Clarity Project
Prozorro Закупівлі Prozorro.Продажі Аукціони Увійти до системи Тарифи та оплата Про систему

Ухвала від 26.02.2024 по справі 910/97/22

ПІВНІЧНИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

вул. Шолуденка, буд. 1, літера А, м. Київ, 04116 (044) 230-06-58 inbox@anec.court.gov.ua

УХВАЛА

про відкриття апеляційного провадження та призначення справи до розгляду

"26" лютого 2024 р. Справа№ 910/97/22

Північний апеляційний господарський суд у складі колегії суддів:

головуючого: Михальської Ю.Б.

суддів: Тищенко А.І.

Коробенка Г.П.

розглянувши апеляційну скаргу Товариства з обмеженою відповідальністю «Спецмехсервіс»

на рішення Господарського суду міста Києва від 24.01.2024 (повний текст рішення складено 31.01.2024)

у справі №910/97/22 (суддя О.В. Нечай)

за позовом Товариства з обмеженою відповідальністю «Спецмехсервіс»

до Акціонерного товариства «Укргазвидобування»

про стягнення 6 893 153,06 грн та розірвання договору,

ВСТАНОВИВ:

Рішенням Господарського суду міста Києва від 24.01.2024 у справі №910/97/22 позов задоволено частково.

Присуджено до стягнення з Акціонерного товариства «Укргазвидобування» на користь Товариства з обмеженою відповідальністю «Спецмехсервіс» заборгованість в розмірі 6 893 153,06 грн та витрати по сплаті судового збору в розмірі 265 427,99 грн.

В іншій частині позову відмовлено.

Витрати по сплаті судового збору за подання позову в розмірі 2 270,00 грн та за подання касаційної скарги в розмірі 3 632,00 грн покладено на позивача.

Витрати по сплаті судового збору за подання апеляційної скарги в розмірі 155 095,80 грн покладено на відповідача.

Заяву Товариства з обмеженою відповідальністю «Спецмехсервіс» про поворот виконання судового рішення у справі №910/97/22 задоволено частково.

У поворот виконання постанови Північного апеляційного господарського суду від 05.06.2023 у справі №910/97/22 присуджено до стягнення з Акціонерного товариства «Укргазвидобування» на користь Товариства з обмеженою відповідальністю «Спецмехсервіс» грошові кошти в сумі 158 500,80 грн.

В іншій частині в задоволенні заяви відмовлено.

Не погодившись із прийнятим судовим рішенням, 15.02.2024 через систему «Електронний суд» до Північного апеляційного господарського суду звернулось Товариство з обмеженою відповідальністю «Спецмехсервіс» з апеляційною скаргою, відповідно до якої просить скасувати рішення Господарського суду міста Києва від 24.01.2024 у справі №910/97/22 в частині, яким відмовлено позивачу в задоволенні позовних вимог про розірвання договору та ухвалити у відповідній частині нове рішення, яким розірвати Договір №УГВ5440/18-17 від 26.05.2017 на виконання робіт з буріння групи свердловин за добовою ставкою, а в іншій частині рішення залишити без змін та судові витрати покласти на відповідача.

Згідно протоколу передачі судової справи (апеляційної скарги, заяви, картки додаткових матеріалів) раніше визначеному головуючому судді (суді-доповідачу) (складу суду) від 15.02.2024 апеляційну скаргу Товариства з обмеженою відповідальністю «Спецмехсервіс» на рішення Господарського суду міста Києва від 24.01.2024 у справі №910/97/22 передано на розгляд колегії суддів Північного апеляційного господарського суду у складі: головуючий суддя: Михальська Ю.Б., судді: Тищенко А.І., Коробенко Г.П.

Колегією суддів встановлено, що апеляційна скарга була подана скаржником безпосередньо до суду апеляційної інстанції.

Ухвалою Північного апеляційного господарського суду від 19.02.2024 відкладено вирішення питання щодо подальшого руху апеляційної скарги Товариства з обмеженою відповідальністю «Спецмехсервіс» на рішення Господарського суду міста Києва від 24.01.2024 у справі №910/97/22 до надходження матеріалів справи з Господарського суду міста Києва.

22.02.2024 матеріали справи №910/97/22 надійшли до Північного апеляційного господарського суду та були передані головуючому судді у справі.

Апеляційна скарга оформлена у відповідності з вимогами, встановленими статтею 258 Господарського процесуального кодексу України.

