Clarity Project
Prozorro Закупівлі Prozorro.Продажі Аукціони Увійти до системи Тарифи та оплата Про систему

Постанова від 03.06.2022 по справі 947/10693/22

Справа № 947/10693/22

Провадження № 1-кс/947/4486/22

УХВАЛА

03.06.2022 року слідчий суддя Київського районного суду м. Одеси ОСОБА_1 , при секретарі судового засідання ОСОБА_2 , розглянувши клопотання старшого слідчого групи слідчих СУ ГУНП в Одеській області старшого лейтенанта поліції ОСОБА_3 , в рамках кримінального провадження № 42021160000000437 від 08.09.2021 за ознаками вчинення кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 191 КК України, про дозвіл на тимчасовий доступ до речей і документів,

ВСТАНОВИВ:

До Київського районного суду м. Одеси звернувся старший слідчий групи слідчих СУ ГУНП в Одеській області старший лейтенант поліції ОСОБА_3 з клопотанням про тимчасовий доступ до речей і документів.

З клопотання слідчого вбачається, що посадові особи КУ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » за попередньою змовою з посадовими особами ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » привласнили бюджетні кошти за результатами капітального ремонту ІНФОРМАЦІЯ_3 , розташованого за адресою: АДРЕСА_1 , проведеного на виконання договору № 234 від 27.07.2021 за результатами відкритих торгів.

Як вбачається з матеріалів кримінального провадження 27.07.2021 між комунальною установою « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (код НОМЕР_1 ) в особі директора ОСОБА_4 (далі-Замовник) та ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_2 ) в особі директора ОСОБА_5 (далі-Підрядник) за результатами відкритих торгів (UA-2021-06-30-005402-с) було укладено договір № 234 на закупівлю робіт на об'єкті «Капітальний ремонт ІНФОРМАЦІЯ_3 , розташованого за адресою: АДРЕСА_1 » (ДК 021:2015: 45450000-6 - Інші завершальні будівельні роботи) на суму 492 500 грн.

За умовами п. 2.1. Договору, Підрядник зобов'язується на свій ризик виконати власними та допоміжними силами з використанням власних матеріалів Капітальний ремонт ІНФОРМАЦІЯ_3 , розташованого за адресою: АДРЕСА_1 .

Згідно до п. 6.1 Договору, договірна ціна на виконання договору є твердою та становить 492 500 грн.

Згідно п.п.6.6-6.9 Договору Замовник закупівлі проводить виплати за виконані Підрядником роботи, на підставі оформленого підписами і печатками Замовника робіт. Підрядника та представника технагляду акту приймання виконаних будівельних робіт (ф № КБ -2в), довідки про вартість виконаних будівельних робіт та витрати (ф № КБ -3) протягом 10 (десяти) банківських днів після надходження бюджетних коштів на рахунок Замовника закупівлі.

Відповідальність за відповідність розцінок, зазначених в кошторисах, актах приймання виконаних будівельних робіт, довідках про вартість виконаних будівельних робіт і витратах, вимогам діючих Державних будівельних норм покладається на Підрядника. У разі надання недостовірних даних. Підрядник несе відповідальність згідно чинного законодавства.

Відповідно до п. 8.4. Замовник закупівлі зобов'язаний: Оплатити Підряднику прийняті роботи, передбачені п. 2.1. цього договору у відповідності з р. 6. і підписаним актом форми № КБ-2в, довідки форми № КБ-3 про виконані робота протягом 10 (десяти) банківських днів після надходження бюджетних коштів на рахунок Замовника закупівлі.

Замовник закупівлі та Замовник робіт має право здійснювати у будь-який час, не втручаючись у господарську діяльність Підрядника, технічний нагляд і контроль за ходом, якістю, вартістю та обсягами виконання робіт.

Згідно Додатку №2 до Договору Сторонами узгоджений календарний графік виконання робіт.

Додатковими угодами до Договорів внесені зміни до них. В тому числі внесені зміни до графіку виконання робіт.

Роботи по здійсненню технічного нагляду за виконанням робіт на об'єктах виконує Фізична особа-підприємець ОСОБА_6 на підставі договору технічного нагляду, укладеного між комунальною установою « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_3 ) в особі директора ОСОБА_4 (далі-Замовник) та ФОП ОСОБА_6 (Виконавець).

На виконання зазначених договорів на підставі довідок про вартість виконаних будівельних робіт та витрати (ф.КБ-3) та актів виконаних робіт (ф.КБ-2В) з обласного бюджету на рахунок ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » сплачено кошти на загальну суму 492 500 грн.

