цієї статті, є неправильне застосування судом норм матеріального права чи порушення норм процесуального права виключно в таких випадках: 1) якщо суд апеляційної інстанції в оскаржуваному судовому рішенні застосував норму права без урахування висновку щодо застосування норми права у подібних правовідносинах, викладеного у постанові Верховного Суду, крім випадку наявності постанови Верховного Суду про відступлення від такого висновку; 2) якщо скаржник вмотивовано обґрунтував необхідність відступлення від висновку щодо застосування норми права у подібних правовідносинах, викладеного у постанові Верховного Суду та застосованого судом апеляційної інстанції в оскаржуваному судовому рішенні; 3) якщо відсутній висновок Верховного Суду щодо питання застосування норми права у подібних правовідносинах; 4) якщо судове рішення оскаржується з підстав, передбачених частинами першою, третьою статті 310 цього Кодексу.

Приписами пункту 5 частини другої статті 290 ГПК України визначено, що у касаційній скарзі повинно бути зазначено, підставу (підстави), на якій (яких) подається касаційна скарга з визначенням передбаченої (передбачених) статтею 287 цього Кодексу підстави (підстав).

У разі подання касаційної скарги на підставі пункту 1 частини 2 статті 287 цього Кодексу в касаційній скарзі зазначається постанова Верховного Суду, в якій викладено висновок про застосування норми права у подібних правовідносинах, що не був врахований в оскаржуваному судовому рішенні.

У разі подання касаційної скарги на підставі пункту 2 частини 2 статті 287 цього Кодексу в касаційній скарзі зазначається обґрунтування необхідності відступлення від висновку щодо застосування норми права у подібних правовідносинах, викладеного у постанові Верховного Суду.

Отже, системний аналіз наведених положень ГПК України дає підстави для висновку, що при касаційному оскарженні судових рішень, зазначених у пунктах 1, 4 частини першої статті 287 ГПК України, у касаційній скарзі обґрунтування неправильного застосування судом (судами) норм матеріального права чи порушення норм процесуального права має обов'язково наводитись у взаємозв'язку із посиланням на відповідний пункт (пункти) частини другої статті 287 ГПК України як на підставу для касаційного оскарження судового рішення.

Проте у поданій касаційній скарзі скаржником не зазначено конкретний пункт (пункти) частини другої статті 287 ГПК України, а Суд не наділений повноваженнями доповнювати касаційну скаргу міркуваннями, які скаржник не навів у її тексті.

Згідно з частиною другою статті 292 ГПК України у разі, якщо касаційна скарга оформлена з порушенням вимог, встановлених статтею 290 цього Кодексу, застосовуються положення статті 174 цього Кодексу, про що суддею постановляється відповідна ухвала.

Відповідно до частини другої статті 174 ГПК України в ухвалі про залишення позовної заяви без руху зазначаються недоліки позовної заяви, спосіб і строк їх усунення, який не може перевищувати десяти днів з дня вручення ухвали про залишення позовної заяви без руху. Якщо ухвала про залишення позовної заяви без руху постановляється з підстави несплати судового збору у встановленому законом розмірі, суд в такій ухвалі повинен зазначити точну суму судового збору, яку необхідно сплатити (доплатити).

Отже, суд касаційної інстанції зазначає, що Товариству необхідно усунути недоліки касаційної скарги, а саме: уточнити передбачені частиною другою статті 287 ГПК України підстави касаційного оскарження судового рішення.

Крім того, відповідно до статті 291 ГПК України особа, яка подає касаційну скаргу, надсилає іншим учасникам справи копію цієї скарги і доданих до неї документів, які у них відсутні, листом з описом вкладення.

Всупереч зазначеним вимогам до касаційної скарги не додано доказів надіслання копії цієї скарги іншим учасникам справи, про що Північним апеляційним господарським судом складено акт від 22.12.2020.

Неповідомлення учасника справи про звернення з касаційною скаргою порушує процесуальні права цієї сторони, принципи рівності та змагальності сторін, закріплені частиною третьою статті 2 ГПК України.

З урахуванням наведеного касаційна скарга подана без додержання відповідних вимог процесуального законодавства, а тому підлягає залишенню без руху на підставі частини другої статті 292 ГПК України.

Суд також вважає за необхідне звернути увагу скаржника на те, що неусунення названих недоліків протягом установленого строку матиме наслідком повернення касаційної скарги відповідно до частини четвертої статті 174 ГПК України.

На підставі викладеного та керуючись статтями 174, 234, 290, 292 ГПК України, Верховний Суд

УХВАЛИВ:

1. Касаційну скаргу товариства з обмеженою відповідальністю "Виробниче підприємство "Укркабель" на рішення господарського суду міста Києва від 10.12.2019 та постанову Північного апеляційного господарського суду від 30.09.2020 зі справи № 910/13473/19 залишити без руху.