Заперечень проти відкриття апеляційного провадження на час винесення ухвали до суду не надійшло.

Підстав для повернення апеляційної скарги або залишення без руху апеляційної скарги судом не встановлено.

Також разом із апеляційної скаргою позивачем заявлено клопотання про участь його представника у розгляді справи в режимі відеоконференції.

Відповідно до приписів статті 197 Господарського процесуального кодексу України, учасники справи мають право брати участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції поза межами приміщення суду за умови наявності у суді відповідної технічної можливості, про яку суд зазначає в ухвалі про відкриття провадження у справі, крім випадків, коли явка цього учасника справи в судове засідання визнана судом обов'язковою.

Учасник справи подає заяву про участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції поза межами приміщення суду не пізніше ніж за п'ять днів до судового засідання. Копія заяви в той самий строк надсилається іншим учасникам справи. Учасники справи беруть участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції поза межами приміщення суду з використанням власних технічних засобів та електронного підпису згідно з вимогами Положення про Єдину судову інформаційно-телекомунікаційну систему та/або положень, що визначають порядок функціонування її окремих підсистем (модулів).

Підтвердження особи учасника справи здійснюється із застосуванням електронного підпису, а якщо особа не має такого підпису, то у порядку, визначеному Законом України «Про Єдиний державний демографічний реєстр та документи, що підтверджують громадянство України, посвідчують особу чи її спеціальний статус» або Державною судовою адміністрацією України.

Ризики технічної неможливості участі у відеоконференції поза межами приміщення суду, переривання зв'язку тощо несе учасник справи, який подав відповідну заяву.

Рішенням Вищої ради правосуддя від 17.08.2021 №1845/0/15-21 затверджено Положення про порядок функціонування окремих підсистем (модулів) Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи, які набули чинності 05.10.2021 (далі - Положення).

Положення визначає порядок функціонування в судах та органах системи правосуддя окремих підсистем (модулів) Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи (далі - ЄСІТС), зокрема підсистем «Електронний кабінет», «Електронний суд» та підсистеми відеоконференцзв'язку; порядок вчинення процесуальних дій в електронній формі з використанням таких підсистем; особливості використання в судах та органах системи правосуддя іншого програмного забезпечення в перехідний період до початку функціонування ЄСІТС у складі всіх підсистем (модулів).

Підсистема відеоконференцзв'язку забезпечує учасникам справи можливість брати участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції, зокрема поза межами приміщення суду за допомогою свого Електронного кабінету та власних технічних засобів.

Інструкція користувача підсистеми відеоконференцзв'язку розробляється адміністратором ЄСІТС та розміщується на вебсторінці технічної підтримки користувачів ЄСІТС за вебадресою https://wiki.court.gov.ua.

За наявності в суді технічної можливості учасник справи у порядку, встановленому процесуальним законом, може брати участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції поза межами приміщення суду за допомогою власних технічних засобів. Ризики технічної неможливості участі у відеоконференції поза межами приміщення суду, переривання зв'язку тощо несе учасник справи, який подав відповідну заяву.

Для участі в судовому засіданні в режимі відеоконференції учасник справи повинен попередньо зареєструватися в Електронному кабінеті. Учасник справи також повинен перевірити наявні у нього власні технічні засоби на відповідність технічним вимогам, визначеним Інструкцією користувача підсистеми відеоконференцзв'язку, для роботи із системою відеоконференцзв'язку.

Враховуючи вищевикладене, апеляційний суд приходить до висновку про наявність підстав для відкриття апеляційного провадження та призначення справи до розгляду в режимі відеоконференції.

Крім того, колегія суддів зазначає, що ухвалою Північного апеляційного господарського суду від 26.02.2024 у справі №910/97/22 відкрито апеляційне провадження за апеляційною Акціонерного товариства «Укргазвидобування» на рішення Господарського суду міста Києва від 24.01.2024 у справі №910/97/22.

Оскільки апеляційні скарги Акціонерного товариства «Укргазвидобування» та Товариства з обмеженою відповідальністю «Спецмехсервіс» подані на один і той же процесуальний документ в одній і тій же справі, колегія суддів апеляційного господарського суду вважає за необхідне об'єднати вищезазначені апеляційні скарги в одне апеляційне провадження.

