Clarity Project
Prozorro Закупівлі Prozorro.Продажі Аукціони Увійти до системи Тарифи та оплата Про систему

Ухвала від 08.03.2023 по справі 440/7892/21

УХВАЛА

08 березня 2023 року

м. Київ

справа №440/7892/21

адміністративне провадження № К/990/3090/23

Верховний Суд у складі колегії суддів Касаційного адміністративного суду:

судді-доповідача Єресько Л.О.,

суддів: Загороднюка А.Г., Соколова В.М.,

перевіривши касаційну скаргу Товариства з обмеженою відповідальністю «Укртрансміст», в інтересах якого діє адвокат Дегтярьов Дмитро Тимофійович, на постанову Другого апеляційного адміністративного суду від 05 грудня 2022 року у справі №440/7892/21 за позовами Державного підприємства «Агентство місцевих доріг Полтавської області до Державної аудиторської служби України, за участю третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору, Товариства з обмеженою відповідальністю «Укртрансміст» про визнання протиправним та скасування висновку,-

УСТАНОВИВ:

Державне підприємство «Агентство місцевих доріг Полтавської області» (далі - позивач) звернулось до суду Державної аудиторської служби України (далі - відповідач) з позовом, в якому просило:

- визнати протиправним та скасувати висновок від 23 червня 2021 року про результати моніторингу закупівлі за унікальним номером оприлюднення на веб-порталі Уповноваженого органу №UА-2021-03-15-003176-а.

Ухвалою Полтавського окружного адміністративного суду від 06 вересня 2021 року залучено до участі у справі №440/7892/251 в якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору, Товариство з обмеженою відповідальністю «Укртрансміст».

Рішенням Полтавського окружного адміністративного суду від 08 грудня 2021 року позов задоволено. Визнано протиправним та скасовано висновок Державної аудиторської служби України про результати моніторингу процедури закупівлі №UА- 2021-03-15-003176-а від 23 червня 2021 року.

Постановою Другого апеляційного адміністративного суду від 05 грудня 2022 року рішення Полтавського окружного адміністративного суду від 08 грудня 2021 року по справі №440/7892/21 скасовано. Прийнято нову постанову, якою в задоволенні позову Державного підприємства «Агентство місцевих доріг Полтавської області» відмовлено.

Не погоджуючись із вказаними судовим рішенням, Товариство з обмеженою відповідальністю «Укртрансміст», в інтересах якого діє адвокат Дегтярьов Дмитро Тимофійович, подало до Верховного Суду касаційну скаргу.

Ухвалою Верховного Суду у складі колегії суддів Касаційного адміністративного суду від 10 лютого 2023 року касаційну скаргу залишено без руху, з підстав недотримання вимог статті 330 Кодексу адміністративного судочинства України (далі - КАС України). Заявникові надано строк у десять днів з дня вручення копії цієї ухвали для усунення недоліків касаційної скарги шляхом надання до суду касаційної інстанції уточненої касаційної скарги із зазначенням підстав для касаційного оскарження судових рішень, з чітким посиланням на пункти частини четвертої статті 328 КАС України, що саме є підставою для касаційного оскарження та з наданням обґрунтувань, визначених пунктом 4 частини другої статті 330 КАС України.

14 лютого 2023 року від скаржника на виконання ухвали про залишення без руху надійшла уточнена касаційна скарга на постанову Другого апеляційного адміністративного суду від 05 грудня 2022 року у справі №440/7892/21.

Відповідно до пункту 4 частини другої статті 330 КАС України у касаційній скарзі зазначаються підстава (підстави), на якій (яких) подається касаційна скарга з визначенням передбаченої (передбачених)статтею 328 цього Кодексу підстави (підстав).

В уточненій касаційній скарзі скаржник в обґрунтування підстав касаційного оскарження посилається на пункт 3 частини четвертої статті 328 КАС України відповідно до якого відсутній висновок Верховного Суду щодо застосування норм Закону України «Про публічні закупівлі» за обставин цієї справи.