2. Надати товариству з обмеженою відповідальністю "Виробниче підприємство "Укркабель" строк для усунення недоліків касаційної скарги до 01 лютого 2021 року. Документи про усунення недоліків направляти до Касаційного господарського суду у складі Верховного Суду за адресою: м. Київ, вул. О. Копиленка, 6.

3. Роз'яснити товариству з обмеженою відповідальністю "Виробниче підприємство "Укркабель", що у разі невиконання у встановлений строк вимог цієї ухвали касаційну скаргу буде повернуто.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання, є остаточною та оскарженню не підлягає.

Суддя Верховного Суду І. В. Булгакова

Попередній документ
94065330
Наступний документ
94065332
Інформація про рішення:
№ рішення: 94065331
№ справи: 910/13473/19
Дата рішення: 11.01.2021
Дата публікації: 13.01.2021
Форма документу: Ухвала
Форма судочинства: Господарське
Суд: Касаційний господарський суд Верховного Суду
Категорія справи: оскарження рішень Антимонопольного комітету або його територіальних органів
Стан розгляду справи:
Стадія розгляду: Призначено склад суду (04.01.2021)
Дата надходження: 04.01.2021
Предмет позову: визнання недійсним та скасування рішення
Учасники справи:
ЯКОВЛЄВ М Л головуючий суддя
Київське обласне територіальне відділення Антимонопольного комітету України Заявник касаційної інстанції
Товариство з обмеженою відповідальністю "Виробниче підприємство "Укркабель" Заявник апеляційної інстанції
Товариство з обмеженою відповідальністю "Маркеткабель" Заявник апеляційної інстанції
Товариство з обмеженою відповідальністю "Виробниче підприємство "Укркабель" Позивач (Заявник)
Товариство з обмеженою відповідальністю "Маркеткабель" Позивач (Заявник)
МАЛАШЕНКОВА Т М головуючий суддя
МАЛАШЕНКОВА Т М суддя-доповідач
КОЛОС І Б суддя-учасник колегії
Північне міжобласне територіальне відділення Антимонопольного комітету України Заявник касаційної інстанції
БУЛГАКОВА І В головуючий суддя
БУЛГАКОВА І В суддя-доповідач
МАЛАШЕНКОВА Т М суддя-учасник колегії
БЕНЕДИСЮК І М суддя-учасник колегії
Адвокат Салатюк Дмитро Васильович Представник скаржника
Мельник А.А. Представник позивача
ТОВ "Виробниче підприємство "Укркабель" Заявник касаційної інстанції
Київське обласне територіальне відділення Антимонопольного комітету України Відповідач (Боржник)
ТОВ "Виробниче підприємство "Укркабель" Позивач (Заявник)
ТОВ "Маркеткабель" Позивач (Заявник)
ІОННІКОВА І А головуючий суддя
ІОННІКОВА І А суддя-доповідач
МИХАЛЬСЬКА Ю Б суддя-учасник колегії
ТАРАСЕНКО К В суддя-учасник колегії
Північне міжобласне територіальне відділення Антимонопольного комітету України Заявник про винесення додаткового судового рішення
ЯКОВЛЄВ М Л Головуючий суддя
ЯКОВЛЄВ М Л суддя-доповідач
КУКСОВ В В суддя-учасник колегії
ШАПТАЛА Є Ю суддя-учасник колегії
Товариство з обмеженою відповідальністю "Виробниче підприємство "Укркабель" Позивач (заявник)
Товариство з обмеженою відповідальністю "Маркеткабель" позивач (заявник)
Київське обласне територіальне відділення Антимонопольного комітету України відповідач (боржник)
Товариство з обмеженою відповідальністю "Виробниче підприємство "Укркабель" орган або особа, яка подала апеляційну скаргу
Товариство з обмеженою відповідальністю "Маркеткабель" орган або особа, яка подала апеляційну скаргу
МАЛАШЕНКОВА Т М Головуючий суддя
ТОВ "Виробниче підприємство "Укркабель" Позивач (заявник)
ТОВ "Маркеткабель" позивач (заявник)
Київське обласне територіальне відділення Антимонопольного комітету України заявник касаційної інстанції
ІОННІКОВА І А Головуючий суддя
Північне міжобласне територіальне відділення Антимонопольного комітету України заявник касаційної інстанції
БУЛГАКОВА І В Головуючий суддя
Селіваненко В.П. суддя-учасник колегії
ТОВ "Виробниче підприємство "Укркабель" позивач (заявник)
ТОВ "Виробниче підприємство "Укркабель" заявник касаційної інстанції
Мельник А.А. представник позивача
Розклад:
03.03.2020 10:00 Північний апеляційний господарський суд
28.05.2020 14:40 Касаційний господарський суд
18.06.2020 14:20 Касаційний господарський суд
09.07.2020 13:10 Касаційний господарський суд
16.09.2020 15:20 Північний апеляційний господарський суд
17.12.2020 15:20 Касаційний господарський суд
16.03.2021 11:00 Касаційний господарський суд