Clarity Project
Prozorro Закупівлі Prozorro.Продажі Аукціони Увійти до системи Тарифи та оплата Про систему

Ухвала від 15.07.2019 по справі 855/290/19

ШОСТИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

Справа № 855/290/19

УХВАЛА

15 липня 2019 року м. Київ

Шостий апеляційний адміністративний суд у складі колегії:

головуючого - судді Парінова А.Б.,

суддів: Беспалова О.О.,

Ключковича В.Ю.,

при секретарі судового засідання Гужві К.М.,

за участю представників учасників судового процесу:

від позивача: Нечипорук Д.І.,

від відповідача: Тарасюк Г.В., Попова Н.Є.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні адміністративну справу за позовом Громадської організації "Контроль за виборами" до Центральної виборчої комісії про зобов'язання вчинити певні дії,

ВСТАНОВИВ:

15 липня 2019 року до Шостого апеляційного адміністративного суду звернулась Громадська організація "Контроль за виборами" з позовною заявою до Центральної виборчої комісії відповідно до змісту якої просить суд:

- зобов'язати ЦВК забезпечити виготовлення інформаційних плакатів зі всіма біографічними відомостями, які містяться в автобіографіях кандидатів в народні депутати України, поданих для реєстрації, а саме: прізвище, власне ім'я (всі власні імена) та по батькові (за наявності), число, місяць, рік і місце народження, громадянство із зазначенням часу проживання на території України, відомості про освіту, трудову діяльність, посаду (заняття), місце роботи, громадську роботу (в тому числі на виборних посадах), партійність, склад сім'ї, адресу місця проживання, контактний номер телефону, відомості про наявність чи відсутність судимості.

В обґрунтування позовних вимог позивач зазначає, що відповідно до приписів ст. 63 ЗУ "Про вибори народних депутатів України" інформаційні плакати кандидатів у депутати, зареєстрованих в одномандатних округах, повинні містити, зокрема, біографічні відомості кандидата у депутати, що подані ним при реєстрації.

При цьому, позивач звертає увагу суду, що відповідно до вимог вказаного Закону до таких відомостей належать всі відомості, що були вказані кандидатом у поданій до ЦВК його автобіографії, а саме: прізвище, власне ім'я (всі власні імена) та по батькові (за наявності), число, місяць, рік і місце народження, громадянство із зазначенням часу проживання на території України, відомості про освіту, трудову діяльність, посаду (заняття), місце роботи, громадську роботу (в тому числі на виборних посадах), партійність, склад сім'ї, адресу місця проживання, контактний номер телефону, відомості про наявність чи відсутність судимості.

З огляду на зазначене, та з метою забезпечення громадянам України повного доступу до відкритої інформації автобіографічних та інших даних кандидатів в народні депутати України, передбачених законодавством, а також з метою забезпечення дотримання принципів відкритості та прозорості виборчого процесу позивач звернувся до суду з даним позовом.

Ухвалою Шостого апеляційного адміністративного суду від 15 липня 2019 року було відкрито провадження в адміністративній справі № 855/290/19 та призначено справу до судового розгляду у відкритому судовому засіданні на 15 липня 2019 р. о 18:00 год.

Відзиву на позовну заяву до суду не надходило.

Представник позивача у судовому засіданні позовні вимоги підтримав у повному обсязі та просив суд їх задовольнити.

Представники відповідача у судовому засіданні заявили клопотання про залишення позовної зави без розгляду з огляду на те, що позивач не є суб'єктом виборчого процесу.

Розглянувши вказане клопотання позивача, заслухавши думку представника позивача та дослідивши матеріали справи, колегія суддів зазначає про таке.

Організація і порядок проведення виборів народних депутатів визначена, зокрема, в Законі України "Про вибори народних депутатів України" від 17.11.2011 № 4061-VI.

