Clarity Project
Prozorro Закупівлі Prozorro.Продажі Аукціони Увійти до системи Тарифи та оплата Про систему

Ухвала від 15.08.2022 по справі 600/2807/22-а

ЧЕРНІВЕЦЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД
УХВАЛА

про відкриття спрощеного позовного провадження в адміністративній справі

15 серпня 2022 р. м. Чернівці Справа № 600/2807/22-а

Суддя Чернівецького окружного адміністративного суду Боднарюк О.В., розглянувши матеріали позову Служби автомобільних доріг у Чернівецькій області (вул. Головна, 205, м.Чернівці, 58018) до Державної аудиторської служби України (вул. Петра Сагайдачного, 4, м.Київ, 04070), про визнання протиправним та скасування висновку про результати моніторингу процедури закупівлі,-

ВСТАНОВИВ:

Служба автомобільних доріг у Чернівецькій області (далі - позивач), звернулася в суд з позовом до Державної аудиторської служби України (далі - відповідач), в якому просить:

- визнати протиправним та скасувати висновок Державної аудиторської служби України від 06.07.2022 про результати моніторингу процедури закупівлі UА-2021-08-12-000091-b.

Разом з позовною заявою, позивачем подано до суду заяву про поновлення строку звернення до суду, в обґрунтуваннях якої зазначається, що останнім днем звернення до суду є 21.07.2022 року. Водночас, позивач звертає увагу, що 11.07.2022 року Служба автомобільних доріг у Чернівецькій області подала заперечення на оскаржуваний висновок. На подані заперечення жодної відповіді не надходило. При цьому, 04.08.2022 року Державна аудиторська служба України направила на адресу позивача лист, відповідно до якого просить надати інформацію про осіб відповідальних за невиконання рішення Антимонопольного комітету України, а в разі оскарження висновку про результати моніторингу процедури закупівлі UА-2021-08-12-000091-b - надати інформацію про таке оскарження. Відтак вважає, що ним з поважних причин пропущено строк звернення ду суду з даним позовом та просив поновити такий строк.

За приписами статті 118 КАС України процесуальні строки - це встановлені законом або судом строки, у межах яких вчиняються процесуальні дії. Процесуальні строки встановлюються законом, а якщо такі строки законом не визначені - встановлюються судом.

Процесуальні строки визначаються днями, місяцями і роками, а також можуть визначатися вказівкою на подію, яка повинна неминуче настати.

Частиною 1статті 120 КАС України визначено, що перебіг процесуального строку починається з наступного дня після відповідної календарної дати або настання події, з якою пов'язано його початок.

Відповідно до частини 1 статті 122 КАС України позов може бути подано в межах строку звернення до адміністративного суду, встановленого цим Кодексом або іншими законами.

Суд, за заявою учасника справи поновлює пропущений процесуальний строк, встановлений законом, якщо визнає причини його пропуску поважними, крім випадків, коли цим Кодексом встановлено неможливість такого поновлення. Одночасно із поданням заяви про поновлення процесуального строку має бути вчинена процесуальна дія (подана заява, скарга, документи тощо), стосовно якої пропущено строк (частини 1, 4 статті 121 КАС України).

Оцінюючи обставини, що перешкоджали реалізації процесуального права на звернення до суду, на які позивач посилається як на поважні, суд виходить з оцінки та аналізу всіх наведених у заяві доводів і з того, чи мав позивач за таких обставин можливість своєчасно реалізувати право на звернення до суду (чи відсутні були вагомі перешкоди, труднощі для реалізації цього права).

Рішенням Європейського Суду з прав людини по справі "Іліан проти Туреччини" встановлено, що правило встановлення обмежень до суду у зв'язку з пропуском строку звернення до суду, повинно застосовуватися з певною гнучкістю і без надзвичайного формалізму, воно не застосовується автоматично і не має абсолютного характеру; перевіряючи його виконання, слід звертати увагу на обставини справи.

Виходячи із наведеного вище, суд на час відкриття провадження у справі дійшов до висновку, що доводи позивача про поважність причин пропуску звернення до адміністративного суду є обґрунтованими, а тому строк звернення до суду слід поновити.

Розглянувши позовну заяву та додані до неї матеріали, суд вважає, що позовна заява подана особою, яка має адміністративну процесуальну дієздатність, спір виник із публічно-правових відносин, однією із сторін яких виступає суб'єкт владних повноважень. Відповідно до вимог статті 19 КАС України даний спір підлягає розгляду в порядку адміністративного судочинства та згідно частини 2 статті 20 КАС України справа підсудна Чернівецькому окружному адміністративному суду. Вказаний позов пред'явлений згідно статті 168 КАС України та відповідає вимогам статей 160, 161 КАС України.

Позов поданий у строк, установлений законом, підстав для залишення позовної заяви без руху її повернення чи відмови у відкритті, на час вирішення питання про відкриття провадження у справі, судом не встановлено.

Враховуючи викладене, суд приходить до висновку про наявність правових підстав для відкриття провадження у даній справі.

