Clarity Project
Prozorro Закупівлі Prozorro.Продажі Аукціони Увійти до системи Тарифи та оплата Про систему
Інформація Зовнішня інформація (8)
Дозвільні документи
Ліцензії (1)
Будівництво (13) Перевірки (8)

МАРІУПОЛЬСЬКИЙ ДЕРЖАВНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

#26593428

Розширена аналітика Prozorro та актуальні дані 130+ реєстрів - у тарифі «Повний доступ».

Купуйте доступ на рік, місяць, або навіть добу!

Перевірки

Дата Тип Орган Статус
07.11.2022 3144209 Техногенна та пожежна безпека, цивільний захист і діяльність аварійно-рятувальних служб Державна служба України з надзвичайних ситуацій Заплановано
Порушення відсутні
Предмет перевірки: Додержання законодавства у сфері техногенної і пожежної безпеки
Об'єкти:
Гуртожиток
Донецька обл., м. Маріуполь, Центральний р-н, просп. Будівельників, 52
Волейбольний комплекс
Донецька обл., м. Маріуполь, Центральний р-н, просп. Металургів, 52
Корпус №4
Донецька обл., м. Маріуполь, Центральний р-н, вул. Матросова, 5
Корпус №2
Донецька обл., м. Маріуполь, Центральний р-н, просп. Будівельників, 129
Корпус №5
Донецька обл., м. Маріуполь, Центральний р-н, просп. Миру, 89-А
Корпус № 3
Донецька обл., м. Маріуполь, Центральний р-н, вул. Матросова, 5
Корпус №1
Донецька обл., м. Маріуполь, Центральний р-н, просп. Бідівельників, 129-А
Порушення: відсутні
Покарання: відсутні
07.11.2022 2960262 Провадження господарської діяльності у сфері загальнообов'язкового державного пенсійного страхування Пенсійний фонд України Заплановано
Порушення відсутні
Предмет перевірки: Додержання законодавства у сфері загальнообов’язкового державного пенсійного страхування
Порушення: відсутні
Покарання: відсутні
10.02.2022 3216394 Техногенна та пожежна безпека, цивільний захист і діяльність аварійно-рятувальних служб Головне управління ДСНС у Донецькій області Проведено
29 порушень
Предмет перевірки: Перевірка виконання суб’єктом господарювання приписів, розпоряджень або інших розпорядчих документів щодо усунення порушень вимог законодавства, виданих за результатами проведення попереднього заходу
Підстави:
Перевірка виконання суб’єктом господарювання приписів, розпоряджень або інших розпорядчих документів щодо усунення порушень вимог законодавства
Учасники:
Дегтяр Марк Вадимович — Головний інспектор відділу запобігання надзвичайним ситуаціям Маріупольського районного управління Головного управління ДСНС України у Донецькій області старший лейтенант служби цивільного захисту
Дощік Анжеліка Миколаївна — проректор з економічних питань- головний бухгалтер
Порушення:
Допускається зняття (відсутність) дверей сходової клітки – між сходовою кліткою та поверховими коридорами, коридором та приміщенням холу.
Допускається застосування будівельних матеріалів для облицювання (оздоблення) на шляхах евакуації з вищими показниками пожежної небезпеки ніж нормовані (сходові клітки).
Приміщення гуртожитку не забезпечені системами протипожежного захисту відповідно до ДБН В.2.5-56:2014 «Системи протипожежного захисту», а саме: системою керування евакуюванням.
В закладі не створено резервний фонд вогнегасників для заміни вогнегасників які направлені на перезарядку технічне обслуговування та роботи, пов’язані з їхнім ремонтом.
Допускається прокладання в сходовій клітці електропроводів і кабелів (незалежно від їх напруги), які не відносяться до освітлення цієї сходової клітки.
Допускається улаштування складів горючих матеріалів у підвальних приміщеннях корпусу.
Пожежні кран-комплекти (внутрішній протипожежний водогін) не справні.
Допускається облицювання стін основного спортзалу, з перебуванням більш 50 осіб, з матеріалів з вищою пожежною небезпекою, ніж Г2, В2, Д2, Т2.
Не надано розроблений та затверджений План реагування на надзвичайні ситуації.
Допускається зниження класу вогнестійкості елементів заповнення прорізів (дверей) у протипожежних перешкодах, які відокремлюють пожежонебезпечні приміщення ( приміщення гаражу, кладові, сховища та ін.)
Допускається змінення планувальних рішень та умов освітлення шляхів евакуації, а саме: у коридорах 2-го та 3-го поверхів влаштовані приміщення з боку віконних прорізів, які забезпечували природне освітлення евакуаційних коридорів.
Мережа внутрішнього протипожежного водопроводу не відповідає вимогам п. 9.3 ДБН В.2.5-64:2012 «Внутрішній водопровід та каналізація», а саме: частина трубопроводу (у підвальному приміщенні насосної), який призначений для подачі води на пожежогасіння виконано не з металевих труб.
Допускається облицювання стін актового залу з перебуванням більш 50 осіб з матеріалів з вищою пожежною небезпекою, ніж Г2, В2, Д2, Т2.
Будівлі не забезпечені системою внутрішнього протипожежного водопроводу згідно вимог ДБН В.2.5-64-2012 «Внутрішній водопровід та каналізація».
Підвальні приміщення (гараж) не обладнані системою протипожежного захисту відповідно до вимог ДБН В.2.5-56:2014, а саме: автоматичною системою пожежогасіння.
Не надано документів про наявність об’єктової систему оповіщення («Про затвердження Положення про організацію оповіщення про загрозу виникнення або виникнення надзвичайних ситуацій та зв'язку у сфері цивільного захисту», постанова Кабінету Міністрів України від 27.09.2017 р. № 733, пункт 3, 16)..
Допускається знімання пристроїв для самозачинення дверей сходових кліток.
Допускається зниження рівня пожежної безпеки, встановленого законодавством, яке було чинним на момент початку використання об’єкта, а саме: в будівлі демонтовані насоси підвищення тиску води в мережі внутрішнього протипожежного водогону.
У приміщеннях підвального поверху, в яких зберігаються горючі речовини та матеріали, не передбачені вікна з приямками (або система димовидалення).
Допускається зниження класу вогнестійкості елементів заповнення прорізів (дверей) у протипожежних перешкодах, які відокремлюють пожежонебезпечні приміщення ( кладові, сховища та ін.).
Допускається знімання пристроїв для самозачинення дверей сходових кліток холів, вестибюлю.
Не розроблено документацію з організації видачі засобів індивідуального захисту працівникам установи («Порядок забезпечення населення і особового складу невоєнізованих формувань засобами радіаційного та хімічного захисту», постанова Кабінету Міністрів України від 19 серпня 2002 р. № 1200, пункт 13)
Персонал закладу не забезпечено засобами індивідуального захисту органів дихання згідно діючих нормативних актів.
Допускається зниження класу вогнестійкості елементів заповнення прорізів (дверей) у протипожежних перешкодах, які відокремлюють пожежонебезпечні приміщення (вентиляційні)
Допускається знімання пристроїв для самозачинення дверей сходових кліток, коридорів, холів.
Підвальні приміщення корпусу (гараж) не обладнані системою протипожежного захисту відповідно до вимог ДБН В.2.5-56:2014, а саме: автоматичною системою пожежогасіння.
Не утримуються у справному стані перфоровані сухотруби у приміщенні парильної, а саме на сухотрубах немає отворів перфорації.
Утримання мережі внутрішнього протипожежного водопроводу не відповідає вимогам ДБН В.2.5-64-2012, а саме: допускається утримання насосів-підвищувачів внутрішнього протипожежного водопроводу у неробочому стані, не забезпечується дистанційний пуск насосів від кнопок, розташованих у шафках пожежних кран-комплектів.
В закладі не створено резервний фонд вогнегасників, для заміни вогнегасників які направляються на технічне обслуговування та роботи пов’язані з їхнім ремонтом.
Покарання: відсутні
09.02.2022 3215688 Техногенна та пожежна безпека, цивільний захист і діяльність аварійно-рятувальних служб Головне управління ДСНС у Донецькій області Проведено
Порушення відсутні
Предмет перевірки: виконання заходів, зазначених у пунктах 1-18 акту від 23.12.2019 №104
Підстави:
Подання суб’єктом господарювання письмової заяви про здійснення заходу державного нагляду (контролю) за його бажанням
Учасники:
Приходько Віталій Михайлович — Начальник відділу організації профілактичної роботи Волноваського районного управління Головного управління ДСНС України у Донецькій області підполковник служби цивільного захисту
Порушення: відсутні
Покарання: відсутні
15.07.2021 2877252 Техногенна та пожежна безпека, цивільний захист і діяльність аварійно-рятувальних служб Головне управління ДСНС у Донецькій області Проведено
98 порушень
Предмет перевірки: Виконання суб’єктом господарювання припису, щодо усунення порушень вимог законодавства, виданого за результатом проведеного попереднього заходу органом державного нагляду (контролю) у сфері цивільного захисту,техногенної та пожежної безпеки
Підстави:
Перевірка виконання суб’єктом господарювання приписів, розпоряджень або інших розпорядчих документів щодо усунення порушень вимог законодавства
Учасники:
Харченко Валерій Олегович — Начальник відділу організації профілактичної роботи Маріупольського районного управління Головного управління ДСНС України у Донецькій області
Дощік Анжеліка Миколаївна — Проректор з економічних питань- головний бухгалтер
Дегтяр Марк Вадимович — Головний інспектор відділу запобігання надзвичайним ситуаціям Маріупольського районного управління Головного управління ДСНС України у Донецькій області старший лейтенант служби цивільного захисту
Порушення:
Пожежні плоскоскладальні рукави не розгортаються та згортаються наново один раз на 6 місяців.
