Clarity Project
Prozorro Закупівлі Prozorro.Продажі Аукціони Увійти до системи Тарифи та оплата Про систему

Рішення від 02.03.2021 по справі 640/14320/20

ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД міста КИЄВА 01051, м. Київ, вул. Болбочана Петра 8, корпус 1

РІШЕННЯ
ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

02 березня 2021 року м. Київ № 640/14320/20

Окружний адміністративний суд міста Києва у складі судді Погрібніченка І.М., розглянувши в порядку спрощеного позовного провадження без повідомлення (виклику) сторін адміністративну справу

за позовом Управління капітального будівництва Одеської міської ради

доАнтимонопольного комітету України

треті особи про 1.Товариство з обмеженою відповідальністю "УКРСПЕЦПРОЕКТ", 2. ФОП ОСОБА_1 , 3. Товариство з обмеженою відповідальністю "СПЕЦМОНТАЖ БАО" визнання протиправним та скасування рішення від 06.05.2020 року № 8809-р/пк-пз,

ОБСТАВИНИ СПРАВИ:

До Окружного адміністративного суду міста Києва звернулося Управління капітального будівництва Одеської міської ради з позовом до Антимонопольного комітету України, в якому просило:

визнати протиправним та скасувати рішення Постійно діючої Адміністративної колегії Антимонопольного комітету України з розгляду скарг про порушення законодавства у сфері державних закупівель від 06.05.2020 року № 8809-р/пк-пз.

Позовні вимоги обґрунтовано тим, що Товариством з обмеженою відповідальністю "УКРСПЕЦПРОЕКТ" в поданій ним Тендерній пропозиції на виконання вимог Тендерної документації на закупівлю робіт: «Ремонтно-реставраційні роботи з відновлення фасаду та покрівлі Валіховського корпусу літери «М», який є частиною комунальної установи «Міська клінічна інфекційна лікарня», розташованої за адресою: м. Одеса, вул. Пастера. 57» за кодом ДК 021:2015: 45453000-7 - Капітальний ремонт і реставрація, було вказано недостовірні дані, а тому відповідно до п. 4 ч. 1 статті 30 Закону України «Про публічні закупівлі» пропозиція ТОВ «УКРСПЕЦПРОЕКТ» протоколом тендерного комітету від 08 квітня 2020 року № 18/Т-5 правомірно була відхилена, як така, що не відповідає вимогам тендерної документації.

Одночасно, ТОВ «УКРСПЕЦПРОЕКТ» на вказане рішення Замовника було подано скаргу до Постійно діючої Адміністративної колегії Антимонопольного комітету України з розгляду скарг про порушення законодавства у сфері державних закупівель, яка рішенням від 06.05.2020 року № 8809-р/пк-пз скаргу задовольнила, через те, що Замовник не довів та документально не підтвердив надання Скаржником недостовірної інформації у складі його Пропозиції.

Поряд з цим, позивач звертає увагу, що Закон України «Про публічні закупівлі» не наділяє орган оскарження - Постійно діючу Адміністративну колегію Антимонопольного комітету України з розгляду скарг про порушення законодавства у сфері публічних закупівель повноваженнями щодо встановлення кваліфікаційних критеріїв та роз'яснення умов тендерної документації.

На думку позивача, оскаржуване рішення Постійно діючої Адміністративної колегії Антимонопольного комітету України з розгляду скарг про порушення законодавства у сфері публічних закупівель порушує права Замовника на обрання виконавцем робіт учасника, тендерна пропозиція та досвід якого в повній мірі відповідає вимогам тендерної документації, а тому підлягає скасуванню.

Ухвалою Окружного адміністративного суду міста Києва від 07 липня 2020 року відкрито провадження в адміністративній справі та призначено до розгляду в порядку спрощеного позовного провадження без виклику сторін.

Одночасно, зазначеною вище ухвалою суду до участі у справі залучено Товариство з обмеженою відповідальністю "УКРСПЕЦПРОЕКТ" (далі - третя особа 1), ФОП ОСОБА_1 (далі - Третя особа 2), Товариство з обмеженою відповідальністю "СПЕЦМОНТАЖ БАО" (далі - Третя особа 3) в якості третіх осіб які не заявляють самостійних вимог на предмет спору на стороні відповідача.

21 липня 2020 року представником Антимонопольного комітету України надано до суду відзив, в якому він просить відмовити в задоволенні заявлених позовних вимог.

Зокрема, відзив обґрунтовано тим, що за результатами розгляду скарги ТОВ "УКРСПЕЦПРОЕКТ" Постійно діючою адміністративною колегією Антимонопольного комітету України з розгляду скарг про порушення законодавства у сфері публічних закупівель встановлено, що Замовник (Управління капітального будівництва Одеської міської ради) не довів та документально не підтвердив надання недостовірної інформації у складі ТОВ "УКРСПЕЦПРОЕКТ".

За вказаних обставин, Постійно діючою адміністративною колегією Антимонопольного комітету України з розгляду скарг про порушення законодавства у сфері публічних закупівель встановлено, що ТОВ "УКРСПЕЦПРОЕКТ" не було порушено вимог Тендерної документації, у зв'язку з чим його Пропозиція була неправомірно відхилена Замовником.

