Clarity Project
Prozorro Закупівлі Prozorro.Продажі Аукціони Увійти до системи Тарифи та оплата Про систему

Ухвала від 18.01.2023 по справі 910/97/22

ПІВНІЧНИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

вул. Шолуденка, буд. 1, літера А, м. Київ, 04116, (044) 230-06-58 inbox@anec.court.gov.ua

УХВАЛА

про відкриття апеляційного провадження

"18" січня 2023 р. Справа№ 910/97/22

Північний апеляційний господарський суд у складі колегії суддів:

головуючого: Зубець Л.П.

суддів: Алданової С.О.

Суліма В.В.

розглядаючи матеріали апеляційної скарги Акціонерного товариства "Украгазвидобування"

на рішення Господарського суду міста Києва

від 12.09.2022

у справі №910/97/22

за позовом Товариства з обмеженою відповідальністю "Спецмехсервіс"

до Акціонерного товариства "Украгазвидобування"

про стягнення 6 893 153,06 грн. та розірвання договору

ВСТАНОВИВ:

Рішенням Господарського суду м. Києва від 12.09.2022 позовні вимоги Товариства з обмеженою відповідальністю "Спецмехсервіс" задоволено повністю.

Розірвано укладений між Товариством з обмеженою відповідальністю "Спецмехсервіс" та Акціонерним товариством "Укргазвидобування" договір на виконання робіт з буріння групи свердловини за добовою ставкою від 26.05.2017 №УГВ5440/18-17.

Присуджено до стягнення з Акціонерного товариства "Укргазвидобування" на користь Товариства з обмеженою відповідальністю "Спецмехсервіс"6 893 153,06 грн заборгованості та 105 667,30 грн судового збору.

03.10.2022 через управління автоматизованого документообігу та моніторингу виконання документів Північного апеляційного господарського суду, від Акціонерного товариства "Украгазвидобування" надійшла апеляційна скарга, в якій останнє просить скасувати рішення Господарського суду міста Києва від 12.09.2022 та постановити нове, яким відмовити у задоволенні позову повністю.

Відповідно до протоколу повторного автоматизованого розподілу судової справи між суддями від 03.10.2022 апеляційну скаргу Акціонерного товариства "Украгазвидобування" передано на розгляд колегії суддів у складі: головуючої судді (судді-доповідача) - Зубець Л.П., суддів: Алданова С.О., Сулім В.В.

Ухвалою Північного апеляційного господарського суду від 07.10.2022 відкладено вирішення питання щодо подальшого руху апеляційної скарги Акціонерного товариства "Украгазвидобування" до надходження матеріалів справи до Північного апеляційного господарського суду.

Витребувано з Господарського суду міста Києва матеріали справи №910/97/22.

16.01.2023 на адресу Північного апеляційного господарського суду надійшли матеріали справи №910/97/22.

Перевіривши матеріали апеляційної скарги на відповідність вимогам ст. 258 Господарського процесуального кодексу України, розглянувши клопотання скаржника про поновлення пропущеного процесуального строку на апеляційне оскарження рішення суду першої інстанції, колегія суддів зазначає наступне.

Згідно Конституції України реалізація права особи на судовий захист здійснюється, зокрема, шляхом оскарження судових рішень у судах апеляційної інстанції, оскільки перегляд таких рішень в апеляційному порядку гарантує відновлення порушених прав і охоронюваних законом інтересів людини і громадянина.

Суд, здійснюючи правосуддя на засадах верховенства права, забезпечує кожному право на справедливий суд та повагу до інших прав і свобод, гарантованих Конституцією і законами України, а також міжнародними договорами, згода на обов'язковість яких надана Верховною Радою України (ст. 2 Закону України "Про судоустрій і статус суддів").

