Clarity Project
Prozorro Закупівлі Prozorro.Продажі Аукціони Увійти до системи Тарифи та оплата Про систему
Інформація Зовнішня інформація (3)
Дозвільні документи
Ліцензії (1)
Будівництво (2) Перевірки (2)

КОМУНАЛЬНЕ ПІДПРИЄМСТВО "СПЕКТР" ПОЛТАВСЬКОЇ МІСЬКОЇ РАДИ

#34743034

Розширена аналітика Prozorro та актуальні дані 130+ реєстрів - у тарифі «Повний доступ».

Купуйте доступ на рік, місяць, або навіть добу!

Перевірки

Дата Тип Орган Статус
14.05.2021 2329968 Охорона навколишнього природного середовища, раціональне використання, відтворення і охорона природних ресурсів Державна екологічна інспекція України Проведено
16 порушень
Предмет перевірки: Дотримання вимог природоохоронного законодавства
Учасники:
Сесюк Ігор Іванович — головний спеціаліст відділу державного екологічного нагляду (контролю) водних ресурсів Управління державного екологічного нагляду (контролю) у Полтавській області - державний інспектор з охорони навколишнього природного середовища Центрального округу
Здоровило Наталія Павлівна — Головний спеціаліст відділу державного екологічного нагляду (контролю) водних ресурсів Управління державного нагляду (контролю) у Полтавській області - державний інспектор з охорони навколишнього природного середовища Центрального округу.
Невлад Мар'яна Сергіївна — головний спеціаліст відділу державного екологічного нагляду (контролю) водних ресурсів Управління державного екологічного нагляду (контролю) у Полтавській області – державний інспектор з охорони навколишнього природного середовища Центрального округу.
Порушення:
КП «СПЕКТР» ПОЛТАВСЬКОЇ МІСЬКОЇ РАДИ представлено дозвіл на спеціальне водокористування від 01.06.2018 року № 240/ПЛ/49д-18 терміном до 05.05.2023 року, та представлено попередній дозвіл на спеціальне водокористування № 0460/Пол від 18.05.2015 року строком до 18.05.2018 року. Отже, КП «СПЕКТР» ПОЛТАВСЬКОЇ МІСЬКОЇ РАДИ з 19.05.2018 по 31.05.2018 здійснювало забір води без дозволу на спеціальне водокористування. Об’єм видобутої води за вказаний період - 2 258 м3.
КП «СПЕКТР» ПОЛТАВСЬКОЇ МІСЬКОЇ РАДИ місцевим органам виконавчої влади та органам місцевого самоврядування, уповноваженим органам виконавчої влади з питань охорони навколишнього природного середовища інформацію про відходи та пов'язану з ними діяльність, у тому числі про випадки несанкціонованого попадання відходів у навколишнє природне середовище та вжиті щодо цього заходи – не подається.
КП «СПЕКТР» ПОЛТАВСЬКОЇ МІСЬКОЇ РАДИ представлено дозвіл на спеціальне водокористування від 01.06.2018 року № 240/ПЛ/49д-18 терміном до 05.05.2023 року, та представлено попередній дозвіл на спеціальне водокористування № 0460/Пол від 18.05.2015 року строком до 18.05.2018 року. Відповідно до дозволу на спеціальне водокористування, джерелами водопостачання є закільцьовані свердловини № 4 та № 3 (розташовані в селах Тахтаулове та Жуки Полтавського району Полтавської області); свердловина № 2 – законсервована (розташована в селі Жуки Полтавського району Полтавської області). Відповідно до умов дозволу на спеціальне водокористування, а саме: ст. 17 Закону України «Про питну воду та питне водопостачання» та ст. 19 Кодексу України про надра, у разі використання підземних вод для питного водопостачання суб’єкт господарювання повинен одержати спеціальний дозвіл на користування надрами, з урахуванням особливостей, передбачених ст. 23 Кодексу України про надра. Документи, що посвідчують право власності/ користування земельними ділянками під водними свердловинами, які знаходиться на балансі КП «СПЕКТР» ПОЛТАВСЬКОЇ МІСЬКОЇ РАДИ – відсутні. Тобто КП «СПЕКТР» ПОЛТАВСЬКОЇ МІСЬКОЇ РАДИ не є землевласником або землекористувачем, відповідно до статті 14 Податкового кодексу України. Спеціальний дозвіл на користування надрами у КП «СПЕКТР» ПОЛТАВСЬКОЇ МІСЬКОЇ РАДИ - відсутній. Отже, КП «СПЕКТР» ПОЛТАВСЬКОЇ МІСЬКОЇ РАДИ недотримується умов дозволу на спеціальне водокористування від 01.06.2018 року № 240/ПЛ/49д-18.
