Clarity Project
Prozorro Закупівлі Prozorro.Продажі Аукціони Увійти до системи Тарифи та оплата Про систему

Ухвала від 03.02.2020 по справі 200/9930/19-а

ПЕРШИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД
УХВАЛА

03 лютого 2020 року справа №200/9930/19-а

приміщення суду за адресою: 84301, м. Краматорськ вул. Марата, 15

Перший апеляційний адміністративний суд у складі колегії суддів: судді-доповідача: Геращенка І.В., суддів: Арабей Т.Г., Міронової Г.М., розглянув апеляційну скаргу Східного офісу Держаудитслужби в Донецькій області на рішення Донецького окружного адміністративного суду від 18 грудня 2019 року у справі № 200/9930/19-а за позовом Відділу освіти Словянської міської ради до Східного офісу Держаудитслужби про визнання протиправною та скасування вимоги,-

ВСТАНОВИВ:

До Першого апеляційного адміністративного суду надійшла адміністративна справа з апеляційною скаргою Східного офісу Держаудитслужби в Донецькій області.

Зазначена апеляційна скарга підписана представником Східного офісу Держаудитслужби в Донецькій області Чумак Оленою Анатоліївною.

За приписами ч. 8 ст. 59 КАС України у разі подання представником до суду заяви, скарги, клопотання він додає довіреність або інший документ, що посвідчує його повноваження, якщо в справі немає підтвердження такого повноваження на момент подання відповідної заяви, скарги, клопотання.

Відповідно до п.1 ч.4 ст.298 КАС України апеляційна скарга не приймається до розгляду і повертається судом апеляційної інстанції також, якщо апеляційна скарга подана особою, яка не має адміністративної процесуальної дієздатності, не підписана, або підписана особою, яка не має права її підписувати, або особою, посадове становище якої не зазначено.

Відповідно до ч.1 ст.293 Кодексу адміністративного судочинства України, учасники справи, а також особи, які не брали участі у справі, якщо суд вирішив питання про їхні права, свободи, інтереси та (або) обов'язки, мають право оскаржити в апеляційному порядку рішення суду першої інстанції повністю або частково, крім випадків, встановлених цим Кодексом.

Відповідно до частини 1 - 3 статті 55 Кодексу адміністративного судочинства України, сторона, третя особа в адміністративній справі, а також особа, якій законом надано право звертатися до суду в інтересах іншої особи, може брати участь у судовому процесі особисто (самопредставництво) та (або) через представника.

Особиста участь у справі особи не позбавляє її права мати в цій справі представника.

Юридична особа незалежно від порядку її створення, суб'єкт владних повноважень, який не є юридичною особою, беруть участь у справі через свого керівника, члена виконавчого органу, іншу особу, уповноважену діяти від її (його) імені відповідно до закону, статуту, положення, трудового договору (контракту) (самопредставництво юридичної особи, суб'єкта владних повноважень), або через представника.

Отже, правом підпису апеляційної скарги поданої юридичною особою, суб'єктом владних повноважень, який не є юридичною особою, наділений керівник, член виконавчого органу, інша особа, уповноважена діяти від її (його) імені відповідно до закону, статуту, положення, трудового договору (контракту) (самопредставництво юридичної особи, суб'єкта владних повноважень), або представник, повноваження якого повинні бути визначені у відповідному документів, що посвідчує такі повноваження.

Відповідно до підпункту 19 пункту 1 розділу VII «Перехідні положення» КАС України положення цього Кодексу застосовуються з урахуванням підпункту 11 пункту 16-1 розділу XV «Перехідні положення» Конституції України.

30 вересня 2016 року набрав чинності Закон України від 2 червня 2016 року № 1401-VIII «Про внесення змін до Конституції України (щодо правосуддя)».

Підпунктом 11 пункту 16-1 «Перехідні положення» Конституції України передбачено, що представництво органів державної влади та органів місцевого самоврядування в судах виключно прокурорами або адвокатами здійснюється з 01 січня 2020 року.

Представництво в суді у провадженнях, розпочатих до набрання чинності Законом України «Про внесення змін до Конституції України (щодо правосуддя)» здійснюється за правилами, які діяли до набрання ним чинності, - до ухвалення у відповідних справах остаточних судових рішень, які не підлягають оскарженню.

