Clarity Project
Prozorro Закупівлі Prozorro.Продажі Аукціони Увійти до системи Тарифи та оплата Про систему

Ухвала від 05.04.2021 по справі 924/862/20

УХВАЛА

05 квітня 2021 року

м. Київ

справа № 924/862/20

Верховний Суд у складі судді Касаційного господарського суду Бенедисюка І.М.,

розглянувши матеріали касаційної скарги Служби автомобільних доріг у Хмельницькій області

на постанову Північно-західного апеляційного господарського суду від 22.02.2021,

за позовом товариства з обмеженою відповідальністю "Техно-Буд-Центр"

до Служби автомобільних доріг у Хмельницькій області

про стягнення боргу у сумі 5 100 800,45 грн.,

треті особи, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору, на стороні відповідача: Державне агентство автомобільних доріг України (Укравтодор);

Головне управління Державної казначейської служби України у Хмельницькій області,

ВСТАНОВИВ:

16.03.2021 Служба автомобільних доріг у Хмельницькій області (далі - Служба, скаржник, відповідач) звернулася до Касаційного господарського суду в складі Верховного Суду з касаційною скаргою, в якій просить скасувати постанову Північно-західного апеляційного господарського суду від 22.02.2021 (дата виготовлення повного тексту постанови 24.02.2021) зі справи № 924/862/20; залишити в силі рішення господарського суду Хмельницької області від 16.12.2020. Крім того скаржник просить зупинити виконання постанови Північно-західного апеляційного господарського суду від 22.02.2021 у цій справі.

Касаційна скарга Служби не відповідає вимогам статті 290 Господарського процесуального кодексу України (далі - ГПК України).

Відповідно до пункту п'ятого частини другої статті 290 ГПК України у касаційній скарзі повинно бути зазначено, серед іншого, підстава (підстави), на якій (яких) подається касаційна скарга з визначенням передбаченої (передбачених) статтею 287 цього Кодексу підстави (підстав).

Предметом даної касаційної скарги є постанова апеляційного господарського суду. Отже, скаржником оскаржується рішення суду, передбачене пунктом 1 частини першої статті 287 ГПК України.

Згідно з пунктом 5 частини другої статті 290 ГПК України у касаційній скарзі повинно бути зазначено підставу (підстави), на якій (яких) подається касаційна скарга з відповідним посиланням на статтю 287 цього Кодексу. Перелік підстав для касаційного оскарження судових рішень, наведений в частині другій статті 287 ГПК України, є вичерпним.

Так, поряд із обґрунтуванням норм права, застосованих судом апеляційної інстанції неправильно або з порушенням, на його думку, скаржник має одночасно викласти підстави для такого оскарження (разом чи окремо), визначених частиною другою статті 287 ГПК України: 1) послатися на висновок щодо застосування норми права у подібних правовідносинах, викладений у постанові Верховного Суду, крім випадку наявності постанови Верховного Суду про відступлення від такого висновку (із зазначенням в чому саме полягає невідповідність оскарженого судового рішення сформованій правозастосовчій практиці у подібних правовідносинах) (пункт 1 частини другої статті 287 ГПК України); 2) описавши спірні правовідносини, належно обґрунтувати мотиви (з чітким посиланням на норму права: абзац, пункт, частину статті) необхідності відступлення від висновку щодо застосування норми права, викладеного у постанові Верховного Суду та застосованого судом апеляційної інстанції в оскаржуваному судовому рішенні (пункт 2 частини другої статті 287 ГПК України); 3) пославшись на відсутність висновку Верховного Суду щодо питання застосування норми права у подібних правовідносинах та конкретизувавши зміст правовідносин, скаржник має послатися на відповідну норму права, яка не містить такого висновку та обґрунтувати необхідність формування єдиної правозастосовчої практики щодо цієї норми для правильного вирішення справи (пункт 3 частини другої статті 287 ГПК України); 4) посилаючись, як на підставу для оскарження судового рішення, на частини першу, третю статті 310 ГПК України, на скаржника покладається обов'язок обґрунтувати мотиви взаємозв'язку між ухваленням незаконного судового рішення та підставою для його касаційного оскарження, передбаченою статтею 287 цього Кодексу з урахуванням частини першої, третьої статті 310 ГПК України. При цьому на підтвердження зазначених у касаційній скарзі підстав для скасування судових рішень і направленням справи на новий розгляд за пунктом 1 частини третьої статті 310 ГПК України позивач має довести обґрунтованість заявлених у касаційній скарзі підстав касаційного оскарження, передбачених пунктами 1, 2, 3 (за сукупністю) частини другої статті 287 ГПК України (пункт 4 частини другої статті 287 ГПК України).

