Clarity Project
Prozorro Закупівлі Prozorro.Продажі Аукціони Увійти до системи Тарифи та оплата Про систему
Інформація
Дозвільні документи
Ліцензії (4)
Перевірки (28)

ДЕРЖАВНЕ ПІДПРИЄМСТВО "ДОБРОПІЛЛЯВУГІЛЛЯ-ВИДОБУТОК"

#43895975

Розширена аналітика Prozorro та актуальні дані 130+ реєстрів - у тарифі «Повний доступ».

Купуйте доступ на рік, місяць, або навіть добу!

Перевірки

Дата Тип Орган Статус
16.02.2022 3217769 Промислова безпека, охорона праці, поводження з вибуховими матеріалами промислового призначення, гігієна праці Східне міжрегіональне управління Державної служби України з питань праці Проведено
4 порушення
Предмет перевірки: позапланової перевірки суб’єкта господарювання ДП «Добропіллявугілля-видобуток», а саме складів ВМ та визначення їх придатності для зберігання вибухових матеріалів на шахтах «Доб-ропільська», «Алмазна» ВП «Шахтоуправління «Добропільське» та шахті «Новодонецька» ВП «Шахтоуправління «Новодонецьке» ДП «Добропіллявугілля-видобуток»
Підстави:
Подання суб’єктом господарювання письмової заяви про здійснення заходу державного нагляду (контролю) за його бажанням
Учасники:
Воротиленко Юрій Миколайович — заступник начальника відділу гірничотехнічного нагляду північно-західного напрямку Східного міжрегіонального управління Державної служби України з питань праці
Рожкін Олександр Сергійович — головний державний інспектор відділу гірничотехнічного нагляду північно-західного напрямку
Водоп'янов О О — В.о. генерального директора
Водоп'янов О.О. — В.о. генерального директора
Порушення:
На вході в склад протипожежна ємність з піском заповнена на 80%.
У мережі освітлення складу у не-робочому стані 1 світильник
У мережі освітлення складу у неробочому стані 1 світильник
Має місце виток води із крану пожежозрошувального трубопро-воду
Покарання: відсутні
26.01.2022 3212544 Промислова безпека, охорона праці, поводження з вибуховими матеріалами промислового призначення, гігієна праці Східне міжрегіональне управління Державної служби України з питань праці Проведено
52 порушення
Предмет перевірки: позапланова перевірка суб’єкта господарювання ДП «Добропіллявугілля-видобуток» з питань дотримання вимог законодавчих та нормативно-правових актів з охорони праці та промислової безпеки в частині функціонування СУВОП на шахті «Добропільська» ВП «Шахтоуправління «Добропільське» ДП «Добропіллявугілля-видобуток», дотримання вимог законодавчих та нормативно-правових актів з охорони праці та промислової безпеки під час ведення робіт у конвеєрному штреку 10-ї північної лави уклону пл.m51в гор.450м шахти «Добропільська» ВП «Шахтоуправління «Добропільське» ДП «Добропіллявугілля-видобуток» на підставі частини першої статті 6 Закону України «Про основні засади державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності», повідомлення про нещасний випадок зі смертельним наслідком № 140 від 21.01.2022 року, який стався 20.01.2022 року о 15 год. 30 хв. у конвеєрному штреку 10-ї північ-ної лави уклону пл.m51в гор.450м шахти «Добропільська» ВП «Шахтоуправління «Добропільсь-ке» ДП «Добропіллявугілля-видобуток» з гірником очисного забою дільниці з видобутку вугіл-ля №1 Зеленим Сергієм Вікторовичем, з метою попередження аварій, небезпечних ситуацій та нещасних випадків
Підстави:
Настання аварії, смерті потерпілого внаслідок нещасного випадку або професійного захворювання, що було пов’язано з діяльністю суб’єкта господарювання
Учасники:
Водоп'янов О О — Генеральний директор ДП "Добропіллявугілля-видобуток"
Рожкін Олександр Сергійович — головний державний інспектор відділу гірничотехнічного нагляду північно-західного напрямку
Мурзенко Сергій Володимирович — головний державний інспектор
Водоп'янов О.О. — Генеральний директор ДП "Добропіллявугілля-видобуток"
Порушення:
Не виконується рішення постійно-діючої комісії з охорони праці від 21.10.2021 в частині проведення позапланових інструктажів началь-никами дільниць шахти «Добро-пільська».
На ПК 33 зламано 10 дерев’яних стійок посилюючого кріплення.
Конвеєр експлуатується з несправ-ними захистами протипожежного стану, а саме: у неробочому стані автоматична установка УВПК
На кришці електродвигуна лебідки не вистачає 1 болта кріплення, по-рушена вибухобезпека.
тупиковий бар’єр, який передбачений «Паспортом підготовки та відпрацювання 10 північної лави уклону пл. m51в гор. 450м шахти «Добропільська» ВП «Шахтоуправління «Добропільське» ДП «Добропілля-вугілля-видобуток».
Відсутній перехідний місток через лебідку ЛВ-25 №3, який передба-чений «Паспортом підготовки та відпрацювання 10 північної лави уклону пл. m51в гор. 450м шахти «Добропільська» ВП «Шахтоупра-вління «Добропільське» ДП «Доб-ропіллявугілля-видобуток».
В 2021 році витік строк перевірки знань всього електротехнічного персоналу шахті «Добропільська» ВП «Шахтоуправління «Добропіль-ське» ДП «Добропіллявугілля-видобуток» на відповідність квалі-фікаційній групі з електробезпеки, що встановлюється у відповідності до НПАОП 10.0-1.01-10 «Правила безпеки у вугільних шахтах» та НПАОП 40.1-1.21-98 Правил без-печної експлуатації електроустано-вок споживачів.
На ПК 1+18м високовольтна елект-рична муфта не заземлена.
Кріплення двигуна лебідки ЛВ-25 №3 до рами не відповідає керівниц-тву з її експлуатації. Не вистачає 2 болтів кріплення.
На рейковому шляху відсутній ту-пиковий бар’єр, який передбачений «Паспортом підготовки та відпра-цювання 10 північної лави уклону пл. m51в гор. 450м шахти «Добро-пільська» ВП «Шахтоуправління «Добропільське» ДП «Добропілля-вугілля-видобуток».
Не виконується графік проведення комплексних перевірок охорони праці дільниць шахти «Добропіль-ська» на 2022 рік в частині не про-ведення комплексної перевірки дільниць з видобутку вугілля №4, ДВВ №1, ГМД, РВР-1 та ТКП-1 у січні 2022 року.
Відсутня інформація про перевірку блоків максимального струмового захисту у 2021 та 2022 роках пус-качів ПМВИР-41, що вмикають лебідки ЛВ-25 №1 та №2, та пуска-ча КУВ-80, який вмикає лебідку ЛВ-25 №3.
На роликах стрічкового конвеєру 1ЛТ-1000 №2 намотані нитки гу-мово-тканової стрічки.
Не проводиться навчання та пере-вірка знань з ПТЕ електроустано-вок споживачів і Правил безпечної експлуатації електроустановок споживачів персоналу, який обслу-говує вибухозахищене електрооб-ладнання, у відповідності до НПАОП 40.1-1.21-98 Правил без-печної експлуатації електроустано-вок споживачів.
Металевий повітропровід для пода-чі стисненого повітря не заземле-ний.
Не виконаний графік цільових пе-ревірок охорони праці на шахті «Добропільська», так відсутні акти проведення цільових перевірок за листопад-грудень 2021 року – 3 перевірки.
Не ведеться щозмінний контроль пиловибухобезпеки конвеєрного штреку 10-ї північної лави уклону пл.m51в гор.450м посадовими осо-бами дільниці з видобутку вугілля №4.
На лебідках ЛВ-25 №1, №2 та №3 відсутні книги огляду, які передба-чені «Паспортом підготовки та від-працювання 10 північної лави ук-лону пл. m51в гор. 450м шахти «До-бропільська» ВП «Шахтоуправлін-ня «Добропільське» ДП «Добропіл-лявугілля-видобуток».
Конвеєр не обладнаний засобами знепилювання в місці переванта-ження гірничої маси.
В журналі реєстрації вступного інструктажу з питань охорони праці відсутні підписи 96 працівників, яким було проведено вступний інструктаж з питань охорони праці у листопаді 2021 року.
На роликах стрічкового конвеєру 1ЛТ-1000 №1 намотані нитки гу-мово-тканової стрічки.
Кріплення лебідок ЛВ-25 №2 та №3 не відповідають «Паспорту підго-товки та відпрацювання 10 північ-ної лави уклону пл. m51в гор. 450м шахти «Добропільська» ВП «Шах-тоуправління «Добропільське» ДП «Добропіллявугілля-видобуток».
На ПК 34 на стику рейкового шля-ху не вистачає 3 болтів.
У журналі позапланових інструк-тажів дільниці КТ-1 відсутні підпи-си особи, яка інструктує на тему ознайомлення з розпорядженням Міністерства енергетики України «Про запобігання поширенню хво-роби COVID-19» від 11.11.2021 року.
Відсутнє дистанційне керування бар’єром №1 з конвеєрного штреку 10 північної лави уклону пл. m51в гор. 450м.
На ПК 56 зламано 10 дерев’яних стійок посилюючого кріплення.
У виробці відсутні гальмівні баш-маки та засоби для зчіплювання рухомого складу, які передбачені «Паспортом підготовки та відпра-цювання 10 північної лави уклону пл. m51в гор. 450м шахти «Добро-пільська» ВП «Шахтоуправління «Добропільське» ДП «Добропілля-вугілля-видобуток».
Підземні працівниками дільниці з видобутку вугілля №4, в кількості 84 особи, які виконують роботи у виробках 10-ї північної лави уклону пл.m51в гор.450м шахти «Добропільська» ВП «Шахтоуправління «Добропільське» ДП «Добропілля-вугілля-видобуток», не пройшли повторні практичні тренування в саморятівниках, з періодичністю не рідше одного разу на 2 роки, у спеціальних «димових камерах», у порядку, регламентованому п.3.4 «Інструкції з навчання працівників шахт» за програмою вступного ін-структажу з дотриманням вимог нормативно-правових актів з охо-рони праці та СОУ 10.1-00174102-002-2004 «Система саморятування гірників. Загальні вимоги» (надано чинності згідно до наказу Мінпали-венерго України від 30.12.2004 р №844).
Конвеєр не обладнаний засобами захисту, що забезпечують відклю-чення приводу конвеєра при пере-вищенні допустимого рівня матері-алу, який транспортується.
На лебідці ЛВ-25 №1 наявні сліди витоку мастила з редуктора.
Механічне блокування від відкрит-тя кришки пускача КУВ-250, що вмикає стрічковий конвеєр 1ЛТ-1000 №1 знаходиться в неробочому стані.
В Приписах представників служби охорони праці відсутні дати факти-чного усунення виявлених пору-шень нормативно- правових актів з охорони праці.
Припис №10 від 24.01.2022 не під-писаний начальником зміни з ОП Іванцовим О.С., строк усунення виявлених порушень становить 27.01.2022, але станом на 01.02.2022 відсутні відмітки про усунення виявлених порушень.
Службою охорони праці не ведеть-ся своєчасний контроль за прове-денням всіх видів інструктажу з охорони праці, так у журналі ін-структажів, ознайомлення з планом ліквідації аварій дільниці з видобу-тку вугілля №1, за 4 квартал 2021 року відсутні підписи особи, яка інструктує.
