Clarity Project
Prozorro Закупівлі Prozorro.Продажі Аукціони Увійти до системи Тарифи та оплата Про систему

Рішення від 31.12.2020 по справі 640/33677/20

, ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД міста КИЄВА 01051, м. Київ, вул. Болбочана Петра 8, корпус 1

РІШЕННЯ
ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

31 грудня 2020 року м. Київ № 640/33677/20

Суддя Окружного адміністративного суду міста Києва Огурцов О.П.,

за участю секретаря судового засідання Чекан І.В. та представників:

позивача - адвоката Поцелова Андрія Олександровича,

відповідача - Петрик Тетяни Вікторівни ,

розглянувши адміністративну справу

за позовом Товариства з обмеженою відповідальністю «Преміум Компані»

до Міністерства оборони України

про визнання протиправним рішення, зобов'язання вчинити дії,

ВСТАНОВИВ:

Товариство з обмеженою відповідальністю "Преміум Компані" (03055, м. Київ, вул. Борщагівська, 117, офіс 247, код ЄДРПОУ 42226852) звернулось до Окружного адміністративного суду міста Києва з адміністративним позовом до Міністерства оборони України (03168, м. Київ, пр. Повітрофлотський, 6, код ЄДРПОУ 00034022), в якому просить визнати протиправним та скасувати рішення, оформлене протоколом засідання тендерного комітету Міністерства оборони України від 28.12.2020 №75/675/18, зобов'язати відповідача розглянути тендерну пропозицію Товариства з обмеженою відповідальністю "Преміум Компані".

Позовні вимоги обґрунтовано тим, що відхилення тендерної пропозиції позивача з підстав відсутності підтвердження подання забезпечення цінової пропозиції є безпідставним та необґрунтованим, оскільки таке забезпечення було подано в строки та в порядку визначені в оголошенні. Позивач зазначає, що у разі виявлення невідповідності документів встановленим вимогам замовник повинен надати час для усунення недоліків, що не було здійснено відповідачем.

У судовому засіданні представник позивача підтримав позовні вимоги.

Представник відповідача у судовому засіданні заперечила проти позовних вимог, надала усні ґрунтовні пояснення та просила відмовити у їх задоволенні позову зазначаючи, що у разі неправильності оформлення банківської гарантії, вона вважається неподаною, а тому строк на усунення недоліків не може бути наданий.

Під час судового розгляду справи судом встановлено наступне.

30.03.2020 Міністерством оборони України оголошено проведення відбору учасників для проведення переговорної процедури закупівлі для потреб оборони № UA-2020-11-16-014388-c щодо предмету закупівлі "Послуги з організації харчування (55320000-9) (послуги щодо забезпечення харчуванням, забезпечення комплектами продуктів за Каталогом продуктів харчування особового складу та штатних тварин військових частин, установ та військових навчальних закладів Збройних Сил України в стаціонарних та польових умовах)".

Товариство з обмеженою відповідальністю "Преміум Компані" подало тендерну пропозицію для участі у зазначеній процедурі закупівлі.

28.12.2020 тендерним комітетом Міністерства оборони України прийнято рішення, оформлене протоколом від 28.12.2020 № 75/675/18, яким відповідно до пункту 3 частини першої статті 4 Закону України "Про особливості здійснення закупівель товарів, робіт і послуг для гарантованого забезпечення потреб оборони" відхилено цінову пропозицію Товариства з обмеженою відповідальністю "Преміум Компані" у зв'язку з відсутністю підтвердження подання забезпечення цінової пропозиції.

У зазначеному протоколі також зазначено:

"Учасником оприлюднено файл "Гарантия_8305 (2)", який містить електронну банківську гарантію на суму 6 395 991,54 грн, видану акціонерним товариством "РВС БАНК", від 26.11.2020 року № 8305-20Г, підписану кваліфікованим електронним підписом, який підтверджується протоколом створення та перевірки кваліфікованого підпису на офіційному веб-сайті Центрального засвідчувального органу Міністерства юстиції України. Банківська гарантія не відповідає вимогам оголошення про проведення відбору учасників на закупівлю та постанові Правління Національного банку України від 15.12.2004 № 639, так як у банківській гарантій невірно зазначено код ЄДРПОУ Міністерства оборони України".

Вважаючи рішення тендерного комітету протиправним та таким, що прийняте з формальних підстав, позивач звернувся з цим позовом до суду.

Оцінивши докази, які є у справі, за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на їх безпосередньому, всебічному, повному та об'єктивному дослідженні, суд вважає позов таким, що підлягає задоволенню з наступних підстав.

Частиною другою статті 19 Конституції України встановлено, що органи державної влади та органи місцевого самоврядування, їх посадові особи зобов'язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України.

