Clarity Project
Prozorro Закупівлі Prozorro.Продажі Аукціони Увійти до системи Тарифи та оплата Про систему

Ухвала від 19.08.2021 по справі 640/12905/21

ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД міста КИЄВА 01051, м. Київ, вул. Болбочана Петра 8, корпус 1

УХВАЛА

19 серпня 2021 року м. Київ № 640/12905/21

Окружний адміністративний суд міста Києва у складі судді Григоровича П.О., ознайомившись із заявою ТОВ «фінансова компанія «інвест-кредо» про заміну сторони у виконавчому провадженні,

ВСТАНОВИВ:

ТОВ «фінансова компанія «інвест-кредо» звернулось до Окружного адміністративного суду міста Києва з заявою, в якій просить:

- замінити стягувача у виконавчому провадженні № 61705939 щодо виконання виконавчого напису Приватного нотаріуса Київського міського нотаріального органу Ярощук В.Ю. № 1696 від 18.11.2014 з Публічного акціонерного товариства «ДЕЛЬТА БАНК» на Товариство з обмеженою відповідальністю «ФІНАНСОВА КОМПАНІЯ ІНВЕСТ-КРЕДО».

Вивчивши заяву про заміну сторони виконавчого провадження, дослідивши додані до неї матеріали, суд зазначає наступне.

В обґрунтування своєї заяви Заявник посилається на зміст положень статті 379 Кодексу адміністративного судочинства України, у якій зазначено про можливість заміни сторони виконавчого провадження.

Разом з тим, частиною першою статті 379 Кодексу адміністративного судочинства України передбачено, що у разі вибуття однієї із сторін виконавчого провадження за поданням державного виконавця або за заявою заінтересованої особи суд, який розглядав справу як суд першої інстанції, замінює сторону виконавчого провадження її правонаступником.

Згідно частини третьої статті 3 Кодексу адміністративного судочинства України провадження у справах здійснюється відповідно до закону, чинного на час вчинення окремої процесуальної дії, розгляду і вирішення справи.

Станом на час розгляду даної заяви Окружний адміністративний суд міста Києва не наділений компетенцією розглядати заяву про заміну сторони виконавчого провадження, відкритого на підставі виконавчого напису нотаріуса, оскільки не здійснював розгляд справи як суд першої інстанції.

Стосовно підсудності адміністративним судам питання про заміну сторони виконавчого провадження з примусового виконання виконавчого напису, як то зазначено в постанові Великої Палати Верховного Суду від 16 січня 2019 року у справі №826/7941/17, Окружний адміністративний суд міста Києва зазначає наступне.

Суд не може прийняти до уваги вказану правову позицію Великої Палати Верховного Суду, оскільки наведені у даній постанові висновки стосуються подання заяви в порядку статті 264 Кодексу адміністративного судочинства України в редакції, чинній до 15 грудня 2017 року, тоді як у даному випадку Заявником подало до суду заяву в порядку статті 379 Кодексу адміністративного судочинства України у редакції чинній з 15 грудня 2017 року.

Суд зазначає, що відповідно до частини першої статті 264 Кодексу адміністративного судочинства України (в редакції до 15 грудня 2017 року) у разі вибуття однієї із сторін виконавчого провадження за поданням державного виконавця або за заявою заінтересованої особи суд може замінити сторону виконавчого провадження її правонаступником.

В той же час, відповідно до частини першої статті 379 Кодексу адміністративного судочинства України (у чинній редакції) у разі вибуття однієї із сторін виконавчого провадження за поданням державного виконавця або за заявою заінтересованої особи суд, який розглядав справу як суд першої інстанції, замінює сторону виконавчого провадження її правонаступником.

Аналіз вказаних вище норм свідчить про те, що правовідносини з питання заміни сторони виконавчого провадження не є подібними, у зв'язку з чим позиція Великої Палати Верховного Суду у постанові від 16 січня 2019 року у справі №826/7941/17 відповідно до вимог частини п'ятої статті 242 Кодексу адміністративного судочинства України застосуванню у даних правовідносинах не підлягають.

З огляду на те, що станом на час розгляду заяви, вирішення питання щодо заміни сторони виконавчого провадження статтею 379 Кодексу адміністративного судочинства України не передбачено вирішення адміністративними судами питання про заміну сторони у виконавчому провадженні, яке відкрито на підставі виконавчого напису нотаріуса, суд відмовляє в задоволенні поданої заяви.

Одночасно, суд вважає необхідним роз'яснити заявнику, що з 15 грудня 2017 року набрала чинності нова редакція Цивільного процесуального кодексу України, зокрема, відповідно до статті 442 вказаного Кодексу у разі вибуття однієї із сторін виконавчого провадження суд замінює таку сторону її правонаступником. Заяву про заміну сторони її правонаступником може подати сторона (заінтересована особа), державний або приватний виконавець. Суд розглядає заяву про заміну сторони її правонаступником у десятиденний строк з дня її надходження до суду у судовому засіданні з повідомленням учасників справи та заінтересованих осіб. Неявка учасників справи та інших осіб не є перешкодою для вирішення питання про заміну сторони виконавчого провадження. Ухвала про заміну сторони виконавчого провадження надсилається (надається) учасникам справи, а також державному виконавцю, приватному виконавцю в порядку, передбаченому статтею 272 цього Кодексу. Положення цієї статті застосовуються також у випадку необхідності заміни боржника або стягувача у виконавчому листі до відкриття виконавчого провадження.

