Clarity Project
Prozorro Закупівлі Prozorro.Продажі Аукціони Увійти до системи Тарифи та оплата Про систему

Ухвала від 12.05.2020 по справі 910/8816/19

ПІВНІЧНИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

вул. Шолуденка, буд. 1, літера А, м. Київ, 04116, (044) 230-06-58 inbox@anec.court.gov.ua

УХВАЛА

про відкладення розгляду справи

"12" травня 2020 р. Справа№ 910/8816/19

Північний апеляційний господарський суд у складі колегії суддів:

головуючого: Зубець Л.П.

суддів: Мартюк А.І.

Алданової С.О.

при секретарі судового засідання: Пастернак О.С.

представники учасників справи:

від позивача: не з'явились;

від відповідача: Данилов К.О.;

від третьої особи: не з'явились

розглянувши у відкритому судовому засіданні апеляційну скаргу Товариства з обмеженою відповідальністю "Північно-Український будівельний альянс"

на ухвалу Господарського суду міста Києва

від 13.03.2020 (повний текст складено - 18.03.2020)

про залишення позову без розгляду

у справі №910/8816/19 (суддя - Підченко Ю.О.)

за позовом Товариства з обмеженою відповідальністю "Спецбуд-Плюс"

до Антимонопольного комітету України

третя особа, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору на стороні позивача - Товариство з обмеженою відповідальністю "Північно-Український будівельний альянс"

про визнання недійсним та скасування пунктів рішення

ВСТАНОВИВ:

Ухвалою Господарського суду міста Києва від 13.03.2020 у справі №910/8816/19 позов Товариства з обмеженою відповідальністю "Спецбуд-Плюс" до Антимонопольного комітету України про визнання недійсним та скасування пунктів 1, 3, 4, 6 рішення Тимчасової адміністративної колегії Антимонопольного комітету України №27-р/тк від 07.05.2019 по справі №122/60/65-рп/к.18 залишено без розгляду.

Не погоджуючись з прийнятою ухвалою суду першої інстанції, третя особа (Товариство з обмеженою відповідальністю "Північно-Український будівельний альянс") звернулась до Північного апеляційного господарського суду з апеляційною скаргою, в якій просить скасувати ухвалу Господарського суду міста Києва від 13.03.2020 у справі №910/8816/19.

Відповідно до витягу з протоколу автоматизованого розподілу судової справи між суддями від 14.04.2020 апеляційну скаргу Товариства з обмеженою відповідальністю "Північно-Український будівельний альянс" передано на розгляд колегії суддів Північного апеляційного господарського суду у складі: головуюча суддя (суддя - доповідач) Зубець Л.П., судді Мартюк А.І., Алданова С.О.

Ухвалою Північного апеляційного господарського суду від 16.04.2020 відкрито апеляційне провадження у справі №910/8816/19 за апеляційною скаргою Товариства з обмеженою відповідальністю "Північно-Український будівельний альянс" на ухвалу Господарського суду міста Києва від 13.03.2020. Розгляд апеляційної скарги Товариства з обмеженою відповідальністю "Північно-Український будівельний альянс" на ухвалу Господарського суду міста Києва від 13.03.2020 у справі №910/8816/19 призначено на 12.05.2020.

07.05.2020 через відділ управління автоматизованого документообігу та моніторингу виконання документів Північного апеляційного господарського суду від відповідача надійшов відзив на апеляційну скаргу, у якому останній просить у задоволенні апеляційної скарги відмовити, оскаржувану ухвалу суду першої інстанції залишити без змін.

08.05.2020 через відділ управління автоматизованого документообігу та моніторингу виконання документів Північного апеляційного господарського суду від третьої особи надійшло клопотання про відкладення розгляду справи.

У судове засідання 12.05.2020 з'явився представник відповідача.