У приміщеннях підвального поверху, в яких зберігаються горючі речовини та матеріали, не передбачені вікна з приямками (або система димовидалення).
Не установлені для зазначення місце знаходження первинних засобів пожежогасіння вказівні знаки згідно з ДСТУ EN ISO 7010:2019 “Графічні символи. Кольори та знаки безпеки. Зареєстровані знаки безпеки”. Знаки повинні бути розміщені на видимих місцях на висоті 2-2,5 м від рівня підлоги як усередині, так і поза приміщення за потреби.
Не забезпечено осіб, які задіяні в оповіщенні, локалізації та ліквідації аварійних ситуацій та аварій засобами захисту органів дихання з переговорним пристроєм.
Допускається знімання пристроїв для самозачинення дверей сходових кліток холів, вестибюлю.
Відсутній спеціальний журнал технічного обслуговування пожежних кран-комплектів.
Підвальні приміщення (гараж) не обладнані системою протипожежного захисту відповідно до вимог ДБН В.2.5-56:2014, а саме: автоматичною системою пожежогасіння.
Необхідна кількість первинних засобів пожежогасіння не визначена відповідальним за пожежну безпеку на об’єкті, окремо для кожного поверху та приміщення.
- стисла пам'ятка для мешканців про правила пожежної безпеки.
Не забезпечено автономним пристроєм електричного захисту лінії живлення до кожного побутового кондиціонера незалежно від наявності захисту на загальній лінії (приміщення тренажерного залу).
- план евакуації з відповідного поверху із зазначенням даного номера, кімнати, евакуаційних виходів та шляхів руху до них, місць розміщення первинних засобів пожежогасіння та ручних пожежних сповіщувачів, а також необхідний пояснювальний текст і пам'ятка про дії на випадок виникнення пожежі; (кімнати: 905, 904, 906, 907)
Не організовано розроблення та затвердження Плану евакуації працівників установи та документації відповідно до Положення про порядок проведення евакуації населення у разі загрози або виникнення надзвичайних ситуацій техногенного та природного характеру («Про затвердження Порядку проведення евакуації у разі загрози виникнення або виникнення надзвичайних ситуацій техногенного та природного характеру», затверджене постановою Кабінету Міністрів України № 841 від 30.10.2013 р., пункти 11, 17, 20)
Допускається захаращення шляхів евакуації обладнанням та різними матеріалами (коридори І, ІІ поверхів, сходова клітка другого евакуаційного виходу).
Не укомплектований пожежний кран-комплект пожежним рукавом (ПК № 8).
Будівля гуртожитку не обладнана гучномовними пристроями оповіщення людей на випадок пожежі і порядок їх евакуації.
Допускається зниження рівня пожежної безпеки, встановленого законодавством, яке було чинним на момент початку використання об’єкта, а саме: будівля гуртожитку не забезпечена насосами-підвищувачами тиску води в мережі внутрішнього протипожежного водогону.
Допускається прокладання в сходовій клітці електропроводів і кабелів (незалежно від їх напруги), які не відносяться до освітлення цієї сходової клітки.
Не забезпечено автономним пристроєм електричного захисту лінії живлення до кожного побутового кондиціонера незалежно від наявності захисту на загальній лінії (кабінет №317).
Персонал закладу не забезпечено засобами індивідуального захисту органів дихання згідно діючих нормативних актів.
Приміщення гуртожитку не забезпечені відповідними знаками пожежної безпеки, тип, кількість, а також місця встановлення яких повинні відповідати ДСТУ EN ISO 7010:2019 “Графічні символи. Кольори та знаки безпеки. Зареєстровані знаки безпеки”.
Необхідна кількість первинних засобів пожежогасіння не визначена відповідальним за пожежну безпеку на об’єкті, окремо для кожного поверху та приміщення.
Пожежні кран-комплекти (внутрішній протипожежний водогін) не справні.
Не проходять перевірку знань з питань пожежно-технічного мінімуму особи, яких приймають на роботу, пов'язану з підвищеною пожежною небезпекою в порядку, встановленому постановою Кабінету Міністрів України від 26 червня 2013 року № 444 «Про затвердження Порядку здійснення навчання населення діям у надзвичайних ситуаціях».
Не розміщується на інформаційних стендах інформація про заходи безпеки та відповідну поведінку населення на випадок виникнення надзвичайної ситуації.
Допускається зниження класу вогнестійкості елементів заповнення прорізів (дверей) у протипожежних перешкодах, які відокремлюють пожежонебезпечні приміщення (вентиляційні)
Допускаються до роботи особи, які не пройшли відповідного навчання з питань пожежної безпеки, протипожежний інструктаж і перевірку знань з питань пожежної безпеки.
Не укомплектовано пожежний щит, а саме: вогнегасники - 2 шт., протипожежне покривало - 1 шт.
Не розроблені інструкції про заходи пожежної безпеки для кожного приміщення об’єкта. Інструкції не вивішені на видимих місцях.
Наказом не призначено особу з питань цивільного захисту та техногенної безпеки.
Не утримуються у справному стані перфоровані сухотруби у приміщенні парильної, а саме на сухотрубах немає отворів перфорації.
Не надано документів про наявність об’єктової систему оповіщення («Про затвердження Положення про організацію оповіщення про загрозу виникнення або виникнення надзвичайних ситуацій та зв'язку у сфері цивільного захисту», постанова Кабінету Міністрів України від 27.09.2017 р. № 733, пункт 3, 16)..
Не розроблені інструкції про заходи пожежної безпеки для кожного приміщення об’єкта. Інструкції не вивішені на видимих місцях.
Усі системи протипожежного захисту не справні та не утримуються в постійній готовності до виконання роботи. Несправності, які впливають на їх працездатність, не усуваються негайно.
Допускається встановлення ґрат на вікнах, які не розсуваються та не знімаються під час перебування людей у приміщеннях першого поверху.
Система внутрішнього протипожежного водогону - пожежні кран-комплекти не справні, а саме відсутня подача води.
Допускається фіксування самозакривних дверей сходової клітки у відчиненому положенні.
Не забезпечено приміщення відповідними знаками безпеки, згідно ДСТУ EN ISO 7010:2019 “Графічні символи. Кольори та знаки безпеки. Зареєстровані знаки безпеки”.
Сходові клітки, зовнішні сходи, коридори, проходи та інші шляхи евакуації не забезпечені евакуаційним освітленням.
Не проходять перевірку знань з питань пожежно-технічного мінімуму особи, яких приймають на роботу, пов'язану з підвищеною пожежною небезпекою в порядку, встановленому постановою Кабінету Міністрів України від 26 червня 2013 року № 444 «Про затвердження Порядку здійснення навчання населення діям у надзвичайних ситуаціях».
Не всі приміщення гуртожитку обладнанні системами протипожежного захисту відповідно до ДБН В.2.5-56:2014 «Системи протипожежного захисту», а саме: засобами системи пожежної сигналізації (приміщення 9-го поверху).
Не проходять перевірку знань з питань пожежно-технічного мінімуму особи, яких приймають на роботу, пов'язану з підвищеною пожежною небезпекою в порядку, встановленому постановою Кабінету Міністрів України від 26 червня 2013 року № 444 «Про затвердження Порядку здійснення навчання населення діям у надзвичайних ситуаціях».
Не розроблено документацію з організації видачі засобів індивідуального захисту працівникам установи («Порядок забезпечення населення і особового складу невоєнізованих формувань засобами радіаційного та хімічного захисту», постанова Кабінету Міністрів України від 19 серпня 2002 р. № 1200, пункт 13)
Необхідна кількість первинних засобів пожежогасіння не визначена відповідальним за пожежну безпеку на об’єкті, окремо для кожного поверху та приміщення.
Допускається заміна скла, що не дає скалок при руйнуванні, на звичайне у дверях (двері евакуаційних виходів до стаціонарних зовнішніх пожежних сходів, двері сходової клітини лівого крила 3-го та 2-го поверху).
Не проходять перевірку знань з питань пожежно-технічного мінімуму особи, яких приймають на роботу, пов'язану з підвищеною пожежною небезпекою в порядку, встановленому постановою Кабінету Міністрів України від 26 червня 2013 року № 444 «Про затвердження Порядку здійснення навчання населення діям у надзвичайних ситуаціях».
Утримання мережі внутрішнього протипожежного водопроводу не відповідає вимогам ДБН В.2.5-64-2012, а саме: допускається утримання насосів-підвищувачів внутрішнього протипожежного водопроводу у неробочому стані, не забезпечується дистанційний пуск насосів від кнопок, розташованих у шафках пожежних кран-комплектів.