Укомплектованість служби охоро-ни праці ВП «Шахтоуправління «Добропільське» ДП «Добропілля-вугілля-видобуток» не відповідає затвердженому роботодавцем «По-ложення про службу охорони праці ВП «Шахтоуправління «Добропіль-ське» ДП «Добропіллявугілля-видобуток»», а саме: при плані 14 начальників змін, фактично в наяв-ності – 11 чол.
Конвеєр не обладнаний засобами знепилювання в місці переванта-ження гірничої маси.
Відсутнє блокування запуску кон-веєру при знятій огорожі.
Конвеєр не обладнаний засобами захисту, що забезпечують відклю-чення приводу конвеєра при пере-вищенні допустимого рівня матері-алу, який транспортується.
На ПК 57 на підошві виробки наяв-ні сліди мастила.
Відсутнє блокування запуску кон-веєру при знятій огорожі.
Не виконуються заходи щодо зне-пилювання повітря відповідно до проекту комплексного знепилю-вання, на елементах кріплення ви-робки, електрообладнанні, ППС є відкладення вугільного пилу.
Витік термін перезарядки 1 вогне-гасника, який встановлено біля ле-бідки ЛВ-25 №1
В журналі реєстрації вступного інструктажу з питань охорони праці не проводиться запис про вік особи яку інструктують.
На схемі електропостачання виїм-кової дільниці 10 північної лави уклону пл. m51в гор. 450м відсутнє блокування від одночасної роботи стрічкових конвеєрів та лебідок ЛВ-25 №1, №2 та №3 на конвеєр-ному штреку, яке передбачене «Па-спортом підготовки та відпрацю-вання 10 північної лави уклону пл. m51в гор. 450м шахти «Добропіль-ська» ВП «Шахтоуправління «Доб-ропільське» ДП «Добропіллявугіл-ля-видобуток».
Конвеєр не обладнаний пристроєм для відключення приводу конвеєра з будь-якої точки його довжини.
Конвеєр експлуатується з несправ-ними захистами протипожежного стану, а саме: у неробочому стані УВПК
Схема транспорту у «Паспорті під-готовки та відпрацювання 10 півні-чної лави уклону пл. m51в гор. 450м шахти «Добропільська» ВП «Шах-тоуправління «Добропільське» ДП «Добропіллявугілля-видобуток» не відповідає вимогам НПАОП 10.0-1.01-10 «Правила безпеки у вугіль-них шахтах» в частині: - відсутності дистанційного керування бар’єром №1; - відсутності кінцевого вими-кача лебідки ЛВ-25 №3 зважаючи на неможливість контролю лебід-ником рухомого складу через вста-новлення попереду 3-х пересувних трансформаторних підстанцій на протязі 19 метрів; - відсутності світлових табло про заборону пересування працівників у виробці під час відкатки вантажів.
Конвеєр не укомплектований спра-вними роликами на 10%.
Конвеєр не обладнаний пристроєм для відключення приводу конвеєра з будь-якої точки його довжини.
Відсутнє блокування від одночас-ної роботи стрічкових конвеєрів та лебідок ЛВ-25 №1, №2 та №3, яке передбачене «Паспортом підготов-ки та відпрацювання 10 північної лави уклону пл. m51в гор. 450м шах-ти «Добропільська» ВП «Шахто-управління «Добропільське» ДП «Добропіллявугілля-видобуток».
Не виконані «Заходи щодо запобі-гання подібним нещасним випад-кам» розроблені комісією з розслі-дування нещасного випадку, який стався 23.07.2021 року з прохідни-ком дільниці ПР-1 Григоренком М.В., а саме: не розглянуто причи-ни та обставини нещасного випадку на ПДК.
На сполученні з вантажним хідни-ком уклону пл. m51в гор. 450м від-сутні світлові табло і знаки про за-борону пересування працівників у виробці конвеєрного штреку 10 північної лави уклону пл. m51в гор. 450м під час відкатки вантажів.
Покарання:
Штраф, який визначається уповноваженим органом (посадовою особою) у межах, встановлених законом
24.01.2022 3173228 Техногенна та пожежна безпека, цивільний захист і діяльність аварійно-рятувальних служб Державна служба України з надзвичайних ситуацій Не проведено
Порушення відсутні
Причина, по якій не проведено перевірку: У зв'язку з дією ст. 3 Закону України від 02.09.2014 № 1669-VII "Про тимчасові заходи на період проведення антитерористичної операції"
Предмет перевірки: Додержання законодавства у сфері техногенної і пожежної безпеки
Порушення: відсутні
Покарання: відсутні
24.01.2022 3052124 Охорона навколишнього природного середовища, раціональне використання, відтворення і охорона природних ресурсів Державна екологічна інспекція України Не проведено
Порушення відсутні
Предмет перевірки: Дотримання вимог природоохоронного законодавства
Об'єкти:
ДЕРЖАВНЕ ПІДПРИЄМСТВО "ДОБРОПІЛЛЯВУГІЛЛЯ-ВИДОБУТОК"
85001, Донецька обл., м. Добропілля, Пр. Шевченка, буд. 1
ДЕРЖАВНЕ ПІДПРИЄМСТВО "ДОБРОПІЛЛЯВУГІЛЛЯ-ВИДОБУТОК"
84052, Донецька обл., Олександрівський р-н, С. Курицине, вул. Робоча, буд. 14
ДЕРЖАВНЕ ПІДПРИЄМСТВО "ДОБРОПІЛЛЯВУГІЛЛЯ-ВИДОБУТОК"
85001, Донецька обл., м. Добропілля, вул. Київська, буд. 1А
ДЕРЖАВНЕ ПІДПРИЄМСТВО "ДОБРОПІЛЛЯВУГІЛЛЯ-ВИДОБУТОК"
85001, Донецька обл., м. Добропілля, вул. Східна, буд. 0
Порушення: відсутні
Покарання: відсутні
12.01.2022 3206800 Промислова безпека, охорона праці, поводження з вибуховими матеріалами промислового призначення, гігієна праці Східне міжрегіональне управління Державної служби України з питань праці Проведено
Порушення відсутні
Предмет перевірки: Перевірка усунення порушень, вказаних у пунктах 10, 11, 12, 13, 14 акту перевірки № 06.1-21/6/68-21 від 26.11.2021р
Підстави:
Подання суб’єктом господарювання письмової заяви про здійснення заходу державного нагляду (контролю) за його бажанням
Учасники:
Рожкін Олександр Сергійович — головний державний інспектор відділу гірничотехнічного нагляду північно-західного напрямку
Кобзар Д.І. — директор
Кобзар Д І — директор
Порушення: відсутні
Покарання: відсутні
15.12.2021 3198799 Промислова безпека, охорона праці, поводження з вибуховими матеріалами промислового призначення, гігієна праці Східне міжрегіональне управління Державної служби України з питань праці Проведено
Порушення відсутні
Предмет перевірки: перевірка виконання суб’єктом господарювання вимог припису від 26.11.2021 за №06.1-21/6/68-21 по пунктам 1-9 та 15
Підстави:
Перевірка виконання суб’єктом господарювання приписів, розпоряджень або інших розпорядчих документів щодо усунення порушень вимог законодавства
Учасники:
Кобзар Д.І. — директор
Кобзар Д І — директор
Рожкін Олександр Сергійович — головний державний інспектор відділу гірничотехнічного нагляду північно-західного напрямку
Порушення: відсутні
Покарання: відсутні
02.12.2021 3198970 Додержання законодавства про працю Східне міжрегіональне управління Державної служби України з питань праці Проведено
1 порушення
Предмет перевірки: своєчасна виплата усіх сум, що належать працівнику при звільнені та процедури звільнення
Підстави:
Звернення фізичної особи (фізичних осіб) про порушення, що спричинило шкоду її (їхнім) правам, законним інтересам, життю чи здоров’ю, навколишньому природному середовищу чи безпеці держави
Учасники:
Шевченко С. А. — директор ВП "Автобаза"
Федорова Олена Валеріївна — заступник начальника відділу контролю західного напрямку управління з питань праці
Ковальова Яна Миколаївна — головний державний інспектор відділу контролю західного напрямку управління з питань праці Східного міжрегіонального управління Державної служби України з питань праці
Шевченко С А — директор ВП "Автобаза"
Порушення:
ВП «Автобаза» в порушення ч. 1 ст. 116 КЗпП України при звільнені працівника виплата усіх сум провадиться не в день звільнення, а пред'явлені звільненим працівником вимоги про розрахунок (вихідна допомога) виплачені пізніше наступного дня після пред’явлення.
Покарання: відсутні
25.11.2021 2962779 Промислова безпека, охорона праці, поводження з вибуховими матеріалами промислового призначення, гігієна праці Східне міжрегіональне управління Державної служби України з питань праці Проведено
15 порушень
Предмет перевірки: локомотиви та обладнання підземної гараж-зарядної камери
Підстави:
Подання суб’єктом господарювання письмової заяви про здійснення заходу державного нагляду (контролю) за його бажанням
Учасники:
Рожкін Олександр Сергійович — головний державний інспектор відділу гірничотехнічного нагляду північно-західного напрямку
Кобзар Д І — В.о. директора
Кобзар Д.І. — В.о. директора
Порушення:
У гараж-зарядній камері гор. 200м у аптечці витік термін придатності лікарських засобів.
На редукторах акумуляторного електровоза АМ-8Д зав.№ 9805 маються сліди підтікання масла.
У місці розташування компресорної установки УКВШ-5/7 зав.№ 314, яка встановлена у гараж-зарядній камері гор. 200м, силові кабелі і кабелі зв'язку прокладені з того ж боку виробки без захисту від пожежі або вибуху.
У гараж-зарядній камері гор. 200 м не вистачає 1 пожежного рукава.
У гараж-зарядній камері гор. 200 м витік термін перезарядки 1 вогнегасника.
На акумуляторному електровозі АМ-8Д зав.№ 9805 на кришці контролера не вистачає 3-х болтів.
У 2021 році не проведений щорічний технічний огляд компресорної установки УКВШ-5/7 зав.№ 314, яка встановлена у гараж-зарядній камері гор. 200м, суб'єктом господарювання, що має дозвіл Держпраці відповідно до постанови КМУ від 26.05.2004 № 687.
У гараж-зарядній камері гор. 200м не горять 2 світильника.
На акумуляторному електровозі АМ-8Д зав.№ 6041 у пісочницях відсутній пісок.
На акумуляторному електровозі АМ-8Д зав.№ 9805 у пісочницях відсутній пісок.
Акумуляторний електровоз АМ-8Д зав.№ 9805 не забезпечений місцями установки засобів пожежогасіння. У кабіні машиніста відсутній вогнегасник.
У місці розташування компресорної установки УКВШ-5/7 зав.№ 314, яка встановлена у гараж-зарядній камері гор. 200м, відсутні ящики з піском або інертним пилом місткістю не менше 0,4м3.
На акумуляторному електровозі АМ-8Д зав.№ 9805 акумуляторна батарея не очищена від бруду та пилу.
На компресорній установці УКВШ-5/7 зав.№ 314, яка встановлена у гараж-зарядній камері гор. 200м, наявні сліди витікання масла.
Встановлення компресорної установки УКВШ-5/7 зав.№ 314 у гараж-зарядній камері гор. 200м не передбачено «Паспортом гараж-зарядної камери гор. 200м».
