Clarity Project
Prozorro Закупівлі Prozorro.Продажі Аукціони Увійти до системи Тарифи та оплата Про систему

Ухвала від 06.07.2022 по справі 569/6242/22

Справа № 569/6242/22

1-кп/569/1246/22

УХВАЛА
ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

06 липня 2022 рокум. Рівне

Рівненський міський суд Рівненської області

в складі судді ОСОБА_1 ,

при секретарі судового засідання ОСОБА_2 ,

з участю прокурора ОСОБА_3 ,

захисника ОСОБА_4 ,

обвинуваченого ОСОБА_5 ,

розглянувши у відкритому підготовчому судовому засіданні в м.Рівне обвинувальний акт у кримінальному провадженні №12022186010000776 про обвинувачення ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженця м.Рівне, громадянина України, українця, неодруженого, непрацюючого, раніше не судимого, зареєстрованого та проживаючого за адресою: АДРЕСА_1 , у вчиненні кримінального проступку, передбаченого ч.1 ст.309 КК України та клопотання обвинуваченого ОСОБА_5 про звільнення від кримінальної відповідальності у зв'язку з дійовим каяттям та закриття кримінального провадження, суд -

ВСТАНОВИВ:

В провадженні Рівненського міського суду Рівненської області перебуває кримінальне провадження про обвинувачення ОСОБА_5 у вчиненні кримінального проступку, передбаченого ч.1 ст.309 КК України.

В обвинувальному акті вказано, що ОСОБА_5 в порушення ст.ст.4,6,7 Закону України "Про обіг в Україні наркотичних засобів, психотропних речовин, їх аналогів і прекурсорів", маючи умисел на незаконне придбання та зберігання психотропної речовини без мети збуту, 25 квітня 2022 року перебуваючи у дворі будинку АДРЕСА_2 , шляхом привласнення знайденого, незаконно придбав психотропну речовину метамфетамін, обіг якої обмежено відповідно до списку 2 таблиці 2 Переліку наркотичних засобів, психотропних речовин і прекурсорів, затвердженого Постановою Кабінету Міністрів України №770 від 06.05.2000 року, яку в подальшому незаконно зберігав за місцем свого проживання до моменту проведення санкціонованого обшуку 29 квітня 2022 року близько 12 год. 35 хв. за адресою: АДРЕСА_1 , в ході проведення якого було виявлено та в подальшому вилучено три поліетиленові пакетики із вмістом кристалічної речовини білого кольору, яка згідно висновку експерта №СЕ-19/118-22/3593-НЗПРАП від 05 травня 2022 року, містить у своєму складі психотропну речовину - метамфетамін, загальною масою 0,613 г., обіг якої обмежено.

Своїми умисними діями, які виразились у незаконному придбанні та зберіганні психотропної речовини без мети збуту, ОСОБА_5 вчинив кримінальний проступок, передбачений ч.1 ст.309 КК України.

До початку підготовчого судового засідання обвинувачений ОСОБА_5 подав до суду клопотання про звільнення його від кримінальної відповідальності у вчиненні кримінального проступку, передбаченого ч.1 ст.309 КК України, на підставі ст.45 КК України у зв'язку з дійовим каяттям та закриття кримінального провадження. Клопотання обвинувачений ОСОБА_6 обґрунтовує тим, що він вперше вчинив кримінальний проступок, у вчиненому щиро розкаюється.

В підготовчому судовому засіданні обвинувачений ОСОБА_5 підтримав подане ним клопотання, просив суд звільнити його від кримінальної відповідальності у зв'язку з дійовим каяттям та провадження у справі закрити.

Захисник ОСОБА_4 в підготовчому судовому засіданні підтримав клопотання обвинуваченого ОСОБА_5 про звільнення його від кримінальної відповідальності за ч.1 ст.309 КК України у зв'язку з дійовим каяттям та закриття кримінального провадження.