У разі подання касаційної скарги на підставі пункту 3 частини четвертої статті 328 КАС України (відсутній висновок Верховного Суду щодо питання застосування норми права у подібних правовідносинах) скаржник повинен чітко вказати, яку саме норму права судами першої та (або) апеляційної інстанцій було застосовано неправильно, а також обґрунтувати у чому полягає помилка судів при застосуванні відповідної норми права.

Варто повторно зауважити, що при поданні касаційної скарги на підставі пункту 3 частини четвертої статті 328 КАС України зазначена скаржником норма права, щодо правильного застосування якої відсутній висновок Верховного Суду, повинна врегульовувати спірні правовідносини, а питання щодо її застосування ставилося перед судами попередніх інстанції в межах підстав позову (наприклад, з точки зору порушення її відповідачем), але суди таким підставам позову не надали оцінки у судових рішеннях, - що може бути визнано як допущення судами попередніх інстанцій порушення норм процесуального права, або надали, як на думку скаржника, неправильно.

Обов'язковими умовами при оскарженні судових рішень на підставі пункту 3 частини четвертої статті 328 КАС України є зазначення у касаційній скарзі норми матеріального права, які неправильно застосовано судами попередніх інстанцій; висновок щодо правильного застосування якої ще не сформульовано Верховним Судом; у чому полягає помилка судів при застосуванні відповідної норми права; як на думку скаржника відповідна норма повинна застосовуватися.

Водночас скаржник не визначає щодо конкретно якої саме норми Закону України «Про публічні закупівлі», відсутній висновок Верховного Суду.

Суд звертає увагу скаржника, що формальне посилання на пункт 3 частини четвертої статті 328 КАС України не може вважатись належним виконанням вимог такого пункту щодо його обґрунтування.

При цьому, із змісту оскаржуваної постанови суду апеляційної інстанції слідує, що скасовуючи рішення суду першої інстанції, суд апеляційної інстанції урахував висновки Верховного Суду, висловлені постановах від 02 листопада 2022 року у справі № 120/14951/21-а та від 10 листопада 2022 року у справі № 200/10092/20-а.

Інші наведені скаржником доводи стосуються здебільшого оцінки встановлених судами обставин та досліджених ними доказів, а тому посилання скаржника в цій частині не узгоджуються з наведеною скаржником підставою касаційного оскарження судових рішень - пункт 3 частини четвертої статті 328 КАС України.

Виходячи з визначених процесуальним законом меж, предметом касаційного перегляду можуть бути виключно питання права, а не факту.

Посилання на приписи статті 242 КАС України не підміняє визначення таких підстав касаційного оскарження.

Посилання скаржника у касаційній скарзі на неправильне застосування судом апеляційної інстанції норм матеріального та порушення норм процесуального права зводяться до незгоди із висновками суду апеляційної інстанції щодо обставин справи та наполяганні на переоцінці наявних у справі доказів, що не є належним обґрунтуванням підстави касаційного оскарження судового рішення відповідно до частини четвертої статті 328 КАС України.

При цьому, суд касаційної інстанції звертає увагу, що в попередній ухвалі Верховного Суду від 23 січня 2023 року про повернення касаційної скарги скаржнику надавалися вичерпні роз'яснення щодо зазначення підстав касаційного оскарження та умов за яких подається касаційна скарга на підставі визначених частиною четвертою статті 328 КАС України пунктів.

Однак при поданні цієї касаційної скарги скаржником не взято до уваги роз'яснення щодо вимог, яким має відповідати касаційна скарга в частині визначення підстав касаційного оскарження, визначених пунктом 4 частини 2 статті 330 КАС України.

Враховуючи межі перегляду судом касаційної інстанції, визначені статтею 341 КАС України, суд касаційної інстанції не має права встановлювати або вважати доведеними обставини, що не були встановлені у рішенні або постанові суду чи відхилені ним, вирішувати питання про достовірність того чи іншого доказу, про перевагу одних доказів над іншими, збирати чи приймати до розгляду нові докази або додатково перевіряти докази.