Водночас, при здійсненні правосуддя суд має виходити з необхідності дотримання основних засад господарського судочинства, зазначених в ст.ст. 2, 4 ГПК України стосовно забезпечення права сторін на розгляд справ у господарському суді після їх звернення до нього у встановленому порядку, гарантованому чинним законодавством та всебічно забезпечити дотримання справедливого, неупередженого та своєчасного вирішення судом спорів з метою ефективного захисту порушених, невизнаних або оспорюваних прав і законних інтересів фізичних та юридичних осіб, держави.

Частиною 1 ст. 119 ГПК України встановлено, що суд за заявою учасника справи поновлює пропущений процесуальний строк, встановлений законом, якщо визнає причини його пропуску поважними, крім випадків, коли цим Кодексом встановлено неможливість такого поновлення.

Отже, суд апеляційної інстанції приходить до висновку, що клопотання про поновлення пропущеного процесуального строку на подання апеляційної скарги є обґрунтованим та таким, що підлягає задоволенню, а матеріали, додані до апеляційної скарги, є достатніми для відкриття апеляційного провадження. Заперечень проти відкриття апеляційного провадження на час постановлення ухвали до суду не надійшло. Підстав для повернення апеляційної скарги або залишення без руху апеляційної скарги - не встановлено.

Відповідно до ч. 5 ст. 262 ГПК України якщо апеляційна скарга подана з пропуском визначеного цим Кодексом строку, суд у випадку поновлення строку на апеляційне оскарження зупиняє дію оскаржуваного рішення в ухвалі про відкриття апеляційного провадження.

Враховуючи вищевикладене, суд апеляційної інстанції приходить до висновку про необхідність зупинення дії оскаржуваного рішення у зв'язку з відкриттям апеляційного провадження.

Відповідно до ч. 3, 4 ст. 262 ГПК України питання про відкриття апеляційного провадження у справі вирішується не пізніше п'яти днів з дня надходження апеляційної скарги або заяви про усунення недоліків, поданої у порядку, передбаченому статтею 260 цього Кодексу. В ухвалі про відкриття апеляційного провадження зазначається строк для подання учасниками справи відзиву на апеляційну скаргу та вирішується питання про витребування матеріалів справи. Якщо разом з апеляційною скаргою подано заяви чи клопотання, суд в ухвалі про відкриття апеляційного провадження встановлює строк, протягом якого учасники справи мають подати свої заперечення щодо поданих заяв чи клопотань, якщо інше не передбачено цим Кодексом.

В ухвалі про відкриття апеляційного провадження зазначається строк для подання учасниками справи відзиву на апеляційну скаргу та вирішується питання про витребування матеріалів справи. Якщо разом з апеляційною скаргою подано заяви чи клопотання, суд в ухвалі про відкриття апеляційного провадження встановлює строк, протягом якого учасники справи мають подати свої заперечення щодо поданих заяв чи клопотань, якщо інше не передбачено цим Кодексом.

Відповідно до ч. 1 ст. 263 Господарського процесуального кодексу України учасники справи мають право подати до суду апеляційної інстанції відзив на апеляційну скаргу в письмовій формі протягом строку, встановленого судом апеляційної інстанції в ухвалі про відкриття апеляційного провадження.

Статтею 268 Господарського процесуального кодексу України визначено, що після проведення підготовчих дій суддя-доповідач доповідає про них колегії суддів, яка вирішує питання про проведення додаткових підготовчих дій в разі необхідності та призначення справи до розгляду.

Про дату, час та місце розгляду справи повідомляються учасники справи, якщо справа відповідно до цього Кодексу розглядається з їх повідомленням.

Виходячи з вищенаведених норм, беручи до уваги предмет даного спору, категорію та складність справи, з метою повного, всебічного та об'єктивного перегляду оскаржуваного рішення суду першої інстанції, суд апеляційної інстанції дійшов висновку про необхідність призначення апеляційної скарги Акціонерного товариства "Украгазвидобування" на рішення Господарського суду міста Києва від 12.09.2022 у справі №910/97/22 до розгляду у судовому засіданні з повідомленням (викликом) учасників справи.