Беручи до уваги склад учасників справи, характер спірних правовідносин, а також враховуючи інші критерії, визначені частиною третьою статті 257 Кодексу адміністративного судочинства України, суд вважає за можливе розглянути вказану справу за правилами спрощеного позовного провадження.

Керуючись статтями 171, 241, 243, 248, 257, 260 Кодексу адміністративного судочинства України, суддя -

УХВАЛИВ:

1. Клопотання позивача - Служби автомобільних доріг у Чернівецькій області, про визнання причин пропуску строку звернення до суду поважними - задовольнити, та поновити такий строк

2. Відкрити провадження у справі за позовом Служби автомобільних доріг у Чернівецькій області до Державної аудиторської служби України, про визнання протиправним та скасування висновку про результати моніторингу процедури закупівлі.

3. Справа буде розглядатись за правилами спрощеного позовного провадження, встановленими статтями 257-263 Кодексу адміністративного судочинства України.

4. Призначити розгляд справи за правилами спрощеного позовного провадження на 14:00 год. 06 вересня 2022 р.. Справа розглядатиметься суддею Боднарюком О.В. одноособово. Засідання відбудеться у приміщенні Чернівецького окружного адміністративного суду за адресою: м. Чернівці, вул. Садова, 1-І.

5. У разі заперечення проти позову запропонувати відповідачу у п'ятнадцятиденний строк з дня вручення даної ухвали подати відзив на позовну заяву, який повинен відповідати вимогам, встановленим частиною другою та частиною четвертою статті 162 Кодексу адміністративного судочинства України. Копія відзиву та доданих до нього документів повинні бути надіслані (надані) іншим учасникам справи одночасно з надісланням (наданням) відзиву до суду.

У разі ненадання відповідачем відзиву у встановлений судом строк без поважних причин суд вирішує справу за наявними матеріалами.

6. У разі подання відповідачем відзиву на позовну заяву, запропонувати позивачу у дводенний строк з дня отримання відзиву на позовну заяву подати відповідь на відзив, яка повинна відповідати вимогам, встановленим частиною другою-четвертою статті 162 Кодексу адміністративного судочинства України.

7. У разі подання позивачем відповіді на відзив, запропонувати відповідачу у дводенний строк з дня отримання відповіді на відзив подати заперечення, які повинні відповідати вимогам, встановленим частиною другою-четвертою статті 162 Кодексу адміністративного судочинства України.

8. Повідомити учасникам справи про можливість отримати інформацію по справі на сторінці суду на офіційному веб-порталі судової влади України в мережі Інтернет: adm.cv.court.gov.ua/sud2470/.

8. Повідомити Державну аудиторську службу України, про отримання копії позовної заяви з додатками (матеріалів справи), які підлягають врученню йому, лише безпосередньо у суді.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання суддею та оскарженню не підлягає.

Суддя О.В. Боднарюк

Попередній документ
105733995
Наступний документ
105733997
Інформація про рішення:
№ рішення: 105733996
№ справи: 600/2807/22-а
Дата рішення: 15.08.2022
Дата публікації: 17.08.2022
Форма документу: Ухвала
Форма судочинства: Адміністративне
Суд: Чернівецький окружний адміністративний суд
Категорія справи: бюджетної системи та бюджетного процесу; державного боргу
Стан розгляду справи:
Стадія розгляду: Зареєстровано (01.05.2023)
Дата надходження: 01.05.2023
Предмет позову: про визнання протиправним та скасування висновку про результати моніторингу процедури закупівлі
Учасники справи:
БОДНАРЮК ОЛЕГ ВАСИЛЬОВИЧ суддя-доповідач
Державна аудиторська служба України Відповідач (Боржник)
Служба автомобільних доріг у Чернівецькій області Позивач (Заявник)
ДРАЧУК Т О головуючий суддя
ДРАЧУК Т О суддя-доповідач
СМІЛЯНЕЦЬ Е С суддя-учасник колегії
ПОЛОТНЯНКО Ю П суддя-учасник колегії
Державна аудиторська служба України Заявник апеляційної інстанції
Коваленко Ліна Валеріївна Представник відповідача
ДАНИЛЕВИЧ Н А головуючий суддя
ДАНИЛЕВИЧ Н А суддя-доповідач
ШЕВЦОВА Н В суддя-учасник колегії
МАЦЕДОНСЬКА В Е суддя-учасник колегії
Державна аудиторська служба України Заявник касаційної інстанції
МЕЛЬНИК-ТОМЕНКО Ж М головуючий суддя
МЕЛЬНИК-ТОМЕНКО Ж М суддя-доповідач
РАДИШЕВСЬКА О Р суддя-учасник колегії
ЄРЕСЬКО Л О суддя-учасник колегії
БОДНАРЮК ОЛЕГ ВАСИЛЬОВИЧ Суддя-доповідач
Служба автомобільних доріг у Чернівецькій області Позивач (заявник)
Державна аудиторська служба України відповідач (боржник)
Розклад:
23.09.2022 11:00 Чернівецький окружний адміністративний суд