Суд касаційної інстанції не може самостійно визначати підстави касаційного оскарження, такий обов'язок покладено на особу, яка оскаржує судові рішення, натомість, в ухвалі про відкриття касаційного провадження зазначаються підстава (підстави) відкриття касаційного провадження (частина третя статті 334 КАС України), а в подальшому саме в межах доводів та вимог касаційної скарги, які стали підставою для відкриття касаційного провадження, суд касаційної інстанції переглядає судові рішення (частина перша статті 341 КАС України).

Отже, касаційна скарга повинна містити посилання на конкретні порушення відповідної норми (норм) права чи неправильність її (їх) застосування. Скаржник повинен зазначити конкретні порушення, що є підставами для скасування або зміни судового рішення (рішень), які, на його думку, допущені судом при його (їх) ухваленні, та навести аргументи в обґрунтування своєї позиції.

Скаржнику було роз'яснено, що з урахуванням змін до КАС України, які набрали чинності 08.02.2020, суд касаційної інстанції переглядає судові рішення в межах доводів та вимог касаційної скарги, які стали підставою для відкриття касаційного провадження, а тому відсутність у касаційній скарзі визначених законом підстав касаційного оскарження або їх некоректне (помилкове) визначення, або визначення безвідносно до предмета спору у конкретній справі, у якій подається касаційна скарга, унеможливлює її прийняття та відкриття касаційного провадження.

Таким чином, скаржником не виконано вимоги ухвали Верховного Суду від 10 лютого 2023 року про залишення касаційної скарги без руху в частині визначення підстав та обґрунтувань підстав касаційного оскарження судових рішень.

Зазначене дає підстави вважати, що встановлений судом строк для усунення недоліків касаційної скарги закінчено, проте виявлені недоліки скаржником не усунуто.

Відповідно до частини другої статті 332 КАС України, до касаційної скарги, яка не оформлена відповідно до вимог, встановлених статтею 330 цього Кодексу, застосовуються положення статті 169 цього Кодексу.

Згідно з пунктом першим частини четвертої статті 169 КАС України позовна заява повертається позивачеві, якщо позивач не усунув недоліки позовної заяви, яку залишено без руху, у встановлений судом строк.

Відповідно до частини сьомої статті 332 КАС України копія ухвали про повернення касаційної скарги надсилається учасникам справи у порядку, визначеному статтею 251 цього Кодексу. Скаржнику надсилається копія ухвали про повернення касаційної скарги разом з касаційною скаргою та доданими до скарги матеріалами. Копія касаційної скарги залишається в суді касаційної інстанції.

Суд роз'яснює скаржнику, що відповідно до положень частини восьмої статті 169 КАС України повернення касаційної скарги не позбавляє права повторного звернення до адміністративного суду в порядку, встановленому законом.

На підставі викладеного, керуючись статтями 169, 332, 355 КАС України,

УХВАЛИВ:

Касаційну скаргу Товариства з обмеженою відповідальністю «Укртрансміст», в інтересах якого діє адвокат Дегтярьов Дмитро Тимофійович, на постанову Другого апеляційного адміністративного суду від 05 грудня 2022 року у справі №440/7892/21 за позовами Державного підприємства «Агентство місцевих доріг Полтавської області до Державної аудиторської служби України, за участю третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору, Товариства з обмеженою відповідальністю «Укртрансміст» про визнання протиправним та скасування висновку - повернути скаржнику.

Копію ухвали про повернення касаційної скарги надіслати учасникам справи.

Скаржнику надіслати копію ухвали про повернення касаційної скарги разом з касаційною скаргою та доданими до скарги матеріалами у спосіб її надсилання до суду.

Роз'яснити заявникові, що повернення касаційної скарги не позбавляє права повторного звернення до Верховного Суду.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання та оскарженню не підлягає.

