Clarity Project
Prozorro Закупівлі Prozorro.Продажі Аукціони Увійти до системи Тарифи та оплата Про систему

Ухвала від 25.10.2019 по справі 910/13473/19

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД міста КИЄВА 01030, м.Київ, вул.Б.Хмельницького,44-В, тел. (044) 284-18-98, E-mail: inbox@ki.arbitr.gov.ua

УХВАЛА

м. Київ

25.10.2019 р.Справа № 910/13473/19

За позовом 1) Товариства з обмеженою відповідальністю "Виробниче

підприємство "Укркабель"

2) Товариства з обмеженою відповідальністю "Маркеткабель"

до Київського обласного територіального відділення

Антимонопольного комітету України

про визнання недійсним та скасування рішення

Суддя Зеленіна Н.І.

Без виклику сторін.

ОБСТАВИНИ СПРАВИ:

Товариство з обмеженою відповідальністю "Виробниче підприємство "Укркабель" (далі - позивач-2) та Товариство з обмеженою відповідальністю "Маркеткабель" (позивач-2) звернулись до Господарського суду міста Києва з позовом до Київського обласного територіального відділення Антимонопольного комітету України (далі - відповідач) про визнання недійсним та скасування рішення.

Позовні вимоги обґрунтовані тим, що рішення Антимонопольного комітету України № 60/46-р/к від 08.08.2019 р. не відповідає вимогам чинного законодавства.

Ухвалою від 30.09.2019 р. прийнято позовну заяву до розгляду та відкрито провадження у справі №910/13473/19, ухвалено здійснювати розгляд справи за правилами загального позовного провадження та призначено підготовче засідання на 23.10.2019 р.

23.10.2019 р. від позивача-1 надійшла заява про забезпечення позову, якою Товариство з обмеженою відповідальністю "Виробниче підприємство "Укркабель" просить суд вжити заходів забезпечення позову шляхом зупинення дії рішення Адміністративної колегії Київського обласного територіального відділення Антимонопольного комітету України № 60/4б-р/к від 08.08.20l9p. "Про порушення законодавства про захист економічної конкуренції та накладення штрафу" до набрання рішенням суду законної сили.

Розглянувши заяву позивача-1 від 23.10.2019 р. про забезпечення позову, та встановив наступне.

Статтею 136 Господарського процесуального кодексу України передбачено, що господарський суд за заявою учасника справи має право вжити передбачених статтею 137 цього Кодексу заходів забезпечення позову. Забезпечення позову допускається як до пред'явлення позову, так і на будь-якій стадії розгляду справи, якщо невжиття таких заходів може істотно ускладнити чи унеможливити виконання рішення суду або ефективний захист або поновлення порушених чи оспорюваних прав або інтересів позивача, за захистом яких він звернувся або має намір звернутися до суду.

Як передбачено ч. ч. 1-4 ст. 137 цього ж Кодексу, позов забезпечується:

1) накладенням арешту на майно та (або) грошові кошти, що належать або підлягають передачі або сплаті відповідачу і знаходяться у нього чи в інших осіб;

2) забороною відповідачу вчиняти певні дії;

3) встановленням обов'язку вчинити певні дії;

4) забороною іншим особам вчиняти дії щодо предмета спору або здійснювати платежі, або передавати майно відповідачеві, або виконувати щодо нього інші зобов'язання;

5) зупиненням стягнення на підставі виконавчого документа або іншого документа, за яким стягнення здійснюється у безспірному порядку;

6) зупиненням продажу майна, якщо подано позов про визнання права власності на це майно, або про виключення його з опису і про зняття з нього арешту;

7) передачею речі, що є предметом спору, на зберігання іншій особі, яка не має інтересу в результаті вирішення спору;

8) зупиненням митного оформлення товарів чи предметів, що містять об'єкти інтелектуальної власності;

9) арештом морського судна, що здійснюється для забезпечення морської вимоги;

10) іншими заходами, необхідними для забезпечення ефективного захисту або поновлення порушених чи оспорюваних прав та інтересів, якщо такий захист або поновлення не забезпечуються заходами, зазначеними у пунктах 1 - 9 цієї частини.

Не може бути накладено арешт на предмети, що швидко псуються.

Суд може застосувати кілька заходів забезпечення позову.