Допускається знімання пристроїв для самозачинення дверей сходових кліток.
Пожежні кран-комплекти розміщено у вбудованих шафках, які не мають отворів для провітрювання і не пристосовані для опломбування та візуального огляду їх без розкривання.
Допускається зниження рівня пожежної безпеки, встановленого законодавством, яке було чинним на момент початку використання об’єкта, а саме: в будівлі демонтовані насоси підвищення тиску води в мережі внутрішнього протипожежного водогону.
Системи протипожежного захисту не справні та не утримуються в постійній готовності до виконання роботи. Несправності, які впливають на їх працездатність, не усуваються негайно, а саме: засоби системи пожежної сигналізації знаходяться в неробочому стані, на прилади приймально-контрольному пожежному (ППКП) горить позначка нестравність та пожежа, а система передавання тривожних сповіщень не працює.
Допускається знімання пристроїв для самозачинення дверей сходових кліток, коридорів, холів.
Необхідна кількість первинних засобів пожежогасіння не визначена відповідальним за пожежну безпеку на об’єкті, окремо для кожного поверху та приміщення.
За наявності людей у приміщеннях допускається зачинення дверей на шляхах евакуації та евакуаційних виходів на замки, які не відчиняються з середини без ключа (другий евакуаційний вихід та виходи з коридору на сходову клітку).
Не розроблені інструкції про заходи пожежної безпеки для кожного приміщення об’єкта. Інструкції не вивішені на видимих місцях.
Пожежні кран-комплекти в підвальному поверсі не розміщуються у вбудованих або навісних шафах, які мають отвори для провітрювання і пристосовані для опломбування та візуального огляду їх без розкривання.
Не очищено від горючого сміття підвальне приміщення.
Не забезпечено приміщення відповідними знаками безпеки, згідно ДСТУ EN ISO 7010:2019 “Графічні символи. Кольори та знаки безпеки. Зареєстровані знаки безпеки”.
Допускається змінення планувальних рішень та умов освітлення шляхів евакуації, а саме: у коридорах 2-го та 3-го поверхів влаштовані приміщення з боку віконних прорізів, які забезпечували природне освітлення евакуаційних коридорів.
Допускається зниження рівня пожежної безпеки, встановленого законодавством, яке було чинним на момент початку використання об’єкту, а саме: люк виходу зі сходової клітки на технічний поверх не відповідає вимогам встановленим до протипожежних люків 2-го типу.
Не складено розрахунок потреби в засобах індивідуального захисту органів дихання та план накопичування ЗІЗ (НПАОП 0.00-1.04-07 «Правила вибору та застосування засобів індивідуального захисту органів дихання»; Стандарт МНС України СОУ МНС 75.2-00013528-002:2010 «Безпека у надзвичайних ситуаціях. Фільтрувальні засоби індивідуального захисту органів дихання населення у надзвичайних ситуаціях. Класифікація й загальні технічні вимоги»).
Необхідна кількість первинних засобів пожежогасіння не визначена відповідальним за пожежну безпеку на об’єкті, окремо для кожного поверху та приміщення.
Допускається облицювання стін актового залу з перебуванням більш 50 осіб з матеріалів з вищою пожежною небезпекою, ніж Г2, В2, Д2, Т2.
Не укомплектовані пожежні кран-комплекти стволом (ПК № 8,10).
Не розроблена керівником об’єкта інструкція, яка визначає терміни очищення приміщень від горючого сміття.
Не визначена категорія приміщення гаражу щодо вибухопожежної та пожежної небезпеки відповідно до вимог ДСТУ Б В.1.1-36:2016 «Визначення категорій приміщень, будинків та зовнішніх установок за вибухопожежною та пожежною небезпекою», а також клас зони згідно з “Правилами будови електроустановокю Електрообладнання спеціальних установок”.
Килимова доріжка у коридорі не закріплена до підлоги та не підтверджена її помірна небезпечність щодо токсичності продуктів горіння, помірна димоутворювальна здатність та відповідність групам поширення полум'я РП1, РП2 (праве крило коридор 2-го поверху).
Не проходять перевірку знань з питань пожежно-технічного мінімуму особи, яких приймають на роботу, пов'язану з підвищеною пожежною небезпекою в порядку, встановленому постановою Кабінету Міністрів України від 26 червня 2013 року № 444 «Про затвердження Порядку здійснення навчання населення діям у надзвичайних ситуаціях».
Не підтримується експлуатаційна придатність СПЗ відповідно до вимог ДБН В.2.5-56:2014 «Системи протипожежного захисту», а саме: існуючи системи протипожежного захисту (пожежна сигналізація, система оповіщення про пожежу СО-2) не знаходяться на технічному обслуговуванні.
Приміщення гуртожитку не забезпечені системами протипожежного захисту відповідно до ДБН В.2.5-56:2014 «Системи протипожежного захисту», а саме: системою керування евакуюванням.
В закладі не створено резервний фонд вогнегасників, для заміни вогнегасників які направляються на технічне обслуговування та роботи пов’язані з їхнім ремонтом.
Допускається експлуатація світильників зі знятими ковпаками (розсіювачами). (кухня 8 поверху правого крила).
Допускається облицювання стін основного спортзалу, з перебуванням більш 50 осіб, з матеріалів з вищою пожежною небезпекою, ніж Г2, В2, Д2, Т2.
У житлових номерах, кімнатах гуртожитку не вивішені на видимих місцях:
Не проходять перевірку знань з питань пожежно-технічного мінімуму особи, яких приймають на роботу, пов'язану з підвищеною пожежною небезпекою в порядку, встановленому постановою Кабінету Міністрів України від 26 червня 2013 року № 444 «Про затвердження Порядку здійснення навчання населення діям у надзвичайних ситуаціях».
На дверцятах шаф не нанесені відповідні покажчики за ДСТУ EN ISO 7010:2019 “Графічні символи. Кольори та знаки безпеки. Зареєстровані знаки безпеки”.
Допускається зняття (відсутність) дверей сходової клітки – між сходовою кліткою та поверховими коридорами, коридором та приміщенням холу.
Підвальні приміщення корпусу (гараж) не обладнані системою протипожежного захисту відповідно до вимог ДБН В.2.5-56:2014, а саме: автоматичною системою пожежогасіння.
Пожежні кран-комплекти, розташовані у підвальному поверсі не укомплектовані пожежним рукавом однакового з ними діаметра та стволами, а також важелями для полегшення відкривання вентиля.
Допускається зниження класу вогнестійкості елементів заповнення прорізів (дверей) у протипожежних перешкодах, які відокремлюють пожежонебезпечні приміщення (вентиляційні, приміщення гаражу, кладові, сховища та ін.)
Не забезпечені приміщення корпусу відповідними знаками безпеки, згідно ДСТУ EN ISO 7010:2019 “Графічні символи. Кольори та знаки безпеки. Зареєстровані знаки безпеки”.
Допускається улаштування складів горючих матеріалів у підвальних приміщеннях корпусу.
Не проходять перевірку знань з питань пожежно-технічного мінімуму особи, яких приймають на роботу, пов'язану з підвищеною пожежною небезпекою в порядку, встановленому постановою Кабінету Міністрів України від 26 червня 2013 року № 444 «Про затвердження Порядку здійснення навчання населення діям у надзвичайних ситуаціях».
Не установлені для зазначення місце знаходження первинних засобів пожежогасіння вказівні знаки згідно з ДСТУ EN ISO 7010:2019 “Графічні символи. Кольори та знаки безпеки. Зареєстровані знаки безпеки”.
Мережа внутрішнього протипожежного водопроводу не відповідає вимогам п. 9.3 ДБН В.2.5-64:2012 «Внутрішній водопровід та каналізація», а саме: частина трубопроводу (у підвальному приміщенні насосної), який призначений для подачі води на пожежогасіння виконано не з металевих труб.
Не розроблені інструкції про заходи пожежної безпеки для кожного приміщення об’єкта. Інструкції не вивішені на видимих місцях.
Не вивішені у приміщеннях та на шляхах евакуації на видному місці інструкції щодо порядку забезпечення техногенної безпеки та дій працівників у разі виникнення надзвичайної ситуації (аварії).
Будівлі не забезпечені системою внутрішнього протипожежного водопроводу згідно вимог ДБН В.2.5-64-2012 «Внутрішній водопровід та каналізація».
Не визначена категорія приміщення гаражу щодо вибухопожежної та пожежної небезпеки відповідно до вимог ДСТУ Б В.1.1-36:2016 «Визначення категорій приміщень, будинків та зовнішніх установок за вибухопожежною та пожежною небезпекою», а також клас зони згідно з “Правилами будови електроустановокю Електрообладнання спеціальних установок”.
Допускається знімання пристроїв для самозачинення дверей сходових кліток, коридорів.
Допускається застосування будівельних матеріалів для облицювання (оздоблення) на шляхах евакуації з вищими показниками пожежної небезпеки ніж нормовані (сходові клітки).
