Clarity Project
Prozorro Закупівлі Prozorro.Продажі Аукціони Увійти до системи Тарифи та оплата Про систему

Постанова від 12.08.2021 по справі 911/604/19

ПІВНІЧНИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

вул. Шолуденка, буд. 1, літера А, м. Київ, 04116, (044) 230-06-58 inbox@anec.court.gov.ua

ПОСТАНОВА
ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"12" серпня 2021 р. Справа№ 911/604/19

Північний апеляційний господарський суд у складі колегії суддів:

головуючого: Пашкіної С.А.

суддів: Сітайло Л.Г.

Буравльова С.І.

За участю секретаря судового засідання : Кулачок О.А.

представників сторін:

від позивача - Павленко В.В. - керівник;

Дубок О.В. (ордер КВ №857902 від 11.08.21);

від відповідача 1 - Машков К.Є. самопредставництво;

від відповідача 2 - не з'явився;

від третьої особи - Фатєєв А.В. керівник;

Дараган О.С. (ордер АІ №114476 від 12.08.21);

розглянувши апеляційну скаргу Обслуговуючого кооперативу "Житлово-будівельний кооператив "Діамант Плюс"

на рішення Господарського суду Київської області від 31.05.2021

у справі № 911/604/19 (суддя Янюк О.С.)

за позовом Житлово-будівельного кооперативу "Діамант"

до 1.Обслуговуючого кооперативу "Житлово-будівельний кооператив "Діамант Плюс"

2.Товариства з обмеженою відповідальністю "Будстандартінжиніринг"

За участю третьої особи, яка не заявляє самосійних вимог на предмет спору на стороні позивача - Громадська організація "Об'єднання ошуканих інвесторів ЖБК "Діамант"

про визнання недійсним договору

ВСТАНОВИВ:

Рішенням Господарського суду Київської області від 31.05.2021 у справі №911/604/19 позовну заяву Житлово-будівельного кооперативу «Діамант» задоволено. Визнано недійсним договір №1 від 16.07.2018 про заміну сторони у зобов'язанні та внесення змін до договору №12-01/15-1 участі у будівництві багатоповерхової квартирної житлової забудови по вул. Київській в 5-му мікрорайоні 4 житлового району ЖК "Діамант" у місті Бровари Київської області від 12.01.2015. Стягнуто солідарно з Обслуговуючого кооперативу "Житлово-будівельний кооператив "Діамант Плюс" (88020, Закарпатська обл., м. Ужгород, вул.Гагаріна, буд. 101, оф. 717, ідентифікаційний код 42295512) та Товариства з обмеженою відповідальністю "Будстандартінжиніринг" (01103, м. Київ, вул.Кіквідзе, буд. 18, ідентифікаційний код 35140541) на користь Житлово-будівельного кооперативу "Діамант" (07401, Київська обл., м. Бровари, вул. Київська, буд. 261, ідентифікаційний код 39516174) судовий збір у розмірі 1 921,00грн (одна тисяча дев'ятсот двадцять одна грн 00 коп.).

Рішення місцевого господарського суду ґрунтується на тому, що:

- статутом позивача не передбачено право голови Кооперативу одноособово без відповідного рішення загальних зборів членів ЖБК "Діамант" укладати договори щодо розпорядження майном позивача та вчиняти відповідні дії пов'язані із розпорядженням майном; підписання новообраним головою Кооперативу ОСОБА_1 актів приймання-передачі документів до спірного договору не свідчить про схвалення правочину самим ЖБК "Діамант";

- станом на час укладення Договору про заміну сторони так і у період здійснення передачі відповідних документів відповідачу-1 у голови ЖБК "Діамант" були відсутні повноваження на вчинення відповідних дій.

Не погоджуючись з рішенням, позивач звернувся з апеляційною скаргою, в якій просить скасувати рішення Господарського суду Київської області від 31.05.2021 та прийняти нове рішення, яким відмовити в задоволенні позовних вимог.

В апеляційній скарзі позивач зазначає про те, що:

- статутом ЖБК «Діамант», а саме п.13.2 Голові кооперативу надано право самостійно, без обмежень та без визначення певного виду вчиняти правочини, тобто будь-які правочини, у тому числі спрямовані на розпорядження майном кооперативу;

- ЖБК «Діамант» не надано достатніх, належних та допустимих доказів розпорядження головою ОСОБА_1 саме майном кооперативу, оскільки ЖБК «Діамант» не надав доказів придбання, набуття у власність такої документації, нічим не підтвердив факту, що вся передана ОСОБА_1 документація є майном ЖБК «Діамант».

Ухвалою Північного апеляційного господарського суду від 16.07.2021 колегією суддів у складі головуючого судді Пашкіної С.А., суддів Андрієнка В.В., Буравльова С.І. відкрито апеляційне провадження за апеляційною скаргою Обслуговуючого кооперативу "Житлово-будівельний кооператив "Діамант Плюс", справу №911/604/19 призначено на 12.08.2021.

