Clarity Project
Prozorro Закупівлі Prozorro.Продажі Аукціони Увійти до системи Тарифи та оплата Про систему

Ухвала від 07.07.2022 по справі 569/7956/21

Справа № 569/7956/21

1-кс/569/2947/22

УХВАЛА

07 липня 2022 року м. Рівне

Слідчий суддя Рівненського міського суду ОСОБА_1 , за участю секретаря ОСОБА_2 , розглянувши у відкритому судовому засіданні клопотання слідчого відділу розслідування особливо тяжких злочинів слідчого управління Головного управління Національної поліції в Рівненській області капітана поліції ОСОБА_3 , яке погоджено із прокурором відділу процесуального керівництва при провадженні досудового розслідування територіальними органами поліції та підтримання публічного обвинувачення управління нагляду за додержанням законів Національною поліцією України та органами, які ведуть боротьбу з організованою та транснаціональною злочинністю Рівненської обласної прокуратури ОСОБА_4 про продовження строку досудового розслідування у кримінальному провадженні, внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 42021180000000007 від 28.01.2021 за ознаками вчинення кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 191 КК України, -

ВСТАНОВИВ:

Слідчий відділу розслідування особливо тяжких злочинів слідчого управління Головного управління Національної поліції в Рівненській області капітан поліції ОСОБА_3 звернувся до Рівненського міського суду із клопотанням, яке погоджено із прокурором відділу процесуального керівництва при провадженні досудового розслідування територіальними органами поліції та підтримання публічного обвинувачення управління нагляду за додержанням законів Національною поліцією України та органами, які ведуть боротьбу з організованою та транснаціональною злочинністю Рівненської обласної прокуратури ОСОБА_4 про продовження строку досудового розслідування у кримінальному провадженні, внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 42021180000000007 від 28.01.2021 за ознаками вчинення кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 191 КК України.

Клопотання обґрунтовано тим, що Слідчим управлінням Головного управління Національної поліції в Рівненській області здійснюється досудове розслідування у кримінальному провадженні № 42021180000000007 від 28.01.2021 за ознаками вчинення кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 191 КК України.

З матеріалів кримінального провадження вбачається, що у 2018 році Службою автомобільних доріг у Рівненській області та ВАТ «Дорожньо-будівельний трест №4 м. Брест» укладено договір підряду № 25 від 16.08.2018 на виконання робіт з капітального ремонту автодороги Устилуг-Луцьк-Рівне на ділянці км 150+500 - км 156+700( UA-2018-05-18-002517-a).

15.07.2019 році Службою автомобільних доріг у Рівненській області та ВАТ «Дорожньо-будівельний трест №4 м. Брест» укладено додаткову угоду до договору №25 від 16.08.2018, про те,що сторони дійшли згоди розірвати Договір №25 від 16.08.2018. При цьому, на виконання умов договору Службою автомобільних доріг у Рівненській області перераховано ВАТ «Дорожньо-будівельний трест №4 м. Брест» 37, 834 млн. грн.

21.08.2020 році Службою автомобільних доріг у Рівненській області та ТОВ «Енергетично - дорожнє будівництво» укладено договір підряду № 28 на виконання робіт з капітального ремонту автодороги Устилуг-Луцьк-Рівне на ділянці км 150+500 - км 156+700( UA-2018-05-18-002517-a).

Послуги, передбачені технічними специфікаціями до цих договорів є ідентичними, однак, незважаючи на це, службовими особами Службою автомобільних доріг у Рівненській області, за попередньою змовою групою осіб з службовими особами ТОВ «Енергетично - дорожнє будівництво» на виконання договору підряду№28 від 21.08.2020 було прийнято частину виконаних робіт та їх оплачено.

Так, в ході досудового розслідування вказаного кримінального провадження, з метою встановлення обставин, які згідно статті 91 КПК України підлягають доказуванню, проведено наступні слідчі (розшукові) та інші процесуальні дії, а саме:

на підставі ухвал Рівненського міського суду про надання дозволу на проведення тимчасового доступу до документів вилучено документи щодо виконання договорів підряду у Службі автомобільних доріг,ВАТ «Дорожньо-будівельний трест №4 м. Брест», ТОВ «Енергетично - дорожнє будівництво».