Керуючись ст.ст. 234, 247, 262, 263, 267, 268, 270 Господарського процесуального кодексу України, Північний апеляційний господарський суд, -

УХВАЛИВ:

1. Поновити Акціонерному товариству "Украгазвидобування" пропущений процесуальний строк на апеляційне оскарження рішення Господарського суду міста Києва від 12.09.2022 у справі №910/97/22.

2.Відкрити апеляційне провадження за апеляційною скаргою Акціонерного товариства "Украгазвидобування" на рішення Господарського суду міста Києва від 12.09.2022 у справі №910/97/22.

3. Розгляд апеляційної скарги Товариства з обмеженою відповідальністю "Управляюча компанія "Політех" на рішення Господарського суду міста Києва від 07.09.2022 у справі №910/15063/21 призначити на 14.02.2023 о 09 год. 45 хв. Судове засідання відбудеться в приміщенні Північного апеляційного господарського суду за адресою: 04116, м. Київ, вул. Шолуденка, 1 літера А, зал судових засідань №5.

Довести до відома учасників апеляційного провадження, що нез'явлення їх представників у судове засідання не є перешкодою для розгляду апеляційної скарги по суті.

4. Зобов'язати учасників справи у день судового засідання надати суду документи, що підтверджують повноваження представників, з урахуванням приписів ч.ч. 3, 4 ст. 56 Господарського процесуального кодексу України (у разі самопредставництва) та пп.11 п.16-1 розділу ХV Перехідних положень Конституції України, ч. 4 ст. 60 Господарського процесуального кодексу України (у разі участі представника).

5. Встановити відповідачу строк на подання до суду апеляційної інстанції відзиву на апеляційну скаргу в письмовій формі протягом семи днів з дня вручення даної ухвали, але не пізніше 03.02.2023.

Відсутність відзиву на апеляційну скаргу не перешкоджає перегляду рішення суду першої інстанції. До відзиву додаються докази надсилання (надання) копій відзиву та доданих до нього документів іншим учасникам справи.

6. Встановити учасникам апеляційного провадження строк на подання заяв/клопотань, пояснень або заперечень з доказами направлення їх іншим учасникам справи - до 10.02.2023.

7. Зупинити дію рішення Господарського суду міста Києва від 12.09.2022 у справі №910/97/22 до винесення Північним апеляційним господарським судом судового рішення за результатами розгляду справи.

8. Копію ухвали Північного апеляційного господарського суду надіслати учасникам справи до відома.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання суддями та не підлягає оскарженню.