Допускається зниження класу вогнестійкості елементів заповнення прорізів (дверей) у протипожежних перешкодах, які відокремлюють пожежонебезпечні приміщення (вентиляційні, кладові, сховища та ін.).
Не забезпечено освітлення у темний час доби адресного вказівника, який встановлений на фасаді.
Не розроблені інструкції про заходи пожежної безпеки для кожного приміщення об’єкта. Інструкції не вивішені на видимих місцях.
Допускаються до роботи особи, які не пройшли відповідного навчання з питань пожежної безпеки, протипожежний інструктаж і перевірку знань з питань пожежної безпеки.
В закладі не створено резервний фонд вогнегасників для заміни вогнегасників які направлені на перезарядку технічне обслуговування та роботи, пов’язані з їхнім ремонтом.
Допускається зниження класу вогнестійкості елементів заповнення прорізів (дверей) у протипожежних перешкодах, які відокремлюють пожежонебезпечні приміщення кладової для зберігання білизни, розташованої на 8-му поверсі будівлі.
Не забезпечені приміщення корпусу відповідними знаками безпеки, згідно ДСТУ EN ISO 7010:2019 “Графічні символи. Кольори та знаки безпеки. Зареєстровані знаки безпеки”.
Не надано розроблений та затверджений План реагування на надзвичайні ситуації.
Покарання:
Штраф, який визначається уповноваженим органом (посадовою особою) у межах, встановлених законом
21.02.2020 2083856 Техногенна та пожежна безпека, цивільний захист і діяльність аварійно-рятувальних служб Головне управління ДСНС у Донецькій області Проведено
149 порушень
Предмет перевірки: Додержання і виконання вимог законодавства у сфері техногенної та пожежної безпеки
Підстави:
Доручення Прем’єр-міністра України про перевірку суб’єктів господарювання у відповідній сфері у зв’язку з виявленими системними порушеннями та/або настанням події, що має значний негативний вплив на права, законні інтереси, життя та здоров’я людини, захист навколишнього природного середовища та забезпечення безпеки держави
Учасники:
Гаврон Володимир Сергійович — Провідний фахівець відділу забезпечення заходів з попередження надзвичайних ситуацій у м. Маріуполі Центру забезпечення діяльності Головного управління ДСНС України у Донецькій області
Хромов Андрій Леонідович — Головний інспектор відділу запобігання надзвичайним ситуаціям Маріупольського міського управління ГУ ДСНС України у Донецькій області
Камаралі Данило Юрійович — Головний інспектор відділу організації профілактичної роботи Маріупольського районного управління Головного управління ДСНС України у Донецькій області
Гаєвець Сергій Петрович — проректор із соціальних та організаційних питань
Рогозинська Тетяна Олегівна — Головний інспектор відділу запобігання надзвичайним ситуаціям Маріупольського районного управління Головного управління ДСНС України у Донецькій області
Рябей Людмила Миколаївна — Головний інспектор відділу запобігання надзвичайним ситуаціям Маріупольського районного управління Головного управління ДСНС України у Донецькій області майор служби цивільного захисту
Боруш Артем Андрійович — Головний інспектор відділу запобігання надзвичайним ситуаціям Маріупольського районного управління Головного управління ДСНС України у Донецькій області
Аністратенко Олексій Олегович — Провідний інспектор відділу організації профілактичної роботи Маріупольського районного управління Головного управління ДСНС України у Донецькій області
Порушення:
Не забезпечені приміщення корпусу відповідними знаками безпеки, згідно ДСТУ ISO 6309:2007 «Протипожежний захист. Знаки безпеки. Форма та колір» (ISO 6309:1987, IDT) та ГОСТ 12.4.026-76 «ССБТ. Цвета сигнальные и знаки безопасности».
Посадові особи не проходять навчання та перевірку знань з питань пожежної безпеки, пожежно-технічного мінімуму у порядку, встановленому постановою Кабінету Міністрів України від 26 червня 2013 року № 444 «Про затвердження Порядку здійснення навчання населення діям у надзвичайних ситуаціях».
Не організовано розроблення та затвердження Плану евакуації працівників установи та документації відповідно до Положення про порядок проведення евакуації населення у разі загрози або виникнення надзвичайних ситуацій техногенного та природного характеру («Про затвердження Порядку проведення евакуації у разі загрози виникнення або виникнення надзвичайних ситуацій техногенного та природного характеру», затверджене постановою Кабінету Міністрів України № 841 від 30.10.2013 р., пункти 11, 17, 20)
Будівлі не забезпечені системою внутрішнього протипожежного водопроводу згідно вимог ДБН В.2.5-64-2012 «Внутрішній водопровід та каналізація»
Необхідна кількість первинних засобів пожежогасіння не визначена відповідальним за пожежну безпеку на об’єкті, окремо для кожного поверху та приміщення.
Електрощити, групові електрощитки не оснащені схемою підключення споживачів з пояснювальними написами і вказаним значенням номінального струму апарата захисту.
Відсутній спеціальний журнал технічного обслуговування пожежних кран-комплектів.
Не укомплектовано пожежний щит, а саме: вогнегасники - 2 шт., протипожежне покривало - 1 шт.
На доповнення до схематичного плану евакуації не розроблена та не затверджена керівником інструкція, що визначає дії персоналу щодо забезпечення безпечної та швидкої евакуації людей
Посадові особи не проходять навчання та перевірку знань з питань пожежної безпеки у порядку, встановленому постановою Кабінету Міністрів України від 26 червня 2013 року № 444 «Про затвердження Порядку здійснення навчання населення діям у надзвичайних ситуаціях».
Не забезпечено освітлення у темний час доби адресного вказівника, який встановлений на фасаді.
Утримання мережі внутрішнього протипожежного водопроводу не відповідає вимогам ДБН В.2.5-64-2012, а саме: допускається утримання насосів-підвищувачів внутрішнього протипожежного водопроводу у неробочому стані, не забезпечується дистанційний пуск насосів від кнопок, розташованих у шафках пожежних кран-комплектів.
Не установлені для зазначення місце знаходження первинних засобів пожежогасіння вказівні знаки згідно з ДСТУ ISO 6309:2007 “Протипожежний захист. Знаки безпеки. Форма та колір”, ГОСТ 12.4.026-76 “ССБТ. Цвета сигнальние і знаки безопасности”.
Допускається змінення планувальних рішень та умов освітлення шляхів евакуації, а саме: у коридорах 2-го та 3-го поверхів влаштовані приміщення з боку віконних прорізів, які забезпечували природне освітлення евакуаційних коридорів.
Усі системи протипожежного захисту не справні та не утримуються в постійній готовності до виконання роботи. Несправнності, які впливають на їх працездатність, не усуваються негайно.
Допускається зниження рівня пожежної безпеки, встановленого законодавством, яке було чинним на момент початку використання об’єкту, а саме: люк виходу зі сходової клітки на технічний поверх не відповідає вимогам встановленим до протипожежних люків 2-го типу.
На території закладу не встановлений спеціальний пожежний щит (стенд).
Пожежні кран-комплекти (внутрішній протипожежний водогін) не справні.
Посадові особи не проходять навчання та перевірку знань з питань пожежної безпеки, пожежно -технічного мінімуму у порядку, встановленому постановою Кабінету Міністрів України від 26 червня 2013 року № 444 «Про затвердження Порядку здійснення навчання населення діям у надзвичайних ситуаціях».
Експлуатація вогнегасників не здійснюється у відповідності з вимогами Правил експлуатації та типових норм належності вогнегасників, затверджених наказом МВС України від 15.01.2018 року № 25, зареєстрованим у Міністерстві юстицій України 23.02.2018 року за № 225/31677, а саме: не проводиться своєчасний огляд наявних вогнегасників в приміщенні установи. (Правила експлуатації та типових норм належності вогнегасників, розділ ІІ, пункт 3, підпункт 2; розділ ІІІ, пункт 1; розділ ІІІ, пункт 10).
Пожежні кран-комплекти розміщено у вбудованих шафках, які не пристосовані для провітрювання.
Не вивішені у приміщеннях та на шляхах евакуації на видному місці інструкції щодо порядку забезпечення техногенної безпеки та дій працівників у разі виникнення надзвичайної ситуації (аварії).
Допускається зниження рівню пожежної безпеки, встановленого законодавством, яке було чинним на момент початку використання об’єкту, а саме: двері та люки виходів зі сходових кліток на технічний поверх не відповідають вимогам встановленим до протипожежних дверей та люків 2-го типу.
Підвальні приміщення корпусу (гараж) не обладнані системою протипожежного захисту відповідно до вимог ДБН В.2.5-56:2014, а саме: автоматичною системою пожежогасіння.
Не розроблені інструкції про заходи пожежної безпеки для кожного приміщення об’єкта. Інструкції не вивішені на видимих місцях.
Не забезпечено освітлення зовнішніх пожежних драбин
Не визначена категорія приміщення гаражу щодо вибухопожежної та пожежної небезпеки відповідно до вимог ДСТУ Б В.1.1-36:2016 «Визначення категорій приміщень, будинків та зовнішніх установок за вибухопожежною та пожежною небезпекою», а також клас зони згідно з “Правилами будови електроустановокю Електрообладнання спеціальних установок”.
