Clarity Project
Prozorro Закупівлі Prozorro.Продажі Аукціони Увійти до системи Тарифи та оплата Про систему

Ухвала від 25.07.2022 по справі 925/148/21

ПІВНІЧНИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

вул. Шолуденка, буд. 1, літера А, м. Київ, 04116, (044) 230-06-58 inbox@anec.court.gov.ua

УХВАЛА

про залишення апеляційної скарги без руху

"25" липня 2022 р. Справа№ 925/148/21

Північний апеляційний господарський суд у складі колегії суддів:

головуючого: Ткаченка Б.О.

суддів: Зубець Л.П.

Алданової С.О.

розглянувши матеріали апеляційної скарги Заступника керівника Черкаської обласної прокуратури на рішення Господарського суду Черкаської області від 15.06.2022 (повний текст рішення підписано 27.06.2022)

у справі № 925/148/21 ( суддя - Васянович А.В.)

за позовом заступника керівника Черкаської окружної прокуратури,м. Черкаси в інтересах держави в особі

1. Черкаської міської ради, м. Черкаси;

2. Департаменту освіти та гуманітарної політики Черкаської міської

ради,

до Товариства з обмеженою відповідальністю «Каштан-Плюс»,

про стягнення 919 137 грн. 58 коп.,

ВСТАНОВИВ:

Рішенням Господарського суду міста Києва від 15.06.2022 позов задоволено частково. Стягнуто з Товариства з обмеженою відповідальністю «Каштан-Плюс», на користь Департаменту освіти та гуманітарної політики Черкаської міської ради, 630 182 грн. 29 коп. коштів. Стягнуто з Товариства з обмеженою відповідальністю «Каштан-Плюс» на користь Черкаської обласної прокуратури, 9 452 грн. 41 коп. судового збору. В решті вимог в позові відмовлено.

Не погодившись з прийнятим рішенням,заступник керівника Черкаської обласної прокуратури подав апеляційну скаргу, в якій просить суд прийняти до розгляду апеляційну скаргу заступника керівника Черкаської обласної прокуратури на рішення Господасрького суду міста Києва від 15.06.2022 у справі № 925/148/21 до розгляду. Скасувати рішення Господарського суду Черкаської області від 15.06.2022 у справі № 925/148/21 в частині відмови у задоволенні позовних вимог, скасувати та прийняти нове рішення. Викласти резолютивну частину в наступній редакції: «Позов задовольнити повністю. Стягнути з Товариства з обмеженою відповідальністю «Каштан-Плюс» на користь Департаменту освіти та гуманітарної політики Черкаської міської ради кошти у розмір 919 137 грн 58 коп. Стягнути з Товариства з обмеженою відповідальністю «Каштан - Плюс» на користь Черкаської обласної прокуратури сплачений за подання позовної заяви судовий збір у розмір 13 787 грн 06 коп». Стягнути з Товариства з обмеженою відповідальністю «Каштан-Плюс» на користь Черкаської обласної прокуратури 6501,49 грн судового збору за подання апеляційної скарги.

Згідно Витягу з протоколу передачі судової справи (апеляційної скарги, заяви, картки додаткових матеріалів)раніше визначеному головуючому судді (судді-доповідачу) (складу суду) від 21.07.2022 апеляційну скаргу Заступника керівника Черкаської обласної прокуратури у справі №925/148/21 передано на розгляд колегії суддів у складі: головуючого судді: Ткаченко Б.О., суддів - Алданова С.О., Зубець Л.П.

Дослідивши матеріали поданої апеляційної скарги, колегія суддів дійшла висновку про залишення її без руху, з наступних підстав.

Відповідно до ч.3 ст.258 Господарського процесуального кодексу України, до апеляційної скарги додаються, зокрема, докази сплати судового збору.

Правові засади справляння судового збору, платників, об'єкти та розміри ставок судового збору, порядок сплати, звільнення від сплати та повернення судового збору визначено Законом України "Про судовий збір".

Підпунктом 4 пункту 2 частини 2 статті 4 Закону України "Про судовий збір" встановлено розмір ставки за подання до господарського суду апеляційної скарги на рішення суду, що становить 150 відсотків ставки, що підлягала сплаті при поданні позовної заяви, іншої заяви, скарги.

Статтею 4 Закону України "Про судовий збір" передбачено, зокрема, що за подання до господарського суду позовної заяви майнового характеру встановлена ставка судового збору у розмірі 1,5 відсотка ціни позову, але не менше 1 розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб і не більше 350 розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб.

