Clarity Project
Prozorro Закупівлі Prozorro.Продажі Аукціони Увійти до системи Тарифи та оплата Про систему

Ухвала від 28.03.2023 по справі 420/11127/22

УХВАЛА

28 березня 2023 року

м. Київ

справа № 420/11127/22

адміністративне провадження № К/990/8354/23

Суддя Верховного Суду у Касаційному адміністративному суді Мацедонська В.Е.,

перевіривши касаційну скаргу Південного офісу Держаудитслужби

на рішення Одеського окружного адміністративного суду від 31 жовтня 2022 року

та постанову П'ятого апеляційного адміністративного суду від 13 січня 2023 року у справі №420/11127/22 за позовом Управління дорожнього господарства Одеської міської ради до Південного офісу Держаудитслужби, за участю третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору - Товариства з обмеженою відповідальністю "Автомагістраль-Південь" про визнання протиправним та скасування висновку,

УСТАНОВИВ:

Управління дорожнього господарства Одеської міської ради звернулось до суду з позовом до Південного офісу Держаудитслужби, в якому просило визнати протиправним та скасувати висновок Південного офісу Держаудитслужби про результатами моніторингу процедури закупівлі UA-2021-12-30-002266-а від 29.07.2022 року, що проведена Управлінням дорожнього господарства Одеської міської ради.

Рішенням Одеського окружного адміністративного суду від 31 жовтня 2022 року позов задоволено повністю.

Визнано протиправним та скасовано висновок про результати моніторингу закупівлі від 29.07.2022 року № UA-2021-12-30-002266-а.

Постановою П'ятого апеляційного адміністративного суду від 13 січня 2023 року рішення Одеського окружного адміністративного суду від 31 жовтня 2022 року - змінено, викладено мотивувальну частину відповідно до мотивів, наведених у вказаній постанові.

Не погоджуючись із рішеннями судів попередніх інстанцій, Південним офісом Держаудитслужби подано касаційну скаргу до Верховного Суду.

Ухвалою Верховного Суду від 02 березня 2023 року касаційну скаргу Південного офісу Держаудитслужби повернуто скаржнику.

08 березня2023 року касаційна скарга Південного офісу Держаудитслужби повторно надійшла до Верховного Суду.

За наслідками перевірки касаційної скарги на предмет відповідності вимогам, передбаченим статтями 328-330 Кодексу адміністративного судочинства України (далі - КАС України), суддею-доповідачем встановлено, що у касаційній скарзі не викладені передбачені КАС України підстави для оскарження судових рішень в касаційному порядку.

Згідно з частиною 1 статті 328 КАС України учасники справи, а також особи, які не брали участі у справі, якщо суд вирішив питання про їхні права, свободи, інтереси та (або) обов'язки, мають право оскаржити в касаційному порядку рішення суду першої інстанції після апеляційного перегляду справи, а також постанову суду апеляційної інстанції повністю або частково у випадках, визначених цим Кодексом.

Відповідно до частини четвертої статті 328 КАС України підставами касаційного оскарження судових рішень, зазначених у частині першій цієї статті, є неправильне застосування судом норм матеріального права чи порушення норм процесуального права виключно в таких випадках:

1) якщо суд апеляційної інстанції в оскаржуваному судовому рішенні застосував норму права без урахування висновку щодо застосування норми права у подібних правовідносинах, викладеного у постанові Верховного Суду, крім випадку наявності постанови Верховного Суду про відступлення від такого висновку;

2) якщо скаржник вмотивовано обґрунтував необхідність відступлення від висновку щодо застосування норми права у подібних правовідносинах, викладеного у постанові Верховного Суду та застосованого судом апеляційної інстанції в оскаржуваному судовому рішенні;

3) якщо відсутній висновок Верховного Суду щодо питання застосування норми права у подібних правовідносинах;

4) якщо судове рішення оскаржується з підстав, передбачених частинами другою і третьою статті 353 цього Кодексу.

Підставами касаційного оскарження судових рішень, зазначених у частинах другій і третій цієї статті, є неправильне застосування судом норм матеріального права чи порушення норм процесуального права.

Відповідно до пункту 4 частини другої статті 330 КАС України у касаційній скарзі зазначаються підстава (підстави), на якій (яких) подається касаційна скарга з визначенням передбаченої (передбачених) статтею 328 цього Кодексу підстави (підстав).

Отже, після перевірки змісту поданої у цій справі касаційної скарги встановлено, що вона містить посилання на пункти 1 та 3 частини четвертої статті 328 КАС України, відповідно до яких суд апеляційної інстанції в оскаржуваному судовому рішенні застосував норму права без урахування висновку щодо застосування норми права у подібних правовідносинах, викладеного у постанові Верховного Суду, та відсутній висновок Верховного Суду щодо питання застосування норми права у подібних правовідносинах.

