Clarity Project
Prozorro Закупівлі Prozorro.Продажі Аукціони Увійти до системи Тарифи та оплата Про систему

Ухвала від 15.07.2019 по справі 855/290/19

ШОСТИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

Справа № 855/290/19

УХВАЛА

15 липня 2019 року м. Київ

Шостий апеляційний адміністративний суд у складі колегії: головуючого-судді Парінова А.Б., суддів: Беспалова О.О., Ключковича В.Ю., перевіривши позовну заяву Громадської організації «Контроль за виборами» до Центральної виборчої комісії про зобов'язання вчинити певні дії,

ВСТАНОВИВ:

15 липня 2019 року до Шостого апеляційного адміністративного суду звернулась Громадська організація «Контроль за виборами» з позовною заявою до Центральної виборчої комісії відповідно до змісту якої просить суд:

- зобов'язати ЦВК опублікувати на своєму сайті всі автобіографічні відомості, а саме: (прізвище, власне ім'я (всі власні імена) та по батькові (за наявності), число, місяць, рік і місце народження, громадянство із зазначенням часу проживання на території України, відомості про освіту, трудову діяльність, посаду (заняття), місце роботи, громадську роботу (в тому числі на виборних посадах), партійність, склад сім'ї, адресу місця проживання, контактний номер телефону, відомості про наявність чи відсутність судимості)та відомості стосовно наявності (відсутності) заборгованості зі сплати аліментів на утримання дитини, сукупний розмір якої перевищує суму відповідних платежів за шість місяців з дня пред'явлення виконавчого документа до примусового виконання, передбачені законодавством, відповідно до тексту автобіографій та заяв, поданих громадянами для реєстрації кандидатами в народні депутати України про всіх зареєстрованих кандидатів в народні депутати України;

- зобов'язати ЦВК забезпечити виготовлення інформаційних плакатів зі всіма біографічними відомостями, які містяться в автобіографіях кандидатів в народні депутати України, поданих для реєстрації, а саме - прізвище, власне ім'я (всі власні імена) та по батькові (за наявності), число, місяць, рік і місце народження, громадянство із зазначенням часу проживання на території України, відомості про освіту, трудову діяльність, посаду (заняття), місце роботи, громадську роботу (в тому числі на виборних посадах), партійність, склад сім'ї, адресу місця проживання, контактний номер телефону, відомості про наявність чи відсутність судимості.

Розглянувши вказану позовну заяву та вирішуючи питання про відкриття провадження у справі колегія суддів виходить з наступного.

Як вбачається зі змісту позовної заяви предметом даного спору є, зокрема зобов'язання Центральної виборчої комісії щодо опублікування на своєму сайті всіх автобіографічних відомостей щодо зареєстрованих кандидатів у народні депутати України на позачергових виборах народних депутатів України 21 липня 2019 року.

Враховуючи вказаний предмет позову, колегія суддів зазначає, що особливості провадження у справах щодо оскарження рішень, дій або бездіяльності виборчих комісій, у тому числі Центральної виборчої комісії, встановлені ст. 273 КАС України.

Відповідно до положень ч. 3, 6 ст. 273 КАС України рішення, дії або бездіяльність Центральної виборчої комісії щодо встановлення нею результатів виборів чи всеукраїнського референдуму оскаржуються до Верховного Суду. Усі інші рішення, дії або бездіяльність Центральної виборчої комісії, члена цієї комісії, прийняті у межах виборчого процесу, оскаржуються до апеляційного адміністративного суду в апеляційному окрузі, що включає місто Київ.

Позовні заяви щодо рішень, дій чи бездіяльності виборчої комісії (у тому числі Центральної виборчої комісії) може бути подано до адміністративного суду у п'ятиденний строк із дня прийняття рішення, вчинення дії або допущення бездіяльності.

Згідно ч. 5 ст. 270 КАС України днем подання позовної заяви, апеляційної скарги є день їх надходження до відповідного суду. Строки подання позовних заяв і апеляційних скарг, встановлені у справах, визначених цією статтею, не може бути поновлено. Позовні заяви, апеляційні скарги, подані після закінчення цих строків, суд залишає без розгляду.