залучено спеціалістів Управління західного офісу Держаудитслужби в Рівненській області, яким надано перелік питань, при цьому відповідно листа №131719-17/765-2022 від 02.05.2022 Управління, з метою якісного та повноцінного дослідження питань в межах кримінального провадження, спеціалісти просять надати на вивчення додаткові документи із Служби автомобільних доріг, згідно переліку вказаному у зазначеному вище листі.

отримано ухвалу Рівненського міського суду від 27.06.2022 щодо надання дозволу на проведення тимчасового доступу до документів, які вказані у листі Управління західного офісу Держаудитслужби в Рівненській області№131719-17/765-2022 від 02.05.2022 .

Строк досудового розслідування цього кримінального провадження,відповідно до ст. 219 КПК України, закінчується 28.07.2022. Однак, завершити досудове розслідування до вказаного строку не представляється можливим, внаслідок складності кримінального провадження.

Для цього у кримінальному провадженні необхідно виконати:

провести тимчасовий доступ до додаткових документів, що перебувають у володінні Служби автомобільних доріг.

долучити (отримати) довідку участі спеціалістаУправління Західного офісу в Рівненській області після завершення перевірки.

після отримання довідки спеціаліста Управління Західного офісу в Рівненській області призначити будівельно-технічну експертизу.

після отримання довідки спеціаліста Управління Західного офісу в Рівненській області призначити будівельно-технічну експертизу.

Допитати посадових осіб Служби автомобільних доріг у Рівненській області, ВАТ «Дорожньо-будівельний трест №4 м. Брест», ТОВ «Енергетично - дорожнє будівництво» щодо виконання договорів підряду, внесення недостовірних відомостей у Актах виконаних будівельних робіт, інші відомості щодо встановлених порушень.

після отримання довідки спеціаліста Управління Західного офісу в Рівненській області призначити економічну експертизу.

відібрати зразки підписів та призначити почеркознавчі експертизи.

Зазначені слідчі дії мають істотне значення для кримінального провадження, а також для ухвалення законного, обґрунтованого та справедливого процесуального рішення під час судового розгляду кримінального провадження.

В судове засідання слідчий не з"явився, подав заяву про розгляд клопотання у його відсутність, клопотання підтримав з підстав, у ньому наведених.

Дослідивши клопотання та додані до нього матеріали кримінального провадження, слідчий суддя дійшов наступного висновку.

Так, відповідно до ч. 1 ст. 219 КПК України, строк досудового розслідування обчислюється з моменту внесення відомостей про кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань до дня звернення до суду з обвинувальним актом, клопотанням про застосування примусових заходів медичного або виховного характеру, клопотанням про звільнення особи від кримінальної відповідальності або до дня ухвалення рішення про закриття кримінального провадження.

Досудове розслідування повинно бути закінчено:

1) протягом одного місяця з дня повідомлення особі про підозру у вчиненні кримінального проступку;

2) протягом двох місяців з дня повідомлення особі про підозру у вчиненні злочину.

Строк досудового розслідування може бути продовжений у порядку, передбаченому параграфом 4 глави 24 цього Кодексу. При цьому загальний строк досудового розслідування не може перевищувати:

1) двох місяців із дня повідомлення особі про підозру у вчиненні кримінального проступку;

2) шести місяців із дня повідомлення особі про підозру у вчиненні злочину невеликої або середньої тяжкості;

3) дванадцяти місяців із дня повідомлення особі про підозру у вчиненні тяжкого або особливо тяжкого злочину.

Відповідно до ч. 3 ст.294 КПК України, якщо з дня повідомлення особі про підозру у вчиненні злочину досудове розслідування (досудове слідство) неможливо закінчити у строк, зазначений у пункті 2 абзацу третього частини першої статті 219 цього Кодексу, він може бути продовжений в межах строків, встановлених пунктами 2 та 3 частини другої статті 219 цього Кодексу:

1) до трьох місяців - керівником місцевої прокуратури, заступником Генерального прокурора;

2) до шести місяців - слідчим суддею за клопотанням слідчого, погодженим з керівником регіональної прокуратури або його першим заступником чи заступником, заступниками Генерального прокурора;

3) до дванадцяти місяців - слідчим суддею, за клопотанням слідчого, погодженим з Генеральним прокурором чи його заступниками.

