Clarity Project
Prozorro Закупівлі Prozorro.Продажі Аукціони Увійти до системи Тарифи та оплата Про систему

Ухвала від 05.06.2019 по справі 344/10019/19

Справа № 344/10019/19

Провадження № 1-кс/344/5444/19

УХВАЛА
ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

05 червня 2019 року м. Івано-Франківськ

Слідчий суддя Івано-Франківського міського суду Івано-Франківської області ОСОБА_1 , з участю секретаря ОСОБА_2 , розглянувши клопотання прокурора у кримінальному провадженні - заступника начальника відділу процесуального керівництва при провадженні досудового розслідування територіальними органами поліції та підтримання державного обвинувачення управління нагляду у кримінальному провадженні прокуратури Івано-Франківської області молодшого радника юстиції ОСОБА_3 , про тимчасовий доступ до речей і документів в рамках кримінального провадження №42019090000000040,-

ВСТАНОВИВ:

Прокурор звернувся з вказаним клопотанням, в обґрунтування якого посилався на те, що прокуратурою області 10.04.2019 на підставі протокол-заяви прокурора Івано-Франківської місцевої прокуратури ОСОБА_4 з приводу підбурення ОСОБА_5 до провокації підкупу, службовими особами правоохоронного органу - одного із структурних оперативних підрозділів області Національної поліції України, на пропонування та надання неправомірної вигоди прокурору за запропоноване у судових дебатах покарання обвинуваченій ОСОБА_6 за ч. 1 ст. 185 КК України - дружині ОСОБА_5 , непов'язане з арештом чи позбавленням волі, розпочато досудове розслідування у кримінальному провадженні № 42019090000000040 за попередньою правовою кваліфікацією кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 370 КК України.

Крім того, досудовим розслідуванням встановлено, що розгляд обвинувального акту від 28.03.2019 у кримінальному провадженні № 12018090010000044 від 04.01.2018 стосовно ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , за ч. 1 ст. 185 КК України, яка обвинувачується у таємному викраденні 04.01.2018 мобільного телефону марки «HUAWEI Y-6II», на продуктовому ринку по вул. Дністровська м. Івано-Франківськ, здійснюється Івано-Франківськім міським судом (суддя ОСОБА_7 ). Розгляд по суті на даний час триває.

Також встановлено, що ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , користується мобільним номером НОМЕР_1 ПрАТ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » по якому між собою і службовими особами правоохоронного органу - одного із структурних оперативних підрозділів області Національної поліції України могли спілкуватись з приводу незаконних дій пов'язаних із пропонуванням та наданням неправомірної вигоди прокурору Івано-Франківської місцевої прокуратури ОСОБА_4 за запропоноване покарання ОСОБА_6 , в період з 01.01.2018 по 05.06.2019.

В свій час, прокурор Івано-Франківської місцевої прокуратури юрист 2 класу ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , користується мобільним номером НОМЕР_2 ПрАТ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » на який здійснював дзвінки ОСОБА_5 для узгодження часу і місця зустрічей стосовно дружини ОСОБА_6 , яка користується мобільним номером НОМЕР_3 .

З метою з'ясування обставин злочину, встановленні інших невідомих осіб причетних до вищеописаних подій з числа службових осіб правоохоронного органу - одного із структурних оперативних підрозділів області Національної поліції України, виникла необхідність в отриманні інформації у оператора мобільного зв'язку ПрАТ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » про надані послуги з'єднань, їх тривалості, маршрутів передавання, за мобільним номерами: НОМЕР_1 , яким користується ОСОБА_5 , його дружина - обвинувачена за ч. 1 ст. 185 КК України ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , та НОМЕР_2 , яким користується прокурор ОСОБА_4 .

Згідно ст. 162 п. 7 КПК України, до речей та документів, які містять охоронювану законом таємницю відноситься інформація, яка знаходиться в операторів та провайдерів телекомунікацій про зв'язок, абонента, надання телекомунікаційних послуг, у тому числі отримання послуг, їх тривалості, змісту, маршрутів передавання тощо, та зазначена інформація не є різновидом втручання у приватне спілкування.

Отримані в операторів телекомунікацій зазначені відомості можуть бути використані, як докази у кримінальному провадженні та в сукупності з іншими доказами мають суттєве значення для з'ясування обставин кримінального правопорушення. Враховуючи, що в інший спосіб неможливо перевірити відомості про вчинення злочину, без надання тимчасового доступу до інформації, яка знаходиться в оператора мобільного зв'язку компанії ПрАТ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » про користувачів вищезазначених мобільних телефонів у зазначений період, у тому числі отримання послуг, їх тривалості, маршрутів передавання, тому з метою забезпечення швидкого, об'єктивного, всебічного, повного і неупередженого дослідження всіх обставин кримінального провадження, надання належної правової оцінки, встановлення істини та прийняття законного рішення у передбачені кримінальним процесуальним законодавством строки, просив надати дозвіл на тимчасовий доступ.

Учасники процесу в судове засідання не з”явились, прокурор попередньо подав клопотання відповідно до якого просив клопотання про тимчасовий доступ до речей і документів слухати без його участі.