Судді Л.О. Єресько

А.Г. Загороднюк В.М. Соколов

Попередній документ
109432935
Наступний документ
109432937
Інформація про рішення:
№ рішення: 109432936
№ справи: 440/7892/21
Дата рішення: 08.03.2023
Дата публікації: 09.03.2023
Форма документу: Ухвала
Форма судочинства: Адміністративне
Суд: Касаційний адміністративний суд Верховного Суду
Категорія справи: здійснення публічних закупівель, з них
Стан розгляду справи:
Стадія розгляду: Призначено склад суду (10.11.2023)
Дата надходження: 10.11.2023
Предмет позову: про визнання протиправним та скасування висновку
Учасники справи:
АЛЄКСЄЄВА Н Ю суддя-доповідач
Державна аудиторська служба України Відповідач (Боржник)
Лисенко Михайло Сергійович Представник позивача
Державне підприємство "Агентство місцевих доріг Полтавської області" Позивач (Заявник)
КАШПУР О В головуючий суддя
КАШПУР О В суддя-доповідач
УХАНЕНКО С А суддя-учасник колегії
РАДИШЕВСЬКА О Р суддя-учасник колегії
Товариство з обмеженою відповідальністю "УКРТРАНСМІСТ" Заявник касаційної інстанції
Адвокат Дегтярьов Дмитро Тимофійович Представник скаржника
Товариство з обмеженою відповідальністю "УКРТРАНСМІСТ" 3-я особа
ЄРЕСЬКО Л О головуючий суддя
ЄРЕСЬКО Л О суддя-доповідач
ЗАГОРОДНЮК А Г суддя-учасник колегії
СОКОЛОВ В М суддя-учасник колегії
Адвокат Дегтярьов Дмитро Тимофійович представник заявника
ГУБСЬКА О А головуючий суддя
ГУБСЬКА О А суддя-доповідач
БІЛАК М В суддя-учасник колегії
КАЛАШНІКОВА О В суддя-учасник колегії
ЛЮБЧИЧ Л В головуючий суддя
ЛЮБЧИЧ Л В суддя-доповідач
ПРИСЯЖНЮК О В суддя-учасник колегії
СПАСКІН О А суддя-учасник колегії
Державна аудиторська служба України Заявник апеляційної інстанції
Державне підприємство "Агентство місцевих автомобільних доріг Полтавської області" Позивач (Заявник)
Товариство з обмеженою відповідальністю "Укртрансміст" 3-я особа
УХАНЕНКО С А головуючий суддя
УХАНЕНКО С А суддя-доповідач
КАШПУР О В суддя-учасник колегії
Державна аудиторська служба України Заявник касаційної інстанції
БІЛАК М В головуючий суддя
БІЛАК М В суддя-доповідач
МАЦЕДОНСЬКА В Е суддя-учасник колегії
МАРТИНЮК Н М суддя-учасник колегії
АЛЄКСЄЄВА Н Ю Суддя-доповідач
Державне підприємство "Агентство місцевих доріг Полтавської області" Позивач (заявник)
Державна аудиторська служба України відповідач (боржник)
Лисенко Михайло Сергійович представник позивача
Товариство з олбмеженою відповідальністю "Укртрансміст" 3-я особа
РУСАНОВА В Б Головуючий суддя
РУСАНОВА В Б суддя-доповідач
ПЕРЦОВА Т С суддя-учасник колегії
ЖИГИЛІЙ С П суддя-учасник колегії
Державна аудиторська служба України орган або особа, яка подала апеляційну скаргу
ЛЮБЧИЧ Л В Головуючий суддя
Державне підприємство "Агентство місцевих автомобільних доріг Полтавської області" Позивач (заявник)
Розклад:
06.09.2021 10:20 Полтавський окружний адміністративний суд
04.10.2021 10:00 Полтавський окружний адміністративний суд
15.11.2021 12:00 Полтавський окружний адміністративний суд
08.12.2021 09:40 Полтавський окружний адміністративний суд
05.12.2022 09:30 Другий апеляційний адміністративний суд
12.06.2023 09:45 Другий апеляційний адміністративний суд
01.08.2023 10:30 Другий апеляційний адміністративний суд
21.08.2023 10:30 Другий апеляційний адміністративний суд
28.08.2023 12:40 Другий апеляційний адміністративний суд