Від позивача (29.07.2021) надійшов відзив на апеляційну скаргу, в якому позивач зазначає про те, що:

- судом першої інстанції вірно встановлено, що власником переданої технічної документації був саме ЖБК «Діамант», що вказана документація придбавалася саме ЖБК «Діамант», а тому голова кооперативу ОСОБА_1 з перевищенням повноважень передала технічну документацію згідно актів, що в свою чергу не може свідчити про схвалення оскаржуваного правочину.

Від третьої особи (29.07.2021) надійшов відзив на апеляційну скаргу, в якому третя особа зазначає про те, що:

- суд дійшов вірного висновку, що укладаючи спірний договір, голова кооперативу діяв поза межами своїх повноважень (дієздатності), вказаний правочин суперечить меті створення кооперативу, не був в подальшому визнаний загальними зборами кооперативу і є недійсним;

- щодо передачі документів ОСОБА_1 на користь ЖБК «Діамант плюс», то ЖБК «Діамант плюс» ототожнює сам документ з майном кооперативу, вказує на відсутність належних доказів, що документи належать саме ЖБК «Діамант»; з вказаним твердженням погодитись не можна, адже передача документів є дією, що безпосередньо пов'язана з розпорядженням майном кооперативу, а саме - передачею майнових прав, які за своєю природою є «правом очікування» на отримання об'єкту нерухомості в майбутньому; відповідно тлумачити передачу документів без прив'язки до розпорядження майном кооперативу - некоректно, вказана дія нерозривно пов'язана з оспорюваним договором, не погоджувалася і не визнавалася загальними зборами кооперативу.

Розпорядженням Північного апеляційного господарського суду від 10.08.2021, у зв'язку перебуванням судді Андрієнка В.В., який не є головуючим суддею (суддею-доповідачем), у відпустці, у справі №911/604/19 призначено повторний автоматизований розподіл справи.

Протоколом повторного автоматизованого розподілу судової справи між суддями від 10.08.2021 справа № 911/604/19 передана на розгляд колегії суддів у складі: Пашкіна С.А. (головуючий), судді Сітайло Л.Г., Буравльов С.І.

Ухвалою Північного апеляційного господарського суду від 12.08.2021 колегією суддів у складі головуючого судді Пашкіної С.А., суддів Сітайло Л.Г., Буравльова С.І. прийнято до свого провадження апеляційну скаргу Обслуговуючого кооперативу "Житлово-будівельний кооператив "Діамант Плюс" на рішення Господарського суду Київської області від 31.05.2021 у справі № 911/604/19.

В судове засідання апеляційного господарського суду 12.08.2021 не з'явився відповідач .

Враховуючи те, що відповідач 2 про час та місце розгляду справи повідомлений належним чином, явка учасників судового процесу не визнана обов'язковою, неявка відповідача 2 не перешкоджає розгляду апеляційної скарги у справі по суті, колегія суддів ухвалила розгляд апеляційної скарги у відсутності представника відповідача 2.

Дослідивши доводи апеляційної скарги, наявні матеріали справи та заслухавши пояснення представників позивача, відповідача 1 та третьої особи судовою колегією встановлено.

12.01.2015 між ЖБК "Діамант" (сторона-1) та ТОВ "Будстандартінжиніринг" (сторона-2) укладено договір №12-01/15-1 участі у будівництві багатоповерхової квартирної житлової забудови по вул. Київській в 5-му мікрорайоні 4 житлового району ЖК "Діамант" у місті Бровари Київської області (далі - Договір участі у будівництві), відповідно до п.2.1 предметом цього договору є спільна участь сторін у будівництві об'єкту на будівельному майданчику за адресою: вул. Київська (кадастровий номер 3210600000000150532) місто Бровари Київська область, з наступним оформленням прав власності на об'єкт (його частини) відповідно до акту розподілу площ, керуючись умовами розділу 4 цього договору.

Відповідно до п. 2.2 Договору участі у будівництві сторона-2 є одночасно забудовником об'єкту, функції якого покладає (передає) стороні-1, яка зобов'язується виконувати функції генерального інвестора, генерального підрядника будівництва об'єкта, забудовника щодо всіх дій, необхідних для проектування, будівництва та введення в експлуатацію кожної відокремленої секції (багатоквартирного житлового будинку) об'єкта та об'єкта в цілому, за відповідною довіреністю, виданою стороною-2.

Цим договором сторона-2 відступає на користь сторони-1 майнові та особисті немайнові права замовника і забудовника на частину об'єкту сторони-1 як єдиного, законного та безумовного власника цих прав (пункт 2.2.2 Договору участі у будівництві).

За умовами п. 2.3 Договору участі у будівництві на сторону-1 покладено зобов'язання за власний рахунок, своїми силами, на власний ризик та з використанням власних матеріалів забезпечити організацію комплексу будівельно-монтажних робіт щодо будівництва об'єкту, в тому числі супутніх загально-будівельних робіт, безпосередньо пов'язаних з основними роботами, проектної документації та ввести об'єкт в експлуатацію, а сторона-2 зобов'язується надати стороні-1 будівельний майданчик (фронт робіт) відповідно до умов цього договору.

