Clarity Project
Prozorro Закупівлі Prozorro.Продажі Аукціони Увійти до системи Тарифи та оплата Про систему

Рішення від 12.05.2021 по справі 922/751/21

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Держпром, 8-й під'їзд, майдан Свободи, 5, м. Харків, 61022,

тел. приймальня (057) 705-14-14, тел. канцелярія 705-14-41, факс 705-14-41

РІШЕННЯ
ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"12" травня 2021 р.м. ХарківСправа № 922/751/21

Господарський суд Харківської області у складі:

судді Рильової В.В.

розглянувши в порядку спрощеного позовного провадження справу

за позовом Державного спеціалізованого підприємства "Чорнобильська АЕС", Київська область, місто Славутич

до Товариства з обмеженою відповідальністю "Донецькенергомережпроект", місто Харків

про стягнення 12 509,75 грн.

без виклику учасників справи

ВСТАНОВИВ:

Державне спеціалізоване підприємство "Чорнобильська АЕС" (позивач) звернулося до Господарського суду Харківської області із позовом про стягнення з Товариства з обмеженою відповідальністю "Донецькенергомережпроект" (відповідача) штрафних санкцій в сумі 12 509,75 грн., які нараховано у зв'язку із порушенням відповідачем умов Договору № 19/03-2020 підряду про закупівлю робіт: Розроблення проектної документації та забезпечення проведення експертизи по об'єкту "Реконструкція мережі зовнішнього освітлення на ДСП ЧАЕС" від 18.03.2020.

Ухвалою Господарського суду Харківської області від 15 березня 2021 року позовну заяву ДСП "Чорнобильська АЕС" прийнято до розгляду та відкрито спрощене позовне провадження у справі № 922/751/21. Розгляд справи призначено без повідомлення учасників справи за наявними у справі матеріалами, в порядку частини п'ятої статті 252 Господарського процесуального кодексу України. Відповідачу, згідно з частиною першою статті 251 Господарського процесуального кодексу України, встановлено п'ятнадцятиденний строк з дня вручення даної ухвали для подання до суду відзиву на позовну заяву.

Товариства з обмеженою відповідальністю "Донецькенергомережпроект" наданими відповідачу процесуальними правами не скористалося; у встановлений статтею 251 Господарського процесуального кодексу України строк відзив на позовну заяву до суду не подало.

Копію ухвали Господарського суду Харківської області від 15.03.2021 про відкриття провадження у справі № 922/751/21 направлено в паперовій формі - рекомендованими листами з повідомленнями про вручення за юридичною адресою ТОВ "Донецькенергомережпроект" згідно витягу з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань: 61001, місто Харків, вулиця Молодої Гвардії, будинок 15/17, а також вказаною у позовній заяві поштовою адресою а/я 11543. Однак, зазначені відправлення не вручені адресатові та повернуті до суду із позначкою "адресат відсутній за вказаною адресою", про що свідчать довідки відділення поштового зв'язку "Укрпошта" від 03 квітня 2021 року.

Жодних відомостей щодо інших засобів зв'язку із відповідачем матеріали справи не містять.

Відтак, суд належним чином виконав вимоги Господарського процесуального кодексу України щодо направлення процесуальних документів учасникам справи, а відповідач, у відповідності до пункту 5 частини шостої статті 242 Господарського процесуального кодексу України визнається таким, що був належним чином повідомленим про розгляд даної справи.

Згідно статті 248 Господарського процесуального кодексу України, суд розглядає справи у порядку спрощеного позовного провадження протягом розумного строку, але не більше шістдесяти днів з дня відкриття провадження у справі.

Відповідно до частини другої статті 252 Господарського процесуального кодексу України, розгляд справи по суті в порядку спрощеного провадження починається з відкриття першого судового засідання або через тридцять днів з дня відкриття провадження у справі, якщо судове засідання не проводиться.

Частиною четвертою статті 240 Господарського процесуального кодексу України визначено, що у разі розгляду справи без повідомлення (виклику) учасників справи суд підписує рішення без його проголошення.

Так, розглянувши справу № 922/751/21 в межах строку, встановленого статтею 248 Господарського процесуального кодексу України; дослідивши матеріали, всебічно і повно з'ясувавши фактичні обставини, на яких ґрунтуються позовні вимоги, об'єктивно оцінивши надані суду докази, які мають значення для вирішення спору по суті, суд встановив наступне.

