Clarity Project
Prozorro Закупівлі Prozorro.Продажі Аукціони Увійти до системи Тарифи та оплата Про систему

Ухвала від 22.05.2023 по справі 600/2807/22-а

УХВАЛА

22 травня 2023 року

м. Київ

справа №600/2807/22-а

адміністративне провадження №К/990/15504/23

Верховний Суд у складі колегії суддів Касаційного адміністративного суду:

судді-доповідача - Данилевич Н.А.,

суддів: Шевцової Н.В., Мацедонської В.Е.,

перевіривши касаційну скаргу Державної аудиторської служби України на рішення Чернівецького окружного адміністративного суду від 29 листопада 2022 року та постанову Сьомого апеляційного адміністративного суду від 16 березня 2023 року у справі №600/2807/22-а за адміністративним позовом Служба автомобільних доріг у Чернівецькій області до Державної аудиторської служби України про визнання протиправним та скасування висновку про результати моніторингу процедури закупівлі,

УСТАНОВИВ:

10 серпня 2021 року Служба автомобільних доріг у Чернівецькій області звернулась до Чернівецького окружного адміністративного суду з позовом до Державної аудиторської служби України, в якому просила визнати протиправним та скасувати висновок Державної аудиторської служби України від 06 липня 2022 про результати моніторингу процедури закупівлі UА-2021-08-12-000091-b.

Рішенням Чернівецького окружного адміністративного суду від 29 листопада 2022 року, залишеним без змін постановою Сьомого апеляційного адміністративного суду від 16 березня 2023 року, адміністративний позов задоволено.

Визнано протиправним та скасовано висновок Державної аудиторської служби України від 06 липня 2022 року про результати моніторингу закупівлі UА-2021-08-12-000091-b.

Стягнуто на користь Служби автомобільних доріг у Чернівецькій області за рахунок бюджетних асигнувань Державної аудиторської служби України судові витрати - судовий збір в сумі 2481,00 грн.

Не погодившись із оскаржуваним судовим рішенням, відповідач звернувся до Верховного Суду з касаційною скаргою.

01 травня 2023 року касаційна скарга надійшла до Верховного Суду, як суду касаційної інстанції в адміністративних справах відповідно до статті 327 Кодексу адміністративного судочинства України (далі - КАС України).

Відповідно до частини першої статті 328 КАС України учасники справи, а також особи, які не брали участі у справі, якщо суд вирішив питання про їхні права, свободи, інтереси та (або) обов'язки, мають право оскаржити в касаційному порядку рішення суду першої інстанції після апеляційного перегляду справи, а також постанову суду апеляційної інстанції повністю або частково у випадках, визначених цим Кодексом.

За правилами частини четвертої статті 328 КАС України підставами касаційного оскарження судових рішень, зазначених у частині першій цієї статті, є неправильне застосування судом норм матеріального права чи порушення норм процесуального права виключно в таких випадках:

1) якщо суд апеляційної інстанції в оскаржуваному судовому рішенні застосував норму права без урахування висновку щодо застосування норми права у подібних правовідносинах, викладеного у постанові Верховного Суду, крім випадку наявності постанови Верховного Суду про відступлення від такого висновку;

2) якщо скаржник вмотивовано обґрунтував необхідність відступлення від висновку щодо застосування норми права у подібних правовідносинах, викладеного у постанові Верховного Суду та застосованого судом апеляційної інстанції в оскаржуваному судовому рішенні;

3) якщо відсутній висновок Верховного Суду щодо питання застосування норми права у подібних правовідносинах;

4) якщо судове рішення оскаржується з підстав, передбачених частинами другою і третьою статті 353 цього Кодексу.

Підставами касаційного оскарження судових рішень, зазначених у частинах другій і третій цієї статті, є неправильне застосування судом норм матеріального права чи порушення норм процесуального права.

Відповідно до пункту 4 частини другої статті 330 КАС України у касаційній скарзі зазначаються підстава (підстави), на якій (яких) подається касаційна скарга з визначенням передбаченої (передбачених) статтею 328 цього Кодексу підстави (підстав).