Покарання:
Штраф, який встановлено законом у фіксованому розмірі
25.11.2021 3010180 Промислова безпека, охорона праці, поводження з вибуховими матеріалами промислового призначення, гігієна праці Східне міжрегіональне управління Державної служби України з питань праці Проведено
Порушення відсутні
Предмет перевірки: перевірка виконання суб’єктом господарювання припису від 23.10.2021 за № 06.1-21/05/60-21 щодо усунення порушень вимог зако-нодавства
Підстави:
Перевірка виконання суб’єктом господарювання приписів, розпоряджень або інших розпорядчих документів щодо усунення порушень вимог законодавства
Учасники:
Водоп'янов О О — Генеральний директор ДП "Добропіллявугілля-видобуток"
Мурзенко Сергій Володимирович — головний державний інспектор
Водоп'янов О.О. — Генеральний директор ДП "Добропіллявугілля-видобуток"
Порушення: відсутні
Покарання: відсутні
16.11.2021 3115925 Техногенна та пожежна безпека, цивільний захист і діяльність аварійно-рятувальних служб Головне управління ДСНС у Донецькій області Проведено
128 порушень
Предмет перевірки: стан додержання вимог законодавства у сфері техногенної та пожежної безпеки
Підстави:
Доручення Прем’єр-міністра України про перевірку суб’єктів господарювання у відповідній сфері у зв’язку з виявленими системними порушеннями та/або настанням події, що має значний негативний вплив на права, законні інтереси, життя та здоров’я людини, захист навколишнього природного середовища та забезпечення безпеки держави
Учасники:
Панков Олексій Сергійович — головний інспектор відділу техногенної безпеки управління запобігання надзвичайним ситуаціям Головного управління
Рябенко Оксана Миколаївна — Головний інспектор відділу організації профілактичної роботи Покровського районного управління Головного управління ДСНС України у Донецькій області
Кравченко Кирило Сергійович — Головний інспектор відділу пожежної безпеки управління запобігання надзвичайним ситуаціям Головного управління ДСНС України у Донецькій області
Фоміна Інна Ігорівна — головний інспектор відділу запобігання надзвичайним ситуаціям Покровського районного управління ГУ ДСНС України у Донецькій області
Наумова Тетятна Іванівна — заступник начальника управління – начальник відділу запобігання надзвичайним ситуаціям Покровського районного управління Головного управління ДСНС України у Донецькій області
Шатохін Андрій Володимирович — Провідний інспектор відділу запобігання надзвичайним ситуаціям Покровського районного управління Головного управління ДСНС України у Донецькій області
Клімов Максим Володимирович — Провідний інспектор відділу запобігання надзвичайним ситуаціям Покровського районного управління Головного управління ДСНС України у Донецькій області
Малянчук Ігор Іванович — технічний директор
Порушення:
Не надано акти проведення прихованих робіт за пластиковою стелею у санвузлі потокової лінії, що підтверджують ізолювання проводів (кабелів) від горючих основ (конструкцій) суцільним шаром негорючого матеріалу.
Експлуатація вогнегасників здійснюється з порушенням вимог Правил експлуатації та типових норм належності вогнегасників, затверджених наказом МВС України від 15.01.2018 року № 25, а саме підпункту 7 пункту 2 розділу ІV: використання вогнегасника за відсутності гнучкого рукава (бокс № 6).
Відповідальним за пожежну безпеку на об'єкті не визначено необхідну кількість первинних засобів пожежогасіння.
Допускаються до роботи особи, які не пройшли інструктаж з питань цивільного захисту, пожежної безпеки та дій у надзвичайних ситуаціях, згідно наказу Міністерства внутрішніх справ України 05 грудня 2019 року № 1021 «Про затвердження Порядку затвердження програм навчання та інструктажів з питань пожежної безпеки, організації та контролю за їх виконанням»
Електрощити, групові електрощитки не оснащені схемою підключення споживачів з пояснювальними написами і вказаним значенням номінального струму апарата захисту
Керівником об’єкта або уповноваженою ним посадовою особою не розроблені та затверджені інструкції про заходи пожежної безпеки для кожного приміщення.
На території об’єкта на другому та третьому виїзді не встановлено схему території з розташуванням будівель, водойм, гідрантів, під’їздів пожежних автомобілів до них.
Не встановлені додатково пожежні щити (стенди) з розрахунку один щит (стенд) на 5000 м захищуваної площі території.
Допускається улаштування на шляхах евакуації прохідної пристрою, що обертається, який перешкоджає вільній евакуації людей.
Не вивішені інструкції про заходи пожежної безпеки.
Експлуатація вогнегасника здійснюється з порушенням вимог Правил експлуатації та типових норм належності вогнегасників, затверджених наказом МВС України від 15.01.2018 року № 25, а саме підпункту 7 пункту 2 розділу ІV: використання вогнегасника за відсутності гнучкого рукава у посту діагностики (1 одиниця)
Не надано до територіального органу ДСНС повідомлення про результати ідентифікації об'єктів підвищеної небезпеки за формою ОПН-1.
Влаштована та експлуатується тимчасова електромережа.
Влаштована та експлуатується тимчасова електромережа для підключення електронагрівального баку (в коридорі поблизу кабінету майстра)
Двері горища утримуються відчиненими. На дверях не вказано місце зберігання ключів.
Будівлю не обладнано системами протипожежного захисту відповідно до пункту 12.1.1 таблиці А1 додатку А ДБН В.2.5-56-2014 «Системи протипожежного захисту».
Допускається влаштування незаповнених отворів в протипожежних перешкодах, які відокремлюють електрощитові.
Зливно-наливні пристрої, трубопроводи, стояки та арматура не піддаються регулярному оглядові та планово-попереджувальному ремонту.
У вибухонебезпечних і пожежонебезпечних зонах зовнішніх установок допускається експлуатація електрокабелів та електрообладнання, які не мають маркування щодо ступеня його захисту згідно з чинними стандартами.
Не проведена ідентифікація щодо визначення потенційної небезпеки відповідно наказу МНС України від 23.02.2006 № 98 “Про затвердження Методики ідентифікації потенційно небезпечних об'єктів”.
Допускається встановлення розетки (подовжувач) на горючу основу, без підкладання під неї суцільного негорючого матеріалу, що виступає за габарити апарата не менше ніж на 0,01 метра.
Приміщення матеріального складу не обладнано системами протипожежного захисту відповідно пункту 14.2 Таблиці А1 додатку А, пункту 19 таблиці Б1 додатку Б ДБН В.2.5-56-2014 «Системи протипожежного захисту».
Не розроблена загальнооб’єктова інструкція про заходи пожежної безпеки.
Не визначено категорію щодо вибухопожежної та пожежної небезпеки для зовнішніх установок, приміщень та відповідно до вимог ДСТУ Б В.1.1-36:2016 «Визначення категорій приміщень, будинків та зовнішніх установок за вибухопожежною та пожежною небезпекою», а також клас зон за "Правилами будови електроустановок. Електрообладнання спеціальних установок" (далі - НПАОП 40.1-1.32-01).
Експлуатація вогнегасників здійснюється з порушенням вимог Правил експлуатації та типових норм належності вогнегасників, затверджених наказом МВС України від 15.01.2018 року № 25, а саме підпункту 7 пункту 2 Розділу ІV: використання вогнегасника за відсутності гнучкого рукава.(2 одиниці)
Суб’єктом господарювання, який розпочав використання об’єктів нерухомості, не подано декларацію відповідності матеріально-технічної бази суб’єкта господарювання вимогам законодавства з питань пожежної безпеки.
Допускається підвішування лампи на струмопровідному проводі (підсобне приміщення на 1 поверсі).
Не здійснено навчання керівного складу, і фахівців, діяльність яких пов’язана з організацією і здійсненням заходів з питань цивільного захисту на територіальних курсах підвищення кваліфікації керівних кадрів Навчально-методичного центру цивільного захисту та безпеки життєдіяльності Донецької області у відповідності до п.п. 7, 10, 11 Порядку проведення навчання керівного складу та фахівців, діяльність яких пов’язана з організацією і здійсненням заходів з питань цивільного захисту», затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 23.10.2013 № 819; п.п 14-16 Порядку здійснення навчання населення діям у надзвичайних ситуаціях», затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 26.06.2013 № 444
Дерев’яні елементи горищних покриттів (крокви, лати) не оброблені засобами вогнезахисту, які забезпечують І групу вогнезахисної ефективності.
Допускається використання в пожежонебезпечних зонах світильника з лампою розжарювання без захисного суцільного скла (ковпаків) (1 одиниця)
Не розроблений перелік питань для ознайомлення працівників під час проведення інструктажів (вступний, первинний, повторний, позаплановий) з питань цивільного захисту, пожежної безпеки та дій у надзвичайних ситуаціях відповідно до пункт 4 розділу IV Порядку затвердження програм навчання та інструктажів з питань пожежної безпеки, організації та контролю за їх виконанням, затвердженого Наказом МВС від 05.12.2019 № 1021, зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 03.02.2020 за № 108/34391
Приміщення не забезпечені відповідними знаками безпеки. Знаки безпеки, їх кількість, а також місця їх встановлення повинні відповідати ДСТУ EN ІSО 7010:2019 “Графічні символи. КОЛЬОРИ ТА ЗНАКИ БЕЗПЕКИ. Зареєстровані знаки безпеки”, а саме: - знаки, що вказують на маршрут евакуації, - знаки обов'язкової дії - знаки заборони - попереджувальні знаки.
Влаштована та експлуатується тимчасова електромережа.
Територія об’єкту не очищена від сміття, відходів виробництва.
Не розроблений план реагування на надзвичайні ситуації.
На об’єкті відповідним документом (наказом, інструкцією тощо) не встановлений протипожежний режим, який включає: порядок утримання шляхів евакуації; визначення спеціальних місць для куріння; порядок застосування відкритого вогню; порядок використання побутових нагрівальних приладів; порядок проведення тимчасових пожежонебезпечних робіт; правила проїзду та стоянки транспортних засобів; місця для зберігання і допустиму кількість сировини, напівфабрикатів та готової продукції, що можуть одночасно знаходитися у приміщеннях і на території; порядок прибирання горючого пилу й відходів, зберігання промасленого спецодягу та ганчір’я, очищення елементів вентиляційних систем від горючих відкладень; порядок відключення від мережі електроживлення обладнання та вентиляційних систем у разі пожежі; порядок огляду й зачинення приміщень після закінчення роботи; порядок проходження посадовими особами навчання й перевірки знань з питань пожежної безпеки, а також проведення з працівниками протипожежних інструктажів та занять з пожежно-технічного мінімуму з призначенням відповідальних за їх проведення; порядок організації експлуатації і обслуговування наявних засобів протипожежного захисту; порядок проведення планово-попереджувальних ремонтів та оглядів електроустановок, опалювального, вентиляційного, технологічного та іншого інженерного обладнання; порядок збирання членів пожежно-рятувального підрозділу добровільної пожежної охорони та посадових осіб, відповідальних за пожежну безпеку, у разі виникнення пожежі, виклику вночі, у вихідні й святкові дні; порядок дій у разі виникнення пожежі: порядок і способи оповіщення людей, виклику пожежно-рятувальних підрозділів, зупинки технологічного устаткування, вимкнення ліфтів, підйомників, вентиляційних установок, електроспоживачів, застосування засобів пожежогасіння; послідовність евакуації людей та матеріальних цінностей з урахуванням дотримання техніки безпеки.
