Clarity Project
Prozorro Закупівлі Prozorro.Продажі Аукціони Увійти до системи Тарифи та оплата Про систему

Ухвала від 19.01.2023 по справі 925/148/21

УХВАЛА

19 січня 2023 року

м. Київ

cправа № 925/148/21

Верховний Суд у складі колегії суддів Касаційного господарського суду:

Дроботової Т. Б. - головуючого, Багай Н. О., Чумака Ю. Я.,

розглянувши матеріали касаційної скарги Заступника керівника Черкаської обласної прокуратури

на постанову Північного апеляційного господарського суду від 17.11.2022 і рішення Господарського суду Черкаської області від 15.06.2022 у справі

за позовом Заступника керівника Черкаської окружної прокуратури в інтересах держави в особі Черкаської міської ради та Департаменту освіти та гуманітарної політики Черкаської міської ради

до Товариства з обмеженою відповідальністю "Каштан-Плюс"

про стягнення 919 137, 58 грн,

ВСТАНОВИВ:

13.01.2023 до Касаційного господарського суду у складі Верховного Суду надійшла касаційна скарга Заступника керівника Черкаської обласної прокуратури на постанову Північного апеляційного господарського суду від 17.11.2022 і рішення Господарського суду Черкаської області від 15.06.2022 у справі № 925/148/21, подана 09.01.2023 безпосередньо до суду касаційної інстанції засобом поштового зв'язку.

Перевіривши доводи викладені у касаційній скарзі, колегія суддів дійшла висновку про відмову у відкритті касаційного провадження з огляду на таке.

За змістом пункту 1 частини 1 статті 293 Господарського процесуального кодексу України суд касаційної інстанції відмовляє у відкритті касаційного провадження у справі, якщо касаційну скаргу подано на судове рішення, що не підлягає касаційному оскарженню.

Відповідно до пункту 2 частини 3 статті 287 цього Кодексу не підлягають касаційному оскарженню судові рішення у малозначних справах та у справах з ціною позову, що не перевищує п'ятиста розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб, крім випадків, якщо: а) касаційна скарга стосується питання права, яке має фундаментальне значення для формування єдиної правозастосовчої практики; б) особа, яка подає касаційну скаргу, відповідно до цього Кодексу позбавлена можливості спростувати обставини, встановлені оскарженим судовим рішенням, при розгляді іншої справи; в) справа становить значний суспільний інтерес або має виняткове значення для учасника справи, який подає касаційну скаргу; г) суд першої інстанції відніс справу до категорії малозначних помилково.

Згідною з частиною 7 статті 12 для цілей цього Кодексу розмір прожиткового мінімуму для працездатних осіб вираховується станом на 1 січня календарного року, в якому подається відповідна заява або скарга, вчиняється процесуальна дія чи ухвалюється судове рішення.

Статтею 7 Закону України "Про Державний бюджет України на 2021 рік" установлено 1 розмір прожиткового мінімуму для працездатних осіб станом на 01.01.2021 у розмірі 2270,00 грн.

Пунктом 1 частини 1 статті 163 Господарського процесуального кодексу України передбачено, що ціна позову у позовах про стягнення грошових коштів визначається сумою, яка стягується, або сумою, оспорюваною за виконавчим чи іншим документом, за яким стягнення провадиться у безспірному (безакцептному) порядку.

Предметом позову у справі № 925/148/21 є стягнення 919 137, 58 грн, що становить менше 500 розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб (2270,00 грнх500= 1 135 000, 00 грн станом на 2021 рік).

Прокурор оскаржує судові рішення лише в частині відмовлених позовних вимог, а саме, щодо стягнення 288 955, 29 грн.

Можливість відкриття касаційного провадження у справах з ціною позову, що не перевищує п'ятиста розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб, залежить виключно від обставин конкретної справи.

Верховний Суд зазначає, що учасники судового процесу мають розуміти, що визначені підпунктами "а" - "г" пункту 2 частини 3 статті 287 Господарського процесуального кодексу України випадки є виключенням із загального правила і необхідність відкриття касаційного провадження у справі на підставі будь-якого з них потребує належних, фундаментальних обґрунтувань, оскільки в іншому випадку буде порушено принцип "правової визначеності".

Проте, подана касаційна скарга заявника не містить посилань на виключні випадки, передбачені підпунктами "а"-"г" пункту 2 частини третьої статті 287 Господарського процесуального кодексу України, за яких судові рішення у справах з ціною позову, яка становить менше п'ятиста розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб може бути переглянуто у касаційному порядку.

