Clarity Project
Prozorro Закупівлі Prozorro.Продажі Аукціони Увійти до системи Тарифи та оплата Про систему

Ухвала від 25.11.2020 по справі 924/1349/19

УХВАЛА

25 листопада 2020 року

м. Київ

Справа № 924/1349/19

Верховний Суд у складі колегії суддів Касаційного господарського суду:

Чумака Ю. Я. - головуючого, Дроботової Т. Б., Міщенка І.С.,

розглянувши матеріали касаційної скарги Селянського фермерського господарства "С-Іванна"

на рішення Господарського суду Хмельницької області від 15.06.2020 і постанову Північно-західного апеляційного господарського суду від 30.09.2020 у справі

за позовом Малого приватного підприємства фірма "Ерідон"

до Селянського фермерського господарства "С-Іванна"

про стягнення 599 568,53 грн,

ВСТАНОВИВ:

29.10.2020 до Касаційного господарського суду у складі Верховного Суду надійшла касаційна скарга Селянського фермерського господарства "С-Іванна" на рішення Господарського суду Хмельницької області від 15.06.2020 і постанову Північно-західного апеляційного господарського суду від 30.09.2020 у справі № 924/1349/19, подана 23.10.2020.

За наслідками перевірки матеріалів поданої касаційної скарги Суд відмовляє у відкритті касаційного провадження у справі № 924/1349/19 і в обґрунтування цієї відмови зазначає таке.

Стаття 129 Конституції України серед основних засад судочинства визначає забезпечення права на апеляційний перегляд справи та у визначених законом випадках - на касаційне оскарження судового рішення.

Відповідно до пункту 2 частини 3 статті 287 Господарського процесуального кодексу України не підлягають касаційному оскарженню судові рішення у малозначних справах та у справах з ціною позову, що не перевищує п'ятиста розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб, крім випадків, якщо: а) касаційна скарга стосується питання права, яке має фундаментальне значення для формування єдиної правозастосовчої практики; б) особа, яка подає касаційну скаргу, відповідно до цього Кодексу позбавлена можливості спростувати обставини, встановлені оскарженим судовим рішенням, при розгляді іншої справи; в) справа становить значний суспільний інтерес або має виняткове значення для учасника справи, який подає касаційну скаргу; г) суд першої інстанції відніс справу до категорії малозначних помилково.

Згідно з частиною 7 статті 12 Господарського процесуального кодексу України для цілей цього Кодексу розмір прожиткового мінімуму для працездатних осіб вираховується станом на 1 січня календарного року, в якому подається відповідна заява або скарга, вчиняється процесуальна дія чи ухвалюється судове рішення.

Пунктом 1 частини 1 статті 163 Господарського процесуального кодексу України встановлено, що у позовах про стягнення грошових коштів ціна позову визначається сумою, яка стягується, або сумою, оспорюваною за виконавчим чи іншим документом, за якими стягнення провадиться у безспірному (безакцептному) порядку.

Предметом спору у цій справі є стягнення 599 568,53 грн, з яких: 16 725,51 грн інфляційні втрати, 74 592,79 грн - 10% річних, 268 534,05 - відсотки за користування товарним кредитом, 239 716,18 грн пеня, що значно менше, ніж п'ятсот розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб станом на 01.01.2020 (1 051 000,00 грн).

У касаційній скарзі Селянське фермерське господарство "С-Іванна" зазначає про те, що вказана справа має виняткове значення для відповідача, оскільки останній є невеликим фермерським господарством і стягнення з нього понад 480 тис. грн стане надмірним фінансовим тягарем, який призведе до зупинки господарського циклу господарства.

Також, касатор вказує, що дана касаційна скарга стосується питання права, яке має фундаментальне значення для формування єдиної правозастосовчої практики.

Розглянувши наведені підстави, що викладені в касаційній скарзі, колегія суддів дійшла висновку про відсутність обставин для відкриття касаційного провадження у справі, оскільки доводи скаржника та аналіз судових рішень не дають підстав для висновку про те, що вказана справа має виняткове значення для відповідача та касаційна скарга стосується питання права, яке має фундаментальне значення для формування єдиної правозастосовчої практики.

Переглядаючи справу в касаційному порядку, Верховний Суд виконує функцію "суду права", що розглядає спори, які мають найважливіше (принципове) значення для суспільства та держави, та не є "судом фактів".

Крім того зазначені у касаційній скарзі доводи зводяться до заперечення встановлених судами обставин справи, які були здійсненні судами під час розгляду справи по суті і в цілому до заперечення результату розгляду справи.

Однак незгода із судовими рішеннями судів попередніх інстанцій не свідчить, що зазначена справа має фундаментальне значення для формування єдиної правозастосовчої практики.

Учасники судового процесу мають розуміти, що визначені підпунктами ?а?, ?б?, ?в?, ?г? пункту 2 частини 3 статті 287 Господарського процесуального кодексу України випадки є виключенням із загального правила і необхідність відкриття касаційного провадження у справі на підставі будь-якого з них потребує належних, фундаментальних обґрунтувань, як від заінтересованих осіб, так і від Суду, оскільки в іншому випадку принцип "правової визначеності" буде порушено.

Рекомендацією № R (95) 5 Комітету Міністрів Ради Європи від 07.02.1995 державам-членам рекомендовано вживати заходи щодо визначення кола питань, які виключаються з права на апеляцію та касацію, щодо попередження будь-яких зловживань системою оскарження. Відповідно до ч. "с" статті 7 Рекомендації, скарги до суду третьої інстанції мають передусім подаватися щодо тих справ, які заслуговують на третій судовий розгляд, наприклад справ, які розвиватимуть право або сприятимуть однаковому тлумаченню закону. Вони також можуть бути обмежені скаргами у тих справах, де питання права мають значення для широкого загалу.

