Clarity Project
Prozorro Закупівлі Prozorro.Продажі Аукціони Увійти до системи Тарифи та оплата Про систему

Ухвала від 11.07.2022 по справі 260/2993/21

ВОСЬМИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД
УХВАЛА

щодо участі учасника справи у судовому засіданні в режимі відеоконференції

11 липня 2022 рокуЛьвівСправа № 260/2993/21 пров. № А/857/2184/22

Восьмий апеляційний адміністративний суд в складі колегії суддів:

судді-доповідача -Гуляка В. В.

суддів -Ільчишин Н. В.

Коваля Р. Й.

розглянувши в порядку письмового провадження у м. Львові заяву представника третьої особи Воловецького колективного підприємства "Агрошляхбуд" адвоката Митровик Ярослава Васильовича про участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції поза межами приміщення суду в адміністративній справі №260/2993/21 за позовом Державного підприємства "Служба місцевих автомобільних доріг у Закарпатській області" до Західного офісу Держаудитслужби в особі Управління Західного офісу Держаудит служби в Тернопільській області третя особа, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору, на стороні позивача Воловецьке колективне підприємство "Агрошляхбуд" про визнання протиправним висновку, провадження в якій відкрито за апеляційною скаргою Державного підприємства "Служба місцевих автомобільних доріг у Закарпатській області" на рішення Закарпатського окружного адміністративного суду від 20 грудня 2021 року,

встановив:

Ухвалою Восьмого апеляційного адміністративного суду від 22.06.2022 року призначено справу №260/2993/21 до апеляційного розгляду у судовому засіданні на 06 липня 2022 року у залі судових засідань № 4 Восьмого апеляційного адміністративного суду (вул. Саксаганського, 13, м. Львів), однак цього дня судом оголошено перерву у справі до 13 липня 2022 року 14:20 год.

08.07.2022 року представник третьої особи звернувся із заявою про участь у судовому засіданні в адміністративній справі №260/2993/21 в режимі відеоконференції за допомогою системи "EasyCon" із використанням власних технічних засобів.

Заслухавши суддю-доповідача по справі, перевіривши матеріали справи та зазначене клопотання (заяву), колегія суддів дійшла висновку про його задоволення з таких підстав.

Згідно з чч. 1-3 ст.195 Кодексу адміністративного судочинства України (далі - КАС) учасники справи мають право брати участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції поза межами приміщення суду за умови наявності у суді відповідної технічної можливості, про яку суд зазначає в ухвалі про відкриття провадження у справі, крім випадків, коли явка цього учасника справи в судове засідання визнана судом обов'язковою. Учасник справи подає заяву про участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції поза межами приміщення суду не пізніше ніж за п'ять днів до судового засідання. Копія заяви в той самий строк надсилається іншим учасникам справи. Учасники справи беруть участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції поза межами приміщення суду з використанням власних технічних засобів та електронного цифрового підпису згідно з вимогами Положення про Єдину судову інформаційно-телекомунікаційну систему.

Частиною 4 ст.195 КАС України визначено, що під час карантину, встановленого Кабінетом Міністрів України з метою запобігання поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19), учасники справи можуть брати участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції поза межами приміщення суду з використанням власних технічних засобів. Підтвердження особи учасника справи здійснюється із застосуванням електронного підпису, а якщо особа не має такого підпису, то у порядку, визначеному Законом України "Про Єдиний державний демографічний реєстр та документи, що підтверджують громадянство України, посвідчують особу чи її спеціальний статус" або Державною судовою адміністрацією України.

Використовувані судом і учасниками судового процесу технічні засоби і технології мають забезпечувати належну якість зображення та звуку, а також інформаційну безпеку. Учасникам судового процесу має бути забезпечена можливість чути та бачити хід судового засідання, ставити запитання і отримувати відповіді, здійснювати інші процесуальні права та обов'язки (частина одинадцята статті 195 КАС).

Судом встановлено, що заява представника третьої особи Воловецького колективного підприємства "Агрошляхбуд" адвоката Митровка Я.В. про участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції поза межами приміщення суду з використанням власних технічних засобів відповідає необхідним вимогам та подана відповідно до діючого законодавства і в суді наявна технічна можливість проведення відеоконференцзв'язку поза межами суду.

