Clarity Project
Prozorro Закупівлі Prozorro.Продажі Аукціони Увійти до системи Тарифи та оплата Про систему

Ухвала від 14.09.2020 по справі 640/2738/20

УХВАЛА

14 вересня 2020 року

м. Київ

справа № 640/2738/20

адміністративне провадження № К/9901/22672/20

Верховний Суд у складі судді-доповідача Касаційного адміністративного суду Радишевської О.Р.,

перевіривши касаційну скаргу Антимонопольного комітету України на рішення Окружного адміністративного суду міста Києва від 19 травня 2020 року і постанову Шостого апеляційного адміністративного суду від 04 серпня 2020 року в справі №640/2738/20 за позовом Товариства з обмеженою відповідальністю "Автомагістраль-Південь" до Антимонопольного комітету України, за участю третіх осіб - Служби автомобільних доріг у Дніпропетровській області, Товариства з обмеженою відповідальністю "Ростдорстрой", Товариства з обмеженою відповідальністю "Українсько-Польське підприємство з іноземними інвестиціями "УПС", Товариства з обмеженою відповідальністю "Онур Конструкціон Інтернешнл", Товариства з обмеженою відповідальністю "Сіногідро Корпорейшн Лімітед", Товариства з обмеженою відповідальністю "Миколаївбудцентр" - про визнання протиправним і скасування рішення, зобов'язання вчинити певні дії,

УСТАНОВИВ:

Товариство з обмеженою відповідальністю "Автомагістраль-Південь" звернулось до суду з позовом до Антимонопольного комітету України (далі - АК України) , за участю третіх осіб - Служби автомобільних доріг у Дніпропетровській області, Товариства з обмеженою відповідальністю "Ростдорстрой", Товариства з обмеженою відповідальністю "Українсько-Польське підприємство з іноземними інвестиціями "УПС", Товариства з обмеженою відповідальністю "Онур Конструкціон Інтернешнл", Товариства з обмеженою відповідальністю "Сіногідро Корпорейшн Лімітед", Товариства з обмеженою відповідальністю "Миколаївбудцентр", у якому просив:

- визнати протиправним і скасувати рішення №1411-р/пк-пз від 23 січня 2020 року Постійно діючої адміністративної колегії Антимонопольного комітету України з розгляду скарг про порушення законодавства у сфері публічних закупівель;

- залишити в силі рішення тендерного комітету Служби автомобільних доріг у Дніпропетровській області щодо розгляду тендерних пропозицій по процедурі закупівлі: UA-2019-07-29-001328-b «Поточний середній ремонт автомобільної дороги загального користування державного значення Н-11 «Дніпро-Миколаїв» (через місто Кривий Ріг) на ділянці км 53+000 - км 107+000 (окремими ділянками) (45233142-6 ремонт доріг)».

Рішенням Окружного адміністративного суду міста Києва від 19 травня 2020 року, залишеним без змін постановою Шостого апеляційного адміністративного суду від 04 серпня 2020 року, позов задоволено частково:

- визнано протиправним і скасовано рішення Постійно діючої адміністративної колегії АК України з розгляду скарг про порушення законодавства у сфері публічних закупівель №1411-р/пк-пз від 23 січня 2020 року;

- у задоволенні решти позовних вимог відмовлено.

04 вересня 2020 року до Верховного Суду надіслано касаційну скаргу АК України на рішення Окружного адміністративного суду міста Києва від 19 травня 2020 року і постанову Шостого апеляційного адміністративного суду від 04 серпня 2020 року в справі №640/2738/20.

За правилами частини першої статті 334 Кодексу адміністративного судочинства України (далі - КАС України) за відсутності підстав для залишення касаційної скарги без руху, повернення касаційної скарги чи відмови у відкритті касаційного провадження суд касаційної інстанції постановляє ухвалу про відкриття касаційного провадження у справі.

Перевіряючи касаційну скаргу на відповідність вимогам процесуального закону, Суд дійшов висновку про її повернення з огляду на таке.

