Clarity Project
Prozorro Закупівлі Prozorro.Продажі Аукціони Увійти до системи Тарифи та оплата Про систему

Постанова від 29.05.2019 по справі 640/9980/19

Справа № 640/9980/19

н/п 3/640/2059/19

ПОСТАНОВА
ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"29" травня 2019 р. Суддя Київського районного суду м. Харкова Колесник С.А., розглянувши матеріали, які надійшли з Управління патрульної поліції у Харківській області Департаменту патрульної поліції про притягнення до адміністративної відповідальності:

ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , громадянина України, який мешкає за адресою: АДРЕСА_1 , посвідчення водія НОМЕР_1 ,

за вчинення адміністративного правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 130 Кодексу України про адміністративні правопорушення (далі - КУпАП), -

ВСТАНОВИВ:

Згідно протоколу про адміністратинве правопорушення серії ОБ №207919 від 02.05.2019, 02.05.2019 о 00:50 год. м. Харків, по вул. Академіка Павлова, буд. 313-А, водій ОСОБА_1 , керував автомобілем Chevrolet Aveo, д/н. НОМЕР_2 в стані наркотичного сп'яніння. Огляд на стан сп'яніння, у встановленому законом порядку проводився у лікаря нарколога за адресою: м. Харків, вул. Шевченка, буд. 26, висновок 778.

Дії водія ОСОБА_1 кваліфіковані як порушення п. 2.9 а Правил Дорожнього руху України, за що передбачена відповідальність за ч. 1 ст. 130 КУпАП.

ОСОБА_1 в судове засідання не з'явився, повідомлявся належним чином. 29.05.2019 через канцелярію суду подав письмові пояснення, в яких посилаючись на те, що при складанні протоколу про адміністративне правопорушення серії ОБ № 207919 від 02.05.2019 працівниками патрульної поліції порушено вимоги ст. 266 КУпАП, а саме: поліцейським не було запропоновано пройти огляд на стан сп'яніння із застосуванням спец. засобів; в матеріалах справи відсутнє направлення на проходження огляду на стан сп'яніння. Крім цього, звернув увагу на те, що відповідно до висновку «Обласного наркологічного диспансеру» № 778 від 02.05.2019 р., який долучено до матеріалів справи щодо результатів медичного огляду з метою виявлення стану алкогольного, наркотичного чи іншого сп'яніння або перебування під впливом лікарських препаратів, що знижують увагу та швидкість реакції, на момент проведення огляду у нього не виявлено ознак наркотичного сп'яніння, у зв'язку з чим просив закрити провадження на підставі п. 1 ст. 247 КУпАП.

Суд перевіривши матеріали справи, дослідивши надані докази, встановив наступне.

Статтею 251 КУпАП визначені докази та засоби доказування у адміністративній справі, згідно положень якої, доказами в справі про адміністративне правопорушення, є будь-які фактичні дані, на основі яких у визначеному законом порядку орган (посадова особа) встановлює наявність чи відсутність адміністративного правопорушення, винність даної особи в його вчиненні та інші обставини, що мають значення для правильного вирішення справи. Ці дані встановлюються протоколом про адміністративне правопорушення, поясненнями особи, яка притягається до адміністративної відповідальності, потерпілих, свідків, висновком експерта, речовими доказами, показаннями технічних приладів та технічних засобів, що мають функції фото- і кінозйомки, відеозапису чи засобів фото- і кінозйомки, відеозапису, які використовуються при нагляді за виконанням правил, норм і стандартів, що стосуються забезпечення безпеки дорожнього руху, протоколом про вилучення речей і документів, а також іншими документами.