Перевіркою щодо форми та змісту касаційної скарги на відповідність вимогам пункту 5 частини другої статті 290 ГПК України вбачається, що доводи касаційної скарги зводяться до цитування окремих положень: Законів України: "Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні", "Про публічні закупівлі", "Про виконання рішень та застосування практики Європейського суду з прав людини", Бюджетного кодексу України, Цивільного кодексу України та ГПК України. Фактично Служба веде до власного викладення обставин справи та до переоцінки доказів, що вже здійснено судом апеляційної інстанції та з огляду на статус Верховного Суду й повноваження не є підставою для відкриття касаційного провадження. Скаржником не наводиться детального опису правовідносин в контексті обґрунтування мотивів та підстав звернення з касаційною скаргою із чітким посиланням на норму права: відповідний пункт частини другої статті 287 ГПК України.

Крім того, відповідно до статті 291 ГПК України особа, яка подає касаційну скаргу, надсилає іншим учасникам справи копію цієї скарги і доданих до неї документів, які у них відсутні, листом з описом вкладення.

Всупереч зазначеним вимогам до касаційної скарги не додано листів з описом вкладення про направлення касаційної скарги та доданих до неї документів на адресу: товариства з обмеженою відповідальністю "Техно-Буд-Центр"; Державного агентства автомобільних доріг України (Укравтодор) та Головного управління Державної казначейської служби України у Хмельницькій області. А наявність чотирьох додаткових копій касаційної скарги з додатками до неї, надіслані на адресу Суду, не свідчить про належне виконання вимог статті 291 ГПК Кураїни стосовно повідомлення інших учасників справи про намір оскарження вказаних судових актів.

Неповідомлення сторони у справі про звернення з касаційною скаргою порушує процесуальні права цієї сторони, принципи рівності та змагальності сторін, закріплені частиною третьою статті 2 ГПК України.

Згідно з частиною другою статті 292 ГПК України у разі, якщо касаційна скарга оформлена з порушенням вимог, встановлених статтею 290 цього Кодексу, застосовуються положення статті 174 цього Кодексу, про що суддею постановляється відповідна ухвала.

Відповідно до частини другої статті 174 ГПК України в ухвалі про залишення позовної заяви без руху зазначаються недоліки позовної заяви, спосіб і строк їх усунення, який не може перевищувати десяти днів з дня вручення ухвали про залишення позовної заяви без руху.

Таким чином, з урахуванням наведеного вказана касаційна скарга подана без додержання відповідних вимог процесуального законодавства, а тому підлягає залишенню без руху на підставі частини другої статті 292 ГПК України. При цьому, з метою надання можливості учаснику справи скористатися своїми процесуальними правами, дотримання принципу пропорційності, реалізації засад змагальності, враховуючи завдання господарського судочинства, Верховний Суд вважає за доцільне встановити процесуальний строк для усунення недоліків касаційної скарги тривалістю 10 днів з дня вручення цієї ухвали.

Щодо клопотання скаржника про зупинення виконання постанови Північно-західного апеляційного господарського суду від 22.02.2021 у цій справі, Верховний Суд зазначає таке.

Відповідно до статті 169 ГПК України при розгляді справи судом учасники справи викладають свої вимоги, заперечення, аргументи, пояснення, міркування щодо процесуальних питань у заявах та клопотаннях, а також запереченнях проти заяв і клопотань. Заяви, клопотання і заперечення подаються в письмовій або усній формі. У випадках, визначених цим Кодексом, або на вимогу суду заяви і клопотання подаються тільки в письмовій формі. Заяви, клопотання і заперечення подаються та розглядаються в порядку, встановленому цим Кодексом. У випадках, коли цим Кодексом такий порядок не встановлений, він встановлюється судом.

З огляду на те, що касаційна скарга Служби зі справи № 924/862/20 підлягає залишенню без руху до усунення недоліків, клопотання про зупинення виконання постанови Північно-західного апеляційного господарського суду від 22.02.2021 буде розглянуто Касаційним господарським судом після усунення недоліків касаційної скарги.