КП «СПЕКТР» ПОЛТАВСЬКОЇ МІСЬКОЇ РАДИ не ведеться первинний поточний облік кількості, типу і складу відходів, що утворюються, збираються, перевозяться, зберігаються, обробляються, утилізуються, знешкоджуються та видаляються. Облік відходів та пакувальних матеріалів і тари за формою 1-ВТ КП «СПЕКТР» ПОЛТАВСЬКОЇ МІСЬКОЇ РАДИ не ведеться. Дані до державної статистичної звітності за формою 1-відходи (річна) комунальним підприємством - не подається.
Інформація стосовно кількості (склад і властивості) відходів, що утворилися КП «СПЕКТР» ПОЛТАВСЬКОЇ МІСЬКОЇ РАДИ за 2018-2020 рр., - відсутня. Декларація про відходи підприємством не подається. Дозвіл на здійснення операцій у сфері поводження з відходами відсутній. Реєстрові карти об’єктів утворення відходів не розроблені. Розрахувати показник загального утворення відходів (Пзув) немає можливості, оскільки відсутні необхідні для цього дані.
КП «СПЕКТР» ПОЛТАВСЬКОЇ МІСЬКОЇ РАДИ надано Статут підприємства, де вказано, що одним із предметів господарської діяльності КП «СПЕКТР» ПОЛТАВСЬКОЇ МІСЬКОЇ РАДИ є відведення стічних вод. Згідно нормативного розрахунку водовідведення, КП «СПЕКТР» ПОЛТАВСЬКОЇ МІСЬКОЇ РАДИ здійснює водовідведення від населення, скид стічних вод здійснюється на власні очисні споруди з послідуючим скидом у підземний поглинач очищеної води. Місцеві Правила приймання стічних вод до системи централізованого водовідведення, затверджені наказом Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України від 01.12.2017 № 316, зареєстровані в Міністерстві юстиції України 15 січня 2018 р. за № 56/31508, поширюються на суб'єкти господарювання, які надають послуги з централізованого водовідведення (відведення та/або очищення стічних вод). Місцеві Правила приймання стічних вод до системи централізованого водовідведення КП «СПЕКТР» ПОЛТАВСЬКОЇ МІСЬКОЇ РАДИ, - не розроблені та не затверджені.
П.7 ст. 44 ВКУ передбачено здійснення засобами вимірювальної техніки, у тому числі автоматизованими, облік забору та використання вод. При перевірці КП «СПЕКТР» ПОЛТАВСЬКОЇ МІСЬКОЇ РАДИ було встановлено, що водна свердловина № 4, яка перебуває у користуванні комунального підприємства та розташована у с. Тахтаулове, не обладнана засобами вимірювальної техніки (лічильник). Водна свердловині № 3, яка перебуває у користуванні комунального підприємства та розташована у с. Жуки обладнана засобами вимірювальної техніки (лічильник), але за відсутності повірки лічильника. Отже, КП «СПЕКТР» ПОЛТАВСЬКОЇ МІСЬКОЇ РАДИ не ведеться первинни облік забору та використання вод. Тобто, КП «СПЕКТР» ПОЛТАВСЬКОЇ МІСЬКОЇ РАДИ допускається невиконання умов дозволу на спеціальне водокористування від 01.06.2018 року № 240/ПЛ/49д-18.
На балансі КП «СПЕКТР» ПОЛТАВСЬКОЇ МІСЬКОЇ РАДИ знаходиться станція очистки стічних вод (очисна споруда), до складу якої входить приймальне відділення насосної станції призначене для накопичення стічних вод, мулові майданчики (площадки), поглинач очищеної стічної води. Відповідно до статті 105 Водного кодексу України, підприємства, установи і організації, діяльність яких може негативно впливати на стан підземних вод, особливо ті, які експлуатують накопичувачі промислових, побутових і сільськогосподарських стоків чи відходів, повинні здійснювати заходи щодо попередження забруднення підземних вод, а також обладнувати локальні мережі спостережувальних свердловин для контролю за якісним станом цих вод. Локальну мережу спостережувальних свердловин відповідно до вимог статті 105 Водного Кодексу України КП «СПЕКТР» ПОЛТАВСЬКОЇ МІСЬКОЇ РАДИ - не облаштовано.