Прокурор ОСОБА_3 в підготовчому судовому засіданні не заперечив проти звільнення обвинуваченого ОСОБА_5 від кримінальної відповідальності за ч.1 ст.309 КК України на підставі ст.45 КК України, у зв'язку з дійовим каяттям, посилаючись на те, що наявні підстави та умови для звільнення обвинуваченого від кримінальної відповідальності, та закриття кримінального провадження, оскільки кримінальне правопорушення, яке інкримінується обвинуваченому, згідно ст.12 КК України, відноситься до категорії кримінальних проступків, вчинене обвинуваченим вперше, обвинувачений щиро розкаявся та активно сприяв розкриттю кримінального проступку.

Суд, розглянувши клопотання обвинуваченого ОСОБА_5 , заслухавши думку прокурора ОСОБА_3 , захисника ОСОБА_4 та обвинуваченого, вважає що клопотання обвинуваченого ОСОБА_5 підлягає до задоволення з наступних підстав.

За змістом ст.ст.44,45,46 КК України за наявності підстав, передбачених ст.45 КК України, звільнення особи від кримінальної відповідальності - є обов'язковим, якщо тільки вона сама проти цього не заперечує.

Згідно роз'яснень, які містяться в п.3 Постанови Пленуму Верховного Суду України №12 від 23 грудня 2005 року "Про практику застосування судами України законодавства про звільнення особи від кримінальної відповідальності", за наявності підстав, передбачених у ст.45 КК України, звільнення особи від кримінальної відповідальності є обов'язковим. Дійове каяття полягає в тому, що після вчинення злочину особа щиро покаялась, активно сприяла його розкриттю та повністю відшкодувала завдані збитки або усунула заподіяну шкоду. Відсутність хоча б однієї із зазначених складових дійового каяття виключає звільнення особи від кримінальної відповідальності за ст.45 КК України. Виняток можуть становити лише випадки вчинення злочину чи замаху на нього, внаслідок яких не заподіяно шкоду або не завдано збитки.

Шляхом опитування учасників кримінального провадження судом встановлено, що обвинувачений ОСОБА_5 правильно розуміє і не оспорює формулювання та характер пред'явленого йому обвинувачення, правову кваліфікацію своїх дій за ч.1 ст.309 КК України, відсутні будь-які сумніви у добровільності та істинності такої його позиції, а відтак діяння, яке поставлено обвинуваченому у провину, дійсно мало місце, вчинене ним, і отримало правильну кримінально-правову оцінку та визнано самим обвинуваченим.

Крім того, судом встановлено, що обвинувачений цілком розуміє свої права, визначені ч.3 ст.285 КПК України, підстави звільнення від кримінальної відповідальності за ст.45 КК України, а також наслідки закриття кримінального провадження з цих підстав і після роз'яснення цих положень наполягав на закритті кримінального провадження з підстав, передбачених ст.45 КК України.

Відповідно до ч.1 ст.44 КК України, особа, яка вчинила кримінальне правопорушення, звільняється від кримінальної відповідальності у випадках, передбачених цим кодексом.

Статтею 45 КК України передбачено, що особа, яка вперше вчинила кримінальний проступок або необережний нетяжкий злочин, крім корупційних кримінальних правопорушень, звільняється від кримінальної відповідальності, якщо вона після вчинення кримінального правопорушення щиро покаялася, активно сприяла розкриттю кримінального правопорушення і повністю відшкодувала завдані нею збитки або усунула заподіяну шкоду.

Відповідно до ст.12 КК України, кримінальне правопорушення, яке інкримінується обвинуваченому ОСОБА_5 за ч.1 ст.309 КК України належать до категорії кримінальних проступків.

Також в судовому засіданні встановлено, що обвинувачений ОСОБА_5 не судимий, після вчинення кримінального проступку щиро покаявся, активно сприяв розкриттю кримінального проступку.

Відповідно до п.1 ч.2 ст.284 КПК України кримінальне провадження закривається судом у зв'язку із звільненням особи від кримінальної відповідальності.

Відповідно до ст.288 КПК України, суд своєю ухвалою закриває кримінальне провадження та звільняє обвинуваченого від кримінальної відповідальності у випадку встановлення підстав, передбачених законом України про кримінальну відповідальність.