З’єднання, відгалуження та окінцювання жил проводів холодильника здійснено не за допомогою опресування, зварювання, паяння або затискачів.
Під час експлуатації об'єкта допускається зниження класу вогнестійкості елементів заповнення прорізів у протипожежних перешкодах (не встановлені протипожежні двері в приміщення трансформаторної підстанції).
Допускається користування пошкодженим електровиробам (подовжувач).
Допускається використання світильників без захисного суцільного скла (ковпаків) у боксах №15/1, 15/4, 15/5, 15/6, 17/3, 17/5, 17/8, 17/9, 17/15, 17/17, 17/19.
Посадові особи не пройшли навчання та перевірку знань з питань пожежної безпеки у порядку, встановленому постановою Кабінету Міністрів України від 26.06.2013 № 444 «Про затвердження Порядку здійснення навчання населення діям у надзвичайних ситуаціях»
Допускається користування пошкодженою розеткою.
Під час експлуатації об’єкту знижено рівень пожежної безпеки, а саме: внутрішній протипожежний водопровід не забезпечує необхідну витрату води на внутрішнє пожежогасіння (знаходиться в несправному стані), що не відповідає пункту 8.1, Таблиці 4 ДБН В.2.5-64:2012 «Внутрішній водопровід та каналізація. Частина І. Проектування. Частина ІІ. Будівництво».
Експлуатація вогнегасників здійснюється з порушенням вимог Правил експлуатації та типових норм належності вогнегасників, затверджених наказом МВС України від 15.01.2018 року № 25, а саме підпункту 7 пункту 2 розділу ІV: використання вогнегасника за відсутності розтруба у наступних кабінетах: технічного відділу, відділу управління персоналом, директора, охорони праці, фахівця з БДР, відділу експлуатації, приймальні, головного бухгалтера, диспетчерській.
Під час експлуатації об’єкту знижений рівень пожежної безпеки, встановлений законодавством, яке було чинним на момент початку використання об’єкта, а саме: демонтовано систему внутрішнього протипожежного водопроводу. (пункт 8.1, Таблиці 4 ДБН В.2.5-64:2012 «Внутрішній водопровід та каналізація. Частина І. Проектування. Частина ІІ. Будівництво»).
Не надано інформації щодо забезпечення фінансування заходів цивільного захисту. (Обсяг фінансування, що виділяється потенційно небезпечними об’єктами та об’єктами підвищеної небезпеки для проведення необхідних заходів цивільного захисту, має становити не менше ніж 0,5 відсотка обсягу валового доходу такого об’єкта).
Влаштована та експлуатується тимчасова електромережа в кімнаті прийому їжі для підключення мікрохвильової печі.
Допускається улаштування та експлуатація тимчасової електромережі у кабінеті головного бухгалтера, приймальні, туалеті на 3 поверсі, підсобному приміщенні на 3 поверсі, туалеті на 2 поверсі, прохідній.
Для працівників охорони (сторожів, вахтерів, вартових) не розроблено інструкцію, в якій необхідно визначити їхні обов'язки щодо контролю за додержанням протипожежного режиму, огляду території і приміщень, порядок дій в разі виявлення пожежі, спрацювання систем протипожежного захисту, а також указати, хто з посадових осіб об’єкта має бути викликаний у нічний час у разі пожежі.
Пожежний щит, який знаходиться на території об’єкта, не доукомплектовано засобами пожежогасіння (не вистачає: вогнегасники – 3 од, протипожежне покривало – 1 од., багор або лом та гак – 1 од., лопати – 2 од, сокири – 2 од.)
Допускається встановлення вимикачів, розеток, ламп на горючу основу, без підкладання під неї суцільного негорючого матеріалу, що виступає за габарити апарата не менше ніж на 0,01 метра (у кабінеті планово-економічної служби, підсобці на 3 поверсі, приймальні, туалеті на 2 поверсі, прохідній).
Допускається використання в пожежонебезпечних зонах світильників з лампами розжарювання без захисного суцільного скла (ковпаків)
Не розроблені плани, робочі документи, посадові інструкції та інші організаційно-розпорядчі документи, які мають містити відповідні вимоги щодо забезпечення техногенної безпеки.
Не надано підтверджуючі документи щодо проведення оглядів дихальної арматури, вогнеперешкоджувачів та гідравлічних клапанів.
Ящик для піску, розташований в боксі відстою автобусів, не укомплектований совковою лопатою
Влаштована та експлуатується тимчасова електромережа у приміщенні потокової лінії.
З’єднання, відгалуження та окінцювання жил проводів для підключення лампи освітлення на ганку здійснено не за допомогою опресування, зварювання, паяння або затискачів.
Допускаються до роботи працівники, які не пройшли навчання, інструктажі і перевірку знань з питань цивільного захисту, зокрема з техногенної безпеки.
На вхідних дверях до всіх будівель і приміщень складського призначення не позначено категорію щодо вибухопожежної та пожежної небезпеки відповідно до вимог ДСТУ Б В.1.1-36:2016 «Визначення категорій приміщень, будинків та зовнішніх установок за вибухопожежною та пожежною небезпекою», а також клас зони згідно з «Правилами будови електроустановок. Електрообладнання спеціальних установок» .
Суб’єкт господарювання не обладнаний інформаційно-довідковими куточками з питань цивільного захисту про конкретні дії у надзвичайних ситуаціях з урахуванням особливостей виробничої діяльності
Для зазначення місцезнаходження первинних засобів пожежогасіння не установлено вказівні знаки згідно з ДСТУ EN ISO 7010:2019 “Графічні символи. Кольори та знаки безпеки. Зареєстровані знаки безпеки”.
Експлуатація вогнегасників здійснюється з порушенням вимог Правил експлуатації та типових норм належності вогнегасників, затверджених наказом МВС України від 15.01.2018 року № 25, а саме підпункту 7 пункту 2 розділу ІV: використання вогнегасника за відсутності гнучкого рукава. (2 одиниці)
Лінії живлення до всіх побутових кондиціонерів, не забезпечено автономними пристроями електричного захисту незалежно від наявності захисту на загальній лінії.
Не надано акти проведення прихованих робіт за підвісною стелею та облицюванням стін, які підтверджують ізолювання проводів (кабелів) від горючих основ (конструкцій) суцільним шаром негорючого матеріалу
Місцезнаходження первинних засобів пожежогасіння не забезпечені вказівними знаками згідно з ДСТУ EN ISO 7010:2019 «Графічні символи. Кольори та знаки безпеки. Зареєстровані знаки безпеки» (таблиця 4). Знаки повинні бути розміщені на видимих місцях на висоті 2-2,5 м від рівня підлоги як усередині, так і поза приміщеннями (за потреби)
Допускається використання в пожежонебезпечній зоні світильнику з лампою розжарювання без захисного суцільного скла
Електророзетку встановлено на горючій основі (конструкції) без підкладання під неї суцільного негорючого матеріалу, що виступає за габарити апарата не менше ніж на 0,01 метра.
Будівлю не обладнано системами протипожежного захисту відповідно до пункту 12.1.1 таблиці А1 додатку А ДБН В.2.5-56-2014 «Системи протипожежного захисту».
Не здійснюється оцінка ризиків виникнення надзвичайних ситуацій техногенного характеру на небезпечному об'єкті
Влаштована та експлуатується тимчасова електромережа для підключення електророзетки.
Будівлю не обладнано системами протипожежного захисту відповідно до пункту 12.1.1 таблиці А1 додатку А ДБН В.2.5-56-2014 «Системи протипожежного захисту».
Не надано підтверджуючі документи щодо проведення контролю за герметичністю резервуарів та їх обладнанням.
На кожний резервуар не складено технологічну карту, в якій вказуються номер резервуара, його тип, призначення, максимальний рівень наливання, мінімальний залишок, швидкість наповнення і випорожнювання.
Влаштована та експлуатується тимчасова електромережа в кабінеті завідуючої складом
Вимикач у брудному відділенні встановлено на горючу основу (конструкції) без підкладання під нього суцільного негорючого матеріалу, що виступає за габарити апарата не менше ніж на 0,01 метра.
Ящик для піску, розташований на території, не укомплектований совковою лопатою
Ящик для піску, розташований на вулиці біля будівлі, не укомплектований совковою лопатою
Будівлю не обладнано системами протипожежного захисту відповідно до пункту 4.1 таблиці А1 Додатку А, пункту 20 таблиці Б1 Додатку Б ДБН В.2.5-56-2014 «Системи протипожежного захисту».
Допускається користування пошкодженою розеткою у кабінетах: провідного інженера, охорони праці.
Не вивішені у приміщеннях та на шляхах евакуації на видному місці відповідні інструкції щодо порядку забезпечення техногенної безпеки та дій працівників об’єкта у разі виникнення надзвичайної ситуації
Не забезпечено евакуаційним освітленням сходові клітки коридори, проходи та інші шляхи евакуації
Допускається використання в пожежонебезпечних зонах світильника з лампою розжарювання без захисного суцільного скла (ковпаків).
У кожному приміщенні не вивішені інструкції про заходи пожежної безпеки.
Не дотримуються вимоги нормативно-правових актів з питань пожежної безпеки, а саме: керівник підприємства не розробив комплексні заходи щодо забезпечення пожежної безпеки.
Допускається куріння за межами спеціально відведеного місця (бокс № 17/1).
Не проведено повторну ідентифікацію об’єкта підвищеної небезпеки (зміна об’єму та кількості небезпечних речовин (газу пропан-бутану, стисненого кисню)
Територія, а також будівлі, споруди, приміщення не забезпечені відповідними знаками безпеки щодо заборони куріння, користування відкритим вогнем та електронагрівальними приладами
Відсутнє Положення про комісію з питань надзвичайних ситуацій, відповідно пунктів 10, 11 ПКМУ від 09.01.2014 р. № 11 “Про затвердження Положення про єдину державну систему цивільного захисту”
Під час експлуатації об’єкту знижено рівень пожежної безпеки, а саме: внутрішній протипожежний водопровід не забезпечує необхідну витрату води на внутрішнє пожежогасіння (знаходиться в несправному стані), що не відповідає пункту 8.1, Таблиці 4 ДБН В.2.5-64:2012 «Внутрішній водопровід та каналізація. Частина І. Проектування. Частина ІІ. Будівництво».
Не забезпечено освітлення зовнішньої пожежної драбини.
У приміщеннях на видимих місцях біля телефонів не вивішені таблички із зазначенням номера телефону для виклику пожежно-рятувальних підрозділів.
Допускається підвішування лампи на струмопровідному проводі.
На складах резервуарного парку відсутній запас вогнегасних речовин, а також засобів їх подавання в кількості, необхідній для гасіння пожежі в найбільшому резервуарі.
Особи, яких приймають на роботу, пов'язану з підвищеною пожежною небезпекою попередньо (до початку самостійного виконання роботи) не пройшли спеціальне навчання (пожежно-технічний мінімум).
Не створено добровільну пожежну охорону відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 17 липня 2013 року № 564 “Про затвердження Порядку функціонування добровільної пожежної охорони”.
Допускається використання в пожежонебезпечній зоні світильнику з лампою розжарювання без захисного суцільного скла.
Електрощит не оснащений схемою підключення споживачів з пояснювальними написами і вказаним значенням номінального струму апарата захисту (бокс № 5).
У кожному приміщені не вивішені інструкції про заходи пожежної безпеки.
Не нанесені на вогнегасники облікові (інвентарні) номери.
