Clarity Project
Prozorro Закупівлі Prozorro.Продажі Аукціони Увійти до системи Тарифи та оплата Про систему

Ухвала від 15.03.2023 по справі 440/7892/21

УХВАЛА

15 березня 2023 року

м. Київ

справа №440/7892/21

адміністративне провадження №К/990/8862/23

Верховний Суд у складі колегії суддів Касаційного адміністративного суду:

судді-доповідача - Губської О.А.,

суддів: Білак М.В., Калашнікової О.В.,

перевіривши касаційну скаргу Товариства з обмеженою відповідальністю «Укртрансміст», в інтересах якого діє адвокат Дегтярьов Дмитро Тимофійович, на постанову Другого апеляційного адміністративного суду від 05 грудня 2022 року у справі №440/7892/21 за позовом Державного підприємства «Агентство місцевих доріг Полтавської області до Державної аудиторської служби України, за участю третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору - Товариство з обмеженою відповідальністю «Укртрансміст» про визнання протиправним та скасування висновку,

ВСТАНОВИВ:

Державне підприємство «Агентство місцевих доріг Полтавської області» (далі - позивач) звернулось до суду Державної аудиторської служби України (далі - відповідач) з позовом, у якому просило:

- визнати протиправним та скасувати висновок від 23 червня 2021 року про результати моніторингу закупівлі за унікальним номером оприлюднення на веб-порталі Уповноваженого органу №UА-2021-03-15-003176-а.

Ухвалою Полтавського окружного адміністративного суду від 06 вересня 2021 року залучено до участі у справі №440/7892/251 в якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору, Товариство з обмеженою відповідальністю «Укртрансміст».

Рішенням Полтавського окружного адміністративного суду від 08 грудня 2021 року позов задоволено. Визнано протиправним та скасовано висновок Державної аудиторської служби України про результати моніторингу процедури закупівлі №UА- 2021-03-15-003176-а від 23 червня 2021 року.

Постановою Другого апеляційного адміністративного суду від 05 грудня 2022 року рішення Полтавського окружного адміністративного суду від 08 грудня 2021 року по справі №440/7892/21 скасовано. Прийнято нову постанову, якою в задоволенні позову Державного підприємства «Агентство місцевих доріг Полтавської області» відмовлено.

Не погоджуючись із вказаною постановою суду апеляційної інстанції, позивач втретє звернувся із касаційною скаргою до Верховного Суду як суду касаційної інстанції в адміністративних справах відповідно до статті 327 Кодексу адміністративного судочинства України (далі - КАС України), подавши її 13 березня 2023 року через підсистему «Електронний суд».

Відповідно до частини першої статті 334 КАС України за відсутності підстав для залишення касаційної скарги без руху, повернення касаційної скарги чи відмови у відкритті касаційного провадження суд касаційної інстанції постановляє ухвалу про відкриття касаційного провадження у справі.

У касаційній скарзі заявлено клопотання про поновлення строку на касаційне оскарження, яке обґрунтовано правом повторного звернення з касаційною скаргою.

Згідно зі статтею 329 КАС України, касаційна скарга на судове рішення подається протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

У разі якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення або розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Учасник справи, якому повне судове рішення не було вручено у день його проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на касаційне оскарження, якщо касаційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому такого судового рішення.

Строк на подання касаційної скарги також може бути поновлений у разі його пропуску з інших поважних причин, крім випадків, визначених частиною п'ятою статті 333 цього Кодексу.

Як вбачається з Єдиного державного реєстру судових рішень, КП "Діловодство спеціалізованого суду" та матеріалів касаційної скарги, постанова Другого апеляційного адміністративного суду ухвалена 05 грудня 2022 року, повне судове рішення виготовлено 12 грудня 2022 року.

Вперше касаційну скаргу подано до суду 11 січня 2023 року, яку було повернуто ухвалою Верховного Суду від 23 січня 2023 року, копію вказаної ухвали скаржником отримано 30 січня 2023 року. Вдруге касаційну скаргу подано 26 січня 2023 року, яку було повернуто ухвалою Верховного Суду від 08 березня 2023 року, копію вказаної ухвали скаржником отримано 08 березня 2023 року. Втретє касаційну скаргу подано 13 березня 2023 року.

З огляду на те, що скаржник вперше звернувся з касаційною скаргою до Верховного Суду протягом тридцяти днів з дня виготовлення повного судового рішення, яке оскаржується, а надалі - у достатньо короткий строк після отримання ухвали про повернення касаційної скарги, Верховний Суд вважає можливим поновити строк на касаційне оскарження.

Підставою для перегляду в касаційному порядку оскаржуваного судового рішення, скаржник зазначає пункти 3 частини четвертої статті 328 КАС України та вказує про відсутність висновку Верховного Суду щодо застосування: пункту 5 частини сьомої статті 8 Закону України "Про публічні закупівлі", статті 10 Закону України "Про основні засади здійснення державного фінансового контролю в Україні", пункту 3 розділу ІІІ Порядку №552, частини першої статті 216 Цивільного кодексу України, пункту 1 частини першої статті 611 Цивільного кодексу України, частин першої та другої статті 651 ЦК України, статті 188 Господарського кодексу України.

Обґрунтування скаржником наявності підстав для касаційного оскарження судових рішень, передбачених пунктом 3 частини четвертої статті 328 КАС України, є достатньо мотивованими та потребують перевірки у межах таких доводів.

Касаційна скарга за формою і змістом відповідає вимогам статті 330 КАС України, підстави для залишення касаційної скарги без руху, її повернення чи відмови у відкритті касаційного провадження відсутні.