Позивач у судове засідання 12.05.2020 представників не направив, заяв чи клопотань не подавав, відповідно до веб-сайту «Укрпошта» за трек-номером 0411630839432 наявна інформація, що відправлення із копією ухвали Північного апеляційного господарського суду від 16.04.2020 знаходиться у точці видачі/доставки.

Третя особа у судове засідання 12.05.2020 представників не направила, про дату та час судового засідання повідомлена належним чином.

Статтею 7 ГПК України встановлено, що правосуддя в господарських судах здійснюється на засадах рівності всіх юридичних осіб незалежно від організаційно-правової форми, форми власності, підпорядкування, місцезнаходження, місця створення та реєстрації, законодавства, відповідно до якого створена юридична особа, та інших обставин.

Стаття 13 ГПК України встановлює, що:

- судочинство у господарських судах здійснюється на засадах змагальності сторін;

- учасники справи мають рівні права щодо здійснення всіх процесуальних прав та обов'язків, передбачених цим Кодексом;

- кожна сторона повинна довести обставини, які мають значення для справи і на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених законом.

- суд, зберігаючи об'єктивність і неупередженість: 1) керує ходом судового процесу; 2) сприяє врегулюванню спору шляхом досягнення угоди між сторонами; 3) роз'яснює у разі необхідності учасникам судового процесу їхні процесуальні права та обов'язки, наслідки вчинення або невчинення процесуальних дій; 4) сприяє учасникам судового процесу в реалізації ними прав, передбачених цим Кодексом; 5) запобігає зловживанню учасниками судового процесу їхніми правами та вживає заходів для виконання ними їхніх обов'язків.

Отже, за положеннями ГПК України кожна сторона має рівні права, а суд має сприяти учасникам судового процесу в реалізації ними прав, передбачених цим ГПК України.

Статтею 216 ГПК України встановлено, що суд відкладає розгляд справи у випадках, встановлених частиною другою статті 202 цього Кодексу. Якщо спір, розгляд якого по суті розпочато, не може бути вирішено в даному судовому засіданні, судом може бути оголошено перерву в межах встановлених цим Кодексом строків розгляду справи, тривалість якої визначається відповідно до обставин, що її викликали, з наступною вказівкою про це в рішенні або ухвалі. Про відкладення розгляду справи або перерву в судовому засіданні, місце, дату і час нового судового засідання або продовження судового засідання суд повідомляє під розписку учасників справи, свідків, експертів, спеціалістів, перекладачів, які були присутніми в судовому засіданні. Учасники справи, свідки, експерти, спеціалісти, перекладачі, які не прибули або яких суд вперше залучає до участі в судовому процесі, повідомляються про судове засідання ухвалами. У разі відкладення розгляду справи суд повинен допитати свідків, які прибули. Тільки у виняткових випадках за ухвалою суду свідки не допитуються і викликаються знову. Якщо розгляд справи було відкладено, суд продовжує провадження у справі зі стадії, на якій розгляд справи було відкладено. У випадку відкладення розгляду справи під час її розгляду по суті суд може почати розгляд справи по суті спочатку. Якщо в судовому засіданні було оголошено перерву, провадження у справі після її закінчення продовжується зі стадії, на якій було оголошено перерву.

Законом України "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України, спрямованих на забезпечення додаткових соціальних та економічних гарантій у зв'язку з поширенням коронавірусної хвороби (COVID-19)" від 30.03.2020 № 540-IX, внесено, зокрема, зміни до Господарського процесуального кодексу України.

Так, у відповідності до п. 4 Розділу Х "Прикінцеві положення" ГПК України, в редакції названого Закону, під час дії карантину, встановленого Кабінетом Міністрів України з метою запобігання поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19), строки, визначені статтями 46, 157, 195, 229, 256, 260, 288, 295, 306, 321, 341, 346, 349, а також інші процесуальні строки щодо зміни предмета або підстави позову, збільшення або зменшення розміру позовних вимог, апеляційного оскарження, залишення апеляційної скарги без руху, повернення апеляційної скарги, подання заяви про скасування судового наказу, розгляду справи по суті, строки, на які зупиняється провадження, подання заяви про перегляд судових рішень за нововиявленими або виключними обставинами, звернення зі скаргою, оскарження рішення третейського суду, судового розгляду справи, касаційного оскарження, подання відзиву продовжуються на строк дії такого карантину.