На підставі наведеного, керуючись положеннями Закону, Колегія прийняла рішення від 06.05.2020 року № 8809-р/пк-пз, яким було зобов'язано Управління капітального будівництва Одеської міської ради скасувати рішення про відхилення тендерної пропозиції ТОВ "УКРСПЕЦПРОЕКТ" та рішення про визначення товариства з обмеженою відповідальністю «СПЕЦМОНТАЖ БАО» переможцем процедури закупівлі - "ДК 021:2015: 45453000-7 - Капітальний ремонт і реставрація".

Третя особа - Товариство з обмеженою відповідальністю «УКРСПЕЦПРОЕКТ» у поданих до суду письмових поясненнях зазначила, що рішення Постійно діючої адміністративної колегії Антимонопольного комітету України з розгляду скарг про порушення законодавства у сфері публічних закупівель № 06.05.2020 року № 8809-р/пк-пз є таким, що прийнято відповідно до Закону, а тому правові підстави для його скасування відсутні.

ФОП ОСОБА_1 та Товариством з обмеженою відповідальністю "СПЕЦМОНТАЖ БАО" письмових пояснень по суті позовних вимог подано не було.

Відповідно до частини 8 статті 262 Кодексу адміністративного судочинства України при розгляді справи за правилами спрощеного позовного провадження суд досліджує докази і письмові пояснення, викладені у заявах по суті справи, а у випадку розгляду справи з повідомленням (викликом) учасників справи - також заслуховує їхні усні пояснення. Судові дебати не проводяться.

Розглянувши подані документи і матеріали, всебічно і повно з'ясувавши всі фактичні обставини, на яких ґрунтується позов, об'єктивно оцінивши докази, які мають юридичне значення для розгляду справи і вирішення спору по суті, Окружний адміністративний суд міста Києва, -

ВСТАНОВИВ:

28.02.2020 року Управлінням капітального будівництва Одеської міської ради було опубліковано оголошення № UA-2020-02-28-001259-а щодо проведення відкритих торгів на закупівлю робіт «Ремонтно-реставраційні роботи з відновлення фасаду та покрівлі Валіховського корпусу літери «М», який є частиною комунальної установи «Міська клінічна інфекційна лікарня», розташованої за адресою: м. Одеса, вул. Пастера. 5/7» за кодом ДК 021:2015: 45453000-7 - Капітальний ремонт і реставрація.

У процедурі закупівлі взяли участь три учасники:

- ТОВ «УКРСПЕЦПРОЕКТ» з ціновою пропозицією 50 950 000, 00 грн.;

- ФОП ОСОБА_1 з ціновою пропозицією 51 000 000, 00 грн;

- ТОВ «СПЕЦМОНТАЖ БАО» з ціновою пропозицією 66 805 371, 00 грн.

Згідно протоколу засідання тендерного комітету Управління капітального будівництва Одеської міської ради № 18/Т-5 від 08.04.2020 року пропозицію ТОВ «УКРСПЕЦПРОЕКТ» (код за ЄДРПОУ 32924626) відхилено, як таку, що не відповідає умовам тендерної документації, а саме - встановлено, що ТОВ «УКРСПЕЦПРОЕКТ» надано недостовірну інформацію у складі поданої пропозиції.

09 квітня 2020 року ТОВАРИСТВО З ОБМЕЖЕНОЮ ВІДПОВІДАЛЬНІСТЮ «СПЕЦМОНТАЖ БАО» визначено переможцем та замовником опубліковано повідомлення про намір укласти договір.

14 квітня 2020 року ТОВ «УКРСПЕЦПРОЕКТ» подано скаргу на рішення замовника до Постійно діючої Адміністративної колегії Антимонопольного комітету України з розгляду скарг про порушення законодавства у сфері публічних закупівель.

06.05.2020 року Постійно діючою адміністративною колегією Антимонопольного комітету України прийнято рішення № 8809-р/пк-пз, згідно з яким Управління капітального будівництва Одеської міської ради зобов'язано скасувати рішення про відхилення тендерної пропозиції товариства з обмеженою відповідальністю «УКРСПЕЦПРОЕКТ» та рішення про визначення товариства з обмеженою відповідальністю «СПЕЦМОНТАЖ БАО» переможцем процедури закупівлі - "ДК 021:2015: 45453000-7 - Капітальний ремонт і реставрація".

Управління капітального будівництва Одеської міської ради вважаючи рішення відповідача в частині зобов'язання скасувати рішення про відхилення тендерної пропозиції товариства з обмеженою відповідальністю «УКРСПЕЦПРОЕКТ» протиправним, прийнятим з перевищенням встановлених законом повноважень, таким, що порушує права та інтереси, звернулося з позовом до суду.

Згідно з ст. 19 Конституції України правовий порядок в Україні ґрунтується на засадах, відповідно до яких ніхто не може бути примушений робити те, що не передбачено законодавством.

Органи державної влади та органи місцевого самоврядування, їх посадові особи зобов'язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України.

Правові та економічні засади здійснення закупівель товарів, робіт і послуг для забезпечення потреб держави та територіальної громади регулюються Законом України "Про публічні закупівлі" від 25.12.2015 року № 922-VIII (далі - Закон № 922-VIII).