Сторона-1 має право самостійно залучати інвесторів та інших осіб, що інвестують у будівництво капітальні вкладення, укладення цивільно-правових угод та господарських договорів (пп. 3.3.12 п. 3.3 Договору участі у будівництві).

У п. 4.2 зазначеного Договору сторони домовились, що загальна частка об'єкта сторони-1 складають всі житлові та нежитлові приміщення об'єкту за виключенням частки сторони-2, визначеної у п. 4.2 цього договору.

Згідно з п.4.6 Договору участі у будівництві після введення в експлуатацію кожної відокремленої секції (багатоквартирного житлового будинку) об'єкту, сторони отримують у власність належні їм, згідно акту розподілу площ, частки.

Відповідно до п. 9.1 Договору участі у будівництві останній набуває чинності з моменту його підписання уповноваженими представниками сторін і діє до повного виконання сторонами своїх зобов'язань та умов договору.

Додаткові угоди та додатки до цього договору є його невід'ємною часиною і мають юридичну силу у разі, якщо вони викладені у письмовій формі, підписані сторонами та скріплені печатками (п. 11.6 Договору участі у будівництві).

Жодна зі сторін не має права передавати свої права та обов'язки за цим договором третім особам без письмової згоди на те іншої сторони (п. 11.9 Договору участі у будівництві).

12.01.2015 між сторонами Договору складено акт розподілу площ, в якому зазначено, що до ЖБК "Діамант" розподілено 3 096,3м2 від загальної площі квартир (3 438,3), а ТОВ "Будстандартінжиніринг" - 342,00м2.

На виконання пп.3.3.12 п.3.3 Договору участі у будівництві ЖБК "Діамант", станом на 16.07.2018, уклав з фізичними особами 441 договір про інвестування в будівництво, за якими вказані інвестори, сплатили кооперативу 340 182 126,30грн, що, у свою чергу, підтверджується відповідними довідками позивача від 25.02.2019. Доказів протилежного іншими учасниками справи суду надано не було.

10.07.2018 ГО "ООІ ЖБК "Діамант" звернувся до СУ ГУНП в Київській області із заявою про привласнення грошових коштів асоційованих членів ЖБК "Діамант", зокрема, ОСОБА_2 (правова кваліфікація кримінального правопорушення ч.4 ст.191 Кримінального кодексу України), що підтверджується витягом з Єдиного реєстру досудового розслідування.

16.07.2018 загальними зборами членів Кооперативу прийнято рішення, оформлене протоколом загальних зборів засновників (учасників) ЖБК "Діамант" №16/07/18, зокрема, про: затвердження статуту ЖБК "Діамант" у новій редакції; звільнення з посади голови кооперативу ОСОБА_2 ; призначення на посаду голови ЖБК "Діамант" ОСОБА_1 з 17.07.2018.

Відповідно до статуту ЖБК "Діамант", затвердженого протоколом №16/07/18 від 16.07.2018: кооператив реалізує всі свої права через відповідні органи кооперативу, які діють у межах повноважень, визначених цим статутом та законодавством України (п. 4.5); членами кооперативу можуть бути як фізичні, так і юридичні особи, які визнають статут кооперативу та дотримуються його вимог, внесли статутний внесок та пай у розмірах, визначених статутом і користуються правом ухвального рішення (п. 7.1); члени кооперативу мають право брати участь у діяльності кооперативу, а також в управлінні кооперативом через його органи управління, а саме: загальні збори учасників, правління кооперативу (голову кооперативу), спостережну раду, ревізійну комісію (ревізора) (п. 12.1); вищим органом управління кооперативу є загальні збори членів кооперативу (п. 13.1); до компетенції загальних зборів членів кооперативу належить прийняття рішень щодо володіння, користування та розпорядження майном (пп.14.1.10 п.14.1); виконавчий орган (голова) кооперативу підзвітний вищому органу управління кооперативу і несе перед ним відповідальність за ефективність роботи кооперативу (п.15.1); до компетенції голови кооперативу належить укладення угод між кооперативом та іншими особами (пп. 15.6.3 п. 15.6).

Водночас, редакція статуту ЖБК "Діамант", затверджена протоколом №13/05/15 від 13.05.2015, містила у собі аналогічні положення.

16.07.2018 між ЖБК "Діамант" (сторона-1), в особі голови Кооперативу Клацуна Я.М., який діє на підставі статуту Кооперативу, ТОВ "Будстандартінжиніринг" (сторона-2) та ОК "ЖБК "Діамант Плюс" (сторона-3) підписано Договір №1 про заміну сторони у зобов'язанні та внесення змін до Договору №12-01/15-1 від 12.01.2015 (далі - Договір про заміну сторони), за умовами п.1.1. якого, сторона-1 передає, а сторона-3 приймає всі права та обов'язки, належні стороні-1 за Договором №12-01/15-1 участі у будівництві багатоповерхової квартирної житлової забудови по АДРЕСА_1 від 12.01.2015 з усіма змінами, додатковими угодами та додатками, укладеного між стороною-1 та стороною-2, а саме: Договором участі у будівництві; додаток №1 - акт розподілу площ від 12.01.15; додаток №2 - календарний графік виконання робіт; доповнення від 02.03.15; доповнення та зміни від 06.03.15; договір про передачу майнових прав від 29.12.16; додаткова угода про внесення змін від 09.03.17; додаткова угода №2 від 17.06.17; акт звірки станом на 31.03.2018.