Як вже зазначалось, апеляційна скарга підписана представником Східного офісу Держаудитслужби в Донецькій області Чумак О.А.

У Єдиному реєстрі адвокатів України відсутні відомості про те, що Чумак О.А . має статус адвоката і такого документа до апеляційної скарги не додано.

Відомості Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань не містять інформації щодо можливості Чумак О.А. здійснювати представництво Східного офісу Держаудитслужби в Донецькій області.

Враховуючи те, що документів, що свідчать про те, що Чумак О.А. є особою, яка діє відповідно до статуту, положення чи іншого акта, на підставі якого він здійснює представництво юридичної особи у порядку її самопредставництва також не надано, то відповідно до пункту 1 частини 4 статті 298 КАС України скарга не приймається до розгляду і повертається заявнику.

Відповідно до ч.5 ст.298 КАС України питання про повернення апеляційної скарги суд апеляційної інстанції вирішує протягом п'яти днів з дня надходження апеляційної скарги або з дня закінчення строку на усунення недоліків.

З огляду на викладене, враховуючи вимоги п.1 ч.4 ст.298 КАС України, суд апеляційної інстанції дійшов висновку повернути апеляційну скаргу заявнику.

Керуючись. п.1 ч.4, ч.5, ч.6, ч.7 ст. 298 Кодексу адміністративного судочинства України, суд, -

УХВАЛИВ:

Апеляційну скаргу Східного офісу Держаудитслужби в Донецькій області на рішення Донецького окружного адміністративного суду від 18 грудня 2019 року у справі № 200/9930/19-а - повернути заявнику.

Повний текст ухвали складений та підписаний 3 лютого 2020 року.

Копію ухвали направити сторонам у справі.

Ухвала суду набирає законної сили з моменту підписання та може бути оскаржена до Верховного Суду протягом 30 днів з дня її підписання.

Суддя-доповідач: І.В. Геращенко

Судді: Т.Г. Арабей

Г.М. Міронова

Попередній документ
87327142
Наступний документ
87327144
Інформація про рішення:
№ рішення: 87327143
№ справи: 200/9930/19-а
Дата рішення: 03.02.2020
Дата публікації: 05.02.2020
Форма документу: Ухвала
Форма судочинства: Адміністративне
Суд: Перший апеляційний адміністративний суд
Категорія справи: Справи з приводу адміністрування податків, зборів, платежів, а також контролю за дотриманням вимог податкового законодавства, зокрема щодо
Стан розгляду справи:
Стадія розгляду: Зареєстровано (05.03.2020)
Дата надходження: 05.03.2020
Предмет позову: визнання протиправною та скасування вимоги
Учасники справи:
ГЕРАЩЕНКО ІГОР ВОЛОДИМИРОВИЧ головуючий суддя
ГЕРАЩЕНКО ІГОР ВОЛОДИМИРОВИЧ суддя-доповідач
АРАБЕЙ ТЕТЯНА ГЕОРГІЇВНА суддя-учасник колегії
МІРОНОВА ГАЛИНА МИХАЙЛІВНА суддя-учасник колегії
Відділ освіти Словянської міської ради Позивач (Заявник)
Східний офіс Держаудитслужби Заявник апеляційної інстанції
Східний офіс Держаудитслужби Відповідач (Боржник)
АРАБЕЙ Т Г Головуючий суддя
АРАБЕЙ Т Г суддя-доповідач
ГЕРАЩЕНКО І В суддя-учасник колегії
ЯСТРЕБОВА Л В суддя-учасник колегії
Відділ освіти Словянської міської ради Позивач (заявник)
Східний офіс Держаудитслужби відповідач (боржник)
Східний офіс Держаудитслужби орган або особа, яка подала апеляційну скаргу
МІРОНОВА Г М суддя-учасник колегії
Розклад:
30.03.2020 12:40 Перший апеляційний адміністративний суд
29.04.2020 11:40 Перший апеляційний адміністративний суд
03.06.2020 11:50 Перший апеляційний адміністративний суд
01.07.2020 13:40 Перший апеляційний адміністративний суд
22.07.2020 12:00 Перший апеляційний адміністративний суд