Порадившись на місці, колегія суддів вирішила задовольнити клопотання третьої особи про відкладення розгляду справи та відкласти розгляд справи для надання можливості з'явитися в судове засідання для надання пояснень по справі №910/8816/19 представникам позивача та третьої особи.

Разом з тим, Північний апеляційний господарський суд звертає увагу, що постановою Кабінету Міністрів України від 11.03.2020 №211 «Про запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2» зі змінами, внесеними постановою Кабінету Міністрів України від 04.05.2020 №332 та №343, по всій території України з 12.03.2020 до 22.05.2020 установлено карантин.

Крім того, Законом України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України, спрямованих на забезпечення додаткових соціальних та економічних гарантій у зв'язку з поширенням коронавірусної хвороби (COVID-19)» від 30.03.2020 №540-ІХ статтю 197 ГПК України доповнено частиною четвертою, якою передбачається, що під час дії карантину, встановленого Кабінетом Міністрів України з метою запобігання поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19), учасники справи можуть брати участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції поза межами приміщення суду з використанням власних технічних засобів. Підтвердження особи учасника справи здійснюється із застосуванням електронного підпису, а якщо особа не має такого підпису, то у порядку, визначеному Законом України «Про Єдиний державний демографічний реєстр та документи, що підтверджують громадянство України, посвідчують особу чи її спеціальний статус» або Державною судовою адміністрацією України.

На реалізацію зазначених вище положень наказом Державної судової адміністрації від 23.04.2020 №196 затверджено Порядок роботи з технічними засобами відеоконференцзв'язку під час судового засідання в адміністративному, цивільному та господарському процесах за участі сторін поза межами приміщення суду, яким передбачено, що учасники судового процесу беруть участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції поза межами приміщення суду за умови наявності у суді відповідної технічної можливості, про яку суд зазначає в ухвалі, у порядку, встановленому процесуальним законодавством.

За положенням ч. 2 ст. 281 ГПК України, процедурні питання, пов'язані з рухом справи, клопотання та заяви учасників справи, питання про відкладення розгляду справи, оголошення перерви, зупинення провадження у справі, а також в інших випадках, передбачених цим Кодексом, вирішуються судом апеляційної інстанції шляхом постановлення ухвал в порядку, визначеному цим Кодексом для постановлення ухвал суду першої інстанції.

Керуючись ст.ст. 216, 234, 235, 270, 281 Господарського процесуального кодексу України, Північний апеляційний господарський суд, -

УХВАЛИВ:

1. Клопотання Товариства з обмеженою відповідальністю «Північно-Український будівельний альянс» про відкладення розгляду справи - задовольнити.

2. Відкласти розгляд справи №910/8816/19 за апеляційною скаргою Товариства з обмеженою відповідальністю "Північно-Український будівельний альянс" на ухвалу Господарського суду міста Києва від 13.03.2020. Судове засідання відбудеться 26.05.2020 о 09 год. 45 хв. за адресою: 04116, м. Київ, вул. Шолуденка, 1 літера А, зал судових засідань №5.

Довести до відома учасників апеляційного провадження, що нез'явлення їх представників у судове засідання не є перешкодою розгляду справи по суті.

3. Звернути увагу учасників апеляційного провадження на можливість розгляду справи №910/8816/19 за відсутності їх представників за наявними у справі матеріалами у разі подання відповідного клопотання. Якщо таке клопотання заявили всі учасники справи, судовий розгляд справи здійснюється на підставі наявних у суду матеріалів.