Згідно з частиною першою статті 2 Закону України від 12.05.2016 № 1356-VIII «Про особливості здійснення закупівель товарів, робіт і послуг для гарантованого забезпечення потреб оборони» цей Закон застосовується Міністерством оборони України та його розвідувальним органом, Міністерством внутрішніх справ України, Службою безпеки України, Національною гвардією України, Національною поліцією України, Державною прикордонною службою України, Службою зовнішньої розвідки України, Державною службою спеціального зв'язку та захисту інформації України, Державною спеціальною службою транспорту, Державною службою України з надзвичайних ситуацій, Управлінням державної охорони України та іншими військовими формуваннями та/або частинами (далі - замовники), які здійснюють закупівлю товарів, робіт і послуг (далі - товари, роботи і послуги) для гарантованого забезпечення потреб оборони в особливий період, у період проведення операції об'єднаних сил, антитерористичної операції, у період введення воєнного чи надзвичайного стану, якщо вартість товарів і послуг дорівнює або перевищує 200 тисяч гривень, а робіт - 1,5 мільйона гривень.

Закупівля товарів, робіт і послуг замовниками, зазначеними у частині першій цієї статті, здійснюється відповідно до Закону України «Про публічні закупівлі» з урахуванням особливостей, встановлених цим Законом (частина друга статті 2 Закону № 1356-VIII).

Відповідно до частини першої статті 3 Закону № 1356-VIII у разі прийняття замовником рішення про застосування переговорної процедури закупівлі відбір учасників здійснюється через електронну систему закупівель у порядку, визначеному цим Законом.

Так, Міністерством оборони України оголошено переговорну процедуру закупівлі для потреб оборони, предмет закупівлі - Послуги з організації харчування (55320000-9) (послуги щодо забезпечення харчуванням, забезпечення комплектами продуктів за Каталогом продуктів харчування особового складу та штатних тварин військових частин, установ та військових навчальних закладів Збройних Сил України в стаціонарних та польових умовах). Очікувана вартість процедури закупівлі - 639 599 154,25 гривень.

Відбір учасників здійснюється через електронну систему закупівель, про що розміщено оголошення, затверджене протоколом засідання тендерного комітету Міністерства оборони України. Зазначеному оголошенню в електронній системі закупівель присвоєний номер закупівлі №UA-2020-11-16-014388-c.

Частиною четвертою статті 3 Закону № 1356-VIII визначено перелік інформації, яка обов'язково повинна бути зазначена в оголошенні про проведення відбору. Зокрема, пунктом 9 цієї частини передбачено, що в оголошенні обов'язково зазначається розмір та умови надання, умови повернення та неповернення забезпечення цінової пропозиції (у разі якщо замовник вимагає його надати).

Згідно з пунктом 9.1 оголошення, замовником вимагається надання учасником забезпечення цінової пропозиції у формі електронної банківської гарантії, яка має бути оформлена відповідно до вимог постанови Правління Національного банку України від 15.12.2004 № 639, містити інформацію про зобов'язання банку у разі виникнення обставин, передбачених пунктом 9.7 цього розділу, відшкодувати на рахунок Міністерства оборони України кошти у сумі забезпечення цінової пропозиції, визначені пунктом 9.3 цього розділу.

Вимоги до гарантії викладені у пункті 9.2 цього розділу, зокрема, гарантія має містити «код згідно з ЄДРПОУ - для бенефіціара - юридичної особи-резидента - "00034022".

У складі тендерної пропозиції Товариства з обмеженою відповідальністю «Преміум Компані» було подано файл "Гарантия_8305 (2).zip", який містить електронну банківську гарантію на суму 6 395 991,54 гривень, видану 26.11.2020 акціонерним товариством "РВС БАНК" за № 8305-20Г, підписану кваліфікованим електронним підписом, який підтверджується протоколом створення та перевірки кваліфікованого підпису на офіційному веб-сайті Центрального засвідчувального органу Міністерства юстиції України.

У зазначеній банківській гарантії зазначено, що беніфіціар - Міністерство оборони України має код ЄДРПОУ 34022, тоді як Міністерству оборони України присвоєний код ЄДРПОУ 00034022.

Отже, позивачем було надано забезпечення цінової пропозиції у формі електронної банківської гарантії, як це передбачено оголошенням про відбір учасників. Водночас, гарантія містить описку щодо коду ЄДРПОУ відповідача.

Відповідно до вимог частини четвертої статті 6 Закону № 1356-VIII у разі виявлення замовником невідповідності документів учасника встановленим вимогам або відсутності будь-якого із документів учасник відбору може усунути недоліки в документах, крім випадку підтвердження подання забезпечення цінової пропозиції, шляхом прикріплення уточнених або нових документів в електронній системі закупівель протягом наступних 24 годин з моменту ознайомлення на переговорах учасника з такими недоліками.

Суд звертає увагу, що частина речення "крім випадку підтвердження подання забезпечення цінової пропозиції", у контексті зазначеної правової норми, має застосовуватись, якщо учасником взагалі не було подано забезпечення цінової пропозиції.

Разом з тим, факт того, що позивачем було додано до тендерної пропозиції банківську гарантію, відповідачем не заперечується та не спростовується.