Посадова особа, яка повинна проводити інструктажі з питань цивільного захисту, пожежної безпеки та дій у надзвичайних ситуаціях не пройшла відповідне навчання і спеціальну підготовку, відповідно до абзацу 2 пункт 1 розділу IV Порядку затвердження програм навчання та інструктажів з питань пожежної безпеки, організації та контролю за їх виконанням, затвердженого Наказом МВС від 05.12.2019 № 1021, зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 03.02.2020 за № 108/34391
Біля місця розташування пожежної водойми відсутній покажчик (об’ємний зі світильником або плоский із застосуванням світло відбивних покриттів) з нанесеним на нього: літерним індексом ПВ, цифровим значенням запасу води в кубічних метрах та кількості пожежних автомобілів, котрі можуть одночасно встановлюватися на майданчику біля водойми
Вогнегасники, які експлуатуються на об’єкті, не мають облікових (інвентарних) номерів.
Влаштована та експлуатується тимчасова електромережа для підключення вимикача у приміщенні токарного цеху.
Не створено матеріальний резерв для здійснення заходів, спрямованих на запобігання і ліквідацію наслідків надзвичайних ситуацій техногенного характеру та надання термінової допомоги постраждалому населенню, відповідно до Порядку створення та використання матеріальних резервів для запобігання і ліквідації наслідків надзвичайних ситуацій, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 30 вересня 2015 року № 775.
Приміщення, у яких розташована оргтехніка не в повному обсязі оснащені переносними газовими вогнегасниками ВВК-1,4 чи ВВК-2 згідно пункту 6 розділу VІ Правил експлуатації та типових норм належності вогнегасників, затверджених Наказом МВС України від 15.01.2018 № 25 зареєстрованого в Мін’юсті України 23.02.2018 № 255/31677
Не проведено технічне обслуговування вогнегасника, який знаходиться в токарному цеху, відповідно до Правил експлуатації та типових норм належності вогнегасників, затверджених наказом МВС України від 15.01.2018 року № 25.
Не надано підтверджуючі документи щодо проведення останнього очищення резервуарів, яке повинно здійснюватися не рідше одного разу на два роки, а також у разі заміни марки нафтопродукту.
Не організовані евакуаційні заходи щодо працівників та майна суб’єкта господарювання під час виникнення надзвичайних ситуацій, відповідно до пунктів 11, 17, 22. Порядку проведення евакуації у разі загрози виникнення або виникнення надзвичайних ситуацій, затвердженого Постанови кабінету Міністрів України від 30 жовтня 2013 р. № 841
Електричні розетки та вимикач у приміщенні боксу № 17/1 встановлено на горючі основи (конструкції) без підкладання під них суцільного негорючого матеріалу, що виступає за габарити апарата не менше ніж на 0,01 метра.
Будівлю не забезпечено планами евакуації, що відповідають п. 10.7 ДСТУ 7317:2013.
Допускається улаштування та експлуатація тимчасових електромереж у приміщенні змащувального цеху для підключення вимикача, електророзетки.
Не надано акти проведення прихованих робіт за пластиковою стелею у кабінеті головного механіка, які підтверджують ізолювання проводів (кабелів) від горючих основ (конструкцій) суцільним шаром негорючого матеріалу.
З’єднання, відгалуження та окінцювання жил проводів обігрівача (у медичному пункті) та світильника на сходовій клітині (1 поверх), здійснено не за допомогою опресування, зварювання, паяння або затискачів
Стаціонарні зовнішні пожежні сходи не утримуються в справному стані, пофарбованими.
В інструментальному цеху влаштована та експлуатується тимчасова електромережа для підключення 1 світильника та 3 ламп освітлення.
На пожежному щиті (стенді) не вказано його порядковий номер та номер телефону для виклику пожежно-рятувальних підрозділів.
Допускається використання в пожежонебезпечних зонах світильника з лампою розжарювання без захисного суцільного скла (ковпаків) у складському приміщенні потокової лінії.
Не проводиться періодичне обслуговування немеханізованого пожежного ручного інструменту, розміщеного на об’єкті у складі комплектації пожежних щитів (стендів), яке включає такі операції: - очищення від пилу, бруду та слідів корозії, - відновлення фарбування з урахуванням вимог стандартів, - відновлення потрібних кутів загострювання інструмента з дотриманням вимог стандартів.
Допускається підвішування лампи на струмопровідному проводі у боксах № 15/1, 15/3, 15/4, 15/6, 17/5, 17/8, 17/9, 17/12, 17/14, 17/17, 17/20.
Влаштована та експлуатується тимчасова електромережа у боксі №15/3.
Допускається користування пошкодженим подовжувачем у кабінетах: відділу експлуатації, головного інженера.
Допускається експлуатація кабелів і проводів з пошкодженою та такою, що в процесі експлуатації втратила захисні властивості, ізоляцією.
Не забезпечено техногенну безпеку на об’єкті
Об’єкт не забезпечено адресним вказівником (назва вулиці, номер будинку), встановленим на фасаді будівлі або інших видних місцях і освітлюваними у темний час доби.
Електророзетку встановлено на горючій основі (конструкції) без підкладання під неї суцільного негорючого матеріалу, що виступає за габарити апарата не менше ніж на 0,01 метра.(біля виходу).
Ящики для піску, розташовані в боксах, не укомплектовано совковими лопатами.
У вибухонебезпечних і пожежонебезпечних зонах приміщення допускається прокладання електропроводів і кабелів над цими зонами способами, що не допускаються у вибухонебезпечних зонах відповідно до НПАОП 40.1-1.32-01.
В інструментальному цеху допускається використання в пожежонебезпечній зоні світильнику з лампою розжарювання без захисного суцільного скла
Покарання:
Штраф, який визначається уповноваженим органом (посадовою особою) у межах, встановлених законом
Штраф, який визначається уповноваженим органом (посадовою особою) у межах, встановлених законом
10.11.2021 2947166 Додержання законодавства про працю Східне міжрегіональне управління Державної служби України з питань праці Проведено
1 порушення
Предмет перевірки: додержання законодавства про працю в частині своєчасної виплати заробітної плати за час відпустки
Підстави:
Звернення фізичної особи (фізичних осіб) про порушення, що спричинило шкоду її (їхнім) правам, законним інтересам, життю чи здоров’ю, навколишньому природному середовищу чи безпеці держави
Учасники:
Ковальова Яна Миколаївна — головний державний інспектор відділу контролю західного напрямку управління з питань праці Східного міжрегіонального управління Державної служби України з питань праці
Федорова Олена Валеріївна — заступник начальника відділу контролю західного напрямку управління з питань праці
Порушення:
заробітна плата працівникам за весь час щорічної відпустки виплачується пізніше ніж за три дні до початку відпустки
Покарання: відсутні
09.11.2021 2946647 Додержання законодавства про працю Східне міжрегіональне управління Державної служби України з питань праці Проведено
1 порушення
Предмет перевірки: додержання законодавства про оплату праці
Підстави:
Доручення Прем’єр-міністра України про перевірку суб’єктів господарювання у відповідній сфері у зв’язку з виявленими системними порушеннями та/або настанням події, що має значний негативний вплив на права, законні інтереси, життя та здоров’я людини, захист навколишнього природного середовища та забезпечення безпеки держави
Учасники:
Ковальова Яна Миколаївна — головний державний інспектор відділу контролю західного напрямку управління з питань праці Східного міжрегіонального управління Державної служби України з питань праці
Федорова Олена Валеріївна — заступник начальника відділу контролю західного напрямку управління з питань праці
Водоп'янов О. А. — в.о. генерального директора
Водоп'янов О А — в.о. генерального директора
Порушення:
1) Під час позапланового заходу державного нагляду (контролю) у формі інспекційного відвідування встановлено, що на ДП «Добропіллявугілля – видобуток» в порушення ч. 1,2 ст. 107 КЗпП України 419 працівникам не нараховано та не виплачено заробітну плату у подвійному розмірі за роботу у святковий день (14 жовтня 2021року - День захисників і захисниць України). 2) Під час позапланового заходу державного нагляду (контролю) у формі інспекційного відвідування встановлено, що в порушення ч. 1 ст. 115 КЗпП України та ст. 24 Закону України «Про оплату праці» заробітна плата працівникам ДП «Добропіллявугілля - видобуток» сплачувалась несвоєчасно з порушенням строків її виплати. Станом на 16.11.2021 року ДП «Добропіллявугілля - видобуток» має заборгованість із заробітної плати за жовтень 2021 року у сумі 63070,2 тис. та 1694, тис. грн. перед 124 звільненими працівниками. 3) Під час позапланового заходу державного нагляду (контролю) у формі інспекційного відвідування, відповідно до інформації та документів, наданих ДП «Добропіллявугілля – видобуток» встановлено, що в порушення ч. 3 ст. 115 КЗпП України ДП «Добропіллявугілля – видобуток» заробітна плата за першу половину місяця не визначається та не виплачується. 4) Відповідно до інформації та документів, наданих ДП «Добропіллявугілля – видобуток» встановлено, що в порушення ч. 4 ст. 115 КЗпП України заробітна плата працівникам за весь час щорічної відпустки виплачується пізніше ніж за три дні до початку відпустки. 5) В порушення вимог ч. 5 ст. 97 КЗпП України та ч. 3 ст. 15 Закону України «Про оплату праці» оплата праці працівників ДП «Добропіллявугілля – видобуток» здійснюється не в першочерговому порядку. 6) Відповідно до інформації та документів, наданих ДП «Добропіллявугілля – видобуток» встановлено, що в порушення ч. 1 ст. 116 КЗпП України при звільнені працівника виплата усіх сум провадиться не в день звільнення. 7) Відповідно до інформації та документів, наданих ДП «Добропіллявугілля – видобуток» встановлено, що в порушення ч. 1 ст. 117 КЗпП України ДП «Добропіллявугілля – видобуток» при затримці сум, що належать працівникам при звільнені, не виплачується середній заробіток звільненим працівникам за весь час затримки сум по день фактичного розрахунку.
Покарання: відсутні
28.10.2021 2926288 Промислова безпека, охорона праці, поводження з вибуховими матеріалами промислового призначення, гігієна праці Східне міжрегіональне управління Державної служби України з питань праці Проведено
Порушення відсутні
Предмет перевірки: перевірка виконання припису від 16.09.2021 за № 06.1-21/05/50-21
Підстави:
Перевірка виконання суб’єктом господарювання приписів, розпоряджень або інших розпорядчих документів щодо усунення порушень вимог законодавства
Учасники:
Мурзенко Сергій Володимирович — головний державний інспектор
Порушення: відсутні
Покарання: відсутні
28.10.2021 2931589 Додержання законодавства про працю Східне міжрегіональне управління Державної служби України з питань праці Проведено
1 порушення
Предмет перевірки: Своєчасність виплати заробітної плати
Підстави:
Звернення фізичної особи (фізичних осіб) про порушення, що спричинило шкоду її (їхнім) правам, законним інтересам, життю чи здоров’ю, навколишньому природному середовищу чи безпеці держави
Учасники:
Водоп'янов О О — В.о. Генерального директора
Водоп'янов О. О. — В.о. Генерального директора
Федорова Олена Валеріївна — заступник начальника відділу контролю західного напрямку управління з питань праці
Ковальова Яна Миколаївна — головний державний інспектор відділу контролю західного напрямку управління з питань праці Східного міжрегіонального управління Державної служби України з питань праці
Порушення:
Несвоєчасно виплачено заробітну плату
Покарання:
Штраф, який встановлено законом у фіксованому розмірі
18.10.2021 2923300 Промислова безпека, охорона праці, поводження з вибуховими матеріалами промислового призначення, гігієна праці Східне міжрегіональне управління Державної служби України з питань праці Проведено
10 порушень
Предмет перевірки: позапланова перевірка суб’єкта господарювання ДП «Добропіллявугілля-видобуток», а саме складів ВМ та їх придатності для зберігання вибухових матеріалів на шахтах «Добропільська», «Алмазна» ВП «Шахтоуправління «Добропільське» та шахти «Новодонецька» ВП «Шахтоуправління «Новодонецьке» ДП «Добропіллявугілля-видобуток»
Підстави:
Подання суб’єктом господарювання письмової заяви про здійснення заходу державного нагляду (контролю) за його бажанням
Учасники:
Водоп'янов О О — Генеральний директор ДП "Добропіллявугілля-видобуток"
Воротиленко Юрій Миколайович — заступник начальника відділу гірничотехнічного нагляду північно-західного напрямку Східного міжрегіонального управління Державної служби України з питань праці
Водоп'янов О.О. — Генеральний директор ДП "Добропіллявугілля-видобуток"
Мурзенко Сергій Володимирович — головний державний інспектор
Порушення:
Має місце виток води із крану по-жежозрошувального трубопроводу.