Згідно п. 29, 30 ч. 1 ст. 1 Закону № 922-VIII тендерна документація - документація щодо умов проведення публічних закупівель, що розробляється та затверджується замовником і оприлюднюється для вільного доступу на веб-порталі Уповноваженого органу та авторизованих електронних майданчиках. Тендерна документація не є об'єктом авторського права та/або суміжних прав.

Тендерна пропозиція - пропозиція щодо предмета закупівлі або його частини (лота), яку учасник подає замовнику відповідно до вимог тендерної документації.

Відповідно до ч. 1 ст. 12 Закону № 922-VIII закупівля може здійснюватися шляхом застосування однієї з таких процедур: відкриті торги; конкурентний діалог; переговорна процедура закупівлі.

Згідно із ст. 20 Закону № 922-VIII відкриті торги є основною процедурою закупівлі. Під час проведення процедури відкритих торгів тендерні пропозиції мають право подавати всі зацікавлені особи. Для проведення процедури закупівлі має бути подано не менше двох пропозицій.

Оголошення про проведення процедури відкритих торгів безоплатно оприлюднюється на веб-порталі Уповноваженого органу відповідно до статті 10 цього Закону ( ч. 1 ст. 21 Закону № 922-VIII).

Відповідно до ст. 22 вищевказаного Закону Тендерна документація безоплатно оприлюднюється замовником на веб-порталі Уповноваженого органу для загального доступу.

Тендерна документація повинна містити: 1) інструкцію з підготовки тендерних пропозицій; 2) один або декілька кваліфікаційних критеріїв до учасників відповідно до статті 16, вимоги, встановлені статтею 17 цього Закону, та інформацію про спосіб підтвердження відповідності учасників установленим критеріям і вимогам згідно із законодавством. Замовник не вимагає документального підтвердження інформації про відповідність вимогам статті 17 у разі, якщо така інформація міститься у відкритих єдиних державних реєстрах, доступ до яких є вільним; 3) інформацію про необхідні технічні, якісні та кількісні характеристики предмета закупівлі, у тому числі відповідну технічну специфікацію (у разі потреби - плани, креслення, малюнки чи опис предмета закупівлі). При цьому технічна специфікація повинна містити: детальний опис товарів, робіт, послуг, що закуповуються, у тому числі їх технічні та якісні характеристики; вимоги щодо технічних і функціональних характеристик предмета закупівлі у разі, якщо опис скласти неможливо або якщо доцільніше зазначити такі показники; посилання на стандартні характеристики, вимоги, умовні позначення та термінологію, пов'язану з товарами, роботами чи послугами, що закуповуються, передбачені існуючими міжнародними або національними стандартами, нормами та правилами. Технічна специфікація не повинна містити посилання на конкретну торговельну марку чи фірму, патент, конструкцію або тип предмета закупівлі, джерело його походження або виробника. У разі якщо таке посилання є необхідним, воно повинно бути обґрунтованим, а специфікація повинна містити вираз "або еквівалент". Технічні, якісні характеристики предмета закупівлі повинні передбачати необхідність застосування заходів із захисту довкілля; 4) кількість товару та місце його поставки; 5) місце, де повинні бути виконані роботи чи надані послуги, їх обсяги; 6) строки поставки товарів, виконання робіт, надання послуг; 7) проект договору про закупівлю з обов'язковим зазначенням порядку змін його умов; 8) опис окремої частини або частин предмета закупівлі (лота), щодо яких можуть бути подані тендерні пропозиції, у разі якщо учасникам дозволяється подати тендерні пропозиції стосовно частини предмета закупівлі (лота); 9) перелік критеріїв та методику оцінки тендерних пропозицій із зазначенням питомої ваги критеріїв. Опис методики оцінки за критерієм "ціна" повинен містити інформацію про врахування податку на додану вартість (ПДВ); 10) строк, протягом якого тендерні пропозиції вважаються дійсними, але не менше ніж 90 днів з дати розкриття тендерних пропозицій; 11) інформацію про валюту, у якій повинна бути розрахована і зазначена ціна тендерної пропозиції; 12) інформацію про мову (мови), якою (якими) повинні бути складені тендерні пропозиції; 13) зазначення кінцевого строку подання тендерних пропозицій; 14) розмір, вид та умови надання забезпечення тендерних пропозицій (якщо замовник вимагає його надати); 15) розмір, вид, строк та умови надання, умови повернення та неповернення забезпечення виконання договору про закупівлю (якщо замовник вимагає його надати); 16) прізвище, ім'я та по батькові, посаду та адресу однієї чи кількох посадових осіб замовника, уповноважених здійснювати зв'язок з учасниками;17) у разі закупівлі робіт - вимогу про зазначення учасником у тендерній пропозиції інформації (повне найменування та місцезнаходження) щодо кожного суб'єкта господарювання, якого учасник планує залучати до виконання робіт як субпідрядника в обсязі не менше ніж 20 відсотків від вартості договору про закупівлю.

Тендерна документація може містити також іншу інформацію відповідно до законодавства, яку замовник вважає за необхідне до неї включити.

Тендерна документація може містити опис та приклади формальних (несуттєвих) помилок, допущення яких учасниками не призведе до відхилення їх пропозицій.