Відповідно до Порядку видачі дозволів на спеціальне водокористування, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 13 березня 2002 р. N 321, видача дозволу на спеціальне водокористування здійснюються відповідно до Закону України "Про дозвільну систему у сфері господарської діяльності". Дозволи видаються на підставі заяви водокористувача, в якій зазначаються обґрунтування потреби у воді з помісячним нормативним розрахунком водокористування і водовідведення. Відповідно до нормативного розрахунку водокористування та водовідведення КП «СПЕКТР» ПОЛТАВСЬКОЇ МІСЬКОЇ РАДИ – скид стічних вод (випуск № 1 у межах населеного пункту с. Тахтаулове) здійснюється на власні очисні споруди з послідуючим скидом у підземний поглинач очищеної води. Спосіб очистки стічної води – біологічний, потужність очисних споруд 17,520 тис. м3/рік. Облік скинутих стічних вод ведеться у журналі обліку розрахунковим методом за потужністю та часом роботи насосного обладнання. На момент перевірки, при натурному обстеженні та відповідно до довідки наданої підприємством від 21 травня 2021 року № 24, було встановлено, що очисна споруда КП «СПЕКТР» ПОЛТАВСЬКОЇ МІСЬКОЇ РАДИ знаходиться у неробочому стані, тобто стічні та зворотні води не проходять стадію біологічної очистки, внаслідок чого неочищені стічні води потрапляють на мулові майданчики (площадки), звідки періодично здійснюється вивезення рідких побутових відходів спецтехнікою, відповідно до договору № 7/1 від 17 серпня 2020 року. Очисна споруда функціонує не за Правилами експлуатації очисних споруд, відповідно до «Тимчасового регламенту роботи споруд очистки стічних вод с. Тахтаулове Полтавскьої області», затвердженого від 10.12.2008 року. Облік скинутих стічних вод – не ведеться. Отже, очисні споруди КП «СПЕКТР» ПОЛТАВСЬКОЇ МІСЬКОЇ РАДИ знаходяться у неналежному стані, що свідчить про діяльність підприємства всупереч ст. 44 Водного кодексу України. Вищеозначене свідчить про недотримання КП «СПЕКТР» ПОЛТАВСЬКОЇ МІСЬКОЇ РАДИ умов дозволу на спеціальне водокористування від 01.06.2018 року № 240/ПЛ/49д-18.
Робочі проекти зон санітарної охорони водозаборів водних свердловин, які знаходяться на балансі КП «СПЕКТР» ПОЛТАВСЬКОЇ МІСЬКОЇ РАДИ – не розроблені та не затверджені.
В ході проведення перевірки КП «СПЕКТР» ПОЛТАВСЬКОЇ МІСЬКОЇ РАДИ було встановлено, що на балансі комунального підприємства знаходиться очисна споруда, до скаду якої входить насосна станція (приймальне відділення) та мулові майданчики (площадки), що є стаціонарними джерелами викидів в атмосферне повітря. Дозвіл на викиди забруднюючих речовин в атмосферне повітря стаціонарними джерелами у КП «СПЕКТР» ПОЛТАВСЬКОЇ МІСЬКОЇ РАДИ - відсутній. Отже, КП «СПЕКТР» ПОЛТАВСЬКОЇ МІСЬКОЇ РАДИ допускає провадження господарської діяльності, під час якої здійснюються викиди забруднюючих речовин в атмосферне повітря, без відповідного дозволу на викиди забруднюючих речовин в атмосферне повітря стаціонарними джерелами викидів.
Відповідно до дозволу на спеціальне водокористування від 01.06.2018 року № 240/ПЛ/49д-18 наданого КП «СПЕКТР» ПОЛТАВСЬКОЇ МІСЬКОЇ РАДИ, однією з умов якого передбачено подання звітності про водокористування за формою № 2-ТП-водгосп (річна), затвердженою наказом Мінприроди №78. КП «СПЕКТР» ПОЛТАВСЬКОЇ МІСЬКОЇ РАДИ звітність 2-ТП не подається, тобто допускається недотримання умов дозволу від 01.06.2018 року № 240/ПЛ/49д-18.