Разом з цим встановлено, що фактично виконані роботи на об'єкті не відповідають роботам зазначеним в наданих актах приймання виконаних будівельних робіт Ф.КБ-2В за договорами на закупівлю робіт на об'єктах.

Таким чином, є підстави вважати, що службові особи ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 », зловживаючи своїм службовим становищем, привласнили бюджеті грошові кошти в особливо великих розмірах, які в подальшому перерахували на рахунки підконтрольних підприємств.

Беручи до уваги вищевикладене та враховуючи, що у матеріалах кримінального провадження вбачається наявність достатніх підстав вважати, що інформація про рух грошових коштів за рахунком НОМЕР_4 , який відкрито КУ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_3 ) в ІНФОРМАЦІЯ_4 , МФО НОМЕР_5 з переліком контрагентів та призначенням платежів, а також документи, що свідчать про відкриття й обслуговування зазначеного рахунку, мають суттєве значення для встановлення обставин, що підлягають доказуванню у кримінальному провадженні, необхідно отримати тимчасовий доступ до документації, яка відображає дані про рух грошових коштів по вказаному рахунку, а також документів, що свідчать про відкриття й обслуговування зазначеного рахунку, що зберігається в ІНФОРМАЦІЯ_4 , МФО НОМЕР_5 , а також отримати можливість тимчасового вилучення цих документів.

У зв?язку з чим у органу досудового розслідування виникла необхідність в отриманні тимчасового доступу до речей і документів.

Відомості в зазначених вище документах можливо використати як доказ, оскільки вони містять фактичні данні, на підставі яких слідчий, прокурор, слідчий суддя і суд встановлять наявність чи відсутність фактів та обставин, що мають значення для кримінального провадження та підлягають доказуванню.

В судове засідання слідчий не з'явився, разом з тим слідчим до клопотання було долучено заяву, в якій вона просила розгляд клопотання проводити за її відсутності.

Вказані документи знаходяться у володінні посадових осіб ІНФОРМАЦІЯ_5 (код ЄДРПОУ НОМЕР_6 ), що розташоване за адресою: АДРЕСА_2 та є можливість безповоротно їх змінити або знищити. З огляду на наявність достатніх підстав вважати, що існує реальна загроза зміни або знищення таких документів вважаю, що розгляд клопотання необхідно проводити без виклику осіб, у володінні яких знаходяться ці документи.

Вивчивши клопотання та додані до нього матеріали, слідчий суддя приходить до наступного переконання.

Відповідно до ст. 159 КПК України, тимчасовий доступ до речей і документів полягає у наданні стороні кримінального провадження особою, у володінні якої знаходяться такі речі і документи, можливості ознайомитися з ними, зробити їх копії та, у разі прийняття відповідного рішення слідчим суддею, судом, вилучити їх (здійснити їх виїмку).

Відповідно до приписів ч. 5 ст. 163 КПК України, слідчий суддя, суд постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, якщо сторона кримінального провадження у своєму клопотанні доведе наявність достатніх підстав вважати, що ці речі або документи: перебувають або можуть перебувати у володінні відповідної фізичної або юридичної особи; самі по собі або в сукупності з іншими речами і документами кримінального провадження, у зв'язку з яким подається клопотання, мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні.

Враховуючи викладене, зокрема ту обставину, що отримати зазначені у клопотанні документи без застосування заходу забезпечення кримінального провадження у вигляді тимчасового доступу до документів не можливо, оскільки вони містять інформацію важливу для кримінального провадження та для встановлення обставин, які підлягають доказуванню в рамках кримінального провадження, зокрема для підтвердження події кримінального правопорушення та можливої причетності до його вчинення конкретних осіб, слідчий суддя приходить до переконання, що шляхом надання дозволу на тимчасовий доступ до речей і документів може бути виконане завдання, для виконання якого сторона обвинувачення звертається з клопотанням, а потреби досудового розслідування виправдовують такий ступінь втручання у права і свободи фізичних та юридичних осіб, про який йдеться в клопотанні.

На підставі вищевикладеного, враховуючи правове обґрунтування клопотання сторони обвинувачення, ту обставину, що документи мають значення для досягнення повноти, всебічності та неупередженості розслідування зазначеного кримінального провадження, самі по собі, так і в сукупності з іншими речами та документами кримінального провадження мають суттєве значення для встановлення обставин, які підлягають доказуванню в рамках даного кримінального провадження, слідчий суддя приходить до переконання про необхідність задоволення клопотання сторони обвинувачення.

