Clarity Project
Prozorro Закупівлі Prozorro.Продажі Аукціони Увійти до системи Тарифи та оплата Про систему
Інформація Перевірки (6)

ДЕРЖАВНИЙ НАВЧАЛЬНИЙ ЗАКЛАД "ОДЕСЬКИЙ ПРОФЕСІЙНИЙ ЛІЦЕЙ МОРСЬКОГО ТРАНСПОРТУ"

#05537354

Розширена аналітика Prozorro та актуальні дані 130+ реєстрів - у тарифі «Повний доступ».

Купуйте доступ на рік, місяць, або навіть добу!

Перевірки

Дата Тип Орган Статус
08.07.2021 2879158 Техногенна та пожежна безпека, цивільний захист і діяльність аварійно-рятувальних служб Головне управління ДСНС у Одеській області Проведено
80 порушень
Предмет перевірки: перевірка виконання субєктом господарювання попереднього припису
Підстави:
Перевірка виконання суб’єктом господарювання приписів, розпоряджень або інших розпорядчих документів щодо усунення порушень вимог законодавства
Учасники:
Роздільський В.М. — ЗАСТУПНИК ДИРЕКТОРА З АГЧ ДНЗ "ОДЕСЬКИЙ ПРОФЕСІЙНИЙ ЛІЦЕЙ МОРСЬКОГО ТРАНСПОРТУ"
Сіліонов О.М. — ЗАВІДУЮЧИЙ ГОСПОДАРСТВОМ ДНЗ "ОДЕСЬКИЙ ПРОФЕСІЙНИЙ ЛІЦЕЙ МОРСЬКОГО ТРАНСПОРТУ"
Щербаков Сергій Миколайович — ДИРЕКТОР ДНЗ "ОДЕСЬКИЙ ПРОФЕСІЙНИЙ ЛІЦЕЙ МОРСЬКОГО ТРАНСПОРТУ"
Сіліонов О М — ЗАВІДУЮЧИЙ ГОСПОДАРСТВОМ ДНЗ "ОДЕСЬКИЙ ПРОФЕСІЙНИЙ ЛІЦЕЙ МОРСЬКОГО ТРАНСПОРТУ"
Роздільський В М — ЗАСТУПНИК ДИРЕКТОРА З АГЧ ДНЗ "ОДЕСЬКИЙ ПРОФЕСІЙНИЙ ЛІЦЕЙ МОРСЬКОГО ТРАНСПОРТУ"
Леонов Олексій Сергійович — Начальник ВЗНС по Малиновському району ОМТГ ОРУ ГУ ДСНС України в Одеській області підполковник служби цивільного захисту
Щеренко Ольга Юріївна — Провідний інспектор відділу запобігання НС по Малиновському району ОМТГ ОРУ ГУ ДСНС України в Одеській області майор служби цивільного захисту
Порушення:
Не забезпечені сходові клітки, внутрішні сходи, коридори, проходи та інші шляхи евакуації ліцею евакуаційним освітленням відповідно до вимог ДБН В.1.1-7 "Пожежна безпека об'єктів будівництва", ДБН В.2.5-23 "Проектування електро-обладнання об'єктів цивільного призначення" та Правил улаштування електроустановок.
Допускається у порушенні вимог експлуатація з’єднувальних та відгалужувальних коробок електропроводки з не закритими кришками з негорючих або важкогорючих матеріалів в приміщеннях будівлі ліцею. (каб. № 11, складські, господарські та підсобні приміщення, гараж тощо)
Не забезпечено евакуаційним виходом (другим виходом тощо) (вихід з 3-го, 2-го поверху будівлі ліцею (актова зала, спортзал, навчальні аудиторії.)
Не проведено вогнезахисну обробку дерев'яних конструкції горищного приміщення будівлі навчального корпусу та виробничої майстерні ліцею із забезпеченням І-го ступеню вогнезахисної ефективності.
Живлення побутових кондиціонерів в приміщеннях будівлі ліцею не забезпечене автономним пристроєм електричного захисту незалежно від наявності захисту на загальній лінії. (навчальні аудиторії 2-го поверху)
Не до оснащенні та не закриті електрощити, групові електрощитки схемою підключення споживачів з пояснювальними написами і вказаним значенням номінального струму апарата захисту (плавкої вставки тощо) приміщень будівлі ліцею.
Допускається у порушенні вимог з’єднання проводів електроживлення у скрутку в приміщеннях будівлі ліцею (адміністративних, навчальних складських, кухонний блок, тощо).
Не надано матеріали підтверджуючі улаштування, а також їх перевірку системи блискавкозахисту у відповідності до ДСТУБ В.2.5-38:2008 «Інженерне обладнання будинків і споруд. Улаштування блискавкозахисту будівель і споруд»
Не обладнані приміщення ліцею (адміністративні, навчальні, побутові, виробничі тощо) системою пожежною сигналізації у відповідності до ДБН В.2.5-56 "Системи протипожежного захисту".
Не представлені підтверджуючи матеріали, щодо очищення повітропроводів кухонних плит (один раз на місяць) будівлі ліцею.
Не утримуються стаціонарні зовнішні пожежні сходи, сходи на покриття (кровлю, горище) будівлі ліцею справними, пофарбованими тощо.
Допускається зберігання бочки з ЛЗР та ГР в приміщення майстерні (гаражу тощо) будівлі ліцею.
Відсутні для кожного приміщення розроблені та затверджені керівником об'єкта інструкції про заходи пожежної безпеки. У яких повинні вказуватися: категорія приміщення з вибухопожежної та пожежної небезпеки (для виробничих, складських приміщень та лабораторій); вимоги щодо утримання евакуаційних шляхів та виходів; спеціальні місця для куріння та вимоги до них; порядок утримання приміщень, робочих місць; порядок зберігання та застосування легкозаймистих рідин, горючих рідин (далі - ЛЗР, ГР), пожежо-вибухонебезпечних речовин і матеріалів; порядок прибирання робочих місць, порядок проведення зварювальних та інших вогневих робіт; порядок огляду, вимкнення електроустановок, приведення в пожежобезпечний стан приміщень та робочих місць, закриття приміщень після закінчення роботи. Ці інструкції мають вивішуватися на видимих місцях.
Не зазначено (вивішено) на дверях складів балонів з газами таблички із зазначенням вогнегасної речовини, яку дозволяється застосовувати під час пожежі.
Не обладнані приміщення ліцею (адміністративні, навчальні, побутові, виробничі тощо) системою пожежною сигналізації у відповідності до ДБН В.2.5-56 "Системи протипожежного захисту".
Не до оснащенні та не закриті електрощити, групові електрощитки схемою підключення споживачів з пояснювальними написами і вказаним значенням номінального струму апарата захисту (плавкої вставки тощо) приміщень будівлі ліцею.
Не доукомплектований на території ліцею пожежний щит (стенд) для розміщення первинних засобів пожежогасіння. До комплекту засобів пожежогасіння, які розміщуються на пожежному щиті, входять: вогнегасники - 3 шт., ящик з піском - 1 шт., покривало з негорючого теплоізоляційного матеріалу або повсті розміром 2 х 2 м - 1 шт., гаки - 3 шт., лопати - 2 шт., ломи - 2 шт., сокири - 2 шт.