Формальними (несуттєвими) вважаються помилки, що пов'язані з оформленням тендерної пропозиції та не впливають на зміст пропозиції, а саме - технічні помилки та описки.

Тендерна документація не повинна містити вимог, що обмежують конкуренцію та призводять до дискримінації учасників.

Відповідно до частини першої, третьої статті 27 Закону № 922-VIII розкриття тендерних пропозицій з інформацією та документами, що підтверджують відповідність учасника кваліфікаційним критеріям, та інформацією і документами, що містять технічний опис предмета закупівлі, здійснюється автоматично електронною системою закупівель відразу після закінчення електронного аукціону. Перед початком електронного аукціону автоматично розкривається інформація про ціни / приведені ціни тендерних пропозицій.

У разі якщо оголошення про проведення процедури закупівлі оприлюднюється відповідно до положень частини четвертої статті 10 цього Закону у день і час закінчення строку подання тендерних пропозицій, зазначених в оголошенні про проведення процедури закупівлі, електронною системою закупівель автоматично розкривається частина тендерної пропозиції з інформацією та документами, що підтверджують відповідність учасника кваліфікаційним критеріям, та інформацією і документами, що містять технічний опис предмета закупівлі.

Протокол розкриття тендерних пропозицій формується та оприлюднюється електронною системою закупівель автоматично в день розкриття пропозицій за формою, установленою Уповноваженим органом.

Згідно ч. 1, 3 та 6 ст. 28 Закону № 922-VIII оцінка тендерних пропозицій проводиться автоматично електронною системою закупівель на основі критеріїв і методики оцінки, зазначених замовником у тендерній документації, та шляхом застосування електронного аукціону.

У разі якщо оголошення про проведення процедури закупівлі оприлюднюється відповідно до норм частини четвертої статті 10 цього Закону, проводиться оцінка лише тих тендерних пропозицій, що не були відхилені згідно з цим Законом.

Критеріями оцінки є:

у разі здійснення закупівлі товарів, робіт і послуг, що виробляються, виконуються чи надаються не за окремо розробленою специфікацією (технічним проектом), для яких існує постійно діючий ринок, - ціна;

у разі здійснення закупівлі, яка має складний або спеціалізований характер (у тому числі консультаційних послуг, наукових досліджень, експериментів або розробок, дослідно-конструкторських робіт), - ціна разом з іншими критеріями оцінки, зокрема, такими як: умови оплати, строк виконання, гарантійне обслуговування, експлуатаційні витрати, передача технології та підготовка управлінських, наукових і виробничих кадрів.

У разі якщо для визначення найбільш економічно вигідної тендерної пропозиції крім ціни застосовуються й інші критерії оцінки, у тендерній документації визначається їх вартісний еквівалент або питома вага цих критеріїв у загальній оцінці тендерних пропозицій. Питома вага цінового критерію не може бути нижчою ніж 70 відсотків, крім випадку застосування процедури конкурентного діалогу.

За результатами розгляду та оцінки тендерної пропозиції замовник визначає переможця та приймає рішення про намір укласти договір згідно з цим Законом.

Матеріалами справи встановлено, що Управлінням капітального будівництва Одеської міської ради було опубліковано оголошення № UA-2020-02-28-001259-а щодо проведення відкритих торгів на закупівлю робіт «Ремонтно-реставраційні роботи з відновлення фасаду та покрівлі Валіховського корпусу літери «М», який є частиною комунальної установи «Міська клінічна інфекційна лікарня», розташованої за адресою: м. Одеса, вул. Пастера. 5/7» за кодом ДК 021:2015: 45453000-7 - Капітальний ремонт і реставрація.

08.04.2020 року згідно протоколу засідання тендерного комітету Управління капітального будівництва Одеської міської ради № 18/Т-5 пропозицію ТОВ «УКРСПЕЦПРОЕКТ» (код за ЄДРПОУ 32924626) відхилено, як таку, що не відповідає умовам тендерної документації, а саме - встановлено, що останнім надано недостовірну інформацію у складі поданої пропозиції, зокрема, в наданому ТОВ "УКРСПЕЦПРОЕКТ" відгуку до договору субпідряду №15/08/17 від 15.08.2017р. зазначено, клас наслідків - ССЗ, у той же час згідно сайту ДАБІ (dabi.gov.ua/license/list.php) ліцензія ТОВ "УКРСПЕЦПРОЕКТ" видана лише 28.02.2018 року.

ТОВ «УКРСПЕЦПРОЕКТ» не погоджуючись з рішенням Замовника щодо відхилення його тендерної документації звернулося зі скаргою до Постійно діючої адміністративної колегією Антимонопольного комітету України з розгляду скарг про порушення законодавства у сфері публічних закупівель, обґрунтовуючи тим, що тендерна пропозиція останнього в повній мірі відповідала вимогам тендерної документації Замовника, а тому була неправомірно відхилена Замовником.