Відповідно до п. 1.2 Договору про заміну сторони з моменту підписання цього договору сторона-3 набуває права продажу, передачі в іпотеку, відчуження в будь-який інший спосіб належної стороні-1 частки об'єкту в цілому або його складової частини (включаючи квартири, машино-місця, нежитлові приміщення, вбудовані або прибудовані до об'єкту тощо), які на момент підписання цього Договору не реалізовані стороною-1 і вказані в Додатку №1 до цього Договору.

У п. 4.5 Договору про заміну сторони, зокрема, погоджено, що сторона-1 зобов'язана забезпечити підписання договорів про заміну сторони у зобов'язанні до Договору про сплату пайових внесків до ЖБК "Діамант" між всіма асоційованими членами ЖБК "Діамант" та стороною-3. Сторона-3 несе обов'язки тільки перед тими асоційованими членами ЖБК "Діамант", що підписали договори про заміну сторони в зобов'язанні.

Цей договір набуває чинності з моменту його підписання і діє до повного виконання сторонами своїх зобов'язань за цим договором (п. 8.1 Договору про заміну сторони).

У період з 03.12.2018 по 28.12.2018 між ЖБК "Діамант" в особі голови кооперативу Бурбели С.С., яка діяла на підставі статуту, та ОК "ЖБК "Діамант Плюс" підписано акти приймання-передачі документів, складені на виконання Договору про заміну сторони.

Відповідно до ч.ч. 1,2 ст. 94 Господарського кодексу України кооперативи як добровільні об'єднання громадян з метою спільного вирішення ними економічних, соціально-побутових та інших питань можуть створюватися у різних галузях (виробничі, споживчі, житлові тощо). Діяльність різних видів кооперативів регулюється законом. Господарська діяльність кооперативів повинна здійснюватися відповідно до вимог цього Кодексу, інших законодавчих актів.

У свою чергу, одним із способів реалізації конституційного права на житло є його будівництво (або участь у будівництві), яке може забезпечуватися, зокрема, шляхом вступу суб'єктів цього права до житлово-будівельних кооперативів, особливості створення та регулювання діяльності яких, визначається Законом України "Про кооперацію".

Згідно ст. 2 Закону України "Про кооперацію" кооператив - це юридична особа, утворена фізичними та/або юридичними особами, які добровільно об'єдналися на основі членства для ведення спільної господарської та іншої діяльності з метою задоволення своїх економічних, соціальних та інших потреб на засадах самоврядування.

Зі змісту ч. 2 ст.6 вказаного Закону вбачається, що кооперативи можуть мати різні завдання та характер діяльності, зокрема, задоволення потреб його членів у житлі (житлово-будівельний кооператив).

Отже, житлово-будівельний кооператив організовується з метою забезпечення житлом членів кооперативу і членів їх сімей шляхом будівництва багатоквартирного жилого будинку (будинків), а у випадках, передбачених законодавством, одно- і двоквартирних жилих будинків садибного типу або багатоквартирного блокованого жилого будинку (будинків) з надвірними будівлями за власні кошти кооперативу з допомогою банківського кредиту, а також для наступної експлуатації та управління цим будинком (будинками).

Згідно ч.ч. 1, 3 ст. 19 Закону України "Про кооперацію" для досягнення мети своєї діяльності кооператив набуває та використовує майно, фінансові та інші ресурси. Кооператив є власником будівель, споруд, грошових та майнових внесків його членів, виготовленої продукції, доходів, одержаних від її реалізації та провадження іншої передбаченої статутом діяльності, а також іншого майна, придбаного на підставах, не заборонених законом.

Відповідно до ст. 384 ЦК України будинок, споруджений або придбаний житлово-будівельним (житловим) кооперативом, є його власністю. Член житлово-будівельного (житлового) кооперативу має право володіння і користування, а за згодою кооперативу - і розпоряджання квартирою, яку він займає в будинку кооперативу, якщо він не викупив її. У разі викупу квартири член житлово-будівельного (житлового) кооперативу стає її власником (аналогічні положення містяться у ст. 191 Закону України "Про кооперацію").

Із змісту Договору участі у будівництві вбачається, що предметом останнього є спільна участь ЖБК "Діамант" та ТОВ "Будстандартінжиніринг" у будівництві об'єкту, з наступним оформленням прав власності на об'єкт (його частини) відповідно до акту розподілу площ.

Відповідно до п.5.2 статуту ЖБК "Діамант", у редакціях від 13.05.2015 та від 16.07.2018, зокрема, метою діяльності кооперативу є задоволення економічних, соціальних та інших потреб членів кооперативу в тому числі тих, що випливають з зобов'язальних відносин, яка досягається шляхом отримання у власність або користування земельних ділянок для житлового будівництва та отримання на баланс житлового будинку за адресою: Київська обл., м. Бровари, вул. Київська, кадастровий номер 3210600000000150532.