18 березня 2020 року між Державним спеціалізованим підприємством "Чорнобильська АЕС" (ДСП ЧАЕС, Замовник) та Товариством з обмеженою відповідальністю "Донецькенергомережпроект" (Виконавець) було укладено Договір № 19/03-2020 підряду про закупівлю робіт: розроблення проектної документації та забезпечення проведення експертизи по об'єкту "Реконструкція мережі зовнішнього освітлення на ДСП ЧАЕС", відповідно до умов якого (пункт 1.1. Договору) Виконавець зобов'язався за завданням Замовника виконати вишукувальні роботи, розробити проектну документацію для об'єкта "Реконструкція мережі зовнішнього освітлення на ДСП ЧАЕС" та забезпечити проведення експертизи проектної документації, розробленої в рамках цього Договору, в експертній організації, що відповідає Критеріям, встановлених наказом Мінрегїону від 15.08.2017 № 204 (зі змінами), а Замовник зобов'язався прийняти та оплатити роботу згідно з умовами цього Договору.

Пунктом 3.1. Договору сторони погодили, що планова (гранична) ціна Договору (Договірна ціна) визначена Виконавцем відповідно до ДСТУ Б Д 1 1-7:2013 (зі змінами), встановлена за результатами аукціону та згідно з "Договірною ціною" (Додаток № 2 до цього Договору) складає: 374 166,67 грн., крім того ПДВ 74 833,33 грн., всього разом з ПДВ 449 000,00 грн.

Відповідно до пункту 5.1. Договору строк виконання робіт передбачений календарним планом (додаток 1 до цього договору). Приймання виконаних робіт за кожним станом підтверджується складеним у трьох примірниках Акту з додатком до нього комплекту приймально-здавальної документації, передбаченої цим Договором, календарним планом (пункт 5.3. Договору).

Згідно пункту 5.4. Договору Виконавець, не пізніше ніж у строки передбачені календарним планом, з урахуванням умов п. 5.7 цього Договору передає замовнику підписаний Акт з додатком до нього - звітної документації.

Календарним планом до Договору передбачено виконання першого та другого етапів робіт та надання Акту зі звітними документами: 07.04.2020 за першим етапом (передпроектні роботи) та 18.04.2020 за другим етапом (вишукувальні роботи).

Обґрунтовуючи позовні вимоги Державне спеціалізоване підприємство "Чорнобильська АЕС" зазначає, що в порушення умов Договору ТОВ "Донецькенергомережпроект" не надало Замовнику документи, які б підтвердили виконання ним умов Договору за першим та другим етапами календарного плану. Лист-запит ДСП ЧАЕС щодо надання інформації про стан виконання умов договору від 26.05.2020 №2081/23010000-2020 (закупівля № 1-055-20Е) направлений на адресу відповідача простою кореспонденцією без повідомлення про вручення та лист від 15.06.2020 № 2318/01120500-2020 направлений рекомендованим листом з повідомленням про вручення залишені без відповіді.

За загальними положеннями цивільного законодавства цивільні права та обов'язки виникають із дій осіб, що передбачені актами цивільного законодавства, а також із дій осіб, що не передбачені цими актами, але за аналогією породжують цивільні права та обов'язки. Підставами виникнення цивільних прав та обов'язків, зокрема, є договори та інші правочини (стаття 11 Цивільного кодексу України).

У відповідності зі статтею 173 Господарського кодексу України (далі - ГК України), зі змістом якої кореспондуються і приписи статті 509 Цивільного кодексу України (далі - ЦК України), господарським визнається зобов'язання, що виникає між суб'єктом господарювання та іншим учасником (учасниками) відносин у сфері господарювання з підстав, передбачених цим кодексом, в силу якого один суб'єкт (зобов'язана сторона, у тому числі боржник) зобов'язаний вчинити певну дію господарського чи управлінсько-господарського характеру на користь іншого суб'єкта (виконати роботу, передати майно, сплатити гроші, надати інформацію тощо), або утримуватися від певних дій, а інший суб'єкт (управлена сторона, у тому числі кредитор) має право вимагати від зобов'язаної сторони виконати її обов'язку.

