Clarity Project
Prozorro Закупівлі Prozorro.Продажі Аукціони Увійти до системи Тарифи та оплата Про систему

Постанова від 10.03.2023 по справі 947/10693/22

Справа № 947/10693/22

Провадження № 1-кс/947/3109/23

УХВАЛА

10.03.2023 року слідчий суддя Київського районного суду м. Одеси ОСОБА_1 , при секретарі судового засідання ОСОБА_2 , розглянувши клопотання прокурора Київської окружної прокуратури міста Одеси ОСОБА_3 , в рамках кримінального провадження № 42021160000000437 від 08.09.2021 за ознаками вчинення кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 191, ч. 1 ст. 366 КК України, про дозвіл на тимчасовий доступ до речей і документів,

ВСТАНОВИВ:

До Київського районного суду м. Одеси звернувся прокурор Київської окружної прокуратури міста Одеси ОСОБА_3 з клопотанням про тимчасовий доступ до речей і документів.

З клопотання прокурора вбачається, що відповідно до інформації розміщеної в системі електронних закупівель ProZorro, Замовником Комунальною установою « ІНФОРМАЦІЯ_1 » було проведено спрощену/допорогову закупівлю, ідентифікатор закупівлі: UA-2021-06-30-005402-c «Капітальний ремонт ІНФОРМАЦІЯ_2 , розташованого за адресою: АДРЕСА_1 » (Класифікація за ДК 021:2015: 45450000-6 - Інші завершальні будівельні роботи) за результатами якої з ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » 27.07.2021 укладено договір підряду № 234 вартістю 492 500,грн.

Відповідно до п. 6.1. Договору, загальна вартість робіт за Договором визначена договірною ціною та становить 492 500 грн.

Відповідно до п. 6.3. Договору, згідно кошторису оплата становить у 2021 році - 492 500 грн за рахунок коштів місцевого бюджету.

Згідно п. 6.6. Договору, Замовник закупівлі проводить виплати за виконані Підрядником роботи на підставі оформленого підписами і печатками Замовника робіт, Підрядника та представника технагляду акту приймання виконаних будівельних робіт (форми КБ-2В), довідки про вартість виконаних будівельних робіт та витрати (форми КБ-3) протягом 10 банківських днів після надходження бюджетних коштів на рахунок Замовника закупівлі.

Згідно з п. 17. Договору, Замовником робіт є ІНФОРМАЦІЯ_4 (код ЄДРПОУ - НОМЕР_1 ), що розташований за адресою: АДРЕСА_1 .

Водночас, за даними відкритого інтернет порталу ІНФОРМАЦІЯ_5 представленими, як виконані та оплаченими є роботи по вказаному Об'єкту на загальну суму 492 500 грн (трансакція

№ 216334531 від 21.10.2021 на суму 492 500 грн).

Таким чином, представленими, як виконані та оплаченими за договором № 234 від 27.07.2021 з «Капітального ремонту ІНФОРМАЦІЯ_2 , розташованого за адресою: АДРЕСА_1 » є роботи на загальну суму 492 500 грн.

Водночас, в ході проведення досудового розслідування, в сторони обвинувачення є достатньо підстав вважати, що роботи згідно календарних графіків виконанні не в повному обсязі, однак, на підставі оформлених підписами, Замовника, Підрядника та представника технагляду акту приймання виконаних будівельних робіт (ф № КБ -2в) і довідки про вартість виконаних будівельних робіт та витрати (ф № КБ -3) підписані та оплачені.

Враховуючи вищенаведене, на даний час з метою всебічного, повного і неупередженого дослідження обставини кримінального провадження виникла необхідність в отриманні тимчасового доступу до речей і документів.

Відомості в зазначених вище документах можливо використати як доказ, оскільки вони містять фактичні данні, на підставі яких слідчий, прокурор, слідчий суддя і суд встановлять наявність чи відсутність фактів та обставин, що мають значення для кримінального провадження та підлягають доказуванню.

В судове засідання прокурор не з'явилася, разом з тим прокурором до клопотання було долучено заяву, в якій вона просила розгляд клопотання проводити за її відсутності.

Вказані документи знаходяться у володінні посадових осіб ІНФОРМАЦІЯ_6 , що розташований за адресою: АДРЕСА_2 та є можливість безповоротно їх змінити або знищити. З огляду на наявність достатніх підстав вважати, що існує реальна загроза зміни або знищення таких документів вважаю, що розгляд клопотання необхідно проводити без виклику осіб, у володінні яких знаходяться ці документи.