Згідно з частиною третьою статті 55 КАС України юридична особа, суб'єкт владних повноважень, який не є юридичною особою, бере участь у справі через свого керівника або члена виконавчого органу, уповноваженого діяти від її (його) імені відповідно до закону, статуту, положення (самопредставництво юридичної особи), або через представника.

Підпунктом 11 пункту 161 розділу XV «Перехідні положення» Конституції України передбачено, що з 01 січня 2017 року у Верховному Суді та судах касаційної інстанції представництво відповідно до пункту 3 частини першої статті 131-1 та статті 1312 Конституції України здійснюється виключно прокурорами або адвокатами.

Відповідно до частин третьої, четвертої статті 1312 Конституції України виключно адвокат здійснює представництво іншої особи в суді, а також захист від кримінального обвинувачення.

Законом можуть бути визначені винятки щодо представництва в суді у трудових спорах, спорах щодо захисту соціальних прав, щодо виборів та референдумів, у малозначних спорах, а також стосовно представництва малолітніх чи неповнолітніх осіб та осіб, які визнані судом недієздатними чи дієздатність яких обмежена.

За змістом частин першої, третьої статті 59 КАС України повноваження представників сторін та інших учасників справи мають бути підтверджені довіреністю фізичної або юридичної особи, зокрема, довіреність від імені юридичної особи видається за підписом (електронним цифровим підписом) посадової особи, уповноваженої на це законом, установчими документами.

Частинами шостою, восьмою цієї ж норми визначено, що оригінали документів, зазначених у цій статті, копії з них, засвідчені суддею, або копії з них, засвідчені у визначеному законом порядку, приєднуються до матеріалів справи. У разі подання представником до суду заяви, скарги, клопотання він додає довіреність або інший документ, що посвідчує його повноваження, якщо в справі немає підтвердження такого повноваження на момент подання відповідної заяви, скарги, клопотання.

Відповідно до положень Національного стандарту України «Уніфікована система організаційно-розпорядчої документації. Вимоги до оформлювання документів ДСТУ 4163-2003», затвердженого наказом Держспоживстандарту України від 07 квітня 2003 року №55, зокрема пунктів:

5.26. Відбитком печатки організації засвідчують на документі підпис відповідальної особи. Перелік документів, на які ставлять відбиток печатки, визначає організація на підставі нормативно-правових актів. Його подають в інструкції з діловодства організації. Відбиток печатки ставлять так, щоб він охоплював останні кілька літер назви посади особи, яка підписала документ;

5.27. Відмітку про засвідчення копії документа складають зі слів «Згідно з оригіналом», назви посади, особистого підпису особи, яка засвідчує копію, її ініціалів та прізвища, дати засвідчення копії і проставляють нижче реквізиту 23 (підпис).

За правилами пунктів 71, 72 Типової інструкції з діловодства в міністерствах, інших центральних та місцевих органах виконавчої влади, затвердженої постановою Кабінету Міністрів України від 17 січня 2018 року №55, напис про засвідчення документа у паперовій формі складається із слів «Згідно з оригіналом», найменування посади, особистого підпису особи, яка засвідчує копію, її ініціалу імені і прізвища, дати засвідчення копії і проставляється нижче реквізиту документа «Підпис». Напис про засвідчення паперової копії скріплюється печаткою із зазначенням на ній найменування відповідної установи (без зображення герба) або печаткою структурного підрозділу (служби діловодства, служби кадрів, бухгалтерії тощо) установи.

Із доданих до касаційної скарги матеріалів убачається, що касаційну скаргу в справі №640/2738/20 від імені АК України підписано виконуючою обов'язки голови Чередніченко Д.П. На підтвердження своїх повноважень надано складену начальником Управління Гладським О.В. та засвідчену печаткою відділу кадрів довідку №551 від 02 вересня 2020 року про те, що відповідно до наказу Голови Комітету АК України №799-ВК від 20 серпня 2020 року обов'язки Голови Комітету АК України з 02 по 07 вересня 2020 року виконує Чередніченко Д.П. - заступник Голови АК України - державний уповноважений.