Не представлені підтверджуючи матеріали щодо змонтованої системи протипожежного захисту стосовно проекту відповідно до вимог. Підставою для проектування СПЗ є завдання на проектування (Додаток В цих будівельних норм) видане замовником системи відповідно до ДСТУ-Н Б А.2.2-10 та [2], [33]. відповідно до вимог ДБН В.2.5-56:2014 п.5.3.«Системи протипо-жежного захисту» та відсутня відповідно вимогам Розділу 6 ДСТУ 9074:2020 «Настанова з підтримання експлуатаційної придатності систем протипожежного захисту» Акт перевірки відповідності автоматичної установки пожежної сигналізації, системи оповіщення про пожежу, системи централізованого пожежного спостереження у відповідності ДСТУ EN ISO/IEC 17020:2019 Оцінка відповідності. Вимоги до роботи різних типів органів з інспектування (EN ISO/IEC 17020:2012, IDT; ISO/IEC 17020:2012, IDT).
Не обладнані приміщення ліцею (адміністративні, навчальні, побутові, виробничі тощо) системою оповіщення людей та управління евакуацією у відповідності до ДБН В.2.5-56 "Системи протипожежного захисту" з урахуванням вимог ДБН В 2.5-23-2003, ПУЕ, ДНАОП 0.00-1.32-01.
Не забезпечено відповідний тиск в системі внутрішнього протипожежного водопроводу (шляхом підключення насосів підвищувачів та встановлення кнопок дистанційного пуску в ящиках пожежних кранах) у відповідності з ДБН В.2.5-64 "Внутрішній водопровід та каналізація" (розділ 8,14) (триповерхова будівля)
Не надані акти схованих робіт по прокладанню електропроводки в об’ємі підвісних стель приміщень будівлі ліцею (навчальні аудиторії, адміністративні, коридори, виробничі, господарські та підсобні приміщення тощо).
Не проведено заміру опору ізоляції і перевірку спрацювання приладів захисту електричних мереж та електроустановок від короткого замикання в приміщеннях будівель ліцею. (із складанням відповідних документів)
Знаходяться в непрацездатному стані система внутрішнього протипожежного водогону будівлі та не забезпечено її технічне обслуговування. (триповерхова будівля)
Не проведено заміру опору ізоляції і перевірку спрацювання приладів захисту електричних мереж та електроустановок від короткого замикання в приміщеннях будівель ліцею. (із складанням відповідних документів)
Допускається у порушенні вимог здавання в оренду навчальних приміщень (виробничо-навчального цеху) (пов’язаних з навчальним процесом) для використання їх як виробничі приміщення.
Допускається надання помешкання (проживання тощо) для викладачів в будівлі навчального корпусу (зміна функціонального призначення тощо).
Допускається у порушенні вимог горюче оздоблення (облицювання) стін на шляхах евакуації (сходові марші, коридори, проходи тощо на поверхах будівлі навчального корпусу будівлі ліцею.
Допускається у порушенні вимог експлуатація навчальних приміщень, де на вікнах встановлені глухі нез’ємні металеві грати. (не забезпечено в будівлях навчального корпусу та виробничих майстернях виконання усіх металевих грат встановлених на вікнах такими, що мають можливість зніматись (розкриватись тощо) під час знаходження людей у зазначених приміщеннях.)
Допускається у порушенні вимог прокладання електропроводів горючими основами (дерев’яна стеля в навчальних майстернях).
Допускається у порушенні вимог експлуатація кабелів і проводів з пошкодженою або такою, що в процесі експлуатації втратила захисні властивості, ізоляцією; застосування саморобних подовжувачів, користування, підвішування світильників безпосередньо на струмопровідні проводи, експлуатація світильників зі знятими ковпаками (розсіювачами); використання в світильників з лампами розжарювання без захисного суцільного скла (ковпаків), складські, господарські та підсобні приміщення, гараж тощо.)
Для всіх будівель і приміщень виробничого, складського призначення не визначено категорію щодо вибухопожежної та пожежної небезпеки згідно з вимогами ДСТУ Б В.1.1-36 «Визначення категорій приміщень, будинків та зовнішніх установок за вибухопожежною та пожежною небезпекою», а також клас зони за «Правилами будови електроустановок. Електрообладнання спеціальних установок» (далі - НПАОП 40.1-1.32-01), у тому числі для зовнішніх виробничих і складських дільниць, із позначенням на вхідних дверях до приміщення, а також у межах зон усередині приміщень та ззовні.
Не забезпечено розміщення пожежних кран-комплектів у вбудованих або навісних шафках, які мають отвори для провітрювання і пристосовані для опломбування та візуального огляду їх без розкривання. (триповерхова будівля)
Не надано матеріали підтверджуючі улаштування, а також їх перевірку системи блискавкозахисту у відповідності до ДСТУБ В.2.5-38:2008 «Інженерне обладнання будинків і споруд. Улаштування блискавкозахисту будівель і споруд»
Не надані акти схованих робіт по прокладанню електропроводки в об’ємі підвісних стель приміщень будівлі ліцею (навчальні аудиторії, адміністративні, коридори, виробничі кухонний блок, господарські та підсобні приміщення тощо).
У порушенні вимог в об’ємі сходової клітці на 1-й поверсі (двоповерхового навчального корпусу) будівлі ліцею влаштовано конструкцію яка створює перешкоду на шляхах евакуації.
Не забезпечено працівників засобами колективного та індивідуального захисту (радіаційного та хімічного) відповідно вимог.
Не представлені підтверджуючи матеріали, щодо очищення повітропроводів кухонних плит (один раз на місяць) будівлі ліцею.
Не забезпечено місце проведення вогневих робіт (зварювальні тощо, біля майстерні) централізованим електропостачання.
Не обладнані приміщення ліцею (адміністративні, навчальні, побутові, виробничі тощо) системою оповіщення людей та управління евакуацією у відповідності до ДБН В.2.5-56 "Системи протипожежного захисту" з урахуванням вимог ДБН В 2.5-23-2003, ПУЕ, ДНАОП 0.00-1.32-01.
Приміщення будівлі ліцею не забезпечені відповідними знаками безпеки згідно ДСТУ ISO 6309:2007 «Протипожежний захист. Знаки безпеки. Форма та колір» (ISO 6309:1987, IDT) та ГОСТ 12.4.026-76 «ССБТ. Цвета сигнальные и знаки безопасности»
Відсутня (не подана тощо) декларація відповідності матеріально-технічної бази суб’єктами господарювання вимогам законодавства з питань пожежної безпеки, що здійснюють оренду приміщень в будівлях ліцею. (ТОВ «Оптіка-медсервіс», Автошкола, ФО-П Примачен О.Г)
Не до оснащенні та не закриті електрощити, групові електрощитки схемою підключення споживачів з пояснювальними написами і вказаним значенням номінального струму апарата захисту (плавкої вставки тощо) приміщень будівлі ліцею.
Допускається у порушенні вимог експлуатація з’єднувальних та відгалужувальних коробок електропроводки з не закритими кришками з негорючих або важкогорючих матеріалів в приміщеннях будівлі ліцею. (виробничі майстерні, підсобні приміщення, гараж тощо)
Не представлені підтверджуючи матеріали щодо змонтованої системи протипожежного захисту стосовно проекту відповідно до вимог. Підставою для проектування СПЗ є завдання на проектування (Додаток В цих будівельних норм) видане замовником системи відповідно до ДСТУ-Н Б А.2.2-10 та [2], [33]. відповідно до вимог ДБН В.2.5-56:2014 п.5.3.«Системи протипо-жежного захисту» та не відповідає вимогам змонтована Система пожежної сигналізації виявленням ознак пожежі на ранній стадії відповідно до вимог ДБН В.2.5-56 п.7.2.1 п.п «а» «Системи протипожежного захисту».
Не представлені (не надані) відомості (дані) щодо пожежної безпеки проводів і кабелів згідно ДСТУ 4809-2007 «Ізольовані проводи та кабелі. Вимоги пожежної безпеки та методи випробовування», ДСТУ Б.В.1.1-11:2005 «Електричні кабельні лінії. Метод випробовування на вогнестійкість»
Не відповідає встановленим вимогам система вентиляції з кухонних приміщень їдальні ліцею.