На підставі наведеного, набуття прав та обов'язків за Договором участі у будівництві є метою створення та діяльності позивача - ЖБК "Діамант".

Водночас, згідно ч. 1 ст. 626 ЦК України договором є домовленість двох або більше сторін, спрямована на встановлення, зміну або припинення цивільних прав та обов'язків.

Зміст договору становлять умови (пункти), визначені на розсуд сторін і погоджені ними, та умови, які є обов'язковими відповідно до актів цивільного законодавства (ч. 1 ст. 628 ЦК України).

Згідно зі ст. 193 ГК України, положення якої є аналогічні положенням ст.526 ЦК України, зобов'язання повинні виконуватися належним чином відповідно до закону, інших правових актів, договору, а за відсутності конкретних вимог щодо виконання зобов'язання - відповідно до вимог, що у певних умовах звичайно ставляться.

Так, відповідно до положень Договору участі у будівництві ЖБК "Діамант" отримує майнові та особисті немайнові права на частину об'єкту будівництва з метою здійснення проектування, будівництва та введення в експлуатацію цього об'єкта, після чого отримує у власність належні йому, згідно акту розподілу площ, частки.

У свою чергу, відповідно до акта розподілу площ, визначено, що ЖБК "Діамант" отримує 3 096,3м2 від загальної площі квартир (3 438,3м2), а ТОВ ТОВ "Будстандартінжиніринг" - 342,00м2.

Відповідно до ч.1 ст.177 ЦК України об'єктами цивільних прав є речі, у тому числі гроші та цінні папери, інше майно, майнові права, результати робіт, послуги, результати інтелектуальної, творчої діяльності, інформація, а також інші матеріальні і нематеріальні блага.

Майном як особливим об'єктом вважаються окрема річ, сукупність речей, а також майнові права та обов'язки. Майнові права є неспоживною річчю. Майнові права визнаються речовими правами (ч.ч. 1, 2 ст. 190 ЦК України).

Отже, майновими визнаються будь-які права, пов'язані з майном, відмінні від права власності, у тому числі права, які є складовою частиною права власності (права володіння, розпорядження, користування), а також інші специфічні права та право вимоги. Майнове право, яке можна визначити як "право очікування", є складовою частиною майна як об'єкта цивільних прав. Майнове право - це обмежене речове право, за яким власник цього права наділений певними, але не всіма правами власника майна, необхідними й достатніми для засвідчення правомочності його власника отримати право власності на нерухоме майно чи інше речове право на відповідне майно в майбутньому.

Апеляційний господарський суд погоджується з висновком місцевого господарського суду про те, що позивач на підставі укладеного з відповідачем-2 Договору участі у будівництві набув майнові права на відповідну багатоповерхову квартирну житлову забудову, що є об'єктом будівництва (інвестування). Зазначені майнові права не є речовими правами на чуже майно, тому що об'єктом цих прав не є чуже майно, а також вони не є правом власності, оскільки об'єкт будівництва (інвестування) не існує на момент укладення договору, а тому, не може існувати й право власності на нього. Разом з тим, таке майнове право позивача можна визначити як право очікування, яке засвідчує правомочність його власника отримати право власності на нерухоме майно чи інше речове право на відповідне майно в майбутньому. Зазначені обставини також встановлені у постанові КГС ВС від 07.10.2020 у даній справі.

Відповідно до ч.4 ст.19 Закону України "Про кооперацію" володіння, користування та розпорядження майном кооперативу здійснюють органи управління кооперативу відповідно до їх компетенції, визначеної статутом кооперативу.

У свою чергу, статут кооперативу є правовим документом, що регулює його діяльність.

Відповідно до ст.15 Закону України "Про кооперацію" вищим органом управління кооперативу є загальні збори членів кооперативу. До компетенції загальних зборів членів кооперативу належить, зокрема, прийняття рішень щодо володіння, користування та розпорядження майном (аналогічні положення передбачені п.14.1.10 статуту ЖБК "Діамант" у редакціях від 13.05.2015 та від 16.07.2018).

Виконавчим органом кооперативу є правління, яке очолює голова, повноваження якого визначаються статутом кооперативу. Виконавчий орган підзвітний вищому органу управління кооперативу і несе перед ним відповідальність за ефективність роботи кооперативу. Виконавчий орган кооперативу укладає угоди між кооперативом та іншими особами (ч.ч. 1-3 ст. 16 Закону України "Про кооперацію" та п. 15.6.3 статуту ЖБК "Діамант" у відповідних редакціях).

Ураховуючи зазначене, питання повноважень на розпорядження майном кооперативу підлягає розгляду у комплексному розумінні співвідношення повноважень органу, який має право на розпорядження майном, і посадовою особою, яка від імені кооперативу може вчиняти правочин, яке слід розуміти таким чином, що вчинити правочин про розпорядження майном голова кооперативу може, якщо орган управління - загальні збори членів кооперативу прийняв рішення щодо цього або виконавчому органу надано право вчиняти такі дії самостійно.