Необхідна кількість первинних засобів пожежогасіння не визначена відповідальним за пожежну безпеку на об’єкті, окремо для кожного поверху та приміщення.
Не укомплектовані пожежні кран-комплекти стволом (ПК № 8,10)
Приміщення гуртожитку не забезпечені відповідними знаками пожежної безпеки, тип, кількість, а також місця встановлення яких повинні відповідати ДСТУ ISO 6309:2007 «Протипожежний захист. Знаки безпеки. Форма та колір» (ISO 6309:1987, IDT) та ГОСТ 12.4.026-76 «ССБТ. Цвета сигнальные и знаки безопасности».
Допускається знімання пристроїв для самозачинення дверей сходових кліток.
Сходові клітки, зовнішні сходи, коридори, проходи та інші шляхи евакуації не забезпечені евакуаційним освітленням.
Не забезпечено автономним пристроєм електричного захисту лінії живлення до кожного побутового кондиціонера незалежно від наявності захисту на загальній лінії (приміщення тренажерного залу).
Необхідна кількість первинних засобів пожежогасіння не визначена відповідальним за пожежну безпеку на об’єкті, окремо для кожного поверху та приміщення.
Допускається замикання на замки, що важко відчиняються з середини (без ключа) дверей евакуаційних виходів першого поверху.
Експлуатація вогнегасників не здійснюється у відповідності з вимогами Правил експлуатації та типових норм належності вогнегасників, затверджених наказом МВС України від 15.01.2018 року № 25, зареєстрованим у Міністерстві юстицій України 23.02.2018 року за № 225/31677, а саме: не проводиться своєчасний огляд наявних вогнегасників в приміщенні установи.
Не розроблено, та не затверджено на доповнення до схематичних планів евакуації інструкцію, що визначає дії персоналу щодо забезпечення безпечної та швидкої евакуації людей.
За наявності людей у приміщеннях допускається зачинення дверей на шляхах евакуації та евакуаційних виходів на замки, які не відчиняються з середини без ключа (другий евакуаційний вихід та виходи з коридору на сходову клітку).
Не призначена посадова особа відповідальна за утримання вогнезахисного покриву, для здійснення заходів щодо підтримання вогнезахисного покриву (просочення) у відповідному технічному стані.
Не забезпечено приміщення відповідними знаками безпеки, згідно ДСТУ ISO 6309:2007 “Протипожежний захист. Знаки безпеки. Форма та колір” (ISO 6309:1987, IDT) та ГОСТ 12.4.026-76 «ССБТ. Цвета сигнальные и знаки безопасности»
Не установлені для зазначення місце знаходження первинних засобів пожежогасіння вказівні знаки згідно з ДСТУ ISO 6309:2007 “Протипожежний захист. Знаки безпеки. Форма та колір”, ГОСТ 12.4.026-76 “ССБТ. Цвета сигнальние і знаки безопасности”. Знаки повинні бути розміщені на видимих місцях на висоті 2-2,5 м від рівня підлоги як усередині, так і поза приміщення за потреби.
Допускаються до роботи особи, які не пройшли відповідного навчання з питань пожежної безпеки, протипожежний інструктаж і перевірку знань з питань пожежної безпеки.
Усі системи протипожежного захисту не справні та не утримуються в постійній готовності до виконання роботи. Несправнності, які впливають на їх працездатність, не усуваються негайно, а саме: засоби системи пожежної сигналізації знаходяться в нерабочому стані, на прилади приймально-контрольному пожежному (ППКП) горить позначка нестравність та пожежа, а система пожежної сигналізації не сигналізую про це центр приймання тривожних сповіщень пультової організації.
На доповненя до схематичного плану евакуації не розроблена та не затверджена керівником інструкція, що визначає дії персоналу щодо забезпечення безпечної та швидкої евакуації людей
Не підтримується експлуатаційна придатність СПЗ відповідно до вимог ДБН В.2.5-56:2014 «Системи протипожежного захисту» а саме: засоби системи пожежної сигналізації знаходяться в нерабочому стані (кабінет №318 непрацює сповіщувач), та на ППКП горить позначка нестравність.
В закладі не створено резервний фонд вогнегасників, для заміни вогнегасників які направляються на технічне обслуговування та роботи пов’язані з їхнім ремонтом.
Пожежні кран-комплекти розміщено у вбудованих шафках, які не мають отвори для провітрювання і не пристосовані для опломбування та візуального огляду їх без розкривання.
Експлуатація вогнегасників не здійснюється у відповідності з вимогами Правил експлуатації та типових норм належності вогнегасників, затверджених наказом МВС України від 15.01.2018 року № 25, зареєстрованим у Міністерстві юстицій України 23.02.2018 року за № 225/31677, а саме: форма журналу обліку вогнегасників не відповідає вимогам норм. (“Правила експлуатації та типові норми належності вогнегасників”, затверджені наказом МВС України від 15.01.2018 року № 25, розділ ІІІ, пункт 3, додаток № 2)
Допускається зниження класу вогнестійкості елементів заповнення прорізів (дверей) у протипожежних перешкодах, які відокремлюють пожежонебезпечні приміщення кладової для зберігання білизни, розташованої на 8-му поверсі будівлі.
Не всі приміщення корпусу (кабінети №1, №2, №3, №4, №5, 213) обладнанні системами протипожежного захисту відповідно до ДБН В.2.5-56:2014 «Системи протипожежного захисту», а саме: засобами системи пожежної сигналізації.
Необхідна кількість первинних засобів пожежогасіння не визначена відповідальним за пожежну безпеку на об’єкті, окремо для кожного поверху та приміщення.
Наказом не призначено особу з питань цивільного захисту та техногенної безпеки.
Допускається знімання пристроїв для самозачинення дверей сходових кліток, коридорів, холів.
Допускається зниження класу вогнестійкості елементів заповнення прорізів у протипожежних перешкодах, а саме: двері, які ведеть із книгосховища до підвального приміщення не відповідають вимогам встановленим до протипожежних дверей 2-го типу.
Не пройдено посадовими особами та працівники навчання та перевірку знань з питань пожежної безпеки у порядку, встановленому постановою Кабінету Міністрів України від 26 червня 2013 року № 444 «Про затвердження Порядку здійснення навчання населення діям у надзвичайних ситуаціях».
На доповнення схематичного плану евакуації не розроблена та не затверджена керівником інструкція, що визначає дії персоналу щодо забезпечення безпечної та швидкої евакуації людей.
Переносні вогнегасники не розміщені шляхом навішування на вертикальні конструкції на висоті не більше 1,5 м від рівня підлоги до нижнього торця вогнегасника, та на відстані від дверей, достатній для її відчинення або у спеціальних тумбах, на підставках, що надійно закріпленні, на підлозі (якщо дозволяє конструктивне виконання) (приміщення електрощитової).
Не забезпечені приміщення корпусу відповідними знаками безпеки, згідно ДСТУ ISO 6309:2007 «Протипожежний захист. Знаки безпеки. Форма та колір» (ISO 6309:1987, IDT) та ГОСТ 12.4.026-76 «ССБТ. Цвета сигнальные и знаки безопасности».
Допускається знижування рівня пожежної безпеки, встановленого законодавством, яке було чинним на момент початку використання об’єкта, а саме люк виходу зі сходової клітки на горище не відповідає вимогам, встановленим до протипожежних люків другого типу.
Не надано документів про наявність об’єктової систему оповіщення («Про затвердження Положення про організацію оповіщення про загрозу виникнення або виникнення надзвичайних ситуацій та зв'язку у сфері цивільного захисту», постанова Кабінету Міністрів України від 27.09.2017 р. № 733, пункт 3, 16)
Допускається знімання пристроїв для самозачинення дверей сходових кліток, холів, коридорів та фіксування самозакривних дверей у відчиненому положенні.
Пожежні плоскоскладальні рукаві не утримуються складеними в «гармошку» або подвійну скатку.
Не розміщується на інформаційних стендах інформація про заходи безпеки та відповідну поведінку населення на випадок виникнення надзвичайної ситуації.
Сходові клітки, внутрішні відкриті та зовнішні сходи, коридори, проходи та інші шляхи евакуації не забезпечені евакуаційним освітленням.
Будівля гуртожитку не обладнана гучномовними пристроями оповіщення людей на випадок пожежі і порядок їх евакуації.
Не забезпечено автономним пристроєм електричного захисту лінії живлення до кожного побутового кондиціонера незалежно від наявності захисту на загальній лінії.
Не розроблені інструкції про заходи пожежної безпеки для кожного приміщення об’єкта. Інструкції не вивішені на видимих місцях.
В закладі не створено резервний фонд вогнегасників для заміни вогнегасників які направлені на перезарядку технічне обслуговування та роботи, пов’язані з їхнім ремонтом.
Відсутній спеціальний журнал технічного обслуговування пожежних кран-комплектів.
Не розроблено, та не затверджено на доповнення до схематичних планів евакуації інструкцію, що визначає дії персоналу щодо забезпечення безпечної та швидкої евакуації людей.