Відповідно до вимог ст. 256 КУпАП у протоколі про адміністративне правопорушення зазначаються: дата і місце його складення, посада, прізвище, ім'я, по батькові особи, яка склала протокол; відомості про особу, яка притягається до адміністративної відповідальності (у разі її виявлення); місце, час вчинення і суть адміністративного правопорушення; нормативний акт, який передбачає відповідальність за дане правопорушення; прізвища, адреси свідків і потерпілих, якщо вони є; пояснення особи, яка притягається до адміністративної відповідальності; інші відомості, необхідні для вирішення справи. Протокол підписується особою, яка його склала, і особою, яка притягається до адміністративної відповідальності. У разі відмови особи, яка притягається до адміністративної відповідальності, від підписання протоколу, в ньому робиться запис про це.

Особа, яка притягається до адміністративної відповідальності, має право подати пояснення та зауваження щодо змісту протоколу. При складання протоколу особі роз'яснюються її права та обов'язки, передбачені ст. 268 КУпАП.

Вищевказаний протокол про адміністративне правопорушення складений відносно ОСОБА_1 , зокрема, за порушення п. 2.9 «а» Правил дорожнього руху України, що полягало у керуванні транспортним засобом останнім в стані наркотичного сп'яніння (а.с. 1).

Як вбачається з матеріалів справи, водій ОСОБА_1 погодився пройти огляд на стан сп'яніння в наркодиспансері у встановленому законом порядку.

Згідно висновку «Обласного наркологічного диспансеру» № 778 від 02.05.2019 р., щодо результатів медичного огляду з метою виявлення стану алкогольного, наркотичного чи іншого сп'яніння або перебування під впливом лікарських препаратів, що знижують увагу та швидкість реакції, 02.05.2019 р. о 01:55 годині у гр. ОСОБА_1 за результатами огляду ознак наркотичного сп'яніння не виявлено (а/с. 4).

Таким чином відомості зазначені у протоколі про адміністративне правопорушення серії ОБ № 207919 від 02.05.2019 року не відповідають фактичним обставинам справи та, взагалі, спростовуються наявними в матеріалах справи доказами.

Вивчивши матеріали справи та дослідивши надані докази, суд приходить до висновку про відсутність складу правопорушення передбаченого ч. 1 ст. 130 КУпАП у діях ОСОБА_1 , оскільки протокол про адміністративне правопорушення відносно останнього не відповідає фактичним обставинам справи, а тому не може бути визнаний належним доказом вини ОСОБА_1 у вчиненні адміністративного правопорушення передбаченого ч. 1 ст. 130 КУпАП.

Відповідно до вимог п. 1 ст. 247 КУпАП провадження по справі про адміністративне правопорушення не може бути розпочато, а розпочате підлягає закриттю у разі відсутності події і складу адміністративного правопорушення.

Враховуючи викладене, суд прийшов до висновку, що справа про адміністративне правопорушення підлягає закриттю у зв'язку із відсутністю в діях ОСОБА_1 складу адміністративного правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 130 КУпАП.

Керуючись ст. ст.130, 247, 251, 256, 266, 283, 284 КУпАП, суд,

ПОСТАНОВИВ:

Справу про притягнення до адміністративної відповідальності ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , за ч. 1 ст. 130 КУпАП провадженням закрити у зв'язку із відсутністю в його діях складу адміністративного правопорушення.

Постанова може бути оскаржена до Харківського апеляційного суду через Київський районний суд м. Харкова протягом десяти днів з моменту її винесення.

Постанова набирає чинність після закінчення 10-ти денного строку на її оскарження, та може бути пред'явлена до виконання протягом трьох місяців.

Суддя Колесник С.А.

Попередній документ
82062436
Наступний документ
82062440
Інформація про рішення:
№ рішення: 82062439
№ справи: 640/9980/19
Дата рішення: 29.05.2019
Дата публікації: 31.05.2019
Форма документу: Постанова
Форма судочинства: Адмінправопорушення
Суд: Київський районний суд м. Харкова
Категорія справи: Керування транспортними засобами або суднами особами, які перебувають у стані алкогольного, наркотичного чи іншого сп'яніння або під впливом лікарських препаратів, що знижують їх увагу та швидкість реакції