Заходи забезпечення позову, крім арешту морського судна, що здійснюється для забезпечення морської вимоги, мають бути співмірними із заявленими позивачем вимогами.

Відповідно до ст. 140 ГПК України, заява про забезпечення позову розглядається судом не пізніше двох днів з дня її надходження без повідомлення учасників справи. Суд, розглядаючи заяву про забезпечення позову, може викликати особу, що подала заяву про забезпечення позову, для надання пояснень або додаткових доказів, що підтверджують необхідність забезпечення позову, або для з'ясування питань, пов'язаних із зустрічним забезпеченням. У виняткових випадках, коли наданих заявником пояснень та доказів недостатньо для розгляду заяви про забезпечення позову, суд може призначити її розгляд у судовому засіданні з викликом сторін. Залежно від обставин справи суд може забезпечити позов повністю або частково. Про забезпечення позову або про відмову у забезпеченні позову суд постановляє ухвалу. В ухвалі про забезпечення позову суд зазначає вид забезпечення позову і підстави його обрання та вирішує питання зустрічного забезпечення.

Як встановлено ст. ст. 73, 74 Господарського процесуального кодексу України, доказами є будь-які дані, на підставі яких суд встановлює наявність або відсутність обставин (фактів), що обґрунтовують вимоги і заперечення учасників справи, та інших обставин, які мають значення для вирішення справи. Кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень. Докази подаються сторонами та іншими учасниками справи.

Статтею 79 Кодексу передбачено, що достатніми є докази, які у своїй сукупності дають змогу дійти висновку про наявність або відсутність обставин справи, які входять до предмета доказування. Питання про достатність доказів для встановлення обставин, що мають значення для справи, суд вирішує відповідно до свого внутрішнього переконання.

Звертаючись до суду із заявою про забезпечення позову, заявник повинен обґрунтувати причини звернення із такою заявою, та подати докази наявності фактичних обставин, з якими пов'язується застосування певного заходу до забезпечення позову.

У вирішенні питання про забезпечення позову господарський суд має здійснити оцінку обґрунтованості доводів заявника щодо необхідності вжиття відповідних заходів з урахуванням: розумності, обґрунтованості і адекватності вимог заявника щодо забезпечення позову; забезпечення збалансованості інтересів сторін, а також інших учасників судового процесу; наявності зв'язку між конкретним заходом до забезпечення позову і предметом позовної вимоги, зокрема, чи спроможний такий захід забезпечити фактичне виконання судового рішення в разі задоволення позову; імовірності утруднення виконання або невиконання рішення господарського суду в разі невжиття таких заходів; запобігання порушенню у зв'язку із вжиттям таких заходів прав та охоронюваних законом інтересів осіб, що не є учасниками даного судового процесу.

В порядку, передбаченому ст. 86 Господарського процесуального кодексу України, суд оцінює докази за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на всебічному, повному, об'єктивному та безпосередньому дослідженні наявних у справі доказів. Жодні докази не мають для суду заздалегідь встановленої сили. Суд оцінює належність, допустимість, достовірність кожного доказу окремо, а також достатність і взаємний зв'язок доказів у їх сукупності. Суд надає оцінку як зібраним у справі доказам в цілому, так і кожному доказу (групі однотипних доказів), який міститься у справі, мотивує відхилення або врахування кожного доказу (групи доказів).

З урахуванням вищевикладених обставин, суд дійшов висновку про недоведеність обставин того, що невжиття заходів забезпечення позову унеможливить або значно ускладнить виконання рішення суду у даній справі, у разі подання позовної заяви та задоволення позову; у зв'язку з чим суд відмовляє у задоволення вказаної заяви.

Враховуючи вищевикладене, суд відмовляє у задоволенні заяви Товариства з обмеженою відповідальністю "Виробниче підприємство "Укркабель" про забезпечення позову.

Керуючись ст. ст. 136 - 140, 234 Господарського процесуального кодексу України, суд, -

УХВАЛИВ:

Відмовити у задоволенні заяви Товариства з обмеженою відповідальністю "Виробниче підприємство "Укркабель" від 23.10.2019 р. про забезпечення позову.

Ухвала набирає законної сили з моменту постановлення.

На ухвалу може бути подано апеляційну скаргу до Північного апеляційного господарського суду протягом 10 днів з дня її постановлення.

