Clarity Project
Prozorro Закупівлі Prozorro.Продажі Аукціони Увійти до системи Тарифи та оплата Про систему

Ухвала від 17.02.2020 по справі 140/3598/19

ВОЛИНСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД
УХВАЛА

про розгляд справи за правилами загального позовного провадження

17 лютого 2020 року ЛуцькСправа № 140/3598/19

Волинський окружний адміністративний суд у складі:

головуючого судді - Волдінера Ф.А.,

розглянувши в порядку письмового провадження адміністративну справу за позовом приватного акціонерного товариства «ТЕРЕМНО ХЛІБ» до виконавчого комітету Луцької міської ради, Департаменту муніципальної варти Луцької міської ради про визнання незаконним та скасування рішення,

ВСТАНОВИВ:

Приватне акціонерне товариство «ТЕРЕМНО ХЛІБ» (далі - позивач, ПАТ «ТЕРЕМНО ХЛІБ») звернулася до суду з позовом до виконавчого комітету Луцької міської ради (далі - відповідач 1, виконавчий комітет ЛМР), Департаменту муніципальної варти Луцької міської ради (далі - відповідач 2, Департамент муніципальної варти ЛМР) про визнання незаконним та скасування рішення виконавчого комітету ЛМР «Про демонтаж тимчасових споруд ПАТ «ТЕРЕМНО ХЛІБ»» від 04.12.2019 за № 758-3 (далі - оскаржуване рішення, рішення № 758-3 від 04.12.2019).

Ухвалою від 20.12.2019 провадження у справі було відкрито та постановлено розгляд справи здійснювати в порядку спрощеного позовного провадження без повідомлення сторін за наявними у справі матеріалами.

Ухвалою від 12.12.2019 було частково задоволено заяву позивача про забезпечення позову.

14.01.2020 відповідачем 2 було надано відзив на позовну заяву.

21.01.2020 позивачем було подано до суду відповідь на відзив на позовну заяву.

23.01.2020 до суду надійшло клопотання позивача про розгляд справи з повідомленням (викликом) сторін.

Ухвалою від 24.01.2020 в задоволенні вказаного клопотання було відмовлено.

Суд, вивчивши наявні у справі матеріали, дійшов висновку про необхідність розгляду справи за правилами загального позовного провадження з таких мотивів і підстав.

Як визначено частиною третьою статті 12 Кодексу адміністративного судочинства України (далі - КАС України), для розгляду справ, які через складність або інші обставини недоцільно розглядати у спрощеному провадженні, призначене загальне позовне провадження.

Відповідно до частини третьої статті 257 КАС України при вирішенні питання про розгляд справи за правилами спрощеного або загального позовного провадження суд враховує: 1) значення справи для сторін; 2) обраний позивачем спосіб захисту; 3) категорію та складність справи; 4) обсяг та характер доказів у справі, в тому числі чи потрібно у справі призначати експертизу, викликати свідків тощо; 5) кількість сторін та інших учасників справи; 6) чи становить розгляд справи значний суспільний інтерес; 7) думку сторін щодо необхідності розгляду справи за правилами спрощеного позовного провадження.

Згідно із частиною шостою статті 260 КАС України, якщо суд вирішив розглянути справу в порядку спрощеного позовного провадження, але в подальшому постановив ухвалу про розгляд справи за правилами загального позовного провадження, розгляд справи починається зі стадії відкриття провадження у справі. У такому випадку повернення до розгляду справи за правилами спрощеного позовного провадження не допускається.

Завданням підготовчого провадження є остаточне визначення предмета спору та характеру спірних правовідносин, позовних вимог та складу учасників судового процесу; з'ясування заперечень проти позовних вимог; визначення обставин справи, які підлягають встановленню, та зібрання відповідних доказів; вирішення відводів; визначення порядку розгляду справи; вчинення інших дій з метою забезпечення правильного, своєчасного і безперешкодного розгляду справи по суті (частина друга статті 173 КАС України).

В ході розгляду адміністративної справи в порядку спрощеного позовного провадження суд дійшов висновку про недостатність наявних матеріалів для визначення обставин справи, які підлягають встановленню, а також доказів, які мають істотне значення для постановлення рішення у справі, а відтак про необхідність призначення у даній справі підготовчого засідання та витребування додаткових доказів.

Враховуючи наведене, а також категорію та складність справи, обсяг та характер доказів у ній, з метою встановлення додаткових обставин у справі, розгляд даної справи необхідно здійснювати за правилами загального позовного провадження з призначенням підготовчого засідання.

Відповідно до частини четвертої статті 9 Кодексу адміністративного судочинства України (далі - КАС України) суд вживає визначені законом заходи, необхідні для з'ясування всіх обставин у справі, у тому числі щодо виявлення та витребування доказів з власної ініціативи.

Згідно з частиною першою статті 72 КАС України доказами в адміністративному судочинстві є будь-які дані, на підставі яких суд встановлює наявність або відсутність обставин (фактів), що обґрунтовують вимоги і заперечення учасників справи, та інші обставини, що мають значення для правильного вирішення справи.