Вивчивши клопотання та додані до нього матеріали, слідчий суддя приходить до наступного переконання.

Відповідно до ст. 159 КПК України, тимчасовий доступ до речей і документів полягає у наданні стороні кримінального провадження особою, у володінні якої знаходяться такі речі і документи, можливості ознайомитися з ними, зробити їх копії та, у разі прийняття відповідного рішення слідчим суддею, судом, вилучити їх (здійснити їх виїмку).

Відповідно до приписів ч. 5 ст. 163 КПК України, слідчий суддя, суд постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, якщо сторона кримінального провадження у своєму клопотанні доведе наявність достатніх підстав вважати, що ці речі або документи: перебувають або можуть перебувати у володінні відповідної фізичної або юридичної особи; самі по собі або в сукупності з іншими речами і документами кримінального провадження, у зв'язку з яким подається клопотання, мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні.

Враховуючи викладене, зокрема ту обставину, що отримати зазначені у клопотанні документи без застосування заходу забезпечення кримінального провадження у вигляді тимчасового доступу до документів не можливо, оскільки вони містять інформацію важливу для кримінального провадження та для встановлення обставин, які підлягають доказуванню в рамках кримінального провадження, зокрема для підтвердження події кримінального правопорушення та можливої причетності до його вчинення конкретних осіб, слідчий суддя приходить до переконання, що шляхом надання дозволу на тимчасовий доступ до речей і документів може бути виконане завдання, для виконання якого сторона обвинувачення звертається з клопотанням, а потреби досудового розслідування виправдовують такий ступінь втручання у права і свободи фізичних та юридичних осіб, про який йдеться в клопотанні.

На підставі вищевикладеного, враховуючи правове обґрунтування клопотання сторони обвинувачення, ту обставину, що документи мають значення для досягнення повноти, всебічності та неупередженості розслідування зазначеного кримінального провадження, самі по собі, так і в сукупності з іншими речами та документами кримінального провадження мають суттєве значення для встановлення обставин, які підлягають доказуванню в рамках даного кримінального провадження, слідчий суддя приходить до переконання про необхідність часткового задоволення клопотання сторони обвинувачення.

В той же час слідчий суддя вважає за необхідне відмовити у задоволенні вимог надання тимчасового доступу з можливістю вилучення інших документів, які службові особи підприємств надавали до податкових органів, що стосується ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_2 ), оскільки прокурором не було конкретизовано, які саме документи та яке значення вони мають для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні.

Також у резолютивній частині клопотання прокурор зазначає про необхідність дослідження податкових (юридичних, реєстраційних) справ вказаних підприємств, а саме ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_2 ) та встановлення ІР - адрес з яких здійснювалась подача звітності, дослідження договорів про визнання електронних документів, сертифікати відкритих ключів вказаних підприємств, а саме ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_2 ), однак не просить надати до цих документів та інформації тимчасовий доступ, тому зазначені вимоги слідчим суддею не розглядались, оскільки це не входить до компетенції слідчого судді.

Керуючись ст.ст. 159, 163-166 КПК України,

УХВАЛИВ:

Клопотання прокурора Київської окружної прокуратури міста Одеси ОСОБА_3 - задовольнити.

Надати дозвіл на тимчасовий доступ до речей і документів, які містять охоронювану законом банківську таємницю, а саме: інформації, яка знаходиться у володінні ІНФОРМАЦІЯ_6 , що розташований за адресою: АДРЕСА_2 ,слідчими групи слідчих Одеського районного управління поліції № 1 Головного управління Національної поліції в Одеській області, які здійснюють досудове розслідування у кримінальному провадженні № 42021160000000437 від 08.09.2021, прокурорам групи прокурорів Київської окружної прокуратури міста Одеси, які здійснюють процесуальне керівництво по кримінальному провадженню № 42021160000000437 від 08.09.2021 на паперовому або електронному носії наступної інформації,що стосується ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_2 ), за період з липня 2021 року по день виконання ухвали:

- інформацію (документи) про проведені податкові перевірки, матеріали на підставі яких вони проводилися, акти (довідки, тощо) таких перевірок, депозитарії, та інформацію щодо оскарження податкових повідомлень-рішень за цими актами і їх результати з додаванням відповідних судових рішень (ухвал, постанов), податкові повідомлення-рішення, схем, таблиці, копії документів наданих платником, накази, рішення, пояснення службових осіб тощо, що стосується ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_2 );

- інформацію щодо погашення сум донарахованих податків за результатами проведення податкових перевірок, з доданням роздруківки інтегрованих карток (особових рахунків), платіжних доручень та інших документів що підтверджують сплату донарахованих податків та штрафних санкцій, що стосується ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_2 );

- інформацію (документи) про проведені аналізи (дослідження), складання податкової інформації тощо, що стосується ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_2 );

- податкових (реєстраційних, облікових, юридичних справ), що стосується ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_2 );

- особисті картки підприємств з історією, що стосується ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_2 );

- інформацію (відомості) щодо доходів нарахованих/виплачених податковими агентами вказавши дату народження, дату реєстрації, ДПІ реєстрації, ДПІ по місцю проживання, місце народження, місце проживання, місце роботи, за весь період діяльності, що стосується ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_2 );

- інформацію з яких IP-адрес та електронних скриньок здійснюється подача податкової звітності та реєстрація податкових накладних в Єдиному реєстрі податкових накладних за весь період діяльності, що стосується ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_2 );

- податкову звітність з додатками до неї та уточнюючими розрахунками; регістри бухгалтерського обліку, податкових накладні; роздруківки з Єдиного електронного реєстру податкових накладних (отриманих від постачальників та виписаних на адресу покупців) із зазначенням назви товару, що стосується ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_2 );

- інформацію щодо осіб, які проводили податкові перевірки та здійснювали супроводження вказаних підприємств, у тому числі: накази про призначення, звільнення, посадові інструкції, копії паспортів та ІНН, адреси мешкання та номера телефонів, що стосується ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_2 );

- листування з підприємствами, що стосується ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_2 );

- завірені належним чином договори про визнання електронних документів (ключем), сертифікату відкритих ключів, завіреної виписки із журналу обліку договорів про визнання електронних документів за період зазначений в договорі, довіреностей про надання та отримання вищезазначених документів, іншої документації підприємства стосовно надання податкової звітності за допомогою засобів телекомунікаційного зв'язку за допомогою електронно-цифрового підпису (дані та документальне підтвердження щодо осіб, якими отримувались електронні ключі для подачі податкової звітності, а також щодо електронних ящиків з яких надходили звіти підприємства), що стосується ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_2 );

- податкову декларацію з податку на додану вартість надану ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_2 ) контролюючому органу;

- податкову декларацію з податку на прибуток підприємств надану ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_2 ) контролюючому органу;

- фінансову звітність надану ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_2 ) контролюючому органу;

- копію звіту ЄСВ, що стосується ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_2 ).

В іншій частині клопотання - відмовити.

Визначити строк дії ухвали про тимчасовий доступ до речей і документів два місяці з дня постановлення ухвали

Попередити посадових осіб ІНФОРМАЦІЯ_6 , що розташований за адресою: АДРЕСА_2 , що у разі невиконання ухвали про тимчасовий доступ до речей і документів слідчий суддя, суд за клопотанням сторони кримінального провадження, якій надано право на доступ до речей і документів на підставі ухвали, має право постановити ухвалу про дозвіл на проведення обшуку згідно з положеннями КПК України з метою відшукання та вилучення зазначених документів.

Ухвала оскарженню не підлягає, набирає законної сили після її постановлення.

Слідчий суддя ОСОБА_1

Попередній документ
109468968
Наступний документ
109468970
Інформація про рішення:
№ рішення: 109468969
№ справи: 947/10693/22
Дата рішення: 10.03.2023
Дата публікації: 13.03.2023
Форма документу: Постанова
Форма судочинства: Кримінальне
Суд: Київський районний суд м. Одеси
Категорія справи: тимчасовий доступ до речей і документів
Стан розгляду справи:
Стадія розгляду: Розглянуто: рішення набрало законної сили (10.03.2023)
Дата надходження: 10.03.2023
Предмет позову: -
Учасники справи:
ЧВАНКІН СЕРГІЙ АНАТОЛІЙОВИЧ головуючий суддя
ЧВАНКІН СЕРГІЙ АНАТОЛІЙОВИЧ суддя-доповідач