Керуючись ст.ст. 159, 163-166 КПК України,

УХВАЛИВ:

Клопотання слідчого старшого слідчого групи слідчих СУ ГУНП в Одеській області старшого лейтенанта поліції ОСОБА_3 - задовольнити.

Зобов'язати уповноважених осіб ІНФОРМАЦІЯ_5 (код ЄДРПОУ НОМЕР_6 ), що розташоване за адресою: АДРЕСА_2 надати (забезпечити) старшому слідчому групи слідчих СУ ГУНП в Одеській області ОСОБА_3 , іншим слідчим відповідно до групи слідчих у кримінальному провадженні №42021160000000437 від 08.09.2021, процесуальним керівниками у кримінальному провадженні відповідно до групи прокурорів та/або оперативним співробітникам за дорученням слідчого в порядку ст. 40 КПК України тимчасовий доступ з можливістю вилучення належним чином завірених копій документів наступних документів:

- відомості щодо рахунків, відкритих КУ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_3 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_2 ) та фізичною особою-підприємцем ОСОБА_6 , реєстраційний номер платника єдиного внеску № НОМЕР_7 , паспорт НОМЕР_8 , в ІНФОРМАЦІЯ_6 ( ІНФОРМАЦІЯ_5 );

- інформації, що збережена на розрахунковому рахунку НОМЕР_4 та інших рахунках КУ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_3 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_2 ) та фізичної особи-підприємця ОСОБА_6 , реєстраційний номер платника єдиного внеску № НОМЕР_7 , паспорт НОМЕР_8 , у період часу з 01.01.2021 по теперішній час (для запобігання її можливого знищення) із зазначенням всіх обов'язкових реквізитів, а саме: назви контрагенту, коду ЄДРПОУ контрагента, номер рахунку контрагента, назви банку з МФО в якому обслуговується контрагент, дати та часу здійснення транзакцій, суми та призначення платежів, підстава руху коштів (вид та номер платіжного документу), тощо (на паперовому та електронному носії);

- платіжних документів (на паперовому носії), які стали підставою, для руху коштів по вказаним рахункам (платіжні доручення, чеки на зняття готівки тощо);

- справ з юридичного оформлення рахунку НОМЕР_4 та інших рахунках КУ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_3 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_2 ) та фізичної особи-підприємця ОСОБА_6 , реєстраційний номер платника єдиного внеску № НОМЕР_7 , паспорт НОМЕР_8 , в повному обсязі (заяви на відкриття рахунків, договори, додатки і додаткові угоди до них, картки зі зразками підписів і відбитків печатки тощо), а також документів, які стали підставою для відкриття цих рахунків, видачі платіжних карток по рахункам, чекових книжок, набуття права підпису банківських документів.;

- копії журналу обліку електронних перепусток розпорядників (одержувачів) бюджетних коштів із відміткою про отримання ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_2 ) та фізичною особою-підприємцем ОСОБА_6 , реєстраційний номер платника єдиного внеску № НОМЕР_7 , паспорт НОМЕР_8 .

Визначити строк дії ухвали про тимчасовий доступ до речей і документів два місяці з дня постановлення ухвали

Попередити посадових осіб ІНФОРМАЦІЯ_5 (код ЄДРПОУ НОМЕР_6 ), що розташоване за адресою: АДРЕСА_2 , що у разі невиконання ухвали про тимчасовий доступ до речей і документів слідчий суддя, суд за клопотанням сторони кримінального провадження, якій надано право на доступ до речей і документів на підставі ухвали, має право постановити ухвалу про дозвіл на проведення обшуку згідно з положеннями КПК України з метою відшукання та вилучення зазначених документів.

Ухвала оскарженню не підлягає, набирає законної сили після її постановлення.

Слідчий суддя ОСОБА_1

Попередній документ
104604478
Наступний документ
104604480
Інформація про рішення:
№ рішення: 104604479
№ справи: 947/10693/22
Дата рішення: 03.06.2022
Дата публікації: 23.01.2023
Форма документу: Постанова
Форма судочинства: Кримінальне
Суд: Київський районний суд м. Одеси
Категорія справи: тимчасовий доступ до речей і документів
Стан розгляду справи:
Стадія розгляду: Розглянуто: рішення набрало законної сили (10.03.2023)
Дата надходження: 10.03.2023
Предмет позову: -
Учасники справи:
ЧВАНКІН СЕРГІЙ АНАТОЛІЙОВИЧ головуючий суддя
ЧВАНКІН СЕРГІЙ АНАТОЛІЙОВИЧ суддя-доповідач