Враховуючи те, що станом на час розгляду заяви вирішення питання щодо заміни сторони виконавчого провадження статтею 379 Кодексу адміністративного судочинства України не передбачено, то суд відмовляє в задоволенні поданої заяви.

Аналогічна позиція викладена в постанові Шостого апеляційного адміністративного суду від 20.10.2020 по справі № 640/19153/20.

Керуючись статтями 241, 248, 379 Кодексу адміністративного судочинства України суд,

УХВАЛИВ:

У задоволенні заяви про заміну сторони виконавчого провадження відмовити.

Ухвала суду набирає законної сили з моменту її підписання суддею в порядку ст.256 КАС України. Ухвала суду може бути оскаржена до суду апеляційної інстанції відповідно до ч. 3 ст. 379 КАС України у порядку та строки, встановлені статтями 293-297 КАС України.

Суддя Григорович П.О.

Попередній документ
99308740
Наступний документ
99308742
Інформація про рішення:
№ рішення: 99308741
№ справи: 640/12905/21
Дата рішення: 19.08.2021
Дата публікації: 03.09.2021
Форма документу: Ухвала
Форма судочинства: Адміністративне
Суд: Окружний адміністративний суд міста Києва
Категорія справи: Справи щодо примусового виконання судових рішень і рішень інших органів
Стан розгляду справи:
Стадія розгляду: Призначено склад суду (21.09.2021)
Дата надходження: 21.09.2021
Предмет позову: про заміну сторони виконавчого провадження
Учасники справи:
Публічне акціонерне товариство "Дельта Банк" Позивач (Заявник)
МЕЛЬНИЧУК ВОЛОДИМИР ПЕТРОВИЧ головуючий суддя
МЕЛЬНИЧУК ВОЛОДИМИР ПЕТРОВИЧ суддя-доповідач
ЛІЧЕВЕЦЬКИЙ ІГОР ОЛЕКСАНДРОВИЧ суддя-учасник колегії
ОКСЕНЕНКО ОЛЕГ МИКОЛАЙОВИЧ суддя-учасник колегії
ГРИГОРОВИЧ П О суддя-доповідач
Кобець Роман Юрійович Представник позивача
ПАТ "Дельта банк" Позивач (Заявник)
БУЖАК НАТАЛІЯ ПЕТРІВНА головуючий суддя
БУЖАК НАТАЛІЯ ПЕТРІВНА суддя-доповідач
КОБАЛЬ МИХАЙЛО ІВАНОВИЧ суддя-учасник колегії
КОСТЮК ЛЮБОВ ОЛЕКСАНДРІВНА суддя-учасник колегії
Кобець Роман Юрійович Представник
Парфьонов Георгій Володимирович Інша особа
Товариство з обмеженою відповідальністю "Фінансова компанія Інвест-Кредо" Заявник апеляційної інстанції
Кравченко Владислав Віталійович Відповідач (Боржник)
Товариство з обмеженою відповідальністю "Фінансова компанія Інвест-Кредо" заінтересована особа
Публічне акціонерне товариство "Дельта банк" стягувач
Мельничук В.П. Головуючий суддя
Мельничук В.П. суддя-доповідач
ЛІЧЕВЕЦЬКИЙ І О суддя-учасник колегії
ОКСЕНЕНКО О М суддя-учасник колегії
Публічне акціонерне товариство "Дельта банк" Стягувач
Парфьонов Георгій Володимирович інша особа
Кравченко Владислав Віталійович відповідач (боржник)
Товариство з обмеженою відповідальністю "Фінансова компанія Інвест-Кредо" орган або особа, яка подала апеляційну скаргу
Кобець Роман Юрійович представник позивача
ГРИГОРОВИЧ П О Суддя-доповідач
Товариство з обмеженою відповідальністю "Фінансова компанія Інвест-Кредо" Заінтересована особа
ПАТ "Дельта банк" позивач (заявник)
БУЖАК Н П Головуючий суддя
БУЖАК Н П суддя-доповідач
КОБАЛЬ М І суддя-учасник колегії
КОСТЮК Л О суддя-учасник колегії
Кобець Роман Юрійович представник
Розклад:
24.06.2021 11:00 Шостий апеляційний адміністративний суд
19.08.2021 14:00 Окружний адміністративний суд міста Києва
12.10.2021 10:50 Шостий апеляційний адміністративний суд
02.11.2021 11:00 Шостий апеляційний адміністративний суд
16.11.2021 12:00 Шостий апеляційний адміністративний суд