Посилаючись на пункт 1 частини четвертої статті 328 КАС України, скаржник зазначає, що судами попередніх інстанцій не враховано правову позицію Верховного Суду, викладену у постанові від 26 жовтня 2022 року у справі №420/693/21.

При цьому, суд зазначає, що в разі подання касаційної скарги на підставі пункту 1 частини четвертої статті 328 КАС України недостатньо самого лише зазначення постанови Верховного Суду, в якій викладено висновок про застосування норми права, необхідно указати конкретну норму права (пункт, частина, стаття), яка застосована судом без урахування висновку Верховного Суду.

Разом з тим, скаржником не зазначено норму права, яку застосовано судом апеляційної інстанції без урахування висновку Верховного Суду, а також не доведено подібності правовідносин у цій справі та у наведеній справі.

Посилання на практику Верховного Суду (без аналізу та врахування обставин справи, за яких судом касаційної інстанції було зроблено відповідні висновки, без доведення подібності правовідносин у справах) щодо оцінки того чи іншого аргументу, які зроблені на підставі встановлених фактичних обставин конкретної справи і наявних в матеріалах справи доказів, не є свідченням застосування судом попередньої інстанції у цій справі норм права без урахування висновків Верховного Суду щодо їх застосування.

Посилаючись на неврахування висновків щодо застосування норми права у подібних правовідносинах, викладених у постановах Верховного Суду, заявник не наводить обґрунтування, які б свідчили про подібність правовідносин у цій справі та у справах, у яких Верховним Судом були зроблені висновки.

Ураховуючи наведене, Суд уважає недоведеними наявність підстав касаційного оскарження, визначених пунктом 1 частини четвертої статті 328 КАС України.

В обґрунтування наявності підстав касаційного оскарження скаржник посилається на пункт 3 частини четвертої статті 328 КАС України та вказує на відсутність висновку Верховного Суду щодо застосування частини четвертої статті 41 Закону України «Про публічні закупівлі».

Суд зазначає, що підстави касаційного оскарження викладаються в касаційній скарзі з вказівкою (наведенням) конкретних висновків суду, рішення якого оскаржується, із одночасним зазначенням норм права (пункт, частина, стаття), які застосовані цим судом при прийнятті відповідного висновку. Скаржник повинен чітко вказати, яку саме норму права судами першої та (або) апеляційної інстанцій було неправильно застосовано, а також обґрунтувати у чому полягає помилка судів при застосуванні відповідної норми права, та як на думку скаржника відповідна норма повинна застосовуватися.

Варто зауважити, що при поданні касаційної скарги на підставі пункту 3 частини четвертої статті 328 КАС України зазначена скаржником норма права, щодо правильного застосування якої відсутній висновок Верховного Суду, повинна врегульовувати спірні правовідносини, а питання щодо її застосування ставилося перед судами попередніх інстанції в межах підстав позову (наприклад, з точки зору порушення її відповідачем), але суди таким підставам позову не надали оцінки у судових рішеннях, - що може бути визнано як допущення судами попередніх інстанцій порушення норм процесуального права, або надали, як на думку скаржника, неправильно.

Натомість зазначені скаржником норми права, щодо застосування яких відсутній висновок Верховного Суду, у спірних правовідносинах є загальною нормою, а касаційна скарга не містить обґрунтованих мотивів її неправильного застосування.

Зазначене дає підстави для висновку, що у касаційній скарзі формально зазначено про відсутність висновку Верховного Суду з питання застосування норми права, а доводи скарги наведені безвідносно до предмета спору та висновків судів.

Враховуючи викладене, Суд вважає недоведеним наявність підстав касаційного оскарження, визначених пунктом 3 частини четвертої статті 328 КАС України.

В контексті наведеного слід зауважити, що з урахуванням внесених до КАС України змін, які набрали чинності 08.02.2020 року, суд касаційної інстанції переглядає судові рішення в межах доводів та вимог касаційної скарги, які стали підставою для відкриття касаційного провадження, а тому відсутність у касаційній скарзі визначених законом підстав касаційного оскарження унеможливлює її прийняття та відкриття касаційного провадження.

При цьому, такий недолік касаційної скарги зумовлює її повернення одноособово суддею, без аналізу колегією суддів дотримання решти вимог, визначених статтею 330 КАС України.

Згідно з пунктом 4 частини п'ятої статті 332 КАС України касаційна скарга не приймається до розгляду і повертається суддею-доповідачем також, якщо у касаційній скарзі не викладені передбачені цим Кодексом підстави для оскарження судового рішення в касаційному порядку.

За таких обставин, касаційна скарга підлягає поверненню, як така, що не містить підстав касаційного оскарження з обгрунтуванням того, в чому саме полягає неправильне застосування норм матеріального права чи порушення норм процесуального права, що призвело до ухвалення незаконного рішення (рішень).