Керуючись статтями 234, 256, 262, 263, 268 Господарського процесуального кодексу України, Північний апеляційний господарський суд, -

УХВАЛИВ:

1. Відкрити апеляційне провадження за апеляційною скаргою Товариства з обмеженою відповідальністю «Спецмехсервіс» на рішення Господарського суду міста Києва від 24.01.2024 у справі №910/97/22.

2. Апеляційні скарги Акціонерного товариства «Укргазвидобування» та Товариства з обмеженою відповідальністю «Спецмехсервіс» у справі №910/97/22 об'єднати в одне апеляційне провадження.

3. Запропонувати учасникам справи у відповідності до статті 263 Господарського процесуального кодексу України надати відзиви на апеляційну скаргу із доказами надсилання (надання) копій відзивів та доданих до нього документів апелянту.

4. Встановити строк для подання відзивів на апеляційну скаргу, а також для надання можливості сторонам скористатися правами, наданими статтею 267 Господарського процесуального кодексу України, протягом десяти днів з дня вручення даної ухвали про відкриття провадження у справі.

5. Довести до відома учасників провадження у справі, що у разі подання до суду апеляційної інстанції відзиву на апеляційну скаргу, пояснень, клопотань, заперечень, до них мають бути додані докази надсилання (надання) їх копій та доданих до них документів іншим учасникам справи.

Усі документи та письмові докази подаються виключно через відділ документального забезпечення Північного апеляційного господарського суду (канцелярію суду) за адресою: м. Київ, вул. Шолуденка, 1-А (І поверх).

6. Попередити учасників справи, що заяви, скарги і документи, подані після закінчення процесуальних строків, залишаються без розгляду у відповідності до частини 2 статті 207 Господарського процесуального кодексу України. Згідно з частиною 2 статті 169 Господарського процесуального кодексу України заяви, клопотання і заперечення подаються в тільки в письмовій формі.

7. Закінчити проведення підготовчих дій.

8. Справу №910/97/22 призначити до розгляду в режимі відеоконференції на 02.04.2024 о 13 год. 45 хв.

Засідання відбудеться в приміщенні Північного апеляційного господарського суду за адресою: 04116, м. Київ, вул. Шолуденка, 1-А, зал судових засідань №2 (перший поверх).

9. Особа, яка братиме участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції поза межами приміщення суду: ОСОБА_1 (логін - ІНФОРМАЦІЯ_1 ).

10. Попередити представника Товариства з обмеженою відповідальністю «Спецмехсервіс», що відповідно до частини 5 статті 197 Господарського процесуального кодексу України, ризики технічної неможливості участі у відеоконференції поза межами приміщення суду, переривання зв'язку тощо несе учасник справи, який подав відповідну заяву.

11. Проведення судового засідання в режимі відеоконференції здійснити за допомогою підсистеми відеоконференцзв'язку Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи, затвердженої рішенням Вищої ради правосуддя від 17.08.2021 №1845/0/15-21.

12. Забезпечити участь ОСОБА_1 в судовому засіданні у справі №910/97/22 в режимі відеоконференції відповідно до Положення про порядок функціонування окремих підсистем (модулів) Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи, затвердженого Рішенням Вищої ради правосуддя від 17.08.2021 №1845/0/15-21.

13. Для участі в судовому засіданні в режимі відеоконференції позивачу необхідно використовувати комп'ютерну техніку або смартфон з доступом в мережу Інтернет, які дозволяють передавати аудіосигнал та відеозображення.

14. Попередити позивача про необхідність забезпечення участі у конференції з приміщення, яке б виключало наявність сторонніх звуків (шуму) та в охайному вигляді.

15. Довести до відома учасників апеляційного провадження, що нез'явлення їх представників у судове засідання не є перешкодою розгляду апеляційної скарги по суті.

Учасники процесу можуть отримати інформацію щодо даної справи в мережі Інтернет за веб-адресою сторінки на офіційному веб-порталі судової влади України - https://anec.court.gov.ua/sud4873/gromadyanam/csz/m.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання суддями Північного апеляційного господарського суду та не підлягає оскарженню.