Частиною 2 ст. 207 ЦК України передбачено, що правочин, який вчиняє юридична особа, підписується особами, уповноваженими на це її установчими документами, довіреністю, законом або іншими актами цивільного законодавства.

Правочини юридичної особи, які вона укладає через свої виконавчі органи, з огляду на приписи ст. 237 ЦК України, є підставою виникнення правовідношення представництва, в якому орган або особа, яка відповідно до установчих документів юридичної особи чи закону виступає від її імені, зобов'язана або має право вчинити правочин від імені цієї юридичної особи, в тому числі, вступаючи в правовідносини з третіми особами. У такому разі, орган або особа, яка виступає від імені юридичної особи, не може перевищувати своїх повноважень, визначених установчими документами або законом.

Відповідно до ст. 241 ЦК України правочин, вчинений представником з перевищенням повноважень, створює, змінює, припиняє цивільні права та обов'язки особи, яку він представляє, лише у разі наступного схвалення правочину цією особою. Правочин вважається схваленим зокрема у разі, якщо особа, яку він представляє, вчинила дії, що свідчать про прийняття його до виконання. Наступне схвалення правочину особою, яку представляють, створює, змінює і припиняє цивільні права та обов'язки з моменту вчинення цього правочину.

Отже, дії представника в інтересах особи, яку він представляє з перевищенням повноважень не ґрунтуються на волі особи, в інтересах якої він діяв.

Представництво з перевищенням повноважень не породжує властиві представництву наслідки, тобто, не створює діями представника права й обов'язки в іншої особи, від імені якої вчинено правочин. У наведеній статті зазначається лише про один варіант поведінки особи, представник якої вийшов за межі наданих йому повноважень, а саме, схвалення нею цих його дій. Підтвердженням такого схвалення закон визначає вчинені на його виконання дії особи, в інтересах якої його було укладено. Такі дії повинні свідчити про прийняття правочину до виконання (аналогічна правова позиція викладена у постановах КГС ВС від 15.01.2020 у справі №924/491/17, від 28.01.2020 у справі №920/178/19).

При цьому, для встановлення обставин щодо наступного схвалення правочину особою через її представника, в тому числі керівника, необхідно брати до уваги, що незалежно від форми схвалення воно повинно виходити від органу або особи, уповноваженої відповідно до закону, установчих документів або договору вчиняти такі правочини або здійснювати дії.

Так, п.13.2 статуту ЖБК "Діамант", у редакціях від 13.05.2015 та від 16.07.2018, встановлено, що виконавчим органом кооперативу є голова кооперативу, повноваження якого визначаються статутом кооперативу.

Відповідно до п.п. 15.6.3 п. 15.6 статуту ЖБК "Діамант" у редакції від 13.05.2015 до компетенції голови кооперативу належить укладення угод між кооперативом та іншими особами. Водночас, до компетенції загальних зборів членів кооперативу належить прийняття рішень щодо володіння, користування та розпорядження майном (пп. 14.1.10 п. 14.1).

Водночас, майнові права є майном у розумінні ст. 190 ЦК України, а тому, рішення щодо розпорядження майновими правами повинно прийматись із урахуванням пп. 14.1.10 п. 14.1 статуту ЖБК "Діамант".

Разом із цим, укладення угод (правочинів) щодо розпорядження майном кооперативу можливе також у разі надання голові Кооперативу відповідного права уповноваженим органом управління, а саме, загальними зборами членів ЖБК "Дімант", до повноважень якого належить прийняття рішень, визначених у пп. 14.1.10 п. 14.1.

Так, із матеріалів справи вбачається, що головою Кооперативу станом на 16.07.2018 був ОСОБА_2 , який підписав із ТОВ "Будстандартінжиніринг" та ОК "ЖБК "Діамант Плюс" Договір про заміну сторони за умовами якого позивач передав відповідачу-1 відповідні майнові права на всі житлові та нежитлові приміщення відповідного об'єкту.

Разом з тим, на виконанням умов Договору про заміну сторони, новообрана голова Коопертиву Бурбела С.С. (з 17.07.2018 на підставі рішення загальних зборів членів ЖБК "Діамант" №16/07/18 від 16.07.2018) у період з 03.12.2018 по 28.12.2018 передала ОК "ЖБК "Діамант Плюс" відповідні документи.

Відповідно до ч.1 ст.77 ГПК України обставини, які відповідно до законодавства повинні бути підтверджені певними засобами доказування, не можуть підтверджуватися іншими засобами доказування.

Проте, учасниками справи не було надано суду належних та допустимих доказів у розумінні ст.ст. 76-77 ГПК України наявності права у голови кооперативу одноособово (самостійно) розпоряджатись майном ЖБК "Діамант", у тому числі майновими правами та документами.

За таких обставин, колегія суддів дійшла висновку про те, що статутом позивача не передбачено право голови Кооперативу одноособово без відповідного рішення загальних зборів членів ЖБК "Діамант" укладати договори щодо розпорядження майном позивача та вчиняти відповідні дії пов'язані із розпорядженням майном.