Згідно з ч.1 ст. 11 ЗУ «Про вибори народних депутатів» виборчий процес - це здійснення суб'єктами, визначеними статтею 12 цього Закону, виборчих процедур, передбачених цим Законом.

Відповідно до частини першої статті 12 Закону № 4061-VI суб'єктами виборчого процесу є:

1) виборець;

2) Центральна виборча комісія, а також інша виборча комісія, утворена відповідно до цього Закону;

3) партія, що висунула кандидата у депутати;

4) кандидат у депутати, зареєстрований у порядку, встановленому цим Законом;

5) офіційний спостерігач від партії, яка висунула кандидатів у депутати у загальнодержавному окрузі, від кандидата у депутати в одномандатному окрузі, від громадської організації, який зареєстрований у порядку, встановленому цим Законом (далі - офіційний спостерігач від партії, кандидата у депутати, громадської організації).

Аналіз зазначених приписів норм законодавства з урахуванням встановлених обставин у справі дають підстави для висновку, що Громадська Організація «Контроль за виборами» не є суб'єктом виборчого процесу.

Частиною 1 та 4 статті 77 Закону № 4061-VI встановлено, що у виборчому процесі можуть брати участь офіційні спостерігачі від партій, кандидатів у депутати, громадських організацій.

Повноваження офіційних спостерігачів починаються з дня їх реєстрації відповідною виборчою комісією у порядку, передбаченому цим Законом, і припиняються після встановлення Центральною виборчою комісією результатів виборів депутатів.

Згідно з положеннями ч. 5, 9 ст. 78 офіційний спостерігач від партії, кандидата у депутати, громадської організації реєструється окружною виборчою комісією за поданням уповноваженої особи партії у відповідному одномандатному або загальнодержавному окрузі, кандидата у депутати у цьому одномандатному окрузі або керівника відповідної громадської організації.

Офіційний спостерігач від партії, кандидата у депутати, громадської організації має право: звертатися із заявою чи скаргою до відповідної виборчої комісії, інших державних органів чи до суду щодо усунення порушень цього Закону в разі їх виявлення.

Відповідно до частини першої статті 1 Закону України від 30 червня 2004 року № 1932-IV «Про Центральну виборчу комісію» (далі - Закон № 1932-IV) Центральна виборча комісія є постійно діючим колегіальним державним органом, який діє на підставі Конституції України, цього та інших законів України і наділений повноваженнями щодо організації підготовки і проведення виборів Президента України, народних депутатів України, депутатів Верховної Ради Автономної Республіки Крим, депутатів місцевих рад та сільських, селищних, міських голів, всеукраїнського і місцевих референдумів в порядку та в межах, встановлених цим та іншими законами України.

За частиною першою статті 14 Закону № 1932-IV виборці, виборчі комісії, комісії з референдумів, інші суб'єкти виборчого і референдумного процесів, органи державної влади, органи місцевого самоврядування, об'єднання громадян, підприємства, установи, організації незалежно від форм власності, іноземці та особи без громадянства, а також органи влади іноземних держав, міжнародні організації мають право звернутися до Комісії із зверненнями з питань, що належать до повноважень Комісії, в порядку, встановленому цим Законом, Законом України «Про звернення громадян» та іншими законами України. Звернення може бути подано як окремою особою (індивідуальне), так і групою осіб (колективне).

За змістом частини 9 статті 108 Закону № 4061-VI рішення, дії чи бездіяльність, зокрема, виборчих комісій, членів цих комісій, можуть бути оскаржені до суду в порядку, визначеному Кодексом адміністративного судочинства України.

На відміну від загальних положень щодо порядку здійснення адміністративного судочинства в адміністративних судах Кодекс адміністративного судочинства України (далі - КАС) передбачає особливості здійснення судочинства у спорах щодо правовідносин, пов'язаних з виборчим процесом.

Так, особливості провадження у справах щодо оскарження рішень, дій або бездіяльності виборчих комісій, у тому числі Центральної виборчої комісії, встановлені ст. 273 КАС України.