Головуючий суддя Ю.Б. Михальська

Судді А.І. Тищенко

Г.П. Коробенко

Попередній документ
117238395
Наступний документ
117238397
Інформація про рішення:
№ рішення: 117238396
№ справи: 910/97/22
Дата рішення: 26.02.2024
Дата публікації: 28.02.2024
Форма документу: Ухвала
Форма судочинства: Господарське
Суд: Північний апеляційний господарський суд
Категорія справи: надання послуг
Стан розгляду справи:
Стадія розгляду: Розглянуто (19.09.2023)
Дата надходження: 23.06.2023
Предмет позову: про стягнення 6 893 153,06 грн. та розірвання договору
Учасники справи:
ПЛОТНИЦЬКА Н Б суддя-доповідач
Акціонерне товариство "Укргазвидобування" Відповідач (Боржник)
Товариство з обмеженою відповідальністю "СПЕЦМЕХСЕРВІС" Позивач (Заявник)
ЗУБЕЦЬ Л П головуючий суддя
ЗУБЕЦЬ Л П суддя-доповідач
АЛДАНОВА С О суддя-учасник колегії
СУЛІМ В В суддя-учасник колегії
Акціонерне товариство "Укргазвидобування" Заявник апеляційної інстанції
Товариство з обмеженою відповідальністю "Спецмехсервіс" Позивач (Заявник)
КОРОТУН О М головуючий суддя
КОРОТУН О М суддя-доповідач
МАЙДАНЕВИЧ А Г суддя-учасник колегії
Онищенко Андрій Юрійович представник заявника
Оніщенко Андрій Юрійович представник заявника
БУЛГАКОВА І В головуючий суддя
БУЛГАКОВА І В суддя-доповідач
КОЛОС І Б суддя-учасник колегії
МАЛАШЕНКОВА Т М суддя-учасник колегії
ТОВ "Спецмехсервіс" Заявник касаційної інстанції
Оніщенко Андрій Юрійович Представник скаржника
ТОВ "Спецмехсервіс" Позивач (Заявник)
МИХАЛЬСЬКА Ю Б Головуючий суддя
МИХАЛЬСЬКА Ю Б суддя-доповідач
ТИЩЕНКО А І суддя-учасник колегії
КОРОБЕНКО Г П суддя-учасник колегії
Оніщенко Андрій Юрійович Представник заявника
Товариство з обмеженою відповідальністю "Спецмехсервіс" позивач (заявник)
Акціонерне товариство «Укргазвидобування» відповідач (боржник)
Акціонерне товариство «Укргазвидобування» орган або особа, яка подала апеляційну скаргу
Товариство з обмеженою відповідальністю "Спецмехсервіс" орган або особа, яка подала апеляційну скаргу
НЕЧАЙ О В суддя-доповідач
ПЛОТНИЦЬКА Н Б Суддя-доповідач
Товариство з обмеженою відповідальністю "СПЕЦМЕХСЕРВІС" Позивач (заявник)
Акціонерне товариство "Укргазвидобування" відповідач (боржник)
ЗУБЕЦЬ Л П Головуючий суддя
Товариство з обмеженою відповідальністю "Спецмехсервіс" Позивач (заявник)
Акціонерне товариство "Укргазвидобування" орган або особа, яка подала апеляційну скаргу
Онищенко Андрій Юрійович Представник заявника
КОРОТУН О М Головуючий суддя
БУЛГАКОВА І В Головуючий суддя
ТОВ "Спецмехсервіс" позивач (заявник)
ТОВ "Спецмехсервіс" заявник касаційної інстанції
НЕЧАЙ О В Суддя-доповідач
Розклад:
17.05.2024 05:19 Господарський суд міста Києва
17.05.2024 05:19 Господарський суд міста Києва
17.05.2024 05:19 Господарський суд міста Києва
17.05.2024 05:19 Господарський суд міста Києва
17.05.2024 05:19 Господарський суд міста Києва
17.05.2024 05:19 Господарський суд міста Києва
17.05.2024 05:19 Господарський суд міста Києва
17.05.2024 05:19 Господарський суд міста Києва
17.05.2024 05:19 Господарський суд міста Києва
24.02.2022 16:20 Господарський суд міста Києва
12.09.2022 14:40 Господарський суд міста Києва
14.02.2023 09:45 Північний апеляційний господарський суд
14.03.2023 09:45 Північний апеляційний господарський суд
11.04.2023 11:20 Північний апеляційний господарський суд
05.06.2023 14:30 Північний апеляційний господарський суд
05.09.2023 10:00 Касаційний господарський суд
19.09.2023 10:45 Касаційний господарський суд
08.11.2023 15:00 Господарський суд міста Києва
29.11.2023 15:15 Господарський суд міста Києва
20.12.2023 15:15 Господарський суд міста Києва
02.04.2024 13:45 Північний апеляційний господарський суд
23.04.2024 13:40 Північний апеляційний господарський суд