Суддя Н.І. Зеленіна

Попередній документ
85205834
Наступний документ
85205836
Інформація про рішення:
№ рішення: 85205835
№ справи: 910/13473/19
Дата рішення: 25.10.2019
Дата публікації: 28.10.2019
Форма документу: Ухвала
Форма судочинства: Господарське
Суд: Господарський суд міста Києва
Стан розгляду справи:
Стадія розгляду: Призначено склад суду (04.01.2021)
Дата надходження: 04.01.2021
Предмет позову: визнання недійсним та скасування рішення
Учасники справи:
ЯКОВЛЄВ М Л головуючий суддя
Київське обласне територіальне відділення Антимонопольного комітету України Заявник касаційної інстанції
Товариство з обмеженою відповідальністю "Виробниче підприємство "Укркабель" Заявник апеляційної інстанції
Товариство з обмеженою відповідальністю "Маркеткабель" Заявник апеляційної інстанції
Товариство з обмеженою відповідальністю "Виробниче підприємство "Укркабель" Позивач (Заявник)
Товариство з обмеженою відповідальністю "Маркеткабель" Позивач (Заявник)
МАЛАШЕНКОВА Т М головуючий суддя
МАЛАШЕНКОВА Т М суддя-доповідач
КОЛОС І Б суддя-учасник колегії
Північне міжобласне територіальне відділення Антимонопольного комітету України Заявник касаційної інстанції
БУЛГАКОВА І В головуючий суддя
БУЛГАКОВА І В суддя-доповідач
МАЛАШЕНКОВА Т М суддя-учасник колегії
БЕНЕДИСЮК І М суддя-учасник колегії
Адвокат Салатюк Дмитро Васильович Представник скаржника
Мельник А.А. Представник позивача
ТОВ "Виробниче підприємство "Укркабель" Заявник касаційної інстанції
Київське обласне територіальне відділення Антимонопольного комітету України Відповідач (Боржник)
ТОВ "Виробниче підприємство "Укркабель" Позивач (Заявник)
ТОВ "Маркеткабель" Позивач (Заявник)
ІОННІКОВА І А головуючий суддя
ІОННІКОВА І А суддя-доповідач
МИХАЛЬСЬКА Ю Б суддя-учасник колегії
ТАРАСЕНКО К В суддя-учасник колегії
Північне міжобласне територіальне відділення Антимонопольного комітету України Заявник про винесення додаткового судового рішення
ЯКОВЛЄВ М Л Головуючий суддя
ЯКОВЛЄВ М Л суддя-доповідач
КУКСОВ В В суддя-учасник колегії
ШАПТАЛА Є Ю суддя-учасник колегії
Товариство з обмеженою відповідальністю "Виробниче підприємство "Укркабель" Позивач (заявник)
Товариство з обмеженою відповідальністю "Маркеткабель" позивач (заявник)
Київське обласне територіальне відділення Антимонопольного комітету України відповідач (боржник)
Товариство з обмеженою відповідальністю "Виробниче підприємство "Укркабель" орган або особа, яка подала апеляційну скаргу
Товариство з обмеженою відповідальністю "Маркеткабель" орган або особа, яка подала апеляційну скаргу
МАЛАШЕНКОВА Т М Головуючий суддя
ТОВ "Виробниче підприємство "Укркабель" Позивач (заявник)
ТОВ "Маркеткабель" позивач (заявник)
Київське обласне територіальне відділення Антимонопольного комітету України заявник касаційної інстанції
ІОННІКОВА І А Головуючий суддя
Північне міжобласне територіальне відділення Антимонопольного комітету України заявник касаційної інстанції
БУЛГАКОВА І В Головуючий суддя
Селіваненко В.П. суддя-учасник колегії
ТОВ "Виробниче підприємство "Укркабель" позивач (заявник)
ТОВ "Виробниче підприємство "Укркабель" заявник касаційної інстанції
Мельник А.А. представник позивача
Розклад:
03.03.2020 10:00 Північний апеляційний господарський суд
28.05.2020 14:40 Касаційний господарський суд
18.06.2020 14:20 Касаційний господарський суд
09.07.2020 13:10 Касаційний господарський суд
16.09.2020 15:20 Північний апеляційний господарський суд
17.12.2020 15:20 Касаційний господарський суд
16.03.2021 11:00 Касаційний господарський суд