Допускається захаращування люків зовнішніх евакуаційних драбин на балконах.
Не призначена посадова особа відповідальна за утримання вогнезахисного покриву, для здійснення заходів щодо підтримання вогнезахисного покриву (просочення) у відповідному технічному стані.
Не забезпечено осіб, які задіяні в оповіщенні, локалізації та ліквідації аварійних ситуацій та аварій засобами захисту органів дихання з переговорним пристроєм.
Не очищено від горючого сміття: підвальне приміщення, кабінети № 63,65.
Допускається зниження рівня пожежної безпеки, встановленого законодавством, яке було чинним на момент початку використання об’єкта, а саме: будівля гуртожитку не забезпечена насосами-підвищувачами тиску води в мережі внутрішнього протипожежного водогону.
У приміщеннях підвального поверху, в яких зберігаються горючі речовини та матеріали, не передбачені вікна з приямками (або система димовидалення).
Допускається застосування будівельних матеріалів для облицювання (оздоблення) на шляхах евакуації з вищими показниками пожежної небезпеки ніж нормовані (сходові клітки).
Мережа внутрішнього протипожежного водопроводу не відповідає вимогам п. 9.3 ДБН В.2.5-64:2012 «Внутрішній водопровід та каналізація», а саме: частина трубопроводу (у підвальному приміщенні насосної), який призначений для подачі води на пожежогасіння виконаний не з металевих труб.
Допускається облицювання стін актового залу з перебуванням більш 50 осіб з матеріалів з вищою пожежною небезпекою, ніж Г2, В2, Д2, Т2
Експлуатація вогнегасників не здійснюється у відповідності з вимогами Правил експлуатації та типових норм належності вогнегасників, затверджених наказом МВС України від 15.01.2018 року № 25, зареєстрованим у Міністерстві юстицій України 23.02.2018 року за № 225/31677, а саме: форма журналу обліку вогнегасників не відповідає вимогам норм. (“Правила експлуатації та типові норми належності вогнегасників”, затверджені наказом МВС України від 15.01.2018 року № 25, розділ ІІІ, пункт 3, додаток № 2)
Допускається улаштування та експлуатація тимчасових електромереж (приміщення підвалу)
Персонал закладу не забезпечено засобами індивідуального захисту органів дихання згідно діючих нормативних актів.
Посадові особи не проходять навчання та перевірку знань з питань пожежної безпеки у порядку, встановленому постановою Кабінету Міністрів України від 26 червня 2013 року № 444 «Про затвердження Порядку здійснення навчання населення діям у надзвичайних ситуаціях».
Допускається користування пошкодженим електровиробом (сушилка для рук) в приміщенні роздягальні.
Приміщення корпусу (кабінети №202, №203, №204) не обладнанні у повному обсязі системами протипожежного захисту відповідно до ДБН В.2.5-56:2014 «Системи протипожежного захисту», а саме: засобами системи пожежної сигналізації.
Не укомплектований пожежний кран-комплект пожежним рукавом (ПК № 8)
Допускається встановлення електророзеток та вимикачів на горючу основу без підкладання під них суцільного негорючого матеріалу, що виступає за габарити апарата не менше ніж на 0,01 метра (кабінет №207).
Допускається експлуатація світильників зі знятими ковпаками (розсіювачами). (кухня 8 поверху правого крила, 307 кімната, 811 кімната)
Не утримуються у справному стані перфоровані сухотруби у приміщенні парильної, а саме на сухотрубі немає отворів перфорації.
Не складено розрахунок потреби в засобах індивідуального захисту органів дихання та план накопичування ЗІЗ (НПАОП 0.00-1.04-07 «Правила вибору та застосування засобів індивідуального захисту органів дихання»; Стандарт МНС України СОУ МНС 75.2-00013528-002:2010 «Безпека у надзвичайних ситуаціях. Фільтрувальні засоби індивідуального захисту органів дихання населення у надзвичайних ситуаціях. Класифікація й загальні технічні вимоги»).
Допускається знімання пристроїв для самозачинення дверей сходових кліток, коридорів.
Не здійснюється перевірка стану вогнезахисного покриву ( просочення) комісією, за результатами якої необхідно складати акт перевірки технічного стану вогнезахисного покриву ( просочення).
Не укомплектований пожежний кран-комплект пожежним стволом. (ПК-16)
Приміщення гуртожитку не забезпечені системами протипожежного захисту відповідно до ДБН В.2.5-56:2014 «Системи протипожежного захисту», а саме: системою керування евакуювання.
Не забезпечено приміщення відповідними знаками безпеки, згідно ДСТУ ISO 6309:2007 “Протипожежний захист. Знаки безпеки. Форма та колір” (ISO 6309:1987, IDT) та ГОСТ 12.4.026-76 «ССБТ. Цвета сигнальные и знаки безопасности».
Не укомплектовано пожежний кран-комплект пожежним рукавом однакового з ним діаметра та стволом (ПК № 7)
Допускаються до роботи особи, які не пройшли відповідного навчання з питань пожежної безпеки, протипожежний інструктаж і перевірку знань з питань пожежної безпеки.
Допускається захаращення шляхів евакуації обладнанням та різними матеріалами (коридори І, ІІ, ІІІ поверхів, сходова клітка другого евакуаційного виходу).
Допускається зниження класу вогнестійкості елементів заповнення прорізів (дверей) у протипожежних перешкодах, які відокремлюють пожежонебезпечні приміщення (електрощитові, вентиляційні, кладові, сховища та ін.)
Не розроблена керівником об’єкта інструкція, яка визначає терміни очищення приміщень від горючого сміття.
Допускається зниження рівню пожежної безпеки, встановленого законодавством, яке було чинним на момент початку використання об’єкту, а саме: люки виходів зі сходових кліток на покрівлю не відповідають вимогам встановленим до протипожежних люків 2-го типу.
Не забезпечено автономним пристроєм електричного захисту лінії живлення до кожного побутового кондиціонера незалежно від наявності захисту на загальній лінії (кабінети №102а, №202, №203, №305, №317).
Експлуатація вогнегасників не здійснюється у відповідності з вимогами Правил експлуатації та типових норм належності вогнегасників, затверджених наказом МВС України від 15.01.2018 року № 25, зареєстрованим у Міністерстві юстицій України 23.02.2018 року за № 225/31677, а саме: форма журналу обліку вогнегасників не відповідає вимогам норм. (“Правила експлуатації та типові норми належності вогнегасників”, затверджені наказом МВС України від 15.01.2018 року № 25, розділ ІІІ, пункт 3, додаток № 2)
Допускається встановлення ґрат на вікнах, які не розсуваються та не знімаються під час перебування людей у приміщеннях першого поверху.
Не визначена категорія приміщення гаражу щодо вибухопожежної та пожежної небезпеки відповідно до вимог ДСТУ Б В.1.1-36:2016 «Визначення категорій приміщень, будинків та зовнішніх установок за вибухопожежною та пожежною небезпекою», а також клас зони згідно з “Правилами будови електроустановокю Електрообладнання спеціальних установок”.
Допускається зниження рівня пожежної безпеки, встановленого законодавством, яке було чинним на момент початку використання об’єкта, а саме: в будівлі демонтовані насоси підвищення тиску води в мережі внутрішнього протипожежного водогону.
Відсутній спеціальний журнал технічного обслуговування пожежних кран-комплектів.
Допускається зниження класу вогнестійкості елементів заповнення прорізів (дверей) у протипожежних перешкодах, які відокремлюють пожежонебезпечні приміщення (електрощитові, вентиляційні, приміщення гаражу, кладові, сховища та ін.)
Допускаються до роботи особи, які не пройшли відповідного навчання з питань пожежної безпеки, протипожежний інструктаж і перевірку знань з питань пожежної безпеки.
Допускається зниження класу вогнестійкості елементів заповнення прорізів (дверей) у протипожежних перешкодах, які відокремлюють пожежонебезпечні приміщення (електрощитова, вентиляційні, гараж та ін.)
Електророзетку встановлено на горючу основу (конструкцію) без підкладання під неї суцільного негорючого матеріалу, що виступає за габарити апарата не менше ніж на 0,01 метра. (приміщення електрощитової)
Посадові особи не проходять навчання та перевірку знань з питань пожежної безпеки, пожежно-технічного мінімуму у порядку, встановленому постановою Кабінету Міністрів України від 26 червня 2013 року № 444 «Про затвердження Порядку здійснення навчання населення діям у надзвичайних ситуаціях».
Пожежні кран-комплекти не справні, а саме відсутня подача води.
Допускається встановлення на вікнах ґрат, які не розсуваються та не знімаються під час перебування людей у приміщеннях.
Підвальні приміщення (гараж) не обладнані системою протипожежного захисту відповідно до вимог ДБН В.2.5-56:2014, а саме: автоматичною системою пожежогасіння.
Не розроблені інструкції про заходи пожежної безпеки для кожного приміщення об’єкта. Інструкції не вивішені на видимих місцях.
Допускається фіксування самозакривних дверей сходової клітки у відчиненому положенні.
Пожежні плоскоскладальні рукави не розгортаються та згортаються наново один разуна 6 місяців.