Відповідно до частини першої статті 273 КАС право оскаржувати рішення, дії чи бездіяльність виборчих комісій, комісій з референдуму, членів цих комісій мають суб'єкти відповідного виборчого процесу (крім виборчої комісії), а також ініціативна група референдуму, інші суб'єкти ініціювання референдуму.

Колегією суддів на підставі даних з офіційного сайту ЦВК встановлено, що Громадська організація «Контроль за виборами» до суб'єктів виборчого процесу не відноситься, оскільки не має жодного з зареєстрованих офіційних спостерігачів.

За таких обставин законом не передбачено право Громадської організації «Контроль за виборами» на звернення до суду з таким позовом за особливостями, передбаченими КАС для розгляду виборчих спорів.

Водночас, колегія суддів зауважує, що позивач має право на захист за загальними правилами, встановленими КАС.

Частиною другою статті 22 КАС, яка визначає інстанційну підсудність адміністративних справ, передбачено, що апеляційному адміністративному суду в апеляційному окрузі, що включає місто Київ, як суду першої інстанції підсудні справи щодо оскарження рішень, дій та бездіяльності Центральної виборчої комісії (окрім визначених частиною четвертою цієї статті), дій кандидатів на пост Президента України, їх довірених осіб.

Натомість, згідно з частиною третьою статті 273 КАС рішення, дії або бездіяльність Центральної виборчої комісії щодо встановлення нею результатів виборів чи всеукраїнського референдуму оскаржуються до Верховного Суду. Усі інші рішення, дії або бездіяльність Центральної виборчої комісії, члена цієї комісії, прийняті у межах виборчого процесу, оскаржуються до апеляційного адміністративного суду в апеляційному окрузі, що включає місто Київ.

Аналіз цих норм в системному зв'язку дає підстави для висновку, що апеляційному адміністративному суду в апеляційному окрузі, що включає місто Київ, як суду першої інстанції підсудні лише спори щодо оскарження рішень, дій та бездіяльності Центральної виборчої комісії, що мають розглядатися за особливостями, передбаченими КАС для розгляду виборчих спорів.

З огляду на те, що даний спір не підлягає розгляду за правилами ст. 273 КАС України, колегія суддів приходить до висновку, що дана справа належить до підсудності Окружного адміністративного суду м. Києва, а не Шостого апеляційного адміністративного суду.

Таким чином, з метою недопущення порушення правил юрисдикції визначених ст. 20, 22, 25-28 КАС України, колегія суддів приходить до висновку, що дану справи слід направити за встановленою законодавством підсудністю до Окружного адміністративного суду м.Києва, а клопотання відповідача про залишення позовної заяви без розгляду задовольнити частково.

Керуючись статтями 22, 273,241-245, 248, 250, 255, 278 Кодексу адміністративного судочинства України, суд

УХВАЛИВ:

Клопотання Центральної виборчої комісії задовольнити частково.

Передати адміністративну справу за позовом Громадської організації «Контроль за виборами» до Окружного адміністративного суду м. Києва.

В іншій частині відмовити.

Ухвала набирає законної сили після закінчення строку апеляційного оскарження, а у разі її апеляційного оскарження - з моменту проголошення судового рішення суду апеляційної інстанції.

Апеляційна скарга на ухвалу суду подається у дводенний строк з дня його проголошення через Шостий апеляційний адміністративний суд.

Головуючий суддя А.Б. Парінов

Судді О.О. Беспалов

В.Ю. Ключкович

Повний текст постанови виготовлено 15 липня 2019 року

Попередній документ
83041721
Наступний документ
83041723
Інформація про рішення:
№ рішення: 83041722
№ справи: 855/290/19
Дата рішення: 15.07.2019
Дата публікації: 18.07.2019
Форма документу: Ухвала
Форма судочинства: Адміністративне
Суд: Шостий апеляційний адміністративний суд
Категорія справи: інформаційного забезпечення виборів