За результатами розгляду поданої скарги Постійно діюча адміністративна колегія Антимонопольного комітету України з розгляду скарг про порушення законодавства у сфері публічних закупівель погодилася з твердженням скаржника та рішенням від 06.05.2020 року № 8809-р/пк-пз зобов'язала Замовника скасувати рішення про відхилення тендерної пропозиції товариства з обмеженою відповідальністю «УКРСПЕЦПРОЕКТ» та рішення про визначення товариства з обмеженою відповідальністю "СПЕЦМОНТАЖ БАО" переможцем процедури закупівлі - "ДК 21:2015: 45453000-7 - Капітальний ремонт і реставрація", оголошення про проведення якої оприлюднене на веб-порталі Уповноваженого органу за № UA-2020-02-28-001259-а.

Позивач заперечуючи проти правомірності оскаржуваного рішення зазначає про невідповідність тендерної пропозиції ТОВ «УКРСПЕЦПРОЕКТ» умовам тендерної документації, що стало правовою підставою для її відхилення.

Надаючи оцінку спірним правовідносинам, суд виходить з наступного.

Матеріали справи містять копію тендерної документації на закупівлю по предмету ДК 021:2015: 45453000-7 - Капітальний ремонт і реставрація.

Так, відповідно до змісту вказаної Документації, зокрема, розділу «Інструкція з підготовки тендерної документації» встановлено, що Тендерна пропозиція подається в електронному вигляді шляхом заповнення електронних форм з окремими полями, у яких зазначається інформація про ціну та завантаження файлів з:

- інформацією та документами, що підтверджують відповідність учасника кваліфікаційним критеріям;

- інформацією щодо відповідності учасника вимогам, визначеним у статті 17 Закону;

- інформацією про необхідні технічні, якісні та кількісні характеристики предмета закупівлі, а також відповідну технічну специфікацію, яка повинна містити перелік та обсяги робіт, без зазначення вартості окремих складових робіт(у разі потреби (плани, креслення, малюнки чи опис предмета закупівлі));

- документами, що підтверджують повноваження посадової особи або представника учасника процедури закупівлі щодо підпису документів тендерної пропозиції;

- документом, що підтверджує надання учасником забезпечення тендерної пропозиції (якщо таке забезпечення передбачено оголошенням про проведення процедури закупівлі);

- інформацією про субпідрядника (субпідрядників);

- лист-згода з проектом договору;

- тендерна форма «Пропозиція» (Додаток 4);

- календарний графік виконання робіт;

- лист-згода на обробку персональних даних.

Учасник процедури закупівлі має право подати тільки одну тендерну пропозицію. Отримана тендерна пропозиція вноситься автоматично до реєстру, форма якого встановлюється Уповноваженим органом.

Документи повинні бути скановані кольоровим сканером та подані одним або декількома файлами у форматі - «pdf» без графічно-комп'ютерного редагування. Розмір файлу не повинен перевищувати 45Mb.

Всі визначені цією документацією документи тендерної пропозиції завантажуються в електронну систему закупівель у вигляді скан-копій, виготовлених з оригіналів документів, складених безпосередньо учасником (довідки в довільній формі, інші документи), надання яких вимагається згідно з вимогами цієї документації, а так само з оригіналів документів, виданих учаснику іншими установами, підприємствами та організаціями або з копій документів у разі якщо така можливість передбачена вимогами документації саме для конкретно визначеного документу.

Усі сторінки тендерної пропозиції учасника процедури закупівлі повинні містити власноручний підпис уповноваженої посадової особи учасника процедури закупівлі, а також відбитки печатки*. Сторінки тендерної пропозиції учасника процедури закупівлі, які є оригіналами, що видані іншими організаціями (підприємствами, установами), або посвідчені нотаріально, не потребують підпису уповноваженої посадової особи учасника процедури закупівлі та відбитку печатки учасника.

Усі довідки, які складені у довільній формі повинні бути оформлені на офіційному бланку учасника та мати реєстраційний номер.

Сканований варіант пропозицій не повинен містити різних накладень, малюнків (наприклад, накладених підписів, печаток) на скановані документи.

Учасник процедури закупівлі має право подати тільки одну тендерну пропозицію.

Отримана тендерна пропозиція вноситься автоматично до реєстру, форма якого встановлюється Уповноваженим органом.

Формальні (несуттєві) помилки, що пов'язані з оформленням тендерної пропозиції та не впливають на зміст тендерної пропозиції, не є підставою для відхилення тендерної пропозиції

При цьому, Додатком № 1 до Тендерної документації затверджено перелік документів, які вимагаються Замовником для підтвердження відповідності учасника встановленим кваліфікаційним критеріям, а саме, до таких віднесено:

- Документи, що підтверджують наявність в учасника: обладнання та матеріально - технічної бази (довідка про наявність в учасника торгів обладнання та матеріально-технічної бази, які будуть безпосередньо залученні при виконанні даних, до якої надаються: у разі, якщо техніка є власною надаються скановані копії виготовлені з оригіналів свідоцтва про реєстрацію транспортних засобів; у разі залучення - скановані копії виготовлені з оригіналів нотаріально посвідчених договорів оренди, у яких повинно бути визначено перелік технічної бази, яка залучається; у разі залучення скановані копії виготовлені з оригіналів договорів про надання послуг, у яких повинно бути визначено перелік технічної бази, яка залучається; інші документи, (виготовлені з оригіналів документів) які учасник вважає за необхідне надати);

- Довідка підприємства про наявність працівників відповідної кваліфікації, які мають необхідні знання та досвід роботи та будуть залучені до виконання зобов'язань за предметом даних торгів. До довідки обов'язково надається скановані копії документів виготовлених з оригіналів: штатний розпис, трудові книжки (достатньо першої та останньої сторінок) або трудові угоди або цивільно-правові угоди, та інше (якщо такі мають місце бути) працівників, зазначених в довідці, та які працюють в учасника за основним місцем роботи. У разі якщо працівник, зазначений в довідці, працює за сумісництвом, у довідці зазначається дана інформація.

