Clarity Project
Prozorro Закупівлі Prozorro.Продажі Аукціони Увійти до системи Тарифи та оплата Про систему

Ухвала від 31.01.2022 по справі 912/187/22

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД КІРОВОГРАДСЬКОЇ ОБЛАСТІ

вул. В'ячеслава Чорновола, 29/32, м. Кропивницький, 25022,

тел. (0522) 32 05 11, факс 24 09 91, код ЄДРПОУ 03499951,

e-mail: inbox@kr.arbitr.gov.ua, web: http://kr.arbitr.gov.ua

УХВАЛА

31 січня 2022 рокуСправа № 912/187/22

Господарський суд Кіровоградської області у складі судді Поліщук Г.Б., розглянувши матеріали

за позовом Кропивницької спеціалізованої прокуратури у військовій та оборонній сфері Південного регіону, вул. Шевченка, 3, м. Кропивницький, 25006 в інтересах держави в особі

1. Міністерства внутрішніх справ України, вул. Академіка Богомольця, 10, м. Київ, 01601

2. Головного управління Національної гвардії України, вул. Народного Ополчення, буд. 9-А, м. Київ, 03151

3. Військової частини НОМЕР_1 Національної гвардії України, АДРЕСА_1

до Товариства з обмеженою відповідальністю "Кастум", проспект Чорновола, буд. 63, м. Львів, 79019

про стягнення 544 787,14 грн

До Господарського суду Кіровоградської області надійшла позовна заява Кропивницької спеціалізованої прокуратури у військовій та оборонній сфері Південного регіону в інтересах держави в особі Міністерства внутрішніх справ України, вул. Академіка Богомольця, Головного управління Національної гвардії України, Військової частини НОМЕР_1 Національної гвардії України до Товариства з обмеженою відповідальністю "Кастум" про стягнення 544 787,14 грн, що складається з 216 000,00 грн штрафу та 328 787,14 грн збитків, з покладанням на відповідача витрат по сплаті судового збору.

В обґрунтування позовної заяви прокурор посилається на неналежне виконання відповідачем Договору постачання природного газу №109/КЕС від 28.10.2020 в частині поставки природного газу в лютому, березні та квітні 2021 року.

Відповідно до глави 2 Господарського процесуального кодексу України, підсудність справ визначається за предметними, суб'єктними, інстанційними і територіальними ознаками. Виняток з цього правила становить виключна підсудність справ (ст. 30 Господарського процесуального кодексу України).

Частинами 1, 2 ст. 27 Господарського процесуального кодексу України передбачено, що позов пред'являється до господарського суду за місцезнаходженням чи місцем проживання відповідача, якщо інше не встановлено цим Кодексом. Для цілей визначення підсудності відповідно до цього Кодексу місцезнаходження юридичної особи та фізичної особи підприємця визначається згідно з Єдиним державним реєстром юридичних осіб, фізичних осіб підприємців та громадських формувань.

Як вбачається з позовної заяви, відповідачем у даному позові визначено Товариство з обмеженою відповідальністю "Кастум" (код ЄДРПОУ 41087491) місцезнаходженням якого є: 79019, м. Львів, проспект Чорновола, буд. 63.

Згідно з ч.1 ст. 29 Господарського процесуального кодексу України, право вибору між господарськими судами, яким відповідно до цієї статті підсудна справа, належить позивачу, за винятком виключної підсудності, встановленої статтею 30 цього Кодексу.

Відповідно до ч.5 ст. 29 Господарського процесуального кодексу України, позови у спорах, що виникають з договорів, в яких визначено місце виконання або виконувати які через їх особливість можна тільки в певному місці, можуть пред'являтися також за місцем виконання цих договорів.

Правило територіальної підсудності, закріплене у ч.5 ст. 29 Господарського процесуального кодексу України, є прикладом підсудності, яка застосовується для деяких позовів, особливий характер яких обумовлює доцільність надання позивачеві можливості пред'явити позов не лише до суду за місцезнаходженням відповідача, тобто у порядку застосування положень загальної територіальної підсудності, але і до іншого суду.

Визначена ч. 5 ст. 29 Господарського процесуального кодексу України підсудність за місцем виконання договору не залежить від сторін договору і можливої зміни ними свого місцезнаходження, не надає жодній із сторін переваг порівняно з іншою.

Відповідно до статті 532 Цивільного кодексу України місце виконання зобов'язання встановлюється у договорі. Якщо місце виконання зобов'язання не встановлено у договорі, виконання провадиться: 1) за зобов'язанням про передання нерухомого майна - за місцезнаходженням цього майна; 2) за зобов'язанням про передання товару (майна), що виникає на підставі договору перевезення, - за місцем здавання товару (майна) перевізникові; 3) за зобов'язанням про передання товару (майна), що виникає на підставі інших правочинів, - за місцем виготовлення або зберігання товару (майна), якщо це місце було відоме кредиторові на момент виникнення зобов'язання; 4) за грошовим зобов'язанням - за місцем проживання кредитора, а якщо кредитором є юридична особа, - за її місцезнаходженням на момент виникнення зобов'язання. Якщо кредитор на момент виконання зобов'язання змінив місце проживання (місцезнаходження) і сповістив про це боржника, зобов'язання виконується за новим місцем проживання (місцезнаходженням) кредитора з віднесенням на кредитора всіх витрат, пов'язаних із зміною місця виконання; 5) за іншим зобов'язанням - за місцем проживання (місцезнаходженням) боржника. Зобов'язання може бути виконане в іншому місці, якщо це встановлено актами цивільного законодавства або випливає із суті зобов'язання чи звичаїв ділового обороту.