Отже, підписання новообраним головою Кооперативу ОСОБА_1 актів приймання-передачі документів до спірного договору не свідчить про схвалення правочину самим ЖБК "Діамант".

Ураховуючи зазначене та те, що як станом на час укладення Договору про заміну сторони так і у період здійснення передачі відповідних документів відповідачу-1 у голови ЖБК "Діамант" були відсутні повноваження на вчинення відповідних дій, такі дії були вчинені із перевищенням повноважень.

При цьому, відповідно до ч. 3 ст. 92 ЦК України орган або особа, яка відповідно до установчих документів юридичної особи чи закону виступає від її імені, зобов'язана діяти в інтересах юридичної особи, добросовісно і розумно та не перевищувати своїх повноважень. У відносинах із третіми особами обмеження повноважень щодо представництва юридичної особи не має юридичної сили, крім випадків, коли юридична особа доведе, що третя особа знала чи за всіма обставинами не могла не знати про такі обмеження.

Поряд із цим, обмеження повноважень щодо представництва юридичної особи набуває юридичної сили для третьої особи в тому випадку, якщо саме вона, ця третя особа, вступаючи у відносини з юридичною особою та укладаючи договір, діяла недобросовісно або нерозумно, зокрема, достеменно знала про відсутність у виконавчого органу товариства необхідного обсягу повноважень або повинна була, проявивши принаймні розумну обачність, знати про це. Тягар доказування недобросовісності та нерозумності в поведінці третьої особи несе юридична особа (аналогічна правова позиція викладена у постанові КГС ВС від 13.04.2021 у справі №903/54/20).

Так, із змісту оскаржуваного договору та відповідних актів приймання-передачі документів вбачається, що голова ЖБК "Діамант" діяв на підставі статуту позивача.

Зазначені обставини свідчать про обізнаність як ОК "ЖБК "Діамант Плюс" так і ТОВ "Будстандартінжиніринг" з таким статутом у частині, яка стосується відповідних повноважень голови ЖБК "Діамант". Водночас, як зазначалось вище, положеннями ст.15 Закону України "Про кооперацію", зокрема встановлено, що саме до компетенції загальних зборів членів кооперативу належить прийняття рішень щодо розпорядження майном.

Таким чином, доводи відповідачів про те, що ані статутом ЖБК "Діамант", ані законодавством України не встановлено обмежень щодо відповідних повноважень голови кооперативу, не знайшло свого відображення у встановлених вище обставинах.

Відповідно до ч.2 ст. 203 ЦК України особа, яка вчиняє правочин, повинна мати необхідний обсяг цивільної дієздатності.

Згідно ч.ч. 1, 3 ст. 215 ЦК України підставою недійсності правочину є недодержання в момент вчинення правочину стороною (сторонами) вимог, які встановлені ч.ч. 1-3, 5-6 ст. 203 цього Кодексу. Якщо недійсність правочину прямо не встановлена законом, але одна із сторін або інша заінтересована особа заперечує його дійсність на підставах, встановлених законом, такий правочин може бути визнаний судом недійсним (оспорюваний правочин).

Таким чином, оскільки спірний договір підписаний зі сторони ЖБК "Діамант" особою, яка не мала необхідного обсягу цивільної дієздатності та волевиявлення Кооперативу, місцевий господарський суд дійшов до обґрунтованого висновку про наявність правових підстав для задоволення позову.

Враховуючи викладене, Північний апеляційний господарський суд дійшов висновку про те, що апеляційна скарга не підлягає задоволенню, рішення Господарського суду міста Києва від 31.05.2021 не підлягає скасуванню.

Керуючись ст.ст. 269, 270, 273-279, 281-284 Господарського процесуального кодексу України, Північний апеляційний господарський суд,

ПОСТАНОВИВ:

1. Апеляційну скаргу Обслуговуючого кооперативу "Житлово-будівельний кооператив "Діамант Плюс" залишити без задоволення.

2. Рішення Господарського суду Київської області від 31.05.2021 у справі №911/604/19 залишити без змін.

3. Матеріали справи №911/604/19 повернути до Господарського суду Київської області.

4. Постанова суду апеляційної інстанції набирає законної сили з дня її прийняття та може бути оскаржена до Верховного Суду протягом двадцяти днів з дня її проголошення.

В разі проголошення вступної та резолютивної частини постанови суду апеляційної інстанції зазначений строк обчислюється з дня складення повного тексту постанови.