Використання оціночних чинників, як-то: "винятковість значення справи для скаржника", "суспільний інтерес", "значення для формування єдиної правозастосовчої практики", "малозначні справи" тощо не повинні викликати думку про наявність певних ризиків, адже, виходячи із статусу Верховного Суду, у деяких випадках вирішення питання про можливість касаційного оскарження має відноситися до його дискреційних повноважень, оскільки розгляд скарг касаційним судом покликаний забезпечувати сталість судової практики, а не можливість проведення "розгляду заради розгляду".

При цьому, незгода із рішенням суду попередньої інстанції не свідчить автоматично про неправильність застосування або порушення норм матеріального/ процесуального права при ухваленні оскаржуваних судових рішень, як і не може вказувати на таку обставину, як негативні наслідки для скаржника внаслідок прийняття цих рішень, оскільки настання таких наслідків у випадку прийняття судового рішення не на користь позивача/ відповідача є звичайним передбачуваним процесом.

Суд звертає увагу, що посилання на підставу касаційного оскарження судових рішень, передбачену пунктом 1 частини 2 статті 287 Господарського процесуального кодексу України без належного обґрунтування підстав визначених пунктом 2 частини 3 статті 287 Господарського процесуального кодексу України не є підставою для відкриття касаційного провадження у справах з ціною позову, яка становить менше п'ятиста розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб.

У рішенні Європейського суду з прав людини від 23.10.1996 "Справа "Леваж Престасьон Сервіс проти Франції" (Levages Prestations Services v. France, заява № 21920/93, пункт 48) вказано, що зважаючи на особливий статус суду касаційної інстанції, роль якого обмежено перевіркою правильності застосування норм закону, процесуальні процедури у такому суді можуть бути більш формальними, особливо, якщо провадження здійснюється після його розгляду судом першої інстанції, а потім судом апеляційної інстанції.

У контексті викладеного необхідно враховувати, що Рекомендацією № R (95) 5 Комітету Міністрів Ради Європи від 07.02.1995 державам-членам рекомендовано вживати заходи щодо визначення кола питань, які виключаються з права на апеляцію та касацію, щодо попередження будь-яких зловживань системою оскарження. Відповідно до частини "с" статті 7 Рекомендації, скарги до суду третьої інстанції мають передусім подаватися щодо тих справ, які заслуговують на третій судовий розгляд, наприклад справ, які розвиватимуть право або сприятимуть однаковому тлумаченню закону. Вони також можуть бути обмежені скаргами у тих справах, де питання права мають значення для широкого загалу.

Отже, закон надає Верховному Суду право використовувати процесуальні фільтри, закріплені в статті 287 Господарського процесуального кодексу України, що повністю узгоджується з прецедентною практикою ЄСПЛ, положеннями статті 129 Конституції України, завданнями і принципами господарського судочинства.

Суд касаційної інстанції дійшов висновку про відмову у відкритті касаційного провадження за касаційною скаргою Заступника керівника Черкаської обласної прокуратури на постанову Північного апеляційного господарського суду від 17.11.2022 і рішення Господарського суду Черкаської області від 15.06.2022 у справі № 925/148/21, на підставі пункту 1 частини 1 статті 293 Господарського процесуального кодексу України, оскільки вона подана на судове рішення, що не підлягає касаційному оскарженню.

Керуючись статтями 12, 163, 234, 235, 287, 293 Господарського процесуального кодексу України, Верховний Суд

УХВАЛИВ:

1. Відмовити у відкритті касаційного провадження за касаційною скаргою Заступника керівника Черкаської обласної прокуратури на постанову Північного апеляційного господарського суду від 17.11.2022 і рішення Господарського суду Черкаської області від 15.06.2022 у справі № 925/148/21.

2. Оригінал касаційної скарги з додатками повернути Заступнику керівника Черкаської обласної прокуратури.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання і оскарженню не підлягає.