Оскаржуючи рішення суду апеляційної інстанції, відповідач послався на пункт 3 частини четвертої статті 328 КАС України.

Скаржник зазначив, що наразі відсутній висновок Верховного Суду щодо тлумачення вимог частини двадцять другої статті 18 Закону України «Про публічні закупівлі».

Отже, скаржник виклав підставу касаційного оскарження, передбаченого пунктом 3 частини четвертої статті 328 КАС України.

Касаційна скарга відповідає вимогам статті 330 КАС України, підстави для залишення касаційної скарги без руху, її повернення чи відмови у відкритті касаційного провадження відсутні.

Керуючись статтями 330, 334, 335, 338 Кодексу адміністративного судочинства України, Суд

УХВАЛИВ:

Відкрити касаційне провадження за касаційною скаргою Державної аудиторської служби України на рішення Чернівецького окружного адміністративного суду від 29 листопада 2022 року та постанову Сьомого апеляційного адміністративного суду від 16 березня 2023 року у справі №600/2807/22-а за адміністративним позовом Служба автомобільних доріг у Чернівецькій області до Державної аудиторської служби України про визнання протиправним та скасування висновку про результати моніторингу процедури закупівлі.

Витребувати із Чернівецького окружного адміністративного суду справу №600/2807/22-а.

Надіслати учасникам справи копію цієї ухвали разом із копією касаційної скарги та доданих до неї матеріалів.

Встановити строк для подачі відзиву на касаційну скаргу - десять днів з дня отримання копії цієї ухвали - та роз'яснити, що до відзиву додаються докази надсилання (надання) його копій і доданих до нього документів іншим учасникам справи.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання та оскарженню не підлягає.

Суддя-доповідач Н.А. Данилевич

Судді В.Е. Мацедонська

Н.В. Шевцова

Попередній документ
111077972
Наступний документ
111077974
Інформація про рішення:
№ рішення: 111077973
№ справи: 600/2807/22-а
Дата рішення: 22.05.2023
Дата публікації: 25.05.2023
Форма документу: Ухвала
Форма судочинства: Адміністративне
Суд: Касаційний адміністративний суд Верховного Суду
Категорія справи: здійснення публічних закупівель, з них
Стан розгляду справи:
Стадія розгляду: Зареєстровано (01.05.2023)
Дата надходження: 01.05.2023
Предмет позову: про визнання протиправним та скасування висновку про результати моніторингу процедури закупівлі
Учасники справи:
БОДНАРЮК ОЛЕГ ВАСИЛЬОВИЧ суддя-доповідач
Державна аудиторська служба України Відповідач (Боржник)
Служба автомобільних доріг у Чернівецькій області Позивач (Заявник)
ДРАЧУК Т О головуючий суддя
ДРАЧУК Т О суддя-доповідач
СМІЛЯНЕЦЬ Е С суддя-учасник колегії
ПОЛОТНЯНКО Ю П суддя-учасник колегії
Державна аудиторська служба України Заявник апеляційної інстанції
Коваленко Ліна Валеріївна Представник відповідача
ДАНИЛЕВИЧ Н А головуючий суддя
ДАНИЛЕВИЧ Н А суддя-доповідач
ШЕВЦОВА Н В суддя-учасник колегії
МАЦЕДОНСЬКА В Е суддя-учасник колегії
Державна аудиторська служба України Заявник касаційної інстанції
МЕЛЬНИК-ТОМЕНКО Ж М головуючий суддя
МЕЛЬНИК-ТОМЕНКО Ж М суддя-доповідач
РАДИШЕВСЬКА О Р суддя-учасник колегії
ЄРЕСЬКО Л О суддя-учасник колегії
БОДНАРЮК ОЛЕГ ВАСИЛЬОВИЧ Суддя-доповідач
Служба автомобільних доріг у Чернівецькій області Позивач (заявник)
Державна аудиторська служба України відповідач (боржник)
Розклад:
23.09.2022 11:00 Чернівецький окружний адміністративний суд