Не проведено заміру опору ізоляції і перевірку спрацювання приладів захисту електричних мереж та електроустановок від короткого замикання в приміщеннях будівель ліцею. (із складанням відповідних документів)
Не передбачені на кожному поверсі в сходових клітках будівлі (триповерхової будівлі) відкривання на рівні сходових площадок, маршів вікон з площею не менше ніж 1,2 м2
Допускається у порушенні вимог улаштування та експлуатація тимчасових електромереж в приміщеннях будівлі ліцею (подовжувачів тощо).(каб. № 6, 4, господарські та підсобні приміщення, гараж тощо)
Не відповідає встановленим вимогам система вентиляції з кухонних приміщень їдальні ліцею.
Не доукомплектовано пожежні крани (ПК) системи внутрішнього протипожежного водогіну пожежними рукавами, стволами а також важелем для полегшення відкривання вентиля в будівлі ліцею . (триповерхова будівля)
Не забезпечено (не проведено розрахунки забезпечення) приміщеннях будівлі ліцею первинними засобами пожежогасіння (вогнегасниками тощо) відповідно до вимог та норм належності.
Не представлені (не надані) відомості (дані) щодо пожежної безпеки проводів і кабелів згідно ДСТУ 4809-2007 «Ізольовані проводи та кабелі. Вимоги пожежної безпеки та методи випробовування», ДСТУ Б.В.1.1-11:2005 «Електричні кабельні лінії. Метод випробовування на вогнестійкість»
Приміщення будівлі ліцею не забезпечені відповідними знаками безпеки згідно ДСТУ ISO 6309:2007 «Протипожежний захист. Знаки безпеки. Форма та колір» (ISO 6309:1987, IDT) та ГОСТ 12.4.026-76 «ССБТ. Цвета сигнальные и знаки безопасности».
Допускається захаращення шляхів евакуації (сходові марші тощо) з 2-го на 1-й поверх будівлі (триповерхової будівлі) спортивним інвентарем (гімнастичний снаряд тощо).
Не обладнані приміщення ліцею (адміністративні, навчальні, побутові, виробничі тощо) системою оповіщення людей та управління евакуацією у відповідності до ДБН В.2.5-56 "Системи протипожежного захисту" з урахуванням вимог ДБН В 2.5-23-2003, ПУЕ, ДНАОП 0.00-1.32-01.
Не обладнані приміщення в будівлі ліцею з кухонним обладнанням (плити; сковороди; жарові шафи тощо) модульними системами локального пожежогасіння спеціалізованими для такого виду загорянь гасіння пожеж при загорянні жиру у відповідності до ДБН В.2.5-56 "Системи протипо-жежного захисту".
Не здійснюється у відповідності до вимог Правил експлуатації вогнегасників не рідше одного разу на місяць огляд вогнегасників при їх експлуатації відповідальною особою, за пожежну безпеку із відмітками у відповідному журналі
У порушенні вимог в об’ємі сходової клітці з 3-го на 2-й поверхів будівлі ліцею влаштовано конструкцію яку розміщено (встановлено тощо) над сходовими маршами.
Допускається у порушенні вимог з’єднання проводів електроживлення у скрутку в приміщеннях будівлі ліцею (навчальні майстерні тощо, кухонний блок, господарські та підсобні приміщення, гараж тощо).
Не надано матеріали підтверджуючі улаштування, а також їх перевірку системи блискавкозахисту у відповідності до ДСТУБ В.2.5-38:2008 «Інженерне обладнання будинків і споруд. Улаштування блискавкозахисту будівель і споруд»
Не проведено ідентифікацію об’єкта на визначення його потенційної небезпеки.
Допускається у порушенні вимог експлуатація навчальних приміщень, де на вікнах встановлені глухі нез’ємні металеві грати. (не забезпечено в будівлях навчального корпусу виконання усіх металевих грат встановлених на вікнах такими, що мають можливість зніматись (розкриватись тощо) під час знаходження людей у зазначених приміщеннях.)
Не надані акти схованих робіт по прокладанню електропроводки в об’ємі підвісних стель приміщень будівлі ліцею (навчальні аудиторії, адміністративні, коридори, виробничі, господарські та підсобні приміщення тощо).
Допускається у порушенні вимог експлуатація з’єднувальних та відгалужувальних коробок електропроводки з не закритими кришками з негорючих або важкогорючих матеріалів в приміщеннях будівлі ліцею. (навчальні аудиторії 2-го поверху)
Не проведено вогнезахисну обробку дерев'яних конструкції горищного приміщення будівлі навчальних корпусів та виробничої майстерні ліцею із забезпеченням І-го ступеню вогнезахисної ефективності
Допускається у порушенні вимог експлуатація кабелів і проводів з пошкодженою або такою, що в процесі експлуатації втратила захисні властивості, ізоляцією; застосування саморобних подовжувачів, користування пошкодженими розетками, відгалужувальними та з’єднувальними коробками, вимикачами та іншими електровиробами; підвішування світильників безпосередньо на струмопровідні проводи, експлуатація світильників зі знятими ковпаками (розсіювачами); використання в світильників з лампами розжарювання без захисного суцільного скла (ковпаків), використання побутових електронагрівальних приладів (електрочайників тощо) в місцях (приміщеннях), де їх застосування не передбачено (кабінет майстрів виробничого навчання, господарські та підсобні приміщення, евакуаційний вихід тощо.)
Не забезпечені сходові клітки, внутрішні сходи, коридори, проходи та інші шляхи евакуації ліцею евакуаційним освітленням відповідно до вимог ДБН В.1.1-7 "Пожежна безпека об'єктів будівництва", ДБН В.2.5-23 "Проектування електро-обладнання об'єктів цивільного призначення" та Правил улаштування електроустановок.
Не доукомплектований на території ліцею пожежний щит (стенд) для розміщення первинних засобів пожежогасіння. До комплекту засобів пожежогасіння, які розміщуються на пожежному щиті, входять: вогнегасники - 3 шт., ящик з піском - 1 шт., покривало з негорючого теплоізоляційного матеріалу або повсті розміром 2 х 2 м - 1 шт., гаки - 3 шт., лопати - 2 шт., ломи - 2 шт., сокири - 2 шт.
Допускається у порушенні вимог улаштування та експлуатація тимчасових електромереж в приміщеннях будівлі ліцею (подовжувачів тощо).(каб. № 1,3, приміщення виробничої майстерні, кухонний блок, господарські та підсобні приміщення, гараж тощо)
Допускається у порушенні вимог встановлення електророзеток, вимикачів, розподільчого щітка, перемикачів та інші подібні апарати які на горючі основи (конструкції). (повинні встановлюватись з підкладанням під них суцільного негорючого матеріалу, що виступає за габарити апарата не менше ніж на 0,01 метра.) в приміщеннях будівлі ліцею. (каб. № 4, коридор 2-го поверху, кухонний блок, господарські та підсобні приміщення, гараж тощо )
Не представлені (не надані) відомості (дані) щодо пожежної безпеки проводів і кабелів згідно ДСТУ 4809-2007 «Ізольовані проводи та кабелі. Вимоги пожежної безпеки та методи випробовування», ДСТУ Б.В.1.1-11:2005 «Електричні кабельні лінії. Метод випробовування на вогнестійкість»
Допускається у порушенні вимог з’єднання проводів електроживлення у скрутку в приміщеннях будівлі ліцею (адміністративних, навчальних складських, господарські та підсобні приміщення, гараж тощо).
