Clarity Project
Prozorro Закупівлі Prozorro.Продажі Аукціони Увійти до системи Тарифи та оплата Про систему

Ухвала від 18.01.2022 по справі 910/19364/21

ПІВНІЧНИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

вул. Шолуденка, буд. 1, літера А, м. Київ, 04116, (044) 230-06-58 inbox@anec.court.gov.ua

УХВАЛА

про повернення апеляційної скарги

"18" січня 2022 р. Справа№ 910/19364/21

Північний апеляційний господарський суд у складі колегії суддів:

головуючого: Тарасенко К.В.

суддів: Михальської Ю.Б.

Тищенко А.І.

розглянувши апеляційну скаргу Товариства з обмеженою відповідальністю «Торгово - логістичний комплекс «Арктика»

на ухвалу Господарського суду міста Києва

від 22.12.2021 (повний текст ухвали складено 29.12.2021)

у справі №910/19364/21 (суддя - Зеленіна Н.І.)

за позовом Акціонерного товариства «Державний ощадний банк України»

до Антимонопольного комітету України

про визнання недійсним рішення №506-р від 16.09.2021

ВСТАНОВИВ:

Ухвалою Господарського суду міста Києва від 22.12.2021 у справі № 910/19364/21 клопотання Антимонопольного комітету України про продовження строку на подання відзиву від 21.12.2021 - задоволено. Продовжено Антимонопольному комітету України строк для подання відзив на позовну заяву до 18.01.2021. У задоволенні заяви Товариства з обмеженою відповідальністю «Торгово-логістичний комплекс «Арктика» про вступ у справу в якості третьої особи від 16.12.2021 - відмовлено. Відкладено підготовче засідання на 03.02.22.

Не погоджуючись із вказаною ухвалою, Товариство з обмеженою відповідальністю «Торгово - логістичний комплекс «Арктика» звернулося безпосередньо до Північного апеляційного господарського суду з апеляційною скаргою, у якій просить суд скасувати ухвалу Господарського суду міста Києва від 22.12.2021 у справі №910/19364/21 в частині відмови в залучення Товариства з обмеженою відповідальністю «Торгово-логістичний комплекс «Арктика» у справу в якості третьої особи, що не заявляє самостійних вимог на предмет спору на стороні відповідача та постановити нове рішення, яким залучити Товариство з обмеженою відповідальністю «Торгово-логістичний комплекс «Арктика» до участі у справі.

Відповідно до протоколу автоматизованого розподілу судової справи між суддями від 14.01.2022 для розгляду даної справи визначено наступний склад колегії суддів: головуючий суддя - Тарасенко К.В., судді: Михальська Ю.Б., Тищенко А.І.

Дослідивши матеріали апеляційної скарги та додані до неї документи, суд апеляційної інстанції дійшов висновку, що наведена апеляційна скарга не відповідає вимогам Глави 1 Розділу IV Господарського процесуального кодексу України з наступних підстав.

Відповідно до статті 55 Конституції України права і свободи людини і громадянина захищаються судом.

Згідно зі статтею 129 Конституції України однією з основних засад судочинства є забезпечення права на апеляційний перегляд справи та у визначених законом випадках - на касаційне оскарження судового рішення.

Аналогічні положення містяться у статті 14 Закону України «Про судоустрій і статус суддів».

Отже кожному гарантується захист прав і свобод у судовому порядку.

Право на оскарження судових рішень у судах апеляційної та касаційної інстанцій є складовою конституційного права особи на судовий захист. Воно гарантується визначеними Конституцією України основними засадами судочинства, які є обов'язковими для всіх форм судочинства та всіх судових інстанцій, зокрема забезпеченням апеляційного та касаційного оскарження рішення суду, крім випадків, встановлених законом (пункт 8 частини третьої статті 129) (пункт 3.2 мотивувальної частини Рішення Конституційного Суду України від 25 квітня 2012 року № 11-рп/2012).

Перегляд судових рішень в апеляційному та касаційному порядку гарантує відновлення порушених прав і охоронюваних законом інтересів людини і громадянина (абзац третій підпункту 3.1 пункту 3 мотивувальної частини Рішення Конституційного Суду України від 11 грудня 2007 року № 11-рп/2007).