Також скаржник просить поновити строк на касаційне оскарження. Враховуючи, що касаційна скарга підлягає поверненню на підставі пункту 4 частини 5 статті 332 КАС України, клопотання про поновлення строку на касаційне оскарження суд не вирішує.

На підставі вищенаведеного та керуючись положеннями статей 328, 330, 332 КАС України,

Керуючись статтями 328, 330, 332 КАС України,

УХВАЛИВ:

Касаційну скаргу Південного офісу Держаудитслужби на рішення Одеського окружного адміністративного суду від 31 жовтня 2022 року та постанову П'ятого апеляційного адміністративного суду від 13 січня 2023 року у справі №420/11127/22 за позовом Управління дорожнього господарства Одеської міської ради до Південного офісу Держаудитслужби, за участю третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору - Товариства з обмеженою відповідальністю "Автомагістраль-Південь" про визнання протиправним та скасування висновку - повернути скаржнику.

Копію ухвали про повернення касаційної скарги надіслати учасникам справи. Скаржнику надіслати копію ухвали про повернення касаційної скарги разом з касаційною скаргою та доданими до скарги матеріалами.

Роз'яснити заявникові, що повернення касаційної скарги не позбавляє права повторного звернення до Верховного Суду.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання суддею та оскарженню не підлягає.

Суддя Верховного Суду В. Е. Мацедонська

Попередній документ
109854876
Наступний документ
109854878
Інформація про рішення:
№ рішення: 109854877
№ справи: 420/11127/22
Дата рішення: 28.03.2023
Дата публікації: 29.03.2023
Форма документу: Ухвала
Форма судочинства: Адміністративне
Суд: Касаційний адміністративний суд Верховного Суду
Категорія справи: здійснення публічних закупівель, з них
Стан розгляду справи:
Стадія розгляду: Розглянуто у касаційній інстанції (30.08.2023)
Дата надходження: 11.08.2022
Предмет позову: про визнання протиправним та скасування висновку
Учасники справи:
ТАРАСИШИНА О М суддя-доповідач
Товариство з обмеженою відповідальністю "Автомагістраль-Південь" 3-я особа без самостійних вимог на стороні позивача
Південний офіс Держаудитслужби Відповідач (Боржник)
Адвокат Уртаєв Олег Ігорович Представник позивача
Управління дорожнього господарства Одеської міської ради Позивач (Заявник)
КРАВЧЕНКО К В головуючий суддя
КРАВЧЕНКО К В суддя-доповідач
ВЕРБИЦЬКА Н В суддя-учасник колегії
ДЖАБУРІЯ О В суддя-учасник колегії
Південний офіс Держаудитслужби Заявник апеляційної інстанції
Товариство з обмеженою відповідальністю "Автомагістраль-Південь" 3-я особа
ГУБСЬКА О А головуючий суддя
ГУБСЬКА О А суддя-доповідач
МАРТИНЮК Н М суддя-учасник колегії
БІЛАК М В суддя-учасник колегії
Південний офіс Держаудитслужби Заявник касаційної інстанції
МАЦЕДОНСЬКА В Е головуючий суддя
МАЦЕДОНСЬКА В Е суддя-доповідач
ШЕВЦОВА Н В суддя-учасник колегії
КАШПУР О В суддя-учасник колегії
ШЕВЦОВА Н В головуючий суддя
ШЕВЦОВА Н В суддя-доповідач
МАЦЕДОНСЬКА В Е суддя-учасник колегії
ДАНИЛЕВИЧ Н А суддя-учасник колегії
СМОКОВИЧ М І головуючий суддя
СМОКОВИЧ М І суддя-доповідач
ЖУК А В суддя-учасник колегії
ЄРЕСЬКО Л О суддя-учасник колегії
Абович Юлія Секретар судового засідання
Страшивський Р.І. За участю
ТАРАСИШИНА О М Суддя-доповідач
Управління дорожнього господарства Одеської міської ради Позивач (заявник)
Південний офіс Держаудитслужби відповідач (боржник)
Адвокат Уртаєв Олег Ігорович представник позивача
КРАВЧЕНКО К В Головуючий суддя
Південний офіс Держаудитслужби орган або особа, яка подала апеляційну скаргу
СМОКОВИЧ М І Головуючий суддя
Південний офіс Держаудитслужби заявник касаційної інстанції
Розклад:
26.09.2022 11:00 Одеський окружний адміністративний суд
11.10.2022 12:00 Одеський окружний адміністративний суд
18.10.2022 12:30 Одеський окружний адміністративний суд
25.10.2022 11:30 Одеський окружний адміністративний суд
28.10.2022 10:00 Одеський окружний адміністративний суд
14.12.2022 10:00 П'ятий апеляційний адміністративний суд
11.01.2023 10:30 П'ятий апеляційний адміністративний суд
30.08.2023 00:00 Касаційний адміністративний суд