Як передбачено частинами третьою, шостою статті 80 КАС України про витребування доказів за власною ініціативою або за клопотанням учасника справи, або про відмову у витребуванні доказів суд постановляє ухвалу. Будь-яка особа, у якої знаходиться доказ, повинна видати його на вимогу суду.

Перевіривши документи, які наявні у матеріалах справи, суд дійшов висновку, що для всебічного, повного та об'єктивного з'ясування всіх обставин справи необхідно витребувати у відповідача 1 належним чином засвідчені копії наступних документів:

· Регламенту роботи виконавчого комітету та виконавчих органів Луцької міської ради, затвердженого рішенням виконавчого комітету Луцької міської ради від 17.04.2019 №2741-1;

· діючої на момент винесення оскаржуваного у справі рішення редакції Правил благоустрою міста Луцька;

· останніх договорів оренди земельних ділянок під належними позивачу тимчасовими спорудами, рішення про демонтаж яких є предметом оскарження у даній справі, які були укладені між позивачем та Луцькою міською радою;

· дозвільних документів (рішень Луцької міської ради чи її виконавчих органів) щодо розміщення тимчасових споруд належних позивачу, рішення про демонтаж яких є предметом оскарження у даній справі.

Керуючись статтями 12, 80, 173, 179, 180, 248, 257, 260 Кодексу адміністративного судочинства України, суд

УХВАЛИВ:

Судовий розгляд справи за позовом приватного акціонерного товариства «ТЕРЕМНО ХЛІБ» до виконавчого комітету Луцької міської ради, Департаменту муніципальної варти Луцької міської ради про визнання незаконним та скасування рішення проводити за правилами загального позовного провадження.

Призначити у даній справі підготовче засідання на 15:00 11 березня 2020 року в залі судових засідань Волинського окружного адміністративного суду № 5, розташованого за адресою: 43025, Волинська обл., м. Луцьк, вул. Словацького, 3.

В підготовче засідання викликати учасників справи, яким необхідно мати при собі документ, який посвідчує їх особу (паспорт, посвідчення водія або службове посвідчення), а представнику - документ, який підтверджує його повноваження.

Витребувати у виконавчого комітету Луцької міської ради належним чином засвідчені копії наступних документів:

· Регламенту роботи виконавчого комітету та виконавчих органів Луцької міської ради, затвердженого рішенням виконавчого комітету Луцької міської ради від 17.04.2019 №2741-1;

· діючої на момент винесення оскаржуваного у справі рішення редакції Правил благоустрою міста Луцька;

· останніх договорів оренди земельних ділянок під належними позивачу тимчасовими спорудами, рішення про демонтаж яких є предметом оскарження у даній справі, які були укладені між позивачем та Луцькою міською радою;

· дозвільних документів (рішень Луцької міської ради чи її виконавчих органів) щодо розміщення тимчасових споруд належних позивачу, рішення про демонтаж яких є предметом оскарження у даній справі.

Витребувані судом докази подати протягом п'яти днів з дня отримання копії даної ухвали.

Копію ухвали суду надіслати (надати) учасникам справи (їх представникам).

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання суддею та оскарженню не підлягає.

Суддя Ф. А. Волдінер

Попередній документ
87611217
Наступний документ
87611219
Інформація про рішення:
№ рішення: 87611218
№ справи: 140/3598/19
Дата рішення: 17.02.2020
Дата публікації: 19.02.2020
Форма документу: Ухвала
Форма судочинства: Адміністративне
Суд: Волинський окружний адміністративний суд
Категорія справи: містобудування; архітектурної діяльності
Стан розгляду справи:
Стадія розгляду: Зареєстровано (11.02.2021)
Дата надходження: 11.02.2021
Предмет позову: визнання протиправним та скасування рішення
Учасники справи:
Департамент муніципальної варти Луцької міської ради Заявник апеляційної інстанції
Департамент муніципальної варти Луцької міської ради Відповідач (Боржник)
Виконавчий комітет Луцької міської ради Відповідач (Боржник)
Приватне акціонерне товариство "Теремно Хліб" Позивач (Заявник)
ВОЛДІНЕР Ф А Суддя-доповідач
Приватне акціонерне товариство "Теремно Хліб" Позивач (заявник)
Виконавчий комітет Луцької міської ради відповідач (боржник)
Департамент муніципальної варти Луцької міської ради відповідач (боржник)
ШАВЕЛЬ Р М Головуючий суддя
ШАВЕЛЬ Р М суддя-доповідач
КУЗЬМИЧ С М суддя-учасник колегії
УЛИЦЬКИЙ В З суддя-учасник колегії
Виконавчий комітет Луцької міської ради відповідач (боржник)
Департамент муніципальної варти Луцької міської ради орган або особа, яка подала апеляційну скаргу
Розклад:
11.03.2020 15:00 Волинський окружний адміністративний суд
07.04.2020 15:00 Волинський окружний адміністративний суд
10.09.2020 16:00 Волинський окружний адміністративний суд
24.09.2020 11:00 Волинський окружний адміністративний суд
21.10.2020 11:00 Волинський окружний адміністративний суд
20.11.2020 15:00 Волинський окружний адміністративний суд
09.12.2020 16:00 Волинський окружний адміністративний суд
01.06.2021 09:15 Восьмий апеляційний адміністративний суд