Господарські зобов'язання можуть виникати, зокрема, з господарського договору та інших угод, передбачених законом, а також з угод, не передбачених законом, але таких, які йому не суперечать (стаття 174 ГК України).

Частиною третьою статті 509 ЦК України встановлено, що зобов'язання має ґрунтуватися на засадах добросовісності, розумності та справедливості.

Згідно статті 193 ГК України та статті 526 ЦК України, яка містить аналогічні положення, зобов'язання повинні виконуватися належним чином відповідно до закону, інших актів, договору, а за відсутності конкретних вимог щодо виконання зобов'язання - відповідно до вимог, що у певних умовах звичайно ставляться. Кожна сторона повинна вжити усіх заходів, необхідних для належного виконання нею зобов'язання, враховуючи інтереси другої сторони та забезпечення загальногосподарського інтересу.

Крім того, за змістом статті 193 ГК України не допускається одностороння відмова від виконання зобов'язань, крім випадків, передбачених законом. Аналогічні застереження містить стаття 525 ЦК України.

Частиною першою статті 530 ЦК України також встановлено: якщо у зобов'язанні встановлений строк (термін) його виконання, то воно підлягає виконанню у цей строк (термін).

У відповідності до статті 610 ЦК України порушенням зобов'язання є його невиконання або виконання з порушенням умов, визначених змістом зобов'язання (неналежне виконання). Боржник вважається таким, що прострочив, якщо він не приступив до виконання зобов'язання або не виконав його у строк, встановлений договором або законом, що передбачено частиною першою статті 612 ЦК України.

Згідно з вимогами частини другої статті 193 ГК України, порушення зобов'язань є підставою для застосування господарських санкцій, передбачених цим Кодексом, іншими законами або договором. До відносин щодо забезпечення виконання зобов'язань учасників господарських відносин застосовуються відповідні положення Цивільного кодексу України (частина перша статті 199 ГК України).

Відповідно також до пункту 3 частини першої статті 611 ЦК України у разі порушення зобов'язання настають наслідки, встановлені договором або законом, зокрема - сплата неустойки.

Неустойкою (штрафними санкціями) визнаються господарські санкції у вигляді грошової суми (неустойка, штраф, пеня), яку учасник господарських відносин зобов'язаний сплатити у разі порушення ним правил здійснення господарської діяльності, невиконання або неналежного виконання господарського зобов'язання. Штрафом є неустойка, що обчислюється у відсотках від суми невиконаного або неналежно виконаного зобов'язання (стаття 549 ЦК України, стаття 230 ГК України).

Укладаючи Договір 19/03-2020 підряду про закупівлю робіт: розроблення проектної документації та забезпечення проведення експертизи по об'єкту "Реконструкція мережі зовнішнього освітлення на ДСП ЧАЕС" сторони дійшли згоди, що за невиконання зобов'язання щодо виконання робіт в строк визначений умовами цього Договору, в т.ч. відмови від виконання зобов'язання до Виконавця застосовуються штрафні санкції, зокрема, штраф у розмірі 25 відсотків вартості невиконаного в строк зобов'язання (пункт 7.5. Договору).

Відповідно до розрахунку, що додається ДСП ЧАЕС, сума нарахованого штрафу за невиконання ТОВ "Донецькенергомережпроект" зобов'язання по першому та другому етапу вартістю 50 038,98 грн. (перед проектні роботи - 16 200,00 грн. та вишукувальні роботи - 33 838,98 грн.) становить 12 509,75 грн.

Крім того, з причин порушення Виконавцем взятих на себе зобов'язань, керуючись статтею 615 ЦК України та умовами пункту 6.2,1 Договору ДСП ЧАЕС 03.07.2020 направило на адресу Виконавця листа № 2596/01120500-2020 "Щодо розірвання договору № 19/03-2020 від 18.03.2020", згідно якого, станом на 30.06.2020 Замовник не отримав результатів виконаних робіт, а відтак вважає Договір № 19/03-2020 від 18.03.2020 підряду про закупівлю робіт: розроблення проектної документації та забезпечення проведення експертизи по об'єкту "Реконструкція мережі зовнішнього освітлення на ДСП ЧАЕС" розірваним (відповідна інформація розміщена у звіті від 23.07.2020 про виконання договору про закупівлю, веб-портал ProZorro.gov.ua, ID: UA 2020-02-07-000709-b).