Отже, з аналізу наведених норм законодавства вбачається, що важливим елементом строків у відповідній категорії справ є момент їх початку, який визначається днем прийняття рішення, вчинення дії або допущення бездіяльності.

При цьому, колегія суддів зауважує, що це головна відмінність строку звернення до суду щодо вирішення виборчих спорів від строку звернення до суду в інших спорах адміністративної юрисдикції, в яких, як правило, цей строк обчислюється з дня, коли особа дізналася або повинна була дізнатися про порушення своїх прав, свобод та інтересів.

З урахуванням приписів ч. 6 ст. 273 та ч. 5 ст. 270 колегія суддів зазначає, що у виборчих спорах немає необхідності з'ясування обставин щодо дня, коли особа дізналася або повинна була дізнатися про порушення своїх прав, свобод та інтересів. Таке правове становище дозволяє чітко визначити початок строку звернення до суду для вирішення виборчих спорів, який не залежить від суб'єктивного сприйняття позивачем моменту порушення його права чи інтересу.

Аналогічної правової позиції дотримується також Верховний Суд у складі колегії суддів Касаційного адміністративного суду, про що останнім вказується, зокрема у постанові від 26 березня 2019 року у справі № 855/91/19.

Отже, визначаючи момент початку відліку строку на звернення до суду з цією позовною заявою суд виходить зі змісту і суті заявлених позовних вимог.

Як вже зазначалось, предметом даного спору є, зокрема зобов'язання Центральної виборчої комісії щодо опублікування на своєму сайті всіх автобіографічних відомостей щодо зареєстрованих кандидатів у народні депутати України на позачергових виборах народних депутатів України 21 липня 2019 року.

Відповідно до приписів ст. 63 ЗУ «Про вибори народних депутатів України» відомості про кандидатів у народні депутати України (далі - кандидати у депутати) та про політичні партії, які висунули кандидатів у депутати у загальнодержавному багатомандатному виборчому окрузі, зазначаються у рішенні Центральної виборчої комісії щодо реєстрації кандидатів у депутати, у виборчому списку політичної партії та переліку кандидатів у депутати, зареєстрованих в одномандатних виборчих округах, що публікуються в газетах "Голос України" та "Урядовий кур'єр", в інформаційних плакатах політичних партій та кандидатів у депутати, виборчих бюлетенях, а також в інформації про кандидатів у депутати, яка оприлюднюється на офіційному веб-сайті Центральної виборчої комісії, на підставі документів, поданих до Комісії для реєстрації.

Аналогічне роз'яснення міститься також у додатку до постанови Центральної виборчої комісії від 14 червня 2019 року № 1009.

При цьому, згідно з ч.8 ст. 59, ч. 21, 23 ст. 107 Закону перелік кандидатів у депутати, зареєстрованих в одномандатних виборчих округах, оприлюднюється Центральною виборчою комісією в газетах "Голос України" та "Урядовий кур'єр" не пізніш як у семиденний строк після закінчення реєстрації (до 2 липня 2019 року включно), інформаційні плакати політичних партій, кандидатів у депутати виготовляються не пізніш як за десять днів до дня виборів (до 10 липня 2019 року включно), форма, колір і текст виборчих бюлетенів для голосування в загальнодержавному багатомандатному та в одномандатних виборчих округах затверджуються Центральною виборчою комісією не пізніш як за двадцять чотири дні до дня голосування (до 26 червня 2019 року включно).

Таким чином, з аналізу наведених норм законодавства вбачається, інформація про зареєстрованих кандидатів у народні депутати України на позачергових виборах народних депутатів України 21 липня 2019 року була оприлюднена, зокрема, на офіційному сайті ЦВК у строк до 02 липня 2019 року.

Разом з цим, відповідно до приписів ч. 1-4 ст. 270 КАС України на обчислення строків, встановлених ст.273-277, 280-283 цього Кодексу, не поширюються правила ч.2-10 ст. 120 цього Кодексу. Строки, встановлені у справах, визначених цією статтею, обчислюються календарними днями і годинами. Останнім днем строку, який має закінчитися з настанням певної події, є день, що передує дню вказаної події. Днем бездіяльності є останній день встановленого законом строку, в який мало бути вчинено дію або прийнято рішення.