У порушенні вимог на сходових клітках встановлені (влаштовані тощо) прилади опалення (дозволяються на висоті 2,2 м та вище від поверхні проступів та сходових площадок) з поверхів будівлі ліцею.
Не представлені підтверджуючи матеріали щодо змонтованої системи протипожежного захисту стосовно проекту відповідно до вимог. Підставою для проектування СПЗ є завдання на проектування (Додаток В цих будівельних норм) видане замовником системи відповідно до ДСТУ-Н Б А.2.2-10 та [2], [33]. відповідно до вимог ДБН В.2.5-56:2014 п.5.3.«Системи протипо-жежного захисту» та не відповідає вимогам змонтована Система пожежної сигналізації виявленням ознак пожежі на ранній стадії відповідно до вимог ДБН В.2.5-56 п.7.2.1 п.п «а» «Системи протипожежного захисту».
Не забезпечені сходові клітки, внутрішні сходи, коридори, проходи та інші шляхи евакуації ліцею евакуаційним освітленням відповідно до вимог ДБН В.1.1-7 "Пожежна безпека об'єктів будівництва", ДБН В.2.5-23 "Проектування електро-обладнання об'єктів цивільного призначення" та Правил улаштування електроустановок.
Не забезпечено будівлю ліцею адресними вказівником (назва вулиці, номер будинку), встановленим на фасаді будівлі або інших видних місцях і освітлюваними у темний час доби
Не обладнані приміщення в будівлі ліцею з кухонним обладнанням (плити; сковороди; жарові шафи тощо) модульними системами локального пожежогасіння спеціалізованими для такого виду загорянь гасіння пожеж при загорянні жиру у відповідності до ДБН В.2.5-56 "Системи протипо-жежного захисту".
Не забезпечено другим евакуаційним виходом (вихід з 2-го поверху будівлі ліцею.)
Не обладнані приміщення ліцею (адміністративні, навчальні, побутові, виробничі тощо) системою пожежною сигналізації у відповідності до ДБН В.2.5-56 "Системи протипожежного захисту".
Покарання:
Штраф, який визначається уповноваженим органом (посадовою особою) у межах, встановлених законом
18.12.2019 2050020 Техногенна та пожежна безпека, цивільний захист і діяльність аварійно-рятувальних служб Головне управління ДСНС у Одеській області Проведено
113 порушень
Предмет перевірки: Дотримання суб’єктом господарювання вимог законодавства у сфері техногенної та пожежної безпеки
Підстави:
Доручення Прем’єр-міністра України про перевірку суб’єктів господарювання у відповідній сфері у зв’язку з виявленими системними порушеннями та/або настанням події, що має значний негативний вплив на права, законні інтереси, життя та здоров’я людини, захист навколишнього природного середовища та забезпечення безпеки держави
Учасники:
Леонов Олексій Сергійович — Начальник ВЗНС по Малиновському району ОМТГ ОРУ ГУ ДСНС України в Одеській області підполковник служби цивільного захисту
Грабовський О В — ІНЖЕНЕР з ТБ ДНЗ "ОДЕСЬКИЙ ПРОФЕСІЙНИЙ ЛІЦЕЙ МОРСЬКОГО ТРАНСПОРТУ"
Грабовський О.В. — ІНЖЕНЕР з ТБ ДНЗ "ОДЕСЬКИЙ ПРОФЕСІЙНИЙ ЛІЦЕЙ МОРСЬКОГО ТРАНСПОРТУ"
Кононенко Євген Ігорович — Головний інспектор відділу ЗНС по Приморському району ОМТГ ОРУ ГУ ДСНС України в Одеській області майор служби цивільного захисту
Порушення:
Не проведено вогнезахисну обробку дерев'яних конструкції горищного приміщення будівлі навчального корпусу та виробничої майстерні ліцею.
Не доукомплектовано пожежні крани (ПК) системи внутрішнього протипожежного водогіну пожежними рукавами, стволами а також важелем для полегшення відкривання вентиля в будівлі ліцею . (триповерхова будівля)
Не забезпечено другим евакуаційним виходом (вихід з 2-го поверху будівлі ліцею.)
Не представлені підтверджуючи матеріали, щодо очищення повітропроводів кухонних плит (один раз на місяць) будівлі ліцею.
Допускається у порушенні вимог захаращення навчальних класів (аудиторій тощо) та кабінетів меблюю, різноманітним майном, приладами, моделі, речі, приладдя, які повинні зберігатися у шафах, на стелажах або на стаціонарно встановлених стояках. (заходяться на шляхах евакуації в проходах навалом) навчальна лабораторія №11 та клас підготовки автошколи.
Не обладнані приміщення ліцею (адміністративні, навчальні, побутові, виробничі тощо) системою оповіщення людей та управління евакуацією у відповідності до ДБН В.2.5-56 "Системи протипожежного захисту" з урахуванням вимог ДБН В 2.5-23-2003, ПУЕ, ДНАОП 0.00-1.32-01.
Не відповідає встановленим вимогам система вентиляції з кухонних приміщень їдальні ліцею.
Не обладнані приміщення в будівлі ліцею з кухонним обладнанням (плити; сковороди; жарові шафи тощо) модульними системами локального пожежогасіння спеціалізованими для такого виду загорянь гасіння пожеж при загорянні жиру у відповідності до ДБН В.2.5-56 "Системи протипо-жежного захисту".
Не забезпечено після закінчення занять в навчальних майстернях будівлі ліцею прибирання пожежовибухонебезпечних речовин та матеріалів (балони з газом пропан-бутан тощо) у спеціально виділені і обладнані приміщення.
Допускаються у порушенні вимог до експлуатації вогнегасник що не мають раструбів відповідно до Правил експлуатації вогнегасників тощо.
Допускається у порушенні вимог прокладання електропроводів горючими основами кабінет інформатики.
Не забезпечено приміщеннях будівлі ліцею первинними засобами пожежогасіння (вогнегасниками тощо) відповідно до вимог та норм належності.
Допускається у порушенні вимог стоянка транспорту у наскрізних проїздах до будівель, входу до трансформаторної підстанції на внутрішньої території ліцею.
Не проведено вогнезахисну обробку дерев'яних конструкції горищного приміщення будівлі навчальних корпусів та виробничої майстерні ліцею.
Не передбачені на кожному поверсі в сходових клітках будівлі (триповерхової будівлі) відкривання на рівні сходових площадок, маршів вікон з площею не менше ніж 1,2 м2
Не до оснащенні та не закриті електрощити, групові електрощитки схемою підключення споживачів з пояснювальними написами і вказаним значенням номінального струму апарата захисту (плавкої вставки тощо) приміщень будівлі ліцею.
Живлення побутових кондиціонерів в приміщеннях будівлі ліцею не забезпечене автономним пристроєм електричного захисту незалежно від наявності захисту на загальній лінії. (бухгалтерія, відділ кадрів, каб. №11, 16, 15, 4, 10, загальний хол 1-го поверху тощо)
Не зазначено (вивішено) на дверях складів балонів з газами таблички із зазначенням вогнегасної речовини, яку дозволяється застосовувати під час пожежі.
Не забезпечено евакуаційним виходом (другим виходом тощо) (вихід з 3-го, 2-го поверху будівлі ліцею (актова зала, спортзал, навчальні аудиторії.)
Не представлені підтверджуючи матеріали щодо змонтованої системи протипожежного захисту стосовно проекту відповідно до вимог. Підставою для проектування СПЗ є завдання на проектування (Додаток В цих будівельних норм) видане замовником системи відповідно до ДСТУ-Н Б А.2.2-10 та [2], [33]. відповідно до вимог ДБН В.2.5-56:2014 п.5.3.«Системи протипо-жежного захисту» та не відповідає вимогам змонтована Система пожежної сигналізації виявленням ознак пожежі на ранній стадії відповідно до вимог ДБН В.2.5-56 п.7.2.1 п.п «а» «Системи протипожежного захисту».