Отже, встановивши, що банківська гарантія має відповідні недоліки, відповідач мав провести переговори та звернутись до позивача з пропозицією щодо усунення встановлених недоліків.

Водночас, відповідач не вчинив передбачених Законом № 1356-VIII дій та неправомірно відхилив пропозицію Товариства з обмеженою відповідальністю «Преміум Компані» без надання часу на усунення недоліків, що порушило право позивача на участь у процедурі закупівлі.

Таким чином, порушення процедури проведення торгів та неправомірне відхилення тендерної пропозиції позивача, фактично позбавляє останнього належним чином взяти участь у процедурі закупівлі, провести переговори з замовником, усунути можливі недоліки протягом 24 годин та бути обраним переможцем даної процедури закупівлі.

Враховуючі наведенні факти та обставини, наявні всі підстави для задоволення позовної заяви та скасування рішення Міністерства оборони України, оформлене протоколом засідання тендерного комітету від 28.12.2020 № 75/675/18.

Відповідно до частини четвертої статті 245 Кодексу адміністративного судочинства України у випадку, визначеному пунктом 4 частини другої цієї статті, суд може зобов'язати відповідача - суб'єкта владних повноважень прийняти рішення на користь позивача, якщо для його прийняття виконано всі умови, визначені законом, і прийняття такого рішення не передбачає права суб'єкта владних повноважень діяти на власний розсуд.

У випадку, якщо прийняття рішення на користь позивача передбачає право суб'єкта владних повноважень діяти на власний розсуд, суд зобов'язує суб'єкта владних повноважень вирішити питання, щодо якого звернувся позивач, з урахуванням його правової оцінки, наданої судом у рішенні.

Отже, для ефективного захисту прав та інтересів позивача суд вважає за необхідне зобов'язати відповідача розглянути тендерну документацію Товариства з обмеженою відповідальністю «Преміум Компані» у відповідності до вимог Закону України «Про особливості здійснення закупівель товарів, робіт і послуг для гарантованого забезпечення потреб оборони» та з урахуванням правової оцінки, наданої судом у цьому рішенні.

.

Враховуючи викладене, керуючись статтями 241, 243, 244, 245, 246 Кодексу адміністративного судочинства України, суд, -

ВИРІШИВ:

1. Адміністративний позов Товариства з обмеженою відповідальністю "Преміум Компані" (03055, м. Київ, вул. Борщагівська, 117, офіс 247, код ЄДРПОУ 42226852) до Міністерства оборони України (03168, м. Київ, пр. Повітрофлотський, 6, код ЄДРПОУ 00034022 про визнання протиправним та скасувати рішення, зобов'язання вчинити дії - задовольнити повністю.

2. Визнати протиправним та скасувати рішення, оформлене протоколом засідання тендерного комітету Міністерства оборони України від 28.12.2020 № 75/675/18.

3. Зобов'язати Міністерство оборони України розглянути тендерну пропозицію Товариства з обмеженою відповідальністю «Преміум Компані» у процедурі закупівлі № UA-2020-11-16-014388-c у відповідності до вимог Закону України «Про особливості здійснення закупівель товарів, робіт і послуг для гарантованого забезпечення потреб оборони» та з урахуванням правової оцінки, наданої судом у цьому рішенні.

4. Стягнути на користь Товариства з обмеженою відповідальністю "Преміум Компані" за рахунок бюджетних асигнувань Міністерства оборони України витрати по сплаті судового збору у розмірі 4204 (чотири тисячі двісті чотири) грн. 00 коп.

Відповідно до статті 255 Кодексу адміністративного судочинства України рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови судом апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Відповідно до частини четвертої статті 282 Кодексу адміністративного судочинства України апеляційні скарги на судові рішення за наслідками розгляду справ, визначених цією статтею, можуть бути подані у дводенний строк з дня їх проголошення.

Суддя О.П. Огурцов

Попередній документ
93979299
Наступний документ
93979301
Інформація про рішення:
№ рішення: 93979300
№ справи: 640/33677/20
Дата рішення: 31.12.2020
Дата публікації: 04.01.2021
Форма документу: Рішення
Форма судочинства: Адміністративне
Суд: Окружний адміністративний суд міста Києва
Категорія справи: закупівель товарів, робіт і послуг для гарантованого забезпечення потреб оборони
Стан розгляду справи:
Стадія розгляду: Призначено склад суду (25.01.2021)
Дата надходження: 25.01.2021
Предмет позову: про визнання протиправним рішення, зобов`язання вчинити дії
Учасники справи:
ЗАГОРОДНЮК А Г головуючий суддя
ЗАГОРОДНЮК А Г суддя-доповідач
ЄРЕСЬКО Л О суддя-учасник колегії
СОКОЛОВ В М суддя-учасник колегії
Міністерство оборони України Заявник касаційної інстанції
Міністерство оборони України Відповідач (Боржник)
Товариство з обмеженою відповідальністю "Преміум Компані" Позивач (Заявник)