Clarity Project
Prozorro Закупівлі Prozorro.Продажі Аукціони Увійти до системи Тарифи та оплата Про систему

Ухвала від 07.12.2021 по справі 640/32578/20

ШОСТИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

Справа № 640/32578/20

УХВАЛА

07 грудня 2021 року м. Київ

Шостий апеляційний адміністративний суд у складі колегії суддів:

головуючого-судді Парінова А.Б.,

суддів: Беспалова О.О.

Грибан І.О.,

розглянувши у порядку письмового провадження заяву про самовідвід головуючого - судді Парінова А.Б. та члена колегії суддів Шостого апеляційного адміністративного суду - судді Грибан І.О., від участі у розгляді апеляційної скарги Антимонопольного комітету України на рішення Окружного адміністративного суду міста Києва від 24 травня 2021 року по справі за адміністративним позовом Державного підприємства "Медичні закупівлі України" до Антимонопольного комітету України, треті особи: Товариство з обмеженою відповідальністю «Астріум», Товариство з обмеженою відповідальністю «ВІАС ПЛЮС», Товариство з обмеженою відповідальністю «ПРОТЕК СОЛЮШНЗ Україна», Товариство з обмеженою відповідальністю «АРТЕК МЕДІКАЛ ГРУП», Товариство з обмеженою відповідальністю «АФС МЕДИЦИНТЕХНІК» про визнання протиправним та скасування рішення №22584-р/пк-пз від 07.12.2020, -

ВСТАНОВИВ:

До Окружного адміністративного суду міста Києва звернулось Державне підприємство "Медичні закупівлі України" з позовом до Антимонопольного комітету України, треті особи: Товариство з обмеженою відповідальністю «Астріум», Товариство з обмеженою відповідальністю «ВІАС ПЛЮС», Товариство з обмеженою відповідальністю «ПРОТЕК СОЛЮШНЗ Україна», Товариство з обмеженою відповідальністю «АРТЕК МЕДІКАЛ ГРУП», Товариство з обмеженою відповідальністю «АФС МЕДИЦИНТЕХНІК», в якому просив суд: визнати протиправним та скасувати рішення Постійно діючої адміністративної колегії Антимонопольного комітету України з розгляду скарг про порушення законодавства у сфері публічних закупівель від 07.12.2020 № 22584-р/пк-пз.

В обґрунтування позовних вимог позивач зазначає, що за розглядом скарги учасника закупівлі (ТОВ "Астріум") про порушення замовником законодавства у сфері публічних закупівель, Постійно діюча колегія АМКУ прийняла спірне рішення від 07.12.2020 № 22584-р/пк-пз, яким зобов'язала замовника - ДП "Медичні закупівлі України" скасувати рішення про допущення до аукціону тендерних пропозицій Товариства з обмеженою відповідальністю "АФС Медицинтехнік", Товариства з обмеженою відповідальністю "Протек Солюшнз Україна", Товариства з обмеженою відповідальністю "Віас Плюс" та Товариства з обмеженою відповідальністю "Артек Медікал Груп" за процедурою закупівлі "ДК 021:2015:33110000-4 - Візуалізаційне обладнання для потреб медицини, стоматології та ветеринарної медицини (Стаціонарна агіографічна рентгенівська система цифрова)", оголошення про проведення якої оприлюднене на веб-порталі Уповноваженого органу за ID: № UA-2020-09-28-009544-а.

Рішенням Окружного адміністративного суду міста Києва від 24 травня 2021 року адміністративний позов задоволено.

Не погоджуючись з прийнятим судовим рішенням, відповідачем подано апеляційну скаргу, відповідно до змісту яких останній, посилаючись на порушення судом першої інстанції норм матеріального та процесуального права, невідповідність висновків суду обставинам справи, а також неповне з'ясування судом обставин, що мають значення для вирішення справи, просить скасувати рішення Окружного адміністративного суду міста Києва від 24 травня 2021 року та прийняти нове, яким відмовити у задоволенні позовних вимог в даній частині.

Відповідно до протоколу автоматизованого розподілу судової справи між суддями від 31 серпня 2021 року для розгляду вказаної апеляційної скарги в адміністративній справі №640/32578/20 визначено наступний склад суду: головуючий суддя: Парінов А.Б., судді: Беспалов О.О., Грибан І.О.

Ухвалами Шостого апеляційного адміністративного суду від 06 вересня 2021 року відкрито апеляційне провадження та призначено справу до апеляційного розгляду в судовому засіданні.

