Clarity Project
Prozorro Закупівлі Prozorro.Продажі Аукціони Увійти до системи Тарифи та оплата Про систему

Ухвала від 06.06.2019 по справі 344/10161/19

Справа № 344/10161/19

Провадження № 1-кс/344/5520/19

УХВАЛА
ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

06 червня 2019 року м. Івано-Франківськ

Слідчий суддя Івано-Франківського міського суду Івано-Франківської області ОСОБА_1 , з участю секретаря ОСОБА_2 , розглянувши клопотання слідчого слідчого відділу Івано-Франківського відділу поліції Головного управління Національної поліції України в Івано-Франківській області старшого лейтенанта поліції ОСОБА_3 , яке погоджене з прокурором Івано-Франківської місцевої прокуратури ОСОБА_4 , про тимчасовий доступ до речей і документів в рамках кримінального провадження №12018090180004161 від 17.11.2018, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 191 КК України,-

ВСТАНОВИВ:

Слідчий звернувся з вказаним клопотанням, яке погоджено з прокурором в обґрунтування якого посилався на те, що 17.11.2018 до Івано-Франківського ВП ГУНП в Івано-Франківській області, надійшли матеріали УЗЕ в Івано-Франківській області, щодо факту вчинення протиправних дій посадовими особами одного із СПД зареєстрованого на території м. Івано-Франківська та службовими особами ІНФОРМАЦІЯ_1 , які виразились у привласненні бюджетних коштів, що виділених на закупівлю меблів та канцелярського приладдя.

Так, у відповідності до рапорту оперуповноваженого УЗЕ в Івано-Франківській області ДЗЕ НПУ, встановлено, що останнім в ході проведення аналізу законності видатків бюджетних коштів ІНФОРМАЦІЯ_1 , виявлено ряд можливих порушень, про що до ІНФОРМАЦІЯ_2 , за результатами розгляду якого, останніми скеровано листа до ІНФОРМАЦІЯ_1 щодо усунення порушень, проте посадовими особами департаменту, та укладено договір із ПАТ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » на суму 3811260,00 грн., що на 11072 менше очікуваної вартості.

Також, в ході аналізу вищевказаних закупівель встановлено, що середня ринкова вартість навчального приладдя для математичної, природничої, мистецької галузей та приладдя для практичних робіт з природознавства значно нижча ніж та, що постачається в заклади освіти м. Івано-Франківська.

Беручи до уваги викладене, на даний час виникла необхідність у наданні доступу до речей та документів, а саме до: документів, що стосуються проведення закупівель, укладення та виконання договорів на закупівлю за ідентифікатором закупівель ID: UA-2018-07-11-001982-b, предмет закупівлі - шкільні меблі (Навчальне приладдя для математичної, природничої, мистецької освітніх галузей Нової української школи та навчальне приладдя для проведення практичних робіт з природознавства на очікувану суму закупівлі 3 492 332,00 грн., та за ідентифікатором закупівлі ID: UA-2018-07-11-000708-b, предмет закупівлі - комп'ютерне обладнання (інтерактивні комплекси, багатофункціональні пристрої) на суму 21 984 106,00 грн. та ID: UA-2018-07-06-001322-с, предмет закупівлі - мультимедійне обладнання очікуваною вартістю 10 169 700,00 грн., зокрема:

- наказів та протоколів про створення тендерного комітету та визначення їх обов'язків;

- рішень органів місцевого самоврядування та виконавчої влади, тощо, на підставі яких виділено кошти на закупівлю;

- кошторису, довідок про зміни до кошторису, планів асигнувань, планів використання коштів;

- документів про оплату робіт та послуг.

- тендерної документації;

- усіх протоколів тендерного комітету, прийнятих в межах вказаних закупівель, інших документів щодо проведення процедури закупівлі;

- договорів, актів приймання-передачі, видаткових накладних та заявок на отримання товару;

- специфікацію;

- документів про виробника, сертифікатів та інших документів про якість та відповідність товарів вимогам законодавства;

- актів про невідповідність товару та інших документів щодо оцінки замовником якості та кількості товару (у випадку їх складання),

які зберігається в ІНФОРМАЦІЯ_1 , юридична адреса: АДРЕСА_1 для забезпечення виконання завдань кримінального процесуального законодавства щодо швидкого, повного та неупередженого розслідування, а також неможливості отримати відомості в інший спосіб.

Учасники процесу в судове засідання не з”явились, слідчий попередньо подав клопотання відповідно до якого просив клопотання про тимчасовий доступ до речей і документів слухати без його участі.

Відповідно до ч.4 ст. 107 КПК України фіксування за допомогою технічних засобів кримінального провадження під час розгляду питань слідчим суддею, крім вирішення питання про проведення негласних слідчих (розшукових) дій, та в суді під час судового провадження є обов'язковим. У разі неприбуття в судове засідання всіх осіб, які беруть участь у судовому провадженні, чи в разі, якщо відповідно до положень цього Кодексу судове провадження здійснюється судом за відсутності осіб, фіксування за допомогою технічних засобів кримінального провадження в суді не здійснюється.

Беручи до уваги вищенаведене, враховуючи, що всі особи, які беруть участь у судовому провадженні в судове засідання неприбули приходжу до висновку, про можливість розгляду клопотання без здійснення фіксування за допомогою технічних засобів кримінального провадження.

Дослідивши матеріали клопотання вважаю наступне.

Відповідно до ст. 159 КПК України тимчасовий доступ до речей і документів полягає у наданні стороні кримінального провадження особою, у володінні якої знаходяться такі речі і документи, можливості ознайомитися з ними, зробити їх копії та, у разі прийняття відповідного рішення слідчим суддею, судом, вилучити їх (здійснити їх виїмку).