Судом встановлено, що слідчим управлінням Головного управління Національної поліції в Рівненській області здійснюється досудове розслідування у кримінальному провадженні № 42021180000000007 від 28.01.2021 за ознаками вчинення кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 191 КК України.

Строк досудового розслідування цього кримінального провадження,відповідно до ст. 219 КПК України, закінчується 28.07.2022. Однак, завершити досудове розслідування до вказаного строку не представляється можливим, внаслідок складності кримінального провадження.

Для цього у кримінальному провадженні необхідно виконати:

провести тимчасовий доступ до додаткових документів, що перебувають у володінні Служби автомобільних доріг.

долучити (отримати) довідку участі спеціалістаУправління Західного офісу в Рівненській області після завершення перевірки.

після отримання довідки спеціаліста Управління Західного офісу в Рівненській області призначити будівельно-технічну експертизу.

після отримання довідки спеціаліста Управління Західного офісу в Рівненській області призначити будівельно-технічну експертизу.

Допитати посадових осіб Служби автомобільних доріг у Рівненській області, ВАТ «Дорожньо-будівельний трест №4 м. Брест», ТОВ «Енергетично - дорожнє будівництво» щодо виконання договорів підряду, внесення недостовірних відомостей у Актах виконаних будівельних робіт, інші відомості щодо встановлених порушень.

після отримання довідки спеціаліста Управління Західного офісу в Рівненській області призначити економічну експертизу.

відібрати зразки підписів та призначити почеркознавчі експертизи.

Зазначені слідчі дії мають істотне значення для кримінального провадження, а також для ухвалення законного, обґрунтованого та справедливого процесуального рішення під час судового розгляду кримінального провадження.

Згідно з ч. 2 ст. 9 КПК України, прокурор, керівник органу досудового розслідування, слідчий зобов'язані всебічно, повно і неупереджено дослідити обставини кримінального провадження, виявити як ті обставини, що викривають, так і ті, що виправдовують підозрюваного, обвинуваченого, а також обставини, що пом'якшують чи обтяжують його покарання, надати їм належну правову оцінку та забезпечити прийняття законних і неупереджених процесуальних рішень.

На виконання вказаних слідчих дій необхідно ще не менше шести місяців.

Провести вказані слідчі дії у передбачений законом строк не представилося можливим у зв'язку із складністю провадження, встановленням документів, що мають значення для призначення судових експертиз, без яких неможливо завершити досудове розслідування, проведення яких є досить тривалим.

Враховуючи конкретні обставини справи, також те, що строк досудового розслідування спливає, а провести вищевказані слідчі та процесуальні дії у передбачений законом строк не надається за можливе з об'єктивних причин, слідчий суддя приходить до висновку про обґрунтованість клопотання слідчого та наявність підстав для його задоволення.

Керуючись ст.ст. 219, 294, 309 КПК України, слідчий суддя, -

УХВАЛИВ:

Клопотання - задовольнити.

Продовжити строк досудового розслідування у кримінальному провадженні, внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань № 42021180000000007 від 28.01.2021 за ознаками вчинення кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 191 КК України, до двадцяти чотирьох місяців, тобто до 28.01.2023 року.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя Рівненського міського суду ОСОБА_1

Попередній документ
105146292
Наступний документ
105146295
Інформація про рішення:
№ рішення: 105146294
№ справи: 569/7956/21
Дата рішення: 07.07.2022
Дата публікації: 24.01.2023
Форма документу: Ухвала
Форма судочинства: Кримінальне
Суд: Рівненський міський суд Рівненської області
Категорія справи: продовження строку досудового розслідування
Стан розгляду справи:
Стадія розгляду: Розглянуто: рішення набрало законної сили (12.07.2023)
Дата надходження: 10.07.2023
Предмет позову: -
Учасники справи:
НАУМОВ СЕРГІЙ ВАЛЕНТИНОВИЧ головуючий суддя
НАУМОВ СЕРГІЙ ВАЛЕНТИНОВИЧ суддя-доповідач
ДЕНИСЮК ПЕТРО ДМИТРОВИЧ головуючий суддя
ДЕНИСЮК ПЕТРО ДМИТРОВИЧ суддя-доповідач