Головуючий Т. Б. Дроботова

Судді Н. О. Багай

Ю. Я. Чумак

Попередній документ
108480603
Наступний документ
108480606
Інформація про рішення:
№ рішення: 108480604
№ справи: 925/148/21
Дата рішення: 19.01.2023
Дата публікації: 20.01.2023
Форма документу: Ухвала
Форма судочинства: Господарське
Суд: Касаційний господарський суд Верховного Суду
Стан розгляду справи:
Стадія розгляду: Розглянуто (08.06.2023)
Дата надходження: 25.04.2023
Предмет позову: стягнення 919 137 грн. 58 коп.
Учасники справи:
Заступник керівника Черкаської місцевої прокуратури Позивач (Заявник)
ТОВ "Каштан-Плюс" Відповідач (Боржник)
Департамент освіти та гуманітарної політики Черкаської міської ради Позивач в особі
Черкаська міська рада Позивач в особі
ВАСЯНОВИЧ А В суддя-доповідач
ТОВ "Каштан-Плюс" Заявник
ДРОБОТОВА Т Б головуючий суддя
ДРОБОТОВА Т Б суддя-доповідач
ЧУМАК Ю Я суддя-учасник колегії
БАГАЙ Н О суддя-учасник колегії
Заступник керівника Черкаської обласної прокуратури Заявник касаційної інстанції
Заступник керівника Черкаської окружної прокуратури Позивач (Заявник)
Черкаська окружна прокуратура За участю
Приватний виконавець виконавчого округу Черкаської області Матвійчук Юлія Володимировна Заявник
Черкаська міська рада Позивач (Заявник)
ТКАЧЕНКО Б О головуючий суддя
ТКАЧЕНКО Б О суддя-доповідач
ГАВРИЛЮК О М суддя-учасник колегії
СУЛІМ В В суддя-учасник колегії
Приватний виконавець виконавчого округу Черкаської області Матвійчук Юлія Володимирівна Заявник
Черкаська обласна прокуратура Заявник апеляційної інстанції
Товариство з обмеженою відповідальністю "Каштан-Плюс" Відповідач (Боржник)
КІБЕНКО О Р головуючий суддя
КІБЕНКО О Р суддя-доповідач
ВРОНСЬКА Г О суддя-учасник колегії
СТУДЕНЕЦЬ В І суддя-учасник колегії
ТОВ "Каштан-Плюс" Заявник касаційної інстанції
Адвокат Бобер Денис Олександрович Представник скаржника
Черкаська обласна прокуратура За участю
Лоза Ганна Петрівна Представник відповідача
ВАСЯНОВИЧ А В Суддя-доповідач
Заступник керівника Черкаської місцевої прокуратури Позивач (заявник)
ТОВ "Каштан-Плюс" відповідач (боржник)
Черкаська міська рада позивач в особі
Департамент освіти та гуманітарної політики Черкаської міської ради позивач в особі
Лоза Ганна Петрівна відповідач (боржник)
Лоза Ганна Петрівна представник відповідача
ТКАЧЕНКО Б О Головуючий суддя
ЗУБЕЦЬ Л П суддя-учасник колегії
АЛДАНОВА С О суддя-учасник колегії
Заступник керівника Черкаської окружної прокуратури Сергій Пидорич Позивач (заявник)
Товариство з обмеженою відповідальністю "Каштан-Плюс" відповідач (боржник)
Заступник керівника Черкаської обласної прокуратури орган або особа, яка подала апеляційну скаргу
Заступник керівника Черкаської окружної прокуратури Позивач (заявник)
Товариство з обмеженою відповідальністю "Каштан-Плюс" орган або особа, яка подала апеляційну скаргу
Бондаренко Ольга Юріївна Представник заявника
Заступник керівника Черкаської окружної прокуратури Сергій Пидорич позивач (заявник)
РУДЕНКО М А суддя-учасник колегії
Черкаська обласна прокуратура орган або особа, яка подала апеляційну скаргу
Приватний виконавець виконавчого округу Черкаської області Матвійчук Юлія Володимирівна заявник
Розклад:
19.05.2024 18:44 Господарський суд Черкаської області
19.05.2024 18:44 Господарський суд Черкаської області
19.05.2024 18:44 Господарський суд Черкаської області
19.05.2024 18:44 Господарський суд Черкаської області
19.05.2024 18:44 Господарський суд Черкаської області
19.05.2024 18:44 Господарський суд Черкаської області
19.05.2024 18:44 Господарський суд Черкаської області
19.05.2024 18:44 Господарський суд Черкаської області
19.05.2024 18:44 Господарський суд Черкаської області
16.03.2021 10:00 Господарський суд Черкаської області
12.05.2021 11:00 Господарський суд Черкаської області
27.05.2021 10:30 Господарський суд Черкаської області
05.08.2021 11:00 Господарський суд Черкаської області
29.09.2021 11:30 Господарський суд Черкаської області
29.10.2021 11:30 Господарський суд Черкаської області
24.11.2021 11:30 Господарський суд Черкаської області
12.01.2022 15:30 Господарський суд Черкаської області
27.01.2022 14:30 Господарський суд Черкаської області
02.03.2022 10:30 Господарський суд Черкаської області
22.09.2022 10:00 Північний апеляційний господарський суд
06.10.2022 12:45 Північний апеляційний господарський суд
17.11.2022 11:30 Північний апеляційний господарський суд
08.06.2023 09:30 Північний апеляційний господарський суд