Враховуючи також порушення зобов'язання ТОВ "Донецькенергомережпроект", керуючись пунктом 9.2 Договору та статтею 222 Господарського кодексу України, 11.08.2020 позивач направив на юридичну та поштову адреси відповідача претензії № 3256/01110200-2020 з пропозицією добровільної сплати нарахованих штрафних санкцій у сумі 12 509,75 грн. Претензію направлено рекомендованою кореспонденцією з повідомленням, однак повернуто AT "Укрпошта" без вручення адресату з причин закінчення встановленого строку зберігання, про що свідчить відповідна довідка та відомості AT "Укрпошта" з електронного відстеження відправлення № 0710100501683 та № 0710100501675.

Товариство з обмеженою відповідальністю "Донецькенергомережпроект" в установленому Господарським процесуальним кодексом України порядку обставини, які повідомлені позивачем, не спростувало.

Зважаючи на встановлені факти та вимоги вищезазначених норм, враховуючи неналежне виконання відповідачем зобов'язань за Договором № 19/03-2020 підряду про закупівлю робіт: Розроблення проектної документації та забезпечення проведення експертизи по об'єкту "Реконструкція мережі зовнішнього освітлення на ДСП ЧАЕС", господарський суд доходить висновку про правомірність позовних вимог щодо застосування штрафних санкцій (штрафу). Відповідно, позовні вимоги Державного спеціалізованого підприємства "Чорнобильська АЕС" обґрунтовані, підтверджуються наявними у матеріалах справи доказами, а штрафні санкції в сумі 12 509,75 грн. підлягають стягненню з Товариства з обмеженою відповідальністю "Донецькенергомережпроект".

Вирішуючи питання розподілу судового збору, суд керується частиною першою статті 129 Господарського процесуального кодексу України, відповідно до якої судовий збір у спорах, що виникають при виконанні договорів та з інших підставі, покладається на сторони пропорційно розміру задоволених вимог. Позовні вимоги у даній справі задоволено у повному обсязі, а відтак витрати позивача по сплаті судового збору в розмірі 2 270,00 грн. покладаються на Товариство з обмеженою відповідальністю "Донецькенергомережпроект".

Керуючись статтями 1, 2, 13, 15, 16, 73-80, 86, 123, 129, 233, 236-238, 239, 240, 241, 248 ,252 Господарського процесуального кодексу України, суд -

ВИРІШИВ:

Позовні вимоги Державного спеціалізованого підприємства "Чорнобильська АЕС" задовольнити.

Стягнути з Товариства з обмеженою відповідальністю "Донецькенергомережпроект" (місцезнаходження: 61001, місто Харків, вулиця Молодої Гвардії, будинок 15/17; код ЄДРПОУ 35586363) на користь Державного спеціалізованого підприємства "Чорнобильська АЕС" (місцезнаходження: 07100, Київська область, місто Славутич, вулиця 77-Ї Гвардійської дивізії, будинок 7/1; код ЄДРПОУ 14310862) штрафні санкції за порушення умов Договору № 19/03-2020 підряду про закупівлю робіт в розмірі 12 509,75 грн. та судовий збір в розмірі 2 270,00 грн.

Видати наказ після набрання рішенням законної сили.

Рішення господарського суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом двадцяти днів з дня складення повного судового рішення в порядку, передбаченому статтею 256 ГПК України, з урахуванням пункту 17.5 Перехідних положень Господарського процесуального кодексу України, а також пункту 4 розділу X Господарського процесуального кодексу України.

Повне рішення складено "12" травня 2021 р.

Суддя В.В. Рильова

Попередній документ
96822074
Наступний документ
96822076
Інформація про рішення:
№ рішення: 96822075
№ справи: 922/751/21
Дата рішення: 12.05.2021
Дата публікації: 13.05.2021
Форма документу: Рішення
Форма судочинства: Господарське
Суд: Господарський суд Харківської області
Категорія справи: надання послуг
Стан розгляду справи:
Стадія розгляду: Розглянуто (19.07.2023)
Дата надходження: 11.07.2023
Предмет позову: стягнення коштів