КП «СПЕКТР» ПОЛТАВСЬКОЇ МІСЬКОЇ РАДИ надано документи, що посвідчують право власності/ користування земельними ділянками під двома діючими водними свердловинами № 4 та № 3, які знаходяться на балансі КП «СПЕКТР» ПОЛТАВСЬКОЇ МІСЬКОЇ РАДИ, а саме: договір найму земельної ділянки від 02.03.2012 (місце розташування земельної ділянки с. Тахтаулове, артсвердловина № 4), срок дії договору становить 5 років, договір втратив чинність 02.03.2017 року; договір найму земельної ділянки від 02.03.2012 року (місце розташування земельної ділянки с. Жуки, артсвердловина № 3), срок дії договору становить 5 років, договір втратив чинність 02.03.2017 року. Документи, що посвідчують право власності/ користування земельними ділянками під водну свердловину № 2 (законсервована), яка знаходиться на балансі КП «СПЕКТР» ПОЛТАВСЬКОЇ МІСЬКОЇ РАДИ - відсутні. Тобто КП «СПЕКТР» ПОЛТАВСЬКОЇ МІСЬКОЇ РАДИ допускається користування земельними ділянками всупереч ст.ст. 125, 126 Земельного кодексу України.
КП «СПЕКТР» ПОЛТАВСЬКОЇ МІСЬКОЇ РАДИ надано дозвіл на спеціальне водокористування від 01.06.2018 року № 240/ПЛ/49д-18, однією з умов якого передбачено надання щорічно до 20 січня наступного за звітним роком дані режимних спостережень, відомості про фактичний водовідбір та результати хімічних аналізів за формою 7-ГР. КП «СПЕКТР» ПОЛТАВСЬКОЇ МІСЬКОЇ РАДИ звітність за формою 7-ГР не подається, тобто допускається недотримання умов дозволу від 01.06.2018 року № 240/ПЛ/49д-18.
КП «СПЕКТР» ПОЛТАВСЬКОЇ МІСЬКОЇ РАДИ надано дозвіл на спеціальне водокористування від 01.06.2018 року № 240/ПЛ/49д-18, відповідно до якого джерелами водопостачання є 3 свердловини. Закільцьовані свердловини № 4 та № 3 (розташовані в селах Тахтаулове та Жуки Полтавського району Полтавської області); свердловина № 2 – законсервована (розташована в селі Жуки Полтавського району Полтавської області). Під час натурного обстеження встановлено, що зони суворої санітарної охорони першого поясу навколо свердловин № 4 та № 3, розташованих в селах Тахтаулове та Жуки - не огороджені. Вищеозначене свідчить про недотримання КП «СПЕКТР» ПОЛТАВСЬКОЇ МІСЬКОЇ РАДИ умов дозволу на спеціальне водокористування від 01.06.2018 року № 240/ПЛ/49д-18.
КП «СПЕКТР» ПОЛТАВСЬКОЇ МІСЬКОЇ РАДИ здійснюється централізоване водовідведення стічних вод на власні очисні споруди з їх подальшим скиданням у підземний поглинач очищеної води, згідно з нормативним розрахунком водокористування та водовідведення, а також «Тимчасового регламенту роботи споруд очистки стічних вод с. Тахтаулове Полтавскьої області», затвердженого від 10.18.2008 року. Відповідно до ст. 4 ЗУ «Про відходи» регулювання відносин про поводження з речовинами, що акумулюються із стічними водами у спеціально відведених місцях складування, здійснюється цим Законом. Відповідно до Державного класифікатора відходів ДК – 005-96, відходи, одержані від добування, очищення та розподілу води відносяться до 41 групи. Відходи від функціонування обладнання для оброблення відходів та установок для очищення вод стічних відносяться до групи 90. КП «СПЕКТР» ПОЛТАВСЬКОЇ МІСЬКОЇ РАДИ на місце чи об'єкт зберігання або видалення відходів (мулові майданчики) спеціальний паспорт не складений.
Покарання:
Штраф, який визначається уповноваженим органом (посадовою особою) у межах, встановлених законом
Штраф, який визначається уповноваженим органом (посадовою особою) у межах, встановлених законом
Штраф, який визначається уповноваженим органом (посадовою особою) у межах, встановлених законом
Штраф, який визначається уповноваженим органом (посадовою особою) у межах, встановлених законом
Штраф, який визначається уповноваженим органом (посадовою особою) у межах, встановлених законом
Штраф, який визначається уповноваженим органом (посадовою особою) у межах, встановлених законом
Штраф, який визначається уповноваженим органом (посадовою особою) у межах, встановлених законом
31.03.2020 1889855 Охорона навколишнього природного середовища, раціональне використання, відтворення і охорона природних ресурсів Державна екологічна інспекція України Не проведено
Порушення відсутні
Причина, по якій не проведено перевірку: На підставі ЗУ "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України, спрямованих на запобігання виникненню і поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19)" забороняється проведення органами державного нагляду (контролю) планових заходів із здійснення державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності
Предмет перевірки: Дотримання вимог природоохоронного законодавства
Порушення: відсутні
Покарання: відсутні