Clarity Project
Prozorro Закупівлі Prozorro.Продажі Аукціони Увійти до системи Тарифи та оплата Про систему

Ухвала від 12.09.2019 по справі 640/13728/19

ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД міста КИЄВА 01051, м. Київ, вул. Болбочана Петра 8, корпус 1

УХВАЛА

12 вересня 2019 року м. Київ № 640/13728/19

Окружний адміністративний суд міста Києва у складі судді Погрібніченка І.М. розглянувши без виклику учасників справи заяву представника Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України про розгляд справи за правилами загального позовного провадження

за позовом ОСОБА_1

до треті особи:Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України 1. ОСОБА_2 , 2. ОСОБА_3 , 3. ОСОБА_4 , 4. ОСОБА_5

провизнання протиправними та скасування рішення, зобов'язання вчинити дії,

ВСТАНОВИВ:

До Окружного адміністративного суду міста Києва звернулася ОСОБА_1 з адміністративним позовом, в якому просила:

визнати протиправним та скасувати рішення конкурсної комісії Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України щодо визначення переможця конкурсу та другого за результатами конкурсу кандидата на зайняття вакантної посади державної служби категорії "Б" директора Департаменту систем життєзабезпечення та житлової політики Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України, оголошеного на виконання наказу Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України від 31.05.2019 №219 К/ОС "Про оголошення конкурсу на зайняття вакантної посади державної служби категорії "Б";

зобов'язати Міністерство регіонального розвитку, будівництва та житлово- комунального господарства України переглянути умови конкурсу та провести повторний конкурс, який оголосити не пізніше ніж протягом 10 календарних днів з дня скасування рішення конкурсної комісії.

Ухвалою Окружного адміністративного суду міста Києва від 30.07.2019 року прийнято позовну заяву до розгляду та відкрито спрощене позовне провадження без повідомлення (виклику сторін) та проведення судового засідання за наявними у справі матеріалами.

Одночасно вказаною ухвалою до участі у справі в якості третіх осіб, що не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору на стороні позивача - ОСОБА_2 , ОСОБА_3 та на стороні відповідача: ОСОБА_4 та ОСОБА_5 .

13 серпня 2019 року представником Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України подано до суду заяву про розгляд справи за правилами загального позовного провадження.

Ухвалою суду від 04.09.2019 року відмовлено представнику Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України в задоволенні клопотання про розгляд справи в порядку загального позовного провадження.

10.09.2019 року представником Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України подано до суду заяву про розгляд справи у судовому засіданні з повідомленням сторін.

Розглянувши матеріали справи та клопотання про розгляд справи в порядку спрощеного позовного провадження з повідомленням сторін та поновлення строку на його подання, суд зазначає наступне.

Відповідно до ч. 3 ст. 166 Кодексу адміністративного судочинства України заяви, клопотання і заперечення подаються та розглядаються в порядку, встановленому цим Кодексом. У випадках, коли цим Кодексом такий порядок не встановлений, він встановлюється судом.

Згідно із ч. 5, 6 ст. 262 Кодексу адміністративного судочинства України суд розглядає справу в порядку спрощеного позовного провадження без повідомлення сторін за наявними у справі матеріалами, за відсутності клопотання будь-якої зі сторін про інше. За клопотанням однієї із сторін або з власної ініціативи суду розгляд справи проводиться в судовому засіданні з повідомленням (викликом) сторін.

Суд може відмовити в задоволенні клопотання сторони про розгляд справи в судовому засіданні з повідомленням сторін:

1) у випадках, визначених статтею 263 цього Кодексу;

2) якщо характер спірних правовідносин та предмет доказування у справі незначної складності не вимагають проведення судового засідання з повідомленням сторін для повного та всебічного встановлення обставин справи.

У той же час, відповідно до ч. 7 вказаної статті Кодексу клопотання про розгляд справи у судовому засіданні з повідомленням сторін відповідач має подати в строк для подання відзиву, а позивач - разом з позовом або не пізніше п'яти днів з дня отримання відзиву.

Як було зазначено вище, ухвалою суду від 30.07.2019 року відкрито спрощене позовне провадження без повідомлення (виклику сторін) та проведення судового засідання за наявними у справі матеріалами та запропоновано відповідачу у п'ятнадцятиденний строк з дня вручення йому даної ухвали надати відзив на позовну заяву або заяву про визнання позову.

Копію вказаної ухвали відповідачем отримано 05.08.2019 року про що свідчить рекомендоване повідомлення про вручення поштового відправлення.

20.08.2019 року відповідачем засобами поштового зв'язку на адресу суду направлено відзив на позовну заяву, який надійшов до суду 23.08.2019 року (вх. № 03-14/89138/19).