4. Повідомити учасників справи про можливість участі у судовому засіданні в режимі відеоконференції, у тому числі поза межами приміщення суду з використанням власних технічних засобів відповідно до Порядку роботи з технічними засобами відеоконференцзв'язку під час судового засідання в адміністративному, цивільному та господарському процесах за участі сторін поза межами приміщення суду.

5. Копію ухвали Північного апеляційного господарського суду надіслати учасникам справи до відома.

Ухвала набирає законної сили негайно та не підлягає оскарженню.

Головуючий суддя Л.П. Зубець

Судді А.І. Мартюк

С.О. Алданова

Попередній документ
89181287
Наступний документ
89181289
Інформація про рішення:
№ рішення: 89181288
№ справи: 910/8816/19
Дата рішення: 12.05.2020
Дата публікації: 14.05.2020
Форма документу: Ухвала
Форма судочинства: Господарське
Суд: Північний апеляційний господарський суд
Категорія справи: про захист економічної конкуренції
Стан розгляду справи:
Стадія розгляду: Призначено склад суду (14.04.2020)
Дата надходження: 14.04.2020
Предмет позову: визнання недійсним та скасування пунктів рішення
Учасники справи:
ПІДЧЕНКО Ю О суддя-доповідач
Товариство з обмеженою відповідальністю "Північно-Український Будівельний Альянс" Заявник
ЗУБЕЦЬ Л П головуючий суддя
ЗУБЕЦЬ Л П суддя-доповідач
МАРТЮК А І суддя-учасник колегії
АЛДАНОВА С О суддя-учасник колегії
Товариство з обмеженою відповідальністю "Північно-Український будівельний альянс" 3-я особа без самостійних вимог на стороні позивача
Товариство з обмеженою відповідальністю "Північно-Український будівельний альянс" Заявник апеляційної інстанції
Антимонопольний комітет України Відповідач (Боржник)
Товариство з обмеженою відповідальністю "СПЕЦБУД-ПЛЮС" Позивач (Заявник)
ПІДЧЕНКО Ю О Суддя-доповідач
Товариство з обмеженою відповідальністю "Спецбуд-Плюс" Позивач (заявник)
Антимонопольний комітет України відповідач (боржник)
ЗУБЕЦЬ Л П Головуючий суддя
Товариство з обмеженою відповідальністю "СПЕЦБУД-ПЛЮС" Позивач (заявник)
Товариство з обмеженою відповідальністю "Північно-Український будівельний альянс" орган або особа, яка подала апеляційну скаргу
Товариство з обмеженою відповідальністю "Північно-український будівельний альянс" орган або особа, яка подала апеляційну скаргу
Товариство з обмеженою відповідальністю "Північно-український будівельний альянс" 3-я особа без самостійних вимог на стороні позивача
БУЛГАКОВА І В Головуючий суддя
БУЛГАКОВА І В суддя-доповідач
Селіваненко В.П. суддя-учасник колегії
КОЛОС І Б суддя-учасник колегії
ТОВ "СПЕЦБУД-ПЛЮС" Позивач (заявник)
Антимонопольний комітет України заявник касаційної інстанції
ЛЬВОВ Б Ю суддя-учасник колегії
ТКАЧ І В суддя-учасник колегії
ПІЛЬКОВ К М суддя-учасник колегії
КАТЕРИНЧУК Л Й суддя-учасник колегії
ДРОБОТОВА Т Б суддя-учасник колегії
БАРАНЕЦЬ О М суддя-учасник колегії
ТКАЧЕНКО Н Г суддя-учасник колегії
Розклад:
31.01.2020 11:30 Господарський суд міста Києва
19.02.2020 10:50 Господарський суд міста Києва
12.05.2020 09:50 Північний апеляційний господарський суд
26.05.2020 09:45 Північний апеляційний господарський суд
21.07.2020 11:45 Касаційний господарський суд
18.08.2020 11:30 Касаційний господарський суд
16.10.2020 10:00 Касаційний господарський суд