Отже, конституційний принцип забезпечення апеляційного та касаційного оскарження рішення суду гарантує право звернення до суду зі скаргою в апеляційному чи в касаційному порядку, яке має бути реалізоване, за винятком встановленої законом заборони на таке оскарження, а реалізація конституційного права на апеляційне та касаційне оскарження судового рішення ставиться у залежність від положень процесуального закону.

Поряд з цим, попри визначені основні засади судочинства, що полягають у забезпеченні права на апеляційний перегляд справи та у визначених законом випадках - на касаційне оскарження судового рішення, суд зазначає, що право на доступ до суду, гарантоване пунктом 1 статті 6 Конвенції, не є абсолютним і може підлягати обмеженню; такі обмеження допускаються з огляду на те, що за своїм характером право доступу потребує регулювання з боку держави. Суд повинен переконатися, що застосовані обмеження не звужують чи не зменшують залишені особі можливості доступу до суду в такий спосіб або до такої міри, що це може спотворити саму суть цього права (рішення ЄСПЛ від 12.07.2001 у справі «Принц Ліхтенштейну Ганс-Адам II проти Німеччини»).

Тобто, Господарський процесуальний кодекс України повинен містити імперативні норми про те, в яких випадках учасники судового процесу та інші особи мають право на апеляційне та касаційне оскарження ухвали суду першої інстанції.

Так, ухвали суду першої інстанції оскаржуються в апеляційному порядку окремо від рішення суду лише у випадках, передбачених статтею 255 цього Кодексу. Оскарження ухвал суду, які не передбачені статтею 255 цього Кодексу, окремо від рішення суду не допускається.

Однак, ухвала місцевого господарського суду про відмову в задоволенні заяви про залучення третьої особи у справі відсутня в переліку, наведеному в статті 255 ГПК України.

З огляду на наведене, судова колегія дійшла висновку, що ухвала про відмову в задоволенні заяви про залучення третьої особи від 22.12.2021 у справі №910/19364/21 не підлягає оскарженню окремо від рішення суду першої інстанції та відсутні підстави для її перегляду в апеляційному порядку.

Цей висновок узгоджується із висновком Великої Палати Верховного Суду, викладеним в постанові від 19.06.2018 у справі № 18/1544-10 (пункт 6.14), згідно з яким відсутність у переліку частини першої статті 255 ГПК України ухвали, що може бути оскаржена в апеляційному порядку окремо від рішення суду першої інстанції, не позбавляє особу права оскаржити цю ухвалу в апеляційному порядку у разі, якщо право оскарження вказаної ухвали передбачено іншою процесуальною нормою, зокрема в іншій статті ГПК України.

Зокрема, положеннями статей 50-51 Господарського процесуального кодексу України, які регулюють залучення третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору, також не передбачено оскарження ухвали про відмову в задоволенні заяви про залучення третьої особи у справі.

Пунктом 4 частини 5 статті 260 Господарського процесуального кодексу України передбачено, що апеляційна скарга не приймається до розгляду і повертається судом апеляційної інстанції, якщо апеляційну скаргу подано на ухвалу, що не підлягає оскарженню окремо від рішення суду.

У зв'язку із викладеним, суд апеляційної інстанції дійшов висновку про повернення апеляційної скарги Товариства з обмеженою відповідальністю «Торгово - логістичний комплекс «Арктика» з перегляду ухвали, яка не підлягає оскарженню окремо від рішення суду на підставі статті 260 ГПК України.

Керуючись ст.ст. 234, 235, 260 Господарського процесуального кодексу України, Північний апеляційний господарський суд -

УХВАЛИВ:

1. Апеляційну скаргу Товариства з обмеженою відповідальністю «Торгово - логістичний комплекс «Арктика» на ухвалу Господарського суду міста Києва від 22.12.2021 у справі №910/19364/21 та додані до неї документи - повернути без розгляду.

2. Копію ухвали надіслати учасникам справи.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання суддями та може бути оскаржена відповідно до ст.287, ст.288 Господарського процесуального кодексу України.