Суд приходить до висновку про обґрунтованість клопотання обвинуваченого і вважає, що обвинувачений ОСОБА_5 підлягає звільненню від кримінальної відповідальності за ч.1 ст.309 КК України, відповідно до вимог ст.45 КК України у зв'язку з дійовим каяттям, а кримінальне провадження відносно нього слід закрити на підставі п.1 ч.2 ст.284 КПК України.

Відповідно до положень ч.9 ст.100 КПК України, суд одночасно з ухваленням судового рішення, яким закінчується судовий розгляд, вирішує питання про долю речових доказів і документів, які були надані суду.

Речові докази у кримінальному провадженні - кристалічні речовини білого кольору, в складі яких виявлено психотропну речовину (метамфетамін), загальною масою 0,613 г., що знаходяться у трьох пакетиках з прозорого полімерного матеріалу, які упаковані у спеціальний пакет ЕС МВС України №2722823 з пояснювальним текстом та підписом судового експерта, та зберігаються в кімнаті речових доказів Рівненського районного управління поліції ГУНП в Рівненській області, слід знищити.

Речовий доказ у кримінальному провадженні - речовина червоно-коричневого кольору, у складі якої не виявлено найбільш поширених наркотичних засобів, психотропних речовин та прекурсорів, яку упаковано в спеціальний пакет ЕС МВС України №2302350 з пояснювальним текстом та підписом судового експерта, та зберігається в кімнаті речових доказів Рівненського районного управління поліції ГУНП в Рівненській області, слід знищити.

Запобіжний захід обвинуваченому ОСОБА_5 не обирався.

Цивільний позов у кримінальному провадженні не заявлено.

На підставі викладеного, керуючись ст.45 КК України, п.1 ч.2 ст.284, ст.ст.288, 314, 350 КПК України, суд -

УХВАЛИВ:

Клопотання обвинуваченого ОСОБА_5 про звільнення від кримінальної відповідальності у зв'язку з дійовим каяттям та закриття кримінального провадження, задоволити.

Звільнити обвинуваченого ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженця м.Рівне, громадянина України, українця, неодруженого, непрацюючого, раніше не судимого, зареєстрованого та проживаючого за адресою: АДРЕСА_1 , від кримінальної відповідальності за вчинення кримінального проступку, передбаченого ч.1 ст.309 КК України на підставі ст.45 КК України у зв'язку з дійовим каяттям.

Кримінальне провадження про обвинувачення ОСОБА_5 у вчиненні кримінального проступку, передбаченого ч.1 ст.309 КК України закрити на підставі п.1 ч.2 ст.284 КПК України.

Речові докази у кримінальному провадженні - кристалічні речовини білого кольору, в складі яких виявлено психотропну речовину (метамфетамін), загальною масою 0,613 г., що знаходяться у трьох пакетиках з прозорого полімерного матеріалу, які упаковані у спеціальний пакет ЕС МВС України №2722823 з пояснювальним текстом та підписом судового експерта, та зберігаються в кімнаті речових доказів Рівненського районного управління поліції ГУНП в Рівненській області, знищити.

Речовий доказ у кримінальному провадженні - речовина червоно-коричневого кольору, у складі якої не виявлено найбільш поширених наркотичних засобів, психотропних речовин та прекурсорів, яку упаковано в спеціальний пакет ЕС МВС України №2302350 з пояснювальним текстом та підписом судового експерта, та зберігається в кімнаті речових доказів Рівненського районного управління поліції ГУНП в Рівненській області, знищити.

Ухвала може бути оскаржена до Рівненського апеляційного суду через Рівненський міський суд протягом семи днів з дня її оголошення.

Суддя Рівненського міського суду ОСОБА_1

Попередній документ
105146291
Наступний документ
105146294
Інформація про рішення:
№ рішення: 105146292
№ справи: 569/6242/22
Дата рішення: 06.07.2022
Дата публікації: 24.01.2023
Форма документу: Ухвала
Форма судочинства: Кримінальне
Суд: Рівненський міський суд Рівненської області
Категорія справи: Незаконне виробництво, виготовлення, придбання, зберігання, перевезення чи пересилання наркотичних засобів, психотропних речовин або їх аналогів без мети збуту