Відповідно до прецедентної практики Європейського суду з прав людини, яка є джерелом права (стаття 17 Закону України "Про виконання рішень та застосування практики Європейського суду з прав людини"), умови прийнятності касаційної скарги, відповідно до норм законодавства, можуть бути більш суворими ніж для звичайної заяви. Зважаючи на особливий статус суду касаційної інстанції, процесуальні процедури у суді можуть бути більш формальними, особливо, якщо провадження здійснюється судом після їх розгляду судом першої, а потім судом апеляційної інстанції (рішення у справах: "Levages Prestations Services v. France" від 23 жовтня 1996 року; "Brualla Gomez de la Torre v. Spain" від 19 грудня 1997 року).Таким чином, законодавець цілком свідомо надав Верховному Суду право використовувати процесуальний фільтр, закріплений у частині 2 статті 293 Господарського процесуального кодексу України, і це повністю узгоджується з положеннями статті 129 Конституції України, завданнями та принципами господарського судочинства.

При цьому використання оціночних чинників, зокрема, таких понять, як: "суспільний інтерес", "значення для формування єдиної правозастосовчої практики", "малозначні справи", тощо не повинні викликати думку про наявність певних ризиків, адже виходячи із статусу Верховного Суду, у деяких випадках вирішення питання про можливість касаційного оскарження має відноситися до його дискреційних повноважень, оскільки розгляд скарг касаційним судом покликаний забезпечувати сталість судової практики, а не можливість проведення "розгляду заради розгляду".

Згідно з пунктом 1 частини 1 статті 293 Господарського процесуального кодексу України суд касаційної інстанції відмовляє у відкритті касаційного провадження у справі, якщо касаційну скаргу подано на судове рішення, що не підлягає касаційному оскарженню.

З урахуванням наведеного Суд дійшов висновку про відмову у відкритті касаційного провадження за касаційною скаргою Селянського фермерського господарства "С-Іванна" на рішення Господарського суду Хмельницької області від 15.06.2020 і постанову Північно-західного апеляційного господарського суду від 30.09.2020 у справі № 924/1349/19, оскільки вона подана на судове рішення, що не підлягає касаційному оскарженню.

За таких обставин, керуючись статтями 12, 163, 234, 287, 293 Господарського процесуального кодексу України, Верховний Суд

УХВАЛИВ:

1. Відмовити у відкритті касаційного провадження за касаційною скаргою Селянського фермерського господарства "С-Іванна" на рішення Господарського суду Хмельницької області від 15.06.2020 і постанову Північно-західного апеляційного господарського суду від 30.09.2020 у справі № 924/1349/19.

2. Матеріали касаційної скарги на 8 (восьми) аркушах, у тому числі квитанцію від 23.10.2020 № 29117538 про сплату судового збору в сумі 6 860,00 грн, повернути скаржникові.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання та оскарженню не підлягає.

Головуючий Ю. Я. Чумак

Судді Т. Б. Дроботова

І. С. Міщенко

Попередній документ
93119008
Наступний документ
93119010
Інформація про рішення:
№ рішення: 93119009
№ справи: 924/1349/19
Дата рішення: 25.11.2020
Дата публікації: 27.11.2020
Форма документу: Ухвала
Форма судочинства: Господарське
Суд: Касаційний господарський суд Верховного Суду
Стан розгляду справи:
Стадія розгляду: Відмовлено у відкритті провадження (25.11.2020)
Дата надходження: 29.10.2020
Предмет позову: про стягнення 599568,53 грн.
Учасники справи:
ТАНАСЮК О Є суддя-доповідач
Сільськогосподарське фермерське господарство "С-Іванна" с. Балин Дунаєвецький район Відповідач (Боржник)
Мале приватне підприємство фірма "Ерідон" Заявник
ЮРЧУК М І головуючий суддя
ЮРЧУК М І суддя-доповідач
ТИМОШЕНКО О М суддя-учасник колегії
ДЕМИДЮК О О суддя-учасник колегії
Селянське фермерське господарство "С-Іванна" Заявник
ЧУМАК Ю Я головуючий суддя
ЧУМАК Ю Я суддя-доповідач
МІЩЕНКО І С суддя-учасник колегії
ДРОБОТОВА Т Б суддя-учасник колегії
СФГ "С-Іванна" Заявник касаційної інстанції
СФГ "С-Іванна" Відповідач (Боржник)
Мале приватне підприємство Фірма "ЕРІДОН" Позивач (Заявник)
ТАНАСЮК О Є Суддя-доповідач
Мале приватне підприємство фірма "Ерідон" Позивач (заявник)
Сільськогосподарське фермерське господарство "С-Іванна" с. Балин Дунаєвецький район с. Княжичі Києво-Святошинського району Київської області, відпов
ЮРЧУК М І Головуючий суддя
Селянське фермерське господарство "С-Іванна" відповідач (боржник)
Селянське фермерське господарство "С-Іванна" орган або особа, яка подала апеляційну скаргу
Розклад:
28.01.2020 11:00 Господарський суд Хмельницької області
24.02.2020 15:00 Господарський суд Хмельницької області
16.03.2020 15:00 Господарський суд Хмельницької області
07.04.2020 10:00 Господарський суд Хмельницької області
06.05.2020 11:00 Господарський суд Хмельницької області
25.05.2020 09:10 Господарський суд Хмельницької області
15.06.2020 09:15 Господарський суд Хмельницької області
30.09.2020 10:00 Північно-західний апеляційний господарський суд