Відтак суд апеляційної інстанції дійшов висновку про наявність підстав для задоволення клопотання (заяви) про участь у судовому засіданні, в режимі відеоконференції поза межами приміщення суду.

Поряд з цим, слід роз'яснити заявнику, що з огляду на необхідність ідентифікувати особу, яка братиме участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції поза межами приміщення суду, такий учасник справи повинен завчасно надати до суду скріплені електронним цифровим підписом скановані копії документів, що посвідчують особу (паспорту тощо), а під час судового засідання - пред'явити їх оригінали на вимогу суду на відео.

Керуючись статтями 195, 248, 321, 325, 328 КАС суд,

ухвалив:

Судове засідання адміністративній справі №260/2993/21 за позовом Державного підприємства "Служба місцевих автомобільних доріг у Закарпатській області" до Західного офісу Держаудитслужби в особі Управління Західного офісу Держаудит служби в Тернопільській області третя особа, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору, на стороні позивача Воловецьке колективне підприємство "Агрошляхбуд" про визнання протиправним висновку, провадження в якій відкрито за апеляційною скаргою Державного підприємства "Служба місцевих автомобільних доріг у Закарпатській області" на рішення Закарпатського окружного адміністративного суду від 20 грудня 2021 року, проводити 13 липня 2022 року о 14:20 год. в режимі відеоконференції за участю представника третьої особи Воловецького колективного підприємства "Агрошляхбуд" адвоката Митровки Ярослава Васильовича ( ІНФОРМАЦІЯ_1 ) з використанням системи EasyCon (vkz.court.gov.ua).

Доручити відповідальним особам суду проінформувати учасника справи засобами телефонного зв'язку (електронної пошти), вказаними у заяві, щодо технічної можливості проведення засідання в режимі відеоконференції.

Ухвала апеляційного суду набирає законної сили з моменту її підписання, є остаточною та касаційному оскарженню не підлягає.

Суддя-доповідач В. В. Гуляк

судді Н. В. Ільчишин

Р. Й. Коваль

Попередній документ
105203058
Наступний документ
105203060
Інформація про рішення:
№ рішення: 105203059
№ справи: 260/2993/21
Дата рішення: 11.07.2022
Дата публікації: 15.07.2022
Форма документу: Ухвала
Форма судочинства: Адміністративне
Суд: Восьмий апеляційний адміністративний суд
Категорія справи: здійснення публічних закупівель, з них
Стан розгляду справи:
Стадія розгляду: Розглянуто (31.01.2023)
Дата надходження: 02.08.2022
Предмет позову: про визнання протиправним висновку
Учасники справи:
МАЄЦЬКА Н Д суддя-доповідач
Косаковський Валентин Олександрович Представник позивача
Західний офіс Держаудитслужби Відповідач (Боржник)
Державне підприємство "Служба місцевих автомобільних доріг у Закарпатській області" Позивач (Заявник)
КАШПУР О В головуючий суддя
КАШПУР О В суддя-доповідач
УХАНЕНКО С А суддя-учасник колегії
РАДИШЕВСЬКА О Р суддя-учасник колегії
адвокат Митровка ярослав васильович представник заявника
Воловецьке колективне підприємство "Агрошляхбуд" Заявник касаційної інстанції
Управління Західного офісу Держаудитслужби в Тернопільській області Відповідач в особі
Воловецьке колективне підприємство "Агрошляхбуд" 3-я особа
МАЄЦЬКА Н Д Суддя-доповідач
Державне підприємство "Служба місцевих автомобільних доріг у Закарпатській області" Позивач (заявник)
Західний офіс Держаудитслужби в особі Управління Західного офісу Держаудитслужби в Тернопільській області відповідач (боржник)
Косаковський Валентин Олександрович представник позивача
Воловецьке колективне підприємство "АГРОШЛЯХБУД" 3-я особа
Розклад:
03.09.2021 09:30 Закарпатський окружний адміністративний суд
20.09.2021 10:00 Закарпатський окружний адміністративний суд
06.10.2021 09:30 Закарпатський окружний адміністративний суд
27.10.2021 10:00 Закарпатський окружний адміністративний суд
18.11.2021 15:00 Закарпатський окружний адміністративний суд
03.12.2021 11:00 Закарпатський окружний адміністративний суд
20.12.2021 11:00 Закарпатський окружний адміністративний суд