Clarity Project
Prozorro Закупівлі Prozorro.Продажі Аукціони Увійти до системи Тарифи та оплата Про систему

Ухвала від 22.09.2021 по справі 913/60/21

УХВАЛА

22 вересня 2021 року

м. Київ

справа № 913/60/21

Верховний Суд у складі судді Касаційного господарського суду:

Булгакової І.В.,

розглянувши матеріали касаційної скарги приватного акціонерного товариства "Сєвєродонецьке об'єднання Азот" (далі - Товариство),

на рішення господарського суду Луганської області від 27.04.2021 та

постанову Східного апеляційного господарського суду від 12.07.2021

за позовом Товариства

до комунального підприємства "Сєвєродонецькводоканал"

про визнання укладеними пунктів договору та додатку до нього,

ВСТАНОВИВ:

Товариство 12.08.2021 (згідно з поштовою відміткою на конверті) звернулося до Касаційного господарського суду у складі Верховного Суду з касаційною скаргою на рішення господарського суду Луганської області від 27.04.2021 та постанову Східного апеляційного господарського суду від 12.07.2021 зі справи № 913/60/21. Водночас до касаційної скарги скаржником додано заяву про поновлення строку на касаційне оскарження.

Дослідивши матеріали поданої касаційної скарги, Суд дійшов висновку, що остання підлягає залишенню без руху, виходячи з такого.

Відповідно до частини другої статті 287 Господарського процесуального кодексу України (далі - ГПК України, Кодекс у редакції Закону України від 15.01.2020 №460-IX, що набрав чинності з 08.02.2020) підставами касаційного оскарження судових рішень, зазначених у пунктах 1, 4 частини першої цієї статті, є неправильне застосування судом норм матеріального права чи порушення норм процесуального права виключно в таких випадках: 1) якщо суд апеляційної інстанції в оскаржуваному судовому рішенні застосував норму права без урахування висновку щодо застосування норми права у подібних правовідносинах, викладеного у постанові Верховного Суду, крім випадку наявності постанови Верховного Суду про відступлення від такого висновку; 2) якщо скаржник вмотивовано обґрунтував необхідність відступлення від висновку щодо застосування норми права у подібних правовідносинах, викладеного у постанові Верховного Суду та застосованого судом апеляційної інстанції в оскаржуваному судовому рішенні; 3) якщо відсутній висновок Верховного Суду щодо питання застосування норми права у подібних правовідносинах; 4) якщо судове рішення оскаржується з підстав, передбачених частинами першою, третьою статті 310 цього Кодексу.

Приписами пункту 5 частини другої статті 290 ГПК України визначено, що у касаційній скарзі повинно бути зазначено, підставу (підстави), на якій (яких) подається касаційна скарга з визначенням передбаченої (передбачених) статтею 287 цього Кодексу підстави (підстав).

У разі подання касаційної скарги на підставі пункту 1 частини другої статті 287 цього Кодексу в касаційній скарзі зазначається постанова Верховного Суду, в якій викладено висновок про застосування норми права у подібних правовідносинах, що не був врахований в оскаржуваному судовому рішенні.

У разі подання касаційної скарги на підставі пункту 2 частини другої статті 287 цього Кодексу в касаційній скарзі зазначається обґрунтування необхідності відступлення від висновку щодо застосування норми права у подібних правовідносинах, викладеного у постанові Верховного Суду.

У разі подання касаційної скарги на підставі пункту 3 частини другої статті 287 цього Кодексу в касаційній скарзі зазначається норма права, щодо застосування якої відсутній висновок Верховного Суду.

Оскаржуючи в касаційному порядку судові рішення на підставі пункту 4 частини другої статті 287 ГПК України, слід зазначити, яке саме процесуальне порушення з передбачених частинами 1, 3 статті 310 цього Кодексу призвело до прийняття незаконного судового рішення.

Отже, системний аналіз наведених положень ГПК України дає підстави для висновку, що при касаційному оскарженні судових рішень, зазначених у пунктах 1, 4 частини першої статті 287 ГПК України у касаційній скарзі обґрунтування неправильного застосування судом (судами) норм матеріального права чи порушення норм процесуального права має обов'язково наводитись у взаємозв'язку із посиланням на відповідний пункт (пункти) частини 2 статті 287 Господарського процесуального кодексу України як на підставу для касаційного оскарження судового рішення.

Зміст касаційної скарги свідчить, що підставою касаційного оскарження судових рішень скаржник зазначає відсутність правових висновків Верховного Суду щодо питання застосування норми права у зазначених правовідносинах, що відповідає пункту 3 частини другої статті 287 ГПК України.

При цьому з огляду на зміст наведених вимог процесуального закону при касаційному оскарженні судових рішень з підстав, передбачених пунктом 3 частини другої статті 287 цього Кодексу, касаційна скарга має містити зазначення конкретних норм права щодо яких відсутній висновок їх застосування із конкретизацією правовідносин, в яких цей висновок відсутній. Проте саме лише посилання скаржника у касаційній скарзі на відсутність висновків без зазначення конкретної норми права (пункт, частина, стаття) щодо якої, на думку скаржника, відсутній висновок її застосування не можна вважати таким, що відповідає вимогам пункту 5 частини другої статті 290 зазначеного Кодексу.

З огляду на викладене Суд доходить висновку, що касаційна скарга оформлена з порушенням вимог статті 290 ГПК України, оскільки не містить чіткого обґрунтування підстав, на яких подається касаційна скарга .