У приміщенні складу встановлено 2 вогнегасники з витікшим терміном чергового технічного обслугову-вання.
У складі протипожежна ємність з піском заповнена на 60%.
На дошці біля АПШ-1, що вмикає освітлення складу, відсутній запис про перевірку захисту від струмів короткого замикання у 4-у зміну 17.10.2021 року.
На вході в склад протипожежна ємність з водою заповнена на 80%.
У приміщенні складу встановлено 1 вогнегасник з витікшим терміном чергового технічного обслугову-вання.
Має місце виток води із крану по-жежозрошувального трубопроводу.
У мережі освітлення складу у неро-бочому стані 3 світильники.
У приміщенні складу захаращено прохід для людей до запасного ви-ходу порожнею ємкістю для піску.
У мережі освітлення складу у неро-бочому стані 1 світильник.
Покарання:
Штраф, який встановлено законом у фіксованому розмірі
15.09.2021 2908176 Промислова безпека, охорона праці, поводження з вибуховими матеріалами промислового призначення, гігієна праці Східне міжрегіональне управління Державної служби України з питань праці Проведено
12 порушень
Предмет перевірки: позапланова перевірка суб’єкта господарювання ДП «Добропіллявугілля-видобуток» на відповідність законодавчим та нормативно-правовим актам з охорони праці та промислової безпеки, в частині перевірки локомотивів і обладнання підземних гараж-зарядних камер з метою щорічного огляду на шахті «Новодонецька» ВП «Шахтоуправління «Новодонецьке» ДП «Добропіллявугілля-видобуток» на підставі частини 1 статті 6 Закону України «Про основні засади державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності», листа (заяви) ВП «Шахтоуправління «Новодонецьке»ДП «Добропіллявугілля-видобуток» від 12.08.2021 № 624
Підстави:
Подання суб’єктом господарювання письмової заяви про здійснення заходу державного нагляду (контролю) за його бажанням
Учасники:
Фомін В.О. — Директор ВП "Шахтоуправління Новодонецьке
Мурзенко Сергій Володимирович — головний державний інспектор
Фомін В О — Директор ВП "Шахтоуправління Новодонецьке
Порушення:
Не проведено щорічну ревізію, налагоджування та випробування підземної електроустановки - заря-дного пристрою ЗУ ЗАЗ-120/385-640 зав. № 7 2013 р. випуску, яку встановлено в гараж-зарядній ка-мері гор. 320м.
На ел. возі ЕРА-В9 зав. №0.14.С.0 у несправному стані сидіння для ма-шиніста.
На ел. возі ЕРА-В9 зав. №0.13.С.0 деформована задня тяга пісочниці.
На ел. возі ЕРА-В9 зав. №0.12.С.0 зношені 4 контакти контролера КРВ-2.
На ел. возі ЕРА-В9 зав. №0.14.С.0 у неробочому стані фара.
Не проведено, відповідно до п. 10.3.2.7 СОУ 10.1-001185790-002-2005 «Правила технічної експлуа-тації вугільних шахт», перевірку опору ізоляції локомотивів, які екс-плуатуються в підземних умовах.
На ел. возі ЕРА-В9 зав. №0.13.С.0, який був у експлуатації 15.09.2021р. у 1-у зміну, знос галь-мових колодок становить більше ніж 2/3 товщини.
Акумуляторна батарея 2х30х7PzS630-120V №2 не очище-на від пилу.
На ел. возі ЕРА-В9 зав. №0.12.С.0 у несправному стані блокувальний пристрій кришки батарейного ящи-ку акумулятору.
В мережі освітлення гараж-зарядної камери 1 світильник знаходяться у непрацездатному стані.
У пускачі ПМВІР-41, що вмикає кран КЕД-4 пошкоджено ізоляцію проводу моторної секції
На ел. возі АМ-8Д зав. №10079 де-формована задня тяга пісочниці.
Покарання:
Штраф, який встановлено законом у фіксованому розмірі
09.09.2021 2905804 Промислова безпека, охорона праці, поводження з вибуховими матеріалами промислового призначення, гігієна праці Східне міжрегіональне управління Державної служби України з питань праці Проведено
Порушення відсутні
Предмет перевірки: перевірка виконання припису від 06.08.2021 за № 06.1-21/05/34-21по п. 1.3-6.9
Підстави:
Перевірка виконання суб’єктом господарювання приписів, розпоряджень або інших розпорядчих документів щодо усунення порушень вимог законодавства
Учасники:
Мурзенко Сергій Володимирович — головний державний інспектор
Водоп'янов О.О. — Генеральний директор ДП "Добропіллявугілля-видобуток"
Водоп'янов О О — Генеральний директор ДП "Добропіллявугілля-видобуток"
Порушення: відсутні
Покарання: відсутні
31.08.2021 2901620 Промислова безпека, охорона праці, поводження з вибуховими матеріалами промислового призначення, гігієна праці Східне міжрегіональне управління Державної служби України з питань праці Проведено
3 порушення
Предмет перевірки: перевірки виконання пунктів 2, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 20, 21, 24, 25, 26, 32 акту позапланової перевірки від 06.07.2021 № 06.1-21/6/30-21
Підстави:
Подання суб’єктом господарювання письмової заяви про здійснення заходу державного нагляду (контролю) за його бажанням
Учасники:
Водоп'янов О.О. — В.о. генерального директора
Рожкін Олександр Сергійович — головний державний інспектор відділу гірничотехнічного нагляду північно-західного напрямку
Водоп'янов О О — В.о. генерального директора
Порушення:
Проекти планів розвитку гірни-чих робіт на 2021 рік в частині їх безпечного ведення, при прове-денні 3 північного конвеєрного штреку пл. l1 гор. 550м шахти «Алмазна» ВП «Шахтоуправлін-ня «Добропільське» ДП «Добро-піллявугілля-видобуток» не по-годжені з Східним міжрегіона-льним управлінням Державної служби України з питань праці.
Виробка 3 північного конвеєрного штреку пл. l1 гор. 550 м не прийнята в експлуатацію комісією, призначеною директором шахти, за участю представників Держпраці.
На комбайні КСП-32 непраце-здатна система зрошування, яка проводиться через полий вихід-ний вал до форсунок ріжучої коронки комбайна КСП-32.
Покарання:
Штраф, який встановлено законом у фіксованому розмірі
18.08.2021 2896861 Промислова безпека, охорона праці, поводження з вибуховими матеріалами промислового призначення, гігієна праці Східне міжрегіональне управління Державної служби України з питань праці Проведено
Порушення відсутні
Предмет перевірки: виконання суб’єктом господарювання припису від 12.07.2021 за № 06.1-21/6/30-21 щодо усунення порушень вимог законодавства, виданого за результатами проведення попереднього заходу державного нагляду (контролю)
Підстави:
Перевірка виконання суб’єктом господарювання приписів, розпоряджень або інших розпорядчих документів щодо усунення порушень вимог законодавства
Учасники:
Рожкін Олександр Сергійович — головний державний інспектор відділу гірничотехнічного нагляду північно-західного напрямку
Водоп'янов О.О. — В.о. генерального директора
Водоп'янов О О — В.о. генерального директора
Порушення: відсутні
Покарання: відсутні
05.08.2021 2890983 Промислова безпека, охорона праці, поводження з вибуховими матеріалами промислового призначення, гігієна праці Східне міжрегіональне управління Державної служби України з питань праці Проведено
21 порушення
Предмет перевірки: перевірка локомотивів і обладнання підземних гараж-зарядних камер з метою щорічного огляду на шахті «Добропільська»
Підстави:
Подання суб’єктом господарювання письмової заяви про здійснення заходу державного нагляду (контролю) за його бажанням
Учасники:
Мурзенко Сергій Володимирович — головний державний інспектор
Водоп'янов О.О. — Генеральний директор ДП "Добропіллявугілля-видобуток"
Водоп'янов О О — Генеральний директор ДП "Добропіллявугілля-видобуток"
Порушення:
Відсутня експлуатаційна докумен-тація, надана заводом-виробником, зарядного пристрою ТПЕ 200/300 інв. № 10600002197, який встанов-лено у гараж-зарядній камері гор. 200м
На ел. возі АМ-8Д №8 знос гальмо-вих колодок становить більше ніж 2/3 товщини.
На ел. возі АМ-8Д №8 деформована задня тяга пісочниці.
Має місце підтікання води на з’єднанні пожежо-зрошувального трубопроводу.
В мережі освітлення гараж-зарядної камери 3 світильника знаходяться у непрацездатному стані
Не проведено щорічну ревізію, налагоджування та випробування наступних підземних електроуста-новок, які встановлено в гараж-зарядній камері гор. 450м: - зарядний пристрій ЗУ 120/77-128-00.000ПС зав. № 429.С.2 2012 р. випуску; - зарядний пристрій ЗУ 120/77-128-00.000ПС зав. № 489.С.2 2014 р. випуску.
На ел. возі АМ-8Д №3 знос гальмо-вих колодок становить більше ніж 2/3 товщини
Не проведено, відповідно до п. 10.3.2.7 СОУ 10.1-001185790-002-2005 «Правила технічної експлуа-тації вугільних шахт», перевірку опіру ізоляції локомотивів, які екс-плкатуються в підземних умовах.
На ел. возі АМ-8Д №3 у непраце-здатному стані пісочниця.
Акумуляторна батарея 2х30х7PzS630-120V №2 не очище-на від пилу.
На ел. возі АМ-8Д №2 у непраце-здатному стані лампа фари.
На ел. возі АМ-8Д №5 знос гальмо-вих колодок становить більше ніж 2/3 товщини.
На ел. возі АМ-8Д №2 у непраце-здатному стані блокування бата-рейного ящику.
Пошкоджено корозією заземлюю-чий провід зарядного столу №3.
В мережі освітлення гараж-зарядної камери 2 світильника знаходяться у непрацездатному стані
На ел. возі АМ-8Д №2 має місце підтікання мастила із редуктору.