- наявність документально підтвердженого досвіду виконання аналогічного договору:

(аналогічним вважається договір щодо виконання робіт на об'єктах пам'ятки архітектури та містобудування). Довідка виконання аналогічного договору, за підписом уповноваженої особи та скріплена печаткою Учасника. Підтверджується сканованими копіями документів виготовлених з оригіналів зазначеного договору, відгука від замовника або генерального підрядника або підрядника або субпідрядника про його виконання, відгук повинен бути на фірмовому бланку з номером та датою видачі відгуку (не раніше оголошення про проведення процедури закупівлі в системі prozorro.gov.ua, також містити назву закупівлі та номер оголошення, предмета закупівлі ), містити інформацію про номер та дату договору до якого надається відгук, про якість виконаних робіт, своєчасність, наявність чи відсутність зауважень, також зазначення класу наслідків - СС3.

Зазначені вище довідки подаються у наведеному нижче вигляді на фірмовому бланку, Учасник може відступити від даної форми в частині доповнення інформації або конфіденційності.

Матеріалами справи встановлено, що у складі Пропозиції ТОВ «УКРСПЕЦПРОЕКТ» на виконання вимог тендерної документації за кодом ДК 021:2015: 45453000-7 - Капітальний ремонт і реставрація містилися наступні документи, зокрема:

- (файл "7Довідка про виконання аналогічного договору.pdf") довідка від 17.03.2020 № 273 про наявність позитивного досвіду у виконання аналогічного договору ТОВ "Укрспецпроект", в якому зазначено договір від 15.08.2017 № 15/08/17;

- договір субпідряду від 15.08.2017 №15/08/17, укладений з ТОВ "Реставратор 1946", щодо виконання робіт на об'єкті: "Реставрація фасаду і покрівлі будівлі за адресою: м. Одеса, Приморський район, Приморський бульвар, буд. 7";

- (файл "9Лист відгук.pdf") лист-відгук від 18.03.2020 № 18/03-2, в якому зазначено: "ТОВ "Укрспецпроект" на підставі договору субпідряду № 15/08/17 від 15.08.2017, укладеного з ТОВ "Реставратор-1946", виконували роботи по об'єкту "Реставрація фасаду і покрівлі будівлі за адресою: м. Одеса, Приморський район, Приморський бульвар, буд. 7" на загальну суму 3 552 102,47 грн. (три мільйони п'ятсот п'ятдесят дві тисячі сто дві гривні 47 коп.), клас наслідків - ССЗ".

Так, зі змісту довідки про наявність досвіду у виконанні аналогічного договору від 17.03.2020 року № 273 вбачається, що ТОВ «УКРСПЕЦПРОЕКТ» приймало участь у виконанні робіт на підставі договору № 15/08/17 від 15.08.2017 року за об'єктом «Реставрація фасаду і покрівлі будівлі за адресою: м. Одеса. Приморський район. Приморський бульвар. 7». Період виконання робіт, дата початку та дата завершення: 15.08.2017 -31.12.2017 року.

З наданого у складі тендерної пропозиції учасника ТОВ «УКРСПЕЦПРОЕКТ» договору субпідряду № 15/08/17 вбачається, що він укладений 15.08.2017 року. Строки виконання робіт згідно пункту 3.1. цього договору - до 31.12.2017 року.

Судом також встановлено, що згідно тексту листа-відгука, наданого ТОВ «УКРСПЕЦПРОЕКТ» зазначено клас наслідків -ССЗ.

У той же час, з матеріалів справи встановлено та не заперечувалося її учасниками, що ТОВ «УКРСПЕЦПРОЕКТ» ліцензію для провадження господарської діяльності з будівництва об'єктів, що за класом наслідків (відповідальності) належать до об'єктів з середніми та значними наслідками отримано лише 28.02.2018 року.

Вказаний факт підтверджується також наявною в матеріалах справи копією Ліцензії Державної архітектурно-будівельної інспекції України від 28.02.2018 року № 11-Л, відповідно до якої ТОВ «УКРСПЕЦПРОЕКТ» надано ліцензію для провадження господарської діяльності з будівництва об'єктів, що за класом наслідків (відповідальності) належать до об'єктів з середніми та значними наслідками, початок дії якої з 28.02.2018 року.

Таким чином, суд приходить до висновку, що станом на дату укладення договору субпідряду (№ 15/08/17 від15.08.2017 року), наданого у складі тендерної пропозиції, та впродовж зазначеного пунктом 3.1. договору строку (до 31.12.2017 року) ТОВ «УКРСПЕЦПРОЕКТ» не мало права здійснювати будівельні роботи.

