Clarity Project
Prozorro Закупівлі Prozorro.Продажі Аукціони Увійти до системи Тарифи та оплата Про систему

Ухвала від 27.12.2019 по справі 308/5233/19

Справа № 308/5233/19

УХВАЛА
ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

27 грудня 2019 року м. Ужгород

Слідчий суддя Ужгородського міськрайонного суду Закарпатської області ОСОБА_1 , за участю секретаря судового засідання ОСОБА_2 , з участю прокурора - ОСОБА_3 , слідчого Стойка, підозрюваної - ОСОБА_4 , розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в м. Ужгород клопотання слідчого у кримінальному провадженні № 42019070000000058 - старшого слідчого відділу розслідування особливо тяжких злочинів слідчого управління ГУНП в Закарпатській області майора поліції ОСОБА_5 за погодженням з заступником прокурора Закарпатської області ОСОБА_6 про продовження строків досудового розслідування,-

ВСТАНОВИВ:

На розгляді слідчого судді Ужгородського міськрайонного суду ОСОБА_1 перебуває клопотання слідчого у кримінальному провадженні № 42019070000000058 - старшого слідчого відділу розслідування особливо тяжких злочинів слідчого управління ГУНП в Закарпатській області майора поліції ОСОБА_5 за погодженням з заступником прокурора Закарпатської області ОСОБА_6 про продовження строків досудового розслідування.

У судове засідання 27.12.2019 року захисник підозрюваної ОСОБА_4 , адвокат ОСОБА_7 не з'явився. Надіслав на адресу суду заяву про здійснення судового провадження в режимі відео конференції у зв'язку з територіальною віддаленністю суду, оскільки захисник проживає в м. Києві.

Підозрювана ОСОБА_4 в судовому засіданні просила провести судове засідання у відсутності захисника.

Прокурор в судовому засіданні заявив клопотання про залучення захисника через Закарпатський обласний центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги на окрему процесуальну дію, (розгляд клопотання про продовження строків досудового розслідування), оскільки строк закінчується 01.01.2020 року та ОСОБА_4 обвинувачується у вчиненні особливо тяжкого злочину.

Підозрювана ОСОБА_4 в судовому засіданні не заперечувала проти задоволення клопотання прокурора.

Слідчий суддя, дослідивши матеріали клопотання, заслухавши думку прокурора, підозрюваної, приходить до наступного висновку.

Згідно ст. 49 КПК України слідчий, прокурор, слідчий суддя чи суд зобов'язані забезпечити участь захисника у кримінальному провадженні у випадках, якщо: відповідно до вимог статті 52 Кодексу участь захисника є обов'язковою, а підозрюваний, обвинувачений не залучив захисника; підозрюваний, обвинувачений заявив клопотання про залучення захисника, але за відсутністю коштів чи з інших об'єктивних причин не може його залучити самостійно; слідчий, прокурор, слідчий суддя чи суд вирішить, що обставини кримінального провадження вимагають участі захисника, а підозрюваний, обвинувачений не залучив його. Захисник може бути залучений слідчим, прокурором, слідчим суддею чи судом в інших випадках, передбачених законом, що регулює надання безоплатної правової допомоги.

Згідно зі ст. 53 КПК України слідчий, прокурор, слідчий суддя чи суд залучають захисника для проведення окремої процесуальної дії в порядку, передбаченомустаттею 49 цього Кодексу, виключно у невідкладних випадках, коли є потреба у проведенні невідкладної процесуальної дії за участю захисника, а завчасно повідомлений захисник не може прибути для участі у проведенні процесуальної дії чи забезпечити участь іншого захисника або якщо підозрюваний, обвинувачений виявив бажання, але ще не встиг залучити захисника або прибуття обраного захисника неможливе. Запросити захисника до участі в окремій процесуальній дії має право і сам підозрюваний, обвинувачений. Якщо потреби у проведенні невідкладних процесуальних дій за участю захисника немає і коли неможливе прибуття захисника, обраного підозрюваним, обвинуваченим, протягом двадцяти чотирьох годин, слідчий, прокурор, слідчий суддя, суд мають право запропонувати підозрюваному, обвинуваченому залучити іншого захисника.

Згідно зі ст. 59 Конституції України кожен має право на правову допомогу. У випадках, передбачених законом, ця допомога надається безоплатно. Для забезпечення права на захист від обвинувачення та надання правової допомоги при вирішенні справ у судах та інших державних органах в Україні діє адвокатура.