Допускається надання помешкання (проживання тощо) для викладачів в будівлі навчального корпусу (зміна функціонального призначення тощо).
Допускається надання помешкання (проживання тощо) для учнів в будівлі навчального корпусу (зміна функціонального призначення тощо)
Не представлені (не надані) відомості (дані) щодо пожежної безпеки проводів і кабелів згідно ДСТУ 4809-2007 «Ізольовані проводи та кабелі. Вимоги пожежної безпеки та методи випробовування», ДСТУ Б.В.1.1-11:2005 «Електричні кабельні лінії. Метод випробовування на вогнестійкість»
Допускається у порушенні вимог експлуатація кабелів і проводів з пошкодженою або такою, що в процесі експлуатації втратила захисні властивості, ізоляцією; застосування саморобних подовжувачів, користування пошкодженими розетками, відгалужувальними та з’єднувальними коробками, вимикачами та іншими електровиробами; підвішування світильників безпосередньо на струмопровідні проводи, експлуатація світильників зі знятими ковпаками (розсіювачами); використання в світильників з лампами розжарювання без захисного суцільного скла (ковпаків), використання побутових електронагрівальних приладів (електрочайників тощо) в місцях (приміщеннях), де їх застосування не передбачено ( бухгалтерія, приміщення майстрів виробничого навчання на 3-му поверсі, каб. № 16, 15 складські, кухонний блок, господарські та підсобні приміщення, гараж тощо.)
Не здійснюється у відповідності до вимог Правил експлуатації вогнегасників не рідше одного разу на місяць огляд вогнегасників при їх експлуатації відповідальною особою, за пожежну безпеку із відмітками у відповідному журналі
Не забезпечено працюючий персонал засобами захисту органів дихання згідно норм належності.
Не надані акти схованих робіт по прокладанню електропроводки в об’ємі підвісних стель приміщень будівлі ліцею (навчальні аудиторії, адміністративні, коридори, виробничі, господарські та підсобні приміщення тощо).
Не обладнані приміщення ліцею (адміністративні, навчальні, побутові, виробничі тощо) системою пожежною сигналізації у відповідності до ДБН В.2.5-56 "Системи протипожежного захисту".
Приміщення будівлі ліцею не забезпечені відповідними знаками безпеки згідно ДСТУ ISO 6309:2007 «Протипожежний захист. Знаки безпеки. Форма та колір» (ISO 6309:1987, IDT) та ГОСТ 12.4.026-76 «ССБТ. Цвета сигнальные и знаки безопасности»
Допускається у порушенні вимог експлуатація (застосування тощо) не каліброваних (саморобних) плавких вставок запобіжників в розподільчому щітку на 1-му поверсі та виробничої майстерні будівлі ліцею .
У порушенні вимог в об’ємі сходової клітці на 1-й поверсі (двоповерхового навчального корпусу) будівлі ліцею влаштовано конструкцію яку розміщено (встановлено тощо) на шляхах евакуації та для її облицювання використані горюючи матеріали біля сходових маршів.
Допускаються у порушенні вимог до експлуатації вогнегасник що не мають раструбів відповідно до Правил експлуатації вогнегасників тощо.
Не надано матеріали підтверджуючі улаштування, а також їх перевірку системи блискавкозахисту у відповідності до ДСТУБ В.2.5-38:2008 «Інженерне обладнання будинків і споруд. Улаштування блискавкозахисту будівель і споруд»
Не надано матеріали підтверджуючі улаштування, а також їх перевірку системи блискавкозахисту у відповідності до ДСТУБ В.2.5-38:2008 «Інженерне обладнання будинків і споруд. Улаштування блискавкозахисту будівель і споруд»
Не проведено ідентифікацію об’єкта на визначення його потенційної небезпеки.
Не обладнані приміщення в будівлі ліцею з кухонним обладнанням (плити; сковороди; жарові шафи тощо) модульними системами локального пожежогасіння спеціалізованими для такого виду загорянь гасіння пожеж при загорянні жиру у відповідності до ДБН В.2.5-56 "Системи протипо-жежного захисту".
У порушенні вимог в об’ємі сходової клітці з 3-го на 2-й поверхів будівлі ліцею влаштовано конструкцію яку розміщено (встановлено тощо) над сходовими маршами.
Допускається у порушенні вимог прокладання електропроводів живлення до розподільчого щітку в коридорі 2-го поверху будівлі ліцею горючими основами (не забезпечено нормовану відстань тощо.)
Допускається у порушенні вимог експлуатація кабелів і проводів з пошкодженою або такою, що в процесі експлуатації втратила захисні властивості, ізоляцією; застосування саморобних подовжувачів, користування пошкодженими розетками, відгалужувальними та з’єднувальними коробками, вимикачами та іншими електровиробами; підвішування світильників безпосередньо на струмопровідні проводи, експлуатація світильників зі знятими ковпаками (розсіювачами); використання в світильників з лампами розжарювання без захисного суцільного скла (ковпаків), використання побутових електронагрівальних приладів (електрочайників тощо) в місцях (приміщеннях), де їх застосування не передбачено (кабінет майстрів виробничого навчання, господарські та підсобні приміщення, евакуаційний вихід тощо.)
Допускається у порушенні вимог експлуатація з’єднувальних та відгалужувальних коробок електропроводки з не закритими кришками з негорючих або важкогорючих матеріалів в приміщеннях будівлі ліцею. (навчальні аудиторії 2-го поверху)
Допускається у порушенні вимог з’єднання проводів електроживлення у скрутку в приміщеннях будівлі ліцею (адміністративних, навчальних складських, кухонний блок, тощо).
Не до оснащенні та не закриті електрощити, групові електрощитки схемою підключення споживачів з пояснювальними написами і вказаним значенням номінального струму апарата захисту (плавкої вставки тощо) приміщень будівлі ліцею.
Допускається у порушенні вимог улаштування та експлуатація тимчасових електромереж в приміщеннях будівлі ліцею (подовжувачів тощо).(каб. №33, 32, 34, 26, 28, 19, 11, 16, 14, 15, 1, 2, 4, 6, приміщення майстрів виробничого навчання на 3-му поверсі, приміщення виробничої майстерні, кухонний блок, буфет, хол 1-го поверху, господарські та підсобні приміщення, гараж тощо)
Не надані акти схованих робіт по прокладанню електропроводки в об’ємі підвісних стель приміщень будівлі ліцею (навчальні аудиторії, адміністративні, коридори, виробничі кухонний блок, господарські та підсобні приміщення тощо).
Не надані акти схованих робіт по прокладанню електропроводки в об’ємі підвісних стель приміщень будівлі ліцею (навчальні аудиторії, адміністративні, коридори, виробничі, господарські та підсобні приміщення тощо).
Не доукомплектований на території ліцею пожежний щит (стенд) для розміщення первинних засобів пожежогасіння. До комплекту засобів пожежогасіння, які розміщуються на пожежному щиті, входять: вогнегасники - 3 шт., ящик з піском - 1 шт., покривало з негорючого теплоізоляційного матеріалу або повсті розміром 2 х 2 м - 1 шт., гаки - 3 шт., лопати - 2 шт., ломи - 2 шт., сокири - 2 шт.
У порушенні вимог в об’ємі сходової клітці з 2-го на 1-й поверхів будівлі ліцею влаштовано конструкцію яку розміщено (встановлено тощо) над сходовими маршами.