Керуючись статтями 174, 234, 290, 292 ГПК України, Касаційний господарський суд, -

УХВАЛИВ:

1. Касаційну скаргу Служби автомобільних доріг у Хмельницькій області на постанову Північно-західного апеляційного господарського суду від 22.02.2021 зі справи № 924/862/20 залишити без руху.

2. Надати Службі автомобільних доріг у Хмельницькій області строк для усунення недоліків касаційної скарги тривалістю 10 днів з дня вручення цієї ухвали. Документи про усунення недоліків направляти до Касаційного господарського суду у складі Верховного Суду за адресою: м. Київ, вул. О. Копиленка, 6.

3. Роз'яснити Службі автомобільних доріг у Хмельницькій області, що в разі невиконання у встановлений строк вимог цієї ухвали касаційну скаргу буде повернуто.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання та не підлягає оскарженню.

Суддя І. Бенедисюк

Попередній документ
96005105
Наступний документ
96005107
Інформація про рішення:
№ рішення: 96005106
№ справи: 924/862/20
Дата рішення: 05.04.2021
Дата публікації: 06.04.2021
Форма документу: Ухвала
Форма судочинства: Господарське
Суд: Касаційний господарський суд Верховного Суду
Стан розгляду справи:
Стадія розгляду: Розглянуто (17.06.2021)
Дата надходження: 30.03.2021
Предмет позову: про стягнення 5100800,45 грн основного боргу
Учасники справи:
ДИМБОВСЬКИЙ В В суддя-доповідач
Служба автомобільних доріг у Хмельницькій області м. Хмельницький Відповідач (Боржник)
Товариство з обмеженою відповідальністю "Техно-Буд-Центр", м. Тернопіль Позивач (Заявник)
Державне агентство автомобільних доріг України 3-я особа без самостійних вимог на стороні відповідача
Товариство з обмеженою відповідальністю "Техно-Буд-Центр" Заявник апеляційної інстанції
Служба автомобільних доріг в Хмельницькій області Відповідач (Боржник)
МИХАНЮК М В суддя-учасник колегії
Товариство з обмеженою відповідальністю "Техно-Буд-Центр" Заявник
КОЛОМИС В В головуючий суддя
КОЛОМИС В В суддя-доповідач
ДУЖИЧ С П суддя-учасник колегії
САВРІЙ В А суддя-учасник колегії
Державне агентство автомобільних доріг України Заявник
БЕНЕДИСЮК І М головуючий суддя
БЕНЕДИСЮК І М суддя-доповідач
БУЛГАКОВА І В суддя-учасник колегії
МАЛАШЕНКОВА Т М суддя-учасник колегії
Головне управління Державної казначейської служби України у Хмельницькій області 3-я особа без самостійних вимог на стороні відповідача
Державне агентство автомобільних доріг України (Укравтодор) 3-я особа без самостійних вимог на стороні відповідача
Служба автомобільних доріг у Хмельницькій області Заявник касаційної інстанції
Служба автомобільних доріг у Хмельницькій області Відповідач (Боржник)
Товариство з обмеженою відповідальністю "Техно-Буд-Центр" Позивач (Заявник)
ДИМБОВСЬКИЙ В В Суддя-доповідач
Товариство з обмеженою відповідальністю "Техно-Буд-Центр" Позивач (заявник)
Служба автомобільних доріг у Хмельницькій області м. Хмельницький м. Тернопіль, відповідач (боржник)
Коваленко Микола Миколайович, м. Київ представник
КОЛОМИС В В Головуючий суддя
Служба автомобільних доріг в Хмельницькій області відповідач (боржник)
Товариство з обмеженою відповідальністю "Техно-Буд-Центр" орган або особа, яка подала апеляційну скаргу
БЕНЕДИСЮК І М Головуючий суддя
Служба автомобільних доріг у Хмельницькій області відповідач (боржник)
Служба автомобільних доріг у Хмельницькій області заявник касаційної інстанції
Розклад:
01.09.2020 10:30 Господарський суд Хмельницької області
22.09.2020 11:00 Господарський суд Хмельницької області
06.10.2020 12:10 Господарський суд Хмельницької області
26.10.2020 14:00 Господарський суд Хмельницької області
17.11.2020 14:30 Господарський суд Хмельницької області
25.11.2020 14:30 Господарський суд Хмельницької області
22.02.2021 12:00 Північно-західний апеляційний господарський суд
17.06.2021 10:20 Касаційний господарський суд