Судовий збір справляється у відповідному розмірі від прожиткового мінімуму для працездатних осіб, встановленого законом на 1 січня календарного року, в якому відповідна заява або скарга подається до суду, у відсотковому співвідношенні до ціни позову та у фіксованому розмірі (частина 1 ст. 4 Закону України "Про судовий збір").

Звертаючись з апеляційною скаргою скаржник просить скасувати рішення Господарського суду міста Києва від 15.06.2022 у справі № 925/148/21 в частині відмови у задоволенні позовних вимог.

Згідно з ч.3. ст. 6 Закону України "Про судовий збір" за подання позовної заяви, що має одночасно майновий і немайновий характер, судовий збір сплачується за ставками, встановленими для позовних заяв майнового та немайнового характеру. У разі коли в позовній заяві об'єднано дві і більше вимог немайнового характеру, судовий збір сплачується за кожну вимогу немайнового характеру.

До апеляційної скарги Заступник керівника Черкаської обласної прокуратури не додало платіжного доручення, яке б свідчило про сплату судового збору. У зв'язку з чим, працівниками канцелярії складено акт від 21.07.2022 № 925/141/21/09.1-26/391/22, в якому зазначено, що при розкритті конверта, який надійшов від Заступника керівника Черкаської обласної прокуратури не виявилося вказаного у додатках документу, а саме: оригіналу платіжного доручення про сплату судового збору.

Отже, судовий збір не сплачено у встановленому розмірі та порядку відповідно до Закону України ,,Про судовий збір".

За таких обставин, апеляційну скаргу слід залишити без руху для надання скаржнику можливості усунути недоліки, а саме сплатити судовий збір в розмірі 5141,49 грн., докази чого подати до суду у встановлений строк.

Частиною 2 ст. 260 Господарського процесуального кодексу України передбачено, що до апеляційної скарги, яка оформлена з порушенням вимог, встановлених статтею 258 цього Кодексу, застосовуються положення статті 174 цього Кодексу.

Згідно з ч. 2 ст. 174 Господарського процесуального кодексу України в ухвалі про залишення позовної заяви без руху зазначаються недоліки позовної заяви, спосіб і строк їх усунення, який не може перевищувати десяти днів з дня вручення ухвали про залишення позовної заяви без руху. Якщо ухвала про залишення позовної заяви без руху постановляється з підстави несплати судового збору у встановленому законом розмірі, суд в такій ухвалі повинен зазначити точну суму судового збору, яку необхідно сплатити (доплатити).

Якщо апелянт не усуне вказані недоліки апеляційної скарги у строк, встановлений судом, скарга вважається неподаною і повертається особі, що звернулася із апеляційною скаргою (ч. 4 ст. 174 ГПК України, з урахуванням ч.4 ст. 260 цього Кодексу).

Враховуючи вищевикладене та керуючись ст. ст. 174, 234, 235, 258, 260 Господарського процесуального кодексу України, Північний апеляційний господарський суд -

УХВАЛИВ:

1. Апеляційну скаргу Заступника керівника Черкаської обласної прокуратури на рішення Господарського суду міста Києва від 15.06.2022 у справі № 925/148/21 залишити без руху.

2. Роз'яснити Заступнику керівника Черкаської обласної прокуратури що протягом десяти днів з дня вручення даної ухвали особа має право усунути недоліки, надавши суду апеляційної інстанції докази, які підтверджують сплату судового збору.

3. Попередити заступника керівника Черкаської обласної прокуратури, що якщо відповідна заява про усунення недоліків з відповідним клопотанням не буде подана особою в зазначений строк, суд апеляційної інстанції не приймає таку апеляційну скаргу до розгляду та повертає скаржнику.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання суддями та не підлягає оскарженню.