Також, суд звертає увагу, що згідно наявного в матеріалах справи Витягу з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань, станом на дату укладення договору субпідряду № 15/08/17 від 15.08.2017 року ТОВ «УКРСПЕЦПРОЕКТ» не мав жодного зареєстрованого виду діяльності (КВЕД), пов'язаного з виконанням будівельних робіт.

Отже, беручи до уваги викладене вище в сукупності, суд приходить до переконання, що інформація, що міститься у поданих ТОВ «УКРСПЕЦПРОЕКТ» документах носила ознаки недостовірної, а відтак пропозиція такого учасника не відповідала умовам тендерної документації через відсутність документального підтвердження досвіду виконання вказаним товариством аналогічного договору.

У той же час, відповідач приймаючи оскаржуване рішення, виходив з наданої ТОВ «УКРСПЕЦПРОЕКТ» до поданої скарги додаткової угоди від 15.08.2017 № 1 до договору субпідряду від 15.08.2017 №15/08/17.

Зокрема, як вбачається з такої додаткової угоди Субпідрядник приступає до виконання робіт за договором субпідряду № 15/08/17 від 15.08.2017 року на об'єкті: "Реставрація фасаду і покрівлі будівлі за адресою: м. Одеса. Приморський район, Приморський бульвар, буд.7" після отримання ним ліцензії ДАБІ України на провадження господарської діяльності з будівництва об'єктів.

Також згідно вказаної угоди, пункт 3.1. розділу 3. СТРОКИ ВИКОНАННЯ РОБІТ викладено у наступній редакції: "СУБПІДРЯДНИК зобов'язується виконати обумовлені договором Роботи в термін до 31 серпня 2018 року".

Беручи до уваги викладене вище, відповідач дійшов висновку про відповідність Пропозиції ТОВ «УКРСПЕЦПРОЕКТ» Документації Замовника та протиправність її відхилення позивачем.

У той же час, суд звертає увагу на ту обставину, що вказана додаткова угода була відсутня у складі тендерної пропозиції, що подавалася Замовнику ТОВ «УКРСПЕЦПРОЕКТ», а відтак така угода не могла і не повинна була бути врахована Управлінням капітального будівництва Одеської міської ради для підтвердження відповідності Учасника, встановленим кваліфікаційним критеріям.

А тому, суд приходить до висновку, що неподання ТОВ «УКРСПЕЦПРОЕКТ» у складі тендерної документації додаткової угоди від 15.08.2017 № 1 до договору субпідряду від 15.08.2017 №15/08/17 не може вважатися формальною помилкою, як вважає відповідач, а зазначені ним відомості у тендерній пропозиції, за її відсутності, відповідно недостовірною інформацією.

За вказаних обставин, суд приходить до переконання, що твердження скаржника ТОВ «УКРСПЕЦПРОЕКТ» та висновок Постійно діючої адміністративної колегії Антимонопольного комітету України з розгляду скарг про порушення законодавства у сфері публічних закупівель є безпідставними та спростовуються матеріалами справи.

Частиною 2 статті 2 КАС України передбачено, що у справах щодо оскарження рішень, дій чи бездіяльності суб'єктів владних повноважень адміністративні суди перевіряють, чи прийняті (вчинені) вони: на підставі, у межах повноважень та у спосіб, що визначені Конституцією та законами України; з використанням повноваження з метою, з якою це повноваження надано; обґрунтовано, тобто з урахуванням усіх обставин, що мають значення для прийняття рішення (вчинення дії); безсторонньо (неупереджено); добросовісно; розсудливо; з дотриманням принципу рівності перед законом, запобігаючи всім формам дискримінації; пропорційно, зокрема з дотриманням необхідного балансу між будь-якими несприятливими наслідками для прав, свобод та інтересів особи і цілями, на досягнення яких спрямоване це рішення (дія); з урахуванням права особи на участь у процесі прийняття рішення; своєчасно, тобто протягом розумного строку.

Отже, відповідач у спірних правовідносинах діяв поза межами повноважень та у спосіб, що визначених Конституцією та законами України, необґрунтовано, упереджено, недобросовісно, не розсудливо, без дотримання принципу рівності перед законом, запобігаючи всім формам дискримінації, у зв'язку з чим рішення Постійно діючої Адміністративної колегії Антимонопольного комітету України з розгляду скарг про порушення законодавства у сфері державних закупівель від 06.05.2020 року № 8809-р/пк-пз є протиправним та підлягає скасуванню.

Згідно із частиною 1 статті 77 Кодексу адміністративного судочинства України кожна сторона повинна довести ті обставини, на яких ґрунтуються її вимоги та заперечення, крім випадків, встановлених статтею 78 цього Кодексу.

Відповідно до ч. 2 ст. 77 Кодексу адміністративного судочинства України в адміністративних справах про протиправність рішень, дій чи бездіяльності суб'єкта владних повноважень обов'язок щодо доказування правомірності свого рішення, дії чи бездіяльності покладається на відповідача.

Оцінюючи подані сторонами докази, за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на всебічному, повному і об'єктивному розгляді в судовому засіданні всіх обставин справи в їх сукупності, та враховуючи, що кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається, як на підставу своїх вимог і заперечень, з урахуванням обставин зазначених вище, суд прийшов до переконання про задоволення позовних вимог.