При цьому, колегія суддів зауважує, що позовна вимога зобов'язального характеру є похідною від визнання дій/бездіяльності протиправними.

Отже, останнім днем, з якого слід відраховувати п'ятиденний строк на оскарження відповідної бездіяльності відповідача та зобов'язання останнього вчинити дії, а саме опублікувати на офіційному сайті ЦВК всіх автобіографічних відомостей про зареєстрованих кандидатів у депутати є 02 липня 2019 року.

Таким чином, з урахуванням викладеного, судова колегія зазначає, що останнім днем звернення до суду із відповідною позовною вимогою є 07 липня 2019 року. Водночас, позивач звернувся до суду з даним позовом лише 15 липня 2019 року, що підтверджується реєстраційним штампом Шостого апеляційного адміністративного суду, тобто з пропуском п'ятиденного строку, передбаченого ч.6 ст.273 КАС України.

Відповідно до частини 5 статті 270 Кодексу адміністративного судочинства України днем подання позовної заяви, апеляційної скарги є день їх надходження до відповідного суду. Строки подання позовних заяв і апеляційних скарг, встановлені у справах, визначених цією статтею, не може бути поновлено. Позовні заяви, апеляційні скарги, подані після закінчення цих строків, суд залишає без розгляду.

За таких обставин, колегія суддів приходить до висновку, що адміністративний позов в частині позовних вимог про зобов'язання Центральної виборчої комісії опублікувати на своєму сайті всі автобіографічні відомості щодо зареєстрованих кандидатів у народні депутати України на позачергових виборах народних депутатів України 21 липня 2019 року - підлягає залишенню без розгляду.

Керуючись статтями 243, 248, 270, 271, 273 Кодексу адміністративного судочинства України, суд, -

УХВАЛИВ:

Позовну заяву Громадської організації «Контроль за виборами» до Центральної виборчої комісії про зобов'язання ЦВК опублікувати на своєму сайті всі автобіографічні відомості, а саме: (прізвище, власне ім'я (всі власні імена) та по батькові (за наявності), число, місяць, рік і місце народження, громадянство із зазначенням часу проживання на території України, відомості про освіту, трудову діяльність, посаду (заняття), місце роботи, громадську роботу (в тому числі на виборних посадах), партійність, склад сім'ї, адресу місця проживання, контактний номер телефону, відомості про наявність чи відсутність судимості)та відомості стосовно наявності (відсутності) заборгованості зі сплати аліментів на утримання дитини, сукупний розмір якої перевищує суму відповідних платежів за шість місяців з дня пред'явлення виконавчого документа до примусового виконання, передбачені законодавством, відповідно до тексту автобіографій та заяв, поданих громадянами для реєстрації кандидатами в народні депутати України про всіх зареєстрованих кандидатів в народні депутати України - залишити без розгляду.

Ухвала набирає законної сили після закінчення строку апеляційного оскарження, а у разі її апеляційного оскарження - з моменту проголошення судового рішення суду апеляційної інстанції.

Апеляційні скарги на судові рішення за наслідками розгляду справ, визначених ст. 273 КАС України, можуть бути подані у дводенний строк з дня їх проголошення (підписання).

Судом апеляційної інстанції у справах, розглянутих апеляційним адміністративним судом в апеляційному окрузі, що включає місто Київ відповідно до ч. 3 ст. 273 КАС України є Верховний Суд.

Відповідно до пп. 15.5 п. 15 Перехідних положень КАС України, апеляційна скарга подається учасниками справи до Верховного суду через Шостий апеляційний адміністративний суд.

Головуючий суддя А.Б. Парінов

Судді О.О.Беспалов

В.Ю. Ключкович

Головуючий суддя Парінов Андрій Борисович

Судді: Беспалов Олександр Олександрович

Ключкович Василь Юрійович

Попередній документ
83024159
Наступний документ
83024161
Інформація про рішення:
№ рішення: 83024160
№ справи: 855/290/19
Дата рішення: 15.07.2019
Дата публікації: 16.07.2019
Форма документу: Ухвала
Форма судочинства: Адміністративне
Суд: Шостий апеляційний адміністративний суд
Категорія справи: інформаційного забезпечення виборів