Під час розгляду апеляційної скарги та матеріалів справи, колегією суддів встановлено, що складом суду (головуючий суддя: Ключкович В.Ю., судді: Грибан І.О., Парінова А.Б.,), розглядалася справа за № 640/32531/20, за позовом Державного підприємства «Медичні закупівлі України» до Антимонопольного комітету України, треті особи: Товариство з обмеженою відповідальністю «Астріум», Товариство з обмеженою відповідальністю «ВІАС ПЛЮС», Товариство з обмеженою відповідальністю «КІНД ІНТЕРСЛУХ КИЇВ», Товариство з обмеженою відповідальністю «ПРОТЕК СОЛЮШНЗ Україна», товариство з обмеженою відповідальністю «АРТЕК МЕДІКАЛ ГРУП», Товариство з обмеженою відповідальністю «АФС МЕДИЦИНТЕХНІК» про визнання протиправним та скасування рішення.

При цьому, постановою Шостого апеляційного адміністративного суду від 20 жовтня 2021 року по справі № 640/32531/20, апеляційну скаргу Антимонопольного комітету України залишено без задоволення, а рішення Окружного адміністративного суду міста Києва від 24 травня 2021 року залишено без змін.

Колегія суддів встановлено, що під час прийняття рішення по справі №640/32578/20, судом досліджувалися питання дотримання ДП "Медичні закупівлі України" процедури проведення відкритих торгів "ДК 021:2015:33110000-4 - Візуалізаційне обладнання для потреб медицини, стоматології та ветеринарної медицини (Стаціонарна агіографічна рентгенівська система цифрова)", ідентифікатор закупівлі UA-2020-09-29-003241-а та за результатом якої оголошено переможця та надано оцінку діяв відповідача під час розгляду скарги.

Так, в справі № 640/32578/20 підлягає оцінці питання правомірності дотримання ДП "Медичні закупівлі України" процедури проведення відкритих торгів "ДК 021:2015:33110000-4 - Візуалізаційне обладнання для потреб медицини, стоматології та ветеринарної медицини (Стаціонарна агіографічна рентгенівська система цифрова)", ідентифікатор закупівлі UA-2020-09-29-003241-а та за результатом якої оголошено переможця.

До початку розгляду справи по суті, головуючим суддею: Паріновим А.Б. та членом колегії суддів - суддею Грибан І.О., заявлено самовідводи, які обґрунтовані наявністю обставин, які можуть викликати сумнів у об'єктивності та неупередженості суддів при розгляді даної адміністративної справи.

Розглянувши вказану заяву суддів про самовідвід, перевіривши матеріали справи, колегія суддів дійшла висновку про необхідність задоволення зазначеної заяви, з огляду на наступне.

Відповідно до ст. 36 КАС України, суддя не може брати участі в розгляді адміністративної справи і підлягає відводу (самовідводу): 1) якщо він брав участь у справі як свідок, експерт, спеціаліст, перекладач, представник, адвокат, секретар судового засідання або надавав правничу допомогу стороні чи іншим учасникам справи в цій чи іншій справі; 2) якщо він прямо чи опосередковано заінтересований в результаті розгляду справи; 3) якщо він є членом сім'ї або близьким родичем (чоловік, дружина, батько, мати, вітчим, мачуха, син, дочка, пасинок, падчерка, брат, сестра, дід, баба, внук, внучка, усиновлювач чи усиновлений, опікун чи піклувальник, член сім'ї або близький родич цих осіб) сторони або інших учасників судового процесу, або осіб, які надавали стороні або іншим учасникам справи правничу допомогу у цій справі, або іншого судді, який входить до складу суду, що розглядає чи розглядав справу; 4) за наявності інших обставин, які викликають сумнів у неупередженості або об'єктивності судді; 5) у разі порушення порядку визначення судді для розгляду справи, встановленого статтею 31 цього Кодексу. Суддя підлягає відводу (самовідводу) також за наявності обставин, встановлених статтею 37 цього Кодексу.

Відповідно до ч. 1 ст. 39 КАС України, за наявності підстав, зазначених у статтях 36-38 цього Кодексу, суддя, секретар судового засідання, експерт, спеціаліст, перекладач зобов'язані заявити самовідвід.

До початку апеляційного розгляду даної справи, колегією суддів встановлено, що вказаними суддями вже розглядалась апеляційна скарга позивача на судове рішення суду першої інстанції у даній справі, а також неодноразово розглядались інші заяви позивача у даній справі, у задоволенні яких позивачу було відмовлено.