Згідно з ч. 1 ст. 139 Кодексу адміністративного судочинства України, при задоволенні позову сторони, яка не є суб'єктом владних повноважень, всі судові витрати, які підлягають відшкодуванню або оплаті відповідно до положень цього Кодексу, стягуються за рахунок бюджетних асигнувань суб'єкта владних повноважень, що виступав відповідачем у справі, або якщо відповідачем у справі виступала його посадова чи службова особа.

Керуючись ст.ст. 2, 6, 8, 9, 77, 243 - 246, 250 Кодексу адміністративного судочинства України, суд -

ВИРІШИВ:

1. Адміністративний позов Управління капітального будівництва Одеської міської ради (код ЄДРПОУ 04056902, 65091, м. Одеса, вул. Комітетська, 10-а) задовольнити повністю.

2. Визнати протиправним і скасувати рішення Постійно діючої Адміністративної колегії Антимонопольного комітету України з розгляду скарг про порушення законодавства у сфері державних закупівель від 06.05.2020 року № 8809-р/пк-пз.

3. Стягнути з бюджетних асигнувань Антимонопольного комітету України (код ЄДРПОУ 00032767, 03680, м. Київ, вул. Митрополита В.Липківського, 45) на користь Управління капітального будівництва Одеської міської ради (код ЄДРПОУ 04056902, 65091, м. Одеса, вул. Комітетська, 10-а) понесені ним витрати по сплаті судового збору у розмірі 2102, 00 грн. (дві тисячі сто дві гривні, 00 копійок).

Рішення суду набирає законної сили в строк і порядку, передбачені статтею 255 Кодексу адміністративного судочинства України.

Рішення може бути оскаржене в апеляційному порядку шляхом подачі апеляційної скарги протягом тридцяти днів з дня складення повного тексту судового рішення.

Відповідно до п/п. 15.5 п. 15 Розділу VII "Перехідні положення" КАС України в редакції Закону № 2147-VIII до дня початку функціонування Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи апеляційні та касаційні скарги подаються учасниками справи до або через відповідні суди, а матеріали справ витребовуються та надсилаються судами за правилами, що діяли до набрання чинності цією редакцією Кодексу.

Суддя І.М. Погрібніченко

Попередній документ
95376479
Наступний документ
95376481
Інформація про рішення:
№ рішення: 95376480
№ справи: 640/14320/20
Дата рішення: 02.03.2021
Дата публікації: 10.03.2021
Форма документу: Рішення
Форма судочинства: Адміністративне
Суд: Окружний адміністративний суд міста Києва
Категорія справи: здійснення публічних закупівель, з них
Стан розгляду справи:
Стадія розгляду: Відмовлено у відкритті провадження (02.07.2021)
Дата надходження: 29.06.2021
Предмет позову: про визнання протиправним та скасування рішення, зобов'язання вчинити дії
Учасники справи:
ПОГРІБНІЧЕНКО І М суддя-доповідач
КЛЮЧКОВИЧ ВАСИЛЬ ЮРІЙОВИЧ головуючий суддя
КЛЮЧКОВИЧ ВАСИЛЬ ЮРІЙОВИЧ суддя-доповідач
ГРИБАН ІННА ОЛЕКСАНДРІВНА суддя-учасник колегії
БЕСПАЛОВ ОЛЕКСАНДР ОЛЕКСАНДРОВИЧ суддя-учасник колегії
Управління капітального будівництва Одеської міської ради Заявник з питань забезпечення позову (доказів)
СОРОЧКО ЄВГЕН ОЛЕКСАНДРОВИЧ суддя-доповідач
Осадчий Віталій Володимирович Заявник апеляційної інстанції
Антимонопольний комітет України Заявник апеляційної інстанції
Товариство з обмеженою відповідальністю "Укрспецпроект" Заявник апеляційної інстанції
Товариство з обмеженою відповідальністю "Укрспецпроект" Заявник
Товариство з обмеженою відповідальністю "Укрспецпроект" Заявник касаційної інстанції
ГУБСЬКА О А головуючий суддя
ГУБСЬКА О А суддя-доповідач
БІЛАК М В суддя-учасник колегії
КАЛАШНІКОВА О В суддя-учасник колегії
Антимонопольний комітет України Заявник касаційної інстанції
Антимонопольний комітет України Відповідач (Боржник)
Управління капітального будівництва Одеської міської ради Позивач (Заявник)
Осадчий Віталій Володимирович 3-я особа
Товариство з обмеженою відповідальністю "Спецмонтаж Бао" 3-я особа
Товариство з обмеженою відповідальністю "Укрспецпроект" 3-я особа
КЛЮЧКОВИЧ В Ю Головуючий суддя
КЛЮЧКОВИЧ В Ю суддя-доповідач
ГРИБАН І О суддя-учасник колегії
БЕСПАЛОВ О О суддя-учасник колегії
Управління капітального будівництва Одеської міської ради Позивач (заявник)
Антимонопольний комітет України відповідач (боржник)
Осадчий Віталій Володимирович орган або особа, яка подала апеляційну скаргу
Антимонопольний комітет України орган або особа, яка подала апеляційну скаргу
Товариство з обмеженою відповідальністю "Укрспецпроект" орган або особа, яка подала апеляційну скаргу
Розклад:
26.05.2021 00:00 Шостий апеляційний адміністративний суд