У несправному стані привід стріло-чного переводу
Відсутні дозволи на експлуатацію машин, механізмів та устаткування підвищеної небезпеки, яке встанов-лено в гараж-зарядній камері гор. 450м: - зарядний пристрій ЗУ 120/77-128-00.000ПС зав. № 429.С.2 2012 р. випуску; - зарядний пристрій ЗУ 120/77-128-00.000ПС зав. № 489.С.2 2014 р. випуску
Не виконана чергова перевірка уставок спрацьовування пристрою МСЗ пускача ПВІ-63, який вмикає зарядний пристрій ТПЕ 200/300 інв. № 10600002197
На ел. возі АМ-8Д №2 знос гальмо-вих колодок становить більше ніж 2/3 товщини.
На ел. возі АМ-8Д №8 відсутні 2 болти кріплення верхнього корпусу контролеру КРМ-2М.
Покарання:
Штраф, який встановлено законом у фіксованому розмірі
30.06.2021 2882329 Державний нагляд (контроль) за дотриманням вимог санітарного законодавства Головне управління Держпродспоживслужби в Донецькій області Проведено
Порушення відсутні
Предмет перевірки: позапланове санітарно-епідемічне обстеження щодо готовності до роботи в літній оздоровчий сезон 2021 року
Підстави:
Подання суб’єктом господарювання письмової заяви про здійснення заходу державного нагляду (контролю) за його бажанням
Учасники:
Кацагорова Т — керуюча пансіонатом
Хоружа Софія Миколаївна — лікар з загальної гігієни відділу державного нагляду за дотриманням санітраного законодавства Нікольського міжрайонного управління ГУ ДПСС в Донецькій області
Кацагорова Т. — керуюча пансіонатом
Ніколенко Анна Сергіївна — головний спеціаліст відділу безпечності харчових продуктів та ветеринарної медицини Нікольського міжрайонного управління ГУ ДПСС в Донецькій області
Порушення: відсутні
Покарання: відсутні
30.06.2021 2867904 Промислова безпека, охорона праці, поводження з вибуховими матеріалами промислового призначення, гігієна праці Східне міжрегіональне управління Державної служби України з питань праці Проведено
56 порушень
Предмет перевірки: функціонування СУВОП на шахті «Алмазна» ВП «Шахтоуправління «Добропільське» ДП «До-бропіллявугілля-видобуток», дотримання вимог законодавчих та нормативно-правових актів з охорони праці та промислової безпеки під час проведення виробки, а саме: третього північного конвеєрного штреку пл. l1 гор. 550 м на підставі частини 1 статті 6 Закону України «Про основні засади державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності», у зв’язку з нещасним випадком зі смертельним наслідком, який стався 29.06.2021 о 15 год. 25 хв. у третьому північному конвеєрному штреку пл. l1 гор. 550 м шахти «Алмазна» ВП «Шахтоуправління «Добропільське» ДП «Добропіллявугілля-видобуток» з прохідником дільниці підготовчих робіт №3 Мариненком Сергієм Анатолійовичем
Підстави:
Настання аварії, смерті потерпілого внаслідок нещасного випадку або професійного захворювання, що було пов’язано з діяльністю суб’єкта господарювання
Учасники:
Рожкін Олександр Сергійович — Головний державний інспектор відділу гірничотехнічного нагляду у Добропільському регіоні управління гірничого нагляду
Водоп'янов О.О. — в.о. генерального директора
Водоп'янов О О — в.о. генерального директора
Воротиленко Юрій Миколайович — заступник начальника відділу гірничотехнічного нагляду північно-західного напрямку Східного міжрегіонального управління Державної служби України з питань праці
Мурзенко Сергій Володимирович — Головний державний інспектор відділу гірничотехнічного нагляду північно-західного напрямку
Порушення:
Датчик швидкості повітря не заземлений.
На комбайні КСП-32 непраце-здатна система зрошування, яка проводиться через полий вихід-ний вал до форсунок ріжучої коронки комбайна КСП-32.
Відсутній паспорт водяного за-слона у місці його встановлення.
На сполученні 3 північного кон-веєрного штреку пл. l1 гор. 550 м з півничним хідником пл. l1 гор. 550 м світлове табло про заборо-ну пересування працівників під час ведення доставки вантажів знаходиться в непрацездатному стані.
З 26.02.2021 по 06.07.2021 не організовано щомісячну переві-рку відповідності «Паспорту проведення та кріплення 3 півні-чного конвеєрного штреку пл. l1 гор. 550 м» фактичним гірничо-геологічним умовам з відміткою результатів перевірки.
У місці встановлення трансфор-маторної підстанції ТСВП-400, яка живить 3 північний конвеє-рний штрек пл. l1 гор. 550 м, від-сутня ємність з піском та 2 вог-негасника.
У виробці 3 північного конвеєр-ного штреку пл. l1 гор. 550 м на кінці пожежозрошувального трубопроводу відсутня гайка для приєднання протипожежного рукава.
Не надані експлуатаційні доку-менти згідно з вимогами чинно-го законодавства на лебідку ЛМ-71 зав.№ 196, яка експлуатується у 3 північному конвеєрному штреку пл. l1 гор. 550 м.
Відсутнє освітлення на розподільчому пункті в місці установки електрообладнання.
В приписі начальника зміни служби охорони праці №184 від 03.07.2021 року, який виданий начальнику дільниці ШТ-2 від-сутні відмітки про усунення по-рушень. Термін усунення до 04.07.2021 року.
На привідній станції стрічкового конвеєра СПЛ-800 №2 не вста-новлена стаціонарна автоматич-на установка пожежогасіння.
З порушенням п.4.2 СОУ-П 10.1.00185790.017-2011 «Техно-логічний проектний документ (Паспорт) виїмкової дільниці. Загальні вимоги» розроблений та затверджений «Паспорт проведення та кріплення 3 північного конвеєрного штреку пл. l1 гор. 550 м» (далі – Паспорт), та не відповідає «Проекту підготовки та відпрацювання 3 північної лави пл. l1 гор. 550 м» (далі - Проект), який має позитивний експертний висновок № 23182908.-05.-18.-0012.20 від 10.01.2020 року, в частині: від-повідно до Проекту гірнича маса з комбайна КСП-32 надходить на 1ЛП-800 та далі на стрічковий конвеєр 1Л-1000, а згідно Пас-порту – з КСП-32 на 1ЛП-800, на скребковий конвеєр СП-202 і потім на стрічковий конвеєр СПЛ-800.
У «Паспорті проведення та кріп-лення 3 північного конвеєрного штреку пл. l1 гор. 550м» схемою електропостачання дільниці, яка розроблена головним механіком шахти «Алмазна» ВП Шахто-управління «Добропільське» ДП «Добропіллявугілля-видобуток» не передбачено електроживлен-ня резервного вентилятора міс-цевого провітрювання від окре-мих підстанцій при довжині ви-робки більше 200м.
У виробці 3 північного конвеєр-ного штреку пл. l1 гор. 550 м не вистачає 2 пожежних рукавів.
У виробці 3 північного конвеєр-ного штреку пл. l1 гор. 550 м з ПК 24 до ПК 31+11м відсутні міжрамні зтяжки, які передбачені «Паспортом проведення та кріплення 3 північного конвеєр-ного штреку пл. l1 гор. 550 м».
Проекти планів розвитку гірни-чих робіт на 2021 рік в частині їх безпечного ведення, при прове-денні 3 північного конвеєрного штреку пл. l1 гор. 550м шахти «Алмазна» ВП «Шахтоуправлін-ня «Добропільське» ДП «Добро-піллявугілля-видобуток» не по-годжені з Східним міжрегіона-льним управлінням Державної служби України з питань праці.
05.07.2021 року у першу зміну гірничий майстер дільниці ШТ-2 Шевчук А.В. не ознайомив під підпис гірника підземного Кара-сюка В.Б. з нарядом на виконан-ня робіт в книзі нарядів дільниці ШТ-2, що є порушенням п.3.5 «Положення про нарядну систе-му в ВП «Шахтоуправління «Добропільське» ДП «Добропіл-лявугілля-видобуток»
З порушенням п.4.2 СОУ-П 10.1.00185790.017-2011 «Техно-логічний проектний документ (Паспорт) виїмкової дільниці. Загальні вимоги» розроблений та затверджений «Паспорт проведення та кріплення 3 північного конвеєрного штреку пл. l1 гор. 550 м» (далі – Паспорт), та не відповідає «Проекту піготовки та відпрацювання 3 північної лави пл. l1 гор. 550 м» (далі - Проект), який має позитивний експертний висновок № 23182908.-05.-18.-0012.20 від 10.01.2020 року, в частині: від-повідно до Проекту при прове-денні виробки потрібно забурю-вати 2 металевих анкера в покрі-влю довжиною 2,4 метри, в Пас-порті та фактично вони відсутні.
На протязі 10 м від вибою 3 пів-нічного конвеєрного штреку пл. l1 гор. 550 м боки виробки на висоту 1 м не затягнуті затяж-кою, відповідно до «Паспорту проведення та кріплення 3 півні-чного конвеєрного штреку пл. l1 гор. 550 м»
Журналі реєстрації інструктажів з питань охорони праці на робо-чому місці дільниці ПР-3 не прошитий, не скріплений печат-кою, листи не пронумеровані.
На сполученні 3 північного кон-веєрного штреку пл. l1 гор. 550 м з північним хідником пл. l1 гор. 550 м на рейковому шляху на стрілочному переводі роз’єднані тяги.
В протоколі навчання № 31 від 03.07.2021 року згідно графіку ВП «Шахтоуправління «Добро-пільське» шахта «Алмазна» з питань охорони праці, техноло-гій ведення робіт, протипожеж-ного захисту та правил надання першої допомоги потерпілим відсутній підпис одного члена комісії.
Виробка 3 північного конвеєрного штреку пл. l1 гор. 550 м не прийнята в експлуатацію комісією, призначеною директором шахти, за участю представників Держпраці.
«Паспортом проведення та кріп-лення 3 північного конвеєрного штреку пл. l1 гор. 550 м» не пе-редбачена експлуатація лебідки ЛМ-71 зав.№ 196 у вибої 3 пів-нічного конвеєрного штреку пл. l1 гор. 550 м.
В журналі реєстрації інструк-тажів з питань охорони праці на робочому місці дільниці ШТ-2 відсутня дата початку ведення журналу. 25.06.2021 року не ознайомлені з повторним ін-структажем з питань охорони праці (по професії) 7 робітників дільниці.
З порушенням п.4.2 СОУ-П 10.1.00185790.017-2011 «Техно-логічний проектний документ (Паспорт) виїмкової дільниці. Загальні вимоги» розроблений та затверджений «Паспорт проведення та кріплення 3 північного конвеєрного штреку пл. l1 гор. 550 м» (далі – Паспорт), та не відповідає «Проекту піготовки та відпрацювання 3 північної лави пл. l1 гор. 550 м» (далі - Проект), який має позитивний експертний висновок № 23182908.-05.-18.-0012.20 від 10.01.2020 року, в частині: від-повідно до Проекту потрібно встановлювати посилюючи де-рев’яні стійки по центру виробки з відставанням від забою не більш ніж 30 метрів, в Паспорті та фактично стійки відсутні
Вентиляційний трубопровід не заземлений.
На сполученні 3 північного кон-веєрного штреку пл. l1 гор. 550 м з північним хідником пл. l1 гор. 550 м на стрілочному переводі деформовані вістряки.
Кінець протипожежного трубоп-ровода знаходиться далі ніж 40м від вибою.