Ч. 1 ст. 160 КПК України передбачено, що сторони кримінального провадження мають право звернутися до слідчого судді під час досудового розслідування чи суду під час судового провадження із клопотанням про тимчасовий доступ до речей і документів, за винятком зазначених у ст. 161 цього Кодексу. Слідчий має право звернутися із зазначеним клопотанням за погодженням з прокурором.

Згідно з ч. 5 ст. 163 КПК України слідчий суддя постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, якщо сторона кримінального провадження у своєму клопотанні доведе наявність достатніх підстав вважати, що ці речі або документи: перебувають або можуть перебувати у володінні відповідної фізичної або юридичної особи; самі по собі або в сукупності з іншими речами і документами кримінального провадження, у зв'язку з яким подається клопотання, мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні; не становлять собою або не включають речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю.

Ст. 162 КПК України визначено перелік охоронюваної законом таємниці, яка міститься в речах і документах.

Відповідно до абз. 1 ч. 6 ст. 163 КПК України слідчий суддя постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю, якщо сторона кримінального провадження, крім обставин, передбачених частиною п'ятою цієї статті, доведе можливість використання як доказів відомостей, що містяться в цих речах і документах, та неможливість іншими способами довести обставини, які передбачається довести за допомогою цих речей і документів, а відповідно до ч. 7 цієї статі, слідчий суддя в ухвалі про надання тимчасового доступу до речей і документів може дати розпорядження про надання можливості вилучення цих речей і документів.

Наданими стороною кримінального провадження матеріали клопотання поза розумним сумнівом доведено, що на даний час проводиться вичерпний комплекс заходів, спрямованих на розкриття кримінального правопорушення та встановлення осіб (їх місцезнаходження), які його вчинили, як і доведено можливість використання як доказів відомостей, що містяться в зазначених в клопотанні документах та неможливість іншими способами довести обставини, які передбачається довести за допомогою вказаних документів, а можливе їх вилучення необхідне для досягнення мети отримання доступу до таких.

Отже, враховуючи вищенаведене та те, що інформація, яка міститься у речах та документах про які зазначає слідчий, надасть змогу в подальшому використовувати як докази отримані відомості, вважаю вказаний захід забезпечення доцільним, співмірним та таким, що відповідає завданням кримінального провадження, тому клопотання слід задоволити.

Керуючись ст.ст. 131, 132, 159-166, 309 КПК України, -

УХВАЛИВ:

Клопотання задоволити.

Надати слідчому слідчого відділу Івано-Франківського відділу поліції Головного управління Національної поліції України в Івано-Франківській області старшому лейтенанту поліції ОСОБА_3 дозвіл на тимчасовий доступ до речей та документів, а саме до: документів, що стосуються проведення закупівель, укладення та виконання договорів на закупівлю за ідентифікатором закупівель ID: UA-2018-07-11-001982-b, предмет закупівлі - шкільні меблі (Навчальне приладдя для математичної, природничої, мистецької освітніх галузей Нової української школи та навчальне приладдя для проведення практичних робіт з природознавства на очікувану суму закупівлі 3 492 332,00 грн., та за ідентифікатором закупівлі ID: UA-2018-07-11-000708-b, предмет закупівлі - комп'ютерне обладнання (інтерактивні комплекси, багатофункціональні пристрої) на суму 21 984 106,00 грн. та ID: UA-2018-07-06-001322-с, предмет закупівлі - мультимедійне обладнання очікуваною вартістю 10 169 700,00 грн., зокрема:

- наказів та протоколів про створення тендерного комітету та визначення їх обов'язків;

- рішень органів місцевого самоврядування та виконавчої влади, тощо, на підставі яких виділено кошти на закупівлю;

- кошторису, довідок про зміни до кошторису, планів асигнувань, планів використання коштів;

- документів про оплату робіт та послуг.

- тендерної документації;

- усіх протоколів тендерного комітету, прийнятих в межах вказаних закупівель, інших документів щодо проведення процедури закупівлі;

- договорів, актів приймання-передачі, видаткових накладних та заявок на отримання товару;

- специфікацію;

- документів про виробника, сертифікатів та інших документів про якість та відповідність товарів вимогам законодавства;

- актів про невідповідність товару та інших документів щодо оцінки замовником якості та кількості товару (у випадку їх складання),

які зберігається в ІНФОРМАЦІЯ_1 , юридична адреса: АДРЕСА_1 , з можливістю виготовлення їх належним чином завірених копій для долучення їх до матеріалів кримінального провадження, відомості про яке внесено до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 12018090180004161 від 17.11.2018.

Роз'яснити положення ч. 1 ст. 166 КПК України, згідно з яким у разі невиконання ухвали про тимчасовий доступ до речей і документів слідчий суддя за клопотанням сторони кримінального провадження, якій надано право на доступ до речей і документів на підставі ухвали, має право постановити ухвалу про дозвіл на проведення обшуку згідно з положеннями цього Кодексу з метою відшукання та вилучення зазначених речей і документів.

Ухвала діє до 05 липня 2019 року включно та оскарженню не підлягає.

Оригінал ухвали виготовлено у двох примірниках.

Слідчий суддя ОСОБА_1

Попередній документ
82320213
Наступний документ
82320215
Інформація про рішення:
№ рішення: 82320214
№ справи: 344/10161/19
Дата рішення: 06.06.2019
Дата публікації: 16.02.2023
Форма документу: Ухвала
Форма судочинства: Кримінальне
Суд: Івано-Франківський міський суд Івано-Франківської області
Категорія справи: тимчасовий доступ до речей і документів