Головуючий суддя К.В. Тарасенко

Судді Ю.Б. Михальська

А.І. Тищенко

Попередній документ
102745418
Наступний документ
102745420
Інформація про рішення:
№ рішення: 102745419
№ справи: 910/19364/21
Дата рішення: 18.01.2022
Дата публікації: 27.01.2022
Форма документу: Ухвала
Форма судочинства: Господарське
Суд: Північний апеляційний господарський суд
Стан розгляду справи:
Стадія розгляду: Призначено до судового розгляду (26.09.2023)
Дата надходження: 14.08.2023
Предмет позову: про визнання недійсним рішення №506-р від 16.09.2021
Учасники справи:
ТОВ "ТЛК"АРКТИКА" Заявник
ТАРАСЕНКО К В головуючий суддя
ТАРАСЕНКО К В суддя-доповідач
МИХАЛЬСЬКА Ю Б суддя-учасник колегії
ТИЩЕНКО А І суддя-учасник колегії
Товариство з обмеженою відповідальністю "Торгово-логістичний комплекс "Арктика" Заявник апеляційної інстанції
ЗЕЛЕНІНА Н І суддя-доповідач
Товариство з обмеженою відповідальністю "Торгово-логістичний комплекс "Арктика" 3-я особа з самостійними вимогами
Антимонопольний комітет України Відповідач (Боржник)
Акціонерне товариство "Державний ощадний банк України" Позивач (Заявник)
ОТРЮХ Б В головуючий суддя
ОТРЮХ Б В суддя-доповідач
ПОЛЯКОВ Б М суддя-учасник колегії
ГРЕК Б М суддя-учасник колегії
Товариство з обмеженою відповідальністю "Торгово-логістичний комплекс "Арктика" 3-я особа із самостійними вимогами на стороні позивача
Товариство з обмеженою відповідальністю "Торгово-логістичний комплекс "Арктика" Заявник
РУДЕНКО М А головуючий суддя
РУДЕНКО М А суддя-доповідач
БАРСУК М А суддя-учасник колегії
ПОНОМАРЕНКО Є Ю суддя-учасник колегії
СКРИПКА І М головуючий суддя
СКРИПКА І М суддя-доповідач
Акціонерне товариство "Державний ощадний банк України" Заявник апеляційної інстанції
Антимонопольний Комітет України Відповідач (Боржник)
БУЛГАКОВА І В головуючий суддя
БУЛГАКОВА І В суддя-доповідач
МАЛАШЕНКОВА Т М суддя-учасник колегії
КОЛОС І Б суддя-учасник колегії
Антимонопольний комітет України Заявник касаційної інстанції
АТ "Державний ощадний банк України" Позивач (Заявник)
ТОВ "Торгово-логістичний комплекс "Арктика" За участю
Адвокат Грушко О.О. Представник скаржника
ТОВ "Торгово-логістичний комплекс "Арктика" Заявник касаційної інстанції
Столярчук І.В. Представник позивача
БЕНЕДИСЮК І М суддя-учасник колегії
ЗЕЛЕНІНА Н І Суддя-доповідач
Акціонерне товариство "Державний ощадний банк України" Позивач (заявник)
Антимонопольний комітет України відповідач (боржник)
СКРИПКА І М Головуючий суддя
Антимонопольний Комітет України відповідач (боржник)
Акціонерне товариство "Державний ощадний банк України" орган або особа, яка подала апеляційну скаргу
БУЛГАКОВА І В Головуючий суддя
АТ "Державний ощадний банк України" Позивач (заявник)
Антимонопольний комітет України заявник касаційної інстанції
ТОВ "Торгово-логістичний комплекс "Арктика" за участю
Столярчук І.В. представник позивача
АТ "Державний ощадний банк України" позивач (заявник)
ТОВ "Торгово-логістичний комплекс "Арктика" заявник касаційної інстанції
Розклад:
19.05.2024 09:47 Господарський суд міста Києва
19.05.2024 09:47 Господарський суд міста Києва
22.12.2021 15:15 Господарський суд міста Києва
03.02.2022 14:35 Господарський суд міста Києва
28.09.2022 12:25 Господарський суд міста Києва
26.01.2023 11:00 Північний апеляційний господарський суд
09.03.2023 11:00 Північний апеляційний господарський суд
06.04.2023 12:40 Північний апеляційний господарський суд
11.05.2023 12:20 Північний апеляційний господарський суд
26.09.2023 10:30 Касаційний господарський суд
24.10.2023 11:30 Касаційний господарський суд