Журнал реєстрації вступного інструктажу з питань охорони праці шахти «Алмазна» ВП «Шахтоуправління «Добро-пільське» ДП «Добропіллявугіл-ля-видобуток» не прошитий, не скріплений печаткою, листи не пронумеровані.
У виробці 3 північного конвеєр-ного штреку пл. l1 гор. 550 м на протязі 7 рам аркового кріплення встановлено по 1 скобі замість двох, що передбачено «Паспор-том проведення та кріплення 3 північного конвеєрного штреку пл. l1 гор. 550 м».
Відсутня інформаційна дошка у місці встановлення вентилятора місцевого провітрювання про його параметри.
У виробці 3 північного конвеєр-ного штреку пл. l1 гор. 550 м у місці встановлення трансформа-торної підстанції ТСВП-250 від-сутня ємність з піском та 2 вог-негасника.
У порушення п.10.6.6 СОУ 10.1-00185790-002-2005 «Правила технічної експлуатації вугільних шахт» рейкова колія з ПК 0 до ПК 25+10м не забаластована.
На пускачі ПВІ-250, що вмикає резервний вентилятор місцевого провітрювання, витік строк пе-ревірки блоку максимального струмового захисту. Остання перевірка проводилась в січні 2020 року.
В ДП «Добропіллявугілля -видобуток» відсутні документи, що дають право на проведення гірничих робіт, а саме: спеціаль-ний дозвіл на користування над-рами та акт про надання гірничо-го відводу в межах поля шахти «Алмазна», що є підставою для ведення гірничих робіт при про-веденні 3 північного конвеєрно-го штреку пл. l1 гор. 550м шахти «Алмазна» ВП «Шахтоуправлін-ня «Добропільське» ДП «Добро-піллявугілля-видобуток»
При довжині виробки більше 600м встановлений 1 водяний заслон замість необхідних двох.
Конструкція стрічкового кон-веєра, який встановлено у виро-бці, не відповідає ТПД. У «Пас-порті проведення та кріплення 3 північного конвеєрного штреку пл. l1 гор. 550 м» вказано стріч-ковий конвеєр 1Л-1000, а фак-тично встановлено лінійну ча-стину конвеєра 1Л-1000 з при-відною станцією конвеєра СПЛ-800.
В місцях перевантаження гірни-чої маси на стрічкових конвеєрах відсутнє освітлення.
У виробці 3 північного конвеєр-ного штреку пл. l1 гор. 550 м від-сутні дерев’яні міжрамні розпо-рки, які передбачені «Паспортом проведення та кріплення 3 півні-чного конвеєрного штреку пл. l1 гор. 550 м».
Вмонтовані на комбайні КСП-32 світильники знаходяться в не-працездатному стані.
Відсутній дозвіл на експлуата-цію машин, механізмів, устатко-вання підвищеної небезпеки, а саме лебідки ЛМ-71 зав.№ 196, яка експлуатується у 3 північно-му конвеєрному штреку пл. l1 гор. 550 м.
План роботи служби охорони праці шахти «Алмазна» ВП «Шахтоуправління «Добро-пільське» ДП «Добропіллявугіл-ля-видобуток» на 3 квартал 2021 року не затверджений заступни-ком директора з охорони праці.
На ПК 19+5м не заземлена елек-трична кабельна муфта.
На вентиляційному трубопро-воді в несправному стані знахо-диться розгазуючий пристрій.
У 5 вогнегасників витік термін перезарядки, які встановлені у 3 північному конвеєрному штреку пл. l1 гор. 550 м.
В місцях перевантаження гірни-чої маси на стрічкових конвеєрах відсутні засоби знепилювання.
«Паспортом проведення та кріп-лення 3 північного конвеєрного штреку пл. l1 гор. 550 м» перед-бачена перетяжка натяжної ста-нції стрічкового конвеєра, але не передбачена технологія перетя-гування привідної станції скреб-кового конвеєра СП-202.
На сполученні 3 північного кон-веєрного штреку пл. l1 гор. 550 м з північним хідником пл. l1 гор. 550 м висота проходу складає 1,4 м.
У виробці 3 північного конвеєр-ного штреку пл. l1 гор. 550 м на кінці пожежозрошувального трубопроводу відсутні 2 вогне-гасника.
В журналі реєстрації інструкта-жів з питань охорони праці на робочому місці дільниці з видо-бутку вугілля №2 відсутня дата початку ведення журналу. 29.06.2021 року не ознайомлені з повторним інструктажем з пи-тань охорони праці (по професії) 11 робітників дільниці.
Журнал обліку видачі інструкцій з охорони праці на підприємстві не прошитий, не скріплений пе-чаткою, листи не пронумеровані.
«Паспортом проведення та кріп-лення 3 північного конвеєрного штреку пл. l1 гор. 550 м» перед-бачена перетяжка натяжної ста-нції стрічкового конвеєра за до-помогою комбайна КСП-32, але відповідно до Керівництва з екс-плуатації комбайна прохідниць-кого КСП-32 він призначений для механізованого руйнування забою та погрузки гірничої маси при проведенні гірничих виро-бок.
На кінці вентиляційного трубо-провода відсутній спрямляючий патрубок довжиною не менше 2 метрів.
В журналі реєстрації інструкта-жів з питань охорони праці на робочому місці дільниці з видо-бутку вугілля №2 відсутній під-пис особи, яка проводила ін-структаж за 30.06.2021 року.
Графік обстежень маршрутів дільниць шахти «Алмазна» ВП «Шахтоуправління «Добропіль-ське» ДП «Добропіллявугілля-видобуток» начальників зміни служби охорони праці на липень 2021 року не затверджений за-ступником директора з охорони праці.
Покарання:
Зупинення (тимчасове припинення) діяльності
Штраф, який встановлено законом у фіксованому розмірі
22.04.2021 2572652 Додержання законодавства про працю Східне міжрегіональне управління Державної служби України з питань праці Проведено
1 порушення
Предмет перевірки: своєчасна виплата заробітної плати
Підстави:
Звернення фізичної особи (фізичних осіб) про порушення, що спричинило шкоду її (їхнім) правам, законним інтересам, життю чи здоров’ю, навколишньому природному середовищу чи безпеці держави
Учасники:
Федорова Олена Валеріївна — заступник начальника відділу контролю західного напрямку управління з питань праці Східного міжрегіонального управління Державної служби України з питань праці
Коваль Олександр Іванович — в. о. генерального директора
Ковальова Яна Миколаївна — головний державний інспектор відділу контролю західного напрямку управління з питань праці Східного міжрегіонального управління Державної служби України з питань праці
Порушення:
несвоєчасна виплата заробітної плати, не виплата всіх сум при звільнені працівника в день звільнення
Покарання:
Штраф, який визначається уповноваженим органом (посадовою особою) у межах, встановлених законом
18.02.2021 2894247 Державний нагляд (контроль) за дотриманням вимог санітарного законодавства Головне управління Держпродспоживслужби в Донецькій області Проведено
Порушення відсутні
Предмет перевірки: Обстеження на відповідність вимогам санітарним нормам
Підстави:
Подання суб’єктом господарювання письмової заяви про здійснення заходу державного нагляду (контролю) за його бажанням
Учасники:
Буряк О О — завідувач закладу
Носов Микола Олексійович — Лікар з гігієни харчування відділу державного нагляду за дотрианням санітарного законодавства Добропільського районного управління Головного управління Держпродспоживслужби в Донецькій області
Буряк О.О. — завідувач закладу
Косматенко Марина Миколаївна — Заступник начальника управління - начальник відділу безпечності харчових продуктів та ветеринарної медицини Добропільського районного управління Головного управління Держпродспоживслужби в Донецькій області
Порушення: відсутні
Покарання: відсутні
18.02.2021 2894232 Державний нагляд (контроль) за дотриманням вимог санітарного законодавства Головне управління Держпродспоживслужби в Донецькій області Проведено
Порушення відсутні
Предмет перевірки: Обстеження на відповідність вимогам санітарним нормам
Підстави:
Подання суб’єктом господарювання письмової заяви про здійснення заходу державного нагляду (контролю) за його бажанням
Учасники:
Косматенко Марина Миколаївна — Заступник начальника управління - начальник відділу безпечності харчових продуктів та ветеринарної медицини Добропільського районного управління Головного управління Держпродспоживслужби в Донецькій області
Слушаєнко Т В — завідувач закладу
Слушаєнко Т.В. — завідувач закладу
Носов Микола Олексійович — Лікар з гігієни харчування відділу державного нагляду за дотрианням санітарного законодавства Добропільського районного управління Головного управління Держпродспоживслужби в Донецькій області
Порушення: відсутні
Покарання: відсутні
18.02.2021 2894207 Державний нагляд (контроль) за дотриманням вимог санітарного законодавства Головне управління Держпродспоживслужби в Донецькій області Проведено
Порушення відсутні
Предмет перевірки: Обстеження на відповідність вимогам санітарним нормам
Підстави:
Подання суб’єктом господарювання письмової заяви про здійснення заходу державного нагляду (контролю) за його бажанням
Учасники:
Тарасова О М — завідувач закладу
Тарасова О.М. — завідувач закладу
Носов Микола Олексійович — Лікар з гігієни харчування відділу державного нагляду за дотрианням санітарного законодавства Добропільського районного управління Головного управління Держпродспоживслужби в Донецькій області
Косматенко Марина Миколаївна — Заступник начальника управління - начальник відділу безпечності харчових продуктів та ветеринарної медицини Добропільського районного управління Головного управління Держпродспоживслужби в Донецькій області
Порушення: відсутні
Покарання: відсутні
18.02.2021 2893856 Державний нагляд (контроль) за дотриманням вимог санітарного законодавства Головне управління Держпродспоживслужби в Донецькій області Проведено
Порушення відсутні
Предмет перевірки: Обстеження на відповідність вимогам санітарним нормам
Підстави:
Подання суб’єктом господарювання письмової заяви про здійснення заходу державного нагляду (контролю) за його бажанням
Учасники:
Кутовенко О.О. — директор
Носов Микола Олексійович — Лікар з гігієни харчування відділу державного нагляду за дотрианням санітарного законодавства Добропільського районного управління Головного управління Держпродспоживслужби в Донецькій області
Косматенко Марина Миколаївна — Заступник начальника управління - начальник відділу безпечності харчових продуктів та ветеринарної медицини Добропільського районного управління Головного управління Держпродспоживслужби в Донецькій області
Кутовенко О О — директор
Порушення: відсутні
Покарання: відсутні
18.02.2021 2894221 Державний нагляд (контроль) за дотриманням вимог санітарного законодавства Головне управління Держпродспоживслужби в Донецькій області Проведено
Порушення відсутні
Предмет перевірки: Обстеження на відповідність вимогам санітарним нормам
Підстави:
Подання суб’єктом господарювання письмової заяви про здійснення заходу державного нагляду (контролю) за його бажанням
Учасники:
Тищенко Н.І. — завідувач закладу
Тищенко Н І — завідувач закладу
Носов Микола Олексійович — Лікар з гігієни харчування відділу державного нагляду за дотрианням санітарного законодавства Добропільського районного управління Головного управління Держпродспоживслужби в Донецькій області
Косматенко Марина Миколаївна — Заступник начальника управління - начальник відділу безпечності харчових продуктів та ветеринарної медицини Добропільського районного управління Головного управління Держпродспоживслужби в Донецькій області
Порушення: відсутні
Покарання: відсутні