Сходові клітки, внутрішні відкриті, коридори, проходи та інші шляхи евакуації не забезпечені евакуаційним освітленням.
Не забезпечено об’єкт адресним вказівником ( назва вулиці, номер будинку) який повинен бути встановлений на фасаді та освітлюватися у темний час доби.
Допускається експлуатація проводів з пошкодженою ізоляцією (розподільчий електрощит ЩО-4)
Сходові клітки, внутрішні відкриті, коридори, проходи та інші шляхи евакуації не забезпечені евакуаційним освітленням.
Не розроблені інструкції про заходи пожежної безпеки для кожного приміщення об’єкта. Інструкції не вивішені на видимих місцях.
Експлуатація вогнегасників не здійснюється у відповідності з вимогами Правил експлуатації та типових норм належності вогнегасників, затверджених наказом МВС України від 15.01.2018 року № 25, зареєстрованим у Міністерстві юстицій України 23.02.2018 року за № 225/31677, а саме: форма журналу обліку вогнегасників не відповідає вимогам норм. (“Правила експлуатації та типові норми належності вогнегасників”, затверджені наказом МВС України від 15.01.2018 року № 25, розділ ІІІ, пункт 3, додаток № 2)
Пожежні кран-комплекти в підвальному поверсі не розміщуються у вбудованих або навісних шафах, які мають отвори для провітрювання і пристосовані для опломбування та візуального огляду їх без розкривання.
На території закладу не встановлений спеціальний пожежний щит (стенд).
Допускається засмічування сторонніми предметами приміщення електрощітової.
Не розроблено документацію з організації видачі засобів індивідуального захисту працівникам установи («Порядок забезпечення населення і особового складу невоєнізованих формувань засобами радіаційного та хімічного захисту», постанова Кабінету Міністрів України від 19 серпня 2002 р. № 1200, пункт 13)
Не всі приміщення гуртожитку обладнанні системами протипожежного захисту відповідно до ДБН В.2.5-56:2014 «Системи протипожежного захисту», а саме: засобами системи пожежної сигналізації.
У житлових номерах, кімнатах гуртожитку не вивішені на видимих місцях: - план евакуації з відповідного поверху із зазначенням даного номера, кімнати, евакуаційних виходів та шляхів руху до них, місць розміщення первинних засобів пожежогасіння та ручних пожежних сповіщувачів, а також необхідний пояснювальний текст і пам'ятка про дії на випадок виникнення пожежі; (кімнати: 905, 904, 906, 907, 701, 702, 707, 703, 704, 616, 502, 503, 504, 415, кімнати 6-го поверху правого крила) - стисла пам'ятка для мешканців про правила пожежної безпеки.
Усі системи протипожежного захисту не справні та не утримуються в постійній готовності до виконання роботи. Несправнності, які впливають на їх працездатність, не усуваються негайно, а саме: засоби системи пожежної сигналізації знаходяться в нерабочому стані, на прилади приймально-контрольному пожежному (ППКП) горить позначка нестравність та пожежа, а система пожежної сигналізації не сигналізую про це центр приймання тривожних сповіщень пультової організації.
Допускається заміна скла, що не дає скалок при руйнуванні, на звичайне у дверях (двері евакуаційних виходів до стаціонарних зовнішніх пожежних сходів, двері сходової клітини лівого крила 3-го та 2-го поверху).
Допускається знімання пристроїв для самозачинення дверей сходових кліток холів, вестибюлю.
Допускається улаштування складів горючих матеріалів у підвальних приміщеннях корпусу.
Стаціонарні зовнішні пожежні сходи не пофарбовані.
Допускається зняття (відсутність) дверей сходової клітки – між сходовою кліткою та поверховими коридорами, коридором та приміщенням холу.
Килимова доріжка у коридорі не закріплена до підлоги та не підтверджена її помірна небезпечність щодо токсичності продуктів горіння, та помірна димоутворювальна здатність та відповідність групам поширення полум'я РП1, РП2 (праве крило коридор 2-го поверху).
Не надано розроблений та затверджений План реагування на надзвичайні ситуації.
Допускається облицювання стін основного спортзалу, з перебуванням більш 50 осіб, з матеріалів з вищою пожежною небезпекою, ніж Г2, В2, Д2, Т2.
Допускається знімання пристроя для самозачинення дверей другого евакуаційного виходу з 3 корпусу.
Вбудовані шафи пожежних кран-комплектів не пристосовані для візуального огляду їх без розкривання та не мають отворів для провітрювання. На дверцятах шаф не нанесені відповідні покажчики за ДСТУ ISO 6309:2007 "Протипожежний захист. Знаки безпеки. Форма та колір" (ISO 6309:1987, IDT) та ГОСТ 12.4.026-76 "ССБТ. Цвета сигнальные и знаки безопасности"
Не розроблені інструкції про заходи пожежної безпеки для кожного приміщення об’єкта. Інструкції не вивішені на видимих місцях.
Допускається захаращення шляхів евакуації обладнанням та різними матеріалами (вихід з підвалу правого крила будівлі)
Необхідна кількість первинних засобів пожежогасіння не визначена відповідальним за пожежну безпеку на об’єкті, окремо для кожного поверху та приміщення.
Електрощити, групові електрощитки не оснащені схемою підключення споживачів з пояснювальними написами і вказаним значенням номінального струму апарата захисту.
Не проводиться підтримання експлуатаційної придатності СПЗ відповідно до вимог ДБН В.2.5-56:2014 «Системи протипожежного захисту», а саме: існуючи системи протипожежного захисту (пожежна сигналізація, система оповіщення про пожежу СО-2) не знаходяться на технічному обслуговуванні.
На дверцятах пожежних шафок із зовнішнього боку не вказаний номер телефону для виклику пожежно-рятувальних підрозділів.
Допускається прокладання в сходовій клітці електропроводів і кабелів (незалежно від їх напруги), які не відносяться до освітлення цієї сходової клітки.
Пожежні кран-комплекти, розташовані у підвальному поверсі не укомплектовані пожежним рукавом однакового з ними діаметра та стволами, а також важелями для полегшення відкривання вентиля.
Покарання:
Штраф, який визначається уповноваженим органом (посадовою особою) у межах, встановлених законом
14.08.2019 1678577 Техногенна та пожежна безпека, цивільний захист і діяльність аварійно-рятувальних служб Головне управління ДСНС у Донецькій області Проведено
52 порушення
Предмет перевірки: Додержання і виконання вимог законодавства у сфері пожежної та техногенної безпеки
Підстави:
Перевірка виконання суб’єктом господарювання приписів, розпоряджень або інших розпорядчих документів щодо усунення порушень вимог законодавства
Учасники:
Порушення:
Не проводиться підтримання експлуатаційної придатності СПЗ відповідно до вимог ДБН В.2.5-56:2014 «Системи протипожежного захисту», а саме: існуючі системи протипожежного захисту (пожежна сигналізація та система оповіщення про пожежу 2-го типу) не знаходяться на технічному обслуговуванні (ДБН В.2.5-56:2014, додаток Ж).
Не організовано розроблення та затвердження Плану евакуації працівників установи та документації відповідно до Положення про порядок проведення евакуації населення у разі загрози або виникнення надзвичайних ситуацій техногенного та природного характеру («Про затвердження Порядку проведення евакуації у разі загрози виникнення або виникнення надзвичайних ситуацій техногенного та природного характеру», затверджене постановою Кабінету Міністрів України
Не утримуються у справному стані перфоровані сухотруби у приміщенні парильної, а саме на сухотрубі немає отворів перфорації.
Приміщення корпусу (кабінети №202, №203, №204) не забезпечені у повному обсязі системами протипожежного захисту відповідно до ДБН В.2.5-56:2014 «Системи протипожежного захисту», а саме: засобами системи пожежної сигналізації.
Підвальні приміщення (гараж) не обладнані системою протипожежного захисту відповідно до вимог ДБН В.2.5-56:2014, а саме: автоматичною системою пожежогасіння.
Навісні та вбудовані шафи пожежних кран-комплектів не пристосовані для візуального огляду їх без розкривання. На дверцятах шаф не нанесені відповідні покажчики за ДСТУ ISO 6309:2007 "Протипожежний захист. Знаки безпеки. Форма та колір" (ISO 6309:1987, IDT) та ГОСТ 12.4.026-76 "ССБТ. Цвета сигнальные и знаки безопасности"
Допускається знімання пристроїв для самозачинення дверей сходових кліток холів, вестибюлю.
Допускається зниження класу вогнестійкості елементів заповнення прорізів (дверей) у протипожежних перешкодах, які відокремлюють пожежонебезпечні приміщення (електрощитові, вентиляційні, приміщення гаражу, кладові, сховища та ін.)
Мережа внутрішнього протипожежного водопроводу не відповідає вимогам п. 9.3 ДБН В.2.5-64:2012 «Внутрішній водопровід та каналізація», а саме: частина трубопроводу (у підвальному приміщенні насосної), який призначений для подачі води на пожежогасіння виконаний не з металевих труб.