За своєю правовою природою укладений між сторонами договір від 28.10.2020 №109/КЕС постачання природного газу є договором поставки.

Згідно ст. 265 Господарського кодексу України, за договором поставки одна сторона - постачальник зобов'язується передати (поставити) у зумовлені строки (строк) другій стороні - покупцеві товар (товари), а покупець зобов'язується прийняти вказаний товар (товари) і сплатити за нього певну грошову суму. Договір поставки укладається на розсуд сторін або відповідно до державного замовлення.

Спором, що виникає з договору поставки, є спір між сторонами даного договору з приводу виконання ними зобов'язань щодо предмету, кількості і асортименту поставки; строків і порядку поставки; якості і комплектності товарів, що поставляються; оплати за поставлений товар.

Відповідно до п. 1.1. Договору Постачальник зобов'язується забезпечити поставку у 2020-2021 році Газове паливо (ДК 021:2015 - 09120000-6 - Природний газ виключно для виробництва теплової енергії, яка споживається бюджетними установами/організаціями (ЛОТ 2) Споживачу, а Споживач зобов'язується приймати природний газ та своєчасно оплачувати його вартість відповідно до умов цього Договору.

Пунктом 2.2. Договору передбачено, що обсяг переданого (спожитого) природного газу на об'єкт Споживача визначається на межі балансової належності між Оператором ГРМ та Споживачем на підставі даних комерційного вузла обліку газу, визначеного договором розподілу природного газу, укладеного між Оператором ГРМ та Споживачем, а також з урахуванням процедур, передбачених Кодексом ГРМ.

При цьому, договір не визначає місцезнаходження пунктів призначення, до яких забезпечується поставка газу, та умови договору не визначають місце поставки газу як місце виконання спірного договору.

Таким чином, зазначений спірний Договір не містить прямої вказівки на місце виконання.

У той же час, предметом спору у даній справі є позовні вимоги про стягнення з відповідача 216 000,00 грн штрафу та 328 787,14 грн збитків.

Договором не передбачено та судом не встановлено особливість, що виконання сторонами та, зокрема, відповідачем своїх зобов'язань по цьому договору, в т.ч. щодо сплати спірних коштів, має відбуватись виключно тільки у певному місці. зокрема у м. Олександрії чи Кіровоградській області.

Отже, враховуючи, що спірні правовідносини не мають особливостей щодо виконання зобов'язань у чітко визначеному місці, а саме в межах міста Олександрії та/або Кіровоградської області, а умови договору не містять вимог щодо конкретного місця виконання сторонами своїх зобов'язань зі сплати спірних коштів, суд дійшов висновку, що спір між сторонами має бути розглянутий за місцезнаходженням відповідача.

Відповідно до п. 1 ч. 1 ст. 31 Господарського процесуального кодексу України, суд передає справу на розгляд іншому суду, якщо справа належить до територіальної юрисдикції (підсудності) іншого суду, а згідно з частиною 3 цієї статті - передача справи на розгляд іншого суду за встановленою цим Кодексом підсудністю з підстави, передбаченої пунктом 1 частини 1 цієї статті, здійснюється на підставі ухвали суду не пізніше п'яти днів після закінчення строку на її оскарження, а в разі подання скарги - не пізніше п'яти днів після залишення її без задоволення.

Враховуючи викладене вище, суд дійшов висновку, що позовна заява Кропивницької спеціалізованої прокуратури у військовій та оборонній сфері Південного регіону в інтересах держави в особі Міністерства внутрішніх справ України, Головного управління Національної гвардії України, Військової частини НОМЕР_1 Національної гвардії України до Товариства з обмеженою відповідальністю "Кастум" про стягнення 544 787,14 грн, підлягає передачі за підсудністю до Господарського суду Львівської області.

Керуючись ст. 27, 31, 234, 235 Господарського процесуального кодексу України, суд

УХВАЛИВ:

Позовну заяву Кропивницької спеціалізованої прокуратури у військовій та оборонній сфері Південного регіону в інтересах держави в особі Міністерства внутрішніх справ України, Головного управління Національної гвардії України, Військової частини НОМЕР_1 Національної гвардії України до Товариства з обмеженою відповідальністю "Кастум" про стягнення 544 787,14 грн з додатками направити за підсудністю до Господарського суду Львівської області.

Ухвала набирає законної сили в порядку ст. 235 Господарського процесуального кодексу України та може бути оскаржена до Центрального апеляційного господарського суду в порядку та строки, визначені Господарським процесуальним кодексом України.

Копії ухвали направити Кропивницькій спеціалізованій прокуратурі у військовій та оборонній сфері Південного регіону (вул. Шевченка, 3, м. Кропивницький, 25006), Міністерству внутрішніх справ України (вул. Академіка Богомольця, 10, м. Київ, 01601), Головному управлінню Національної гвардії України (вул. Народного Ополчення, буд. 9-А, м. Київ, 03151), Військовій частині НОМЕР_1 Національної гвардії України (вул. Діброви, б. 77/95, м. Олександрія, Кіровоградська область, 28000), Товариству з обмеженою відповідальністю "Кастум" (проспект Чорновола, буд. 63, м. Львів, 79019).

Суддя Г.Б. Поліщук

Попередній документ
102853725
Наступний документ
102853727
Інформація про рішення:
№ рішення: 102853726
№ справи: 912/187/22
Дата рішення: 31.01.2022
Дата публікації: 24.08.2022
Форма документу: Ухвала
Форма судочинства: Господарське
Суд: Господарський суд Кіровоградської області
Категорія справи: енергоносіїв
Стан розгляду справи:
Стадія розгляду: Призначено склад суду (22.02.2022)
Дата надходження: 22.02.2022
Предмет позову: про стягнення штрафу та збитків