Не здійснюється у відповідності до вимог Правил експлуатації вогнегасників не рідше одного разу на місяць огляд вогнегасників при їх експлуатації відповідальною особою, за пожежну безпеку із відмітками у відповідному журналі
Не забезпечено місце проведення вогневих робіт (зварювальні тощо, біля майстерні) централізованим електропостачання.
Не доукомплектований на території ліцею пожежний щит (стенд) для розміщення первинних засобів пожежогасіння. До комплекту засобів пожежогасіння, які розміщуються на пожежному щиті, входять: вогнегасники - 3 шт., ящик з піском - 1 шт., покривало з негорючого теплоізоляційного матеріалу або повсті розміром 2 х 2 м - 1 шт., гаки - 3 шт., лопати - 2 шт., ломи - 2 шт., сокири - 2 шт.
Допускається зберігання бочки з ЛЗР та ГР в приміщення майстерні (гаражу тощо) будівлі ліцею.
У порушенні вимог на сходових клітках встановлені (влаштовані тощо) прилади опалення (дозволяються на висоті 2,2 м та вище від поверхні проступів та сходових площадок) з поверхів будівлі ліцею.
Не проведено заміру опору ізоляції і перевірку спрацювання приладів захисту електричних мереж та електроустановок від короткого замикання в приміщеннях будівель ліцею. (із складанням відповідних документів)
Допускається у порушенні вимог з’єднання проводів електроживлення у скрутку в приміщеннях будівлі ліцею (адміністративних, навчальних складських, кухонний блок, господарські та підсобні приміщення, гараж тощо).
Не забезпечено приміщеннях будівлі ліцею первинними засобами пожежогасіння (вогнегасниками тощо) відповідно до вимог та норм належності.
Не забезпечено відповідний тиск в системі внутрішнього протипожежного водопроводу (шляхом підключення насосів підвищувачів та встановлення кнопок дистанційного пуску в ящиках пожежних кранах) у відповідності з ДБН В.2.5-64 "Внутрішній водопровід та каналізація" (розділ 8,14) (триповерхова будівля)
Не обладнані приміщення ліцею (адміністративні, навчальні, побутові, виробничі тощо) системою оповіщення людей та управління евакуацією у відповідності до ДБН В.2.5-56 "Системи протипожежного захисту" з урахуванням вимог ДБН В 2.5-23-2003, ПУЕ, ДНАОП 0.00-1.32-01.
Не відповідає встановленим вимогам система вентиляції з кухонних приміщень їдальні ліцею.
Не забезпечено відкривання дверей за напрямком евакуації (виходу з 2-го поверху на евакуаційні сходи будівлі ліцею.
Допускається у порушенні вимог улаштування та експлуатація тимчасових електромереж в приміщеннях будівлі ліцею (подовжувачів тощо).(навчальні аудиторії 2-го поверху, спортзал, актова зала тощо.)
Проводи, підключені до зварювальних апаратів, розподільних щитів та іншого обладнання, а також до місць зварювальних робіт в необхідних місцях не захищені від механічних пошкоджень. (кабелі електроживлення прокладені через конструкцію коробки дверного пройму металевих воріт тощо)
Не забезпечені сходові клітки, внутрішні сходи, коридори, проходи та інші шляхи евакуації ліцею евакуаційним освітленням відповідно до вимог ДБН В.1.1-7 "Пожежна безпека об'єктів будівництва", ДБН В.2.5-23 "Проектування електро-обладнання об'єктів цивільного призначення" та Правил улаштування електроустановок.
Не представлені (не надані) відомості (дані) щодо пожежної безпеки проводів і кабелів згідно ДСТУ 4809-2007 «Ізольовані проводи та кабелі. Вимоги пожежної безпеки та методи випробовування», ДСТУ Б.В.1.1-11:2005 «Електричні кабельні лінії. Метод випробовування на вогнестійкість»
Не забезпечені сходові клітки, внутрішні сходи, коридори, проходи та інші шляхи евакуації ліцею евакуаційним освітленням відповідно до вимог ДБН В.1.1-7 "Пожежна безпека об'єктів будівництва", ДБН В.2.5-23 "Проектування електро-обладнання об'єктів цивільного призначення" та Правил улаштування електроустановок.
Відсутня (не подана тощо) декларація відповідності матеріально-технічної бази суб’єктами господарювання вимогам законодавства з питань пожежної безпеки, що здійснюють оренду приміщень в будівлях ліцею. (ТОВ «Оптіка-медсервіс», Автошкола, ФО-П Примачен О.Г)
Допускається у порушенні вимог встановлення електророзеток, вимикачів, розподільчого щітка, перемикачів та інші подібні апарати які на горючі основи (конструкції). (повинні встановлюватись з підкладанням під них суцільного негорючого матеріалу, що виступає за габарити апарата не менше ніж на 0,01 метра.) в приміщеннях будівлі ліцею. (каб. № 28, 4, приміщення майстрів виробничого навчання на 3-му поверсі, коридор 2-го поверху, кухонний блок, господарські та підсобні приміщення, гараж тощо )
Допускається у порушенні вимог експлуатація навчальних приміщень, де на вікнах встановлені глухі нез’ємні металеві грати.
Не проведено з працівниками протипожежні інструктажі.
Живлення побутових кондиціонерів в приміщеннях будівлі ліцею не забезпечене автономним пристроєм електричного захисту незалежно від наявності захисту на загальній лінії. (навчальні аудиторії 2-го поверху)
Не обладнані приміщення ліцею (адміністративні, навчальні, побутові, виробничі тощо) системою оповіщення людей та управління евакуацією у відповідності до ДБН В.2.5-56 "Системи протипожежного захисту" з урахуванням вимог ДБН В 2.5-23-2003, ПУЕ, ДНАОП 0.00-1.32-01.
Допускається захаращення шляхів евакуації (сходові марші тощо) з 2-го на 1-й поверх будівлі (триповерхової будівлі) спортивним інвентарем (гімнастичний снаряд тощо).
Для всіх будівель і приміщень виробничого, складського призначення не визначено категорію щодо вибухопожежної та пожежної небезпеки згідно з вимогами ДСТУ Б В.1.1-36 «Визначення категорій приміщень, будинків та зовнішніх установок за вибухопожежною та пожежною небезпекою», а також клас зони за «Правилами будови електроустановок. Електрообладнання спеціальних установок» (далі - НПАОП 40.1-1.32-01), у тому числі для зовнішніх виробничих і складських дільниць, із позначенням на вхідних дверях до приміщення, а також у межах зон усередині приміщень та ззовні.
Не представлені підтверджуючи матеріали, щодо очищення повітропроводів кухонних плит (один раз на місяць) будівлі ліцею.
Допускається у порушенні вимог встановлення електророзеток, вимикачів, перемикачів та інші подібні апарати які на горючі основи (конструкції). (повинні встановлюватись з підкладанням під них суцільного негорючого матеріалу, що виступає за габарити апарата не менше ніж на 0,01 метра.) в приміщеннях будівлі ліцею. (каб. № 11, 6)
Допускається у приміщеннях будівлі ліцею використання електроплиток, електрочайників, за межами спеціально обладнаних приміщень (підсобних, адміністративних , навчальних приміщеннях)
Допускається у порушенні вимог стоянка транспорту у наскрізних проїздах до будівель, на внутрішньої території ліцею.
Не представлені підтверджуючи матеріали щодо змонтованої системи протипожежного захисту стосовно проекту відповідно до вимог. Підставою для проектування СПЗ є завдання на проектування (Додаток В цих будівельних норм) видане замовником системи відповідно до ДСТУ-Н Б А.2.2-10 та [2], [33]. відповідно до вимог ДБН В.2.5-56:2014 п.5.3.«Системи протипо-жежного захисту» та не відповідає вимогам змонтована Система пожежної сигналізації виявленням ознак пожежі на ранній стадії відповідно до вимог ДБН В.2.5-56 п.7.2.1 п.п «а» «Системи протипожежного захисту».