Головуючий суддя Б.О. Ткаченко

Судді Л.П. Зубець

С.О. Алданова

Попередній документ
105434415
Наступний документ
105434417
Інформація про рішення:
№ рішення: 105434416
№ справи: 925/148/21
Дата рішення: 25.07.2022
Дата публікації: 28.07.2022
Форма документу: Ухвала
Форма судочинства: Господарське
Суд: Північний апеляційний господарський суд
Категорія справи: купівлі-продажу
Стан розгляду справи:
Стадія розгляду: Розглянуто (08.06.2023)
Дата надходження: 25.04.2023
Предмет позову: стягнення 919 137 грн. 58 коп.
Учасники справи:
Заступник керівника Черкаської місцевої прокуратури Позивач (Заявник)
ТОВ "Каштан-Плюс" Відповідач (Боржник)
Департамент освіти та гуманітарної політики Черкаської міської ради Позивач в особі
Черкаська міська рада Позивач в особі
ВАСЯНОВИЧ А В суддя-доповідач
ТОВ "Каштан-Плюс" Заявник
ДРОБОТОВА Т Б головуючий суддя
ДРОБОТОВА Т Б суддя-доповідач
ЧУМАК Ю Я суддя-учасник колегії
БАГАЙ Н О суддя-учасник колегії
Заступник керівника Черкаської обласної прокуратури Заявник касаційної інстанції
Заступник керівника Черкаської окружної прокуратури Позивач (Заявник)
Черкаська окружна прокуратура За участю
Приватний виконавець виконавчого округу Черкаської області Матвійчук Юлія Володимировна Заявник
Черкаська міська рада Позивач (Заявник)
ТКАЧЕНКО Б О головуючий суддя
ТКАЧЕНКО Б О суддя-доповідач
ГАВРИЛЮК О М суддя-учасник колегії
СУЛІМ В В суддя-учасник колегії
Приватний виконавець виконавчого округу Черкаської області Матвійчук Юлія Володимирівна Заявник
Черкаська обласна прокуратура Заявник апеляційної інстанції
Товариство з обмеженою відповідальністю "Каштан-Плюс" Відповідач (Боржник)
КІБЕНКО О Р головуючий суддя
КІБЕНКО О Р суддя-доповідач
ВРОНСЬКА Г О суддя-учасник колегії
СТУДЕНЕЦЬ В І суддя-учасник колегії
ТОВ "Каштан-Плюс" Заявник касаційної інстанції
Адвокат Бобер Денис Олександрович Представник скаржника
Черкаська обласна прокуратура За участю
Лоза Ганна Петрівна Представник відповідача
ВАСЯНОВИЧ А В Суддя-доповідач
Заступник керівника Черкаської місцевої прокуратури Позивач (заявник)
ТОВ "Каштан-Плюс" відповідач (боржник)
Черкаська міська рада позивач в особі
Департамент освіти та гуманітарної політики Черкаської міської ради позивач в особі
Лоза Ганна Петрівна відповідач (боржник)
Лоза Ганна Петрівна представник відповідача
ТКАЧЕНКО Б О Головуючий суддя
ЗУБЕЦЬ Л П суддя-учасник колегії
АЛДАНОВА С О суддя-учасник колегії
Заступник керівника Черкаської окружної прокуратури Сергій Пидорич Позивач (заявник)
Товариство з обмеженою відповідальністю "Каштан-Плюс" відповідач (боржник)
Заступник керівника Черкаської обласної прокуратури орган або особа, яка подала апеляційну скаргу
Заступник керівника Черкаської окружної прокуратури Позивач (заявник)
Товариство з обмеженою відповідальністю "Каштан-Плюс" орган або особа, яка подала апеляційну скаргу
Бондаренко Ольга Юріївна Представник заявника
Заступник керівника Черкаської окружної прокуратури Сергій Пидорич позивач (заявник)
РУДЕНКО М А суддя-учасник колегії
Черкаська обласна прокуратура орган або особа, яка подала апеляційну скаргу
Приватний виконавець виконавчого округу Черкаської області Матвійчук Юлія Володимирівна заявник
Розклад:
19.05.2024 15:59 Господарський суд Черкаської області
19.05.2024 15:59 Господарський суд Черкаської області
19.05.2024 15:59 Господарський суд Черкаської області
19.05.2024 15:59 Господарський суд Черкаської області
19.05.2024 15:59 Господарський суд Черкаської області
19.05.2024 15:59 Господарський суд Черкаської області
19.05.2024 15:59 Господарський суд Черкаської області
19.05.2024 15:59 Господарський суд Черкаської області
19.05.2024 15:59 Господарський суд Черкаської області
16.03.2021 10:00 Господарський суд Черкаської області
12.05.2021 11:00 Господарський суд Черкаської області
27.05.2021 10:30 Господарський суд Черкаської області
05.08.2021 11:00 Господарський суд Черкаської області
29.09.2021 11:30 Господарський суд Черкаської області
29.10.2021 11:30 Господарський суд Черкаської області
24.11.2021 11:30 Господарський суд Черкаської області
12.01.2022 15:30 Господарський суд Черкаської області
27.01.2022 14:30 Господарський суд Черкаської області
02.03.2022 10:30 Господарський суд Черкаської області
22.09.2022 10:00 Північний апеляційний господарський суд
06.10.2022 12:45 Північний апеляційний господарський суд
17.11.2022 11:30 Північний апеляційний господарський суд
08.06.2023 09:30 Північний апеляційний господарський суд