Головуючий суддя Л.П. Зубець

Судді С.О. Алданова

В.В. Сулім

Попередній документ
108476357
Наступний документ
108476359
Інформація про рішення:
№ рішення: 108476358
№ справи: 910/97/22
Дата рішення: 18.01.2023
Дата публікації: 20.01.2023
Форма документу: Ухвала
Форма судочинства: Господарське
Суд: Північний апеляційний господарський суд
Категорія справи: надання послуг
Стан розгляду справи:
Стадія розгляду: Розглянуто (19.09.2023)
Дата надходження: 23.06.2023
Предмет позову: про стягнення 6 893 153,06 грн. та розірвання договору
Учасники справи:
ПЛОТНИЦЬКА Н Б суддя-доповідач
Акціонерне товариство "Укргазвидобування" Відповідач (Боржник)
Товариство з обмеженою відповідальністю "СПЕЦМЕХСЕРВІС" Позивач (Заявник)
ЗУБЕЦЬ Л П головуючий суддя
ЗУБЕЦЬ Л П суддя-доповідач
АЛДАНОВА С О суддя-учасник колегії
СУЛІМ В В суддя-учасник колегії
Акціонерне товариство "Укргазвидобування" Заявник апеляційної інстанції
Товариство з обмеженою відповідальністю "Спецмехсервіс" Позивач (Заявник)
КОРОТУН О М головуючий суддя
КОРОТУН О М суддя-доповідач
МАЙДАНЕВИЧ А Г суддя-учасник колегії
Онищенко Андрій Юрійович представник заявника
Оніщенко Андрій Юрійович представник заявника
БУЛГАКОВА І В головуючий суддя
БУЛГАКОВА І В суддя-доповідач
КОЛОС І Б суддя-учасник колегії
МАЛАШЕНКОВА Т М суддя-учасник колегії
ТОВ "Спецмехсервіс" Заявник касаційної інстанції
Оніщенко Андрій Юрійович Представник скаржника
ТОВ "Спецмехсервіс" Позивач (Заявник)
МИХАЛЬСЬКА Ю Б Головуючий суддя
МИХАЛЬСЬКА Ю Б суддя-доповідач
ТИЩЕНКО А І суддя-учасник колегії
КОРОБЕНКО Г П суддя-учасник колегії
Оніщенко Андрій Юрійович Представник заявника
Товариство з обмеженою відповідальністю "Спецмехсервіс" позивач (заявник)
Акціонерне товариство «Укргазвидобування» відповідач (боржник)
Акціонерне товариство «Укргазвидобування» орган або особа, яка подала апеляційну скаргу
Товариство з обмеженою відповідальністю "Спецмехсервіс" орган або особа, яка подала апеляційну скаргу
НЕЧАЙ О В суддя-доповідач
ПЛОТНИЦЬКА Н Б Суддя-доповідач
Товариство з обмеженою відповідальністю "СПЕЦМЕХСЕРВІС" Позивач (заявник)
Акціонерне товариство "Укргазвидобування" відповідач (боржник)
ЗУБЕЦЬ Л П Головуючий суддя
Товариство з обмеженою відповідальністю "Спецмехсервіс" Позивач (заявник)
Акціонерне товариство "Укргазвидобування" орган або особа, яка подала апеляційну скаргу
Онищенко Андрій Юрійович Представник заявника
КОРОТУН О М Головуючий суддя
БУЛГАКОВА І В Головуючий суддя
ТОВ "Спецмехсервіс" позивач (заявник)
ТОВ "Спецмехсервіс" заявник касаційної інстанції
НЕЧАЙ О В Суддя-доповідач
ЄМЕЦЬ А А Головуючий суддя
ЄМЕЦЬ А А суддя-доповідач
БЕНЕДИСЮК І М суддя-учасник колегії
Шляхетський Андрій Леонідович Представник скаржника
Акціонерне товариство "Укргазвидобування" заявник касаційної інстанції
Розклад:
17.05.2024 06:27 Господарський суд міста Києва
17.05.2024 06:27 Господарський суд міста Києва
17.05.2024 06:27 Господарський суд міста Києва
17.05.2024 06:27 Господарський суд міста Києва
17.05.2024 06:27 Господарський суд міста Києва
17.05.2024 06:27 Господарський суд міста Києва
17.05.2024 06:27 Господарський суд міста Києва
17.05.2024 06:27 Господарський суд міста Києва
17.05.2024 06:27 Господарський суд міста Києва
24.02.2022 16:20 Господарський суд міста Києва
12.09.2022 14:40 Господарський суд міста Києва
14.02.2023 09:45 Північний апеляційний господарський суд
14.03.2023 09:45 Північний апеляційний господарський суд
11.04.2023 11:20 Північний апеляційний господарський суд
05.06.2023 14:30 Північний апеляційний господарський суд
05.09.2023 10:00 Касаційний господарський суд
19.09.2023 10:45 Касаційний господарський суд
08.11.2023 15:00 Господарський суд міста Києва
29.11.2023 15:15 Господарський суд міста Києва
20.12.2023 15:15 Господарський суд міста Києва
02.04.2024 13:45 Північний апеляційний господарський суд
23.04.2024 13:40 Північний апеляційний господарський суд
18.06.2024 15:00 Касаційний господарський суд