Водночас засвідченого документу на підтвердження повноважень заступника Голови АК України Чередніченко Д.П. (копії наказу Голови Комітету АК України №799-ВК від 20 серпня 2020 року) не надано.

Відповідно до пункту 1 частини п'ятої статті 332 КАС України касаційна скарга не приймається до розгляду і повертається суддею-доповідачем, якщо касаційна скарга подана особою, яка не має адміністративної процесуальної дієздатності, не підписана або підписана особою, яка не має права її підписувати, або особою, посадове становище якої не зазначено.

За такого правового регулювання та обставин справи касаційна скарга не може бути прийнята до розгляду та підлягає поверненню.

Керуючись статтями 55, 59, 332 КАС України, Суд

УХВАЛИВ:

Касаційну скаргу Антимонопольного комітету України на рішення Окружного адміністративного суду міста Києва від 19 травня 2020 року і постанову Шостого апеляційного адміністративного суду від 04 серпня 2020 року в справі №640/2738/20 повернути особі, що її подала.

Роз'яснити, що повернення касаційної скарги не позбавляє права повторного звернення до суду касаційної інстанції в порядку, встановленому законом.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання суддями, є остаточною та не може бути оскаржена.

Суддя: О.Р. Радишевська

Попередній документ
91504059
Наступний документ
91504061
Інформація про рішення:
№ рішення: 91504060
№ справи: 640/2738/20
Дата рішення: 14.09.2020
Дата публікації: 15.09.2020
Форма документу: Ухвала
Форма судочинства: Адміністративне
Суд: Касаційний адміністративний суд Верховного Суду
Категорія справи: здійснення публічних закупівель, з них
Стан розгляду справи:
Стадія розгляду: Призначено склад суду (05.10.2020)
Дата надходження: 05.10.2020
Предмет позову: про визнання протиправним та скасування рішення, зобов'язання вчинити дії
Учасники справи:
ШРАМКО Ю Т суддя-доповідач
Товариство - обмеженою відповідальністю "Автомагістраль-Південь" Позивач (Заявник)
Приватне підприємство "Ростдорстрой" 3-я особа
РАДИШЕВСЬКА О Р головуючий суддя
РАДИШЕВСЬКА О Р суддя-доповідач
ШЕВЦОВА Н В суддя-учасник колегії
КАШПУР О В головуючий суддя
КАШПУР О В суддя-доповідач
РАДИШЕВСЬКА О Р суддя-учасник колегії
УХАНЕНКО С А суддя-учасник колегії
Антимонопольний комітет України Заявник касаційної інстанції
Антимонопольний комітет України Відповідач (Боржник)
Товариство з обмеженою відповідальністю "Автомагістраль-Південь" Позивач (Заявник)
Товариство з обмеженою відповідальністю "МИКОЛАЇВБУДЦЕНТР" 3-я особа
Товариство з обмеженою відповідальністю "Онур Конструкціон Інтернешнл" 3-я особа
Товариство з обмеженою відповідальністю "Ростдорстрой" 3-я особа
Служба автомобільних доріг у Дніпропетровській області 3-я особа
Товариство з обмеженою відповідальністю "Українсько-польське підприємство з іноземними інвестиціями "УПС" 3-я особа
Товариство з обмеженою відповідальністю "Сіногідро Корпорейшн Лімітед" 3-я особа
ЧАКУ Є В Головуючий суддя
ЧАКУ Є В суддя-доповідач
ЄГОРОВА Н М суддя-учасник колегії
ФЕДОТОВ І В суддя-учасник колегії
Товариство з обмеженою відповідальністю "АВТОМАГІСТРАЛЬ-ПІВДЕНЬ" Позивач (заявник)
Антимонопольного комітету України в особі Постійно діючої адміністративної колегії з розгляду скарг про порушення законодавства у сфері державних закупівель відповідач (боржник)
Антимонопольний комітет України орган або особа, яка подала апеляційну скаргу
МЄЗЄНЦЕВ Є І суддя-учасник колегії
Розклад:
26.08.2020 00:00 Шостий апеляційний адміністративний суд