Не проведено заміру опору ізоляції і перевірку спрацювання приладів захисту електричних мереж та електроустановок від короткого замикання в приміщеннях будівель ліцею. (із складанням відповідних документів)
Не обладнані приміщення ліцею (адміністративні, навчальні, побутові, виробничі тощо) системою пожежною сигналізації у відповідності до ДБН В.2.5-56 "Системи протипожежного захисту".
Допускається у порушенні вимог улаштування та експлуатація тимчасових електромереж в приміщеннях будівлі ліцею (подовжувачів тощо).(каб. №12, 6, 7, 4 приміщення охорони, господарські та підсобні приміщення, гараж тощо)
Не проведено технічне обслуговування наявних первинних засобів пожежогасіння (вогнегасників тощо) відповідно до Правил експлуатації вогнегасників, та ДСТУ 4297-2004 «Технічне обслуговування вогнегасників. Загальні технічні вимоги».
Приміщення будівлі ліцею не забезпечені відповідними знаками безпеки згідно ДСТУ ISO 6309:2007 «Протипожежний захист. Знаки безпеки. Форма та колір» (ISO 6309:1987, IDT) та ГОСТ 12.4.026-76 «ССБТ. Цвета сигнальные и знаки безопасности».
Не проведено заміру опору ізоляції і перевірку спрацювання приладів захисту електричних мереж та електроустановок від короткого замикання в приміщеннях будівель ліцею. (із складанням відповідних документів)
Не утримуються стаціонарні зовнішні пожежні сходи, сходи на покриття (кровлю, горище) будівлі ліцею справними, пофарбованими тощо.
Допускаються у порушенні вимог до експлуатації вогнегасник що не мають раструбів відповідно до Правил експлуатації вогнегасників тощо.
Допускається у порушенні вимог експлуатація навчальних приміщень, де на вікнах встановлені глухі нез’ємні металеві грати.
Допускається у порушенні вимог експлуатація з’єднувальних та відгалужувальних коробок електропроводки з не закритими кришками з негорючих або важкогорючих матеріалів в приміщеннях будівлі ліцею. (каб. № 11,7,4 складські, господарські та підсобні приміщення, гараж тощо)
Допускається зберігання пластикових каністр з ЛЗР та ГР в підсобному приміщення біля трансформаторної підстанції будівлі ліцею.
Допускається у порушенні вимог здавання в оренду навчальних приміщень (виробничо-навчального цеху) (пов’язаних з навчальним процесом) для використання їх як виробничі приміщення.
Допускається у порушенні вимог експлуатація кабелів і проводів з пошкодженою або такою, що в процесі експлуатації втратила захисні властивості, ізоляцією; застосування саморобних подовжувачів, користування пошкодженими розетками, відгалужувальними та з’єднувальними коробками, вимикачами та іншими електровиробами; підвішування світильників безпосередньо на струмопровідні проводи, експлуатація світильників зі знятими ковпаками (розсіювачами); використання в світильників з лампами розжарювання без захисного суцільного скла (ковпаків), каб. № 11 (навчальна лабораторія), 4, 7 складські, господарські та підсобні приміщення, гараж тощо.)
Допускається у порушенні вимог експлуатація з’єднувальних та відгалужувальних коробок електропроводки з не закритими кришками з негорючих або важкогорючих матеріалів в приміщеннях будівлі ліцею. (каб. № 14, 1, складські, кухонний блок, господарські та підсобні приміщення, гараж тощо)
Не забезпечені сходові клітки, внутрішні сходи, коридори, проходи та інші шляхи евакуації ліцею евакуаційним освітленням відповідно до вимог ДБН В.1.1-7 "Пожежна безпека об'єктів будівництва", ДБН В.2.5-23 "Проектування електро-обладнання об'єктів цивільного призначення" та Правил улаштування електроустановок.
Не забезпечено розміщення пожежних кран-комплектів у вбудованих або навісних шафках, які мають отвори для провітрювання і пристосовані для опломбування та візуального огляду їх без розкривання. (триповерхова будівля)
Не забезпечено вільного доступу до розподільчого електрощітка в приміщенні каб. № 11 (навчальна лабораторія),не забезпечено вільного доступу до автоматів відключення електромережі в приміщенні навчальної лабораторія на другому поверсі.
Допускається у порушенні вимог горюче оздоблення (облицювання) стін на шляхах евакуації (сходові марші, коридори, проходи тощо на поверхах будівлі навчального корпусу будівлі ліцею.
Допускається зберігання матеріалів що мають пожежну небезпеку навалом (впритул) до віконних отворів несучої стіни будівлі навчального корпусу ліцею.
Не обладнані приміщення ліцею (адміністративні, навчальні, побутові, виробничі тощо) системою пожежною сигналізації у відповідності до ДБН В.2.5-56 "Системи протипожежного захисту".
Допускається у порушенні вимог захаращення навчальної лабораторії (класу, аудиторій тощо) меблюю, різноманітним майном, приладами. (заходяться в проходах навалом) навчальна лабораторія кухарів.
Не забезпечено вільного доступу до розподільчого електрощітка в приміщенні слюсарної майстерні та не забезпечено вільного доступу до автоматів відключення електромережі в приміщенні навчальної аудиторії на другому поверсі над слюсарною майстерною.
Допускається у порушенні вимог з’єднання проводів електроживлення у скрутку в приміщеннях будівлі ліцею (адміністративних, навчальних складських, господарські та підсобні приміщення, гараж тощо).
Не проведено технічне обслуговування наявних первинних засобів пожежогасіння (вогнегасників тощо) відповідно до Правил експлуатації вогнегасників, та ДСТУ 4297-2004 «Технічне обслуговування вогнегасників. Загальні технічні вимоги».
Не до оснащенні та не закриті електрощити, групові електрощитки схемою підключення споживачів з пояснювальними написами і вказаним значенням номінального струму апарата захисту (плавкої вставки тощо) приміщень будівлі ліцею.
Не представлені підтверджуючи матеріали щодо змонтованої системи протипожежного захисту стосовно проекту відповідно до вимог. Підставою для проектування СПЗ є завдання на проектування (Додаток В цих будівельних норм) видане замовником системи відповідно до ДСТУ-Н Б А.2.2-10 та [2], [33]. відповідно до вимог ДБН В.2.5-56:2014 п.5.3.«Системи протипо-жежного захисту» та не відповідає вимогам змонтована Система пожежної сигналізації виявленням ознак пожежі на ранній стадії відповідно до вимог ДБН В.2.5-56 п.7.2.1 п.п «а» «Системи протипожежного захисту».
Відсутні для кожного приміщення розроблені та затверджені керівником об'єкта інструкції про заходи пожежної безпеки. У яких повинні вказуватися: категорія приміщення з вибухопожежної та пожежної небезпеки (для виробничих, складських приміщень та лабораторій); вимоги щодо утримання евакуаційних шляхів та виходів; спеціальні місця для куріння та вимоги до них; порядок утримання приміщень, робочих місць; порядок зберігання та застосування легкозаймистих рідин, горючих рідин (далі - ЛЗР, ГР), пожежовибухонебезпечних речовин і матеріалів; порядок прибирання робочих місць, порядок проведення зварювальних та інших вогневих робіт; порядок огляду, вимкнення електроустановок, приведення в пожежобезпечний стан приміщень та робочих місць, закриття приміщень після закінчення роботи. Ці інструкції мають вивішуватися на видимих місцях.