Повний текст постанови складено та підписано 13.08.2021

Головуючий суддя С.А. Пашкіна

Судді Л.Г. Сітайло

С.І. Буравльов

Попередній документ
98968427
Наступний документ
98968429
Інформація про рішення:
№ рішення: 98968428
№ справи: 911/604/19
Дата рішення: 12.08.2021
Дата публікації: 16.08.2021
Форма документу: Постанова
Форма судочинства: Господарське
Суд: Північний апеляційний господарський суд
Категорія справи: про невиконання або неналежне виконання зобов’язань
Стан розгляду справи:
Стадія розгляду: Призначено склад суду (02.09.2021)
Дата надходження: 02.09.2021
Предмет позову: про визнання недійсним договору
Учасники справи:
СУХОВИЙ В Г головуючий суддя
СУХОВИЙ В Г суддя-доповідач
МІЩЕНКО І С суддя-учасник колегії
БЕРДНІК І С суддя-учасник колегії
Житлово-будівельний кооператив "Діамант" Заявник касаційної інстанції
Шевкіна Ірина Андріївна 3-я особа без самостійних вимог на стороні позивача
Верніченко Олена Олександрівна 3-я особа без самостійних вимог на стороні позивача
Громадську організацію "Об'єднання ошуканих інвесторів ЖБК "Діамант" 3-я особа без самостійних вимог на стороні позивача
Зайцев Юрій Ігорович За участю
Франко Ольга Валеріївна За участю
Шеверун Юлія Олегівна За участю
Шарата Сергій Анатолійович За участю
ЯНЮК О С суддя-доповідач
Обслуговуючий кооператив "ЖБК "Діамант Плюс" Відповідач (Боржник)
ПАШКІНА С А головуючий суддя
ПАШКІНА С А суддя-доповідач
БУРАВЛЬОВ С І суддя-учасник колегії
АНДРІЄНКО В В суддя-учасник колегії
Громадська організація "Об'єднання ошуканих інвесторів ЖБК "Діамант" 3-я особа без самостійних вимог на стороні позивача
Обслуговуючий кооператив "Житлово-будівельний кооператив "Діамант плюс" Заявник апеляційної інстанції
Обслуговуючий кооператив "Житлово-будівельний кооператив "Діамант плюс" Відповідач (Боржник)
Товариство з обмеженою відповідальністю "Будстандартінжиніринг" Відповідач (Боржник)
БАКУЛІНА С В головуючий суддя
БАКУЛІНА С В суддя-доповідач
ГУБЕНКО Н М суддя-учасник колегії
КРОЛЕВЕЦЬ О А суддя-учасник колегії
Адвокат Дубовик О.В. Представник позивача
Громадська організація "Об`єднання ошуканих інвесторів ЖБК "Діамант" 3-я особа без самостійних вимог на стороні позивача
Обслуговуючий кооператив "Житлово-будівельний кооператив "Діамант Плюс" Заявник касаційної інстанції
Обслуговуючий кооператив "Житлово-будівельний кооператив "Діамант Плюс" Відповідач (Боржник)
Товариство з обмеженою відповідальність "Будстандартінжиніринг" Відповідач (Боржник)
Житлово-будівельний кооператив "Діамант" Позивач (Заявник)
СКРИПКА І М Головуючий суддя
СКРИПКА І М суддя-доповідач
ТИЩЕНКО А І суддя-учасник колегії
МИХАЛЬСЬКА Ю Б суддя-учасник колегії
Житлово-будівельний кооператив "Діамант" Позивач (заявник)
Товариство з обмеженою відповідальністю "Будстандартінжиніринг" відповідач (боржник)
Обслуговуючий кооператив "ЖБК" Діамант Плюс" відповідач (боржник)
Житлово-будівельний кооператив "Діамант" орган або особа, яка подала апеляційну скаргу
СУХОВИЙ В Г Головуючий суддя
Обслуговуючий кооператив "ЖБК "Діамант Плюс" відповідач (боржник)
Товариство з обмеженою відповідальність "Будстандартінжиніринг" відповідач (боржник)
Житлово-будівельний кооператив "Діамант" заявник касаційної інстанції
Адвокат Дубовик О.В. представник позивача
ЯНЮК О С Суддя-доповідач
ПАШКІНА С А Головуючий суддя
Обслуговуючий кооператив "Житлово-будівельний кооператив "Діамант плюс" відповідач (боржник)
Обслуговуючий кооператив "Житлово-будівельний кооператив "Діамант плюс" орган або особа, яка подала апеляційну скаргу
СІТАЙЛО Л Г суддя-учасник колегії
БАКУЛІНА С В Головуючий суддя
ВРОНСЬКА Г О суддя-учасник колегії
Обслуговуючий кооператив "Житлово-будівельний кооператив "Діамант Плюс" відповідач (боржник)
Обслуговуючий кооператив "Житлово-будівельний кооператив "Діамант Плюс" заявник касаційної інстанції
Розклад:
23.01.2020 11:00 Північний апеляційний господарський суд
13.02.2020 14:20 Північний апеляційний господарський суд
12.03.2020 12:00 Північний апеляційний господарський суд
26.08.2020 13:00 Касаційний господарський суд
16.09.2020 12:00 Касаційний господарський суд
07.10.2020 11:00 Касаційний господарський суд
07.12.2020 11:00 Господарський суд Київської області
14.01.2021 10:00 Господарський суд Київської області
01.02.2021 11:00 Господарський суд Київської області
22.03.2021 13:45 Господарський суд Київської області
26.04.2021 14:15 Господарський суд Київської області
31.05.2021 11:15 Господарський суд Київської області
12.08.2021 13:00 Північний апеляційний господарський суд
23.11.2021 14:20 Касаційний господарський суд