Керуючись статтями 327-331, 334, 335, 338 КАС України,

УХВАЛИВ:

Клопотання Товариства з обмеженою відповідальністю «Укртрансміст», в інтересах якого діє адвокат Дегтярьов Дмитро Тимофійович, про поновлення строку на касаційне оскарження на постанову Другого апеляційного адміністративного суду від 05 грудня 2022 року у справі №440/7892/21 задовольнити і поновити його.

Відкрити касаційне провадження за касаційною скаргою Товариства з обмеженою відповідальністю «Укртрансміст», в інтересах якого діє адвокат Дегтярьов Дмитро Тимофійович, на постанову Другого апеляційного адміністративного суду від 05 грудня 2022 року у справі №440/7892/21.

Витребувати з Полтавського окружного адміністративного суду адміністративну справу №440/7892/21.

Встановити десятиденний строк з дня отримання копії цієї ухвали для подання відзиву на касаційну скаргу та роз'яснити, що до відзиву додаються докази надсилання (надання) його копій та доданих до нього документів іншим учасникам справи.

Роз'яснити, що особа, яка подала касаційну скаргу, має право доповнити чи змінити її протягом строку на касаційне оскарження, обґрунтувавши необхідність таких змін чи доповнень. У разі доповнення чи зміни касаційної скарги особа, яка подала касаційну скаргу, повинна подати докази надсилання копій відповідних доповнень чи змін до касаційної скарги іншим учасникам справи, інакше суд не враховує такі доповнення чи зміни.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання суддями та оскарженню не підлягає.

...........................

...........................

...........................

О.А. Губська

М.В. Білак

О.В. Калашнікова ,

Судді Верховного Суду

Попередній документ
109601279
Наступний документ
109601281
Інформація про рішення:
№ рішення: 109601280
№ справи: 440/7892/21
Дата рішення: 15.03.2023
Дата публікації: 17.03.2023
Форма документу: Ухвала
Форма судочинства: Адміністративне
Суд: Касаційний адміністративний суд Верховного Суду
Категорія справи: здійснення публічних закупівель, з них
Стан розгляду справи:
Стадія розгляду: Призначено склад суду (10.11.2023)
Дата надходження: 10.11.2023
Предмет позову: про визнання протиправним та скасування висновку
Учасники справи:
АЛЄКСЄЄВА Н Ю суддя-доповідач
Державна аудиторська служба України Відповідач (Боржник)
Лисенко Михайло Сергійович Представник позивача
Державне підприємство "Агентство місцевих доріг Полтавської області" Позивач (Заявник)
КАШПУР О В головуючий суддя
КАШПУР О В суддя-доповідач
УХАНЕНКО С А суддя-учасник колегії
РАДИШЕВСЬКА О Р суддя-учасник колегії
Товариство з обмеженою відповідальністю "УКРТРАНСМІСТ" Заявник касаційної інстанції
Адвокат Дегтярьов Дмитро Тимофійович Представник скаржника
Товариство з обмеженою відповідальністю "УКРТРАНСМІСТ" 3-я особа
ЄРЕСЬКО Л О головуючий суддя
ЄРЕСЬКО Л О суддя-доповідач
ЗАГОРОДНЮК А Г суддя-учасник колегії
СОКОЛОВ В М суддя-учасник колегії
Адвокат Дегтярьов Дмитро Тимофійович представник заявника
ГУБСЬКА О А головуючий суддя
ГУБСЬКА О А суддя-доповідач
БІЛАК М В суддя-учасник колегії
КАЛАШНІКОВА О В суддя-учасник колегії
ЛЮБЧИЧ Л В головуючий суддя
ЛЮБЧИЧ Л В суддя-доповідач
ПРИСЯЖНЮК О В суддя-учасник колегії
СПАСКІН О А суддя-учасник колегії
Державна аудиторська служба України Заявник апеляційної інстанції
Державне підприємство "Агентство місцевих автомобільних доріг Полтавської області" Позивач (Заявник)
Товариство з обмеженою відповідальністю "Укртрансміст" 3-я особа
УХАНЕНКО С А головуючий суддя
УХАНЕНКО С А суддя-доповідач
КАШПУР О В суддя-учасник колегії
Державна аудиторська служба України Заявник касаційної інстанції
БІЛАК М В головуючий суддя
БІЛАК М В суддя-доповідач
МАЦЕДОНСЬКА В Е суддя-учасник колегії
МАРТИНЮК Н М суддя-учасник колегії
АЛЄКСЄЄВА Н Ю Суддя-доповідач
Державне підприємство "Агентство місцевих доріг Полтавської області" Позивач (заявник)
Державна аудиторська служба України відповідач (боржник)
Лисенко Михайло Сергійович представник позивача
Товариство з олбмеженою відповідальністю "Укртрансміст" 3-я особа
РУСАНОВА В Б Головуючий суддя
РУСАНОВА В Б суддя-доповідач
ПЕРЦОВА Т С суддя-учасник колегії
ЖИГИЛІЙ С П суддя-учасник колегії
Державна аудиторська служба України орган або особа, яка подала апеляційну скаргу
ЛЮБЧИЧ Л В Головуючий суддя
Державне підприємство "Агентство місцевих автомобільних доріг Полтавської області" Позивач (заявник)
Розклад:
06.09.2021 10:20 Полтавський окружний адміністративний суд
04.10.2021 10:00 Полтавський окружний адміністративний суд
15.11.2021 12:00 Полтавський окружний адміністративний суд
08.12.2021 09:40 Полтавський окружний адміністративний суд
05.12.2022 09:30 Другий апеляційний адміністративний суд
12.06.2023 09:45 Другий апеляційний адміністративний суд
01.08.2023 10:30 Другий апеляційний адміністративний суд
21.08.2023 10:30 Другий апеляційний адміністративний суд
28.08.2023 12:40 Другий апеляційний адміністративний суд