Стаття 6 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод гарантує кожному право на справедливий і публічний розгляд його справи упродовж розумного строку незалежним і безстороннім судом, встановленим законом.

Пунктом 28 рішення Європейського суду з прав людини у справі "Газета "Україна-центр" проти України" від 15 жовтня 2010 року визначено, що відповідно до усталеної практики Суду існування безсторонності для цілей пункту 1 статті 6 Конвенції повинно визначатися на підставі суб'єктивного критерію, в контексті якого слід враховувати особисті переконання та поведінку певного судді, що означає необхідність встановити, чи мав суддя у певній справі будь-яку особисту зацікавленість або упередженість, а також на підставі об'єктивного критерію, в контексті якого необхідно встановити, чи забезпечував суд і, серед інших аспектів, його склад, достатні гарантії аби виключити будь-які обґрунтовані сумніви щодо його безсторонності (див., серед іншого, рішення у справі "Фей проти Австрії" (Fey v. Austria,) від 24 лютого 1993 року, пп. 27, 28 і 30, Series A, no. 255, і рішення "Ветштайн проти Швейцарії" (Wettstein v. Switzerland), заява № 33958/96, п. 42, ECHR 2000-XII).

Це означає, що при вирішенні того, чи є у цій справі обґрунтовані причини побоюватися, що певний суддя був небезсторонній, позиція заінтересованої особи є важливою, але не вирішальною. Вирішальним є те, чи можна вважати такі побоювання об'єктивно обґрунтованими.

Інститут відводу судді від участі у розгляді конкретної справи покликаний ліквідувати найменшу підозру у заінтересованості судді в результатах розглянутої справи, навіть якщо такої заінтересованості немає, бо тут головним є публічний інтерес. Враховуючи, що існують норми закону, які запобігають виникненню будь-яких підозр, судді заборонено брати участь у розгляді справи за наявності будь-яких обставин, які викликають чи можуть викликати сумніви у його об'єктивності.

У пунктах 105, 106 рішення Європейського суду з прав людини у справі "Олександр Волков проти України" зазначено, що у деяких випадках, коли може бути важко забезпечити докази для спростування презумпції суб'єктивної безсторонності судді, вимога об'єктивної безсторонності забезпечує ще одну важливу гарантію (див. "Пуллар проти Сполученого Королівства", 10 червня 1996 року, § 32 , Звіти 1996-III).

У зв'язку з цим, навіть отримане враження щодо безсторонності судді має важливе значення, бо, іншими словами, "правосуддя повинно не лише здійснюватися, але й виглядати таким, що здійснюється". На кону стоїть довіра, яку суди в демократичному суспільстві повинні вселяти громадськості (див. "Де Куббер проти Бельгії", 26 жовтня 1984 року, § 26, Серія А, № 86).

Як встановлюють Бангалорські принципи поведінки суддів, схвалені резолюцією 2006/23 Економічної і Соціальної Ради ООН від 27 липня 2006 року, суддя заявляє самовідвід від участі в розгляді справи в тому випадку, коли у стороннього спостерігача могли б виникнути сумніви в неупередженості судді.

Отже, відводу підлягає суддя не лише у разі існування фактів що свідчать про упередженість судді, але й у тому випадку, коли у стороннього спостерігача могли б виникнути сумніви в неупередженості судді.

Відповідно до частини першої статті 35 КАС України (далі - КАС) справа, розгляд якої розпочато одним суддею чи колегією суддів, повинна бути розглянута цим самим суддею чи колегією суддів, за винятком випадків, які унеможливлюють участь судді у розгляді справи.

Згідно з пунктом 4 частини першої статті 36 КАС суддя не може брати участі в розгляді адміністративної справи і підлягає відводу (самовідводу) за наявності інших обставин, які викликають сумнів у неупередженості або об'єктивності судді.

Аналіз вищезазначеної норми дозволяє дійти висновку, що у даному випадку підставою для відводу не обов'язково має бути доведений факт необ'єктивності чи заінтересованості судді. Згідно з цією нормою унеможливлюється участь судді у розгляді справи за наявними в учасника судового розгляду викликаного певними обставинами сумніву щодо його неупередженості.

Частиною першою статті 39 КАС передбачено, що за наявності підстав, зазначених у статтях 36-38 цього Кодексу, суддя, секретар судового засідання, експерт, спеціаліст, перекладач зобов'язані заявити самовідвід.