Згідно з частиною другою статті 292 ГПК України у разі, якщо касаційна скарга оформлена з порушенням вимог, встановлених статтею 290 цього Кодексу, застосовуються положення статті 174 цього Кодексу, про що суддею постановляється відповідна ухвала.

Відповідно до частини другої статті 174 ГПК України в ухвалі про залишення позовної заяви без руху зазначаються недоліки позовної заяви, спосіб і строк їх усунення, який не може перевищувати десяти днів з дня вручення ухвали про залишення позовної заяви без руху. Якщо ухвала про залишення позовної заяви без руху постановляється з підстави несплати судового збору у встановленому законом розмірі, суд в такій ухвалі повинен зазначити точну суму судового збору, яку необхідно сплатити (доплатити).

Отже, суд касаційної інстанції зазначає, що Товариству необхідно усунути недоліки касаційної скарги, а саме: чітко вказати пункт (пункти) частини другої статті 287 ГПК України як підставу (підстави) для касаційного оскарження судового рішення, а також зазначити норми права, неправильне застосування яких припустилися суди попередніх інстанцій при ухваленні оскаржуваних судових рішень та щодо яких, на думку скаржника, відсутній висновок їх застосування.

Суд також вважає за необхідне звернути увагу скаржника на те, що неусунення названих недоліків протягом установленого строку матиме наслідком повернення касаційної скарги відповідно до частини четвертої статті 174 ГПК України.

З огляду на залишення касаційної скарги без руху заява про поновлення строку на касаційне оскарження судових рішень залишається без розгляду до усунення недоліків.

На підставі викладеного та керуючись статтями 174, 234, 290, 292 ГПК України, Верховний Суд

УХВАЛИВ:

1. Касаційну скаргу приватного акціонерного товариства "Сєвєродонецьке об'єднання Азот" на рішення господарського суду Луганської області від 27.04.2021 та постанову Східного апеляційного господарського суду від 12.07.2021 зі справи № 913/60/21 залишити без руху.

2. Надати приватному акціонерному товариству "Сєвєродонецьке об'єднання Азот" строк для усунення недоліків касаційної скарги до 18 жовтня 2021 року. Документи про усунення недоліків направляти до Касаційного господарського суду у складі Верховного Суду за адресою: м. Київ, вул. О.Копиленка, 6.

3. Роз'яснити приватному акціонерному товариству "Сєвєродонецьке об'єднання Азот", що у разі невиконання у встановлений строк вимог цієї ухвали касаційну скаргу буде повернуто.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання, є остаточною та оскарженню не підлягає.

Суддя Верховного Суду І. В. Булгакова

Попередній документ
99786116
Наступний документ
99786118
Інформація про рішення:
№ рішення: 99786117
№ справи: 913/60/21
Дата рішення: 22.09.2021
Дата публікації: 23.09.2021
Форма документу: Ухвала
Форма судочинства: Господарське
Суд: Касаційний господарський суд Верховного Суду
Стан розгляду справи:
Стадія розгляду: Призначено склад суду (03.09.2021)
Дата надходження: 03.09.2021
Предмет позову: про визнання укладеними пунктів договору та додатку до нього
Учасники справи:
ТАЦІЙ О В суддя-доповідач
Приватне акціонерне товариство "Сєвєродонецьке об'єднання Азот" Позивач (Заявник)
Приватне АТ "Сєвєродонецьке об'єднання Азот" Заявник апеляційної інстанції
Комунальне підприємство "Сєвєродонецькводоканал" Заявник апеляційної інстанції
Комунальне підприємство "Сєвєродонецькводоканал" Відповідач (Боржник)
ДУЧАЛ НАТАЛЯ МИКОЛАЇВНА головуючий суддя
ДУЧАЛ НАТАЛЯ МИКОЛАЇВНА суддя-доповідач
ГЕТЬМАН РУСЛАН АНАТОЛІЙОВИЧ суддя-учасник колегії
СКЛЯРУК ОЛЬГА ІГОРІВНА суддя-учасник колегії
Приватне АТ "Сєвєродонецьке об'єднання Азот" Позивач (Заявник)
БУЛГАКОВА І В головуючий суддя
БУЛГАКОВА І В суддя-доповідач
КОЛОС І Б суддя-учасник колегії
МАЛАШЕНКОВА Т М суддя-учасник колегії
ПАТ "Сєвєродонецьке об’єднання Азот" Заявник касаційної інстанції
Комунальне підприємство Сєвєродонецькводоканал Відповідач (Боржник)
ПАТ "Сєвєродонецьке об’єднання Азот" Позивач (Заявник)
ТАЦІЙ О В Суддя-доповідач
Приватне акціонерне товариство "Сєвєродонецьке об'єднання Азот" Позивач (заявник)
Комунальне підприємство "Сєвєродонецькводоканал" відповідач (боржник)
ДУЧАЛ Н М Головуючий суддя
ДУЧАЛ Н М суддя-доповідач
ГЕТЬМАН Р А суддя-учасник колегії
СКЛЯРУК О І суддя-учасник колегії
Приватне АТ "Сєвєродонецьке об'єднання Азот" Позивач (заявник)
Комунальне підприємство "Сєвєродонецькводоканал" орган або особа, яка подала апеляційну скаргу
Приватне АТ "Сєвєродонецьке об'єднання Азот" орган або особа, яка подала апеляційну скаргу
Розклад:
18.03.2021 10:00 Господарський суд Луганської області
30.03.2021 10:10 Господарський суд Луганської області
27.04.2021 10:00 Господарський суд Луганської області
06.07.2021 11:30 Східний апеляційний господарський суд
12.07.2021 12:00 Східний апеляційний господарський суд