Допускається засклення балкону на 9-му поверсі, який використовується як зовнішні площадки для зовнішніх сходів типу С-3.
У приміщеннях підвального поверху, в яких зберігаються горючі речовини та матеріали, не передбачені вікна з приямками (або система димовидалення).
В закладі не створено резервний фонд вогнегасників, для заміни вогнегасників які направляються на технічне обслуговування та роботи пов’язані з їхнім ремонтом.
Допускається знімання пристроїв для самозачинення дверей сходових кліток, коридорів, холів.
Допускається знімання пристроїв для самозачинення дверей холів, вестибюлю та фіксування самозакривних дверей у відчиненому положенні.
Допускається змінення планувальних рішень та умов освітлення шляхів евакуації, а саме: у коридорах 2-го та 3-го поверхів влаштовані приміщення з боку віконних прорізів, які забезпечували природне освітлення евакуаційних коридорів.
Не проводиться підтримання експлуатаційної придатності СПЗ відповідно до вимог ДБН В.2.5-56:2014 «Системи протипожежного захисту», а саме: існуючі системи протипожежного захисту (пожежна сигналізація та система оповіщення про пожежу 2-го типу) не знаходяться на технічному обслуговуванні (ДБН В.2.5-56:2014, додаток Ж).
Пожежні кран-комплекти, розташовані у підвальному поверсі не важелями для полегшення відкривання вентиля.
Допускається зниження рівню пожежної безпеки, встановленого законодавством, яке було чинним на момент початку використання об’єкту, а саме: люки виходів зі сходових кліток на покрівлю не відповідають вимогам встановленим до протипожежних люків 2-го типу.
Не забезпечено осіб, які задіяні в оповіщенні, локалізації та ліквідації аварійних ситуацій та аварій засобами захисту органів дихання з переговорним пристроєм.
Не проводиться підтримання експлуатаційної придатності СПЗ відповідно до вимог ДБН В.2.5-56:2014 «Системи протипожежного захисту», а саме: існуючи системи протипожежного захисту (пожежна сигналізація, система оповіщення про пожежу СО-2) не знаходяться на технічному обслуговуванні (ДБН В.2.5-56:2014, додаток Ж).
Будівля гуртожитку не обладнана гучномовними пристроями оповіщення людей на випадок пожежі і порядок їх евакуації.
Допускається облицювання стін основного спортзалу, з перебуванням більш 50 осіб, з матеріалів з вищою пожежною небезпекою, ніж Г2, В2, Д2, Т2.
Приміщення гуртожитку не забезпечені відповідними знаками пожежної безпеки, тип, кількість, а також місця встановлення яких повинні відповідати ДСТУ ISO 6309:2007 «Протипожежний захист. Знаки безпеки. Форма та колір» (ISO 6309:1987, IDT) та ГОСТ 12.4.026-76 «ССБТ. Цвета сигнальные и знаки безопасности».
Допускається знімання пристроїв для самозачинення дверей сходових кліток.
Допускається зниження рівня пожежної безпеки, встановленого законодавством, яке було чинним на момент початку використання об’єкта, а саме: в будівлі гуртожитку насоси підвищення тиску води в мережі внутрішнього протипожежного водогону знаходяться в не працездатному стані (відсутні).
Наказом не призначено особу з питань цивільного захисту та техногенної безпеки.
Допускається фіксування самозакривних дверей сходової клітки у відчиненому положенні.
Сходові клітки, зовнішні сходи, коридори, проходи та інші шляхи евакуації не забезпечені евакуаційним освітленням.
Допускається зниження класу вогнестійкості елементів заповнення прорізів (дверей) у протипожежних перешкодах, які відокремлюють пожежонебезпечні приміщення кладової для зберігання білизни, розташованої на 8-му поверсі будівлі.
Допускається зниження класу вогнестійкості елементів заповнення прорізів (дверей) у протипожежних перешкодах, які відокремлюють пожежонебезпечні приміщення (електрощитова, вентиляційні, гараж та ін.)
Допускається знімання пристроїв для самозачинення дверей сходових кліток, коридорів, холів;
Стаціонарні зовнішні пожежні сходи не пофарбовані.
Не надано розроблений та затверджений План реагування на надзвичайні ситуації.
На території закладу не встановлений спеціальний пожежний щит (стенд).
Допускається прокладання в сходовій клітці електропроводів і кабелів (незалежно від їх напруги), які не відносяться до освітлення цієї сходової клітки.
Утримання мережі внутрішнього протипожежного водопроводу не відповідає вимогам ДБН В.2.5-64-2012, а саме: допускається утримання насосів-підвищувачів внутрішнього протипожежного водопроводу у неробочому стані, не забезпечується дистанційний пуск насосів від кнопок, розташованих у шафках пожежних кран-комплектів.
Підвальні приміщення корпусу (гараж) не обладнані системою протипожежного захисту відповідно до вимог ДБН В.2.5-56:2014, а саме: автоматичною системою пожежогасіння.
Не складено розрахунок потреби в засобах індивідуального захисту органів дихання та план накопичування ЗІЗ (НПАОП 0.00-1.04-07 «Правила вибору та застосування засобів індивідуального захисту органів дихання»; Стандарт МНС України СОУ МНС 75.2-00013528-002:2010 «Безпека у надзвичайних ситуаціях. Фільтрувальні засоби індивідуального захисту органів дихання населення у надзвичайних ситуаціях. Класифікація й загальні технічні вимоги»).
Допускається облицювання стін актового залу з перебуванням більш 50 осіб з матеріалів з вищою пожежною небезпекою, ніж Г2, В2, Д2, Т2
Допускається застосування будівельних матеріалів для облицювання (оздоблення) на шляхах евакуації з вищими показниками пожежної небезпеки ніж нормовані (сходові клітки).
Сходові клітки, внутрішні відкриті, коридори, проходи та інші шляхи евакуації не забезпечені евакуаційним освітленням.
Допускається улаштування складів горючих матеріалів у підвальних приміщеннях корпусу.
Допускається зниження класу вогнестійкості елементів заповнення прорізів (дверей) у протипожежних перешкодах, які відокремлюють пожежонебезпечні приміщення (електрощитові, вентиляційні, кладові, сховища та ін.)
Не надано документів про наявність об’єктової систему оповіщення («Про затвердження Положення про організацію оповіщення про загрозу виникнення або виникнення надзвичайних ситуацій та зв'язку у сфері цивільного захисту», постанова Кабінету Міністрів України від 27.09.2017 р. № 733, пункт 3, 16)..
Допускається зниження рівня пожежної безпеки, встановленого законодавством, яке було чинним на момент початку використання об’єкта, а саме: в будівлі насоси підвищення тиску води в мережі внутрішнього протипожежного водогону знаходяться в не працездатному стані (відсутні).
Не проводиться підтримання експлуатаційної придатності СПЗ відповідно до вимог ДБН В.2.5-56:2014 «Системи протипожежного захисту», а саме: існуючи системи протипожежного захисту (пожежна сигналізація, система оповіщення про пожежу СО-2) не знаходяться на технічному обслуговуванні (ДБН В.2.5-56:2014, додаток Ж).
Сходові клітки, внутрішні відкриті та зовнішні сходи, коридори, проходи та інші шляхи евакуації не забезпечені евакуаційним освітленням.
Приміщення гуртожитку не забезпечені системами протипожежного захисту відповідно до ДБН В.2.5-56:2014 «Системи протипожежного захисту», а саме: системою оповіщення про пожежу та управління евакуацією людей 3-го типу (СО-3).
Не розроблено документацію з організації видачі засобів індивідуального захисту працівникам установи («Порядок забезпечення населення і особового складу невоєнізованих формувань засобами радіаційного та хімічного захисту», постанова Кабінету Міністрів України від 19 серпня 2002 р. № 1200, пункт 13)
Допускається зниження рівню пожежної безпеки, встановленого законодавством, яке було чинним на момент початку використання об’єкту, а саме: двері та люки виходів зі сходових кліток на технічний поверх не відповідають вимогам встановленим до протипожежних дверей та люків 2-го типу.
Допускається зниження рівню пожежної безпеки, встановленого законодавством, яке було чинним на момент початку використання об’єкту, а саме: люк виходу зі сходової клітки на технічний поверх не відповідає вимогам встановленим до протипожежних люків 2-го типу.
Приміщення гуртожитку не забезпечені у повному обсязі (9-й поверх) системами протипожежного захисту відповідно до ДБН В.2.5-56:2014 «Системи протипожежного захисту», а саме: засобами системи пожежної сигналізації.
Покарання:
Штраф, який визначається уповноваженим органом (посадовою особою) у межах, встановлених законом
12.02.2018 1610672 Головне управління Держпродспоживслужби в Донецькій області Проведено
Порушення відсутні
Предмет перевірки: Відповідність вимогам санітарних норм та правил щодо можливості розширення провадження освітньої діяльності та ліцензування нових спеціальностей, акредитації освітніх програм, спеціальностей та напрямків підготовки
Підстави:
Подання суб’єктом господарювання письмової заяви про здійснення заходу державного нагляду (контролю) за його бажанням
Учасники:
Порушення: відсутні
Покарання: відсутні