З огляду на вказані обставини, з метою забезпечення найважливіших гарантій здійснення правосуддя та уникнення існування будь-яких, навіть щонайменших, сумнівів у неупередженості та безсторонності суддів Парінова А.Б. та Грибан І.О., чи будь-яких інших сумнівів в об'єктивному вирішенні спору, колегія суддів дійшла висновку, що заявлені головуючим суддею Паріновим А.Б. та членом колегії суддів - суддею Грибан І.О., самовідводи належить задовольнити та відвести їх від розгляду даної справи.

Керуючись ст.ст. 36, 39, 40, 243, 248, 321, 325, 328 КАС України, суд

УХВАЛИВ:

Заяву суддів Шостого апеляційного адміністративного суду у складі: головуючий суддя: Парінов А.Б., судді: Грибан І.О., про самовідвід задовольнити.

Відвести суддів Шостого апеляційного адміністративного суду у складі: головуючий суддя: Парінов А.Б., суддя: Грибан І.О., від участі у розгляді апеляційної скарги Антимонопольного комітету України на рішення Окружного адміністративного суду міста Києва від 24 травня 2021 року по справі № 640/32578/20.

Справу № 640/32578/20 передати для визначення іншого складу суду в порядку, встановленому частиною першою статті 31 Кодексу адміністративного судочинства України.

Ухвала набирає законної сили з моменту її проголошення та оскарженню не підлягає.

Головуючий суддя А.Б. Парінов

Судді: О.О. Беспалов

І.О. Грибан

Попередній документ
101697022
Наступний документ
101697024
Інформація про рішення:
№ рішення: 101697023
№ справи: 640/32578/20
Дата рішення: 07.12.2021
Дата публікації: 09.12.2021
Форма документу: Ухвала
Форма судочинства: Адміністративне
Суд: Шостий апеляційний адміністративний суд
Категорія справи: здійснення публічних закупівель, з них
Стан розгляду справи:
Стадія розгляду: Розглянуто (19.01.2023)
Дата надходження: 10.08.2022
Предмет позову: про визнання протиправним та скасування рішення №22584-р/пк-пз від 07.12.2020
Учасники справи:
Антимонопольний комітет України Заявник апеляційної інстанції
Антимонопольний комітет України Відповідач (Боржник)
Державне підприємство "Медичні закупівлі України" Позивач (Заявник)
СМОКОВИЧ М І головуючий суддя
СМОКОВИЧ М І суддя-доповідач
ДАНИЛЕВИЧ Н А суддя-учасник колегії
РАДИШЕВСЬКА О Р суддя-учасник колегії
Державне підприємство "Медичні закупівлі України" Заявник касаційної інстанції
Товариство з обмеженою відповідальністю "АФС МЕДИЦИНТЕХНІК"" 3-я особа
Товариство з обмеженою відповідальністю "АРТЕК МЕДІКАЛ ГРУП" 3-я особа
Товариство з обмеженою відповідальністю "ВІАС ПЛЮС" 3-я особа
Товариство з обмеженою відповідальністю "ПРОТЕК СОЛЮШНЗ УКРАЇНА" 3-я особа
Товариство з обмеженою відповідальністю "Астріум" 3-я особа
ШЕВЦОВА Н В суддя-учасник колегії
МАЦЕДОНСЬКА В Е суддя-учасник колегії
ФАЙДЮК ВІТАЛІЙ ВАСИЛЬОВИЧ Головуючий суддя
ФАЙДЮК ВІТАЛІЙ ВАСИЛЬОВИЧ суддя-доповідач
БЕСПАЛОВ ОЛЕКСАНДР ОЛЕКСАНДРОВИЧ суддя-учасник колегії
МЄЗЄНЦЕВ ЄВГЕН ІГОРОВИЧ суддя-учасник колегії
Державне підприємство "Медичні закупівлі України" Позивач (заявник)
Антимонопольний комітет України відповідач (боржник)
Антимонопольний комітет України орган або особа, яка подала апеляційну скаргу
СМОКОВИЧ М І Головуючий суддя
Державне підприємство "Медичні закупівлі України" заявник касаційної інстанції
Розклад:
03.05.2024 01:07 Шостий апеляційний адміністративний суд
03.05.2024 01:07 Шостий апеляційний адміністративний суд
03.05.2024 01:07 Шостий апеляційний адміністративний суд
25.01.2022 09:35 Шостий апеляційний адміністративний суд
01.03.2022 09:25 Шостий апеляційний адміністративний суд
19.01.2023 00:00 Касаційний адміністративний суд