Тобто, відзив на позовну заяву, відповідачем подано у строк встановлений ухвалою суду від 30.07.2019 року.

У той же час, клопотання про розгляд справи у судовому засіданні з повідомленням сторін позивачем подано до суду 10.09.2019 року, тобто поза межами строку, встановленого ч. 7 ст. 262 Кодексу адміністративного судочинства України.

Відповідно до ч. 1 ст. 45 Кодексу адміністративного судочинства України учасники судового процесу та їхні представники повинні добросовісно користуватися процесуальними правами. Зловживання процесуальними правами не допускається.

Згідно ч. 1 ст. 2 ст. 45 Кодексу адміністративного судочинства України з урахуванням конкретних обставин справи суд може визнати зловживанням процесуальними правами дії, що суперечать завданню адміністративного судочинства, зокрема: подання клопотання (заяви) для вирішення питання, яке вже вирішено судом, за відсутності інших підстав або нових обставин.

Якщо подання скарги, заяви, клопотання визнається зловживанням процесуальними правами, суд з урахуванням обставин справи має право залишити без розгляду або повернути скаргу, заяву, клопотання (ч. 3 ст. 45 Кодексу адміністративного судочинства України).

Беручи до уваги викладене вище, суд зазначає, що при відкритті провадження у справі, ухвалою від 30.07.2019 року дану справу призначено до розгляду в порядку спрощеного позовного провадження без повідомлення (виклику сторін) та проведення судового засідання за наявними у справі матеріалами, про що поінформовано учасників справи, тобто питання порядку розгляду справи було вирішено.

При цьому, відповідач, у строки, передбачені ч. 7 ст. 262 Кодексу адміністративного судочинства України, правом на подання клопотання про розгляд справи у судовому засіданні з повідомленням сторін, не скористався, а відтак подання за вказаних обставин клопотання щодо питання, яке вже було вирішено, суд розцінює, як зловживання правом з боку відповідача, у звязку із чим воно підлягає залишенню без розгляду.

Керуючись статтями 12, 45, 243, 248, 262 Кодексу адміністративного судочинства України, -

УХВАЛИВ:

1. Клопотання представника Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України про розгляд справи в порядку спрощеного позовного провадження з повідомленням сторін залишити без розгляду.

2. Копію ухвали надіслати відповідачу та іншим учасникам справи для відома.

Ухвала, відповідно до змісту ч. 2 ст. 256 КАС України, набирає законної сили з моменту її підписання та оскарженню не підлягає.

Суддя І.М. Погрібніченко

Попередній документ
84293880
Наступний документ
84293882
Інформація про рішення:
№ рішення: 84293881
№ справи: 640/13728/19
Дата рішення: 12.09.2019
Дата публікації: 19.09.2019
Форма документу: Ухвала
Форма судочинства: Адміністративне
Суд: Окружний адміністративний суд міста Києва
Категорія справи: Справи з приводу регулюванню містобудівної діяльності та землекористування, зокрема у сфері
Стан розгляду справи:
Стадія розгляду: Призначено склад суду (13.08.2020)
Дата надходження: 13.08.2020
Предмет позову: про визнання протиправним та скасування рішення, зобов'язання вчинити дії
Учасники справи:
ГОРЯЙНОВ АНДРІЙ МИКОЛАЙОВИЧ головуючий суддя
ГОРЯЙНОВ АНДРІЙ МИКОЛАЙОВИЧ суддя-доповідач
ФАЙДЮК ВІТАЛІЙ ВАСИЛЬОВИЧ суддя-учасник колегії
ЧАКУ ЄВГЕН ВАСИЛЬОВИЧ суддя-учасник колегії
Старцева Світлана Михайлівна 3-я особа
Залєвська Галина Миколаївна 3-я особа
Окунь Євген Андрійович 3-я особа
Потапенко Світлана Павлівна Заявник апеляційної інстанції
Міністерство регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України Відповідач (Боржник)
Потапенко Світлана Павлівна Позивач (Заявник)
Яременко Іван Олексійович 3-я особа
ГОРЯЙНОВ А М Головуючий суддя
ГОРЯЙНОВ А М суддя-доповідач
ЧАКУ Є В суддя-учасник колегії
КОСТЮК Л О суддя-учасник колегії
Потапенко Світлана Павлівна Позивач (заявник)
Міністерство регіонального розвитку відповідач (боржник)
Потапенко Світлана Павлівна будівництва та житлово-комунального господарства України, орган
Розклад:
08.10.2020 00:00 Шостий апеляційний адміністративний суд