Не забезпечено приміщеннях будівлі ліцею первинними засобами пожежогасіння (вогнегасниками тощо) відповідно до вимог та норм належності.
Знаходяться в непрацездатному стані система внутрішнього протипожежного водогону будівлі та не забезпечено її технічне обслуговування. (триповерхова будівля)
Не здійснюється у відповідності до вимог Правил експлуатації вогнегасників не рідше одного разу на місяць огляд вогнегасників при їх експлуатації відповідальною особою, за пожежну безпеку із відмітками у відповідному журналі
Не забезпечено будівлю ліцею адресними вказівником (назва вулиці, номер будинку), встановленим на фасаді будівлі або інших видних місцях і освітлюваними у темний час доби
Допускається у порушенні вимог експлуатація навчальних приміщень, де на вікнах встановлені глухі нез’ємні металеві грати.
Не представлені (не надані) відомості (дані) щодо пожежної безпеки проводів і кабелів згідно ДСТУ 4809-2007 «Ізольовані проводи та кабелі. Вимоги пожежної безпеки та методи випробовування», ДСТУ Б.В.1.1-11:2005 «Електричні кабельні лінії. Метод випробовування на вогнестійкість»
Не надано матеріали підтверджуючі улаштування, а також їх перевірку системи блискавкозахисту у відповідності до ДСТУБ В.2.5-38:2008 «Інженерне обладнання будинків і споруд. Улаштування блискавкозахисту будівель і споруд»
Не проведено технічне обслуговування наявних первинних засобів пожежогасіння (вогнегасників тощо) відповідно до Правил експлуатації вогнегасників, та ДСТУ 4297-2004 «Технічне обслуговування вогнегасників. Загальні технічні вимоги».
У порушенні вимог на сходової клітці з 2-го на 1-й поверхів будівлі ліцею розміщено (встановлено, вивішено тощо) дзеркало.
Покарання:
Штраф, який визначається уповноваженим органом (посадовою особою) у межах, встановлених законом
28.08.2019 1678770 Сфера теплопостачання Державна інспекція з енергетичного нагляду за режимами споживання електричної і теплової енергії в Одеській області Проведено
Порушення відсутні
Предмет перевірки: Перевірка виконання розпорядчих документів щодо усунення порушень вимог законодавства, виявлених за результатами здійснення заходів з державного енергетичного нагляду у споживачів середнього ступеню ризику, а саме: Припис від 26.04.2019р № 05/11-23-0005-ПР
Підстави:
Перевірка виконання суб’єктом господарювання приписів, розпоряджень або інших розпорядчих документів щодо усунення порушень вимог законодавства
Учасники:
Щербаков Сергій Миколайович — Директор Державного навчального закладу «Одеський професійний ліцей морського транспорту»
Роздільський Василь Михайлович — заступник директора з адміністративно господарської частини
Порушення: відсутні
Покарання: відсутні
19.08.2019 1679243 Державний нагляд (контроль) за дотриманням вимог санітарного законодавства Головне управління Держпродспоживслужби в Одеській області Проведено
1 порушення
Предмет перевірки: відповідність наявних приміщень діючим вимогам санітарного законодавства для здійснення освітньої діяльності
Підстави:
Подання суб’єктом господарювання письмової заяви про здійснення заходу державного нагляду (контролю) за його бажанням
Учасники:
Сіліонова Олександра Миколайовича — Завідувач господарством ДНЗ «Одеський професійний ліцей морського транспорту»
Порушення:
В незадовільному стані частково знаходяться приміщення корпусів ліцею, розташованих на вулиці Ольгіївська,3/5
Покарання: відсутні
23.04.2019 1389543 Сфера теплопостачання Державна інспекція з енергетичного нагляду за режимами споживання електричної і теплової енергії Проведено
27 порушень
Предмет перевірки: Господарська діяльність, пов’язана з виробництвом, транспортуванням, постачанням та використанням теплової енергії в частині технічної експлуатації теплових, тепловикористальних установок і мереж, енергетичного обладнання суб’єктів відносин у сфері теплопостачання, випробування та ремонту зазначених установок і мереж, режимів споживання теплової енергії, а також виконання робіт з проектування теплових, тепловикористальних установок і мереж
Об'єкти:
Державний навчальний заклад «Одеський професійний ліцей морського транспорту»
65026, м. Одеса, вул. Приморська, буд. 45
Учасники:
Роздільський Василь Михайлович — заступник директора з адміністративно господарської частини
Порушення:
Не встановлено пристрої для випуску повітря у верхніх точках розподільчих трубопроводах системи опалення у ЦТП.
Не відновлено покриття ізоляції трубопроводів системи опалення у приміщенні ЦТП.
В гільзи для термометрів не залита олива (термопаста) для повного занурення вимірювальної частини термометра.
Трубопроводи в ІТП не мають розпізнавальний колір згідно додатку 4.
Відсутня інструкція з охорони праці під час роботи у тепловому пункті.
Пошкоджено покриття ізоляції транзитних (розподільчих) трубопроводах системи опалення до корпусів.
Манометри встановлені на подавальному та зворотному трубопроводах ЦТП не пройшли періодичну повірку.
Відсутній температурний графік роботи тепломережі в ЦТП на опалювальний період 2018-2019рр.
Не проведен ремонт будівельної частини приміщення ЦТП.
Відсутня інструкція з ліквідації аварій теплового господарства.
Відсутня інструкція протипожежної безпеки під час роботи на тепловому пункті.
Не відновлена нумерація запірної та регулювальної арматури згідно зі схемою ЦТП.
Відсутня інструкція з обслуговування централізованого теплового пункту і наявного устаткування.
Відсутній паспорт технічного стану та паспорт теплової мережі відповідно до Додатків 5, 6.
Не надано проект встановлення вузла обліку теплової енергії.
На трубопроводах у тепловому пункті не нанесені стрілки напрямку руху потоку теплоносія.
Не нанесені на шкалу манометрів, встановлених в ЦТП, червоні риски для позначення максимального допустимого тиску.
Відсутня маршрутна схема, за якою обслуговуючий персонал теплових пунктів здійснює огляд.
На дверях ЦТП не зазначені написи : "Тепловий пункт ", "Стороннім вхід заборонено", "Відповідальний за експлуатацію ...", "Телефон...".
Відсутній оперативний журнал у тепловому пункті.
Не надано Технічні умови (Технічне завдання) на встановлення вузла обліку теплової енергії.
Не надано сертифікат, свідоцтва про якість виготовлення і монтажу лічильника теплової енергії.
Складування матеріальних цінностей в місцях розташування теплотехнічного обладнання та трубопроводів у приміщенні ЦТП.
Особа, відповідальна за справний стан і безпечну та економічну експлуатацію устаткування теплових установок і мереж не пройшла спеціальну підготовку і перевірку знань Правил, інструкцій, схем у комісії з перевірки знань за участю представників Держенергонагляду.
Відсутній графік організаційно-технічних заходів та обсяг робіт щодо підготовки теплового господарства до опалювального періоду 2019-2020рр.
Відсутня схема теплового устаткування що відповідає фактичним умовам роботи ЦТП.
Не встановлено триходові крани на підключенні з'єднувальних ліній до манометрів у ЦТП.
Покарання:
Штраф, який визначається уповноваженим органом (посадовою особою) у межах, встановлених законом
26.03.2018 393886 Сфера теплопостачання Державна інспекція з енергетичного нагляду за режимами споживання електричної і теплової енергії Не проведено
Порушення відсутні
Причина, по якій не проведено перевірку: через мораторій
Предмет перевірки: господарська діяльність з використання теплової енергії
Порушення: відсутні
Покарання: відсутні