Відповідно до п. 7 ч. 1 ст. 14 Закону України «Про безоплатну правову допомогу», право на безоплатну вторинну правову допомогу згідно з цим Законом та іншими законами України мають особи, у кримінальних провадженнях стосовно яких відповідно до положень КПК Україниз захисник залучається слідчим, прокурором, слідчим суддею чи судом для здійснення захисту за призначенням або проведення окремої процесуальної дії, - на правову послугу, передбачену пунктами 1 і 3 частини другоїстатті 13 цього Закону.

Відповідно до ст. 6 Європейської Конвенції про захист прав та основних свобод людини від 1950 року кожна людина, обвинуваченау вчиненні кримінального злочину має право захищати себе особисто чи використовувати правову допомогу захисника на свій власний вибір, або, якщо вона не має коштів для оплати правової допомоги захисника,одержувати таку допомогу безкоштовно, якщо цього вимагають інтереси правосуддя.

Враховуючи, що захисник за договором адвокат ОСОБА_7 в судове засідання не з'явився, був повідомлений про дату та час судового засідання, враховуючи те, що закінчуються строки досудового розслідування, тому слідчий суддя приходить до висновку, що з метою захисту прав, свобод та законних інтересів підозрюваної необхідно, на підставі ст.ст.49,53 КПК України, залучити до участі у розгляді клопотання захисника, визначеного відповідним органом, уповноваженим законом на надання безоплатної правової допомоги.

У зв'язку вищевикладеним, неявкою захисника підозрюваного в судове засідання, для недопущення порушення права підозрюваного на захист, для проведення окремої процесуальної дії, а також дотримання розумних строків розгляду провадження, слідчий суддя вважає за необхідне, доручити Закарпатському обласному центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги призначити підозрюваній ОСОБА_4 , захисника на окрему процесуальну дію, (розгляд клопотання про продовження строків досудового розслідування).

Керуючись ст.ст. 42, 49, 52, 53,КПК України, ст. 6 Європейської Конвенції про захист прав та основних свобод людини від 1950 року, слідчий суддя, -

ПОСТАНОВИВ:

Доручити Закарпатському обласному центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги призначити підозрюваному ОСОБА_4 , захисника на окрему процесуальну дію, (розгляд клопотання про продовження строків досудового розслідування), що відбудеться у відкритому судовому засіданні, 27 грудня 2019 року о 13 год. 40 хв.

Закарпатському обласному центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги (office.zakarpattya@legalaid.gov.ua) забезпечити прибуття адвоката в судове засідання на 27 грудня 2019 року о 13 год. 40 хв. для участі у розгляді клопотання слідчого у кримінальному провадженні № 42019070000000058 - старшого слідчого відділу розслідування особливо тяжких злочинів слідчого управління ГУНП в Закарпатській області майора поліції ОСОБА_5 за погодженням з заступником прокурора Закарпатської області ОСОБА_6 про продовження строків досудового розслідування відносно ОСОБА_4 .

Копію ухвали надіслати для виконання Закарпатському обласному центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги. Ухвала обов'язкова до негайного виконання та оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя Ужгородського

міськрайонного суду ОСОБА_1

Попередній документ
86673467
Наступний документ
86673469
Інформація про рішення:
№ рішення: 86673468
№ справи: 308/5233/19
Дата рішення: 27.12.2019
Дата публікації: 21.02.2023
Форма документу: Ухвала
Форма судочинства: Кримінальне
Суд: Ужгородський міськрайонний суд Закарпатської області
Категорія справи: інші клопотання
Стан розгляду справи:
Стадія розгляду: Розглянуто у апеляційній інстанції (04.12.2019)
Результат розгляду: залишено без змін
Дата надходження: 06.11.2019
Предмет позову: -
Учасники справи:
БЕНЦА К К Головуючий суддя
БЕНЦА К К суддя-доповідач
Бенца Констанція Костянтинівна головуючий суддя
Бенца Констанція Костянтинівна суддя-доповідач
Розклад:
29.01.2020 11:30 Ужгородський міськрайонний суд Закарпатської області
16.07.2020 13:55 Ужгородський міськрайонний суд Закарпатської області
14.09.2020 13:35 Ужгородський міськрайонний суд Закарпатської області
24.12.2020 09:05 Ужгородський міськрайонний суд Закарпатської області