Відповідно до ч.4 ст. 107 КПК України фіксування за допомогою технічних засобів кримінального провадження під час розгляду питань слідчим суддею, крім вирішення питання про проведення негласних слідчих (розшукових) дій, та в суді під час судового провадження є обов'язковим. У разі неприбуття в судове засідання всіх осіб, які беруть участь у судовому провадженні, чи в разі, якщо відповідно до положень цього Кодексу судове провадження здійснюється судом за відсутності осіб, фіксування за допомогою технічних засобів кримінального провадження в суді не здійснюється.

Беручи до уваги вищенаведене, враховуючи, що всі особи, які беруть участь у судовому провадженні в судове засідання неприбули приходжу до висновку, про можливість розгляду клопотання без здійснення фіксування за допомогою технічних засобів кримінального провадження.

Дослідивши матеріали клопотання вважаю наступне.

Відповідно до ст. 159 КПК України тимчасовий доступ до речей і документів полягає у наданні стороні кримінального провадження особою, у володінні якої знаходяться такі речі і документи, можливості ознайомитися з ними, зробити їх копії та, у разі прийняття відповідного рішення слідчим суддею, судом, вилучити їх (здійснити їх виїмку).

Ч. 1 ст. 160 КПК України передбачено, що сторони кримінального провадження мають право звернутися до слідчого судді під час досудового розслідування чи суду під час судового провадження із клопотанням про тимчасовий доступ до речей і документів, за винятком зазначених у ст. 161 цього Кодексу. Слідчий має право звернутися із зазначеним клопотанням за погодженням з прокурором.

Згідно з ч. 5 ст. 163 КПК України слідчий суддя постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, якщо сторона кримінального провадження у своєму клопотанні доведе наявність достатніх підстав вважати, що ці речі або документи: перебувають або можуть перебувати у володінні відповідної фізичної або юридичної особи; самі по собі або в сукупності з іншими речами і документами кримінального провадження, у зв'язку з яким подається клопотання, мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні; не становлять собою або не включають речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю.

Наданими стороною кримінального провадження матеріали клопотання поза розумним сумнівом доведено, що на даний час проводиться вичерпний комплекс заходів, спрямованих на розкриття кримінального правопорушення та встановлення осіб (їх місцезнаходження), які його вчинили, як і доведено можливість використання як доказів відомостей, що містяться в зазначених в клопотанні документах та неможливість іншими способами довести обставини, які передбачається довести за допомогою вказаних документів, а можливе їх вилучення необхідне для досягнення мети отримання доступу до таких.

Отже, враховуючи вищенаведене та те, що інформація, яка знаходиться в операторів телекомунікацій надасть змогу встановити осіб, що причетні до вказаного вище діяння, вважаю вказаний захід забезпечення доцільним, співмірним та таким, що відповідає завданням кримінального провадження, тому клопотання слід задоволити.

Керуючись ст.ст. 131, 132, 159-166, 309 КПК України, -

УХВАЛИВ:

Клопотання задоволити.

Надати слідчим у кримінальному провадженні - заступнику начальника СВ УСБУ в Івано-Франківській області ОСОБА_8 , слідчому ОСОБА_9 та членам групи прокурорів, які здійснюють процесуальне керівництво досудовим розслідуванням, а саме начальнику управління прокуратури області ОСОБА_10 , начальнику відділу прокуратури області ОСОБА_11 та прокурору відділу прокуратури області ОСОБА_12 , заступнику начальника відділу прокуратури області ОСОБА_3 дозвіл на тимчасовий доступ до інформації та можливість її вилучення, яка перебуває у володінні оператора мобільного зв'язку ПрАТ « ІНФОРМАЦІЯ_3 », що в АДРЕСА_1 по номерах телефонів: НОМЕР_1 , НОМЕР_3 та НОМЕР_2 , а саме: виготовлення на паперовому або електронному носії документа, що містить інформацію щодо вхідних та вихідних дзвінків, смс-повідомлень, нульових з'єднань, у період з 01.01.2018 по 05.06.2019, із вказанням ІМЕІ-номерів телефонів, у яких працював даний номер та з прив'язкою до базових ретрансляторів операторів мобільного зв'язку, із зазначенням номера сектора, азимутів, сотої, координат базових станцій, якими вони в цей час обслуговувались.

Роз'яснити положення ч. 1 ст. 166 КПК України, згідно з яким у разі невиконання ухвали про тимчасовий доступ до речей і документів слідчий суддя за клопотанням сторони кримінального провадження, якій надано право на доступ до речей і документів на підставі ухвали, має право постановити ухвалу про дозвіл на проведення обшуку згідно з положеннями цього Кодексу з метою відшукання та вилучення зазначених речей і документів.

Ухвала діє до 04 липня 2019 року включно та оскарженню не підлягає.

Оригінал ухвали виготовлено у двох примірниках.

Слідчий суддя ОСОБА_1

Попередній документ
82320212
Наступний документ
82320214
Інформація про рішення:
№ рішення: 82320213
№ справи: 344/10019/19
Дата рішення: 05.06.2019
Дата публікації: 16.02.2023
Форма документу: Ухвала
Форма судочинства: Кримінальне
Суд: Івано-Франківський міський суд Івано-Франківської області
Категорія справи: тимчасовий доступ до речей і документів